PeSjanar.Si Forum

Za pesjanarje => Pasme => FCI 1 => Temo začel/a: Živa na 23 Februar 2007, 14:53:18

Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 23 Februar 2007, 14:53:18
Ta avtohtona hrvaška pasma izvira iz psov, ki so jih Hrvati pripeljali s seboj, ko so se priselili na današnje ozemlje. Ti psi se vzrejajo na Hrvaškem, predvsem na plodnih ravnicah Slavonije, neprekinjeno od takrat do danes.
Hrvaški ovčar je pozoren, okreten, živahen in inteligenten pes z neizmerno energijo in močno potrebo po človeški družbi. Je zdrav in odporen pes ter skromen glede vzdrževanja in hrane. Ima dobro razvit ovčarski nagon in je odličen pes čuvaj.

IZGLED
Pasma je na spodnji meji srednje višine in osnovna barva je vedno črna. Značilnost pasme je kratka dlaka na nogah in glavi, ki nekoliko spominja na lisičjo. Na drugih delih telesa je dlaka daljša, valovita ali kodrasta. Plečna višina je za oba spola med 40 in 50 cm, dolžina telesa pa presega plečno višino do 10%. Danes so nekateri psi tudi višji; mogoče zaradi boljše prehrane in lagodnejšega življenja zrastejo do svojega polnega genetskega potenciala. Tradicionalno se rep kupira zelo na kratko, nekupiran pa je bolj ali manj zavit na hrbet psa. Pogosti so tudi naravno kratkorepi psi.

+1
Naslov: Re: Hrvaški ovčar
Prispeval: Živa na 23 Februar 2007, 15:07:09
Se mi je zdelo, da si zalužijo svojo temo. Mogoče pa se bodo še komu zdeli zanimivi, ne samo meni in Ivani ;).

Na slikah sta Grom - tipičen HO z repom in njegova sestra Siva, naravno kratkorepa in netipične barve. Oba sta iz psarne Mawlch (http://www.bordercollie.hr/indexhr.htm).
Naslov: Re: Hrvaški ovčar
Prispeval: Živa na 23 Februar 2007, 15:12:30
Pa še dva filmčka moje črne pošasti v akciji:

Postojna, 17.12.2006 (http://www.youtube.com/watch?v=j5zJkrIZTyk)

Finska - Tampere, 15.10.2006 (http://www.youtube.com/watch?v=QYBizc0ORPo)
Naslov: Re: Hrvaški ovčar
Prispeval: Sammy na 23 Februar 2007, 15:49:50
So kaj v sorodu z mudiji? Kakšna pa je razlika v značaju med njimi, če sploh obstaja kakšna? Barva je pri mudijih lahko kakršna koli, kako pa prepoznaš pasmo med dvema črnima psoma?  :D

Ah, Finska ... :-* Ste šli z letalom? Kakšna so pravila v zvezi s psi? Kaj pa na splošno, kakšen odnos imajo Finci do psov na javnih mestih? Sklepam, da ni problemov, mislim, da imajo visoko 'kinološko zavest'.  :) Ok, se opravičujem za offtopic, ampak me res zanima.
Naslov: Re: Hrvaški ovčar
Prispeval: 5rca na 23 Februar 2007, 16:24:24
Mislim, da so mudiji malenkost manjši.  :-\ So si pa res izredno podobni. Upajmo, da se Polonca kaj oglasi pa pove, kaj o svoji Shay.  :P In o razlikah med pasmama (glede na to da ima oba doma, bo najbolje vedela).
Naslov: Re: Hrvaški ovčar
Prispeval: zoe na 23 Februar 2007, 16:38:51
V sredinem Delo in domu je predstavitev hrvaških ovčarjev, kjer nastopa Šaj :)
Naslov: Re: Hrvaški ovčar
Prispeval: Evarty na 23 Februar 2007, 16:47:28
Meni so ful všeč, navdušla me je pa itak Šaj :-*
Ful je simpatična, pa briketek tko nežno vzame iz roke :o
Naslov: Re: Hrvaški ovčar
Prispeval: 5rca na 23 Februar 2007, 19:31:02
Vzgojeni psi vedno navdušijo.  ;)  Meni je tudi Shy izredno simpatična, ampak vem, koliko dela je bilo potrebno, da je taka, tako da zaenkrat imam premalo živcev in časa za takega psa pa še ponoči rada spim.  :-\ ;)
Naslov: Re: Hrvaški ovčar
Prispeval: Evarty na 23 Februar 2007, 20:07:31
Ja, se popolnoma strinjam :) Je tudi meni jasno, da je bilo potrebno ogromno dela, da je, taka kot je. :)

Tisto glede spanja- sva že dve ;D
Naslov: Re: Hrvaški ovčar
Prispeval: Ivana na 23 Februar 2007, 21:22:25
Gra, za razliko od Shay, spi ponoči že od kar je pri meni. Je pa hrvaški ovčar veliko manjši bevskač od pinča ;).
Kaj čmo sem si pač zbrala dve bevskajoči pasmi. Ampak sem definitivno prepričana da mi to zelooooooooo ustreza.
Je pa predstavitev v Delo in dom zelo realna predstavitev pasme. Tukaj moram še enkrat pohvalit Polono in njeno realno gledanje na to pasmo.
Pa ste čisto prepričani, da je na slikicah samo Shay  ???

Lp, Ivana
Naslov: Re: Hrvaški ovčar
Prispeval: Živa na 26 Februar 2007, 09:14:56
So kaj v sorodu z mudiji? Kakšna pa je razlika v značaju med njimi, če sploh obstaja kakšna?

Po eni teoriji naj bi mudiji izhajali iz hrvatov. Razliko v značaju pa bi težko komentirala, ker mudijev ne poznam.

Barva je pri mudijih lahko kakršna koli, kako pa prepoznaš pasmo med dvema črnima psoma?  :D

Težko ;D. Nagradno vprašanje - katere pasme je pes na sliki spodaj  :)?

Ah, Finska ... :-* Ste šli z letalom? Kakšna so pravila v zvezi s psi?

Ja z letalom smo šli - direkt Dunaj - Helsinki. Je bilo kar nekaj komplikacij, sploh nazaj grede. Ko sem kupila letalsko karto, mi je gospod na agenciji zagotovil, da na letalu ni prostora za Clipper 5, pa sem vzela štirko. Sem si mislila, da bo pes že preživel tisti 2,5 uri malo bolj na tesnem. Avstrijci niso niti pogledali v kletko. No, nazaj grede me pa Finci niso na letalo spustili. Tip na šalterju je bil čisto iz sebe, kako so mi sploh prodali karto, ker je to tako letalo, kjer je lahko žival na letalu (v prtljažnem prostoru) max 2,5 uri, let Helsinki - Dunaj pa traja 2 uri 35 minut  ::). Na koncu mi je finska vzrediteljica posodila eno ogromno kletko (naenkrat je bilo dovolj prostora na letalu), da mi ni bilo treba kupavati drage kletke na letališču ::).

Kaj pa na splošno, kakšen odnos imajo Finci do psov na javnih mestih? Sklepam, da ni problemov, mislim, da imajo visoko 'kinološko zavest'.  :) Ok, se opravičujem za offtopic, ampak me res zanima.

Nič kaj drugače ni kot pri nas. S psom ne moreš nikamor (javna prevozna sredstva, trgovine, restavracije...) "Navadni" ljudje se psov bojijo (po besedaj moje gostiteljice). Za primer - tip na letališču (tisti, ki me ni pustil na letalo), je Groma "ozmerjal" z labradorcem ::). Sama kinologija pa je kar na visokem nivoju, saj imajo tako kvantiteto, kot kvaliteto. Za primer - moj gostitelj je tekmovalec in inštruktor v klubu, ki ima okoli 800 članov in okoli 200 aktivnih tekmovalcev v agilityju :o.
Naslov: Re: Hrvaški ovčar
Prispeval: deteljica na 26 Februar 2007, 10:37:35
Gra, za razliko od Shay, spi ponoči že od kar je pri meni. Je pa hrvaški ovčar veliko manjši bevskač od pinča ;).


ja, včeraj sem kar oči izbulila nad kinološkim znanjem moje 4 letne hčere. Torej -jaz nikol nisem nič omenjala kakšnega lajnja kjer koli - tolk da veste.
V glavnem gleda enega mladega shii cuja in reče "jaz bom imela takega majčkenega" pa rečem-a ne bi rajši pinča , kot jih ima Ivana?
In ona odgovori poznavalsko- "ne pinči preveč lajajo, jaz bi enega tihega, pa da lahko počas hodim na sprehodu".
Sem si mislna: matr,ta pa lahko začne že kompetentne  nasvete dajat na forumih  katera pasma je za koga primerna, ker večina odraslih, ki si kupuje psa nima pojma o takih karakteristikah :o
Naslov: Re: Hrvaški ovčar
Prispeval: 5rca na 26 Februar 2007, 15:09:38
deteljica, a potem bo kmalu tamala dobila svojega psa?  :o ;)

Živa, na sliki se ne vidi dobro, ampak meni zgleda kot hrvat (pa verjetno ni, ker bi bilo prelahko  ;) ). Pa velikosti se tudi ne vidi, da bi po tem lahko malo sklepali.  ???
Naslov: Re: Hrvaški ovčar
Prispeval: Živa na 26 Februar 2007, 15:22:51
Ja, slika ni bogvekaj  :-[ - temen pes v temni dvorani, slikan s flešem ::). Namig1 - velikost srednje velikega hrvata (45+cm recimo). Namig2  - ni črne barve :).

Ampak, če bi bil črn, jaz ne bi nikoli uganila, da je mudi.
Naslov: Re: Hrvaški ovčar
Prispeval: Sammy na 26 Februar 2007, 20:11:45
Živa, hvala za odgovore! Sem si kar mislila, da ni mačji kašelj prepoznati pasmo, če je pes črn. :D Glede značaja me pa še vedno zanima.
Glede Finske sem mislila, da je boljše stanje ravno zaradi njihove kinologije in pa, ker sem imela eno Finsko v gosteh in bila prijetno presenečenja nad njenim kar širokim laičnim znanjem in pozitivnim odnosom do psov.
Naslov: Re: Hrvaški ovčar
Prispeval: Kolibri na 26 Februar 2007, 20:21:36
Živa,
jaz bom pa rekla hvala, ker si Groma pripeljala v Celje. Lepo je videti (soditi) lepe pse!
Naslov: Re: Hrvaški ovčar
Prispeval: Bambi na 26 Februar 2007, 20:31:13
Živa, jaz bom pa rekla hvala, ker si Gromsko Strelo pripeljala v Celje. Lepo je bilo videti lepe pse, pa čohati hrvata, ki si za spominek ni vzel koščka mojega bedresca (ista zahvala velja tudi Gra, ki pa je vseeno bila manj navdušena nad pozornostjo).  :)
Naslov: Re: Hrvaški ovčar
Prispeval: Polona na 26 Februar 2007, 22:59:54
No, pa da še jaz pristavim svoj piskerček, ker nas je že ravno bolj malo...  :)

So kaj v sorodu z mudiji? Kakšna pa je razlika v značaju med njimi, če sploh obstaja kakšna? Barva je pri mudijih lahko kakršna koli, kako pa prepoznaš pasmo med dvema črnima psoma?  :D
Naj kar v naprej povem, da tale moj odgovor ni neka znanstveno dokazana resnica. Je pa to moje nacionalno neobremenjeno razmišljanje o 2 pasmah, katerih predstavnici sestavljata tudi glasni 2 tretjini mojega pasjega kardela. ;). Pa da kar na kratko povem - po mojem ga na celem svetu ni junaka ki bi ločil dva "random" izbrana črna posameznika omenjenih pasem. Celo upam si trditi da lahko postaven hrvaški ovčar mirno zmaga na razstavi prijavljen kot mudi in seveda kontra. Ob tem se pogosto sprašujem kje sploh je smisel dveh ločenih pasem, glede na njihovo že tako majhno genetsko bazo. Ok, pa pustimo formalnosti in nacionalne spore in se gremo malo zgodovine - madžarska teorija o nastanku Mudija gre na kratko nekako takole: pasma naj bi nastala nekje v 18/19 stoletju, kot produkt mešanja "starodobnih" madžarskih ovčarskih pasem - predvsem Pulija z špicom podobnimi psi, ki so prihajali z zahoda. No, ko so madžari odkrili da imajo njihovi sosedi pasmo identičnega videza z stoletno zgodovino, jim je po večini postalo jasno da "špic" teorija ne zdrži. Mislim sicer, da je vsaj uradno še vedno niso ovrgli - je pa vsakemu malo bolj razgledanemu madžaru jasno da to ni to. No, pa gremo še na hrvaške ovčarje. Nastanek pasme je opisan precej približno. Hrvaškim ovčarjem podobni psi naj bi na hrvaško ozemlje prišli skupaj z prvimi naseljenci naše sosede. Ok, ampak a takrat že lahko govorimo o pasmi hrvaški ovčar? Psi črnega kuštravega videza so naselili predvsem panonsko nižino, ki pa pripada tudi Madžarski in ob tem ne smemo pozabiti tudi na to, da sta bili državi nekoč tudi pod skupno vladavino. Moje osebno mnenje je, da se z formiranjem te pasme nihče ni posebaj ukvarjal. So pač kmečki cucki ki se na tem delu evrope pojavljajo že od nekdaj. V vsaki vasi so za osveževanje krvi uporabljali kar so pač imeli pri roki - če so seveda sploh imeli izbiro. Sivin "black in tan" naj bi tako po nekaterih teorijah izhajal iz NLT-jev, nekatere "mudi barve" iz pumijev in pulijev... (p.s. Zdi se mi da je black in tana med hrvaški ovčarji kar precej, žal pa imajo le redki priložnost da preživijo.) Vmešavanje terierjev po moje dokazujejo tudi psi, ki jih je baje še moč zaslediti v nekaterih odročnih hrvaških vaseh - v vsem namreč spominjajo na hrvaškega ovčarja, le da je njihova dlaka resasta - tudi po gobcu in tačkah, kjer so naši črnuhi kratkodlaki. No ja, dovolj o tem. Glede na slišano in prebrano se mi zdi pogovor o tem kdo izhaja in koga in kdo je bolj zaslužen za nastanek ene in druge pasme popolnoma brezpredmeten. Če bi bilo po moje, bi pasmi že zdavnaj združila pa naj se imenuje panonski ovčar, če se že ravno ne morajo zmenit...  :P

Tudi karakterno med pasmama ni razlik. Saj so bile navsezadnje vzrejane z istim ciljem - biti nezahtevni, skromni a splošno uporabni kmečki cucki. Ovce, krave, konji, hišni alarm, iztrebljevalec golazni in celo pomočnik pri lovu. Vse v enem.  8) Seveda pa med njimi obstajajo individualne razlike, kot tudi razlike v linijah. Nekako se nagibam k mnenju da je sodobna vzreja hrvaških ovčarjev nekoliko boljša kot sodobna vzreja mudijev. Seveda sem se spraševala zakaj je do tega prišlo in prišla do naslednjih ugotovitev. Na tej točki še enkrat poudarjam da je to seveda samo moje mnenje. Nekako sem opazila da je vzreja hrvaških ovčarjev ostala nekako bolj v "kmečkih rokah" kot vzreja mudijev. Rekla bi da je k temu pripomogla večja barvna paleta mudijev in pa dejstvo da jih je evropa odkrila prej kot HOje. Nekako se namreč nagibam k teoriji da so različne barve hočeš nočeš hitro razlog za paritev ko se psi ne uporabljajo več za svojo prvotno nalogo. Ker so pisani psi pač bolj atraktivni kot črni, se na madžarskem pojavlja več "komercialnih" psarn, ki v zadnjem času svoje lepe pisane mladičke prodajajo v tujino (p.s. na madžarskem pisani mudiji še vedno veljajo za nekoliko manjvredne).

No zdaj pa še čisto konkretno o mojih dragih panonskih ovčarjih  ;) So živahni, delovni, glasni in naporni. Karkoli že počnejo počnejo z vsem srcem in vso dušo. Ponavadi so nezaupljivi do tujcev in kot vsi "cuckasti ovčarji" radi grizejo v pete in "urejajo promet" (pa preden me Ivana in Jasna popravita naj povem da imamo lastniki Mawlch HOjev glede tega veliko srečo. Bi rekla da imamo eno bolj stabilnih in najmanj problematičnih linij HOjev - mislim da se bo Bambi strinjala... ;). Definitivno niso "kavč" psi, kot tudi niso za vsakega, ki bi rad psa za delat. Žal je Kiša na lastni koži izkusila da "Po" ni pes za vsak okus. [/b] Kdor je naprimer zadovoljen z borderjem z "panonskim ovčarjem" gotovo ne bo. Sta si pač različna kot noč in dan. Na kratko bi "panonskega ovčarja" opisala kot terierja v ovčarskem kožuhu in tak kot je nam je nekaterim pisan na kožo, drugi pa bi iz nje v bližini naših bevskačev najraje skočili...  ;)

Lp, Polona

+1
Naslov: Re: Hrvaški ovčar
Prispeval: Polona na 26 Februar 2007, 23:07:50
A ja, sem vedela da sem nekaj pozabila. Na linku: http://naptar2007.fw.hu/ pod photos and result si lahko pogledate lepo zbirko fotografij mudijev vseh oblik in barv.

Naslov: Re: Hrvaški ovčar
Prispeval: Sammy na 27 Februar 2007, 15:57:06
Polona, hvala za odgovor! Fotke s koledarja so pa res lepe. :-*
Naslov: Re: Hrvaški ovčar
Prispeval: Bambi na 27 Februar 2007, 18:43:44
Polona, dobro napisan post, kakor seveda tudi članek. In ja, Bambi vneto kima ob tvoji ugotovitvi  :), čeprav priznam, da bom do konca življenja vsakega hrvata v svoji bližini vedno spremljala vsaj s kotičkom očesa (da ne bo pomote, tudi prej jih nisem imela za vsakogarljubeče labradorce) - kar pa si konec koncev mislim da tudi zaslužijo. Hrvat je pač malo terierja, malo ovčarja, predvsem pa dovolj primitivna pasma, tako da si zasluži dodatno pozornost, predvsem pa odgovornega in 'kmečkopametnega' vodnika. Vaše tri bom pa še naprej vsake toliko uporabila za lastne terapevtske namene  ;).
Naslov: Re: Hrvaški ovčar
Prispeval: Živa na 28 Februar 2007, 09:00:32
Kolibri, Bambi - hvala, hvala :). Jaz sem pa toliko premišljevala, če ga naj peljem na kako razstavo, zdaj mi pa kar malo špehec raste 8).

Bambi, pa saj Grom je čisto prijazen kuža ;D. On se samo dela včasih da je hud ;D. Moram pa priznati, da je še mene presenetil, kako skuliran je bil - (tukaj gre gotovo zahvala tudi sodnici in njenemu pristopu). V bistvu je bil eden glavnih razlogov, ki so me odvračali od razstav, da me je skrbelo, kako bo moj rahlo paranoičen divjak reagiral na sodnika. Pred letom in pol v Zagrebu ga je namreč skoraj kap, ko je bilo treba dati zobe in jajčka na pregeld ::).

Polona, super napisano in z vsem se strinjam, posebej pa s tem: "So živahni, delovni, glasni in naporni. Karkoli že počnejo počnejo z vsem srcem in vso dušo. Ponavadi so nezaupljivi do tujcev in kot vsi "cuckasti ovčarji" radi grizejo v pete in "urejajo promet" - velja tudi za Mawlche ::), ki super vzgojeni nekateri celo izgledajo normalni in "kultivirani", ampak je treba vedeti dve stvari - v njihovo vzgojo je vloženega ogromno dela in še vedno samo izgledajo normalni in "kultivirani", v bistvu so pa divjaki.

Kar se tiče razlik med mudiji in hrvati, je Polona super napisala, tudi meni se zdi, da jih v bistvu ni. Oziroma, tiste ki so, so bolj posledica moderne vzreje, ki teži k ločevanju obeh pasem. Navsezadnje se tudi v leglih HO-jev pojavljajo psi krem barve (pred časom je Buco pisal o tem in prilepil tudi slike, ki pa so se na žalost izgubile), verjetno pa tudi kakšne druge barve. Tako bi tudi Hrvati lahko s časom dobili celo barvno paleto, če bi to želeli.
Naslov: Re: Hrvaški ovčar
Prispeval: Polona na 28 Februar 2007, 22:53:33
Jaz sem pa toliko premišljevala, če ga naj peljem na kako razstavo, zdaj mi pa kar malo špehec raste 8).

Čaki, čaki... a nista vidva razturila na specialki v Zg? ;) A ga boš prijavila na evropsko? Jaz sem danes prijavila Šaj - da vem če bova imele "fanmmily support"...  8)

"So živahni, delovni, glasni in naporni. Karkoli že počnejo počnejo z vsem srcem in vso dušo. Ponavadi so nezaupljivi do tujcev in kot vsi "cuckasti ovčarji" radi grizejo v pete in "urejajo promet" - velja tudi za Mawlche ::), ki super vzgojeni nekateri celo izgledajo normalni in "kultivirani", ampak je treba vedeti dve stvari - v njihovo vzgojo je vloženega ogromno dela in še vedno samo izgledajo normalni in "kultivirani", v bistvu so pa divjaki.

 ;D Meni še tako super vzgojen hrvat ne izgleda "normalen in kultiviran"  ;) in definitivno so kar resen zalogaj kar se vzgoje tiče, ampak je pa Mawlchova Šaj ob isti vzgoji bistveno manj "cuckasta" kot Šja. ("cuckast" = histeričen, bevskajoč in ščipajoč...) Nekako bi rekla da tudi Graa, Gera, Gara in Grom. Ampak to seveda gledano izključno v pasmi sami. Gledano na splošno se pa kar strinjam z Bambi in njenim "keep an eye on a ho" pristopom.  ;)

Navsezadnje se tudi v leglih HO-jev pojavljajo psi krem barve (pred časom je Buco pisal o tem in prilepil tudi slike, ki pa so se na žalost izgubile), verjetno pa tudi kakšne druge barve. Tako bi tudi Hrvati lahko s časom dobili celo barvno paleto, če bi to želeli.

Kolikor sem jaz zasledila se pri HOjih od netipično obarvanih pojavljajo bolj ali manj samo beli/krem in black&tan verzija. Jih je po moje več kot se o njih govori, prav veliko pa vseeno ne, ker črna kar hitro dominira. Ne verjamem da bi brez vmešavanja lahko dobil celo barvno paleto. Pri mudijih so te barve kar zanimiv pojav. Poleg barv ki so dovoljene, se pojavljajo še nekatere druge, ki pa za sabo dostikrat potegnejo tudi ostale fenotipske značilnosti. Pes volčje barve recimo skoraj praviloma izgleda sumljivo podobno špicem, kljub temu da se je skotil dvema povsem tipičnima staršema. Kar po moje kaže na to da nekatere barve niso "avtohtone", ampak posledica direktnega vmešavanja drugih pasem.
Ob tej primerjavi mudi/HO sem se spomnila še, da sem v prejšnjem postu pozabila na repe. Nekako edina "razlika" ki sem jo do sedaj opazila med pasmama je, da po mojih izkušnjah velik del mudijev nosi rep kot moja Šja - spuščenega in v zadnji tretini zavihanega navzgor, med tem ko ga hrvati pogosteje nosijo zavihanega na hrbet. Spet to seveda ni nikakaršno pravilo, ampak se bom tej hipotezi v prihodnje bolj podrobno posvetila...  :)

Ok, zdaj pa obljubim da sem koncala z mudiji...

Lp, Polona
Naslov: Re: Hrvaški ovčar
Prispeval: Živa na 01 Marec 2007, 08:54:38
Čaki, čaki... a nista vidva razturila na specialki v Zg? ;) A ga boš prijavila na evropsko? Jaz sem danes prijavila Šaj - da vem če bova imele "fanmmily support"...  8)

Jaaa 8) Ampak tam je bilo tako prijetno po domače, kot na kakšnem pikniku ;D, tako da si kar nisem upala na eno malo bolj "resno" razstavo :-[.

Mi je pa Ivana povedala, da boš prijavila Šaj na evropsko, pa sem se odločila, da gremo mi tudi, tako da sem ga včeraj prijavila :).

"cuckast" = histeričen, bevskajoč in ščipajoč...

Če bi tole bila definicija za v slovar, bi komot od Sive sliko zraven nalimali ::). Ampak o tem bo Alenka več povedala, ko bo našla čas, da pokuka sem gor.
Naslov: Re: Hrvaški ovčar
Prispeval: Polona na 01 Marec 2007, 19:26:52
Super. Bomo razturili... ;)

Ja, Sivo sem pa namenoma uzpustila iz naštevanja... se mi zdi bolj "cuckaste" sorte, samo sem ostala vljudno tiho... :) Ampak bi zraven nejene slike komot stala se slika od Šja. Sestrica je pa hvala bogu res neverjetno nakulirana glede tega.

Naslov: Re: Hrvaški ovčar
Prispeval: Bambi na 08 Marec 2007, 16:06:51
Živa, ma ne, saj proti Gromu osebno nisem nikoli nič imela, saj v bistvu pred razstavo niti nisem imela bližnjega stika z njim. V 'delanju hudosti' pa ni para moji Črni Smrti, ki za obiski spušča skoraj tako grozljive zvoke kot na parkurju  :o ;) (ob njihovem odhodu, pa še to, če se do takrat zbudi)...

No ja, dejstvo je, da hrvati niso ravno enostavna pasma in so glede vzgoje in socializacije gotovo konkreten zalogaj. Jaz sem imela pač slabo izkušnjo z neprimerno vzgojenim, kar se je končalo z brezplačnim obiskom urgence, sem pa šele po tej izkušnji postala bolj pozorna na njih in vidim, da pravzaprav ti agilitaški, ki jih poznam, vsi ostajajo več ali manj pod kontrolo, kjub občasnim (evfemizem  ::) ) cuckastim izpadom. Zatorej se še naprej priporočam za lepe medpasemske izkušnje (Živa, če želiš, lahko v zameno povohaš Sambota, tako kot Polona par let nazaj  :D ), hrvati pa naj ostanejo v rokah takih, ki vedo, kaj dobijo, ko se zanj odločijo (in temu primerno tudi ukrepajo). Na evropski v ZG pa pridem navijat tudi za vas :).
Naslov: Re: Hrvaški ovčar
Prispeval: Živa na 12 Marec 2007, 13:32:31
A da bi Sambota vohala  :D. Ta možnost mi pa res še ni padla na pamet.

...hrvati pa naj ostanejo v rokah takih, ki vedo, kaj dobijo, ko se zanj odločijo (in temu primerno tudi ukrepajo)...

To bi bilo res najboljše, problem pa je v tem, da si je precej težko predstavljat, kaj pravzaprav dobiš s hrvatom, če nisi že prej imel hrvata ali vsaj kaj zelo podobnega ::). Jaz priznam, da nisem vedela dosti več kot to, da dobro zgledajo na agilityju in da lajajo :-[.

No, danes sem izvedela, da je moj divjak pozitiven na erlihijo :(. Upam, da je to edini razlog za šepanje in da bo kmalu konec bolniške.
Naslov: Re: Hrvaški ovčar
Prispeval: gulu na 12 Marec 2007, 14:21:02
No, sicer z manjšo zamudo, ampak vse najboljše Šaj!  ;)
Sicer se nismo ravno prav dostikrat videli, mi je bilo pa zelo všeč, kako je že ob prvem srečanju Lumu povedala, da je ona pač gazdarica in da jo bo moral kar ubogat, če bo hotel imeti mir (pa še ni bil niti tri mesece star  :P )!

Lepa predstavitev pasme. 
Naslov: Re: Hrvaški ovčar
Prispeval: 5rca na 12 Marec 2007, 15:19:51
Šja je pa na čisto pravi datum rojena.  :P Vse najboljše.  :D

gulu, Šaj je Veni takoj na začetku hotela povedati, kdo je šef pa je bila ona takrat stara ene dva meseca in je bila Veni precej večja od nje.  ;)
Naslov: Re: Hrvaški ovčar
Prispeval: 5rca na 15 Marec 2007, 20:39:10
Nekaj slikic (bolj slabe kvalitete) od Šaj na treningu:

(http://5rca.moj-album.com/slike/1408009/XbNgVkERT6srQDeN.jpg)

(http://5rca.moj-album.com/slike/1408009/Bff0e1Dh_sCT23lz.jpg)

(http://5rca.moj-album.com/slike/1408009/LCnEYd4pSDR337UB.jpg)
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Siva na 20 Marec 2007, 11:57:22
no, pa sem še jaz našla nekaj časa za pokukat na forum.
sej bi rada samo to povedala, da je Siva res cuckasta, če upoštevamo Polonino definicijo  :)
glede na to kako je to izgledalo na začetku me je resno skrbelo, pa smo se trudili, pa malo odrasli, pa je nekako boljše, pa še vedno ne idealno, pa nikoli ne bo... zdaj občasno hočemo grist pete, še samo kakšnim novim prišlekom  ;) druge pa ignoriramo, če tudi oni nas  :)
trnutno me bolj skrbijo moji sosedi  :-\  samo čakam, kdaj se bodo začeli pritoževat. namreč siva ponoči in na sploh v stanovanu ne laja (v to vloženo ogrooooomno dela), ampak histerično bevskanje se začne v trenutku, ko odprem vrata. To pa je malo nerodno, če se dogaja zjutraj pa pozno zvečer  :-[
tolko o mojem HO, ki ga ne bi zamenjala za nič na svetu... ti zlezejo pod kožo
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 23 Marec 2007, 14:04:43
Pred kratkim sem se pošteno nasmejala eni Tanjini izjavi (za vse, ki Tanje ne poznate - KLIK (http://free-zg.htnet.hr/Miska/)). In sicer - Tanji se zdi, da HO-ji ne morejo razmišljati, ko so vznemirjeni  ;D. Punce, kaj mislite? Kaj pa, če samo ne morejo slišati svojih misli preko svojega lajanja ;)?

Grom laja ::), ko čaka, da bom vrgla kepo snega:

(http://jasna73.moj-album.com/slike/7130917/8kohDjbeVfIK1OWW.jpg)

Grom lovi frizbi:

(http://jasna73.moj-album.com/slike/7130917/VkSdMRwcoV7vd_O_.jpg)

(http://jasna73.moj-album.com/slike/7130917/ltZtlFTf416bveBX.jpg)

A ni pravi baletnik ;D?

Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 05 April 2007, 13:45:32
Sicer imam občutek, da se sama s sabo pogovarjam >:D, ampak si vseeno ne morem kaj, da ne bi prilepila fotke enega našega lepega in pametnega otroka (pameten je po mami, lep pa po očetu :P):

Rudi (Kal Con Maige)

(http://jasna73.moj-album.com/slike/7130917/4dSTRKLSs4ifD2FK.jpg)

Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Lilit na 05 April 2007, 14:33:38
Pogovarjas se sama zato, ker mi nimamo nic osebnih izkusenj za povedat o hrvatih ;)

Meni so drugace tudi ful vsec. Najprej mi sploh niso bili, me je pa potem "prepricala" Graa, Grom pa mi je sploh krasen, res lep pes :-*

In se vedno sem navdusena, kako med preskokom ovire "brcnejo" z zadnjimi nogami nazaj ;D nadvse simpaticno ;D

Otroci od Groma in Kise so mi pa posebej vsec, ker niso tako skodrani (moje osebno mnenje pac 8))
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: 5rca na 05 April 2007, 15:25:58
Meni so pa prav kodrči simpatični.  :D
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 06 April 2007, 08:41:26
Pogovarjas se sama zato, ker mi nimamo nic osebnih izkusenj za povedat o hrvatih ;)

Saj vem, saj vem :). Samo malo kurblam, da se ne počutim tako osamljeno ;).
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: gulu na 06 April 2007, 09:06:59
Pogovarjas se sama zato, ker mi nimamo nic osebnih izkusenj za povedat o hrvatih ;)

Ja, točno tako. Sama poznam samo Alenovo Cito in Polnino Šaj, pa še to samo bolj na oko. Mi je predvsem slednja blazno simpatična.

Ampak tvojo temo vseeno redno spremljam, samo napisat pa nimam kaj dosti. Aja, pa slikice tvojih baletnikom rada gledam  :P :)
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Lilit na 06 April 2007, 09:25:13
Otroci od Groma in Kise so mi pa posebej vsec, ker niso tako skodrani (moje osebno mnenje pac 8))

Joj joj :-[ :-[ :-[ otroci Groma in MISKE, seveda :-[ :-\
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 06 April 2007, 11:57:33
Ampak tvojo temo vseeno redno spremljam, samo napisat pa nimam kaj dosti. Aja, pa slikice tvojih baletnikom rada gledam  :P :)

Bom upoštevala to ;D. Upam, da se mi bosta še Ivana in Polona pridružili ;)

Drugače pa meni tisti drobni kodrčki tudi ne potegnejo preveč. Meni osebno je najbolj všeč takšna dlaka, ko jo ima Siva.

(http://www.moj-album.com/slike/7130917/KrwB6YXNOhYV4vIV.jpg)
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: 5rca na 09 April 2007, 10:38:16
V soboto sem se pa zaljubila v eno simpatično hrvaško ovčarko.  :-* :-* :-* Alenova mala kepica kodrčkov je za popapcat.  :-* :-* :-*

Drugače pa vse najboljše Graa in Gromu.  :-* :-*
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 10 April 2007, 09:15:24
Ja Eta je res pravi cuker :D. Če bo šlo vse po planih, bo mama mojega bodočega HO-ja ;D. Ali pa tudi ne, glede na to, da sem včeraj mojemu noremu Gromu že obljubljala, da bom naredila pelcmantel iz njega :-\. Ampak Alen pravi "vse ob svojem času", tako, da mi še vedno čakamo na boljše čase ::).
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: gulu na 10 April 2007, 09:19:53
Kdo je Eta?  :-[
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 10 April 2007, 09:25:37
Eta Zib (http://Obnovljen agility.) - 5rcina nova ljubezen :)
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: gulu na 10 April 2007, 09:43:39
Hm... Ni mi hotelo odpreti ...  Kdo so starši?

Ja, pa seveda vse naj naj Gromu za rojstni dan, sem skoraj pozabila!!!!  ::)
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 10 April 2007, 10:22:31
Pardon, moja napaka :-[.

Torej še enkrat - Eta Zib (http://hrvatskiovcar.pedigre.net/details.php?id=2397)
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Lilit na 10 April 2007, 10:33:41
Eta je ful cuker, se Grinu je bila vsec :D pa se od lepega Edota je vnukinja :o

Ali pa tudi ne, glede na to, da sem včeraj mojemu noremu Gromu že obljubljala, da bom naredila pelcmantel iz njega

Ej, a to kaj pomaga? Jaz Grinu obljubljam, da ga bom predelala v cevapcice, pa ga ne gane prevec >:( :D mogoce moram menjat groznjo ;)

Pa vse najboljse Gromu in Graa tudi od nas :)
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: gulu na 10 April 2007, 11:16:13
Pardon, moja napaka :-[.

Torej še enkrat - Eta Zib (http://hrvatskiovcar.pedigre.net/details.php?id=2397)


Joj, fletkana je. Zdaj je že pri Alenu, ne? Ni nič napisal na strani, da ima novo kužiko! Potem ima pa mala od Myf družbo!!! 

Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: 5rca na 10 April 2007, 12:11:41
Pa kdo se ne bi zaljubil v ta pogledek:

(http://hrvatskiovcar.pedigre.net/slike/1/thumb/2397.jpg)

 :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-*
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 10 April 2007, 15:02:49
Ej, a to kaj pomaga? Jaz Grinu obljubljam, da ga bom predelala v cevapcice, pa ga ne gane prevec >:( :D mogoce moram menjat groznjo ;)

Niti ne preveč ::), oziroma glede na rezultate, čisto nič ::). Sem imela včeraj cel dan pritisk na kar zgledno visokem nivoju, pa zato niti kave nisem potrebovala ::).


Moja črna pošast se vsem zahvaljuje za rojstnodneven čestitke :-*
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: martinca na 10 April 2007, 18:06:06
Živa, Grom pač ni pes, ki bi delal vedno in povsod, oziroma delal že je , ampak le to kar je bilo njemu všeč! :P Da nadaljujem stavek: Ko pa dela je pa fenomenalen! ;)

Vem, da včeraj zaradi pokazanega ni dobil rojstnodnevne klobase, mu jo pa privošči danes, ko si se že malo "ohladila".
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 11 April 2007, 08:04:12
Ne, ne - Grom dela vedno in povsod ::). In (skoraj) vedno v dobri veri, da je tudi meni všeč kar dela ::). Včasih pa se celo ujameva in takrat dela fenomenalno 8). Skratka več kot verjetno je, da sem si itak sama kriva, da me spravlja ob živce ;D. Mogoče pa bi morala kaj k Alenu na trening ???
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 24 Maj 2007, 08:24:13
Malo osvežitve :). Mama Cita in 5 mladih Mawlch-ov na agility tekmi v Mariboru.

Od leve proti desni: Gera, Šaj, Cita, Graa, Siva in Grom.

(http://static.album.email.si/2/8/288004/8S93IdNPcj9-noWX0-yEw.jpg)

(http://static.album.email.si/2/8/288005/9iMito8D1W-hpYbUfZ_Rw.jpg)
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: gulu na 24 Maj 2007, 09:20:41
 :o O, kolk so dobri! Ko mali peklenščki  :P Sta si pa Šaj in Cita res neverjetno podobni.  :)
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 24 Maj 2007, 12:35:19
Pa še malo akcije - temu se reče dobre cone 8)

(http://static.album.email.si/2/8/287971/SYZa9IMWTt1-NMk5660Fo.jpg)

(http://static.album.email.si/2/8/287973/LFTp2LrDJLHKZTamSiCAo.jpg)
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: martinca na 24 Maj 2007, 14:10:59
Malo osvežitve :). Mama Cita in 5 mladih Mawlch-ov na agility tekmi v Mariboru.

Od leve proti desni: Gera, Šaj, Cita, Graa, Siva in Grom.

(http://static.album.email.si/2/8/288004/8S93IdNPcj9-noWX0-yEw.jpg)

(http://static.album.email.si/2/8/288005/9iMito8D1W-hpYbUfZ_Rw.jpg)

Meni pa je všeč predvsem leglo in vedno znova me navdušuje kako so si vsi trije (Grom, Gera in Graa) podobni (pri delu). Seveda je moj favorit Grom ;D
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: 5rca na 24 Maj 2007, 15:03:09
Meni so vedno bolj všeč...  :D
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: SKY na 24 Maj 2007, 15:26:38
Citiraj
Meni so vedno bolj všeč... 

Meni so že dolgo!

In,ko se je izkazalo,da Kiša ne bo mogla ostati pri Katji,sem resno razmišljal,da bi jo vzel sam,ampak je potem na srečo prevladala zdrava pamet.   ;)


Saj res,Živa,kaj veš,kaj je sedaj s Kišo?


Lp Zoran
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: martinca na 24 Maj 2007, 21:27:50
Koliko se jaz spomnim je šla nekam v Nemčijo, Živa bo vedela bolj točno povedati.
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Polona na 25 Maj 2007, 00:05:42
Dobr nam je ratal tole slikat... me pa zanima kok let bi rabil da bi imeli vsi ušesa gor - tko kot se spodobi. :) Grom je pa res adijo pamet. Se kar nagibam k eni incestni paritvi... ;) Drugace pa Živa - če ti kdaj popustijo živci do te mere, da bi ga kar nekam poslala, ga pošlji na vlak do Ljubljane....  ;D

Kiša je šla res v Nemčijo, tam zamenjala še 3 lastnike  ???, pri tretjih (zaenkrat) ostala. Upam da jo vidimo kdaj kje na kakšni tekmi.

Lp,P
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: SKY na 25 Maj 2007, 06:46:36
Citiraj
Kiša je šla res v Nemčijo, tam zamenjala še 3 lastnike  , pri tretjih (zaenkrat) ostala. Upam da jo vidimo kdaj kje na kakšni tekmi.

Kako pa to,da je zamenjala še toliko lastnikov?

Sem upa,da bodo tisti po Katji stalni.

To mora biti za psa precej stresno.
Za HOja pa še posebaj.


Lp Zoran
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Lilit na 25 Maj 2007, 12:34:36
Malo osvežitve :). Mama Cita in 5 mladih Mawlch-ov na agility tekmi v Mariboru.

Od leve proti desni: Gera, Šaj, Cita, Graa, Siva in Grom.

(http://static.album.email.si/2/8/288004/8S93IdNPcj9-noWX0-yEw.jpg)

(http://static.album.email.si/2/8/288005/9iMito8D1W-hpYbUfZ_Rw.jpg)

Ful so dobri :o

OK eno vprasanje - zakaj je taka razlika recimo med Gromom in Graa in med Ajko in Sabo, kar se dela tice? Je to stvar linije, vzgoje, ali cesa tretjega? In v primerjavi z G-leglom, kako delata Siva in Šaj?

Živa cestitke za cone 8)

+1
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: 5rca na 25 Maj 2007, 12:59:57
Meni se zdita Grom in Graa bolj "zmešana" (v pozitivnem smislu) od Šaj, čeprav Šaj ne zaostaja prav dosti za njima.
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: deteljica na 25 Maj 2007, 13:15:25
Ful so dobri :o

OK eno vprasanje - zakaj je taka razlika recimo med Gromom in Graa in med Ajko in Sabo, kar se dela tice? Je to stvar linije, vzgoje, ali cesa tretjega? In v primerjavi z G-leglom, kako delata Siva in Šaj?

Živa cestitke za cone 8)

največ česa tretjega- in sicer vodenja  :P
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: martinca na 25 Maj 2007, 13:41:34
največ česa tretjega- in sicer vodenja  :P


Mislim, da ni razlika samo v vodenju, dejansko je G-leglo bolj odpipano, se mi zdi tudi v primerjavi z Sivo. Res pa je, da še nisem videla psa, ki bi delal z takšno vnemo kot npr. Grom in čeprav se Sivi vidi, da rada dela je Grom pravi norec. Za Graa in Gero kolikor sem jih pač videla na tekmah se mi pa karakterno zdita podobne, ostale HO-jice se meni zdijo dosti manj tempramentne.

+1
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: deteljica na 25 Maj 2007, 13:59:30
sej Šaj in Sive še nismo videli na tekmah  ;)

Grom ima zagotovo upravičeno svoje ime  ;)
Doseženi časi pa najbrž ne bodo tako različni kot vizualni vtis  :P
In ti so pomebni, ne pa vtis in odvisni so predvem od vodenja- štekate zdaj kaj sem mislila?
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Lilit na 25 Maj 2007, 14:07:57
sej Šaj in Sive še nismo videli na tekmah  ;)

Grom ima zagotovo upravičeno svoje ime  ;)
Doseženi časi pa najbrž ne bodo tako različni kot vizualni vtis  :P
In ti so pomebni, ne pa vtis in odvisni so predvem od vodenja- štekate zdaj kaj sem mislila?


Ja, imas prav - v Mariboru je bila Saba dejansko hitrejsa od Gere :) (z Gromom in Graa ne morem primerjat, ker sta v 2)
Samo vseeno me zanima, zakaj taka razlika v "zmesanosti" :)

Živa, kaj pa otroci od Groma, so mu kaj podobni po norosti?
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: martinca na 25 Maj 2007, 14:24:33
Sivo sem primerjala z Gromom zato, ker jih vidim delati na treningih in zelo mogoče je, da Siva na koncu ne bo nič počasnejša od Groma, umetniški vtis pa dvomim, da bo kdaj enak.(Alenka brez zamere) 8)
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Ivana na 28 Maj 2007, 08:40:45
Komaj čakam junij, da vidim še dve Mawlchi na tekmah.


Lp, Ivana
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 28 Maj 2007, 09:14:04
Drugace pa Živa - če ti kdaj popustijo živci do te mere, da bi ga kar nekam poslala, ga pošlji na vlak do Ljubljane....  ;D

Naslednjič, ko me bo prijelo, da naredim pelcmantel iz njega, se bom spomnila na tebe ;). Ampak glede na to, kako dobro nama gre zadnje čase, ne upaj preveč :).

OK eno vprasanje - zakaj je taka razlika recimo med Gromom in Graa in med Ajko in Sabo, kar se dela tice? Je to stvar linije, vzgoje, ali cesa tretjega?

Vse od naštetega bi jaz rekla - genetska predispozicija, zgodnja vzgoja, trening (=učenje specifičnih veščin) in nenazdanje vodenje. Vsekakor pa ne samo vodenje, saj navsezadnje jaz nisem neki biser kar se vodenja tiče, pa Grom vseeno izgleda precej spektakularno, tudi kadar nama ne gre najboljše. Doseženi časi pa so druga stvar - ti so dejansko v največji meri odvisni od vodenja.

In v primerjavi z G-leglom, kako delata Siva in Šaj?

To bomo pa lahko kmalu videli - pustimo se presenetiti  ;). Tudi jaz komaj čakam :).

Živa cestitke za cone 8)

Mah, ko človek že misli, da ima eno stvar približno poštimano... >:( Tista palisada v Sl. Bistrici naju je stala 3. mesta ::).

Živa, kaj pa otroci od Groma, so mu kaj podobni po norosti?

Po pravici povedano, ne vem. O finskih otrocih imam zadnje čase bolj malo informacij. Preden so šli k novim lastnikom, pa se je vzrediteljici samo eden zdel karakterno podoben Puubi, ostali bi naj bili vsi bolj Gromovi. Miškini otroci pa so menda vsi bolj Miškini kot Gromovi.

+1
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Siva na 28 Maj 2007, 10:10:59
Ni nobene zamere. To, da Siva ne bo izgledali tako spektakularno kot Grom mi je kristalno jasno. Za vse ostalo bo pa treba še malo počakat, da bomo videli kako bo izgledalo. Npr. Siva je na parkurju trenutno (oz. že skoz) čisto tiho, ko tolk razmišlja zraven  :P . Grom pač samo leti ko budalo. hehehe  ;D
Skratka počakajte še dva tedna in potem boste lahko primerjali. No, upam vsaj, da bo kaj za videt
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Polona na 28 Maj 2007, 21:03:52
Kakšna je razlika med Gromom, Graa, Šaj, Sivo, Sabo in Ajko? Kakšna je pa med Tax, Bloojem, Chipom, Ruby in Grinom? (Hvala Živa ;) ) Vsak pes ima pač svoje psihofizične značilnosti in drugačnega vodnika. Hrvaški ovčarji so kot vsi ostali psi pač lahko takšni in drugačni. Boljši in slabši. Dobri bodo vedno izgledali dobri, čeprav z slabim treningom in vodenjem nikoli ne bo rezultatov, povprečni so lahko narejeni tako dobro da se ne opazi da so povprečni - lahko pa tako slabo da izgledajo slabi kot. Res slabim pa tudi dober trening in vodenje ne pomaga da bi izgledali dobri. Pri agilitiju je pa vtis ki ga pes pusti v očeh gledalca še posebaj varljiv. Najprej so tu razlike v tehniki gibanja - psi ki bolj drobijo več pospešujejo, lajajo  ;) pač avtomatično izgledajo hitrejši kot tisti ki galopirajo enakomirno z dolgim galopskim skokom. Tudi gibanje lastnika pri vsej stvari ni zanemarljivo. Psi vodeni na daljavo praviloma izgledajo hitrejši od tistih z "terajočimi" lastniki, medtem ko čas ponavadi pokaže drugačno sliko.
Pa še nečesa ne smemo pozabiti ko govorimo o hrvaških ovčarjih - to so psi ki se izrazito neradi oddaljijo od vodnika. Večina sodelujočih se verjetno ne spomni Gromovih in Gerinih začetkov, ko sta izgledala pol manj spektakularnio kot izgledata zdaj. In kolikor vem je imela tudi Ivana dolgo probleme z pošiljanjem naprej. In če pošiljanja ne treniraš prav posebaj - bo Ho čisto zadovoljno tekel ob tebi - kar pa spet ne pripomore k "podivjanemu"videzu. 

Razlika med Gjevci in Sovci - jih je kar nekaj. Ampak vsaj pri Šaj gotovo ne v odpičenosti. Še več-glede na testiranja v leglu in Sarinih besnih sms-ih ;) si upam celo trditi da je S leglo trdnejšega značaja kot G leglo. (Pri tem bi mogoče rahlo izvzela Sivo, ki je - kot smo že v prejšnji debati ugotavljali - malo posebna pasja dama. Po pripovedovanjih me zelo spominja na mojo Šja. Pametna, premišljena, cuckasta in definitivno ne prav zelo nagonska in nora.) Je pa G leglo po moje bolj fizično zmogljivo. Šaj se pač pri najboljši volji ne bo nikoli odrinila tako daleč kot Graa (saj ne vem ali naj bom vesela ali žalostna...;) ) ali pospeševala tako kot Grom. Je pač izrezana Cita in tudi na parkurju ne bo izgledala nič drugače. V S leglu očitno prevladuje Citina linija, medtem ko je pri Gjevcih Apo kar opazen. Kaj je pa v resnici boljše bodo pokazali rezultati - mislim pa da je ne glede na vse, vsak od nas z svojim Mawlchom več kot zadovoljen.:)

Lp,P

+1
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Lilit na 28 Maj 2007, 21:32:28
OK touche ;D ampak moras vseeno priznat, da je razlika med, kaj jaz vem, Grinom in Chipom, neprimerno manjsa od razlike med Gromom in Ajko :)

Ampak nisem imela v mislih spektakularnosti kot stila izvedbe, ampak spektakularno navdusenje za delo, glede na to, da so psi sicer seveda vsak svoj individuum, ampak pasma je pa ista ;) torej, bolj kot "izvedba" me zanima, hm, "osnova", iz katere dobis izvedbo ven, recimo :)
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Polona na 28 Maj 2007, 22:22:23
Meni se pa individualne razlike med HOji ne zdijo nič večje kot tiste med BCji ali Aussiji. Glede na to da se HOji v športnih disciplinah pojavljajo v zelo majhnem številu in večine HOjev ne moreš videti pri delu, moraš imeti pri nakupu tudi malo sreče in občutka. Mislim pa da ima vsak povprečen HO več kot dovolj veselja do dela.
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: deteljica na 29 Maj 2007, 09:06:31
če se smem malo vmešati v temo, ki ni čisto moja , ampak tole mi ostalo v neizbrisnem spomimnu  ;D.
Še preden sem videla prvega HO v živo sem v standardu pasme prebrala (vse je bilo po predalčkih , med drugim je bilo poglavje:  potrebe psa.
Pod to rubriko je pri HO pisalo: "Potreb nima. Edina njegova želja je ustreči gospodarju".  :o

če najdem še kje to knjigo, bom poskenirala  ::)
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 29 Maj 2007, 15:19:43
"Potreb nima. Edina njegova želja je ustreči gospodarju".  :o

 ;D ;D ;D ::)

Polona, moja sister poskakuje tu poleg mene in pravi, da te moram malo popraviti. In sicer s tem opisom Sive se ne strinja najbolj:

... definitivno ne prav zelo nagonska in nora.

Nama se obema zdi zelo nagonska in sicer zelo močno izražene sekvence so zalezovanje in zganjanje (vsega premikajočega) in malo manj (a še vedno močno) je izraženo napadanje plena (=vsega hitro premikajočega/odmikajočega). Skratka - močen ovčarski nagon? Pri njej je problem v tem, da je njen plenski nagon precej težko usmeriti v igro s predmetom, hitro jo zmoti kak bolj realističen "plen".

O norosti pa raje ne bi ;). Je pa res, da ni v tem smislu nora, kot moj nori Grom :).

Moram pa pritegniti pripombi o oddaljevanju od vodnika, ker to skoraj ne moremo preveč poudariti. Kar se tega tiče, je v Groma vloženega ogromno dela od vsega začetka in je resnično prav posebej in sistematično priučeno. Nekaj časa (niti ne tako dolgo nazaj) je bil celo prepričnan, da hočem, da si na parkurju sam poišče pot čez ovire ::). Izgleda (upam vsaj), da sva se končno uspela vsaj približno uskladiti okoli tega, da mora istočasno teči naprej, povrh vsega pa še upoštevati kaj jaz krilim in tulim za njegovim hrbtom ;D.
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 30 Maj 2007, 12:51:17
Na evropsko razstavo v ZG je prijavljenih 49 HO-jev :o - 20 samcev in 29 samic. To bo lušno ;D. Polona, treniraš kaj ring dresuro ;)
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Polona na 30 Maj 2007, 13:45:44
Polona, moja sister poskakuje tu poleg mene in pravi, da te moram malo popraviti. In sicer s tem opisom Sive se ne strinja najbolj:

Se opravičujem. Res ni bilo najbolje definirano. In v bistvu bolj leti na mojo Šja kot na Sivo. Te karakteristike jaz pač označujem za cuckaste. :)

Še preden sem videla prvega HO v živo sem v standardu pasme prebrala (vse je bilo po predalčkih , med drugim je bilo poglavje:  potrebe psa.
Pod to rubriko je pri HO pisalo: "Potreb nima. Edina njegova želja je ustreči gospodarju".  :o

Ja, res so krasni te naši HOji. ;) Lahko nadaljujem z opisi iz neke druge knjige:
"Uporabnost: Ker njegova zunanjost ni posebaj prikupna  :o  ;), ga uporabljajo skoraj izključno za varovanje.
Prehrana: Glede hrane ni izbirčen in sprejme vsako hrano od svojega gospodarja. Nekaj dni vzdrži tudi brez nje."

Če pa to ni idealen pes... ;)

Na evropsko razstavo v ZG je prijavljenih 49 HO-jev :o - 20 samcev in 29 samic. To bo lušno ;D. Polona, treniraš kaj ring dresuro ;)

Seveda. Saj veš da imava z Šaj planiran Veni Vidi Vici vikend...  8) Nimate šans.  ;)

Lp, Polona
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: gulu na 30 Maj 2007, 13:47:46

"Uporabnost: Ker njegova zunanjost ni posebaj prikupna  :o  ;), ga uporabljajo skoraj izključno za varovanje.


Aaaaa, no, zdaj vidiš, zakaj so te klicali za tisto reklamo!  ;)
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Ivana na 30 Maj 2007, 13:54:05
Jaz se predvsem vedno nasmejim ob tem, da so sposobni zdržat ob minimalnih količinah hrane. Potem pa moja Gravža požre 600g briketov na dan. Še Gucci ne poje toliko, pa ima vsaj 6x toliko kg kot Gra :o.


Lp, Ivana
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: 5rca na 30 Maj 2007, 13:57:30
Ivana, sem se prav spomnila na včeraj, ko smo se pogovarjali, koliko kdo poje in ugotavljali, da poje en hrvat za tri borderje...  :-\ :-\

Vi pa vsi razlagate, kako so neprimerni psi za vsakogar... Še pozabiš ga lahko nafutrat pa ne bo panike...  :D :-\ ;)

Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 30 Maj 2007, 14:04:37
Ja vidiš Ivana, to je pa zato, ker jo hraniš z briketi, namesto s surovim mesom :P (občasno, se ve; ko je veliko dela ali zelo mrzlo)

Zdaj pa resno ;) - koliko kg ima Gra? In kako pri vragu spraviš to količino briketov vanjo? Jaz spravim v Groma max 300 do 350 g.
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Ivana na 30 Maj 2007, 14:17:51
Gra ima 13,5-14 kg.
Saj zdaj se je ta količina zmanjšala na recimo 450g (ampak to šele pred kratkim, zaradi tace sva začeli ful manj delati ...). Dokler sva veliko delali ni bilo problema spravit to količino hrane v njo. Je kot kanta za smeti. Požre vse kar vidi. Takoj, ko začnem malo več delati, spet rabi ful hrane, drugače shujša. Včasih rečem, da še dobro da imajo hrvati toliko dlake, drugače bi me še kdo obtožil mučenja. Vsa rebra lahko lepo preštejemo, da ne govorimo o kolčnih kosteh ...
Moj Toy tudi poje nenormalno količino hrane za svojih 5kg - in sicer poje 150g briketov +  še recimo vsaj 50g briketov iz roke na sprehodih ...


Lp, Ivana
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 30 Maj 2007, 14:29:07
Včasih rečem, da še dobro da imajo hrvati toliko dlake, drugače bi me še kdo obtožil mučenja.

Ej, veš kolikokrat sem že jaz to rekla ::). Si predstavljaš kako so nam fouš tisti, ki morajo skoraj preštet briketke, da ohranjajo vsaj približno spodobno težo svojih psov ;).

Grom ima okoli 17kg. Poje natančno toliko, kot pokuri. Priboljške, ki jih dobi čez dan, si sam odšteje od rednega obroka ;D
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Ivana na 31 Maj 2007, 11:58:01
Kar nekaj hrvatov je prijavljenih tudi na European Open v Agility-ju, ki se bo odvijal od 27.-29.7. v Italiji.

http://www.agilitysports.ch/_eo2007/teams/list_teams_main.asp


Lp, Ivana
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Ivana na 01 Junij 2007, 13:25:35
Siva je že prijavljena v Ljutomer. Super  :)  :)  :)
Živa: si prijavila Groma na RO v Nm?

Lp, Ivana
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 01 Junij 2007, 14:04:31
Ja, veš da morava bit pri vsaki pasji procesiji zraven ::).
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: petrca na 08 Junij 2007, 09:01:53
Ali Šaj nastopa v reklami za Copertone? Včeraj sem na hitro vidla to reklamo.
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: gulu na 08 Junij 2007, 10:14:58
A mora kaj čuvat na plaži? Potem bi bila lahko to ona, ja, ker sta imeli snemanje. Reklame pa še nisem videla.
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: petrca na 08 Junij 2007, 10:16:51
Jaz sem videla samo od tam naprej, ko punci prideta na plaži do brisač, se zasmejita, hitro vzameta kremo (ali olje) Copertone in potem skupaj stečejo po plaži.
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: gulu na 08 Junij 2007, 10:20:27
No, pol je pa to po moje to, ja. Sta snemali pred cca. 10 dnevi.
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Mishka na 12 Junij 2007, 14:35:39
Pozdravljeni vsi ljubitelji in prijatelji hrvaskih ovcarjev;)


Vsa čast Jasna, da si odprla to temo!
Bolj ali manj se strinjam s tem kar je tukaj napisanega o naših lepih HO. So izredno temperamenta pasma, seveda imamo nadpovprečne in povprečne predstavnike, kot pri vsaki pasmi. Ni pa to pes za tiste, ki obožujejo mir in tišino, je pa pes za aktivne


Kar pa se mudijev tiče je moje osebno mnenje, da so na splošno manj temparementni kot HOji, južnaški temperament je pač junžaški. Je pa res, da črni mudiji izgledajo podobno kot HOji, zame so denimo HOji z madžarskimi papirji
M.
(http://www.agilitydogs.szm.sk/fotogaleria/gera/1.jpg)
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Lilit na 12 Junij 2007, 14:46:13
Ce je kdo gledal BIS veterani v petek v Zagrebu, jaz sem najprej rekla, o glej, dva HO-ja, kako lepo :-[ potem je bil pa eden od njiju mudi... :)

Mishka, vsa cast tebi za slovenscino! :o
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Bambi na 12 Junij 2007, 15:20:12
Mishka je Tanja z Miško in Edijem?  :o Kapo dol pred tako slovenščino  8) , take pol Ljubljane ne premore  >:D.

No, pa ker že meni vsepovsod čestitajo, bom pa še jaz vrnila uslugo in tule ponovila čestitke - Gromska Strela je kljub Jasnini zarustani matematiki uspel zmagat na RO tekmi to nedeljo v Novem mestu, iskrene čestitke!  :)

Niggers rule!  8) ;D 8)
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: 5rca na 12 Junij 2007, 15:23:34
Mishka je Tanja z Miško in Edijem?  :o Kapo dol pred tako slovenščino  8) , take pol Ljubljane ne premore  >:D.

Mishka je Miška s Selly in Gero.  ;)
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Mishka na 12 Junij 2007, 15:42:50
Hvala za mojo identifikacijo;)
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Polona na 12 Junij 2007, 16:09:35
O poglej jo...  8)

Vidim, da se moj tečaj slovenščine obrestuje... ;) Čista 5ka.  ;D

Kar pa se mudijev tiče je moje osebno mnenje, da so na splošno manj temparementni kot HOji, južnaški temperament je pač junžaški. Je pa res, da črni mudiji izgledajo podobno kot HOji, zame so denimo HOji z madžarskimi papirji
M.

Mah ti to prav zanalašč ne?   >:D Saj je ok, to je pač tvoje mnenje, ampak res me zanima koliko od 40 črnih HOjev v petek je bilo bolj temperamentnih od mojega plesnivega mudija? Južnjaki gor ali dol. Večina je bila prav povprečnih. In ok, verjamem da imaš ti tak filing, ker imaš pač zelo rada Hrvaško in vse kar je njihovega, ampak realnost je pač drugačna. In če ti trdiš da so vsi črni Mudiji v resnici Hoji, lahko jaz rečem da so HOji z repi dol v resnici Mudiji. In ko bodo čez nekaj let tudi beli/drugače obarvani HOji dobili rodovnik bodo potem po tvoje mudiji in s tem avtomatično manj temperamentni? Temperament je pri obeh pasmah stvar linije in ne barve, ali državljanstva. Sicer pa sploh ne vem zakaj je to važno. Ne vem zakaj je tako težko razumeti da nihče ni nikomur ničesar ukradel. Meja je pač nastala kasneje kot psi.


Lp,Polona
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Mishka na 12 Junij 2007, 17:11:57
Povem samo svoje mnenje, logično je, da ne moremo vsi misliti enako. Temperament ni viden ko so psi v ringu, na razstavi, ki je bolj dolgčas za delovne pse. Nobeden od naših HOjev ni zgledal temperametno v ringu, tako, da tega po obnašanju v ringu ne moreš soditi. Mislim, da primerjava z enim psom ali psičko ni merilo temperamenta.

Sem pa na lastne oči videla na madžarskem več kot 40 mudijev, ki so delali z ovcami in test karakterja, celo najbolj temperamentni niso bili bolj temperamentni kot povprečni Hoji.
Mnenja sem, da barva pri mudijih ima pomen, to ti bodo potrdili tudi vzreditelji. Osnovna barva je bila, če se ne motim črna (t.j. barva hrvaškega ovčarja), potem pa so se madžari igrali s temi barvami....ampak to že ni tema "Hrvaški ovčar".

...in še o mejah, seveda je meja nastala kasneje kot psi, tudi Slovanii so prej prišli na to območje kot Madzari in je popolnoma jasno, da je panonski ovčar hrvaški ovčar, seveda pa to ni več tema hrvaški ovčar temveč zgodovina območja. Na tem področju sta nastali dve podobni pasmi, ki sta si podobni, nista pa iste (barva, temperament).
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 12 Junij 2007, 18:47:22
Najprej - predlagam moderatorju, da spremeni naslov teme v Hrvaški ovčar in Mudi. Navsezadnje zakaj pa ne bi tukaj debatirali o njunih podobnostih, razlikah, izvoru itd., poleg tega je v Slo toliko mudijev in njihovih privržencev, da bodo bolj težko vzdrževali lastno temo ;)

Zdaj pa še moji vtisi o Evropski razstavi: Čisto na kratko - razen nekaj zanimivih fotk - stran vržen čas in denar >:(. Edini komentar od sodnika je bil, da je pes najbrž že jedel kaj danes in ga ne bo ožrl, ko se mu je namenil pogledati zobe. In to je bil tudi skoraj edini stik s psom, vsem psom pa ni niti zob pogledal (glavno, da jih je veteranom ::)). Eh :-X ...

"Naši" udeleženci v sliki (kronološko):

Moja "malenkost" in moj lepi pes Grom ;D (odlično II., r. CAC)

(http://static.album.email.si/1/9/304619/bUEAkhh4JI7Ygrtcj-0PQ.jpg)

Kaj pravite tisti, ki ste bolj vešči razstavljanja - nisem ga ravno najboljše postavila, se mi zdi malo preveč raztegnjen?


Alen in Eta (desno)

(http://static.album.email.si/2/9/304629/WrdAxD6FDWLXb3LBqdGiG.jpg)


Polona in Šaj

(http://static.album.email.si/3/3/304633/ItLWYmOIJ8B15LtGre5g3.jpg)


Miška in Gera (levo :))

(http://static.album.email.si/3/9/304639/kPmK02Og0oNPLq_eIonUt.jpg)


Alen in Cita s sodnikom

(http://static.album.email.si/4/5/304645/xSigD0ZWz4OUHqTfFvR-Y.jpg)


Polona in plesnivi mudi Šja ;D

(http://static.album.email.si/4/9/304649/-PCgYKT063piR_PSIstnT.jpg)


Tale je pa Groma premagal v razredu zrelih samcev - Doni Certisa

(http://static.album.email.si/3/6/304636/5HQr6IUQ6cjnQS4HRhdrX.jpg)


Tale pa je dobil BOB - Leo Slavonski Brod

(http://static.album.email.si/0/5/304605/Lb38EgVWFkJvzDUj3G3Jv.jpg)

Kompletno foto dokumetnacijo s podnapisi najdete TUKAJ (http://www.email.si/apps/es_gallery/a.php?id=38409&searchPhoto=304605) (upam da ni preveč napak, malo sem morala ugibati, ker se ni videlo kataloških številk)
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Ivana na 18 Junij 2007, 10:31:18
Pozdravljena Mishka !

Me veseli, da si se nam pridružila  ;D .


Lp, Ivana
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: martinca na 18 Junij 2007, 11:03:46
Jasna, kako se je moj najljubši hrvat odrezal ta vikend?
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 18 Junij 2007, 13:42:21
Pogrnili na celi črti :-[. Šefica kriva :-[ (kot (skoraj) vedno ::))
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Bambi na 18 Junij 2007, 13:52:52
Hvala za razlago glede Mishke. In Mishki še večje pohvale za jezik  :).

Ivana, kako je bilo potem v soboto? Sta zvozili rally?  ;)
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Kolibri na 18 Junij 2007, 14:18:40

Moja "malenkost" in moj lepi pes Grom ;D (odlično II., r. CAC)

(http://static.album.email.si/1/9/304619/bUEAkhh4JI7Ygrtcj-0PQ.jpg)

Kaj pravite tisti, ki ste bolj vešči razstavljanja - nisem ga ravno najboljše postavila, se mi zdi malo preveč raztegnjen?



Živa - na tvoje vprašanje bi ti odgovorila - sprednje noge so preveč "naprej", zadaj pa stoji v redu.
Iskrene čestitke za R.CAC! Iz izkušenj bi rekla, da je to enako najlepšemu psu te pasme  ;) . V domovini pasme priti, kot tujec, na drugo mesto. res - iskrene čestitke!

Ko smo pri mudijih - v nedeljo, ko je bila predstavitev Evropske razstave 2008 v Budimpešti, je bila točka tudi free-style z belim mudijem. Jaz sem sicer točko že videla v Budimpešti, ampak - izgledalo je pa dobro :)
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Mishka na 18 Junij 2007, 17:01:07
Čast druzine je ta vikend resevala Gerica, ki je imela na svojem kontu vsaj eno nulo (jumping), ampak itak sta nasa dva  >:D"Black devils-a" imeli najbolj spektakularen stil, ki pa je  brez konkurence. 8)
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Ivana na 18 Junij 2007, 17:45:14
Ja na RO je bilo v redu, kar se Grajčkinega dela tiče  :o . Kar se pa mojega tiče, ja tako je to, ko prvič delaš parkur  ;)
Na žalost je takoj na začetku ugotovila, da je nekje v parkurju tunel in bila prepričana, da bo naslednja ovira pa res tunel. Ko smo delali linijo stran od tunela, je bilo super, čim smo se obrnile proti tunelu pa je bilo zabavno. Da ne govorim o tem, da sem jo dala pred tunelom na sedi, in potem pozabila reči gremo, Gra je ostala na sedi, jaz pa sem bila že na sredi tunela, ko sem ugotovila, da sem nekaj pozabila oziroma da mi nekaj manjka :-[ . Ampak moram reči, da je kar zabavno tole, še malo bomo trenirali do tekme v Mariboru in tam potem naredili boljšo predstavo.
Sem bila pa zelo vesela, da Grom ni ostal neopažen na Ro v Novem mestu. Me je zadnjič Metoda (ena inštruktoric pri Švrkih) spraševala, če sta z Gra kaj v sorodstvu. In sem si mislila, kako pametnega sorodnika imamop  ;D  :o  :o . No njegovo delo je vsekakor zelo impresivno.


Lp, Ivana
 
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 20 Junij 2007, 08:23:44
Živa - na tvoje vprašanje bi ti odgovorila - sprednje noge so preveč "naprej", zadaj pa stoji v redu.
Iskrene čestitke za R.CAC! Iz izkušenj bi rekla, da je to enako najlepšemu psu te pasme  ;) . V domovini pasme priti, kot tujec, na drugo mesto. res - iskrene čestitke!

Hvala za čestitke in komentar. Se mi je zdelo, da bo nekaj takega, ko sem gledala fotke. Bo treba naslednjič trenirati pred ogledalom ;D

Sem bila pa zelo vesela, da Grom ni ostal neopažen na Ro v Novem mestu. Me je zadnjič Metoda (ena inštruktoric pri Švrkih) spraševala, če sta z Gra kaj v sorodstvu. In sem si mislila, kako pametnega sorodnika imamop  ;D  :o  :o . No njegovo delo je vsekakor zelo impresivno.

Ooo, me veseli. Je že tako, da nam pri poslušnosti še nekako uspe, ker jaz manj kvarim Gromovo odlično delo s svojim nerodnim vodenjem in refleksi crknjene kure ::).
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: trigi na 20 Junij 2007, 11:00:11
Živa: mislim da je spreminjanje naslova brezpredmetno in bo pri obiskovalcih foruma povzročilo zmedo, zato sem se odločil za sledeči korak.
Objavil sem temo o mudijih v katero sem zapisal da sta temi združeni.
http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=4082.0

Bo to ok?

Lp, Črt
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 20 Junij 2007, 12:56:42
Živa: mislim da je spreminjanje naslova brezpredmetno in bo pri obiskovalcih foruma povzročilo zmedo, zato sem se odločil za sledeči korak.
Objavil sem temo o mudijih v katero sem zapisal da sta temi združeni.
http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=4082.0

Bo to ok?

Lp, Črt

Meni je prav.

FOTKE (http://www.email.si/apps/es_gallery/a.php?id=38636&view=album) iz mednarodnega vsepasemskega agility tekmovanja IABC Dunaj 15. - 17. 6. 2007

Nagradno vprašanje :): Koliko različnih HO-jev in koliko različnih mudijev je na slikah? Pomoč: vse skupaj je 6 različnih psov obeh pasem :).
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Ivana na 20 Junij 2007, 13:30:54
Tole bo verjetno velik mudi

(http://static.album.email.si/2/1/308621/rILGBVx8WN9c7yM4dK3yX.jpg)

Tole tudi mudi   ???   Moram pa reči, da mi je tale barva zelo všeč .
(http://static.album.email.si/2/6/308626/pcycOSyteP5MHsMxHLIBf.jpg)

Zanimivo
(http://static.album.email.si/2/9/308629/kdPYwNKidqsmdsZybCOjS.jpg)

Tole še en mladiček
(http://static.album.email.si/3/1/308631/wLxmm2J2GNmnxBRAriAeu.jpg)

To je verjetno pumi, ne  ???
(http://static.album.email.si/4/2/308642/STC9qP_3snEugCb9WZ5jf.jpg)


Živa, drugače so pa fotke krasne. Super za pogledat, samo še podnapisi manjkajo  :P


Lp, Ivana
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Lilit na 20 Junij 2007, 14:05:38
Nagradno vprašanje :): Koliko različnih HO-jev in koliko različnih mudijev je na slikah? Pomoč: vse skupaj je 6 različnih psov obeh pasem :).

3+3 ???

A je to (http://www.email.si/apps/es_gallery/p.php?id=308656) in to (http://www.email.si/apps/es_gallery/p.php?id=308658) avstralec slucajno?
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 20 Junij 2007, 14:33:59
Lilit, ti pa kar kontra, kaj ;D? Si me dobila na levi nogi, mislim pa, da je ta rdeč avstralec, oni drugi pa border ???. Seveda se lahko tudi motim, to je zgolj ugibanje kolikor se jih spomnim tako v živo in družbe v kateri so bili. Ta rdeč je bil v družbi tega (http://www.email.si/apps/es_gallery/p.php?id=308657) postriženega.

Ivana, pumi je, ja. Je bil še en sivi pumi, pa sem ugotovila, da ga žal nisem pofotkala. Škoda.

Podnapisi bi tudi meni prav prišli ;), ampak sem dobila štartno listo samo za dvojko large, tako da se potem sploh nisem ukvarjala s tem kdo je kdo, ampak sem samo uživala v barvah ;D.

Za HO-je in mudije pa bom še malo počakala s komentarji, če se bo slučajno še komu zdelo zabavno ugibati ;)
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 22 Junij 2007, 13:23:34
Moj prijatelj Martin je naredil cel dokumentarec iz moje in Gromove prve RO tekme ;D. Glejte in se zabavajte - VIDEO (http://www.youtube.com/watch?v=ngrSkk8ikhI)

Ampak bolj kot tole gledam, več napak vidim :-[, tako da tega sploh ne bi objavila, če se ne bi Martin tako zelo potrudil.
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: cacy na 22 Junij 2007, 13:27:56
Waaa ful dobr ;D Se pa vid da je na začetku mislu da je agility :D je tok zašibu :o ;D
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 22 Junij 2007, 13:32:03
Ja, cacy, začel je v nizkem štartu ;D. Se mi je zdel že pravi čudež, da je šel na poleg do skakalnice :)


Glede na to, da očitno ni neke volje do ugibanja, bom pokomentirala še te mudije in HO-je iz IABC.

Dva mudija je že Ivana identificirala - svetlega (krem ???) in "plesnivega"; tisti mladiček pa je tudi mudi, Ivana ;). V živo je bilo še bolj očitno, kakšno drobno ščene je, naši so bili prave zverine v primerjavi s tem :)

Tole je še en mudi
(http://static.album.email.si/0/7/308607/PIAYURHuC5W664IevlJT1.jpg)

Ostaneta še dva HO-ja

Gera
(http://static.album.email.si/4/5/308645/sfTSweDX2VVW_eylhvfCe.jpg)

in Grom
(http://static.album.email.si/1/9/308619/qArYxKf2ribozYoCJY_UJ.jpg)

Torej vse skupaj 4 mudiji in 2 HO-ja :).
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Mishka na 22 Junij 2007, 15:54:34
Jasna, super je ta dokumetarec! Navdusena sem, koncno sem videla Groma v akciji:D A zaradi te gugalnice je bil Grom drugi? Kolk tock ti dajo dol ce je na taksen nacin ta gugalnica narejena?
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Polona na 22 Junij 2007, 20:00:36
Povem samo svoje mnenje, logično je, da ne moremo vsi misliti enako. Temperament ni viden ko so psi v ringu, na razstavi, ki je bolj dolgčas za delovne pse. Nobeden od naših HOjev ni zgledal temperametno v ringu, tako, da tega po obnašanju v ringu ne moreš soditi. Mislim, da primerjava z enim psom ali psičko ni merilo temperamenta.
Sem pa na lastne oči videla na madžarskem več kot 40 mudijev, ki so delali z ovcami in test karakterja, celo najbolj temperamentni niso bili bolj temperamentni kot povprečni Hoji.
Ravno zaradi zgoraj napisanega ne sprejmem takega argumenta. Vem da si videla 40 mudijev, nisi pa videla 40 Hojev v isti situaciji. Še več, vsi hrvaški ovčarji, ki si jih imela priložnost videti v okolju kjer se temperament pokaže, so si v glavnem v sorodu. Od teh ki si pa niso je pa nekaj dobrih, nekaj povprečnih in nekaj slabih. Definitivno jih pa nisi videla 40. In delo z ovcami - Šaj je bila ko je prvič videla ovce videti prav bedna. Tudi ti si rekla da je Gerica prvič samo neumno gledala ko jih je videla. Pa še nekaj pozabljaš - to kako temperamenten pes izgleda je v veliki meri odvisno tudi od lastnika. In spet - večina temperamentnih HOjev, ki si jih videla delat je v rokah ljudi ki temperament spodbujajo ne pa zatirajo. Kar nekako nebi mogla reči za večino madžarov z svojimi mudiji.

Mnenja sem, da barva pri mudijih ima pomen, to ti bodo potrdili tudi vzreditelji. Osnovna barva je bila, če se ne motim črna (t.j. barva hrvaškega ovčarja), potem pa so se madžari igrali s temi barvami....ampak to že ni tema "Hrvaški ovčar".
In ja, se strinjam. To sem celo sama napisala v svojem prvem mailu. Ampak kot veš se tudi HO ne pojavlja samo v črni barvi. In iz tvojega pisanja jaz pač sklepam da so zate drugače obarvani HOji avtomatično manj temperamentni kot črni, oziroma da niso HOji ampak mudiji. Barve pri mudijih in tudi HOjih niso neka umetna lastnost (vsaj v večini ne), ampak so ostanek križanj iz pradavnine. Seveda pa lahko moderni vzreditelji izkoristijo popularnost barv in parijo izključno na videz, kar lahko s sabo prinese tudi slabši karakter.

Sicer sva pa o tem seveda že debatirali v neskončnost in točno vem kakšno je tvoje mnenje. Jaz pač na pasmi gledam objektivno. In lahko mirno rečem da ima MOJ HO bistveno boljši karakter kot MOJ mudi. Niti slučajno pa ne morem na splošno trditi da so eni ali drugi temperamentnejši. Vsega tega ne pišem zato ker bi rada spremenila tvoje mnenje. Samo takšno pisanje se mi pač ne zdi dovolj objektivno da bi na forumu ostalo kot edini zapis o mudijih.

No, pa dovolj o tem. Živa hvala za fotke z razstave! Smo kar fensi izgledali. Kar malo preveč za naše kmečke cucke... ;) Mogoče bi se pa bolje odrezali če bi jih direkt iz ketne sneli... ;).

Lp, Polona
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: aska na 22 Junij 2007, 21:05:43
Ja na RO je bilo v redu, kar se Grajčkinega dela tiče  :o . Kar se pa mojega tiče, ja tako je to, ko prvič delaš parkur  ;)
Na žalost je takoj na začetku ugotovila, da je nekje v parkurju tunel in bila prepričana, da bo naslednja ovira pa res tunel. Ko smo delali linijo stran od tunela, je bilo super, čim smo se obrnile proti tunelu pa je bilo zabavno. Da ne govorim o tem, da sem jo dala pred tunelom na sedi, in potem pozabila reči gremo, Gra je ostala na sedi, jaz pa sem bila že na sredi tunela, ko sem ugotovila, da sem nekaj pozabila oziroma da mi nekaj manjka :-[ . Ampak moram reči, da je kar zabavno tole, še malo bomo trenirali do tekme v Mariboru in tam potem naredili boljšo predstavo.
Sem bila pa zelo vesela, da Grom ni ostal neopažen na Ro v Novem mestu. Me je zadnjič Metoda (ena inštruktoric pri Švrkih) spraševala, če sta z Gra kaj v sorodstvu. In sem si mislila, kako pametnega sorodnika imamop  ;D  :o  :o . No njegovo delo je vsekakor zelo impresivno.
Malo pozno :-[ a vseeno moram dodati, da tudi , če je bil to tvoj prvi RO parkur in ne glede gledanja proti tunelčku, ti je dobro delala :). Res čestitke :)
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Mishka na 23 Junij 2007, 15:00:13
Še več, vsi hrvaški ovčarji, ki si jih imela priložnost videti v okolju kjer se temperament pokaže, so si v glavnem v sorodu. Od teh ki si pa niso je pa nekaj dobrih, nekaj povprečnih in nekaj slabih.

V vsaki pasmi imamo super, dobre, povprečne in slabe pse. In verjetno nobeden vzreditelj nima cilja vzrejat slabe, celo vzreditelji na splosno (brez obzira na pasmo) ne bi smeli vzrejat pse, ki bodo res "slabi" tj. netipični ... Ce se potom govori o kateri koli pasmi, govori se na splosno o povprecnih in dobrih pseh, ker super in nadvprecni so bolj izjeme.

In spet - večina temperamentnih HOjev, ki si jih videla delat je v rokah ljudi ki temperament spodbujajo ne pa zatirajo. Kar nekako nebi mogla reči za večino madžarov z svojimi mudiji.
Ja, to je pa spet res. Samo, ce pes ni temperamenten (nima v sebi temperament), nikoli ne bo - brez obzira na to v kaksnih je rokah. In tudi na drugi strani,  ce nasi Hoji ne bi bili v nasih rokah, mogoce bi pa bili samo, kot ti pravis povprecni. Ampak pomoje, tudi "povprecni" HO je dober delovni pes.

In kar se razlike med mudiji in Hoji tice, rekla sem samo svoje, seveda, subjektivno mnenje. Nikogar nisem hotela razjezit, ali pa kaj drugega. Ce me kdo ne bi slucajno slabo razumel, nisem jaz neka neprijateljica mudijev. Rada vidim kaksnega koli psa, ki pri delu daje vse od sebe, ali pa je vsaj meni osebno simpatičen. Seveda poznam tud super mudije, samo v primerjavi s super HOji so zame osebno Hoji bolj super in to je to. Kolikor ljudi tolikor cudi.
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 24 Junij 2007, 19:05:13
Jasna, super je ta dokumetarec! Navdusena sem, koncno sem videla Groma v akciji:D A zaradi te gugalnice je bil Grom drugi? Kolk tock ti dajo dol ce je na taksen nacin ta gugalnica narejena?

Pravzaprav ne vem, kako je bilo točkovano oziroma sploh nimam v spominu, če nam je sodnik povedal ali ne :-\. Ne spomnim se tudi, da bi kaj posebej komentiral način izdelovanja gugalnice :-[.
Glavne napake so bile, da je pobegil na gugalnico (največja), potem pa še pri 4. vaji sem krožila, namesto da bi se obračala na mesti in pri 5. vaji dvojno povelje, ker je vstal s prostora, ko bi morala iti okoli njega. Do sem je bil še čisto naspidiran, potem pa je le pogruntal, da delamo nekaj čisto drugega in ne agility.
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: petrca na 29 Junij 2007, 08:50:53
Moj prijatelj Martin je naredil cel dokumentarec iz moje in Gromove prve RO tekme ;D. Glejte in se zabavajte - VIDEO (http://www.youtube.com/watch?v=ngrSkk8ikhI)

Super posnetek. Jaz sem se ob gledanju res zabavala  ;)
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Ivana na 03 Julij 2007, 10:44:48
Kar nekaj hrvaških ovčarjev je prijavljenih na tekmo v agilityju v Ljubljani  ;D (poligon KD Ljubljana na Brdu v soboto 7.7.2007 od 9:00 ure naprej) . Od vseh ena psička v mediumu v A1/J1 . Po hrvaški bazi je velika 41 cm. Me že zelo zanima kako to zgleda.
Potem pa so seveda prijavljeni še 2 psički v A1/J1, pes in psica v A2/J2, ter 2 psički v A3/J3.


Lp, Ivana
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Lilit na 03 Julij 2007, 11:38:28
Torej ce prav razumem, ena psica, ki je na nasih tekmah se nismo videli? :)
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 03 Julij 2007, 12:04:47
Si pa skrivnostna >:( ;D. Ime te novinke ??? (mene že razganja od radovednosti). Sicer pa, še dobro, da si povedala. Meni namreč le redko uspe spremljati enko small in medium :-[
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Ivana na 03 Julij 2007, 12:08:16
Živa: 11779
Saj veš kaj lahko narediš s to cifro, ne  :P  :o


Lp, Ivana
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 03 Julij 2007, 12:09:40
O ja, tnx  :)
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: minči na 27 Julij 2007, 17:13:10
Še spletna stran Mawlch Seka :o: http://www.hrvatski-ovcar.nl/
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 28 Julij 2007, 11:50:41
O, končno :). Super.
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Satin na 20 Avgust 2007, 09:32:23
Enega predstavnika te pasme sem pa jaz v soboto videla na Grobniku, sicer ne vem ali je bil kuža lastniški ali ne, ker ni imel ovratnice, se je pa drugače zadrževal v bližini vozil od varnostnikov. Sicer ni imel skodrane dlake ampak mi je bil zelo fleten, pa malček se je tko mal po svoji volji odločal kdo mu je simpatičen in kdo ne. Tiste nesimpatične je nadiral, simpatičnim pa prijazno pomahal z repkom, midva sva se malo pogovarjala in mi je bilo malo žal da sem vegi. Zelo mi je tudi žal da s seboj nisem imela fotiča da bi slikala, ga bom pa ob drugi priliki ko bom dol ;)
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Lilit na 20 Avgust 2007, 09:35:33
midva sva se malo pogovarjala in mi je bilo malo žal da sem vegi.

Zakaj, a bi ga pojedla :D :D ;)
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Satin na 20 Avgust 2007, 10:00:13
Ne  :D :P Revše malo je bilo najbrž bolj lačno kot sito  :-\, jaz pa v sendvičih samo kisle kumarice in paradižnik, kruh am mu pa ni preveč dišal, no sicer so zvečer imeli žarenje pa upam da je mali tud na svoj račun prišel.

Mene je bolj matralo da bi ga s seboj vzela, mi je mali črnuh koj k sva se spogledala v srce vsedu, je kar sam od sebe prišel do mene in me dregnil z smrčkom ko sva šli s kolegico proti boksom. Za prešvercat ne bi blo problema ker se carinikom ponoč ni dalo nič :D, sam nisem vedla kak ga naj v ruzak zbašem pa na busu skrivam, aja pa kaj naj doma našim natvezim od kod se je vzel :D

V glavnem naslednjič brez fotiča ne grem dol.
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Ivana na 20 Avgust 2007, 10:33:49
Mi pa čakamo slikice.


Lp, Ivana
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Satin na 20 Avgust 2007, 10:48:00
Dogovorjeno naslednjič ko bom zopet tam ga poslikam, upam samo da bo črnuh mali še tam.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Bambi na 29 Avgust 2007, 15:43:25
Gravža na CAC Trbovlje...

(http://img.photobucket.com/albums/v654/bambi16/CAC%20Trbovlje%2007/20070826CACTrbovlje51.jpg)

(http://img.photobucket.com/albums/v654/bambi16/CAC%20Trbovlje%2007/20070826CACTrbovlje48.jpg)

Ivana, kdaj vrneš uslugo?  ;)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 30 Avgust 2007, 08:35:12
O, Ivana, super ;D. A bova kdaj v istem ringu ;)? Lendava? Maribor, mogoče?  ;D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Ivana na 16 September 2007, 10:38:38
Lendava sigurno ne, ker je Gravži na tekmi na Slovaškem  ;D.
Maribor se zna zgoditi  :o  :o  :o  :o  :o.
Malo mi narobe hodi, da so pinči in hrvati na dvodnevnih CACIB-ih ob različnih dnevih, pa vseeno so moja prva ljubezen pinči. Bo pa naslednje leto dovolj priložnosti za biti v konkurenci, ker imamo kar pet dvojnih CACIB-ov (verjetno bom vsaj na 3 razstavljala, da naredimo ta šampionat) in ne bom imela problemov s tem, da so moje pasme ob različnih dnevih  ;D  ;D  ;D.
Se bomo pa še kar nekaj časa merili po agility parkurjih v istem razredu, najprej v dvojki potem pa še v trojki  :P :P :P  :o :o :o
Upam pa, da se bomo kdaj pomerili tudi v RO parkurjih, pa mogoče še po programu B-BH. Kaj vemo  :o  :o :o :o :o. Pa upamo, da se nam še kakšen hrrvatič pridruži v vseh teh aktivnostih. Ker so res ena krasna pasma. Jaz sem vsak dan bolj vesela, da imam tole mojo Gravžico.

Lp, Ivana
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 17 September 2007, 09:04:08
Se bomo pa še kar nekaj časa merili po agility parkurjih v istem razredu, najprej v dvojki potem pa še v trojki  :P :P :P  :o :o :o
Lp, Ivana

Ja včeraj si že poskrbela, da ne bova z Gromom prehitro v trojki, ko si tak začetek agilitija postavla, kot da sva se ti kaj zamerila  >:D.

RO bomo gotovo kdaj skupaj prišli, B-BH pa samo, če prideš v MB tekmovat :).
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: **Jackie** na 19 September 2007, 18:35:35
Jaz sem pa videla (vsaj mislim da) tole Graa, na razstavi v Trbovljah. Krasna kuža!
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Ivana na 26 September 2007, 13:00:22
Glede na to, da je bila Gra na razstavi v Trbovljah edina, je bila verjetno res ona. Če pa je bila v družbi kakšnega pinča, pa je bila še toliko bolj sigurno ona  :P.
Pa da ne bo tale tema čisto zamrla.
Prejšnji vikend smo preživeli na super tekmici v bližini Bratislave. Tekma je bila res super. Organizacija zelo dobra. Iz hotelske sobe, smo videli praktično na parkur  ;D. Po parkurju so tekale miške. Cel vikend smo preživeli v družbi Miške in njene Gerice. V glavnem mi smo se imeli super in tole je bila ena mojih ljubših tekem.
Evo pa še ena Gra v akciji  http://www.youtube.com/watch?v=UnCkuZN719E

Ko naložim ostalo, pa dobite še.


Lp, Ivana
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: cacy na 26 September 2007, 13:03:11
aaaaaaaaaa kak parkur :o :o :o pa kako sta tunela postavljena :o :o
Odlično sta tole odtekli :o
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: petrca na 26 September 2007, 13:07:20
Evo pa še ena Gra v akciji  http://www.youtube.com/watch?v=UnCkuZN719E

WOW, kakšen parkur in odličen tek  :o. Super sta izpeljale  ;)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Ivana na 26 September 2007, 13:08:17
cacy: Ja saj zato sva pa tudi vodili po temle teku.
Ja parkurji so bili zelo zanimivi, Čaki da vidiš drugi jumping, ko so bili trije tuneli. Ne vem sicer kako bi ti z Bodijem speljala dva ravna tunela  :P  :o  :P . Taki malo žlehtni parkurji so bili.
Ampak je pa ta vikend res dobro moja Gravži tekla. Čist je bla nora. Sicer pa, kdaj pa ni.


Lp, Ivana
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: cacy na 26 September 2007, 13:11:58
Jst lohk take parkurje sam sanjam :-[
Men se zdi da je Graa začela ful bolj tebe poslušat in tko skulirano tečt... se mi zdi da je včasih res histerično tekla, zdej je pa za moje pojme velik bolš ;D Pa hitro obrača in pospeške ma nore :o Res dobr tek :o Dej še kake filmčke pokaž :o
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Ivana na 26 September 2007, 13:16:27
Saj bom  ;D. Čaki da se naložijo, no.


Lp, Ivana
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Ivana na 26 September 2007, 13:39:17
Evo, Gra še enkrat http://www.youtube.com/watch?v=ArTS32mtbDw

Lp, Ivana
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: cacy na 26 September 2007, 13:42:09
OJEJ kako so tuneli :o :o ::)
To je zdej fetiš ratu v agilityu, da so take čudne postavitve tunelov in pomožnosti vsi skup en za drugim :-\  Jst ne vem kaj sodniki razmišljate :P :P
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Ivana na 26 September 2007, 13:46:14
Čaki, da vidiš nedeljski jumping. To je bila šele veselica.


Ivana
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: **Jackie** na 26 September 2007, 15:32:59
Ne, ne 100% je bila Gra, sta delali trikce s klikerjem ko sem šla mimo, pa tebe/Vas sem tudi prepoznala ;)
Poznam pač toliko iz revij in tega :D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: aska na 28 September 2007, 08:27:43
O Ivana super filmčka :o Super vama je šlo :) Bo kmalu še nedeljski jumping viden ::)?

lp
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 28 September 2007, 13:50:20
Individualni jumping (large) na SP-ju v agilityju je končan. Na prvih 43 mestih je 41 borderjev in 2  ;D ...HRVAŠKA OVČARJA :o. In sicer Miška in Tanja na več kot odličnem 7. mestu ter Cita in Alen na prav tako odličnem 19. mestu.

ČESTITKE :D!!

Rezultati (http://www.agility-wc2006.com/agility07/results//index.php?id=1&tpl=1)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: cacy na 28 September 2007, 13:56:19
Ja teli Hrvati s Hrvati so danes čist razsturili :o Čestitke ;D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Ivana na 28 September 2007, 21:26:01
Seveda najprej čestitke hrvatom.
V ekipnem agilityju je Alen s Cito imel 7. rezultat.
Pa še obljubljeni nedeljski jumping: http://www.youtube.com/watch?v=oNwpzey0PEg
A so fajn postavljeni tuneli cacy?
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: 5rca na 28 September 2007, 21:28:08
Joj, groza... Smrt za hitre pse s počasnimi lastniki (mene štejem tuki vmes seveda).
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: aska na 28 September 2007, 21:28:55
Res čestitke tudi od mene hraškim ovčarjem za uspehe :o

Ivana tudi ta filmček je super :D Tunelčki pa res dobro postavljeni ;) :-\

lp
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Lilit na 28 September 2007, 21:36:07
Uau Ivana, krasen jumping sta odpeljali :o
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: cacy na 28 September 2007, 21:46:11
Ivana, jst sm brez besed :-\ ::) :-[
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 29 September 2007, 05:29:47
O kriza :o. Dobro sta tole zvozili :).
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Ivana na 29 September 2007, 08:36:34
V ekipnem agilityju je Alen s Cito imel 7. rezultat.

Se opravičujem za tole mojo nepravilno izjavo. Alen je ekipni tek tekel z borderko Myf (sem čisto pozabila, da ima tudi nekaj črno-belega.

Ja Živa kdaj pa ti vstajaš, da pišeš poste že ob 5 +
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 29 September 2007, 09:42:31
Ja Živa kdaj pa ti vstajaš, da pišeš poste že ob 5 +

Sploh mi ne govori ::). Zdajle sem že čisto zrela za popoldanskipočitek :D.

Še dobro, da peljem pesjana v Moravske toplice k veterinarju jutri popoldan (sem najprej mislila, do bo treba danes). Baje tam krasno zdravijo erlihijo brez clinfug tablet, ki mojmu revežu obračajo želodec.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Mishka na 29 September 2007, 10:47:01
ena vstaja ob 5+ druga pa 8+ v soboto, groza ;D lepo jutri navijajte za Misko in Citko!!! ;)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Ivana na 29 September 2007, 12:58:55
Jaz sem sicer vstala ob 6:45, ker sem imela eno psičko za sprehodit  :P
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 29 September 2007, 13:21:31
lepo jutri navijajte za Misko in Citko!!! ;)

Veš da ;D, pa ni vrag da ne bo ob podpori vseh pozitivnih misli še kakšna nula padla.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 01 Oktober 2007, 14:19:32
Torej, moja uboga črna pošast ima babeziozo.

Baje je ta zadeva veliko bolj razširejna, kot je slovenskim veterinarjem znano (NI omejena samo na Prekmurje), prenašajo pa jo klopi in komarji.

Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Felina na 01 Oktober 2007, 14:41:30
Ja, to je tudi meni povedal...kaj pa sedaj? Imajo sploh to zdravilo v sloveniji, ti bodo oni nabavli....joj...držim pesti za Groma...ni čudno, da mu ni clinofug nič pomagal, mah kaj veterinarjem ni moglo nič past na pamet, da je mogoče kaj drugega?

Držim pesti...
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 01 Oktober 2007, 14:49:56
Felina, neskončno sem ti hvaležna za nasvet in še vedno sem precej v šoku. Drugače pa v Moravskih imajo imizol in baje so rezultati z njim zelo dobri.

Diagnostičnih spodobnosti nekaterih veterianarjev pa ta trenutek raje ne bi komentirala >:D.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Felina na 01 Oktober 2007, 15:15:49
Me veseli, da sta naredila korak naprej in se sedaj vsaj ve, kaj mu je...bomo stiskali pesti, pa tačke, pa repke, pa vse kaj se stiskat da, da bo Grom čimprej spet takšen divjak kot je bil.

Ti pa poročaj, kako napredujeta.....

Kaj pa je sedaj z erlihijo? to boste tudi zdravili ali kako?
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 01 Oktober 2007, 16:03:20
Huh, sem pozabila vprašat, ampak sem našla na netu - imizol zdravi tudi erlihijo.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: 5rca na 01 Oktober 2007, 16:12:28
Živa, držim pesti, da bo vse OK. Bogi Grom.  :'(
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Bambi na 01 Oktober 2007, 23:05:10
Od enega bogega nigra drugemu  :( - držimo pesti in upamo, da bo čimprej čimbolje in da bo v kratkem spet dobra, stara Gromska Strela.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Ivana na 02 Oktober 2007, 07:12:36
Upam, da se Grom čimprej pozdravi.


Lp, Ivana
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 03 Oktober 2007, 12:25:13
Hvala vsem za dobre želje. Pesjan izgleda vredu. Je tudi veterinarka rekla, da so psi hitro dobri, ko začnejo s terapijo. V nedeljo greva po nasledjno dozo zdravila pa se bom posvetovala kako naprej. Je pa zaradi tega zamudil priliko, da bi še nekaj lepih otrok naredil :(
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: 5rca na 23 Oktober 2007, 15:40:52
Živa, kako kaj Gromček?
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 24 Oktober 2007, 09:59:53
Gromči je, razen še vedno občutljivega želodca, zelo vredu. Malo je nesrečen zaradi pomanjkanja akcije. Če se jaz uspem vsaj približno pozdraviti, prideva sproščat odvečno energijo v soboto na tekmo :)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Felina na 25 Oktober 2007, 10:04:54
ooo!!!!   super za Groma!!!!!! Sem full vesela, da je spet dobri stari neumnež   ;)

Želodček bo pa verjetno še rabil lep čas, da se poštima, saj je bil toliko obremenjen v tem času, da je groza. Pa se bo pustil malo razvajat...hehhehe

Si se kaj pozanimala, da bi se dalo kaj za ojačanje želodčka?
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 29 Oktober 2007, 20:08:43
Da ne bomo samo o boleznih, še malo akcije iz zadnje agi tekme:

Leti, leti Šaj ;D

(http://static.album.email.si/7/1/413871/a8bTuFdl9aNO318Rk7AWo.jpg)

A vas ta norec na koga spominja ;)?

(http://static.album.email.si/7/2/413872/b2CIwrmi3GRPjNQ9Qdvnp.jpg)

(http://static.album.email.si/7/3/413873/bIBcbUNAoV_UJk4kWYvXo.jpg)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 05 November 2007, 11:21:25
Sem nekaj čarala po albumu, tako da še enkrat:

Leteča Šaj ;D

(http://static.album.email.si/5/0/417650/DDbADstCwsnxlHLHiX1UK.jpg)

Kakršen oče takšen sin ;)

(http://static.album.email.si/5/3/417653/LOgzC-He302h_LLTxh5HM.jpg)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: 5rca na 25 November 2007, 15:42:07
Venča ima pa novo hrvaško kolegico.  :o :o Je namreč čisto zaljubljena v Kiki. :o  :D :D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 03 December 2007, 09:57:27
5rca, to je pa res lepo slišat ;D.

Tukaj pa, za tiste, ki vas ni bilo v Zaprešiću, drugi Kikin bratec Kaj v akciji (pa še Grom, Siva in Gera):

Kaj - jumping (http://www.youtube.com/watch?v=ZxMKmSjAt14)

Kaj - agility (http://www.youtube.com/watch?v=9Aeyf29ML0o)

Siva - jumping (http://www.youtube.com/watch?v=oPgi-zoWrc0)

Grom - agility (http://www.youtube.com/watch?v=NRdz5s69j8w)

Gera - agility (http://www.youtube.com/watch?v=H-TBXJTxqcM)


Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: petrca na 03 December 2007, 10:03:10
Kaj na štartu stoji tako, kot se ga postavi  :o.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 03 December 2007, 10:08:31
Ja Kaj je definitivno Miškin otrok ;D, čisto nič histerije ni v njemu :D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Lilit na 03 December 2007, 10:11:56
Meni je pa vsec, kako ga vodi :o ful sta usklajena 8)

A je bil to A1? Ful se mi zdi komplicirano :-\
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: petrca na 03 December 2007, 10:20:02
Ja, to je bilo A1. Sem tudi sama laufala.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 03 December 2007, 10:24:42
Ja ful sta dobra. Se vidi, da sta se maksimalno dobro ujela :). Zsuzsa je že od vsega začetka ful zadovoljna z njim in pravi, da je pes genijalen. To je bila njegova druga tekma.

(A1 je bil kr neki ::))
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: 5rca na 03 December 2007, 12:07:49
A A2 se ti je pa zdel "normalen"?  :-\ A3 je bil še najlažji od vseh.  :-\ Vsaj na pogled.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 03 December 2007, 14:23:37
Se popravljam - vse skupaj je bilo "kr neki"  ;D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 04 December 2007, 14:28:02
Nova mularija (http://www.bordercollie.hr/expected_littershr.htm)  :D - Gromovi polbratci in polsestrica.

Že zdaj me firbec matra, kaj bo zraslo iz njih ;D.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 31 December 2007, 10:30:28
HO malo drugače ;D - nekaj slikic za tiste, ki mojo črno pošat srečujejo le v delovnem okolju in (se) včasih sprašujejo, kako vzdržimo z njim doma ;D ;D.

(http://static.album.email.si/7/8/449278/3iAKnZT1Y7__XsmTt17-W.jpg)

(http://static.album.email.si/7/9/449279/Dk-i2u4TMeZF1HlfikuBA.jpg)

(http://static.album.email.si/8/0/449280/ZPo15t56Dz4M4HWd4zhCJ.jpg)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 31 December 2007, 10:31:26
(http://static.album.email.si/8/1/449281/Ya9kTsqPKeSjoWWWDSfQY.jpg)

(http://static.album.email.si/8/2/449282/N-Rp8s0RpUDa_qdLlpLVy.jpg)

(http://static.album.email.si/8/3/449283/gkumVmGxQmYzyNoi2xYun.jpg)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 31 December 2007, 10:32:54
(http://static.album.email.si/8/4/449284/MfcsW3j0ornULrOm3GMoS.jpg)

(http://static.album.email.si/8/5/449285/Q6NP1U4x2xUkxToMwb0_6.jpg)

(http://static.album.email.si/8/6/449286/ca47jKZr8p_UEnBVGP_y2.jpg)

Sicer pa, baje mora dober delovni pes znat varčevati z energijo ;) ;D.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Kolibri na 31 December 2007, 12:08:25
Živa,stavim, da si testirala, kakšno dozo apaurina moraš dati, da boš imela mir čez Silvestrovo  :o

Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 31 December 2007, 15:37:53
 ;D Nič ne priznam 8)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Ivana na 05 Januar 2008, 20:18:46
Saj vem, da je že kar nekaj časa od objave tehle Gromovih slikic, ampak sem jih zaradi zasedenosti šele danes videle. In moram reči, da sem se ob njih res nasmejala. Grajčka tudi velikokrat spi v takihle pozah, ampak se vedno zbudi, če jo hočem slikati (že ob zvoku fotoaparata, ko ga prižgem).
Ko bo tale ljubljanska razstava za nami se odpravljamo v Bohinj in bomo tam probali ujeti kakšen dober moment na slikico.

Lp, Ivana
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Polona na 01 Februar 2008, 23:33:37
Ker je bilo nekaj časa nazaj govora o Kiši in ker sem tole ravno spacala skupaj si ne morem pomagat. :) Torej: http://www.saj-sja.agility-slo.net/?Ki%26scaron%3Ba In pri najboljši volji ne morem ugotovit zakaj naj bi ta pes bil problematičen...  >:(

Lp, Polona
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Juja na 02 Februar 2008, 21:25:30
Oj.
Joj kok so luškani  :o :o :-[ :-[
Takoj bi mela enega, sam moram najpri mami prepričat za 2. psa  >:(

Polona, kateri pa so po karakterju boljši? Mudiji ali HO? (mogoče je kje že napisano ampak sem preutrujena da bi brala vseh 7 strani)
Ker so mi oboji zares ušeč  :o
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: 5rca na 09 Marec 2008, 19:18:36
Z malo zamude:

VSE NAJBOLJŠE ŠAJ in SIVA!  :D :D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Lilit na 09 Marec 2008, 22:52:43
Vse najboljse tough Saj in Sivi, in cestitke Citi :o
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: aska na 10 Marec 2008, 11:13:29
Šaj in Siva vse najboljše :)..... Cita tebi pa čestitke :)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Jean na 24 Marec 2008, 17:46:27
Zivjo, hrvati--kaj ne bo noben predstavnik vase pasme sel na frisbee letos? Zelo rada bi videla kaksnega hrvaskega ovcarja na tekmi, da pokazemo, kaj vse znajo. Kakor mogoce ze veste, organiziramo dog frisbee seminar 4-5 aprila (lahko prides oba dneva ali samo en dan), 4fun tekma bo v nedeljo 6.4. Mislim, da je se kaksno prosto mesto na seminarju. Primerno tudi za zacetnike.

Vec info tukaj:

http://frisbee.agility-slo.net/

in na frizbi temo:
http://www.pesjanar.si/forum/index.php/topic,4760.990.html

Vabljeni!

Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 25 Marec 2008, 18:01:59
Jaz bi z veseljem in mislim, da Grom tudi ;D. Ampak sem si že toliko vsega na glavo nakopala, da ni šans, da še frizbi stlačim v naš urnik ::)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Ivana na 25 Marec 2008, 22:53:59
Tudi pri meni je zelo podobno. Pa še tisti vikend imamo izpite za inštruktorje. Pa če bi bilo v LJ bi še nekako stlačila v svoj urnik, tako pa ni šans. Res se mi ne da v Vipavo vozit, sploh pa ne 3 dni zaporedoma.


Lp, Ivana
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 02 April 2008, 11:52:08
Multipraktik Grom ;D

Agility (http://www.youtube.com/watch?v=wKIrP1vYpmU) z japonskim vodnikom

B-BH poslušnost (http://www.youtube.com/watch?v=nM6sf6_828A)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: deteljica na 02 April 2008, 12:36:35
B-BH poslušnost (http://www.youtube.com/watch?v=nM6sf6_828A)
a men to zvočniki ne delajo, je bil res ves čas tiho  :o ?
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 02 April 2008, 12:42:27
Jap, čisto tiho ;D (rezultat 1,5 meseca sistematičnega treninga ::))

Edino, ko sem ga dala na odlaganje in šla stran, je enkrat bevsknil.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: deteljica na 02 April 2008, 12:44:26
Jap, čisto tiho ;D (rezultat 1,5 meseca sistematičnega treninga ::))

Edino, ko sem ga dala na odlaganje in šla stran, je enkrat bevsknil.
Wau  :o- pol pa lahko Polono mal potreniraš  :D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 02 April 2008, 12:50:45
Saj je bilo v bistvu po tvojem nasvetu - nič nagrade (tj dela - za Groma je to eno in isto), dokler ni utihnil. Pa par tednov sva ritensko hodila na poligon ;D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: petrca na 02 April 2008, 13:25:33
V Kutini je Grom re super laufal z "japončkom". Po mojem sedaj čakanje na njegovega še težje.
Ali sem prav videla, da je bil pri palisadi Alen?
Škoda, ker še jumpinga nisi posnela. Jaz sem ga pa tudi zgrešila  :-[.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 02 April 2008, 13:35:56
Palisado so še postavljali ::)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Urška na 03 April 2008, 04:07:53
Jaz sem se ful smejala, ker so me prepričevali, da Grom ni naklikan pes  ::)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: aska na 03 April 2008, 05:36:05
Super je Grom bil V B-Bh-ju, tudi z Japončkom v agilitiju je bilo super :o...lp
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 03 April 2008, 08:51:26
Jaz sem se ful smejala, ker so me prepričevali, da Grom ni naklikan pes  ::)

lol ;D. Mogoče pa je krivo to, da imam običajno na treningu kliker v rokavu >:D. Sploh ko je mrzlo, se mi rok sploh ne vidi ;D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: deteljica na 03 April 2008, 09:44:19
lol ;D. Mogoče pa je krivo to, da imam običajno na treningu kliker v rokavu >:D. Sploh ko je mrzlo, se mi rok sploh ne vidi ;D

jajaja, nč se  ne zgovarjaj   ;) , to je nagonsko skrivanje pripomočkov vseh, ki majo v drugem rokavu pa daljinca  :P
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 03 April 2008, 11:00:33
jajaja, nč se  ne zgovarjaj   ;) , to je nagonsko skrivanje pripomočkov vseh, ki majo v drugem rokavu pa daljinca  :P

Pred tabo se pa res ne da nič skrit >:D ;D. Niti videt ti ni treba treninga, pa ti je takoj vse jasno >:D ;D

Ja kako pa češ hrvata drugač odvadi lajat, no ??? ;D ;D lol
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: drim na 03 April 2008, 13:47:33
Hojla vsem!

jajaja, nč se  ne zgovarjaj   ;) , to je nagonsko skrivanje pripomočkov vseh, ki majo v drugem rokavu pa daljinca  :P

Pred tabo se pa res ne da nič skrit >:D ;D. Niti videt ti ni treba treninga, pa ti je takoj vse jasno >:D ;D

Ja kako pa češ hrvata drugač odvadi lajat, no ??? ;D ;D lol

Ja, saj sva ravno včeraj ugotavljali, da klik je klik  ;D >:D

Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Alya na 08 April 2008, 15:48:26
Se pri mudijih, že pri mladičku (- 3 tedni) vidi ali bo kot odrasel popolnoma črn, ali če bo še kaj sive vmes? In kako se imenuje ta črno-siva barva? Hvala
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Jean na 08 April 2008, 20:51:42
Edina predstavnica vase pasme na frizbi tekmovanju se je zelo dobro uvrstil: 3. mesto med slovenci v disciplini minidistance-a. Cestitke Ajki in Borutu!
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Ivana na 08 April 2008, 21:33:52
Čestitke tudi z naše strani.
Nam je malo narobe hodil tale datum, tudi zato ker smo imeli v petek še zadnji del inštruktorskih izpitov. Upam, da boste tale frizbi seminar še kdaj ponovili in takrat se vam zagotovo pridružimo.


Lp, Ivana
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Jean na 08 April 2008, 21:51:07
 ;)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Ivana na 09 April 2008, 07:54:41
Pred 4 leti je v Zagrebu prilezlo na svet 6. prečudovitih psov. Eden izmed njih je bila tudi moja Gravžica, ki želi svojim bratcom in sestricam vse najboljše ob praznovanju rojstnega dneva.
Živa, tebi in Gromu želim še veliko čistih tekov, lepo izvedenih shem, dobrih parkurjev in da vama še naprej uspeva vse česar se lotita.Pa seveda eno veliko pasjo toro si tale lepotec tudi zasluži.


Lp, Ivana
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: 5rca na 09 April 2008, 08:00:55
VSE NAJBOLJŠEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!  :o :o :o :o
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: kalahit na 09 April 2008, 08:15:53
Vse najboljše, črnuhcem, ki so res nekaj posebnega.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: deteljica na 09 April 2008, 08:48:29
Ne morem verjet,da je že 4 leta  :o
A si prepričana, da ni tri  :D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: gulu na 09 April 2008, 09:27:20
Vse naj naj!  :o
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: aska na 09 April 2008, 09:32:34
Vse najboljše Gromu :o
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Ivana na 09 April 2008, 09:40:46
Ne morem verjet,da je že 4 leta  :o
A si prepričana, da ni tri  :D

Včasih tudi sama težko verjamem da so že 4 leta stari, tako hitro čas beži.


Lp, Ivana
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Ivana na 09 April 2008, 09:41:26
Vse najboljše Gromu :o
Ja saj moja Gra si pa ne zasluži, da se ji čestita  :P  :P  :P  :P
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: petrca na 09 April 2008, 09:56:12
Vse najboljše za 4. rojstni dan  :-*
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Bambi na 09 April 2008, 12:24:59
Vse najboljše Gromski streli, Gravži, Gerici in ostalim!  ;D ;D ;D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: cacy na 09 April 2008, 12:27:18
Vse najboljše tudi od mene celemu uspešnemu leglu :-*
Čas gre pa res prehitro ::)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: aska na 09 April 2008, 12:31:16
Ja saj moja Gra si pa ne zasluži, da se ji čestita  :P  :P  :P  :P
:-[ :-[ :-[  O seveda si. Gra in še vsem ostalim iz tega legla enako vse najboljše :)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Alya na 09 April 2008, 14:07:53
Vse najboljše! :)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 09 April 2008, 14:12:12
Črna pošast se zahvaljuje za čestitke in želi vse najboljše ostali G-jem predvsem Graa in Geri ;D

4 leta ja :o, zdaj smo bojda na pol poti do pameti >:D ;D (vsaj nekaj takega je Alen pred časom obljubljal)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Bambi na 09 April 2008, 14:18:25
Živa, ti kar sanjaj, a se ti zdi moj niger že kaj pameten?  >:D :'( :P
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: deteljica na 09 April 2008, 14:42:08
Črna pošast se zahvaljuje za čestitke in želi vse najboljše ostali G-jem predvsem Graa in Geri ;D

4 leta ja :o, zdaj smo bojda na pol poti do pameti >:D ;D (vsaj nekaj takega je Alen pred časom obljubljal)

Hrvat se spreobrne , ko se v jamo zvrne  :D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: minči na 09 April 2008, 17:34:55
Vse najboljše slovenskim G-jčkom, in pa Geri, ki je trenutno v Slo. :o :o
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 10 April 2008, 09:10:12
Živa, ti kar sanjaj, a se ti zdi moj niger že kaj pameten?  >:D :'( :P

Hrvat se spreobrne , ko se v jamo zvrne  :D

Ah ja, saj vem ::) najprej so mladi in nori, potem so pa samo še nori ;)

Sem razmišljala, da me je do zdaj običajno na dve leti zgrabilo, da je čas za mladiča. Zdaj je od zadnjega (mojega) mladiča že 4 leta, pa me niti ne grabi preveč (no, razen če mi s kakšnim mahajo pred nosom, kot zadnjič v Kutini). Je s tem zrelim kozlom toliko dela, da mi ni jasno, kako bi še enga HO mladiča zraven hendlala :D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 21 April 2008, 08:49:32
Odličen ČLANEK (http://www.saj-sja.agility-slo.net/?About_Croatian_sheepdog_and_the_Mudi) o hrvaškem ovčarju in mudiju.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Ivana na 29 Maj 2008, 13:12:24
V okolici Maribora, sta registrirana 2 hrvaška ovčarja (psica s priimkom Certisa in pes s priimkom Zib) - Živa mogoče kaj veš o tem?


Lp, Ivana
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 30 Maj 2008, 08:09:26
Pojma nimam ???
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Ivana na 02 Junij 2008, 07:53:38
Jaz upam, da ju ujamem na razstavi v Portorožu in mogoče tudi malo poslikam.

Lp, Ivana
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 01 Julij 2008, 09:48:51
Ker se tukaj trenutno nič kaj ne dogaja ;) - evo dve pozerski fotki naše lepe črne pošasti ;D

(http://static.album.email.si/1/1/545111/U_kpdk0JuQUv_WyBCK1pI.jpg)

(http://static.album.email.si/1/2/545112/qi664ZctcXnhjhW6Kky6A.jpg)

in en odličen tek 8) - KLIK (http://uk.youtube.com/watch?v=WxvK020OIeM). Tega (odličnih tekov namreč) je pri nas bolj za vzorec, tako se moramo malo pohvaliti, ko nam kakšen uspe ;)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 10 Julij 2008, 09:28:06
Dva zanimiva posnetka ekipnih agility tekov naše finske žlahte ;D:

EKIPA 1 (http://au.youtube.com/watch?v=q4Usqg4uFJk): Puubi, Capo (Tuus Vekkuliverstas), Myyrä (Tuus Tohtori Sykerö) in Pimpo (Tuus Paniikkipilleri)

EKIPA 2 (http://au.youtube.com/watch?v=6V40c6KL2YM): Saga (Tuus Laventelilulla), Satiainen (Mawlch Satir), Luna (Mawlch Gara) in Tiuku (Tuus Tikittäjä)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 24 Julij 2008, 15:06:39
Še malo agilityja iz Finske: KLIK (http://www.finagility.com/tuus/youtube_agirotu08.html)

Tarja pravi, da nobeden od otrok ni takšen kot Grom, kar je po svoje razumljivo, glede na to, kako edinstven je Grom  >:D ;D

Najbolj podoben bi mu naj bil Myyrä, glede na te posnetke pa meni tudi Matti izgleda primerno odpuljen ::) ;D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Ivana na 27 Julij 2008, 19:41:16
Ko gledam slikice Groma mi je tako smešno, da ima on toliko dlake, Gra pa je praktično čisto brez.
Da še jaz malo osvežim tole temo s slikicami moje gravžulinke:

(http://bp1.blogger.com/_oXU9LG0OLkY/SIytr_Ess6I/AAAAAAAAAKs/kpXnMymyypY/s320/DSCF5522.JPG)

(http://bp1.blogger.com/_oXU9LG0OLkY/SIyttOZTmhI/AAAAAAAAAK0/95k3mBATcEo/s320/DSCF5550.JPG)

(http://bp0.blogger.com/_oXU9LG0OLkY/SIytt8YHo-I/AAAAAAAAALE/WhQNHjCJFOM/s320/DSCF5552.JPG)


Lp, Ivana
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: aska na 27 Julij 2008, 21:11:23
Ivana, posrečene slikce :)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 25 Avgust 2008, 12:29:14
Morski pes Grom   (http://uk.youtube.com/watch?v=GSI2IjjPPKc) ;D

TUKAJ (http://uk.youtube.com/watch?v=2VbsWQ7Ucf0&NR=1) pa je lušen video o Eti - uradno izmerjena 42 cm  :)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Polona na 25 Avgust 2008, 20:46:40
Ja, lušna je že, velika je pa najmanj 44cm. In ne glede na pasmo me preveliki psi v mediumu neskončno razpi... O uradnih meritvah pa še to: Šja v knjižici piše 38 medtem ko jo sama namerim 42, lanski medium "uradno zmerjen" border ima pa najmanj 46.

Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 02 September 2008, 14:22:50
Na tekmi v Varaždinu jih je bilo 12; 9 jih je tekmovalo :)

(http://static.album.email.si/6/9/576169/efRGkiaYKDHe5Od5yuG2B.jpg)

Grom, Siva, Eta, Kaj, ...
(http://static.album.email.si/6/6/576166/8u82wyp2HrUqxPT1DMLeO.jpg)

Edo, Rudi, Nala, Kro, Cita, ...
(http://static.album.email.si/6/7/576167/FyIJprhoo3F9wdeItB6-y.jpg)

Šaj, Kiša in Gera.
(http://static.album.email.si/6/8/576168/WPPewanB0ivsLiTdU_u33.jpg)

Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Lilit na 02 September 2008, 14:55:39
Katera pa je ta Kro? :)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 02 September 2008, 21:16:20
Pravzaprav mu je ime Cres in gre na Japonsko  ;)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: martinca na 02 September 2008, 21:48:36
Jasna, me veseli, da je iz teh fotografij nekaj nastalo. :-[

Mi pa je vedno bolj jasno, da če bom se kdaj odločala za Large psa, to definitivno bo HO.  >:D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Lilit na 02 September 2008, 22:16:06
Pravzaprav mu je ime Cres in gre na Japonsko  ;)

Aaaa ok :D sem ze mislila da se obeta kaksen nov crnokodrast agilitas.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: 5rca na 14 September 2008, 14:02:48
Od petka je pri meni Polonina Kiša in sem čisto navdušena nad njo. (http://www.agility-slo.net/phpBB2/images/smiles/wub.gif) (http://www.agility-slo.net/phpBB2/images/smiles/wub.gif) V petek pri prihodu k meni ni bilo nobenih težav, v soboto na tekmi je bila izredno pridna. Pri frizbiju je zakon (eksplozivna, da dol padeš), z Veni se super ujameta (čeprav je Veni čisto zgrožena, ker Kiša laja nanjo, če ima ona frizbi  :-\). Scrkljana do konca (danes zjutraj se je kar tri ure crkljala na postelji in če sem samo malo nehala čohat, se je takoj vsilila nazaj  ::) ). V glavnem, res je super psička. Škoda, da jo moram dati nazaj.  :'( >:D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Jean na 14 September 2008, 14:06:40
Daj prepricaj Poloni, naj dela frizbi z njo...oziroma ce nima ona casa, naj jo posodi tebi za ta namen.  ;D Tako rada bi videla vec hrvatov na frizbi sceni.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: 5rca na 14 September 2008, 14:14:55
Daj prepricaj Poloni, naj dela frizbi z njo...oziroma ce nima ona casa, naj jo posodi tebi za ta namen.  ;D Tako rada bi videla vec hrvatov na frizbi sceni.

Čeprav ne vem, kaj bo pomagalo, če jo posodi meni, ker že z Veni bolj malo delava s frizbijem.  :-\
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: 5rca na 15 September 2008, 20:56:54
Par fotk Kiše (poslikala jih je petrca):

(http://www.petrca.net/006copy.jpg)   (http://www.petrca.net/007copy.jpg)  (http://www.petrca.net/008copy.jpg)   (http://www.petrca.net/034copy.jpg)   (http://www.petrca.net/047copy.jpg)   (http://www.petrca.net/051copy.jpg)   (http://www.petrca.net/copy014.jpg)   (http://www.petrca.net/copy029.jpg)   (http://www.petrca.net/copy030.jpg)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 16 September 2008, 14:44:25
Madoniš, na teh fotkah je bolj podobna črnemu borderju, kot pa hrvatu  :o. Uhlje že drži čisto tako, kot Veni  ;) ;D

Drugače pa, Tanja ima novo spletno stran (http://www.conmaige.hr/).

Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Con Maige na 17 September 2008, 12:57:18
Svaki put se šokiram kad vidim kako je Kiša grda :-[. Mislim ko hrvaški ovčar, ne ko pes. Ko pes je zapravo poprilično srčkana :). Kot hrvaški ovčar jedino dobro kaj ima je tamno oko i kompletno škarasto zubalo ::). I nikako mi nije jasno kako je večina legla uspela biti tako ravnodlaka, 3:1 (i jedan štenac koji je uginuo pri porodu je isto bio ravne dlake). A imaju od predaka samo dva psa loše dlake - dedu Apolona i mamu Mišku. Svi ostali su izrazito rudlavi. Ta genetika je stvarno zanimljiva. Ja sam mislila da je rudlavost dominantna jer sam vidjela oba Citina legla, gdje nitko nije ispao ravnodlak kao očevi Apolon i Atos. A tata i mama od Apolona i Atosa su isto bili rudlavi. Na koga su pak oni ispali ravne dlake ???? Zanimljivo :o!

Ako ništa drugo, bar se mogu tješiti da je ispala pametna 8).

Pozdrav!

Tanja
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: 5rca na 17 September 2008, 13:04:56
Svaki put se šokiram kad vidim kako je Kiša grda :-[.

(http://www.agility-slo.net/phpBB2/images/smiles/hysterical.gif)(http://www.agility-slo.net/phpBB2/images/smiles/hysterical.gif) Mi pa ravno ugotavljamo v temi o Veni, kako lepa je. (http://www.agility-slo.net/phpBB2/images/smiles/hysterical.gif) Je pa res, da je verjetno ne gledama kot Hrvaškega ovčarja, ampak kot psa.  :D

Ako ništa drugo, bar se mogu tješiti da je ispala pametna 8).

A ni bolje, da je grda in pametna kot pa da bi bila lepa in neumna?  :D :D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: mika na 17 September 2008, 13:07:09
Madoniš, na teh fotkah je bolj podobna črnemu borderju, kot pa hrvatu  :o. Uhlje že drži čisto tako, kot Veni  ;) ;D

Pa samo en dan je bila z nami, kakšna bi bila po celem tednu, začela dobivati belo barvo

Drugače pa končno en lep hr. ovčar (zame :) )
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: 5rca na 17 September 2008, 13:14:16
Pa samo en dan je bila z nami, kakšna bi bila po celem tednu, začela dobivati belo barvo

Saj tam spodaj pod smrčkom že dobiva počasi.  :P :P
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 17 September 2008, 14:08:37
...I nikako mi nije jasno kako je večina legla uspela biti tako ravnodlaka, 3:1 (i jedan štenac koji je uginuo pri porodu je isto bio ravne dlake). A imaju od predaka samo dva psa loše dlake - dedu Apolona i mamu Mišku. Svi ostali su izrazito rudlavi. Ta genetika je stvarno zanimljiva. Ja sam mislila da je rudlavost dominantna ...

Saj, če je kodravost dominantna in ravna dlaka recesivna (in genetika enostavna ;D), potem je ta izid popolnoma po statistiki. Grom je torej teoretično dobil od Cite gen za kodravost od Apota pa za ravno dlako. Ker je kodravost dominantna, je torej kodrast. Ampak mladičli imajo pa 50:50 možnosti, da dobijo gen za kodravost ali za ravno dlako od njega. Miška lahko da mladičem samo gen za ravno dlako, ker če se hoče rescesivna lastnost (ravna dlaka) izraziti, je morala od obeh staršev dobi gen za ravno dlako. Torej imajo (teoretično seveda) mladiči iz te kombinacije 75% možnosti, da bodo ravnodlaki in 25%, da bodo kodrasti, kot se je tudi zgodilo. Čisto logično :P 8)

Se opravičujem za ta izpad ;D

Kiša pa je, kako bi rekla, posebna ;)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 17 September 2008, 14:24:24
U madonca, sem se vsekala :-[ Kje je že srednješolska biologija ::) - sem pravkar moji sestri risala možne kombinacije, in ugotovila, da bi po statistiki (pri enostavnem dominantno recesivnem dedovanju) moralo biti 50:50 možnosti za ravno oz kodrasto dlako ;D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Con Maige na 17 September 2008, 15:56:48
A ni bolje, da je grda in pametna kot pa da bi bila lepa in neumna?  :D :D

Ne znam, bila bi čisto dobar pes i da ima mrvicu manje pameti, a više ljepote :D. I možda bi bila prebedasta da skuži kako može lahko vrtiti lastnike oko malog prsta, pa ih ne bi do sada bila promjenila toliko ::). Ne valja ni biti prepametan ;).

U madonca, sem se vsekala :-[ Kje je že srednješolska biologija ::) - sem pravkar moji sestri risala možne kombinacije, in ugotovila, da bi po statistiki (pri enostavnem dominantno recesivnem dedovanju) moralo biti 50:50 možnosti za ravno oz kodrasto dlako ;D

Ali kako su Apolon i Atos ispali ravnodlaki, od oba kodrasta roditelja? Znam ja te neke osnove osnova, ako uzmemo da je Cita KK (homozigotno kodrasta), a Apolon rr (homozigotno ravnodlaki), svi bi štenci trebali biti Kr, ispasti kodrasti, ali nositi recesivni gen za ravnodlakost. I onda kad se Grom pari sa Miškom (rr) ispadne Kr, Kr, rr i rr. To bi se još moglo progurati, budući da kažu da se omjer mora sagledavati kroz veću populaciju pasa, a ne samo kroz jedno leglo. Ali ako zamislimo da su Apolonovi i Atosovi roditelji čak bili samo Kr (heterozigotno kodrasti), opet bi svi štenci trebali biti kodrasti, zar ne? Valjda nisam izvalila neku glupost... ::)

Čitala sam o križanjima boksera i korgija i istraživanjima oko nasljeđivanja kratkog repa i mislim da ta otkrića u potpunosti odgovaraju i onome što se događa kod hrvaških ovčara. Zna li netko da li postoje negdje istraživanja i oko nasljeđivanja kodraste dlake? Baš bi me zanimalo kako je to kod drugih pasmina.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 17 September 2008, 16:08:18
,,,ako uzmemo da je Cita KK (homozigotno kodrasta), a Apolon rr (homozigotno ravnodlaki), svi bi štenci trebali biti Kr, ispasti kodrasti, ali nositi recesivni gen za ravnodlakost. I onda kad se Grom pari sa Miškom (rr) ispadne Kr, Kr, rr i rr. ...

No, pa si lepše in še bolj razumljivo povedala od mene :)

Če bi bila oba starša Apolona in Atosa Kr, potem so možne kombinacije KK, Kr, Kr in rr, torej 25% možnosti za ravno dlako ;)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Polona na 17 September 2008, 16:17:07
Madonca ste se razpisali okrog Kiše... :) Ja, grda je na smrt in prisežem - če je nebi poznala me nebi živ bog prepričal da je hrvaški ovčar.... Je pa kljub temu (al pa ravno zato ;) ) nadpovprečno pametna, hitra, sposobna in plenska, skratka čisti woow za vsakega, ki ima željo s psom kaj delat. In ker se taki psi zgodijo 1x na milijon, mi je še toliko manj jasno kako lahko kdo takega psa spusti iz rok...
Glede genetike pa: Kr in Kr sproducirata KK, 2xKr in rr če se jaz ne motim, torej smo tudi Apota in Atosa razložili. Čeprav Atos ima za moj okus čisto dovolj kodrasto dlako in je zame eden lepših HOjev sploh... Seveda če je pa Šajkin očka... ;)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 18 September 2008, 08:29:34
... Čeprav Atos ima za moj okus čisto dovolj kodrasto dlako in je zame eden lepših HOjev sploh...

Itak :). Tudi meni se ta tip dlake bistveno bolj dopade, kot drobno kodrasta. In Siva je čisto po očetu in je (meni ;)) ena najlepših HO psic, kar sem jih videla.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: deteljica na 18 September 2008, 08:47:15
Vzela bi Hrvata samo, če bi vedela, da ne bo kodrast  8)

(in da bo Kiši podoben :P )

To oboževanje kodravosti je spet ena umetna bedastoča izumetičenih standardov, ki mi nekam grejo ko se jih začne oboževat  ::).
(komentar na tole pripombo : I nikako mi nije jasno kako je večina legla uspela biti tako ravnodlaka, 3:1 (i jedan štenac koji je uginuo pri porodu je isto bio ravne dlake). A imaju od predaka samo dva psa loše dlake - dedu Apolona i mamu Mišku")

Dlaka je zame slab, če je redka, če ne ščiti psa, če se vozla, če se napije vlage, če se slabo suši, če se vanjo zapletajo smeti  :-X.
Slabo dlako ima npr kar nekaj pasem predpisano s standardom  :( .
To pa je odlična dlaka  :), ki pač samo ni kladna z idjeami, ki so se nekim avtokratom  porodile ob pijančevanju na sestankih  :P .
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Siva na 18 September 2008, 08:59:43
Kiša ima pa enako bel gobček spredak kot Siva. Kot da bi bila ves čas od mleka zapackana  ;D. Siva tega na začetku ni imela tako fejst izraženega zdaj pa je vedno huje in vedno bolj smešno, ko jo pogledaš.

Scrkljana do konca (danes zjutraj se je kar tri ure crkljala na postelji in če sem samo malo nehala čohat, se je takoj vsilila nazaj  ::) ).

Glede cartljivosti pa mislim, da so vsi HO enaki. Vsaj tak se meni zdi. Edina razlika je koliko jim lastink dopušča. Siva in Grom bi se tudi cartala in čohala do onemoglosti. Pa če nehaš se hitro ne strinjanta s tabo in te rukata in Siva, ker ji jaz pač več pustim, kot recimo Jasna Gromu  >:D, rine v mene in zleze na mene kjer koli sem samo, da bi se še malo cartala. Pa to meni noben moj sosed ne bi verjel, ker se je skoraj vsi bojijo in je en hudi hudi pes to  ::)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Con Maige na 18 September 2008, 10:33:55
Če bi bila oba starša Apolona in Atosa Kr, potem so možne kombinacije KK, Kr, Kr in rr, torej 25% možnosti za ravno dlako ;)

No da, ovaj drugi put sam se ja malo zbunila. Istina, bilo bi 25% pasa ravne dlake :). Našla sam u bazi HO i nihovog brata Arona, ali slika je napravljena dok je bio mlad i loše je kvalitete pa uopće ne mogu vidjeti kakvu dlaku ima.
Polona, ako ove naše znanstvene postavke stoje, onda sam bila u pravu i djeca od Rudija i Šaj i od Edija i Kiše (Edijeva mama je bila ravnodlaka), će ispasti ravnodlaka, no dobro, "samo" pola će ih biti ravnodlako ;D. A klempave uši će imati svi. Krasno ::).

Čeprav Atos ima za moj okus čisto dovolj kodrasto dlako in je zame eden lepših HOjev sploh... Seveda če je pa Šajkin očka... ;)

Kad sam ja vidjela Atosa nije bio ni blizu kodraste dlake ;). U Slavoniji inače već Edijev tip dlake nazivaju ravnodlakim :o. Ali ovisi i o kvaliteti dlake. Apolon ima ravnu, ali jako mekanu i fluffy dlaku pa izgleda bolje, a Kiša ima tvrdu i zalizanu dlaku.

To pa je odlična dlaka  :), ki pač samo ni kladna z idjeami, ki so se nekim avtokratom  porodile ob pijančevanju na sestankih  :P .

Istina :). Ali potpuno zanemariti tipičnost neke pasmine...? Svejedno mislim da bi u daljnjoj uzreji trebalo poraditi na izgledu i pokušati zadržati pamet. Ako je to moguće ;D. Ako su izgled i tipičnost potpuno nebitni, zašto onda ne pariti hrvata sa malinojcem, ili kelpijem :P? I stvoriti savršenu mašinu za rad ;).

Kiša ima pa enako bel gobček spredak kot Siva. Kot da bi bila ves čas od mleka zapackana  ;D. Siva tega na začetku ni imela tako fejst izraženega zdaj pa je vedno huje in vedno bolj smešno, ko jo pogledaš.

Kiša je rojena sa belim vrhovima prstiju, belom bradom, belim noktima, rozim šapama, rozim trbuhom i bila je nekako smeđa na svjetlu, u odnosu na dečke koji su imali crni odsjaj dlake, crne šape i nokte, tamnu kožu. Vidjelo se na početku da ima lošu pigmentaciju. Ako se netko od vas možda namjerava baviti uzrejom, da zna što ga čeka ako dobije takvo štene ;).

Osim tih krasota :), hrvati u sebi kriju i palež (kao Siva), krem boju, crno bijelu boju (velike bjeline na vratu, grudima i prednjim nogama) i oštrodlakost (kao terijeri). Na žalost, nemam fotke od svih tih primjerka, ali sve sam ih vidjela uživo. Šaljem fotku krem hrvata kojeg sam slikala u Đakovu. Roditelji su mu bili crni i imali su rodovnike, svi psi u leglu su ispali crni osim njega. Pokušat ću još naći i fotku oštrodlakog HOa iz Đurđenovca koju sam imala.

(http://www.moj-album.com/slike/1324593/dhr7DW2uTI92JeK4.jpg)

(http://www.moj-album.com/slike/1324593/eNIBvH1LPAVLiIlF.jpg)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Polona na 18 September 2008, 10:40:45
No no, ne bi ravno rekla rekla da si kodravost hrvaškega ovčarja izmislili pijani avtokrati, glede na to da se o njem že leta 1374 pojavi sledeči zapis: "The dog is about 18 inches high, with a medium-long black curly coat; the hair on the head is short; ears are pricked or semi-pricked, and it is very good for keeping flocks of all farm animals."
Sicer pa je Kišina dlaka samo pljunek v morje k vsem ostalim "netipičnostim". Koristnim in nekoristnim.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Polona na 18 September 2008, 10:50:01
Polona, ako ove naše znanstvene postavke stoje, onda sam bila u pravu i djeca od Rudija i Šaj i od Edija i Kiše (Edijeva mama je bila ravnodlaka), će ispasti ravnodlaka, no dobro, "samo" pola će ih biti ravnodlako ;D. A klempave uši će imati svi. Krasno ::).

No super, mislim da že imamo prvega kupca... :)

Vzela bi Hrvata samo, če bi vedela, da ne bo kodrast  8)

(in da bo Kiši podoben :P )

Ne vem, res je da vidiš vse mogoče hrvaške ovčarje z bolj ali manj ravno dlako, ampak mislim da takšnega kot je Kiša še ni bilo... Vsaj ne brez kakšnega upsa... :D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 18 September 2008, 15:04:37
Kar se kvalitete dlake tiče, lahko komentiram Groma in Sivo, ki ju bolje poznam. In kar se vzdrževanja tiče, je Gromova dlaka precej bolj kvalitetna, kot Sivina. Tega psa v resnici sploh ni treba česat. Na dlako se skoraj nič ne prime, kar pa se, samo odpade v kratkem času. Počešem ga enkrat na nekaj mesecev, pa ni nikoli zvozlan. Dlako menjuje ves čas po malem, malo bolj intenzivno jeseni. Edinkrat do zdaj, ko mu je podlanka izpadala v šopih, je bilo lani jeseni, ko je bil bolan. Sivina dlaka je mehkejša in nagnjena k filcanju in vozlanju, pa tudi sezonsko ji bolj obilno izpada. Kako je to pri tisth zares kodrastih HO-jih, pa ne vem.

Sponim se, da mi je Alen rekel, da se HO-ja ne češe in sem bila čisto  :o, zdaj pa vidim, bi verjetno res moralo biti tako, če ima pes dlako, kot je treba. Navsezadnje, kdo pa se ima čas ukvarjati z dlako vsestransko uporabnega kmečkega cucka, ki se po možnosti niti prijeti ne pusti.

Zdajle sem se spomnila še, kaj mi je lani na razstavi v ZG razložil en Gromov občudovalec o repu HO-ja. Torej rep (če ga pes ima) mora bit tak, kot je Gromov - čisto na hrbet zavihan. In to zato, da se ne prijemlje umazanija na dolgo dlako na repu, ko pes dela z živino (npr. svinjami) v blatu. Človek je bil resnično navdušen nad Gromovim repom ;D in ga je mikalo, da bi prišel parit (ampak, ko je izvedel, da bi moral v MB, si je premislil) ;D

Osim tih krasota :), hrvati u sebi kriju i palež (kao Siva), krem boju, crno bijelu boju (velike bjeline na vratu, grudima i prednjim nogama) i oštrodlakost (kao terijeri).

Takšnih z ožigi se je v zdanjem času kar nekaj pojavilo (le kakšna je kaj tu genetika ;)), kaj pa ostale variante, koliko so kaj pogoste? A ne obstaja neka teorija, da je ostrodlakost (in ožigi) posledica vkrižanja NLT-ja? Za bele lise pa se spomnim, da je sodnik na tisti specialki v ZG 2005 nekaj razlagal (ker se mu ni dopadla Gromova rožnato lisasta sluznica v gobcu). Nekaj v stilu, da se to pomanjkanje pigmenta "sešteva" - npr. če pariš pse s pomanjkljivo pigmentirano sluznico med sabo, je večja verjetnost, da se bodo pri potomcih pojavile bele lise, če pariš take z belimi lisami, pa bodo te pri potomcih večje... (se mi zdi, ne spomnim se več točno).
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Polona na 18 September 2008, 22:40:21
Zanimivo to z dlako... Pri meni je tako - Šja ima neprebojno dlako - pravi oklep. Črna je trša, siva mehkejša, oboje je ogromno. Menja 2x letno, takrat je GROZNO. Češeš in češeš in ni konca. Zelo težko jo zmočiš do kože, hkrati se pa hitro posuši. Nafrtajčkana Šaj ima tudi kar kvalitetno dlako, podobno kot Grom kar se samočiščenja in nefuclanja tiče. Ko menja dlako, se ji ta sprime v nekakšne dredke, ki se potem z lahkoto izpulijo, zato mi je njena dlaka najljubša. Dejansko je ne češem. Za ušesi ima daljšo in bolj svilnato dlako, ki se včasih nepovratno zavozlja - meni so bili ti dredki za ušesi simpa in sem jih pustila, pa se nekateri niso strinjali z mano in jo postrigli...  >:(
No Kiša - to je pa čisto drug tip dlake, ampak se moram srinjat da je res kvalitetna. Ta pes se enkrat otrese in je suh, ne glede na to da je minuto prej še plavala. Je pa najbolj nadležna ko menja dlako. Ne da se dobro izčesat, zato bi bilo za kakšnih 14 dni najbolje, če bi jo kar priklopil na sesalec...  :)

Torej rep (če ga pes ima) mora bit tak, kot je Gromov - čisto na hrbet zavihan. In to zato, da se ne prijemlje umazanija na dolgo dlako na repu, ko pes dela z živino (npr. svinjami) v blatu.

Tole je pa čisto zakon! Sem vedno trdila da pravi Ho mora met rep gor, zdej mam pa še popolnoma logično utemeljitev zakaj je temu tako! Hvala Gromov oboževalec...  ;)

Takšnih z ožigi se je v zdanjem času kar nekaj pojavilo (le kakšna je kaj tu genetika ;)), kaj pa ostale variante, koliko so kaj pogoste?

Bi bilo bolje rečeno - takšnim je v zadnjem času nekaj uspelo preživeti... Po moje je to nek recesivni gen, ki sploh ni tako redek. Bi rekla da bolj pogost kot gen za belo. Sem pa enkrat videla eno črno belo mladičko... Luškana za znoret. Nafrtajčkana mini šaj z belim slinčkom... zakon!
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Con Maige na 19 September 2008, 10:05:30
Zdajle sem se spomnila še, kaj mi je lani na razstavi v ZG razložil en Gromov občudovalec o repu HO-ja. Torej rep (če ga pes ima) mora bit tak, kot je Gromov - čisto na hrbet zavihan. In to zato, da se ne prijemlje umazanija na dolgo dlako na repu, ko pes dela z živino (npr. svinjami) v blatu. Človek je bil resnično navdušen nad Gromovim repom ;D in ga je mikalo, da bi prišel parit (ampak, ko je izvedel, da bi moral v MB, si je premislil) ;D

Da, Alen i ja uvijek diskutiramo kako je standard za hrvaškega ovčarja krivo napisan jer piše da je rep u mirovanju opušten ili nošen u liniji leđa. To su valjda napisali na osnovu onih na smrt preplašenih i nesocijaliziranih HOa koje su našli po selima ::). Nisam U ŽIVOTU vidjela hrvata sa spuštenim repom. Osim ako nije bio u panici. Ili je bilo evidentno da je od nekud povukao malo gena nemških ovčarja ;).

No Kiša - to je pa čisto drug tip dlake, ampak se moram srinjat da je res kvalitetna. Ta pes se enkrat otrese in je suh, ne glede na to da je minuto prej še plavala. Je pa najbolj nadležna ko menja dlako. Ne da se dobro izčesat, zato bi bilo za kakšnih 14 dni najbolje, če bi jo kar priklopil na sesalec...  :)

To su onda valjda štenci pokupili dobru dlaku na Groma ;D. I Rudi ima takvu dlaku. Miška i Edi su grozni, oni su čak i ako ih doma posušim s ručnicima, još nekoliko sati nakon kupanja i dalje vlažni. Edi ima groznu dlaku za održavanje, sve se zakači na njega i sva se zmazanoća zadržava pa vrlo brzo dobi neugodan miris i kad ga diraš osjetiš pod rukom da je dlaka zmazana. Njega bi doslovno trebalo oprati svakih mjesec dana. Ko da je pudlica (koder, tak vi kažete :)?).

Takšnih z ožigi se je v zdanjem času kar nekaj pojavilo (le kakšna je kaj tu genetika ;)), kaj pa ostale variante, koliko so kaj pogoste? A ne obstaja neka teorija, da je ostrodlakost (in ožigi) posledica vkrižanja NLT-ja? Za bele lise pa se spomnim, da je sodnik na tisti specialki v ZG 2005 nekaj razlagal (ker se mu ni dopadla Gromova rožnato lisasta sluznica v gobcu). Nekaj v stilu, da se to pomanjkanje pigmenta "sešteva" - npr. če pariš pse s pomanjkljivo pigmentirano sluznico med sabo, je večja verjetnost, da se bodo pri potomcih pojavile bele lise, če pariš take z belimi lisami, pa bodo te pri potomcih večje... (se mi zdi, ne spomnim se več točno).

Ima puno teorija :). Ali mislim da je od svih navedenih varijanti oštrodlakost najrjeđa. Doduše, budući da većina tih primjeraka koji odudaraju bude potamanjena odmah nakon okota, tko zna? Mislim da jedino bijele i krem hrvate ipak ostavljaju na životu, jel su dosta cenjeni. Rekao mi je Buco da su upravo oni prvi razgrabljeni kad se nađu u leglu :D. Kaže da nije nikad dobio ni jednog, ali kad god je susreo takvog psa u leglu da je već bio rezerviran. Čak kaže i da dosta uzgajivača pokušava s njima uzgajati. Samo ne znam gdje su onda ????

Ovo sa vezom lošije pigmentacije sluznicama i pojave bijele lise ne vjerujem... Ima potpuno crnih pasa sa potpuno rozim sluznicama i crno-bijelih sa potpuno crnim sluznicama. Mislim da roza sluznica više može ukazivati na pomanjkanje pigmenta koje može dovesti do pojave pasa sa dlakom sa smeđim odsjajem, ako se ne pazi pri parenju. Btw, Miška ima pomanjkanje pigmenta na usnama... ::)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 22 September 2008, 11:08:17
V soboto in nedeljo smo se šli biznis na razstavi v MB, vmes pa sem se uspela še malo razgledati in v nedeljo še razstavljati Groma.

V soboto sta me presenetili dve psički iz SLO. Obe delata s kozami in se v prostem času tudi malo razstavljata :)

Aja (http://hrvatskiovcar.pedigre.net/details.php?id=3585)

(http://static.album.email.si/3/2/583732/ZjH4KQKC03ZmPAOYchNMI.jpg)


in

Dea (http://hrvatskiovcar.pedigre.net/details.php?id=3616)

(http://static.album.email.si/3/3/583733/2iCcdVz4Z_U2FnYUYXpzX.jpg)


V nedeljo pa je Grom kraljeval sam:

(http://static.album.email.si/3/4/583734/fHLYUUtnys-Z9GLzZqHh9.jpg)

Sem bila mimogrede malo okrcana, ker ni bil počesan :-[ in preden sva šla v defile, je doživel še malo groominga :o . Kljub temu se portugalskemu sodniku ni zdel dovolj lep za ožji izbor  ::) ;D.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 23 September 2008, 09:03:56
... Mislim da roza sluznica više može ukazivati na pomanjkanje pigmenta koje može dovesti do pojave pasa sa dlakom sa smeđim odsjajem, ako se ne pazi pri parenju. Btw, Miška ima pomanjkanje pigmenta na usnama... ::)

No, pa smo rešili še razlog za Kišino barvo dlake... ;D ;)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Con Maige na 23 September 2008, 09:05:14
O super!

Dea je taj neki Certisa tip koji ne volim, ali Aja mi se baš sviđa :o.

Mogu li poslati Alenu te fotke, da ih ubaci u bazu HO? Mislim, ako ti već nisi ;D.

A Grom izgleda fenomenalno - kao i uvijek... 8)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 23 September 2008, 09:43:13
Ja tudi meni se Aja dosti bolj dopade, še posebej njena glava (le zakaj ;)), zmagala pa je Dea, ker Aja ni vajena povodca in ni imela dobrega gibanja.

Slik je več, bom poslala Alenu originale, pa še podatke moram preveriti v katalogu.

A Grom izgleda fenomenalno - kao i uvijek... 8)

 ;D Pa na tej sliki še niti počesan ni. Zamisli, kako je bil lep potem, ko ga je g. Kalmar dobil v roke ;) ;D.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Mishka na 03 Oktober 2008, 14:52:21
puno ste toga napisale, malo me je iznenadila ona rasprava oko dlake, po meni nema sumnje da je rudlava dlaka bas karakteristicna za HO a  kao sto je vec Polona napisala od 14 st., za to je po mome misljenju normalno da se ljubiteljima i uzgajivacima (ajde dobro, vecini) HO najvise svidjaju rudlavi predstavnici pasmine.

al jos vise me je iznenadila ona rasprava oko kvalitete dlake, da se neki linjaju tijekom citave godine, da se sporo suse, to je meni bas cudno cut a vidim da nije kod svih isto (kao sto sam mislila).

Gera ima recimo srednje rudlavu dlaku, u usporedbi s Citom ili Saj moglo bi se rec da ima ravnu dlaku. Iako nije skroz rudlava simpaticna mi je njena rascupana dlaka. Super je za mazit, al prije svega se uopce ne treba o njoj brinuti. Njena se dlaka sama cisti, jako brzo susi (sto je jako bitno posto se Gerica jako puno kupa :-) a linja se tocno dva put godisnje kad u roku od 7 dana kompletno promjeni dlaku, a cak ni tad ju ne treba cesljat, sva suvisna dlaka odpadne, a to je to. Bas mi je super sto je tako, jer se meni cini grozno ak se nekom linja pas (svi oni kratkodlaki) tijekom citave godine pa je onda dlaka svuda po stanu, autu.

a dal ima onaj beli HO pedigre?
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Mishka na 03 Oktober 2008, 14:54:46
V soboto in nedeljo smo se šli biznis na razstavi v MB, vmes pa sem se uspela še malo razgledati in v nedeljo še razstavljati Groma.

V soboto sta me presenetili dve psički iz SLO. Obe delata s kozami in se v prostem času tudi malo razstavljata :)


Kolko su bile visoke?
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 05 Oktober 2008, 17:51:49
Kolko su bile visoke?

Dea okoli 45 cm, Aja pa malo manj (če nisem kaj zamešala).
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Con Maige na 16 November 2008, 11:20:23
Uspjela sam naći slike onog oštrodlakog hrvaškega ovčarja kojeg sam spominjala :). Pas je iz okolice Đurđenovca. Rođen je u leglu od dva normalna roditelja, koji su, prema izjavi njegovog vlasnika, čak imali i rodovnike. Inače radi sa kravama. To na žalost nismo slikali, kad smo ga skužili već je bilo gotovo.

(http://www.moj-album.com/slike/1324593/J0oSDnLsbQlIZBd8.jpg)

(http://www.moj-album.com/slike/1324593/iM0UXWZYrO7Et5GI.v.jpg)

(http://www.moj-album.com/slike/1324593/KtAvsLReTOktttka.v.jpg)

Kaj ne liči na malog Laekenoisa ;D?

Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: SKY na 16 November 2008, 11:34:13
Con Maige, čestitam za včerajšnji izpit!

Zelo impresivno!

Če se ne motim, sta dobila 297 točk od 300 možnih!    :o



Lp Zoran
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 17 December 2008, 08:26:30
Hej, Polona, nahrani malo mojo radovednost in poročaj, kako je bilo na specialki v ZG ;D - kdo je bil, kdo je zmagal...
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 17 December 2008, 08:46:12
Še tole si zasluži objavo :) - Gromovi vnuki (http://www.bordercollie.hr/djanas_2nd_litterhr.htm) :D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Polona na 17 December 2008, 12:07:37
Hmm, zanimivo. :) Ne, sej ne, v bistvu razstava kot razstava. Zaradi nekih njihovih internih problemov (beri kregarije), je bilo prijavljenih bolj malo psov. Trenutno ne najdem kataloga ampak na uč bi rekla da okrog 20. Šaj je imela še največjo konkurenco, mislim da jih je bilo 7,8. (open psice)
Začelo se je z mladički, ki jih je bilo kar žalostno gledat, po moje so bili prvič z dvorišča in prvič na vrvici. Rezultat je bil da niso hoteli hodit in so jih vlekli gor pa dol po ringu po trebuhu. :/ Pri samcih je bila kar majhna konkurenca, v oko mi je padel Tvrtko Prvi Plemeniti Slavonsko Brod.  ;D (Ja, res mu je tako ime.) Resnično lep pes, zame trenutno top, je pa valda v sorodu z našimi - je sinko od Atosa. Že Atos mi je eden lepših HOjev, samo tale sine ga prekaša. Ful skladen, čudovito gibanje res ni da ni. No za zmago to seveda ni dovolj. Imena zmagovalca si nisem zapomnila, ker me ni zanimal, ko bom našla katalog lahko poiščem če te zanima. Kar me je na tem psu resnično motilo poleg njegove "klobasaste" pojave je bilo njegovo gibanje. Kot da je rahlo defekten v zadnje noge, ampak je šampion in sodnikov to očitno ne moti. Kar mu pa štejem v velik plus je pa njegov karakter. Pes doma pase koze, pa se je kljub temu na razstavi obnašal ko proesionalec. Miren, samozavesten, odprt pes. Res, za karakter dobi pa vse pike.
Pri psicah je bilo malo več konkurence. V Šajkini klasi sta prvi dve mesti zasluženo pobrali dve lepi psički. Ne čisto moj tip HOja, ampak jima nimaš kaj očitat. Tretja in četrta pa... ne vem kako bi to komentirala. No kot je razvidno Šaj ni bila plasirana. Dlaka je bila res TOTALNO v k..., sori za jezik, ampak tako slabe res še ni mela. Na nekih mestih je bila že kar plešasta. :D No ja, sodnik je bil kar razumevajoč okrog tega, je rekel da je to normalno in da se pač zgodi. Pohvalil je njene temne oči ??!!  ;D  ;D in je vseeno dobila odlično. No sej, več pa tako nisem pričakovala. Je bila pa definitivno najboljše shendlan pes na specialki.  ;) Je pač nastopačica, kaj čmo. Citica je bla sama v veteranih in - če je bla od Šaj dlaka bolj boga jo ima Cita trenutno za izvoz. Prav grda je še, k en cmok na 4ih zobotrebcih. :) Še nikol ni bla tok kosmata. Dobila je odlično brez komentarja.
Nasplošno mi je bilo kar malo žalostno gledat vse skupaj, pa ne zaradi sodniških odločitev, ampak predvsem zato, ker je bila velik večina psov očitno nesrečna na tej razstavi. Prestrašeni in nesocializirani so bli očitno nezadovoljni da jih še sodnik šlata, tako da jih je bilo par res težko gledat. Me je pa razveselilo da sem pri nekaterih psicah videla, da jih raztavljalci peljejo v ring z žogico, torej jih je vsaj še nekaj takih kot bi po moje morali bit.
Mislim da taka razstava ni prostor za specialko HOjev in res se mi toži po tisti Zagrebški v Tanjini organizaciji... Pliz, pliz organizirajte še kdaj kaj takega... pridem pomagat!

Drugače je pa Gromko lako tudi na hčero malo ponosen, je opravila B-Bh z 100 pikami in je sedaj nič več ne ovira da spomladi napade IPO1. Se mi boš pridružila?

Lp, Polona

p.s. Priporočam januarsko številko revije moj pes... ;)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 17 December 2008, 13:18:32
O, hvala za izčrpno poročilo :). A je Klemen sodil? Če bi vedela, da bi imela družbo, bi se mogoče tudi z Gromom šla pokazat, mi je kar malo žal. Me moraš drugič obvestit glede takih razstavljalskih namenov, pa še za hendlati bi ti ga dala, če bi ti bilo do tega :).

Me vseeno zanima ime zmagovalca, da si slike pogledam, če obstajajo (radovednost, kaj čmo ;)). Tvrtko pa je po slikah zelo všečen (ime pa... ;D).

Dlaka je bila res TOTALNO v k..., sori za jezik, ampak tako slabe res še ni mela. Na nekih mestih je bila že kar plešasta. :D
Bi jo morala pravočasno začet z lososovim oljem futrat, mogoče bi pa kaj pomagalo ;).

Pohvalil je njene temne oči ??!!  ;D  ;D
:o ;D

Mislim da taka razstava ni prostor za specialko HOjev in res se mi toži po tisti Zagrebški v Tanjini organizaciji... Pliz, pliz organizirajte še kdaj kaj takega... pridem pomagat!
Amen na tole :).

Gromko je zelo ponosen na hčerkico, tebi pa čestitke, da si jo naredila in odvodila za 100 pik. IPO pa  :-\ , a mi boš ti markirala ;) (sicer se že dolgo spogledujem s to IPO idejo, ampak se vsakič, ko me na novo zamika, odločim, da čisto zares nimam časa še za to :().

Moj pes pa mi ne uide... :)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Polona na 17 December 2008, 14:20:46
O, hvala za izčrpno poročilo :). A je Klemen sodil? Če bi vedela, da bi imela družbo, bi se mogoče tudi z Gromom šla pokazat, mi je kar malo žal. Me moraš drugič obvestit glede takih razstavljalskih namenov, pa še za hendlati bi ti ga dala, če bi ti bilo do tega :).
Ni za kaj, v tem dežju itak ni drugega za počet kot na forumih viset. ;) Ja, Klemen. Ni se mu kaj preveč dalo. Sem upala na kakšne izčrpnejše komentarje, pa nič od tega. Kot po tekočem traku nas je ocenil pa smo šli lepo domov. A ja, ti je lahko res žal da te ni bilo, smo za nagrado dobili cel žakelj !otroških! igrač.  :-\ Še dobro da mam bratrančke in sestrične...
Bi Groma z veseljem vzela v handlanje, samo če bi sodeloval. Lahko greva res kdaj na kakšno skupaj.
A ja, zmagal je Enrique od Gazde, ne vem kako sem lahko pozabila. Od Ete fotr. CACIB pri psicah pa Fany od Gazde. Zdej nisem čist zihr, ampak mislim da je bila ta pri šampijonkah, pa mi je bila tista, ki je zmagala open klaso bolj všeč.

Bi jo morala pravočasno začet z lososovim oljem futrat, mogoče bi pa kaj pomagalo ;).
Mislim da ji žal ni bilo pomoči.  :-\ Sam sem bla pa res jezna. Ko sem se prijavila je mela res lepo dlako. Gosto, skodrano pa jo je valda začela naslednji dan odmetavat. Res izgledala je ko oskubljen piščanc. Po vratu pleša pa tu pa tam kak čop dolge dlake. KATASTROFA.

IPO pa  :-\ , a mi boš ti markirala ;) (sicer se že dolgo spogledujem s to IPO idejo, ampak se vsakič, ko me na novo zamika, odločim, da čisto zares nimam časa še za to :().
Hehe, glede na to da sem zdaj med drugim tudi licencirana markerka  8) lahko tudi. ;) Ma sej ti res kr časa pobere tale IPO, ampak meni je tak žur to trenirat, da se mi agilitija sploh več ne da. Se pa zadnje čase spogledujem z idejo da bi šla še kak reševalski ispit položit. Sej me bo najbrž minilo...
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: SKY na 17 December 2008, 14:29:11
Se pa zadnje čase spogledujem z idejo da bi šla še kak reševalski ispit položit. Sej me bo najbrž minilo...

Vsekakor čestitam za idejo, je pa res, da se to ne da kar tako odločit in it nardit.
Predvsem rabi vodnik prej cel kup izpitov, da lahko potem sploh pristopi s psom na praktične izpite.
Nikakor ne dvomim, da bi vama to ne uspelo, ne bi pa rad, da bi naključni bralec dobil občutek, kot da reševalne izpite se pa naredi sproti, ko ima kdo ravno čas.  ;)


Lp Z.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Polona na 17 December 2008, 19:33:06
Vem ja in ravno zato sem napisala da me bo najbrž minilo.  ;) Da ne bo pomote - spoštujem resne reševalce in se v to nikakor ne misilm spuščat, ker je to pač "way of life", ki me trenutno ne vleče preveč ker imam drugačnega. Ampak kak izpit narest bi se mi zdelo pa zanimivo in ne vem zakaj bi se ti izpiti tretirali kaj drugače kot kakšni drugi. In ja, ravno imam čas in voljo.
S psom kot je Kiša je pač vse preveč preprosto...  >:D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Con Maige na 17 December 2008, 23:19:11
A baš mi je Polona uzela riječi iz usta ;).

Ja sumnjam da postoji bilo što u životu što Polona kad odluči napraviti ne napravi za res. A ako stavimo na stranu humanitarno ozračje rada sa spasilačkim psima, sve se ipak svodi na to da je to nešto što psa treba naučiti. A tko razumije što je cilj, ima volje, radi kvalitetno i dovoljno je tvrdoglav da pronađe način na koji to može učiniti, može psa naučiti sve što želi. Samo je nebo granica. Čak su i ispiti za vodnike u krajnjem slučaju ipak samo ispiti. Svatko ih može proći, a sad da li će biti dovoljno odgovoran da svoje znanje održava i tako bude spremniji u slučaju potrebe za primjenom, to je druga priča.

I da, s psom kakva je Kiša ja fakat vjerujem da bi to bio pravi piece of cake... 8) Miška je uz 10 treninga obrambe i isto toliko sledenja bez problema prošla IPO1. A kad se sjetim na kako smo glupe načine prvih par godina trenirali iskanje ponesrečenih oseb i kako je ona unatoč svemu postigla uspjeh koji je postigla, ja je doslovno smatram genijem. I potpuno sam uvjerena da Kiša nije nimalo različita ;D.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 19 December 2008, 09:15:30
Ja, Klemen. Ni se mu kaj preveč dalo. Sem upala na kakšne izčrpnejše komentarje, pa nič od tega. Kot po tekočem traku nas je ocenil pa smo šli lepo domov.
In v čem je potem smisel specialke ??? Ah ja, mi čudaki, ki se nam zdi razlaga (opis) bolj pomembna od ocene ::)

Bi Groma z veseljem vzela v handlanje, samo če bi sodeloval.
Po moje da bi sodeloval. Vprašaj Tanjo ;). Pa še lepše bi se postavil, če bi mu jaz izza ograje žvižgala :)

A ja, zmagal je Enrique od Gazde,...
Aktualni evropski prvak, se mi zdi. Torej nič čudnega ::)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: sirtaki na 19 December 2008, 10:01:46
Polona, brez dvoma bi vama uspelo narediti kake reševalske izpite s treningom predvsem na iskanju (poslušnost mislim, da imata že tako ali takoj naštudirano, ovire pa tudi niso kak bavbav za agilitaške pse, razen da jih morajo izvajati v izrazitem slow motion :). Edino kar ti bi verjetno bolj resno vzelo vso motivacijo je dejstvo, da preden greš opravljati reševalske izpite rabiš TI en kup teoretično/praktičnih izpitov  narediti :D
Tak da ti bi bilo lažje psa "posoditi" za delanje izpitov recimo Tanji, ki ima vse to že poštiman  :)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: 5rca na 19 December 2008, 10:25:11
Ma, Kiša je tak fenomen, da ji res ne bi bil problem narediti kakršenkoli izpit. Kakor jo jaz poznam, se izkaže v vsaki stvari, ki se jo loti (no, seveda skupaj s pravim vodnikom).  :o :o :o Človek ne more verjet, da je toliko ljudi spustilo takega psa iz rok :'( (jaz bi jo takoj Poloni ukradla, če bi jo lahko). No, vsaj do Polone je prišla, kjer bo izkoristila ves svoj potencial.  :D Kar se pa Polone pa teoretičnih/praktičnih izpitov tiče pa mislim, da ji tudi ne bi delali težav.  :D

Kar se pa specialk tiče... Na borderski je sodnik pse v sede od daleč ocenil.  ::)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 19 December 2008, 11:12:48
Kar se pa specialk tiče... Na borderski je sodnik pse v sede od daleč ocenil.  ::)
:o ::)

Očitno imam jaz kriterije nastavljene (pre)visoko, ampak za to je kriva moja prva razstava (jo je par postov višje Polona omenila). Tam sodnik ne samo, da si je vsakega psa dobro ogledal in da ni skoparil z opisi, ampak je tudi vsako grupo, skoraj vse pse in svoje odločitve komentiral za občinstvo, zraven pa razlagal še zgodovino in od kod bi naj katere lastnosti, ki jih je videl pri določenih psih, izvirale. In za mene je pač to smisel specialke. Najbrž sem čudna ;D.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Polona na 19 December 2008, 13:45:07
Polona, brez dvoma bi vama uspelo narediti kake reševalske izpite s treningom predvsem na iskanju (poslušnost mislim, da imata že tako ali takoj naštudirano, ovire pa tudi niso kak bavbav za agilitaške pse, razen da jih morajo izvajati v izrazitem slow motion :).
Ja, poslušnost ma z izjemo plazenja narejeno, ovire vem kako izgledajo in si predstavljam da niso problem, iskanje sem pa nehote že trenirala in ji je šlo tako dobro, da sem zaradi tega tudi prišla na to idejo. Občasno sem namreč varuška svojim 4im bratrančkom in sestričnam in ko mi zmanjka idej se igramo komisarja reksa. :D Oni štirje se skrijejo v gozd, jaz in moj "reks" jih pa iščeva naokrog. No in zdaj ko smo se to že parkrat šli, ni več šanse, da koga ne najde. In tisti ki poznate moje pse veste da oblajanje ni noben problem...  >:D In Kiša res uživa v tem.

Edino kar ti bi verjetno bolj resno vzelo vso motivacijo je dejstvo, da preden greš opravljati reševalske izpite rabiš TI en kup teoretično/praktičnih izpitov  narediti :D
Tak da ti bi bilo lažje psa "posoditi" za delanje izpitov recimo Tanji, ki ima vse to že poštiman  :)

Ja no saj to me malo zadržuje, ampak po drugi strani sem pa razmišljala da glede na to da me vsakaršno šolanje zanima in da se vsega kdaj tudi naveličam in ker nikoli ne veš kdaj ti kaj pride prav, zna bit da bom enkrat pljunila v roke in naredila te izpite. Sej v končni fazi je to čist uporabno znanje za nas ki smo bolj "outgoing".

:o ::)

Očitno imam jaz kriterije nastavljene (pre)visoko, ampak za to je kriva moja prva razstava (jo je par postov višje Polona omenila). Tam sodnik ne samo, da si je vsakega psa dobro ogledal in da ni skoparil z opisi, ampak je tudi vsako grupo, skoraj vse pse in svoje odločitve komentiral za občinstvo, zraven pa razlagal še zgodovino in od kod bi naj katere lastnosti, ki jih je videl pri določenih psih, izvirale. In za mene je pač to smisel specialke. Najbrž sem čudna ;D.

My point exactly! Da ne omenjam preizkusa naravnih zasnov in vsesplošne uporabnosti hrvaških ovčarjev. Ja to so bili lepi časi. Tanja.......  :-|~
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Con Maige na 19 December 2008, 17:45:35
Kar se pa specialk tiče... Na borderski je sodnik pse v sede od daleč ocenil.  ::)

Moja najdraža specijalka hrvaških ovčara je jedna od prvih na kojima sam bila. Sudac je uzeo katalog, pozvao prijatelja da uđe u ring (čovjek nije bio vođa ringa), zajedno su označili pse u katalogu, onda se je sudac sjeo za stol i napisao ocjenu, dok je Edi za čitavo to vrijeme stajao u stavu ispred stola, a ovaj ga nije ni pogledao (ni dotakao, ni vidio da li ima zube, testise...). I dao mu je trojku ;D. Ne sjećam se više tko je pobjedio, osim da sam imala bolove u trbuhu od smjeha :D. Povrh toga su odlučili da u jednoj drugoj klasi pobjedi pas koji je došao izdaleka, kao nagradu njegovom gazdi za prevaljeni put 8).

My point exactly! Da ne omenjam preizkusa naravnih zasnov in vsesplošne uporabnosti hrvaških ovčarjev. Ja to so bili lepi časi. Tanja.......  :-|~

Nešto se počelo kuhati oko toga, ali da li će uspjeti biti već slijedeće godine, ili tek godinu iza... vidjet ćemo ;).
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: silver na 27 December 2008, 22:17:27
Kaj novih slikc vaših hrvatov in mudijev?  :)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 28 December 2008, 17:58:12
Evo, silver  ;) - za vse redne in naključne obiskovalce te teme:

(http://static.album.email.si/8/7/613387/Ddm95FkklZd3BCL-NVqKB.jpg)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: silver na 28 December 2008, 19:45:58
Oo hvala, želimo enako.  :)
Siva pa Grom sta pa taka lepotca!  :-* :-*
Mogoče kakšen nov agility posnetek? Mi je tako fajn gledat hrvate pri agilityu in tudi drugih športih, se prav vidi da delajo z veseljem.  8)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Con Maige na 29 December 2008, 19:21:18
Nemrem izdržati... :)

Rudi...

(http://www.conmaige.hr/Rudi/images/rudi_bjelolasica03.jpg)

I njegova dječica ;D:

Rudek
(http://www.bordercollie.hr/P1big.jpg)

Rudolina
(http://www.bordercollie.hr/K3big.jpg)

Moji favoriti, iz čisto sentimentalnih razloga :).

p.s. To sam ih samo ja tak prozvala (jasno vam je zašto, zar ne ;D?), znate da im Alen ne bi dao takva imena... ;)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: SKY na 29 December 2008, 19:54:18
Ampak tale Rudi, ne samo da več kot odlično dela, ampak je tudi izredno lep pes!   :o



Lp Z.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: silver na 29 December 2008, 20:15:16
Rudi je krasen pes!  :o
Ne dvomim da bosta tudi njegova mladička.  :-* :-* :-*
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: sibila na 29 December 2008, 21:06:17
Čestitke za male bebice! ;D
Rudi pa je res lep, sigurno po očetu :o :D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 30 December 2008, 09:54:24
Rudi pa je res lep, sigurno po očetu :o :D

Itak 8). Še sreča, da ima še malo pameti po mami ;D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Ivana na 01 Januar 2009, 05:37:22
Tudi Gravžica (in ostala banda) želi vsem SREČNO 2009 !!!
(http://lh5.ggpht.com/_oXU9LG0OLkY/SVvollnv5HI/AAAAAAAAAhM/9bClf4LNmjA/s512/Sneg2008.jpg)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Con Maige na 05 Januar 2009, 11:53:35
Rudijeva dječica stara 4 tjedna 8)...

(http://www.bordercollie.hr/K1big.jpg)

(http://www.bordercollie.hr/K101big.jpg)

I riječi Citine (majka od štenaca) suvlasnice Silvije, koje su me stvarno razveselile ;D:

"Ovi cucki su totalno ludi, sinoć su prohodali po boksu, svih šest, apsolutno ih ne diraju nikakvi podražaji, buka, pokreti, ništa - samo trče i igraju se. Mislim da je ovo leglo Citino najbolje do sada po naravi - još nisam imala ovakve štence da svi istovremeno krenu van i da ih ništa ne dira!"
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Ivana na 05 Januar 2009, 16:33:46
Pa prav lepo skodarni so ;)
Tempty  :o
Lp, Ivana
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Con Maige na 05 Januar 2009, 19:25:43
Štiri su kodrasta ;D. Dva su više na Rudija, jedna cura i dečko, ali mi se čini da ipak nisu tako zalizani kao što je on bio :). Svi su repati. Baš mi se jako sviđaju, jedva čekam da prođe još koji tjedan i da se mogu početi za pravo igrati sa njima i vidjeti kakvi su ;D.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: silver na 06 Januar 2009, 18:42:00
Se vidi kdo je njihov oče  :P :P  :)
Lahko še kakšno sliko Rudija?  8) :-*
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 08 Januar 2009, 11:32:30
Rudijeva dječica stara 4 tjedna 8)...

Ko bom velika... Ah ne, to sem že ::) (v vseh smereh :-[)... Še enkrat od začetka - ko bom zadela na lotu, da mi ne bo treba več delat in bom lahko uredila svojo kmetijo... Do takrat pa  :-|~, ker so moje trenutne HO kapacitete polno zasedene :(
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Ivana na 08 Januar 2009, 11:37:07
Ko bom velika... Ah ne, to sem že ::) (v vseh smereh :-[)... Še enkrat od začetka - ko bom zadela na lotu, da mi ne bo treba več delat in bom lahko uredila svojo kmetijo... Do takrat pa  :-|~, ker so moje trenutne HO kapacitete polno zasedene :(
sej maš ssamo enega ;) si predstavljaš kako gledajo mene v bloku s 6 pični, hrvaško ovčarko in dogo?
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Bambi na 08 Januar 2009, 11:42:54
Gledajo že, gledajo, sam nič ne upajo rečt...  >:D >:D >:D  :D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 08 Januar 2009, 12:33:47
Hehe Ivana, hvala za spodbudo  :P. Torej si moram nabavit še 6 psov, pa mi več nihče ne bo upal nič reči 8). Samo ne vem, kaj bodo moji ubogi živci porekli na to  :D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Con Maige na 09 Januar 2009, 18:36:41
Samo ne vem, kaj bodo moji ubogi živci porekli na to :D

 ;D. To je upravo razlog zbog kojeg sam ja odlučila da je vrijeme da promijenim pasminu ;D. Da se konačno uspijem malo odmoriti ;). Baš sam razmišljala o hrvatima neki dan i zaključila da je riječ koja ih najbolje opisuje i koju bi trebalo ubaciti u standard - "over-eagerness for any action" - ne znam to lijepo napisati na hrvatskom i slovenskom, bolje ćete shvatiti ovako ;D.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Con Maige na 09 Januar 2009, 19:02:06
Evo i jednog lijepog opisa pasmine sa strane, od osobe koja ga nema. Radi se o Bucinoj prijateljici koja inače ima bullmastifa :).

Moj prijatelj Buco drzi hrvatske ovcare i kod njega sam se dobro sprijateljila s dvije crne kovrcave cure, Tonkom i Zekom, i upoznala jos nekolicinu, uglavnom cura, ukljucujuci jednu krizanku u tipu hrvatica koju je Buco pokupio s ceste i kasnije udomio kod nekog covjeka koji drzi ovce. Ta mala krizanka je ponasanjem bila 100% hrvatski ovcar, kao da je ostenjena i odrasla u tom dvoristu. Od muzjaka sam srela samo jednog, koji nije iz Bucinog uzgoja niti je drzan poput Bucinih pasa, i cinio mi se dosta razlicit temperamentom, daleko manje druzeljubiv i vise strasljiv -- ali naravno, ne mogu se nikakvi zakljucci o pasmini ili spolu donositi na temelju kratkog poznanstva sa samo jednim psom, pa moram reci da o muzjacima zapravo ne znam nista.

Evo kako bih ja opisala Bucine "crne bisere": to su psi sa zastrasujucom kolicinom energije, vrlo vedri i razigrani, koncentrirani na vlasnika na nacin na koji nisam vidjela ni kod jednog drugog psa. Oni prate svaki vlasnikov mig i bukvalno polaze izvrsiti zapovijed u trenutku kad je vlasnik izgovorio prvo slovo zapovijedi. (Mozda se vama koji imate aktivnije pse to ne bi cinilo tako impresivno, ali jednoj vlasnici bullmastiffa-pitona je to skoro ravno pretvaranju vode u vino.) Jedan covjek koji je prije imao hrvatica mi je ispricao kako ga je to znalo izludjivati -- on bi, recimo, spremao stan i hodao iz prostorije u prostoriju, a pas bi stalno trckarao pola metra ispred njega i buljio mu u oci ocekujuci nekakvu zapovijed. Buco vecini svojih pasa povodnik stavlja samo na vrlo prometnim ulicama, Tonki (ona je matrijarh u njegovoj kuci i jedan od najfascinantnijih pasa koje sam srela) vecinom niti tada, jer se ti psi na tudjem terenu nece udaljiti vise od pola metra od njegove noge bez obzira sto se dogadjalo i kakvi psi, macke ili ljudi prosli pored njih, a ako ih ostavi pred trgovinom, oni sjede potpuno nepomicno pogleda zalijepljenog za vrata kroz koja je usao. To nije rezultat nikakve obuke, on ih nikad nije ucio hodanje uz nogu niti cekanje -- one jednostavno hodaju tako, pored noge i nesto malo ispred njega, podignute glave da mu vide lice i "budu u toku," a ponasaju se kao da uopce nema smisla poci dalje dok se on ne vrati iz trgovine. (Barem ja to tako dozivljavam.) Tonka je "prodana dusa," kako Buco kaze -- utrpava se ljudima u krilo, lize ih, donosi im lopticu. Zeko je drukcija, isto tako strasno vezana za vlasnika ali daleko nepovjerljivija prema nepoznatima, i trebalo je skoro godinu dana intenzivnog druzenja da me Zeko "usvoji" i pocne mi dobrovoljno prilaziti. Sad sam "Zekina," a bogme sam i "Tonkina." Trebali ste me vidjeti prekjucer, kad sam s Bucom pila kavu kod njega u dnevnoj sobi: Ja sjedim, Zeko mi sjedi u krilu u pozi attento, njuske uperene u moj nos, Tonka stoji na straznjim nogama, prednjim nogama me "drzi" za podlakticu, i dok ja pricam, obje mi pilje u oci sa strasnom koncentracijom, mrdaju glave za mojim licem dok ja pricam i gestikuliram, a ako ih slucajno pogledam, obje se razmasu repovima. I tako dva sata, dok smo Buco i ja cakulali a Ena spavala pod stolom. Ali svejedno laju kao da se kuca zapalila kad ja pozvonim na dvorisnim vratima i pozdravim ih kad izlete na dvoriste da vide tko to ide. I ne daju se zafrkavati previse. Tonka je spremno ustipila mog Kresu zubima za obraz, poprativsi to onom drekom s kojom mama-kuja disciplinira zlocesto stene, kad je Kreso pretjerao s njeznostima u obliku hrvackih zagrljaja. Sreca da Tonka zna ustipiti tako da ne ostavi nikakav trag i da je Kreso to upozorenje primio kao pravo stene -- povukao se malo, obrisao obraz, a onda se vratio Tonki noseci punu saku psece hrane da se pomire (samoinicijativno). I odmah su se pomirili. Tonka nije zlopamtilo.

Od onih "prolaznih" pasa koji budu kod Buce kratko vrijeme dok im se ne nadje novi vlasnik ili se stari vrati s puta, vidim da se svi vrlo brzo vezu za Bucu i gledaju ga kao bozanstvo, isto kao i njegovi rezidentni psi, i isto su tako ubrzani u kretanju, zainteresirani za lopticu, i bez iznimke vrlo lajavi. Neki su od njih zderonje, poput Tonke, koja nije nimalo izbirljiva i pojela bi krepanog vola zajedno s rogovima i papcima, pa Buco muku muci s njenom tezinom i smislja kojekakve dijete za nju, a neki su strasno izbirljivi, poput Zeke, koja je u stanju zivjeti tjedan dana od komadica mesa koji je ukrala macki i u medjuvremenu odbijati sve ponudjene delicije -- njoj je najsladja hrana ona koju nekome ukrade. (Mozda to ima veze s tim da je slavonski seljak u pravilu bio vrlo skrt s hranjenjem svojih pasa i ocekivao od njih da se vise-manje snalaze sami.)

I tako, to bi bila moja zapazanja o hrvaticima, koliko god ogranicena bila. Znam jos dosta prica o njihovoj inventivnosti u radu s ovcama, ali mislim da je malo vjerojatno da ce Medo cuvati ovce (osim Luja). Mozda se i on jednom odluci provozati na Lujevim ledjima -- jedna je hrvatska ovcarka uocila da su ovcina ledja zgodno prijevozno sredstvo.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Con Maige na 09 Januar 2009, 19:40:46
Se vidi kdo je njihov oče  :P :P  :)
Lahko še kakšno sliko Rudija?  8) :-*

Evo... :)

(http://www.conmaige.hr/Rudi/images/rudi_2god01.jpg)

(http://www.conmaige.hr/Rudi/images/22rudi_9mj.jpg)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: silver na 10 Januar 2009, 12:28:32
Lepotec, Rudi mi je daleč najlepši hrvat  :) :-* :-*
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Con Maige na 10 Januar 2009, 22:00:40
Lepotec, Rudi mi je daleč najlepši hrvat  :) :-* :-*

Možda zato jer nije tipičan :D. Mislim da bi bilo točnije reći da je lijepi pas, nego lijepi hrvat ;). Njegov tata Grom je prekrasan tipični hrvat 8). Rudi je puno naslijedio od njega, u stavu i ponašanju i plijeni pogled isto kao i tata. Onako, pravi je pozer ;).

Osim Groma, moji drugi favoriti po ljepoti su definitivno Edi i njegovi sinovi 8).

Edi
(http://www.conmaige.hr/Eddie/images/edi_portret01.jpg)

(http://www.conmaige.hr/Eddie/images/edi_u_stavu.jpg)

Bundi
http://hrvatskiovcar.pedigre.net/slike/slika.php?id=1348&dir=1 (http://hrvatskiovcar.pedigre.net/slike/slika.php?id=1348&dir=1)

Matti
http://hrvatskiovcar.pedigre.net/slike/slika.php?id=976&dir=2 (http://hrvatskiovcar.pedigre.net/slike/slika.php?id=976&dir=2)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Polona na 12 Januar 2009, 11:10:09
Edo Medo  :-*
Pa tega ponavadi res ne delam. Ampak ne samo da je najlepši, Edo je v vseh ozirih pojem hrvaškega ovčarja. Pa ko smo že pri lepih - meni je ful lep samec tudi Atos (http://hrvatskiovcar.pedigre.net/en/details.php?id=45) in njegov sine Tvrtko (http://hrvatskiovcar.pedigre.net/en/details.php?id=1029). No tudi hčerkice ima lepe ta Atos... ;) Ena pozira na naslovki nove številke revije moj pes. Poster pa je dokaz da bi mudi in HO morala bit ista pasma. Celo nasim najvecjim kinoloskim strokovnjakom razlike ne gredo najbolje.  >:D Najprej sem se jezila, potem smejala, zdaj se pa ne sekiram več. Kot Alen vedno pravi mi je pač en HO malo splesnel. ;)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 13 Januar 2009, 09:28:15
Hehe Polona. Jaz sem prebrala članek, se namrdnila (o hrvatih se pa ja da še kaj drugega napisat, kot to, da je HO in mudi ista pasma ::)), pogledala poster in se odločila, da itak od treh možnosti ne more bit drugo kot Šaj (če pa piše spodaj, da je hrvaški ovčar, no :-[). Šele, ko so me kolegice na klubu začele spraševati, kateri pes je pravzaprav na sliki, sem ugotovila, da ni samo igra svetlobe in vode in da pes čisto zares ni črn :o; in tudi da pravzaprav nima prave oblike glave in barve oči za Šajko. Eh ja ::)
Naslov: Re: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Polona na 14 Januar 2009, 18:10:52
Ma jst sem pa z Hocevarjevim delom clanka cisto zadovoljna. Kaj pa naj pise o pasmi nekdo, ki nima nobenih pravih izkusenj z njo? To dilemo ho=mudi, pa se mi zdi da je prav lepo objektivno iz obeh strani orisal. Tako da mene razen zmesnjave z slikami v bistvu nic posebaj ne moti - pa se to je bolje kot Vidiceva prvotna ideja naj bo na vseh slikah Kisa. :D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Con Maige na 19 Januar 2009, 21:20:48
Mali krokodili...http://www.youtube.com/watch?v=lUM3cjoY9so (http://www.youtube.com/watch?v=lUM3cjoY9so) :o 8)

Jedan od muških ljepotana... ;D

(http://www.conmaige.hr/News/rudi_pups03.jpg)

Tako su dobri da su i meni već sline počele curiti ;). U zadnjih dva mjeseca sam se družila s brdom borderića, ali nisu oni malim hrvatima ubojicama ni do koljena :P.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: silver na 19 Januar 2009, 21:36:19
Haha krokodili  :o >:D :D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: 5rca na 19 Januar 2009, 21:37:03
Mali krokodili...http://www.youtube.com/watch?v=lUM3cjoY9so (http://www.youtube.com/watch?v=lUM3cjoY9so) :o 8)

 :o :o :o :o Kolk so hudi!!!!!!  :-*
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: čara na 19 Januar 2009, 23:02:46
sej maš ssamo enega ;) si predstavljaš kako gledajo mene v bloku s 6 pični, hrvaško ovčarko in dogo?

Malo nevmesna...Od kaj pa imaš ti dogo? ???

Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: SKY na 09 Februar 2009, 18:47:25
Našu v svojem albumu Kišine slikce.   :o


http://www.moj-album.com/uredi/skywalker/4358622/ (http://www.moj-album.com/uredi/skywalker/4358622/)


Lp Z.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: silver na 09 Februar 2009, 20:59:32
Našu v svojem albumu Kišine slikce.   :o


http://www.moj-album.com/uredi/skywalker/4358622/ (http://www.moj-album.com/uredi/skywalker/4358622/)


Lp Z.

Cukr mali  :-*
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 16 Februar 2009, 15:04:37
V pripravi imam agility bloopers z Gromom v glavni vlogi seveda ;D. Pravzaprav je v glavnem že narejeno, samo glasbena podlaga mi še manjka. Ima kdo kak predlog, kaj bi pasalo zraven :) (in kje to najti seveda ???).
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 23 Februar 2009, 12:57:13
Obilo zabave :) KLIK (http://www.youtube.com/watch?v=HwzqbXBd10c)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: cacy na 23 Februar 2009, 13:15:05
SUPER filmček :D :D :D Res sta simpatična :D
Jst bom mela tud kmal dovolj materiala za kak tak filmčk naju :D :D :D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Jean na 23 Februar 2009, 13:23:02
Heh heh Black Monster Productions...We have a Blue Monster at our house. Barking, hysterical, jumping, wiggling, won't wait at the start...yeah I know what that's like.  :-[
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: silver na 23 Februar 2009, 14:49:02
Suuper filmček! Grom je res zelo hiter in se vidi kako uživa.  :)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Con Maige na 27 Marec 2009, 20:50:27
Evo i nas malo natrag, nakon sto godina...

Rudačeve nove slike... 8)

(http://www.conmaige.hr/News/rudi_dotrscina01.jpg)

(http://www.conmaige.hr/News/rudi_dotrscina02.jpg)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: silver na 27 Marec 2009, 21:26:18
Evo i nas malo natrag, nakon sto godina...

Rudačeve nove slike... 8)

(http://www.conmaige.hr/News/rudi_dotrscina01.jpg)

(http://www.conmaige.hr/News/rudi_dotrscina02.jpg)


Rudi, lepotec  :-*
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 15 April 2009, 08:17:24
Nečaki ;D

http://www.finagility.com/tuus/webcam.html (http://www.finagility.com/tuus/webcam.html)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 25 Maj 2009, 11:02:15
Nekaj fotk iz tekme v Slovenski Bistrici: KLIK (http://www.facebook.com/album.php?aid=2024266&id=1049702172&l=b9e43d666c)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: MajaO na 06 Junij 2009, 20:35:28
Danes je Slovenija bogatejša za enega hrvaškega ovčarja z odlično opravljeno IPO1 :)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: andreja na 06 Junij 2009, 20:46:04
UUUUU!!!  :o ;D
Poloni čestitke verjetno...  ;)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Polona na 07 Junij 2009, 00:33:32
V bistvu Kiši, ker je uspela odsledit kljub temu da je mela mene na drugem koncu povodca.  :-[  ;)

Maja, veš da se mi še vedno smeje...
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: aska na 07 Junij 2009, 08:59:12
Polona & Kiši, čestitke! :o
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: zoe na 07 Junij 2009, 11:05:09
Uuu bravo!! Kr tko naprej :D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: andreja na 07 Junij 2009, 11:19:17
Pol pa še posebej Kiši!  :D
 (http://www.cosgan.de/images/more/bigs/c014.gif)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: cacy na 07 Junij 2009, 11:38:31
Polona in Kiša, ČESTITKE :o :o :o
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: silver na 07 Junij 2009, 16:26:21
Čestitke!  :o
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 08 Junij 2009, 08:30:06
Čestitava tudi tata in jaz :)

Polona, vaju je kdo posnel?
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: alenkab na 08 Junij 2009, 08:36:00
Čestitke Kiša in Polona  8)!
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: minči na 08 Junij 2009, 08:53:23
Čestitke Polona, sem slišala, da sta "razturali". :o :o
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: deteljica na 08 Junij 2009, 10:09:45
Polona, vaju je kdo posnel?
Kolikor vem : JA  :-*
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: SKY na 08 Junij 2009, 15:13:38
Kolikor vem : JA  :-*

Uh, pol pa upajmo na posnetek!

Pa seveda ČESTITKE!!!


Lp Z.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Polona na 15 Junij 2009, 09:43:55
Evo malo Kišico na IPO1:

Poslušnost: http://www.youtube.com/watch?v=WXL2cw818N0

Obramba: http://www.youtube.com/watch?v=9O-HxxNRP6U
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: blumina na 15 Junij 2009, 11:29:37
Polona in Kisa CESTITKE!!! :o :o :o

Malo pozno vem... me ni bilo.
SUPER sta!

Blumina
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 15 Junij 2009, 11:54:59
Jeee Polona wau :)

A lajanja na poslušnosti pa je nisi mogla odučit ;) ;D. Me pa tisto čekiranje, kam gresta, zelo spominja na nekoga ;D

Obramba pa...wau.  :D

Evo še tata, pri malo manj zahtevnem delu ;D:
http://www.youtube.com/watch?v=6loPu8Um1Hs (http://www.youtube.com/watch?v=6loPu8Um1Hs)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Polona na 15 Junij 2009, 12:34:50
Mah, čisto odstranila nisem tega lajanja nikoli, je pa 90% boljše če ni streljanja. Ona je namreč po vsakem strelu prepričana da je na obrambi in se ji totalno zmeša. Sem se že skoraj odjavila od izpita, ker je še kakšnih 14 dni prej po vsakem strelu pikirala v prvega ki ga je vidla na poligonu, tako da ji zdaj teh par bevskov oprostim. :)
Čekira pa zato, ker sem en dan prej tam trenirala odlaganje in se ji upira misel na to, da bo mogla spet tja. ;) Sej se je takoj potolažila ko je vidla da ne greva tja. ;)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Ivana na 15 Junij 2009, 13:48:25
V Slovenijo je iz Đakova prišla še ena mala hrvatica, mala je lušna za požret, pa nič plašna, včeraj je bila na frizbi 4fun in vse z zanimanjem opazovala, niti enkrat je nisem videla, da bi spustila svoj repek.
Upam, da se nam njen lastnik pridruži tudi v tej temi.



Lp, Ivana
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Jean na 17 Junij 2009, 23:47:23
Bravo Polona in Kiša!  :o ;D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 22 Junij 2009, 08:29:40
Poglejte tole zrcalno sliko :):

http://www.facebook.com/photo.php?pid=506273&l=c3ef3b9fce&id=1049702172 (http://www.facebook.com/photo.php?pid=506273&l=c3ef3b9fce&id=1049702172)

Več slikic iz Barja: http://www.facebook.com/album.php?aid=2026077&id=1049702172&l=ffaf3fa6d6 (http://www.facebook.com/album.php?aid=2026077&id=1049702172&l=ffaf3fa6d6)

Slike iz Sl. Bistrice: http://www.facebook.com/album.php?aid=2024266&id=1049702172&l=b9e43d666c (http://www.facebook.com/album.php?aid=2024266&id=1049702172&l=b9e43d666c)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: 5rca na 22 Junij 2009, 08:36:36
Cita je meni zakon.  :o :o Pri enajstih letih še vedno raztura.  :o :o
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 26 Junij 2009, 11:38:15
Agility - Murska Sobota, 25.6.2009 (http://www.facebook.com/album.php?aid=2026779&id=1049702172&l=f889b53d36) - sicer niso samo HOji, prevladujejo pa :)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Azu na 27 Junij 2009, 22:35:32
Kdo je kdo? ;)

(http://img.photobucket.com/albums/v47/azu_55/ho_citashay.jpg) (http://img.photobucket.com/albums/v47/azu_55/ho_citashay.jpg)(http://img.photobucket.com/albums/v47/azu_55/ho_citashay2.jpg) (http://img.photobucket.com/albums/v47/azu_55/ho_citashay2.jpg)

(http://img.photobucket.com/albums/v47/azu_55/ho_rudishay.jpg) (http://img.photobucket.com/albums/v47/azu_55/ho_rudishay.jpg) (http://img.photobucket.com/albums/v47/azu_55/ho_miskakisa.jpg) (http://img.photobucket.com/albums/v47/azu_55/ho_miskakisa.jpg)

(http://img.photobucket.com/albums/v47/azu_55/ho_skupinska.jpg) (http://img.photobucket.com/albums/v47/azu_55/ho_skupinska.jpg)
Klik na fotke za večje fotke.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 28 Junij 2009, 08:58:32
Lepe  :-*


Pa še nekaj naših mokrih :):

http://www.facebook.com/album.php?aid=2026888&id=1049702172&l=ffea8fb232 (http://www.facebook.com/album.php?aid=2026888&id=1049702172&l=ffea8fb232)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Con Maige na 29 Junij 2009, 09:58:04
Polona divne su fotke, DIVNE :o! Hvala ;D!

Jasna, a Grom je prekrasan, kao i uvijek 8)...
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: najchy na 29 Junij 2009, 18:11:06
Azu a je taprvo Kiša,pol pa Rudi?  :-[ na skupinski fotkici.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Azu na 29 Junij 2009, 20:09:39
Na zadnji so: Kiša, Rudi, Miška, Cita in Šaj. ;)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Con Maige na 30 Junij 2009, 00:08:36
http://www.hrvatskiovcar.hr/index.htm (http://www.hrvatskiovcar.hr/index.htm)

Stranica je još daaaleko od toga da bude gotova, ali bar možete vidjeti naslovnicu i program ;D (na engleskom). Kad se vratimo iz Rumunjske stiže i ostatak ;).
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: petrca na 15 Avgust 2009, 15:21:30
Na današnji frizbi 4fun tekmi na KD Duplica je v mini distance disciplini zmagala Kiša  :o. Punca je naravni talent za lovljenje in mi je bilo v veliko veselje delat z njo. Tudi v time trial se je dobro odrezala in zasedla 4. mesto.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: 5rca na 15 Avgust 2009, 18:26:59
Na današnji frizbi 4fun tekmi na KD Duplica je v mini distance disciplini zmagala Kiša  :o. Punca je naravni talent za lovljenje in mi je bilo v veliko veselje delat z njo. Tudi v time trial se je dobro odrezala in zasedla 4. mesto.

To sem jaz rekla že takrat, ko sem jo pazila.  :o Isto jo je Jean opazila, ko sem ji metala takrat na tekmi in me spraševala, če bi Polona kaj delala s frizbiji. Poleg tega, da dobro lovi, ima tudi ogromno moči in odšprinta do frizbija in potem nazaj.  :o :o
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: petrca na 15 Avgust 2009, 19:19:41
..., ima tudi ogromno moči in odšprinta do frizbija in potem nazaj.  :o :o

Po mojem je bla dons Kiša najhitrejša v vračanju nazaj  :o
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: silver na 16 Avgust 2009, 14:56:30
Je kdo snemal?  :)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: petrca na 16 Avgust 2009, 14:59:05
Frizbi tekem ponavadi ne snemamo. So pa v temi o frizbi 4fun tekmi Duplica fotke  ;)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Kurja vas na 18 Avgust 2009, 21:58:39
Kiša je bila res neverjetna  :o, tudi drugi smo opazili, da je bila izjemno hitra pri vračanju, lovi pa sploh z veliko strastjo, zelo energično, pravi užitek je opazovat takega psa  8) Je pa vsekakor res, da petrca meče frizbi izjemno lepo, tako da psu maksimalno olajša delo... čeprav je Kiša sposobna ujeti verjetno vsak, tudi nekoliko ponesrečen met - res je fenomenalna... :)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: petrca na 19 Avgust 2009, 07:39:29
Je pa vsekakor res, da petrca meče frizbi izjemno lepo, tako da psu maksimalno olajša delo...

Verjetno zato, ker se ne trudim metat prav daleč  :D. V bistvu (še) ne znam metat daleč. Zato mi gre mini distance in time trial boljše kot quadruped  ;)

Me prav zanima statistika mojih metov v mini distance. Sem prosila Aleša, da mi pošlje.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 08 Oktober 2009, 15:58:49
 :(

http://www.podarimo.si/38923-hrvasko-ovcarko-podarimo (http://www.podarimo.si/38923-hrvasko-ovcarko-podarimo)

Sem jim poslala mail...
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Ivana na 11 Oktober 2009, 20:53:53
:(

http://www.podarimo.si/38923-hrvasko-ovcarko-podarimo (http://www.podarimo.si/38923-hrvasko-ovcarko-podarimo)

Sem jim poslala mail...

očitno je zaleglo, da si jim poslala mail, ker oglasa vsaj trenutno ni gor
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Ivana na 11 Oktober 2009, 21:27:51
Ena simpatična slikica Gra - hvala Borut

(http://lh3.ggpht.com/_oXU9LG0OLkY/StItBYYrAlI/AAAAAAAAAqU/riCElgEYRKI/s640/Slika%20023.jpg)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 12 Oktober 2009, 08:50:26
Se bojim, da se še vedno oddaja, le oglas je bil spremenjen in čaka na objavo.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Con Maige na 26 Oktober 2009, 11:08:55
Prvenstvo se bliži, mi vrijedno treniramo... ;D

Cita http://www.youtube.com/watch?v=JugzpNaA7L4 (http://www.youtube.com/watch?v=JugzpNaA7L4)
Šaj http://www.youtube.com/watch?v=DgHGtBTnyOI (http://www.youtube.com/watch?v=DgHGtBTnyOI)
Miška http://www.youtube.com/watch?v=jMm0Yqo5eIo (http://www.youtube.com/watch?v=jMm0Yqo5eIo)
Kiša http://www.youtube.com/watch?v=F5a4mr2lvr0 (http://www.youtube.com/watch?v=F5a4mr2lvr0)
Rutvica http://www.youtube.com/watch?v=Cb8Dd6V1MNs (http://www.youtube.com/watch?v=Cb8Dd6V1MNs)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 28 Oktober 2009, 08:09:06
Pridni :)

Jaz pa sem po malo spodbude prijavila še polsušnost :-\

Pa da vidimo, če mojemu odnašalcu uspem dopovedat, v čemu je smisel aportiranja  ;D; za enkrat zelo lepo naredi cono na plezalni oviri ::) ;D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Felina na 28 Oktober 2009, 08:14:40

Pa da vidimo, če mojemu odnašalcu uspem dopovedat, v čemu je smisel aportiranja  ;D; za enkrat zelo lepo naredi cono na plezalni oviri ::) ;D

In to je tisto kar šteje :) Bi moral dobiti dodatne točke za estetiko :)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Con Maige na 28 Oktober 2009, 11:17:47
Pa da vidimo, če mojemu odnašalcu uspem dopovedat, v čemu je smisel aportiranja  ;D; za enkrat zelo lepo naredi cono na plezalni oviri ::) ;D

A kaj, izgubit ćeš sitno bodova na dodatnu komandu za otpust, ali ćeš zato dobiti veliki pljesak publike za izvedbu ;D.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 30 Oktober 2009, 10:23:17
Hehe Tanja, če bi bil to moj EDINI problem... ;D

Trenutno se ukvarjam s problemom, da imam dve levi roki in nikakor ne znam vreču tega kosa lesa tako, da približno uporabno pristane ::). Nazadnje sem ga pošteno zagnala v skakalnico :o, zropotalo pa je tako, da sem jaz skoraj pobegnila  ::)

Drugače pa tudi mi malo treniramo in se vmes še malo slikamo  ;D

http://www.facebook.com/photo.php?pid=813710&l=ad291db478&id=1049702172 (http://www.facebook.com/photo.php?pid=813710&l=ad291db478&id=1049702172)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: 5rca na 22 November 2009, 18:16:16
Kako je bilo? Ni nobenih rezultatov na strani.  :(
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: visnja na 23 November 2009, 08:55:38
evo malo rezultata:
traženje u prirodi: Miška našla sve i ocjena visokih 191 bod, Kiša našla sve no pala zbog neostajanja uz nađene a Rudi nije našao jednu osobu. Svi psi su radili s vrlo lijepim intenzitetom i bili su usmjerljivi
trag: pobjeda Kiši, druga je bila Brza od Silvije Kovačić (nisam gledala)
ovce: pobjeda je otišla finskoj kujici uzi malu školu kako to može izgledat  :o, druga Tanja s Miškom, treća Polona s Kišom pa Alen s Citom te Polona s Shay. Bilo je uzbudljivo - ovce su bile u stresu a svi psi su se htjeli malo podružiti s njima  ::)
obrana: Prvi Tanja i Rudi, drugi Tanja i Miška te treći Polona s Kišom Svi psi dobili jako dobre ocjene i komplimente od suca i markiranta
obedience: prva Tanja s Rudijem, druga Polona s Kišom, treća Jasna s Gromom, četvrta Zsuzsa Veres s Kajem (Rudijev brat), peta Polona s Shay te šesta Miška Mračka s Gericom. Sudac je rekao da nešto tako dobro nije već dugo vidio  ;D
Agility po bodovanju sve tri trke: prva Tanja s Miškom, druga Polona sa Shay te Alen s Citom.

Sveukupni pobjednik po svim disciplinama je Tanja s Miškom. druga je Polona sa Shay te treća opet Polona s Kišom. Čestitke!!!

sada malo o ljepoti: nisam ostala do kraja ocjenjivanja - no lepa Shay je sada i službeno ocijenjena kao lijepa, znam da je dobila CAC a za dalje će reći netko drugi  :D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: 5rca na 23 November 2009, 09:01:15
Čestitke Tanji in Poloni!!!  :o :o :o
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: minči na 23 November 2009, 09:09:46
Čestitke vsem udeležencem, še posebej pa Poloni!!!!!! :o :o
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Lilit na 23 November 2009, 09:11:30
Cestitke! :)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Jean na 23 November 2009, 09:29:40
Čestitke vsem! Super ste!

P.S. Upam,da bo naslednjič tudi frizbi ena izmed disciplin.  ;D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Con Maige na 23 November 2009, 09:39:31
Lepa Šajka je na kraju čitave priče osvojila...

CAC
CACIB
BOB
3. mjesto u I. FCI skupini
3. mjesto u autohtonim pasminama


... ;D 8) ;D 8) ;D 8)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Lilit na 23 November 2009, 09:42:56
 :o Go Sajko :)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: deteljica na 23 November 2009, 10:12:10
Lepa Šajka je na kraju čitave priče osvojila...

CAC
CACIB
BOB
3. mjesto u I. FCI skupini
3. mjesto u autohtonim pasminama


... ;D 8) ;D 8) ;D 8)

oh te standardi  ::)
Res lepe Kiše pa še ocenit nočejo  :D :D >:D

 ;)

čestitke vsem črnuhom in da bi se v delu vseh vrst čim bolj namnožili  8) :).
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: isla na 23 November 2009, 10:32:31
Čestitke Polona in vsi ostali!  :)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: petrca na 24 November 2009, 10:58:54
Čestitke vsem  :o
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: cacy na 24 November 2009, 21:40:11
Čestitkeeeeee :o Bravo Polona in ostali naši :o ;D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: silver na 24 November 2009, 21:58:25
Čestitkeee!  :o
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Polona na 29 November 2009, 20:17:50
Malo z zamudo ampak vseeno -. hvala. :) Sem na smrt utrujena ampak NADNAVDUŠENA nad vsem kar se je ta vikend dogajalo. Tanja, Alen in ostali so pripravidi dogodek, o katerem lahko vsak ljubitelj pasme samo sanja. Videt preko 50 hrvatičev na kupu je bilo zame res nepozabljivo in od kar sem prišla domov vsak prosti trenutek preživim v bazi, berem Bucove dizertacije in uživam.  :D Glede na ves trud vložen v res fenomenalno izvedbo tega prvenstva me ful jezi, da so se tujci po večini tako klavrno odzvali. Glede na to, da jih je čakala zastonj hotelska soba, super darilca, predvsem pa ne ravno pogosta priložnost videt toliko psov te pasme na kupu jih je res lahko sram da niso prišli.

Če sem se jaz na tem prventsvu imela super, sta se Šajko in Kiša imele še toliko bolje. Po skoraj treh mesecih prisilnega počitka zaradi moje bolezni, sta imeli končno spet polno dela. Kišica v petek najbrž še ni čisto dojela kaj se dogaja in se je vzorno vedla. Preživela je moje debilno vodenje in našla oba markerja, kljub temu, da sem jo zaradi pomankljivega smisla za orientacijo pošiljala znova in znova na mesta, ki jih je že preiskala. Točke in plasman ji je odneslo oblajanje (kdo bi si mislil  ;)), ampak ji tega nesigurnega nakazovanja res ne morem zamerit, ker ima za sabo vsega skupaj le nekaj treningov, vse z istima "markerjema" (beri moja 12 in 13 let stara bratranca, ki sta se ji zadnje 3 tedne pridno skrivala po šumi).
Na sledi je bila ful pridna, sledila je najlepše do sedaj. Mogoče pa še bo kaj iz naju tudi na sledi.
Moje upanje da bo do tretje preiskušnje - pašnje že malo utrujena in zaradi tega mirnejša se seveda ni izpolnilo in to da nama je ovce uspelo prestaviti od točke a do b skozi vratca je bilo bolj kot ne srečno naklučje. Upam da nam bo čez zimo uspelo kaj trenirati, da naslednjič paša ne bo več adrenalinsko doživetje. :D
V soboto se je pa začelo. Če sem bila po agilitiju še kar navdušena, po obrambi nisem vedla naj se smejem ali jokam.  :o Kišica je mela svojo zabavo, ki ne vklučuje oblajanja ali spuščanja.  :D Ajde, recimo da me ni slišala...  >:D
V podobnem stilu je nadaljevala v nedeljo na poslušnosti, kar me je kar malo razp... in definitivno si ni zaslužila drugega mesta. Sodnik je imel milo rečeno čudne kriterije, ker si Kiša niti pod razno ni zaslužila bit druga, Šaj bi pa po moje mogla bit plasirana precej višje.
No ja, podivjana gor al pa dol, Kiša me je vseeno še enkrat znova navdušila. Če sem se za trenutek bala, da bo 6 disciplin zanjo vseeno preveč, sem zdaj videla da jih bi z lahkoto oddelala še 6.  8) Mislim da je dostojna naslednica svoje mame, ki je povsem zasluženo zmagala na tem prvenstvu.  :-*
Moj Šajkec pa...  :-*  :-*  Ovčk nama sicer ni uspelo obvladat, me je pa ful navdušila na poslušnosti in agilitiju. Glede na to da sem vaji naprej in aportiranje zelo na hitro spacala skupaj ravno zaradi tega prvenstva, sem bila ful vesela ko jih je na koncu čisto solidno izvedla in sem bila ful razočarana nad njeno uvrstitvijo. No sej če bi slučajno zmagala še poslušnost bi bla že mal kičasta  ;), glede na to da ji je šlo super na agilitiju in res povsem nepričakovano na razstavi. To da je dobila BOB na specialki v taki konkurenci, je bil zame (in po moje tudi za vse ostale prisotne) tak šok, da ga sploh ne morem opisat in mogoče mi je ravno zato ta uvrstitev najljubša od vseh, čeprav nima nobene zveze z delom. :D Sram naj me bo… ;)

Res je bilo lepo. Videt veteranko Cito za katero lahko rečeš le »bolj star bolj nor«, genialko Miškico, veterana Apota. Vse njihove otroke, vnuke… Videt  ogromen sprevod črnih na zaključni slovesnosti in klepetat z ostalimi lastniki.
Za konec si želim samo še to, da bo naslednje prvenstvo čim prej in da nas bo vsaj 2x toliko!  8)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: isla na 30 November 2009, 10:14:27
To da je dobila BOB na specialki v taki konkurenci, je bil zame (in po moje tudi za vse ostale prisotne) tak šok, da ga sploh ne morem opisat in mogoče mi je ravno zato ta uvrstitev najljubša od vseh, čeprav nima nobene zveze z delom. :D Sram naj me bo… ;)

 :D Mogoče se boš še v razstavljalske vode spustila. Kdo je sodil razstavo?
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 30 November 2009, 11:08:18
Za konec si želim samo še to, da bo naslednje prvenstvo čim prej in da nas bo vsaj 2x toliko!  8)

Tudi jaz si želim samo še to :).

Bom poskusila še kak svoj vtis dodati, ko me neha boleti vrat  ::)

Kdo je sodil razstavo?

Sam predsednik HKS - g. Damir Skok
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Jean na 30 November 2009, 11:31:59
Jaz si želim, da bo frizbi ena izmed disciplin, ker so HO-ji naravni talenti za ta šport.  :o

No, če ne ravno na prvenstvu hrvaških ovčarjev, upam, da vas bomo videli v čimvečjem številu na frizbi tekmah.  :)

Po želji organiziramo seminar posebej za to pasmo. Nekaj podobnega sem že imela za PRT-je. Na tekmi v tujini še nisem videla hrvaškega ovčarja, razen Ajke, ki je tekmovala kot članica slovenske ekipe v Pragi. So pa fantastični frizbi psi.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Con Maige na 30 November 2009, 13:56:31
Lepa Šajka ;D

(http://www.hks.hr/cacib-21-11/ned/22.jpg)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Con Maige na 30 November 2009, 14:02:52
Jaz si želim, da bo frizbi ena izmed disciplin, ker so HO-ji naravni talenti za ta šport.  :o

Sve su mogućnosti otvorene ;). Samo nam je nebo granica. No dobro, i financije ::).
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 01 December 2009, 14:58:21
Izpolnjujem obljubo - še moji vtisi TUKAJ  (http://www.sen.si/moji_psi/novice.htm) :)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 04 December 2009, 16:37:36
Mi pa smo delali pasje otroke 8). No, če smo natančni, sta jih Cica in Grom delala ;D

http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=9072.msg393019#new (http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=9072.msg393019#new)

FOTKE (http://www.facebook.com/album.php?aid=2042707&id=1049702172&l=98ce6faafb)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Polona na 17 December 2009, 17:04:22
Evo, za vse Kišine fene en kolaž fotk z nedavnega prvenstva HO v Zagrebu... Moto: ni važno kaj se dela, samo da se LAAAAAAJJJJJJJJAAAAA.  :-9 Sej ko gledam te fotke me malo nervira dejstvo, da se ne more niti za trenutek skoncentrirat in utihnit, ampak po drugi strani je pa res super videt psa ki v čisto vsaki disciplini tako uživa...

(http://mail.google.com/mail/?ui=2&ik=d4edaa4608&view=att&th=12598c46dcf7245b&attid=0.1.3&disp=emb&zw)

p.s. Čestitke gromski streli za akcijo, ki bo upajmo pripeljala do naraščaja...  ;) To bo NUJNO it pogledat.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: 5rca na 17 December 2009, 18:09:36
Če daš povezavo z gmaila, mi ne vidimo fotke.  :'( :'( Daj kot priponko.  :)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: 5rca na 17 December 2009, 20:57:29
Ekola...  Kiša v akciji!  :o :o :o
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: zoe na 17 December 2009, 21:00:09
Jst ne vidim Kiše, samo en široko odprt gobec ;D ;D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 18 December 2009, 09:44:37
Super kolaž ;D, punca ne more zatajit svojega očeta :D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Con Maige na 15 Januar 2010, 11:55:53
Rutvica
http://www.youtube.com/watch?v=qUAfr-nvnkY (http://www.youtube.com/watch?v=qUAfr-nvnkY) 8)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Con Maige na 27 Januar 2010, 17:26:31
Hrvaški ovčari iz okolice Slunja ;D...

http://www.youtube.com/watch?v=pQdlmaEHTi8 (http://www.youtube.com/watch?v=pQdlmaEHTi8)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Jean na 11 Marec 2010, 15:43:43
There are at least four Croatian sheepdogs entered in the Pula Frisbee Cup.  :)

But where is Kiša?!  ;D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: minči na 11 Marec 2010, 15:52:57
But where is Kiša?!  ;D

Kolikor jaz vem, je Kiša v Zagrebu.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 19 Marec 2010, 10:16:09
Grom hodi po vodi :o ;D

(http://s7.mojalbum.com/medulin-13-3-2010-foto_7130917_17386145_17713348.jpg)

VEČ SLIK (http://www.mojalbum.com/jasna73/medulin-13-3-2010)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Taar na 19 Marec 2010, 15:32:55
Grom - Jesus Christ, Superstar ...
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Con Maige na 21 Marec 2010, 07:51:51
Rudač na obrambi ;D http://www.youtube.com/watch?v=KRaI5KarRDA (http://www.youtube.com/watch?v=KRaI5KarRDA)

Nije ni čudo kaj može sve delati, kad mu otac hoda po vodi... :D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: airedale10 na 21 Marec 2010, 09:38:24
Ti psi mi niso prav nič všeč, spominjajo me na hijeno. :-[
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: petrca na 21 Marec 2010, 11:25:54
Ti psi mi niso prav nič všeč, spominjajo me na hijeno. :-[

A ti čist vsako pasmo komentiraš?
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: sibila na 21 Marec 2010, 11:28:41
Pa ne samo, da Grom hodi po vodi, poglejte kaj še on zna narediti: :o
(http://photos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs458.snc3/26211_1410657788399_1291110766_1160451_530200_n.jpg)

(http://photos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs478.snc3/26211_1410657908402_1291110766_1160454_1494649_n.jpg)

 :D

Bili smo v Bartolovih dvorih na obisku pa smo še male prežulili. ;)
Mali so noooori, jaz bi odpeljala vse s Cico vred. Cica me je čist navdušila, noro crkljiva poskočna žogica, navdušena nad vsem, prijazna da dol padeš, skratka prekrasna. Mali so pa itak presladki, če bodo malo po Gromu malo po Cici bodo pa itak preveč super fajn! :)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Jean na 21 Marec 2010, 15:10:49
Lepi! A pride kakšen v Slovenijo?  :)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: airedale10 na 21 Marec 2010, 18:37:24
A ti čist vsako pasmo komentiraš?
Ja, nekatere.Povem svoje mnenje o pasmi.Koga to moti ?
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: sibila na 21 Marec 2010, 21:51:14
Lepi! A pride kakšen v Slovenijo?  :)

Ja, ena/en bo po mojih info celo agilitašica. :)
K meni pa ne pride noben. ;)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: deteljica na 22 Marec 2010, 08:37:50
Ja, nekatere.Povem svoje mnenje o pasmi.Koga to moti ?
mene moti, ker samo smetiš teme. Poveš pa svoje kao mnenje, pri tem,da ga ne utemeljiš in ga poveš celo v temah o pasmah, o katerih ne samo da nimaš pojma, ampak po možnosti nisi niti nikoli niti videla predstavnika v živo, kaj šele da bi ga posedovala ali z njim delala.
Tvoje mnenje je torej popolnoma brezkoristno, nestrokovno in brezvezno in ga lahko v bodoče zadržiš zase.

A si že slišala za rek : "Le čevlje sodi naj kopitar"?
Za domačo nalogo najdi avtorja in poskušaj dojeti kaj ta stavek pomeni.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 22 Marec 2010, 09:29:42
Rudač na obrambi ;D http://www.youtube.com/watch?v=KRaI5KarRDA (http://www.youtube.com/watch?v=KRaI5KarRDA)

Nije ni čudo kaj može sve delati, kad mu otac hoda po vodi... :D

Tanja, Rudi je...waw :o

Mali so noooori, jaz bi odpeljala vse s Cico vred. Cica me je čist navdušila, noro crkljiva poskočna žogica, navdušena nad vsem, prijazna da dol padeš, skratka prekrasna. Mali so pa itak presladki, če bodo malo po Gromu malo po Cici bodo pa itak preveč super fajn! :)

Ja, Cica je tudi mene navdušila... Mislim, da jih rajši sploh ne bom šla gledat :(... že brez tega sem v hudi skušnjavi :-\
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: airedale10 na 22 Marec 2010, 15:42:10
mene moti, ker samo smetiš teme. Poveš pa svoje kao mnenje, pri tem,da ga ne utemeljiš in ga poveš celo v temah o pasmah, o katerih ne samo da nimaš pojma, ampak po možnosti nisi niti nikoli niti videla predstavnika v živo, kaj šele da bi ga posedovala ali z njim delala.
Tvoje mnenje je torej popolnoma brezkoristno, nestrokovno in brezvezno in ga lahko v bodoče zadržiš zase.

A si že slišala za rek : "Le čevlje sodi naj kopitar"?
Za domačo nalogo najdi avtorja in poskušaj dojeti kaj ta stavek pomeni.
V redu, ne bom več pisala v pasme.Nikjer nikogar to ni motilo, ampak če tukaj vas OK.Takšna se mi zdi na videz in mi osebno ni všeč, mislim pa da ne rabi da s to pasmo delaš da rečeš če ti je po videzu všeč.Njihov karakter mi je čisto všeč, videz odraslega hrvaškega ovčarja pa ne.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Taar na 22 Marec 2010, 16:57:04
In zaradi takih mnenj kot so tvoja se je izrodilo 80% pasem, ker so hoteli pariti kao lepe. Karkoli že lep pes je... Popolnoma neumesten komentar in to v rubriki pasme, kjer vsi lastniki s svojimi psi resno in zelo dobro delajo (in jih ne le gledajo). Še dobro, da HOji takim kot si ti niso lepi.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: simi na 22 Marec 2010, 22:00:19
Rudač na obrambi ;D http://www.youtube.com/watch?v=KRaI5KarRDA (http://www.youtube.com/watch?v=KRaI5KarRDA)

Nije ni čudo kaj može sve delati, kad mu otac hoda po vodi... :D

Ta trening sem spremljala v živo in moram samo nekaj povedat.
Vsaka čast vodnici. Tako dobrega vodenja nisem videla že zelo, zelo dolgo časa.
In tu HO, ki ni histeričen in predvsem, ki stalno ne laja, ne vidiš vsak dan.
Čestitke še enkrat!
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Jean na 22 Marec 2010, 22:51:00
Tanja, very very cool.  :o I never paid much attention to IPO before but watching this I am getting really tempted to try it....I think our dog is part HO, she is quite the barker... :-[

Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: čara na 23 Marec 2010, 15:02:51
Ja, nekatere.Povem svoje mnenje o pasmi.Koga to moti ?
Tudi mene moti. 10 let maš-raje več beri, se izobražuj in bodi na svežem zraku. Napiši pa ko te kaj resno zanima in tega ne najdeš na forumu ali kje drugje (iskalnik...)...
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: airedale10 na 23 Marec 2010, 16:37:20
Tudi mene moti. 10 let maš-raje več beri, se izobražuj in bodi na svežem zraku. Napiši pa ko te kaj resno zanima in tega ne najdeš na forumu ali kje drugje (iskalnik...)...
V redu, debatirejte naprej o pasmi, Mi lahko v moji predstavitveni temi svetujete, katero literaturo naj še preberem?Res ne vem tako da prosim za nasvet, psi pa me resno zanimajo, tudi če ne hrvaški ovčarji.In tako neizobražena pa že spet nisem  :-\ saj vsak dan sprehajam in učim psa, prebiram ter pišem na forumu, prebiram knjige.. ??? ??? ???
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Con Maige na 23 Marec 2010, 19:52:17
Simi, hvala :)! A meni se dok sam radila činilo da još uvijek previše laje ;).

Jean, I hope you will find a time to try out IPO ;D. Rudi is my fourth dog that does IPO, and all of them absolutely enjoyed it 8).
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Polona na 29 Marec 2010, 13:34:15
Za vsak slučaj objavim še tukaj:
http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=9605.0
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 09 April 2010, 12:22:56
Vse najboljše moji dragi Črni Pošasti in vsem njegovim sestram in bratom  :)

(http://s7.mojalbum.com/grom-foto_7130917_17388256_17763118.jpg)

(http://s7.mojalbum.com/grom-foto_7130917_17388256_17763116.jpg)

(http://s7.mojalbum.com/grom-foto_7130917_17388256_17763117.jpg)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: sibila na 09 April 2010, 15:57:10
Vse najboljše, Grom! :o
No, pa vsem bratom in sestram seveda tudi. :P
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: ninci na 09 April 2010, 17:31:01
Zdej vem zakaj se jim je kot puppy-em nemogoče upreti. Poglej to malo skuštrano pošastko :o Vse najboljše Gromu, Jasni pa veeeeliko živcev še naprej :P
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: petrca na 10 April 2010, 21:04:23
Vse najboljše Grom ter vsi bratci in sestrice.  :o
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 14 Maj 2010, 12:10:14
Dve najnovejši fotki moje Črne Pošasti :)... staramo se...

(http://s7.mojalbum.com/grom-foto_7130917_17388256_17852242.jpg)

(http://s7.mojalbum.com/grom-foto_7130917_17388256_17852243.jpg)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: kala,runo,bella na 11 Junij 2010, 20:48:11
Nisha  ;D
(http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs279.snc3/28115_1479075093723_1139133778_31381767_3191729_n.jpg)
(http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs279.snc3/28115_1479075493733_1139133778_31381774_2879318_n.jpg)
(http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash1/hs319.ash1/28115_1479075773740_1139133778_31381780_4246488_n.jpg)
(http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash1/hs319.ash1/28115_1479076773765_1139133778_31381800_1140135_n.jpg)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: EnNa na 11 Junij 2010, 22:01:24
Super slikce! :) V Nishin zagovor pa naj povem, da je v obdobju, ko je izgubila VSO dlako in, da večino časa je bolj kosmata  :D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: sibila na 11 Junij 2010, 22:13:52
Super slikce! :) V Nishin zagovor pa naj povem, da je v obdobju, ko je izgubila VSO dlako in, da večino časa je bolj kosmata  :D

Lepotička! :-*
Meni je pa ravno taka super lepa. :) Pa še vroče ji je malo manj. :D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: EnNa na 11 Junij 2010, 22:20:57
Hvala sibila (čeprav za moj okus bi še vseeno lahko imela malo več dlake na sebi-tako jo pa raje na tepihih pusti :D). Vroče ji je pa res manj-očitno je to njena verzija poletne frizure :o
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: kala,runo,bella na 11 Junij 2010, 22:22:20
Krasna psička je Nisha  :-*
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: sibila na 11 Junij 2010, 22:40:04
Hahaha, jaz itek nisem merilo, ker meni so 'oskubljene kure' ful všeč! :D

Joj, take lepe hrvateke zadnje čase videvam, da sem si že sumljiva. Nazadnje mi bodo še ful všeč postali. :o ;D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: EnNa na 14 Julij 2010, 19:34:31
Hlajenje :D

(http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs172.snc4/37917_1520739455953_1158567403_31546107_7997945_n.jpg)

(http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/hs095.ash2/38084_1520751016242_1158567403_31546184_1503955_n.jpg)

(http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/hs092.ash2/37917_1520739335950_1158567403_31546104_3654518_n.jpg)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: EnNa na 14 Julij 2010, 19:49:58
še ena zabavna :D

(http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/hs087.ash2/37668_1520756256373_1158567403_31546204_7401326_n.jpg)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: deteljica na 15 Julij 2010, 09:01:57
a ti maš to doma cel parkur ?
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: EnNa na 15 Julij 2010, 09:11:55
a ti maš to doma cel parkur ?

Ko bi vsaj imela :D :D To smo na obisku pri prijatelju (on ima BC). Ima pa tiste ovire, ki se jih vidi: slalom, gugalnico, gugo, gumo in par hopov... Vse je naredil sam 8)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: SKY na 01 Avgust 2010, 17:16:16
 ??? ??? ??? ???

http://www.bolha.com/zivali-psi-pasemski/hrvatski-ovcaribanatski-pulini-oglas1272310975 (http://www.bolha.com/zivali-psi-pasemski/hrvatski-ovcaribanatski-pulini-oglas1272310975)



Lp Z.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: martinca na 03 Avgust 2010, 11:15:18
 Po moje so to bolj mudiji...oglas je pa luškan >:(
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Kolibri na 03 Avgust 2010, 18:06:27
"Pulini" so srbski kmečki kuži, ki jih je največ v Vojvodini (oziroma tisti konec proti Madžarski). Baje so zelo učljivi, skromni in imajo super delovne lastnosti. Osebno sem mnenja, da imajo veliko krvi tako mudijev kot hrvaških ovčarjev.
http://www.poljoberza.net/MP_pulin.aspx (http://www.poljoberza.net/MP_pulin.aspx)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Campi na 04 Avgust 2010, 12:56:50
EVO I NAS DA VAS MALO VIDIMO A I VI NAS !!!!

Iz legla Cica - Grom , ostale su nam dvije prekrasne cure !!!!

Rosa Bartolovi dvori i Rea Bartolovi dvori


http://www.bartolovi-dvori-hr.com/web_bart/legla/HO_r_leglo/r_leglo.html (http://www.bartolovi-dvori-hr.com/web_bart/legla/HO_r_leglo/r_leglo.html)

Svi koji su zainteresirani mogu nam se javiti.

Pozdrav od nas , deda Campi
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: EnNa na 10 Avgust 2010, 18:30:39
Naša črna lepotica :-*

(http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs232.snc4/38933_1550859408933_1158567403_31630350_3209432_n.jpg)

(http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/hs112.ash2/38933_1550859448934_1158567403_31630351_4995899_n.jpg)

(http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/hs112.ash2/38933_1550859488935_1158567403_31630352_509668_n.jpg)

(http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs232.snc4/38933_1550859528936_1158567403_31630353_1821091_n.jpg)

(http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs305.snc4/40570_1550856048849_1158567403_31630335_7539741_n.jpg)

(http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/hs145.ash2/40570_1550856088850_1158567403_31630336_5434320_n.jpg)
DOGHEART photo
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Eleonora na 15 September 2010, 13:01:52
lep pozdrav!
Ankica je naša psička, desetletna hrvaška ovčarka, katero smo pripreljali iz zavetišča prej dva leta. zelo je dobra in zvestna. ne ve komande, ampak dolazi kdaj jo kličemo. zelo dobro se strinja s drugimi psimi, ampak ne mara mačk...

(http://pics.uniteddogs.com/pics1/profiles/2009/09/25/dog/580/1018197.jpg)
jaz in Ankica na trsatskem gradu (Reka, Hrvaška)

(http://uniteddogs.s3.amazonaws.com/profile_580_1238708.jpg)
vau, vau, kaj bi rad zdaj?!

(http://uniteddogs.s3.amazonaws.com/profile_580_1238714.jpg)
z družinskim prijateljem, Dukeom

(http://uniteddogs.s3.amazonaws.com/profile_580_1341266.jpg)
nasmeh od ušesa do ušesa, ker je osvojila tretje mesto na humanitarni razstavi "Vau, vau Rijeko" :D

če imate kakšnih vprašanja, vam bom rada ustrezala :)
lep pozdrav sa Reke! :wink:
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Eleonora na 15 September 2010, 13:45:39
eno vprašanje - kmalo se bomo preselili v Ormož ker bom delala tam, in me interesira, kje je najbližji agility poligon? Ankica bo bila resno srečna, če bo naredila agility-a. samo kot hobby, seveda. vem, da je prestara :D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: deteljica na 15 September 2010, 13:50:51
eno vprašanje - kmalo se bomo preselili v Ormož ker bom delala tam, in me interesira, kje je najbližji agility poligon? Ankica bo bila resno srečna, če bo naredila agility-a. samo kot hobby, seveda. vem, da je prestara :D
Ormož- hm  mislim,da sta najbližje Ptuj, Ljutomer , Murska sobota  :-\.
Nič hudega ,če je stara, glavno,da je fit. Pač delaš na nizkih ovirah, za seniorje je tako in tako najišja višina 45 cm začni pa še nižje in po malo. Kakšna tri leta zagotovo še lahko skače, v tem času pa se ti naučiš kako in kaj,da boš vedela za  naslednjo  ;).
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Eleonora na 15 September 2010, 14:07:48
hvala na nasvetih :)
tukaj so neke telefonske številke http://www.agility-slo.com/slo/modules/news/index.php?storytopic=5
imajo nekaj u Ljutomeru - super! to nam je najbližje. kdar se bomo preselili v Ormož, bom klicala.
prihaja zima, ali je sneg problematičen? ali so agility poligoni odprti pozimi?
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: deteljica na 15 September 2010, 14:17:48
imajo nekaj u Ljutomeru - super! to nam je najbližje. kdar se bomo preselili v Ormož, bom klicala.
prihaja zima, ali je sneg problematičen? ali so agility poligoni odprti pozimi?
vso srečo.
Sneg- odvisno koliko ga je in od zagnanosti članov  :P
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 16 September 2010, 09:25:54
Eleonora, pa pridi kaj v Maribor pogledat (http://www.kinolosko-drustvo-mb.si/ (http://www.kinolosko-drustvo-mb.si/)) - na našem klubu delata agility dva HO-ja, Siva in Grom :)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Eleonora na 16 September 2010, 17:26:53
o, zares?
zelo rada bi pogledala agility course, posebej s HO :)
znam za vaše pse, pogledala sam vašo spletno stran! hotela bi pogledati vaše pse na delu. ko se bodemo preselili v Ormož, bomo poklicali kinološkega društva v Mariboru. ali znate, koliko košta tečaj agility-ja?
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 17 September 2010, 08:47:22
Najboljše, da kar mene pokličeš :)
041 714 031 (Jasna)

Cenik tečajv je objavljen na spletni strani društva (http://www.kinolosko-drustvo-mb.si//index.php?option=com_content&task=view&id=5&Itemid=6) ;)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 17 September 2010, 12:32:47
Malo zabave po tekmi v Škofji Loki :):

Grom - slalom - KLIK (http://www.youtube.com/watch?v=VHS2wAmYb-I)

Siva - slalom - KLIK (http://www.youtube.com/watch?v=KEyKfk1zndg)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: SKY na 17 September 2010, 12:57:40
Malo zabave po tekmi v Škofji Loki :):

Grom - slalom - KLIK (http://www.youtube.com/watch?v=VHS2wAmYb-I)

Siva - slalom - KLIK (http://www.youtube.com/watch?v=KEyKfk1zndg)

Psica je naredila super, pes pa...  ;)

Včasih se je pri teh "ta brihtnih" psih bolje odpovedati zabavi.


Sam vidim pri svojem, da stvari, ki jih drugače dela resno, ne smem izkoriščati v zabavo v tej meri, da mu dovolim napako. Ker če bo napako dvakrat ponovil, bo slika ostala v glavi. In potem se bom pol leta matral sliko izbrisat.   :-[


Lp Z.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: deteljica na 17 September 2010, 13:38:02
Predvsem se meni ta bedstoča od neskončnega slaloma sploh ne zdi niti najmanj zabavna.
A moramo res iz ZDA uvozit vse neumnosti?
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Polona na 17 Oktober 2010, 20:33:15
Ker je ravno deževen dan in sem dokončno obupala nad domačo nalogo, se po dolgem času javljam še semle...
(http://polona.agility-slo.net/wp-content/gallery/morje10-10-10/polona_0130.jpg)
(http://polona.agility-slo.net/wp-content/gallery/morje10-10-10/polona_0214.jpg)
(http://polona.agility-slo.net/wp-content/gallery/morje10-10-10/polona_0283.jpg?1084331643)
(http://polona.agility-slo.net/wp-content/gallery/morje10-10-10/polona_0302.jpg)
(http://polona.agility-slo.net/wp-content/gallery/morje10-10-10/polona_0468.jpg)
(http://polona.agility-slo.net/wp-content/gallery/morje10-10-10/polona_0462.jpg?2039863171)

Sicer pa pridno treniramo. Ker sem nagnjena k lenobi, še posebej ko gre za sledenje, sem za motivacijo Kišo prijavila na čisto pravo klasično tekmo. Če bo vse po sreči bova novembra tekmovali po programu IPO1. Zaenkrat je bila "brca v rit" uspešna in sledim skoraj vsak dan, pa da vidimo še bo moj spidi gonzalez kaj napredoval...
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Polona na 17 Oktober 2010, 20:39:47
 Ups, zašuštrala z jpg-ji. Prosim moderatorja če lahko popravi in zbriše tale zadnji post. :) Hvala.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Maja3000 na 17 Oktober 2010, 20:56:35
(http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs828.snc4/68873_1684987763691_1207544219_1933871_6399979_n.jpg)

Tale lepotička pa še vedno išče pravega. Očka Grom, Mama Cica. Kontakt: http://www.bartolovi-dvori-hr.com/second.html
;)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 13 December 2010, 10:44:35
Tale lepotička je pri nas :), mislim pa, da se tudi njena mama Cica oddaja, iz istega razloga ko tile borderji: http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=10585.0 (http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=10585.0)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: sibila na 13 December 2010, 11:43:55
Cica je fenomenalen karakter. Če mi ne bi grozila prisilna izselitev, če privlečem še kakega psa, bi jo kar imela, me je ful očarala. :)

Pa po moje je kak mediumček. :D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 13 December 2010, 12:30:52
Sibila, Cica ima okoli 45 cm plečne...
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: 5rca na 13 December 2010, 13:46:30
Cica ima nov dom.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: sibila na 13 December 2010, 13:49:17
Sibila, Cica ima okoli 45 cm plečne...


A res? Pa tako mala mi je izgledala...Videz vara. :)

Super, da ima nov dom.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 13 December 2010, 14:45:47
O, super za Cico :)!
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: martinca na 13 December 2010, 15:13:02
Cica ima nov dom.

A je pri tebi?
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: 5rca na 13 December 2010, 17:25:39
Ne, ne... Pri nas je kvota psov zafilana.  :) Ne vem, kje je.  :-[
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 14 December 2010, 15:26:34
Rea Bartolovi Dvori (http://hrvatskiovcar.pedigre.net/details.php?id=3871)

(http://s7.mojalbum.com/rea-13-12-2010_7130917_17419304_18360867.jpg)

(http://s7.mojalbum.com/rea-14-12-2010_7130917_17419304_18360865.jpg)


Oče in hči

(http://s7.mojalbum.com/rea-14-12-2010_7130917_17419304_18360863.jpg)

Več slik: http://www.facebook.com/album.php?aid=2093147&id=1049702172&l=80a41abfb4 (http://www.facebook.com/album.php?aid=2093147&id=1049702172&l=80a41abfb4)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: martinca na 14 December 2010, 20:39:27
Tu, ko stoji zraven Groma se res vidi koliko je manjša, upam,da ostane medium.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Felina na 14 December 2010, 23:19:21
Pa Grom pisano gleda :D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: čara na 15 December 2010, 18:08:57
hehe Milo rečeno  ;D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 15 December 2010, 23:28:23
Ja ja, če bo kdo delal knjigo o izraznosti obrazne mimike pri psih, imam jaz par ubijalskih pogledov na zalogi ;D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Con Maige na 16 December 2010, 08:41:33
Materijal koji smo Miška i ja snimile za prijavu na posao trenera pasa za pomoć osobama s invaliditetom :)...

http://www.youtube.com/watch?v=4_v1-a9h9Kc (http://www.youtube.com/watch?v=4_v1-a9h9Kc)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: deteljica na 16 December 2010, 08:52:18
Materijal koji smo Miška i ja snimile za prijavu na posao trenera pasa za pomoć osobama s invaliditetom :)...

http://www.youtube.com/watch?v=4_v1-a9h9Kc (http://www.youtube.com/watch?v=4_v1-a9h9Kc)

full kul  :o 8)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: idefix na 18 December 2010, 13:29:12
Citiraj
Materijal koji smo Miška i ja snimile za prijavu na posao trenera pasa za pomoć osobama s invaliditetom ...

http://www.youtube.com/watch?v=4_v1-a9h9Kc
 
 
 
Super je  8)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: andreja na 18 December 2010, 14:52:43
Bravo!  :D :D :D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: EnNa na 11 Januar 2011, 18:07:57
Da se še midve z Nisho malo oglasiva v tej temi  :)
Ker imam trenutno idejo, da bi jo prijavila na BBH sva začeli malo s treningi poslušnosti. Ta je prvi in sem vesela, da sem ga posnela, da vidim kje vse delam napake :-[ Na začetku je še kazalo, da se ne bo drla med poslušnostjo pa si je lepo premislila  >:D Kaj češ :D

pa video: http://www.youtube.com/watch?v=SrH-Z8dDr4A
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 12 Januar 2011, 09:35:30
Jaz bi za začetek pospravila žogico in poskusila samo s hrano. Z žogico jo dodatno dviguješ, pa še v klin ti sili psica, ker imaš žogico v desni roki.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: deteljica na 12 Januar 2011, 10:52:42
Za BBH narest je sicer čist v redu  8).
Se pa pridružujem temu,da nagrajuj raje s hrano. Karkoli že daješ po kliku nosi v levi , ne v desni roki ali nevidno ( v žepu). Če se klini pozicioniraj nagrado levo in nazaj. Ob prehitevanju ali odmiku od noge se ustavi in nadaljuj, ko se poštima zraven. glede lajaja- če te moti seveda  ;) Isto lahko probaš če začne lajat oz vedno kadar napetost naraste do suma lajanja. Naj sedi dokler ne ne sprosti. Nagrajuj umirjanje samo z božanjem in pomirjujočim glasom.Če se bo zelo drla se lahko tudi obrneš stran in ignoriraš (ali daš na odlaganje in se umakneš stran) dolker se ne skulira.
Glede nagrajevanja z igro: Pes, ki ga imaš preveč v plenu na poleg je zategnjen. Iz tega pride, da se ne more usest oz se usede počasi. Zato jo moraš sprostit pred vajo v gibanju. To se naredi tudi z vodnjem. Uvodni poleg pred usedanjem hodiš z ohlapnimi mišicami. Vaje sedi ni treba pretirano nagrajevat- vse to dela zategnjenost.
Nagrajuj pa občasno s plenom odpoklic (po zavzemu pozicije sem, ne med tekom).
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Felina na 12 Januar 2011, 12:21:27
Kaj to pomeni, da sili v klin?
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 12 Januar 2011, 12:34:42
Kaj to pomeni, da sili v klin?

To pomeni, da telo psa ni vzporedno s potjo vodnika ampak tvori kot - rit je odmaknjena, glava oz. sprednji del pa sili pred vodnika :).
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Felina na 12 Januar 2011, 12:37:36
Aha, nisem vedela, da ima to ime  ;) Hvala!  :o
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: EnNa na 12 Januar 2011, 13:59:53
Najprej hvala za vsa opozorila- glede na to, da v "klasični" poslušnosti nisem ravno domača in sem vedno bolj delala po navdihu je fino zraven slišati še malo teorije 8)
Iskreno povedano ne vem zakaj sem prvič žogo nosila v desni roki ??? Se mi je zdelo, da hodi v klin (sicer sem to res opazila šele potem, ko sem videla posnetek), ampak sem kar vztrajala-v drugi rundi (ko nisva snemala) sem jo imela v levi roki in je bilo bolje. Malo bolj zmedena je bila verjetno tudi zato, ker ponavadi igrače sploh nimam v nobeni roki, ampak jo nosim v žepu, včeraj je bilo pa tako toplo, da mi je bilo prevroče v jakni in posledično nisem imela žepa.
Tudi jaz raje nagrajujem s hrano in se mi zdi, da pes lepše dela. Upam, da ni nič narobe, če tukaj pripopam video od Minu kjer delam s hrano:
 
http://www.youtube.com/user/vabavaimu#p/a/u/1/snlObRqgHuA

 in se vidi, da nagrajujem iz leve roke, pa tudi se mi zdi, da lepše dela ravno zato, ker ni toliko naspidirana, ker je nagrada hrana in ne žogica-točno to kar je deteljica rekla, da zategnjen pes ne more tako dobro delati kot sproščen. Problem pri Nishi je,da zelo ne mara hrane, ko je zunaj. Za nagrado, pri odpoklicu že vzame za kaj več, pa včasih kar ven pljune... Delam sedaj tako, da zvišujem vrednost hrane s pomočje igrače, ampak še vedno to ni to :-\  Kot smo se že na fb pogovarjali, dokler sem imela to poslušnost samo malo za popestritev je zelo lepo delala (in je bila tudi tiho 8)), ko pa se spravim prav resno poslušnost delat pa že začne histerirat. Tako, da bom verjetno delala krajše sekvence kot je ta (čeprav jo imam na sumu, da odkar je videla, da lahko laja vmes ji je tak žur, da bo težko nehala). Sem pazila, da sem jo nagradila samo takrat, ko je bila tiho, ampak  je tako v elementu takrat, da jo prav malo briga kaj si jaz mislim o njenem lajanju :D Bom probala malo eliminirat to lajanje, čeprav glede na izkušnje ostalih (do sedaj smo ugotovili, da je od vseh latnikov HOjev to samo Živi ratalo ;D) sem malo skeptična.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: deteljica na 12 Januar 2011, 14:56:33
ja, z lajanjem je težko. Tudi če čist odpraviš na treningih ti zna na tekmah svoje gonit .
glede hrane- probaj kaj zelo okusnega vzet pa kot že delaš zvišat vrednost hrane preko igre- ločeno od poslušnosti. Včasih palijo tudi ,da imaš mal večje koške hrane pa da jo vržeš včasih. Itak se mi zdi,da z ahrvate ne rabiš ne vem kaj nagrajevat, ko imaš obliko izgrajeno. Nagrada je da delaš naprej oz če prekinjaš ko so ni v redu se jim kmalu posveti kako in kaj. Tako da mogoče zamnjaj nekaj fensi nagrad s klasično pohvalo z glasom in če ji paš m al pobožaš.
Drgač pa za BBH izpit ne bo nobenega odbitka (če se bo usedla seveda  ;) ). Pri Minu pa bi tiznal kdo odbit kakšno točko za vizualno povelje na obratih
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 12 Januar 2011, 14:59:49
Ma ja, uspelo mi je na eni tekmi ali dveh :), s tem , da se mi je vse skupaj čisto podrlo, ko sem dodala aportiranje in vajo naprej... Poleg tega je bilo treba vložit toliko dela v to, da ni lajal, da sem se enostavno nehala s tem ubadat ::) Tako da bi težko trdila, da mi je uspela kakšna uporabna dolgoročna rešitev ::), za enkratno uporabo pa je bilo dobro  8)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: EnNa na 12 Januar 2011, 15:38:45
Saj to, da pri Minu tako nazorno kažem z roko tudi ni običajna praksa-se mi zdi, da ko nas snemam naredim v 20% stvari, ki jih drugače ne delam, ali pa jih naredim drugače kot običajno ::) :D Ampak se mi potem ne da it še enkrat posnet :-[ Tudi zato sem začela malo bolj snemat naše treninge, ker se mi zdi, da pomaga meni, ker sem vseeno malo bolj napeta, če snemamo in se probam s tem naučit bolj kontrolirati sebe v "stresnih" situacijah...  Če pa še kdo drug pogleda posnetek in doda kritiko, ko gleda iz svojega zornega kota je pa tudi fajn :)
Živa, ko sem gledala tisti posnetek od BBHja ti je res super uspelo, ampak, če je cena to, da dva meseca prej nisi nič drugega smela delati, je za nas "predrago" :D Dokler mi je to ena zabava zraven agilitya in frizbija je super (in tudi takšni napotki, ki jih dajete so več kot dobrodošli, da se stvari izboljšajo kjer se le lahko), ampak mi pa poslušnost ni tako simpatična, da bi naš ljubi agility trpel zaradi tega :-[ Bojim se, da, če bi jo preveč zafrkavala glede tega lajanja, da bi prišle v konflikt, ker ni tako trdna kot zgleda in se zna hitro sesuti... Saj je čisto verjetno, da pretiravam, ampak se še preveč dobro spomnim začetkov, ko ni hotela sodelovati in sva počasi gradili ta odnos.
Glede hrane bom verjetno morala prešaltati na nekaj bolj okusnega, čeprav sem bila vedno bolj pristaš tega, da nagrajujem z briketi, če se le da. Ji tudi mečem, ampak moram dobro zadet, da res lahko ujame, ker, če ne pusti, da ji pade mimo gobca in čaka žogo. Medtem, ko doma je pa požeruh, da mu ni para (no Minu ji še konkurira) in ravno zato mislim, da samo rabiva še malo časa, da bo tudi zunaj tako.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Con Maige na 12 Januar 2011, 15:48:43
Od mojih hrvatskih ovčara jedino Rudi laje, to su izgleda naslijedili od Groma ;D. I Miška i Edi i Happy i Vika su uvijek poslušnost radili tiho. Ja sam probala raditi na hranu, ali dugoročno nije pomoglo. Malo se smirio na treningu, ali kad smo došli na natjecanje i kad je bio na vrhuncu uzbuđenja, opet se sve pokvarilo. Sad vježbam tako da na treningu napravim sve da nije smiren, pa da ja uspijem izvježbati kako se trebam ponašati kad dođem na natjecanje gdje je on izvan sebe ;).

Inače, Nisha ima jako lijepi i dugi fokus, super :o!
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: EnNa na 12 Januar 2011, 18:27:19
Od mojih hrvatskih ovčara jedino Rudi laje, to su izgleda naslijedili od Groma ;D. I Miška i Edi i Happy i Vika su uvijek poslušnost radili tiho. Ja sam probala raditi na hranu, ali dugoročno nije pomoglo. Malo se smirio na treningu, ali kad smo došli na natjecanje i kad je bio na vrhuncu uzbuđenja, opet se sve pokvarilo. Sad vježbam tako da na treningu napravim sve da nije smiren, pa da ja uspijem izvježbati kako se trebam ponašati kad dođem na natjecanje gdje je on izvan sebe ;).

Inače, Nisha ima jako lijepi i dugi fokus, super :o!
Zdaj vsaj vemo, da je Grom vsega kriv :D :D Čeprav mislim, da bi se našel tudi kakšen, ki ni v sorodu z Gromom in ne zna biti tiho ;D Jaz mislim, da jim je (večini od njih) to lajanje tako v krvi, kot jim je dihanje in, če to izkoreniniš (če ti po kakšnem čudežu rata) že skoraj ni več ta pravi HO-si ne predstavljam HO, ki bi bil tiho med tem, ko dela nekaj kar mu je v veselje :o. En primer od Nishe; ko kdo od naju pride domov je FUL vesela in vzhičena ter seveda glasna in dokler se ne umiri jo ignorirava. In zato leti pod kavč in tam laja-to si razlagam nekako tako, da ve da ne sme lajat in, da ve, da dokler se ne umiri jo ne bo nihče počohal, ampak, ker tega v svojem silnem veselju ni sposobna naredit, gre pod kavč (za kazen) in se izpod kavča dere ;D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Con Maige na 13 Januar 2011, 09:02:58
Ma ne znam, moj doživljaj hrvatskih ovčara je takav da su psi koji se mogu prilagoditi situaciji u kojoj se nalaze, a ne da sumanuto laju kad god se s njima ide nešto delati. Naravno da laju na agilityju, koji je maksimalno uzbuđenje (ali i tamo ima onih koji šute, iako u normalnom životu nisu tihi, npr. Kaj, Puubi...), ali ne očekujem od njih da laju na poslušnosti, sledenju, i sl. I svi koje sam imala do sada, čak i unatoč tome što su došli iz potpuno drugih linija, šutili su za vrijeme takvih "mirnijih" disciplina. Mislim da čak i Polonina Šaj šuti dok dela poslušnost. Ja mislim da to ima veze sa sklonošću preuzbuđivanju. Jean je na facebook stavila jedan dobar link na diskusiju o razlikama između dobrog drive-a i stanja preuzbuđenosti (over-excitement), koje ljudi često stavljaju zajedno u isti koš. Stavila bih link, ali ga nikako ne mogu naći...
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: deteljica na 13 Januar 2011, 09:39:01
Dober plen + dobri živci = terna.
Dober plen + slabi živci lahko izgleda podobno kot komaj ustrezen plen + zelo slabi živci.  Predvsem je nujno to definirat pri paritvenih kombinacijah. Se pa komaj opazi pri športnih dejavnostih, izjema IPO obramba ( mirnost ugriza pod obremenitvijo) pove podatek
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Polona na 13 Januar 2011, 12:09:21
Ne vem, jaz sem bolj na strani Katarine kar se tiče mnenja o lajavosti HO. Tudi tvoji primeri me ne prepričajo dovolj Tanja. Čeprav ne bom preveč pametna, ker jih razen Edota medota (ki je meni btw lajal med poslučnostjo ;)) ne poznam dovolj. Ampak bi si skoraj upala rečt da je bila Vika še malo premlada za histerijo v polnem obsegu, Miška je itak wonder-dog, Happy se mi pa zdi enako kot Pubbi malo zaspan tip HO. Obe sta tudi laufale na enak način.
Meni Šaj na BBH programu ne laja, dokler so treningi dovolj dolgočasni - skoraj nič nagrajevanja, v neskončnost dolge linije. Zaradi tega malce izgubi na včešnosti vaj, malo se uspava, ampak tiho pa je. :D Ampak pri RO naprimer se ji pa že čist preveč dogaja. Ne samo da laja, marsikdaj mi tudi raje skoči v glavo al pa odgrizne levo joško, kot da bi naredila vajo. :DD
Kiša pa... obvezno laja na odlaganju in pred aportiranjem, med samo vodljivostjo pa morda celo nebi, če ji nebi tega privzgojila - nikoli nisem trenirala streljanja med poslušnostjo, edini podoben zvok je bil bič na obrambi in tako zdaj ob vsakem strelu pade v "ubi-udri" mode, tako da je dosežek že to, da sploh ostane ob nogi. :D
Mi je pa res zanimivo, da se mi je enkrat Kiša, ko smo pasli, za hrbtom odtihotapila do ovc in ker je po mojem vedela da je v ilegali, ni niti pisknila, samo počasi v rahlem kasu je lepo pasla. Ko sem se obrnila in jo zagledala, mi je bilo super kako je skontrolirana, pa sem hotela kar nadaljevat od tam, ampak je bilo vsega v trenutku konec v momentu ko sem nekaj izustila. Takoj ko je slišala da zdaj pa lahko pase, je spet prestavila v šesto in se začela dret ko majmun.
Kar se pa obrambe tiče, je pa pri Kiši zanimivo, da se ji psihično stanje pozna na globini, ne pa na mirnosti ugriza. Ko ona enkrat zagrize je popolnoma mirna (ne vem če ni to Branetova zasluga), ampak če pride razštelana na obrambo se bo vrgla na rokav od bilo kje, ga včasih tudi falila, al pa obvisela gor z dvema zobkoma. Če je pa prej v dobri disciplini, si pa vzame tisti prepotrebni trenutek da nacila rokav.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: EnNa na 13 Januar 2011, 14:37:28
Jaz vem, da je Nisha postala bolj glasna odkar se je prebudila iz svoje "zaspanosti". Do nekje 1 leta, leta in pol je poslušnost delala tiho, tudi, ko je prišla na agility je bila dokaj mirna in tiha (za HO seveda). V zadnjem letu pa bi jaz rekla, da je dokončno "zaživela na polno" in mislim, da posledično se tudi težje zadržuje in več laja. Tako na polno kot sedaj teče za žogico še nikoli ni in s takšnim entuziazmom kot dela agility ga tudi še ni-sedaj dela vse brezpogojno, prej tega ni. In tudi pri njej se več kot očitno opazi, kdaj je v polni pripravljenosti za delo in skoncentrirana, kdaj pa bo samo histerirala in delala vse po svoje. Pa ponavadi v obeh primerih laja, ampak že po načinu lajanja lahko rečem ali bo kaos ali ne. Saj tudi na poslušnosti ne laja skozi-na začetku, ko začneva laja, ko nekaj časa hodim ravne linije je tiho, ko so spet kakšni obrati zna malo zalajat... Še vseeno pa mislim, da je odvisno od posameznega HOja koliko laja. Verjamem, da se da s pravilno vzgojo marsikaj narediti, ampak še vedno pa največjega lajača težko popolnoma utišaš-še posebno, ko je pod pritiskom... Jaz dam kapo dol pred vsakim, ki mu to rata, ampak po drugi strani me pa ne moti tako močno, da bi vse svoje sile napela v to, da Nisha neha lajati :D
Trenutno je tako,da ji pustim lajati od navdušenja dokler me je še sposobna poslušat, ko začne pa histerirat gre na pavzo. Do sedaj je to delovalo, kako bo pa v bodoče bomo videli :)
Pri nas je pa smešno, da ko smo pri ovcah je bolj tiho, ampak to pomeni, da se bo v naslednjem trenutku hotela obesti na ovco. Če laja zraven, je bolj obvladljiva oz vsaj vem, da ovce v naslednjem trenutku ne bo zagrabila...
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: ŠEPPER na 13 Januar 2011, 15:18:24
Ste pa izbrali pravo tematiko za obravnavo v pravem trenutku.  :)
Glede na to da se odločam da bi mogoče čisto zares imela hrvata. Namreč ali sem sposobna preživeti lajanje še enega histerika ali je moj PRT zame že polna mera. Sej drugače mi je to smešno in me spravi v dobro voljo, ampak včasih bi ga pa zadavila ko laja vame namesto da bi me poslušal.
Polona zgleda da bom res morala vzeti Kišo in stestirat svoje živce  :)
Po drugi strani pa; itak so mi všeč take pasme tako da če ne bo hrvat bo pa kaj podobnega, tako da sem na istem.

LP, Tanja
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Polona na 13 Januar 2011, 17:13:46
Sej mene to lajanje na začetku tudi ni motilo, celo všeč mi je bilo. Še odločila sem se za hrvata na podlagi "lajanja v glavo" :) (zdej pa mam... ;)) Ker sem se ful mučila dobit vsak atomček pozornosti od mojega "j$%#veter" setra, me je neskončno fasciniralo, kako je lahko Cita ure in ure težila Alenu (z lajanjem v glavo btw :)) gremo nekaj delat, gremo nekaj delat...
Sam se pa izkaže, da lajanje resnično ni ravno produktivno in ko karkoli začneš resno delat s psom tudi moteče, ker je vezano na cel kup drugih stvari. Predvsem je pa problem, da se z vsakim novim lajavcem količina lajanja eksponentno poveča, tako da sem zdaj s tremi bistveno bolj rahlih živcev kot sem bila prej.
Drugače pa Šepper - lajanje kot tako ni nujno povezano s tem, da pes ždi ob tebi in noče nikamor, ker mu je lajat v glavo bolj fajn. Meni se s Kišo nikoli ne zgodi, da bi se ustavila in se začela dret vame. Bolj verjetno je, da me ne bo slišala, ker sliši samo sama sebe in bo zato odpičila nekam v daljavo... :D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: ŠEPPER na 13 Januar 2011, 18:07:21
Pol razmišljam isto kot si ko si se odločla za Šja (če jo vržemo v kategorijo hrvatov). Sej veš moja Šajka je tud super, sam kaj ko se njej ne da glih pretirano migat. In ker sem nad Pepperjem ful navdušena, me ma da bi mela nekja podobnega, ampak ne istega. Mam žal tak karakter da v vseh stvareh v življenu vedno iščem kaj je še boljšega. Pa tud zanima me kako je laufat z večjim psom. Da si še malo zakompliciram, že tako slabo, razumevanje agija, in moje obnašanje v parkurju  ;D
Ah no sej časa mam še precej da se dokončno odločim. Itak sem prva v čakalni vrsti  :P


 
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Con Maige na 13 Januar 2011, 19:02:34
Sej mene to lajanje na začetku tudi ni motilo, celo všeč mi je bilo. Še odločila sem se za hrvata na podlagi "lajanja v glavo" :) (zdej pa mam... ;)) Ker sem se ful mučila dobit vsak atomček pozornosti od mojega "j$%#veter" setra, me je neskončno fasciniralo, kako je lahko Cita ure in ure težila Alenu (z lajanjem v glavo btw :)) gremo nekaj delat, gremo nekaj delat...

Ja to Citino lajanje nikad nisam tako tumačila i mislim da upravo od nje dolazi ta slabija samokontrola i zapadanje u luđačku uzbuđenost i nekontrolirano lajanje, ali dobro ;). Činjenica je da se većini vas to lajanje uvijek sviđalo, a meni nije nikad ::). Kao ni to luđačko skakanje u facu i griženje joški. Kad mi to pas radi ja smatram da je u stanju preuzbuđenosti i odmah ga smirim. Vjerujem da ste vi svoje možda tim ponašanjem čak i ohrabrivali :P. Meni Edi npr. zaista, nikad, apsolutno nikad u životu nije zalajao na poslušnosti, a radili smo je 6 godina. I to ne da sam ga morala učiti da bude tiho, nego uopće nije imao potrebu lajati. Tako da sigurno dosta ovisi i o ponašanju vodiča, odnosno vlasnika.

Ja ostajem pri svom iskustvu i tvrdim da ih većina ne laje na poslušnosti ;D. A upoznala sam ih još puno povrh svojih koji su u stanju biti uzbuđeni, a ne lajati tako bijesno kao da će izlajati pluća. Seka od Branka, Tena od Buce, Fani od Goge...

Da se razumijemo, ja ni na kraj pameti ne tvrdim da su hrvatski ovčari tihi psi, ali imam vjeru u njihovu pamet i mislim da se mogu prilagoditi situaciji i potrebama. A još kad ljudi njihovu "lajavost" ne bi doživljavali kao njihovu kvalitetu, već jednostavno kao jednu od osobina... ;)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Polona na 13 Januar 2011, 19:29:21
Ja to Citino lajanje nikad nisam tako tumačila i mislim da upravo od nje dolazi ta slabija samokontrola i zapadanje u luđačku uzbuđenost i nekontrolirano lajanje, ali dobro ;). Č
Meni je zdaj čisto jasno, da je tako bevskanje v glavo izraz slabe samokontrole, ampak še vedno je pa to (nekontrolirano) izražanje želje po sodelovanju in ko se enkrat mučiš z setrom, ti je to pač fascinantno.

Ja ostajem pri svom iskustvu i tvrdim da ih većina ne laje na poslušnosti ;D. A upoznala sam ih još puno povrh svojih koji su u stanju biti uzbuđeni, a ne lajati tako bijesno kao da će izlajati pluća. Seka od Branka, Tena od Buce, Fani od Goge...
Se strinjam s tem da so eni psi bolj lajavi od drugih in da obstajajo psi, ki delajo s polno paro pa si vseeno ne bodo izlajali pljuč, ampak sem pa trdno prepričana, da ni načina kako psa iz druge skupine temeljito utišaš. Praviš da Rudija zatiraš vsakič ko se "preuzbuđi" pa se meni vseeno ne zdi da bi se kaj manj "preuzbuđival" kot Kiša, ki ji dovolim kakšen lajež več. :P
In ja, javno priznam da je moja Šajka Zmajka razvajena mazica, ki mi je z vsemimi svojimi hibami simpatična, čeprav se v teoriji s takimi napakami ne strinjam, ampak za Kišo pa to definitivno ne velja, pa mi to nič ne pomaga.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Con Maige na 13 Januar 2011, 21:45:40
Meni je zdaj čisto jasno, da je tako bevskanje v glavo izraz slabe samokontrole, ampak še vedno je pa to (nekontrolirano) izražanje želje po sodelovanju in ko se enkrat mučiš z setrom, ti je to pač fascinantno.

Ja sam se mučila sa stafordicom, ali mi bevskanje v glavo svejedno nije nikad bilo drago ;). Iako svaki put bez daha gledam Groma kako trči s Jasnom i on je moj najdraži agility hrvatski ovčar 8).

Se strinjam s tem da so eni psi bolj lajavi od drugih in da obstajajo psi, ki delajo s polno paro pa si vseeno ne bodo izlajali pljuč, ampak sem pa trdno prepričana, da ni načina kako psa iz druge skupine temeljito utišaš. Praviš da Rudija zatiraš vsakič ko se "preuzbuđi" pa se meni vseeno ne zdi da bi se kaj manj "preuzbuđival" kot Kiša, ki ji dovolim kakšen lajež več. :P
In ja, javno priznam da je moja Šajka Zmajka razvajena mazica, ki mi je z vsemimi svojimi hibami simpatična, čeprav se v teoriji s takimi napakami ne strinjam, ampak za Kišo pa to definitivno ne velja, pa mi to nič ne pomaga.

Mislim da se Rudi jednako lako i pretjerano uzbuđuje kao i Kiša, uvijek je uzbuđen. Govorim o tome kako ih u datom trenutku uspijeti smiriti i izvući iz toga. Za sada uspijevam, ne uvijek, ali izbacili smo lajanje sa poslušnosti, živčano lajanje na reševalcima, na sledenju, kad mu bacam lopticu ili frizbi... Koliko dugo će to trajati, ne znam :).
I da naravno, svaki pas je priča za sebe, tako da sa svakim ide drugačije. Ja na Rudiju učim svakodnevno ;).
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 14 Januar 2011, 12:07:41
Meni Šaj na BBH programu ne laja, dokler so treningi dovolj dolgočasni - skoraj nič nagrajevanja, v neskončnost dolge linije. Zaradi tega malce izgubi na včešnosti vaj, malo se uspava, ampak tiho pa je. :D Ampak pri RO naprimer se ji pa že čist preveč dogaja.

Isto Grom.

...slabija samokontrola i zapadanje u luđačku uzbuđenost i nekontrolirano lajanje...

...in to je srž problema pri nama z Gromom. Mislim, mene so na začetku fascinirali HO iz podbnega razloga, kot Polono. Potem, ko sem morala biti skrajno inovativna, da sem iz Žive spravila vsaj malo navdušenja za kakršno koli sodelovanje z mano, me je mali Grom totalno fasciniranal. In sem ga še vzpodbujaja v njegovi histeriji. Ma kakšna samokontrola, sanjalo se mi ni, da je treba psa učit samokontrole. Rezultat pa... zna "vse", ampak bolj, kot je pod pritiskom (notranjim ali zunanjim), slabše je...

Stvari so se bistveno izboljšale, odkar dnevno delamo na samokontroli. To pomeni, da vsakič, ko se zelo raburi, se mora umirit dovolj, da je sposoben na povelje na mestu izvesti menjavo položaja (sedi - prostor - stoj v naključnem vrstnem redu). Običajno je to pri prehodih skozi vrtna vrata, pri vstopu v avto, pri prihodu na poligon (spet prehod skozi vrata)... Vsakič, ko naredi pol koraka naprej, mora naredit korak nazaj. In ponavljamo tako dolgo, dokler nekajkrat zaporedoma ne naredi to kar rečem, takrat ko rečem. Po možnosti brez lajanja ::)

Mislim da se Rudi jednako lako i pretjerano uzbuđuje kao i Kiša, uvijek je uzbuđen.

Ja, to imajo po Gromu.


Polona, hvala za nasvete za Reo. Igramo se s hrano in letamo za kamenčki. Igramo se tudi z okroglimi plastičnimi pokrovi - ful se ji dopade lovit s tacami. Navdušena je tudi, če ji mečem rolerje (kotalim frizbi) - se potrudi, da ga ujame, večinoma ga tudi zgrabi, občasno celo nese v gobcu kak korak ali dva. Mehke stvari so ji za igro popolnoma nezanimive.

Če ima še kdo kak nasvet, kako zbuditi zaspane pasje možgane in nagone, se priporočam :)

Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: deteljica na 14 Januar 2011, 12:30:47
Če ima še kdo kak nasvet, kako zbuditi zaspane pasje možgane in nagone, se priporočam :)


Raa je bilo všeč, da cvilim in tekam splašeno sem in tja, pa da delam poklončke kot psi med sabo, ko se vabijo v igro in potem pobegnem, ko ona naredi isto.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Princ na 14 Januar 2011, 13:44:24
Jasna, jaz sem Šaniko iz njenega avtističnega ;) stanja neverjetno hitro spravila z malo, bolj trdo gumijasto žogico, ki ji pravim "skokica", ker se ful odbija in menja smeri. Moji se je hotlo zmešat od navdušenja in potem je bila celo pripravljena delat kaj od poslušnosti... Žal ne vem, kje se jo da dobit, ker je nimam več.
Kaj pa kakšna vlečka in migajoči, njej bolj zanimivi predmeti (mogoče tudi hrana?) na njej?
LP, Mateja
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: EnNa na 14 Januar 2011, 13:58:07
Jaz pa vidim tukaj en vzorec :P Vsem, ki smo prej imeli pasme, ki jih je bilo treba vpodbujati in veliko vložiti v to, da so dali maximalno od sebe smo se "zaljubili" v to glasnost, pripravljenost za delo in navsezadnje tudi histeričnost, ki jo ima ponavadi HO. Recimo Polona s Tobijem, Jasna z Živo in tudi jaz s papillonoma (ki sta ne glede na vse le družna pasma in ne delovna) smo verjetno morali več vložiti v motivacijo in biti iznajdljivi, da smo potegnili najbolje iz psov. In priznam, mene je fasciniralo to, da ga samo postaviš na štart in teče :o In še vedno mi je ljubše histeričnega psa umirjati in delati vaje za samokontrolo, kot pa psa z malo nagoni dvigovati... Se mi zdi, da ljudje, ki imajo že od vsega začetka pse, ki delajo z vso vnemo, brez, da bi kaj dosti truda v to vložili, drugače dojemajo histerične pse... Seveda je treba ločiti med histeričnostjo (ki je ponavadi neproduktivna) in zdravo vnemo po delu, ampak včasih se mi zdi, da je med njima tanka meja in prav zaradi tega sem jaz raje videla, histeričnost (ki sem jo ponavadi lahko umirila) kot pa premalo volje za delo in posledično na začetku nisem preveč zatirala te histeričnosti...

En primer še iz začetka, ko sva z Energyem začela s tekmovanji: če sem ga pred startom naspidirala, je začel lajat bil do nekje druge ovire tako naspidiran, da je znal malo slabše poslušat, potem se je zbral in do konca parkurja ponavadi lepo sledil. Če sem bila bolj "mlačna" je sicer poslušal vedno, ampak ni tekel s takšno vnemo kot zna. Jaz sem se vedno potem bolj držala prvega primera in sedaj je že tako "zaljubljen" v agility, da teče z vso vnemo iz samega veselja. Mogoče bi se to naredilo tudi, če bi se ravnala po drugem primeru, ampak nisem želela tvegati. Iz tukaj izhaja moje vprašanje, če to umirjanje oz. samokontrola lahko kakšnemu psu, ki ga je treba bolj vzpodbujati kot ne, tudi škoduje? Vaše izkušnje?
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: deteljica na 14 Januar 2011, 14:18:30
Jaz mislim, da lahko škoduje. Ampak nekateri mislijo in delajo drugače ,da so njihovoi psi naspidirani ali neobvadljivi. Ob enakem postopku bi se pri meni plazili pod zemljo  :D
 Očitno je odvisno od osebosti vodnika oz je po moje mal prirojeno. Zase vem, da pes ne more bit zame prenavit in da se mi psi (bilo katere najdivjejše pasme in linije) en dva tri zaprejo, če posebaj ne pazim kaj delam z njimi.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 14 Januar 2011, 14:20:16
Raa je bilo všeč, da cvilim in tekam splašeno sem in tja, pa da delam poklončke kot psi med sabo, ko se vabijo v igro in potem pobegnem, ko ona naredi isto.

Rea ima sicer rada ljudi na splošno in ni pretirano plašna, postane pa precej zaskrbljena ob hitrih gibih, mahanju rok, sklanjanju proti njej in ob ne-umirjenem oglašaju, tudi če je cvileče :-\

Mateja, skokica bi lahko bila zanimiva. Kje pa si ti to metala?
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: deteljica na 14 Januar 2011, 15:06:22
Rea ima sicer rada ljudi na splošno in ni pretirano plašna, postane pa precej zaskrbljena ob hitrih gibih, mahanju rok, sklanjanju proti njej in ob ne-umirjenem oglašaju, tudi če je cvileče :-\

Mateja, skokica bi lahko bila zanimiva. Kje pa si ti to metala?
sej lahko probaš bolj nežno in počasi ne na fula  :D
pa večini psov paše, če že nekaj primejo, da tečeš z njimi tako, da skupaj držita ta predmet. Spet ne tečt agresivno a ne, pa seveda za to igro mora za začetek sploh prijet igračo.o
Igrača ( cunja najbolje ali trak ) na vrvici in   da se mal prikriješ pa pomigaš s tem- da je ločeno od vodnika za začetek, Počasi vlečeš, potreseš, da je kot ena miš - to jih zna spodbudit da primejo. Pol se tekom dni, tednov počasi bližaš psu bliže po vrvici ,dokler ne prideš do roke.
Za pse,ki imajo željo a je problem socializacija do človeka je včasih lažje se najprej s psi igrat s predmetom ( poznanimi, ki jim zaupajo ) in se potem človek kasenje priključi tej igri.
Kaj se ti zdi, da ji res manjka plena ali je samo nesocializirana? Ker meni se je vedno zdelo,da Hrvati niso vprašljivi za plen.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 14 Januar 2011, 16:18:34
Mislim, da ni plen tisto, kar ji manjka :).

Lovi premikajoče predmete, ampak jih večinoma niti ne poskuša zgrabit - raje jih poskuša ustavit s taco. Ustavi - si ogleda, kaj je ujela in gre stran. Če vlečem predmet vrvici, ga lovi, bolj s tacami, kot z gobcem, ampak samo dokler ne opazi, da jaz držim vrvico na drugi strani.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: martinca na 15 Januar 2011, 16:14:15
Živa, jaz mislim, da ti manjka samo malo več potrpljenja, meni ona deluje malo prestrašena tega novega načina "dela", vsekakor je zadnjič dokazala, da jo plen zanima (ko se je zapodila za žogico, ki je slučajno padla blizu nje), zdaj jo je treba počasi še prepričati, da lahko igračko tudi v gobec vzame. ;) 
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: deteljica na 15 Januar 2011, 17:55:59
Sicer za agility, Ro , pašo , dog dancing, trieb ball in celo kolekcijo športov  sploh ni treba, da pes žogico ali plen v gobec vzame. Važno, da  ga zabava preganjat, ali letat pa čeprav v prazno. Samo, da ga karkoli zabava tako, da pač imaš nek mahanizem za nagrajevnje in sproščanje. Se ne bi obremenjevala torej, če lovi s tacami ali pa tudi če samo teka v smeri vržanega , vlečenega
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: čara na 15 Januar 2011, 19:11:33
Moji je še najbolj zanimivo preganjat priboljške, nekatere igrače (predvsem nove) pa ji je zeelooo zanimivo preganjat kjerkoli. Še najraje se zažene z igračo, ko pričofota iz vode.

Seveda se nič ne približa užitku preanjanja živali.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 15 Januar 2011, 19:22:25
Danes smo izkoristili lepo vreme, da se malo pofotkamo :)

(http://s7.mojalbum.com/15-1-2011-foto_7130917_17424179_18422360.jpg)

(http://s7.mojalbum.com/15-1-2011-foto_7130917_17424179_18422365.jpg)

(http://s7.mojalbum.com/15-1-2011-foto_7130917_17424179_18422358.jpg)

(http://s7.mojalbum.com/15-1-2011-foto_7130917_17424179_18422361.jpg)

(http://s7.mojalbum.com/15-1-2011-foto_7130917_17424179_18422356.jpg)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: ŠEPPER na 17 Januar 2011, 09:21:37
Živa, žal ne poznam tebe niti psičke, tako da ne vem koliko je stara. Ampak jaz sem bila na začetku že na robu panike ker se mi PRT ni hotel igrat kot mladiček. Ok doma že prbližn, zunaj pa samo minimalno.
No pa se je to spremenilo (v veliki meri tudi s Polonino pomočjo). Ko je ugotovil da mu je agi ful žur, se je začel tud ful z veseljem igrat. Celo tako zelo da zdaj delava obrambo in je marker zadnjič rekel da bi bil za policijskega psa, k se mu tok dogaja.

Lp, Tanja
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Princ na 18 Januar 2011, 09:41:44
Mateja, skokica bi lahko bila zanimiva. Kje pa si ti to metala?
Na poligonu pri klasikih, pa tudi na okoliških travnikih. Škoda, da se na treningu nič ne vidiva  ::), zato težko komentiram. Res pa se mi zdi, da sta si z mojo nevejetno podobni. Ona je na začetku tudi težko vzela kaj v gobec, obračala se je vstran in se ni hotela obešat na stvari (ne mehke, ne trde); je pa vedno z zanimanjem tekala za predmeti in počasi je iz tega prišla do pobiranja žogic, aporta, cufe,.... zdaj ji je pa itak največji žur obešanje na štrik/cufo in ruvanje; bolj kot agi >:D. Res je tudi, da sva midve to delali slabega pol leta prej glede na Reino starost, ampak kar sem vaju videla, mislim, da je samo vprašanje časa. Kako pa delaš z njo? A še vedno v družbi več psov ali si že probala individualno? (Jaz sem hitro prešaltala na individualno, ker se je preveč ozirala na Princa in histerirala in na začetku posledično izgubila na brzini in interesu - takrat mi je prišla prav skokica; je pa ta faza hitro minila.)

Citiraj
Če vlečem predmet vrvici, ga lovi, bolj s tacami, kot z gobcem, ampak samo dokler ne opazi, da jaz držim vrvico na drugi strani.

Jaz bi kar nadaljevala in se ji poskušala skrivat za posteljo, omaro, revirjem,... Sicer pa upam, da se kaj vidimo in v živo pokomentirava  ;).
Lp, Mateja
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: deteljica na 18 Januar 2011, 09:47:56
Živa, žal ne poznam tebe niti psičke, tako da ne vem koliko je stara. Ampak jaz sem bila na začetku že na robu panike ker se mi PRT ni hotel igrat kot mladiček. Ok doma že prbližn, zunaj pa samo minimalno.
Lp, Tanja

Nikol ne bi verjela, če ne bi ti napisala :o
Rea je stara cca 1 leto, če se ne motim in je bila psihično "zanemarjena". Tako, da je sedaj na razvojni stopnji 6-8 tednov starega mladiča, kar se nagonov tiče in rabi tudi program dela oz ukvarjanja  za to razvojno starost.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 18 Januar 2011, 10:05:39
Točno tako, kot je Deteljica napisala...

Sicer pa, saj napredujemo, samo jaz se ne smem spozabit in pretiravat :). Med tem pa zbiram informacije, kaj vse še lahko poskusim in kako...

Mateja, v glavnem individualno, ampak načeloma drugi psi niso problem, če niso Grom ;)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: EnNa na 18 Januar 2011, 10:08:30
Živa, kaj pa kakšne rolerje s frizbiji si že probala? Pri nas so tudi vsi nori na TurnUp žogico, ki skače v vse smeri... Pa tudi Nisha na začetku ni bila ful nora na igrače in sem delala zelo kratke in dinamične intervale igre in sedaj lahko vzamem katerokoli igračo in ji bo cel žur :)
Sicer ne spada najbolj v to temo, ampak en moj tečajnik je vzel BC psičko od deda Campija pri nekje 7 mesecih. Ko smo prišli tja bi res lahko rekli, da so bili "psihično" zapostavljeni, prišli so sicer k človeku, ampak igrati se pa nihče ni znal. Ko jo je prinesel domov se je bala ogromno stvari (tuširanja, avta, boksa, podlage na tleh,...) in tudi do igrač ni pokazala pretiranega navdušenja. Po nekje 2 mesecih pravilnega dela je postala čisto drug pes-njen plenski nagon je fantastičen in vse bi naredila za žogo... Res, da je BC, ampak v razmerah sta pa istih odraščale... Tako, da jaz mislim, da ima te nagone v sebi, samo prebuditi jih morata :)

Torej, jaz sem sedaj Nisho toliko zmotivirala, da lahko vzame tudi hrano za nagrado za poslušnost. Včeraj sva imeli prvi trening in je bilo... smešno :-\ Celo poslušnost se tudi enkrat ni oglasila in čeprav je delala vse kar sem rekla se mi je zdelo, da dela brez tistega navdušenja. Jo bom ob priliki posnela, da boste videli.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: deteljica na 18 Januar 2011, 10:32:38
Deda Campi je sicer imel dobre gene v svojih psih in za pašo ne dvomim niti o sistemu dela. Sicer pa sem jaz pred mnogo leti šla pogledat, če bi kupila mladička v pravi starosti za oddajo ( ene 8 tednov al pa kakšen čez) in se je zelo opazilo,da že v leglu ni delal z mladiči, da niso imeli igrač niti z asamostojno igro ali spodbujanja plena bilo kako.
Ker sem itak človek, ki ima s tem težave ( z odpiranjem nagonov pri mladičih) se takrat potem nisem odločla za nakup.
Vsekakor pa verjamem,da ima vsak ,ki je od tam vzel mladiča starejšega kot 7 tednov težko prehodno obdobje. Se pa zagotovo odprejo samo treba je bit sproščen in delat v tej smeri.
Veliko škode naredi podzavesten dvom v psa, nezadovoljstvo, skrb ali bo ali ne bo, tudi če tega ne pokažemo. Psi zaznajo vse kar naj ne bi zaznali  >:( in občutek,da očitno nekaj pričakuješ čemur niso kos jih najbolj zamori. (Prav zato jaz zase ne upam vzet več nobenega "sumljivega primerka" , kajti vedno me neka skrb razjeda- ker kogar je kača pičila,  se še vrvi boji  ;)).
Poskušaj torej odmislit vse kaj pes naj bi in kaj ne, pa bi moral, in uživaj sproščeno, neobremenjeno  v igri, bilo kakršnikoli, samo da se zabavata.
Ne mislim s tem, da ne probaš vsega kar ti pride na misel ampak bistvo je v "tvoji meditaciji " in temu,da nimaš nobega plana. Ker, če nimaš plana, tud razočaran ne moreš bit  :P.
"No sistem is the best sistem " je vedno rekel moj profesor za anglečščino (in na koncu srednje šole smo vsi tekoče govorili angleško.)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 18 Januar 2011, 10:51:05
Poskušaj torej odmislit vse kaj pes naj bi in kaj ne, pa bi moral, in uživaj sproščeno, neobremenjeno  v igri, bilo kakršnikoli, samo da se zabavata.

Se poskušam držati tega in stvari gredo samo še na boljše :), čeprav se moram občasno kar potruditi, da ne padem prehitro v kakšna pričakovanja in sisteme ::).

EnNa rolerji so zakon :)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: deteljica na 18 Januar 2011, 11:20:39
Kaj je to turn up žogica?
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Ovcka na 18 Januar 2011, 11:32:46
Kaj je to turn up žogica?

LINK (http://www.pasji.net/shop/index.php?main_page=product_info&cPath=67_128&products_id=701) in pa komentar zadovoljnega uporabnika (http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=3516.msg454966#msg454966)  ;)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: čara na 18 Januar 2011, 11:33:31
Me je ovcka prehitela za žogo.

Bina je kar podobna-se rada igra, ampak male intervale, pa takrat bolj explozivno, tudi v igri med psi-pol pa rabi počitek. Še najbolj se razveseli najdenih igrač od drugih psov. Tako je na KDju oboževala wubbo in sem jo jaz seveda kupila, pa je niti približno ni tolk zanimala. ::)

Se je pa na začetku, prvi mesec blazno igrala, žogo sem in tja, cufala se je z veseljem za roza gumi križ...Potem pa sem verjetno jaz kiksnila v pretiravanju z igro in pričakovanji, kako bo ona meni nosila igračo nazaj, da ji žogico mečem...
Zdaj se igrivost popravlja na bolje, ker ne pričakujem nič in letim pred njo, ker mi je užitek in potem parkrat vržem žogo in ji je čisti užitek. Počasi bova že navdušeni nad zaganjanjem za igračo.

Tudi Rea se bo z navdušenjem začela igrati, sploh ne dvomim. ;) Kakšno solo fotko prilepi od Reje. :-*
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: n+n na 18 Januar 2011, 21:34:54
ko je že ravno govora o igračah in spodbujanju igre... Kaj pa kakšen Chase it (http://www.cleanrun.com/index.cfm?fuseaction=product.display&Product_ID=1645)
Pri nas se je nekaj podobnega doma narejenega (čisto navadna palica na katero sem privezala vrvico, na konec vrvice pa igračo) super obnesla :)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: čara na 18 Januar 2011, 22:01:43
Pri meni pomaga drugi pes, ki je igriv in ima rad igrače v gobcu, steče tudi za palico in potem Bina veselo ponavlja. :)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 19 Januar 2011, 09:11:25
Včasih je uporabna rešitev najbolj preprosta in pridemo do nje, ko nehamo komplicirat ::)

Saj mi je kar malo nerodno :D - večina začetnikov, ki imajo prvega psa, bi verjetno prej rešila zadevo. Ker bi šli v trgovino in kupili piskajočo žogico, ker imajo to psi radi, ne?  :o

Skratka, glavno je, da piska in popolnoma vseeno iz kakšnega materiala je (trda guma, mehka guma, pliš...). Čisto je navdušena (jaz pa tudi) - lovi, nosi, celo prinese približno nazaj v mojo smer... Za plišasto piskajočo miško se je celo pripravljena cufat in ne spusti takoj, ko primem na drugi strani...
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: deteljica na 19 Januar 2011, 10:21:40
ČESTITKE !!!!
Nova žogica  v kombinaciji z minmumom časa za "ugnezdenje" v novo družino, bi jaz rekla  ;)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Polona na 21 Januar 2011, 22:22:45
Sicer je tema že malo skrenila, ampak bom vseeno dodala še tole - moje mnenje je in vedno bo da so hrvaški ovčarji ekstremno lajavi psi. Vsekakor se mi to ne zdi njihova najboljša kvaliteta in zna biti nadležna kot tudi škodljiva ko se gremo nek resen trening v katerokoli smer. Moji psi bodo vedno imeli omejitve kar se tiče lajanja, nikoli in nikdar pa ne bom razumela ljudi, ki želijo tihega, mirnega in skoncentriranega psa, pa si nabavijo HO in ga potem maltretirajo od jutra do večera, ker pač ni tiho.
In ker je izkušnja ravno še sveža - zadnja dva dni sem preživela na Mia Skoogster seminarju. Ker je Kišina poslušnost sicer precej dobra, smo se danes ukvarjali predvsem z lajanjem. In kaj je bil Miin zaključni komentar: "tvoj pes bo prej umrl kot utihnil".  >:D

Živa - super da vam je začelo dogajat! Sicer sploh nisem dvomila v to, ampak vseeno super da se je zgodilo tako hitro. :)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: ŠEPPER na 10 April 2011, 01:03:42
Sej nimam kaj za povedat, samo da se tema premakne spet proti vrhu strani  :P

Tako boste mogoče tisti ki imate kaj za povedat to delili z drugimi   :D
in bomo lahko spet prebrali kako zanimivo debato



LP  ;D ;D ;D ,

Tanja

Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: EnNa na 15 April 2011, 21:38:08
No, da spet premaknemo temo na vrh strani :D :D

Crazy Nisha na treningu (slikal Miha):

(http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/205652_10150160463089864_673839863_6863444_4927778_n.jpg)

(http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/207156_10150160462759864_673839863_6863439_7966218_n.jpg)

Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: EnNa na 20 April 2011, 22:02:23
Še enkrat Nisha :)
(http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/215591_10150166010574864_673839863_6915456_3398912_n.jpg)
(foto: Miha)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 13 Julij 2011, 14:39:01
(http://s7.mojalbum.com/rea-foto_7130917_17419304_18888069.jpg)

(http://s7.mojalbum.com/rea-foto_7130917_17419304_18888070.jpg)

Mala "miss simpatičnosti" ima obnovljeno svoj stran - KLIK (http://www.sen.si/moji_psi/nasi_psi/rea.htm)  :)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Maja3000 na 13 Julij 2011, 16:19:38
Mala "miss simpatičnosti" ima obnovljeno svoj stran - KLIK (http://www.sen.si/moji_psi/nasi_psi/rea.htm)  :)
Fajn spletna stran. :) Citiram iz spletne strani: ''Vendar pa se tudi hitro in močno razburi do te mere, da ni več sposoben slediti navodilom in sodelovati z mano.'' Zanima me, ali je to tipično vedenje za Hrvaškega ovčarja (oz. če je pasma nagnjena k temu) in ali je običajno pri delu s temi psi potrebno posvetiti več pozornosti umirjanju ter samoobvladovanju kot denimo pri nekaterih drugih pasmah? Pa še eno vprašanje. Kako mislite, da bi se psi te pasme obnesli kot psi za canicross?
Grom pa teče po parkurju kot blisk, že z očmi mu je težko slediti, kaj šele teči za njim oz. ob njem. :D Grina je bila čudovita psička, meni osebno daleč lepša od marsikaterega 'novodobnega' škota. Krasna je bila. A je kakšna njena slikca že v temi dolgodlakih škotskih ovčarjev (se mi zdi, da je nisem opazila)?
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 14 Julij 2011, 10:50:40
Fajn spletna stran. :)

Hvala  :)

Citiram iz spletne strani: ''Vendar pa se tudi hitro in močno razburi do te mere, da ni več sposoben slediti navodilom in sodelovati z mano.'' Zanima me, ali je to tipično vedenje za Hrvaškega ovčarja (oz. če je pasma nagnjena k temu) in ali je običajno pri delu s temi psi potrebno posvetiti več pozornosti umirjanju ter samoobvladovanju kot denimo pri nekaterih drugih pasmah?

Samoobvladovanje - definitivno. Umirjanje - kaj pa vem... Po moje če imaš prvo dobro narejeno, drugega niti ne rabiš, če pa prvega ni, ti pa drugo ne pomaga dosti (izkušnje iz prve roke ::)). Je pa značilnost pasme, da so to živahni, temperamentni (in glasni) psi. Kar pa se Gromove "razburljivosti" tiče - kombinacija zelo močnih nagonov in malo slabših živcev ter mojega ne ravno briljantnega obvladovanja te razburljivosti v začetnih fazah učenja agilityja. Na začetku se mi je še fajn zdelo, ko se je raburil ::)

Pa še eno vprašanje. Kako mislite, da bi se psi te pasme obnesli kot psi za canicross?

Po moje OK, ampak bo Polona znala boljše povedati. Za bikejoring so super.

Grom pa teče po parkurju kot blisk, že z očmi mu je težko slediti, kaj šele teči za njim oz. ob njem. :D

hehe ja, zato pa sva (med drugim) tako uspešna, kot sva 8) ::)

Grina je bila čudovita psička, meni osebno daleč lepša od marsikaterega 'novodobnega' škota. Krasna je bila. A je kakšna njena slikca že v temi dolgodlakih škotskih ovčarjev (se mi zdi, da je nisem opazila)?

Hvala; ja meni ti 'novodobni' škoti tudi ne sedejo. Drugače pa v temi o škotih raje ne sodelujem :-\, samo preberem kaj včasih, ko sem potrebna dvigovanja pritiska in nimam kave pri roki ::)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Maja3000 na 14 Julij 2011, 12:08:33
Samoobvladovanje - definitivno. Umirjanje - kaj pa vem... Po moje če imaš prvo dobro narejeno, drugega niti ne rabiš, če pa prvega ni, ti pa drugo ne pomaga dosti (izkušnje iz prve roke ::)). Je pa značilnost pasme, da so to živahni, temperamentni (in glasni) psi. Kar pa se Gromove "razburljivosti" tiče - kombinacija zelo močnih nagonov in malo slabših živcev ter mojega ne ravno briljantnega obvladovanja te razburljivosti v začetnih fazah učenja agilityja. Na začetku se mi je še fajn zdelo, ko se je raburil ::)
Vse jasno, hvala za odgovor. :)

Po moje OK, ampak bo Polona znala boljše povedati. Za bikejoring so super.
No če so za bikejoring, potem so skoraj sigurno tudi za canicross. Saj gre praktično za skoraj isto stvar. No pri canicrossu so hitrosti seveda počasnejše, pa ni treba imeti tako zelo zdresiranega psa kot pri bikejoringu. Bistvo je pa isto - tek in čim več vlečenja.

Hvala; ja meni ti 'novodobni' škoti tudi ne sedejo. Drugače pa v temi o škotih raje ne sodelujem :-\, samo preberem kaj včasih, ko sem potrebna dvigovanja pritiska in nimam kave pri roki ::)
Hehe, ja, včasih so tam precej žolčne debate, v katerih tudi jaz nerada sodelujem. ;)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 14 Julij 2011, 15:42:10
Še nekaj čisto svežih fotk, primernih za tole vročino 8)

(http://s7.mojalbum.com/razno-foto_7130917_17465787_18889532.jpg)

(http://s7.mojalbum.com/razno-foto_7130917_17465787_18889534.jpg)

(http://s7.mojalbum.com/razno-foto_7130917_17465787_18889535.jpg)

(http://s7.mojalbum.com/razno-foto_7130917_17465787_18889531.jpg)

Več fotk pa TUKAJ (https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2138104766072.2122331.1049702172&l=1ee4f92579)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: ŠEPPER na 17 Julij 2011, 09:14:11
Ta druga silkca pa kar "kriči" da sta hrvaška ovčarja  :D  :P

Kakšne pošasti  ;D

Lp Tanja
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Nika na 17 Julij 2011, 15:02:12
Bi se dalo komu narediti primerjavo med hrvatom in borderjem? Slednji mi nikoli niso potegnili in to še sploh zaradi njihove naspidiranosti, ki pa me pri hrvatu začuda ne moti.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: ŠEPPER na 17 Julij 2011, 16:32:49
Bi se dalo komu narediti primerjavo med hrvatom in borderjem? Slednji mi nikoli niso potegnili in to še sploh zaradi njihove naspidiranosti, ki pa me pri hrvatu začuda ne moti.

Tole je bolj opis hrvatov in mudijev, ampak mislim da je vmes tudi nekaj primerjave.

http://polona.agility-slo.net/articles/about-cs-and-the-mudi

Lp, Tanja
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 17 Julij 2011, 20:26:20
Kakšne pošasti  ;D

Pošast in pošastka  ;D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Nika na 19 Julij 2011, 12:58:32
Tole je bolj opis hrvatov in mudijev, ampak mislim da je vmes tudi nekaj primerjave.

http://polona.agility-slo.net/articles/about-cs-and-the-mudi

Lp, Tanja

Zelo všeč  :)

Se že pri mladičih vidi, ali bodo kodraste ali ravne dlake in če je med njima kaka razlika v kvaliteti dlake? Pa koliko to izpada, malo al pač kot pri normalnih psih? Če že piše v temi, kar ignorirajte, bom prebrala v kratkem..  :-[
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 19 Julij 2011, 15:25:04
O dlaki smo se precej razpisali na straneh 9 in 10. In ja, že pri mladičih se vidi, da bodo eni bolj in drugi manj kodrasti.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: sTrma na 21 Julij 2011, 17:47:57
Lep pozdrav vsem!
Končno se tudi jaz oglasim v tej temi, čeprav forume raje berem kot na njih pišem... Saj ne bom veliko pisala, samo par slikic od Wey bom delila z vami  ;D
Uradno Nice Of You To Come By Noisy Nature (ja vem, ful čudno da greš na Nizozemsko po HO-ja, ampak tako se je zgodilo... ) pri dveh mesecih:
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: sTrma na 21 Julij 2011, 17:49:03
pa še bolj aktualna slikica.
Lp, Maša
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 25 Julij 2011, 10:16:27
Lepotička :)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: ŠEPPER na 26 Julij 2011, 08:01:42
Kok so že veliki!
To gre čist prehitro  :(  Mladički bi mogli bit dlje mladički.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: EnNa na 13 Oktober 2011, 14:46:20
Nove slikce od Nishe:

(http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/315044_2315792171127_1139133778_32797683_3635721_n.jpg)
(slikala Ana)

(http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/313909_2318480198326_1139133778_32800375_814065_n.jpg)
(slikala Ana)

(http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/308602_2390971850572_1139133778_32878352_1335391947_n.jpg)
(slikala Ana)

(http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/293334_2318480918344_1139133778_32800377_218000_n.jpg)
(slikala Ana)

(http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/317085_2481039224301_1202183668_3021033_1260057994_n.jpg)
(slikala Maja)

(http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/314415_2481038904293_1202183668_3021031_1609080942_n.jpg)
(slikala Maja)

(http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/s720x720/307698_10150332568897384_807167383_7969492_992974094_n.jpg)
(slikal Iztok Noč)

Bi pa izkoristila to priložnost in še tukaj čestitala Nishinemu očku Rudiju (in seveda Tanji), ki sta na letošnjem svetovnem prvenstvu dosegla skupno odlično 5. mesto :o :o :o Fenomenalna uvrstitev na tako velikem tekmovanju! Bravo!
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Kaili na 17 Oktober 2011, 12:12:11
Kok je lepa <3<3<3 Moja najljubša HO  :-*
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: EnNa na 17 Oktober 2011, 22:06:57
Kok je lepa <3<3<3 Moja najljubša HO  :-*

moja tudi  ;D ;D  :D Pa res je eno vsestransko, nekonfliktno bitje :-* Agility, frizbi, canicross, bikejoring,... v vse kar dela vloži celo sebe in je res odlična na vseh področjih :)

(http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/38933_1550859408933_1158567403_31630350_3209432_n.jpg)

(http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/38933_1550859488935_1158567403_31630352_509668_n.jpg)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: kala,runo,bella na 18 Oktober 2011, 08:21:01
Nišek je tnajboljša  :-*, moja dva fanta ( Marši in Api ) sta oba zaljubljena vanjo  :D ... pa tako mehko svilnato dlako ima, mmmmmm  8)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: sibila na 19 Oktober 2011, 10:04:56
Res je prekrasna, ja, zelo lepa! :) Tako bi še jaz imela. :D Meni je pač najbolj všeč ta malo bolj ravna dlaka, ne čist skodrana.

Eno butasto vprašanje (kdor pozna hrvate že ve zakaj :P), a je tudi tako ful lajava? Ali mogoče malce manj? :D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 19 Oktober 2011, 11:00:51
Lep pes, čisto Rudijeva  :)

Sicer pa tudi jaz navdušena nad Tanjinim in Rudijevim nastopom na SP:

Jumping: http://www.youtube.com/watch?v=d3jhApqEVUE&feature=related (http://www.youtube.com/watch?v=d3jhApqEVUE&feature=related)

Agility: http://www.youtube.com/watch?v=NPmVAKTd3RE (http://www.youtube.com/watch?v=NPmVAKTd3RE)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Lilit na 19 Oktober 2011, 11:02:58
Predvsem slalom v jumpingu :o :o :o
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 19 Oktober 2011, 11:38:18
Jap, kapo dol :)

Nisem sicer preverjala rezultatov, ampak menda je bil Rudi edini ne-border med prvimi 50 psi :)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: EnNa na 19 Oktober 2011, 11:51:26
Nišek je tnajboljša  :-*, moja dva fanta ( Marši in Api ) sta oba zaljubljena vanjo  :D ... pa tako mehko svilnato dlako ima, mmmmmm  8)
Tvoja 2 fanta sta očitno najbolj navdušena nad črnolaskami :D

Res je prekrasna, ja, zelo lepa! :) Tako bi še jaz imela. :D Meni je pač najbolj všeč ta malo bolj ravna dlaka, ne čist skodrana.

Eno butasto vprašanje (kdor pozna hrvate že ve zakaj :P), a je tudi tako ful lajava? Ali mogoče malce manj? :D

Odvisno kje :D Meni se v osnovi ne zdi nekaj ful glasna. Nisha je sigurno zelo glasna med agilityem, medtem, ko se mi zdi, da drugje ne toliko. Saj včasih recimo laja med poslušnostjo ampak nimam občutka, da zaradi tega kaj slabše dela. Pač zalaja, ampak brez problema sledi naprej. Če ji pa pred poslušnostjo recimo še par frizbijev vržem je pa lahko tudi čisto tiho. Doma pa, kot, da je ni. Sicer so vsi navajeni, da smo doma tiho, dajo si duška samo, ko je kdo pred vrati in, ko se recimo kdo od naju vrne domov.  Nisha je doma zelo priden in skuliran pes in skoraj nikoli ne teži 8) Je v našem primeru pumi bolj glasen in "tečen" :o :D

Ko gledam te posnetke od Tanje in Rudija se vidi, da sta v vsakem teku pridelala še nekaj dodanega časa pa sta bila vseeno super 5 :o :o Kapo dol 8)

še ena Nishina
(http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/281996_2233136465433_1158567403_32783105_44291_n.jpg)
photo Maja Rokavec
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: JennyK na 19 Oktober 2011, 11:59:47
Haha, EnNa, me je prežela ena asociacija na zgoraj napisano.... torej ko pri vas kdo pozvoni, mora biti res prav zabavno saj se iz stanovanja (hiše?!?!) oglasijo štirje glasovi??  :o To je pa zagotovo doživetje. Sploh za nekoga, ki pomožnosti ne ve, da ga pričakujejo kar štirje psi!
Ena off topic: Moja psica je ful hecna. Kadar zvonec pozvoni se seveda oglasi in laja.... če pa ni nikogar doma, je pa tudi ona čisto tiho.  ::)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: EnNa na 19 Oktober 2011, 12:19:12
JennyK ja, nekako tako izgleda kot si opisala :D S tem, da se ponavadi Energyu (papilonu) ne da s tem ukvarajati, da je kdo prišel in meni, da ni vredno njegovega laježa tako, da "samo" 3 babe pokažejo, da so doma :) Sicer pa pri nas nimamo velikokrat obiskovalcev (le zakaj :D), tako, da so res večino časa tiho. Je pa tudi res, da nismo veliko doma in, da takrat, ko smo, so zmatrani in počivajo :)

Sem se še spomnila, ko je Lilit omenila tisti slalom v jumpingu... No, kolikor poznam Nisho se ona tudi potrudila nebi ujeti tisti vhod, če bi jo tako pripeljal v slalom. Kamor se vrže se vrže in je nekako prepričana, da je na njej, da samo teče, ne da mora zraven še razmišljati- razmišljajoči del je po njenem samo za vodnika  >:D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: ŠEPPER na 04 November 2011, 17:28:59
Sicer bi mogla to Polona objavit, ampak si bom jaz drznila

Kišica je skotila 5 fantkov in 1 punco  :D :D :D :D

Mislim da mi ne bo zamerila, se posebej ne ker ena črna zver pride k meni, jupiiii   :D

Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 04 November 2011, 18:27:17
ŠEPPER, saj se ne morem odločit ali ti naj čestitam ali želim vso srečo ;)... torej čestitke in vso srečo :D

In seveda čestitke Poloni in Kiši za naraščaj :D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 14 November 2011, 13:31:38
Ni pretrdega oreha za hrvaškega ovčarja 8)

(http://s7.mojalbum.com/7130917_17465787_19210636/razno/19210636.jpg)

(http://s7.mojalbum.com/7130917_17465787_19210637/razno/19210637.jpg)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 04 December 2011, 15:55:16
Par pozerskih fotk od danes :) :

(http://s7.mojalbum.com/7130917_17465787_19260360/razno/19260360.jpg)

(http://s7.mojalbum.com/7130917_17465787_19260359/razno/19260359.jpg)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Polona na 07 December 2011, 15:52:54
Mi se pa v zadnjem času nič kaj dosti ne potepamo, se imamo pa zato za pohvalit z podmladkom... Skotilo se je 6 črnuhkov, 5 fantov in ena zelo glasna in gajstna baba. Trije so skodrani na atija, trije ravni na mamico. Luštkani pa vsi za pojest. :)

Prej:
(http://polona.agility-slo.net/wp-content/gallery/mladicki/big-mama.jpg)

In potem:
(http://polona.agility-slo.net/wp-content/gallery/mladicki/1dan.jpg)

Klobasice:
(http://polona.agility-slo.net/wp-content/gallery/puppies/stenci_01812.jpg)
(http://polona.agility-slo.net/wp-content/gallery/mladicki/1teden.jpg)

Pa lep pozdrav vsem  :P
(http://polona.agility-slo.net/wp-content/gallery/mladicki/jezika.jpg)

Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: ŠEPPER na 28 December 2011, 11:50:39
No od zdaj pa lahko tudi jaz aktivno sodeljujem na tem forumu ker smo
 v ponedeljek pripeljali domov Kišiniega mladička  ;D ;D ;D ;D
Ime mu je Odi in zaenkrat je najbolj priden mladič kar smo jih imeli  :)
Ful je stabilen, radoveden, igriv skratka super

Slikice sledijo enkrat ko mi ne bo pod nogami cufal časopisa  :P

Lp Tanja
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Lilit na 28 December 2011, 12:03:06
O cestitke :) kateri je tvoj, rdecko?
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: MajaO na 28 December 2011, 12:24:26
No od zdaj pa lahko tudi jaz aktivno sodeljujem na tem forumu ker smo
 v ponedeljek pripeljali domov Kišiniega mladička  ;D ;D ;D ;D
Ime mu je Odi in zaenkrat je najbolj priden mladič kar smo jih imeli  :)
Ful je stabilen, radoveden, igriv skratka super

o super, a to pomeni še en "IPO" hrvat v sloveniji :)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 28 December 2011, 18:02:42
No od zdaj pa lahko tudi jaz aktivno sodeljujem na tem forumu ker smo
 v ponedeljek pripeljali domov Kišiniega mladička  ;D ;D ;D ;D

Čestitke ;D
Slikice pa le čim prej, lepo prosim :D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: 5rca na 28 December 2011, 18:09:16
Čestitke!  :o :o
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: cacy na 28 December 2011, 22:07:16
Čestitkeeee Tanja :o
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: ŠEPPER na 29 December 2011, 09:52:21
Jaz imam tehnične težave, ker mi ne pusti pripet slike!
Piše da zasede preveč prostora.
Če mi ne rata boste malo črno kepo spoznali v živo v Postojni  ;D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: čara na 29 December 2011, 10:13:39
Ker je omejitev 256kb, lahko s kakim programom pomanjšaš na 600x400 pixlov, povrneš kanček ostrine in je potem načeloma dovolj majhna kapaciteta.(Photoshom 3 je čisto kul in enostaven).
Če imaš pa večje, pa naloži na neki spletni album in potem linkaj semle. Pa kakega videa se jaz sploh ne branim.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: 5rca na 29 December 2011, 14:48:41
Fotke:
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: 5rca na 29 December 2011, 14:49:30
Še ena:

Luštkana kepica.  :o Kaj pravijo ostali pasji člani družine?
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: andreja na 29 December 2011, 14:59:00
Čestitke!  :)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: ŠEPPER na 29 December 2011, 19:33:25
Hvala 5rca. Zastopjo se vsi trije.
Pepi ga je neki časa probal ignorirat, pa mu zdaj ne ratuje več ker je
mali neumoren, igrata se sicer še ne, kar mi je čist kul, ampak z isto cufo pa se vlečeta.
Dans sta se že za isto klobaso cufala, tko da je zagotovo imamo novga IPO Hrvatka  ;D

Že zdaj ima ful ambicije za obrambo, še posebaj ko gre za moje rokave al pa hlače.

Pa da odgovorim še ostalim.
Ni rdečko ampak rumenko  ;D

LP, Tanja
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: 5rca na 29 December 2011, 19:48:59
A nisi rekla, da bo tvojemu Riper ime?  ??? Rumenko je Rum, a ni?
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: martinca na 03 Januar 2012, 15:17:49
Čestitke...to mi je pa najbolj nora kombinacija v pasmah...veliko uspeha in dobrih živcev ti želim :o


Kaj se je pa zgodilo s sestrico?
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Polona na 03 Januar 2012, 16:08:10
Naša mala Ronia je umrla na poti domov z novimi lastniki. Čakamo rezultate obdukcije. Enostavno ne morem verjet. 
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: cacy na 03 Januar 2012, 16:17:13
Ojooj  :'( :'( to je pa res grozno :'(
Sožalje Polona!

Tanja, luštna črna zver :) komi čakam da spoznam  8)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Jean na 03 Januar 2012, 16:25:30
O, fak!  :( :'(

Sožalje, Polona!
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 03 Januar 2012, 16:39:33
Polona, ne morem verjeti  :'(
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: martinca na 03 Januar 2012, 16:44:26
Sožalje! :'(
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: andreja na 03 Januar 2012, 17:13:53
Grozno!  :(
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: 5rca na 03 Januar 2012, 17:41:36
 :'( :'(
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: EnNa na 04 Januar 2012, 12:03:21
Sožalje Polona tudi od nas :'( :'(

Midve z Nisho pa želiva vsem srečno 2012!

(http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/s720x720/166945_2906508459312_1158567403_33278887_983416757_n.jpg)

(http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/377540_2906536140004_1158567403_33278910_816787633_n.jpg)

(http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/396011_2925136284996_1158567403_33296087_1888248273_n.jpg)

(http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/386625_2906576581015_1158567403_33278940_341002629_n.jpg)

(http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/375863_2659329079982_1158567403_33170555_464515219_n.jpg)

(http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/389488_2659279558744_1158567403_33170518_882618124_n.jpg)

Lp

Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: ŠEPPER na 04 Januar 2012, 20:11:35
A nisi rekla, da bo tvojemu Riper ime?  ??? Rumenko je Rum, a ni?

Kar se tiče imena smo imeli 1001 predlog in idejo potem se je tako izteklo  ;D
Rum je Rumenko ja in on je moj!

Za Ronio je tudi nam zelo žal, smo se vsi navezali nanjo ker je bila edina punca   :'(

Naš Odi pa odrašča v pravega hudiča, ne dvomim da me bo celo pogrizel  :P Pa bogega Pepija tudi,
si ga že na polno podreja in to celo deloma uspešno. Bogi Pepi  ;D ;D
Dominanten je ko strela, ampak je pa super v vseh pogledih. Edino klikanje mu je zanimivo samo
par minutk potem bi se pa raje igral, ampak glede na to da je star šele 8 tednov mu dajemo čas
da razvije veselje do učenja.

Martinca jaz mislim da sta popolna kombinacija  ;D
Zdaj ko imamo v varstu Kišo in sem malo bolj pozorna na kombinacijo se mi zdi da si bosta ful ustrezala.

 LP Tanja
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Xsara na 05 Januar 2012, 14:05:56
Polona - sožalje za punčko, upam da zadevi pridete do dna :(

ŠEPPER: čestitke, dolgčas ti sigurno ne bo  :P
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: ŠEPPER na 15 Januar 2012, 15:07:46
Še nekaj slikic našega hudička, ker se v to zelo zelo hitro spreminja.

So pa bolčj slabe kvalitete ker se je nekdo igral s fotoaparatom in ne znam nazaj spremenit nastavitev :P
oz po pravici se mi ne da s tem ubadat, se raje igram z malo zverjo

Lp Tanja

Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 30 Januar 2012, 09:56:58
Vse najboljše, Mala Črna Pošast  :D

(http://s7.mojalbum.com/7130917_17419304_19385690/rea/19385690.jpg)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: ŠEPPER na 12 Marec 2012, 17:09:02
No končno se mi je uspelo pozabavat z Odijevimi slikicami.
Na teh je star 4 mesece in je še vedno najbolj priden mladič ki si ga človek lahko želi  ;D ;D ;D

Upam samo da se ne bo v puberteti odločil mi dokazat da sem se motila o njem  >:D

Lp Tanja
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Con Maige na 19 Marec 2012, 05:52:34
 :)

http://www.youtube.com/watch?v=flDBm3UyPFA&feature=youtu.be (http://www.youtube.com/watch?v=flDBm3UyPFA&feature=youtu.be)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: barbara10 na 26 Marec 2012, 17:52:14
Na CAC Reka je bilo kar nekaj hrvaskih ovcarjev (vsaj med obiskovalci), ki niso bili kot slovenski (katere sem videla) tj. z daljso, ravno ali "cufasto" dlako, temvec perfektno skodrani kot moja Heidi (kodrasti prinasalec), po obrazu pa z ravno dlako, sicer nizji, druga oblika obraza... a zelo podobni. res izredno lepi (sem navajena na "kodre"). Pa noben ni lajal (sicer so bili v narocju ali pa na povodcu zraven in nic delali, morda so sicer vseeno glasni).

Mi je 1x eden rekel, da obstaja vojvodzanski pulin (nepriznana pasma, po mojem ima skupne prednike z mudijem in hrvaskim ovcarjem; mislim da je v beli in crni barvi), ki je tak kot moja Heidi, le da je manjsi. Izgleda, da je mejnik za cloveka izven teh 3 pasem se bolj zabrisan (prej sem mislila, da je HO crn in "cufast" ali pa z ravno dlako, ta pulin pa kodrast in v 2 barvnih razlicicah, mudi pa v vecih... sedaj vem, da jih ponovno ne locim).
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 27 Marec 2012, 12:00:29
Ravna dlaka za HO na splošno ni ravno tipična  ;)

HO standard pravi za dlako:
DLAKA – Dolžina dlake na hrbtu je med 7 in 14 cm. Obraz je vedno kratkodlak. Uhlja sta na zunanji strani kratko odlakana, na notranji strani pa dolgo odlakana. Na zadnji strani prednjih nog je do dlani dlaka daljša in tvori zastavice. Na zadnjih nogah daljša dlaka tvori hlače, ki segajo do skočnega sklepa. Dlaka je relativno mehka, valovita do popolnoma kodrasta, ne sme biti volnata. Podlanka mora biti gosta.

BARVA – Osnovna barva dlake je črna. Dovoljene so posamezne bele dlake. Bele lise na glavi, telesu ali repu niso dovoljene, dovoljene pa so male bele lise na grlu in prsih. Bele lise na prstih ali nogah so dovoljene, a niso zaželene.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 27 Marec 2012, 12:01:06
:)

http://www.youtube.com/watch?v=flDBm3UyPFA&feature=youtu.be (http://www.youtube.com/watch?v=flDBm3UyPFA&feature=youtu.be)

Se že veselimo :D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Polona na 27 Marec 2012, 17:03:50
Polnoma ravna dlaka je pri hrvaškem ovčarju napaka, ampak takih je tudi pri nas relativno malo. Moja Kiša in njena nečakinja Niša pa morda se še kakšen najde. Velika večina slovenskih HOjev pa je vseeno skodrana, eni sicer bolj, drugi manj, ampak vsi v mejah standarda, Jasnin Grom in moja Šaj sta se celo zelo uspešno razstavljala. Šaj je naprimer zmagala specialno razstavo hrvaških ovčarjev v Zagrebu v konkurenci nekaj manj od 50 psov, kar je tudi za hrvaške razmere veliko. Trenutno nimam časa, da bi iskala in lepila slike različnih posameznikov, morda kdaj kasneje.
Seveda tudi HOji niso psi, ki bi lajali ves čas brez prestranka. Ko se nič ne dogaja (in na razstavah se ponavadi res ne  :P) znajo bit seveda tiho, bi pa lahko na prste ene roke z veliko domišljije preštel take, ki ne lajajo med aktivnostjo.
Na besedo pulin naletiš v različnih kontekstih. Pogosto je samo "vaško" ime za hrvaškega ovčarja, si pa srbi prizadevajo za uveljavitev pulina kot njihove avtohtone pasme. Zanimivo pa je, da so na prvo stran spletne strani kluba za vojvodinskega pulina obesili sliko hrvaškega ovčarja z rodovnikom...  >:D
Zame je mudi=HO=pulin, ker ne obstaja človek, ki bi te pse lahko razlikoval med sabo.

za konec pa še malo reklame: http://www.youtube.com/watch?v=K486aKnoMjg
Mali Runo še išče pravega... Čeprav je Kišino dete je prav lep in tiste malo dlake, ki jo trenutno ima se že kodra... ;) Vse ostalo pa na videu.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: čara na 27 Marec 2012, 17:38:32
Nooo pa sem prebrala celotno temo. Čestitke za leglo, mladičkom želim super domove, no, Runotu, ostali jih že imajo.

Me pa nekaj zanima, dobila sem vtis, da je pasma kot taka dokaj zahtevna. Da mora človek vložiti kar nekaj znanja in veliko časa za temeljito socializacijo, vzgojo, da pride ven zanesljiv pes, ki se bo med ljudmi in psi kulturno obnašal. Da ni "cuckast" kot je bilo omenjeno.

Ali pa je ta karakteristika cuckastih psov priorojena oz. se mladič pač tak skoti in se hitro loči kateri je tak?
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: JennyK na 27 Marec 2012, 20:32:41
Tale Runček je krasen fantič!  :-* Sem ga uspela počohati pretekli teden na Šmarni.... Srčno upam, da dobi lastnike, bi bodo znali ceniti krasne lastnosti!  :-* Srečno, Katja
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: EnNa na 27 Marec 2012, 21:01:01
Nooo pa sem prebrala celotno temo. Čestitke za leglo, mladičkom želim super domove, no, Runotu, ostali jih že imajo.

Me pa nekaj zanima, dobila sem vtis, da je pasma kot taka dokaj zahtevna. Da mora človek vložiti kar nekaj znanja in veliko časa za temeljito socializacijo, vzgojo, da pride ven zanesljiv pes, ki se bo med ljudmi in psi kulturno obnašal. Da ni "cuckast" kot je bilo omenjeno.

Ali pa je ta karakteristika cuckastih psov priorojena oz. se mladič pač tak skoti in se hitro loči kateri je tak?

Kaj pa ti pojmuješ pod cuckasto?
HO so cuckasti psi in kdor ne želi takšnega psa naj si po mojem mnenju omisli drugo pasmo. Seveda je socializacija pomembna ampak tistega bistva v njih pa socializacija ne bo spremenila. V samem bistvu je to ena super vsestranska pasma (ampak res vsestranska), ki je glasna, ko dela (se da korigirati to ampak pravi HO bo z največjim veseljem lajal, ko bo čas za akcijo), so dokaj nezaupljivi in na trenutke presrani. Seveda vse te karakteristike variirajo od posameznika do posameznika ampak v osnovi so pač cuckasti in to jih dela posebne. In se mi zdi, da pričakovati od HOja, da ne bo cuckast je kot, da bi želela pasmi vzeti bistvo...
Lahko pa, da se samo razhajava v mnenju kaj pomeni cuckast  :)
Drugače naša Nisha doma skoraj nič ne laja in, ko ni akcije, je sposobna spati pod kavčem celo popoldne. Ko pa je zunaj je pa aktivna in seveda je treba poskrbeti, da ima HO veliko akcije, ker vseeno niso psi, ki bi lahko cele dneve samo poležavali. Niso pa tudi psi, ki se nebi znali umiriti, ko se ne dela (vsaj Nisha se zna). Pri nas je daleč najbolj naporna papilonka kar se tega tiče  ::)
Polona upam, da mali kmalu najde pravi dom! Jaka se je zadnjič čisto zaljubil vanj  :-[

ravnodlaka Nisha ;D
(http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/s720x720/399360_3462820446764_1158567403_33540151_960601039_n.jpg)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Polona na 27 Marec 2012, 21:35:16
Po mojih izkušnjah gredo karakterno hrvaški ovčarji v dve smeri. Prva in nekoliko večja skupina je "cuckasta", torej bolj kot ne nestabilnega karakterja (kar se mi zdi dokaj tipično za vse majhne ovčarje). Pri teh se kot možna nezaželena vedenja pojavljajo agresija iz strahu ali nervoze v kombinaciji z ovčarskim nagonom, pretirano bevskanje ipd. Obstajajajo pa tudi hrvaški ovčarji, ki so bolj stabilni in znajo bit žleht v pravem pomenu besede - ker čuvajo prostor, predmet, osebo ipd... Ko sem se potepala po hrvaški z namenom spoznavanja pasme, sem bila precej presenečena nad regionalnimi razlikami - v Slavoniji se psov večinoma nismo mogli dotikat, na nas so lajali izza vogalov ali ograj in se izogibali kontaktu. V okolici Slunja (kjer smo tudi parili Kišo) je bila slika povsem drugačna. Psi so delovali stabilni in samozavestni, skoraj praviloma niso imeli težav z kontaktom z nami. Precej jih vsakodnevno pase in lastniki so opisovali da so brezkompromisni tudi ko je treba branit čredo. Pravijo da se spopadejo tudi z divjim prašičem če je treba. V Kišinem leglu so se videle razlike med mladiči, že ko so bili še vsi skupaj. Te razlike so se še stopnjevale, ko so odšli vsak po svoje. Runo na primer je največji "cucek" iz legla. :)
Zgoraj napisano je seveda neka groba posplošitev, ki pa mislim da vsaj v glavnem kar drži. V svoji ožji družini imam 4 hrvaške ovčarje, ki jih ne glede na individualne posebnosti lahko razporedim v navedene kategorije.
Ne glede na tip hrvaški ovčar potrebuje avtoriteto in zaposlitev, pa lahko funkcionirajo povsem normalno.
Torej če bi me nekdo vprašal ali je pasma zahtevna, je moj odgovor definitivno DA (sploh glede na vse izkušnje...), nikakor pa niso neobvladljivi, hiperaktivni lajavci, ki bodo problematični ne glede na vse.

EnNa - glede na to da imaš ti 3, Jaka pa samo enega...  ;) Veš kako bi lepo pasal skupaj z Nišo.  >:D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Polona na 27 Marec 2012, 21:44:45
Pa za proti utež že kodrasta Šajka... (http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/18932_100480533316904_100000648723401_10233_628111_n.jpg)   :P
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: čara na 27 Marec 2012, 23:50:18
Hvala obema za odgovore, sta mi malo objasnile to s karakterjem.
Meni je pasji entuziazem, pa čeprav glasen med samim delom in igro zelo všeč. Ni mi všeč, če se laja kar tako brez razloga. Sicer o HO (še)ne razmišljam kot o mojem psu, se mi njihova delovna vnema zelo dopade in jih rada opazujem z njihovimi lastniki v akciji.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: MajaO na 28 Marec 2012, 09:06:14
Meni osebno so pa tisti z ravno dlako bolj všeč od kodrastih...:)
glede lajanja pa lahko z vzgojo in šolanjem tako ali tako dosežeš, da se pes umiri oz. koncentrira, ko je to potrebno. zanimivo mi je tudi, da preden postaneš lastnik določene pasme, ki recimo velja za "zahtevno" (karkoli se že pod to pojmuje), vedno gledaš na to, kot da sam ne bi bil sposoben ali da je tak pes zate preveč. razlika med osebo, ki je primeren in ki ni primeren je samo v tem, koliko časa in energije je pripravljen posameznik vložiti v vzgojo in kako dosleden je.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 28 Marec 2012, 10:03:06
Se pridružujem EnNi in Poloni, zahtevni - vsekakor, neobvladjivi - nikakor ne.

Temperamentni psi hitrih reakcij, z močnimi nagoni, znotraj tega pa posamezniki z bolj ali manj dobrimi živci in bolj ali manj stabilnim karakterjem. Tisti bolj cuckasti rabijo, da je lažje živeti z njimi, malo več zgodnje socializacije in habituacije v najrazličnejših možnih situacijah. Tisti bolj stabilni ne bodo imeli večjih težav tudi pri bolj pomanjkljivi zgodnji socializaciji. Čisto vsi pa, kot je že Polona napisala, potrebujejo avtoriteto in zaposlitev.

Kar se lajanja tiče - naši trije vedno lajajo z razlogom. Je pa res, da se naša mnenja o tem, kaj je in kaj ni razlog za lajanje, včasih precej razlikujejo ;). So pa sposobni cele dneve prespati in sploh ne veš, da jih imaš, dokler ni čas za akcijo. Takrat vedo tudi vsi sosedje, da jih imaš ;D

(http://s7.mojalbum.com/7130917_17388256_19555544/grom/19555544.jpg)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 28 Marec 2012, 10:05:49
glede lajanja pa lahko z vzgojo in šolanjem tako ali tako dosežeš, da se pes umiri oz. koncentrira, ko je to potrebno.

Hm, ja :-\... bo Polona povedala, če je že bila odkrita formula, kako to doseči pri HOju...
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: MajaO na 28 Marec 2012, 10:43:55
Hm, ja :-\... bo Polona povedala, če je že bila odkrita formula, kako to doseči pri HOju...

ja naj polona pove, jaz sem videla v živo ;)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: martina.o na 28 Marec 2012, 12:46:12
jaz bi tudi rada vedela - za eno drugo pasmo. :P
dvomim pa.. tudi po posvetu pred leti  :) ;D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: barbara10 na 28 Marec 2012, 13:26:13
Nisem mislila, da so "ravnodlaki" pa grdi. Sploh ne. Samo do te razstave nisem videla se nobenega tako skodranega, da bi lahko rekel, da je kot curly (brez da bi gledal velikost, obliko glave...; dlaka za curlyja je bila prefektna, samo da je bil v tem primeru HO).

Eno vprasanje: ali obstaja kaksen HO, ki med delom (pa ne pasnjo ovac, ampak navadno poslusnostjo ali cem takim) ne laja?
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: deteljica na 28 Marec 2012, 15:31:25
Eno vprasanje: ali obstaja kaksen HO, ki med delom (pa ne pasnjo ovac, ampak navadno poslusnostjo ali cem takim) ne laja?
Obstaja, seveda obstaja, za to pa mora bit izpolnjen vsaj eden od dveh pogojev:
- Je zanič šolan
- je pes zanič in brez nagonov

 :D :D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: čara na 28 Marec 2012, 20:38:47
A ni Poloni Mia Skogster rekla nekaj v stilu, da bo njen pes prej umrl kot utihnil?  :D  ehhh dokler nimaš psa, ki je je*iveter, ko se moraš taaaakoooo namatrat, da ga zmotiviraš za kakršnokoli delo. Potem se ti zdi pravi balzam, ko vidiš psa, ki te dobesedno priganja k nečemu.
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Polona na 29 Marec 2012, 00:08:43
Jah, z lajanjem je po mojih izkušnjah tako, da bolj kot je delo aktivno, bolj se derejo. Moja Šaj je med BBH poslušnostjo tiho, med RO občasno pobevskava, med trikci se že skoraj non stop dere, na agilitiju pa skoraj pljuča izvrže. Kiša je po hudih mukah na poslušnosti pretežno tiho, razen ko se strelja, na obrambi in agilitiju pa poveča volume...
So pa moji psi kljub lajanju v grobem pod kontrolo in mislim da so se kljub lajanju v glavnem sposobni koncentrirat na zadano nalogo in nisem eden tistih, ki verjamejo da mora biti pes nujno tiho, da se lahko koncentrira. Recimo na agilitiju obe vedno lajata, pa sta lahko ali popolnoma zbrani ali popolnoma razštelani. Se sčasoma izuriš in to prepoznaš. Entuziastično lajanje me ne moti, histeriranje pa... Na poslušnosti pa mene lajanje moti v detajlih, ker sem pač picajzel (zanimivo pa, da skoraj izključno samo ko gre za šolanje psov ;))

Ker se v glavnem pogovarjamo o "slabih" lastnostih, še malo o dobrih...
http://www.youtube.com/watch?v=XKOxFLvVuYg&context=C42cebb2ADvjVQa1PpcFNcTsC2lVaxdcM7zGG_r5NH_I5loTgOyRs=
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 29 Marec 2012, 08:54:56
Jah, z lajanjem je po mojih izkušnjah tako, da bolj kot je delo aktivno, bolj se derejo.

Točno na to sem mislila :) - o tem smo se že enkrat (večkrat) pogovarjali...

Jaz sicer klasično poslušnost delam bolj malo. Za tisto dvakrat, ko sem bila na tekmi, pa dva meseca prej nisva delala drugega, kot poskušala tiho priti na poligon ::). Rezultat je bila popolnoma tiha poslušnost, ampak to je bilo še pred RO. Odkar delava RO, se je nujno treba dret pri vsakem obratu ::)
In ja, entuziastično lajanje čisto nič ne moti pri koncentraciji, tudi čisto dobro sliši navodila... histerično lajanje pa... ::)


Polona, lušni ste :)

Moram jaz mojo malo črno pošast kaj posneti... zdaj je približno v tisti fazi, kot bi bil enoleten mladič, če bi se od začetka delalo nekaj z njim. Ji pa ostaja nekaj fint, ki se jih verjetno ne bomo nikoli čisto znebili...
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: martina.o na 29 Marec 2012, 12:03:00
ahh - ja gre za entuziastično lajanje - na agilityju - zdaj že skoraj na vseh ovirah, na začetku le v slalomu
Problem pri tem je, da so ukazi tudi verbalni in jih pes potem ne sliši.
Ja in zdaj je že ta mala začela lajat na agilityju - bolj ko radi delajo, bolj lajajo - se stopnjuje
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: VEŠTICA na 16 April 2012, 11:44:09
Lepo pozdravljeni!

Glede na to, da imam psičko - Hrvatico in da je stara že tri leta, vseskozi pa prebiram tudi ta forum, sem se odločil, da se tudi sam oglasim. Je Slavonka, skotena nekje v bližini Džakova, v Sloveniji nosi št. 14, ime pa ji je Nšoči. Je zelo plašna (na žalost polna fobij)  ampak naravnost čudovita, kot so po mojem v glavnem vsi Hrvati. Čakal  sem kar dolgo, da se oglasim, ker sem potreboval precej časa, da sem ugotovil, kakšen zaklad imam. Mislim, da sem približno dojel tega psa,  ne pa kaj več o Hrvatih. Prišel sem celo že tako daleč, da vem, da potrebujem še mnogo učenja, da bom spoznal kvalitete tega psa -mojega in hvala Bogu, da imava oba veliko časa - upam. Toliko zaenkrat.

Veštica
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 12 Junij 2012, 19:33:22
Moram jaz mojo malo črno pošast kaj posneti...

Sva prej začeli s tekmami, preden sem uspela trening posneti ::)

Takole šibamo, ko so ravne linije :)

Slovenska Bistrica - jumping in agility:
http://www.youtube.com/watch?v=8Jgv49HIBo4&feature=BFa&list=PL71BAC5693CF12CEE (http://www.youtube.com/watch?v=8Jgv49HIBo4&feature=BFa&list=PL71BAC5693CF12CEE)

http://www.youtube.com/watch?v=9Jn3rDQtfFY&feature=BFa&list=PL71BAC5693CF12CEE (http://www.youtube.com/watch?v=9Jn3rDQtfFY&feature=BFa&list=PL71BAC5693CF12CEE)

Pa sem jo le uspela prepričat, da je agility fajn  8) :D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: manta na 13 Avgust 2012, 10:49:33
Nisem prebirala prav celotne teme,a  bi rada napisala nekaj o HO, verjetno v svojem naravnem okolju, mogoče bo za koga zanimivo  ;)
Torej, v zadnjih letih sem imela priložnost opazovati HO na hrvaškem otoku Kornat, kjer imajo lastniki čredo ovac. Pred nekaj tedni sem videla njihoveha 10mesečnega mladiča, ki se še uvaja-seveda brez kakšnih pasjih šol.
Do ljudi je zelo plašen oz.nezaupljiv a vseeno firbčen, gospodarja uboga na žvižg oz.klic, ovcam se približa na nekaj metrov in jih opazuje (na otoku se prosto pasejo na velikem posestvu). Ko se je ovci in jagnju približal na 1m ga je ovca sunila v zadnjo plat, nato je vzdrževal razdalijo nekaj metrov, vseskozi je bil tiho. Ko smo se zjutraj približali hiši, ko so gospodarji spali, nas je, seveda kot dober čuvaj, nalajal a se odmikal. Enako se je vedel njihov prejšnji HO, ki je letos poginil pri 13 letih, le da se je včasih pustil božati, nikoli ni lajal, med ljudmi in ovcami je hodil povsem mirno. Prav pri delu ga nismo mogli videti, lastniki pa so ga vedno hvalili kot idealnega psa.
lp
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 09 November 2012, 09:00:26
(http://www.hrvatskiovcar.hr/2nd_CSWC_banner.jpg)

16. - 18.11.2012 se v Zagrebu odvija 2. delovno prvenstvo hrvaških ovčarjev

http://www.hrvatskiovcar.hr/venue.html (http://www.hrvatskiovcar.hr/venue.html)

Vsekakor dogodek vreden ogleda za vse lastnike in ljubitelje te pasme in delovnih psov.

Udeleženci:
http://hrvatskiovcar.hr/specijalka/radnokaten.php (http://hrvatskiovcar.hr/specijalka/radnokaten.php)

Trailer:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=flDBm3UyPFA (http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=flDBm3UyPFA)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Živa na 26 November 2012, 13:28:37
Uradni rezultati 2. delovnega prvenstva hrvaških ovčarjev:

http://www.hrvatskiovcar.hr/rezultati.html (http://www.hrvatskiovcar.hr/rezultati.html)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Polona na 03 December 2012, 18:10:03
Ker imam končno nekaj časa bi bilo lepo, da namenim še nekaj dodatnih besed prvenstvu, ki se je 14 dni nazaj odvijalo v Zagrebu. :)


(http://www.facebook.com/images/spacer.gif)

Težko je najti besede, ki bi dobro opisale prvenstvo. Delovno prvenstvo hrvaških ovčarjev je namreč dogodek, zaradi katerega se splača imeti hrvaškega ovčarja... ;)
Letošnje 2. delovno prvenstvo je v vseh pogledih nadgradilo prvega. Udeležilo se ga je namreč skoraj 40 tekmovalnih parov, ki smo se med seboj pomerili v 9 različnih disciplinah (agility, tunnel cup, bikejoring, pašnja ovac, frizbi, sled, poslušnost in obramba in še iskanje pogrešanih v naravi).
Da je hrvaški ovčar vsestransko uporabna pasma smo že omenjali, kar me posebaj veseli pa je, da smo vsestranski tudi njihovi vodniki. Skorajda vsi tekmovalni pari smo se namreč pomerili v več kot samo eni disciplini. Prav veseli me, da je prvenstvo organizirano na način, ki to podpira in omogoča.
Zame je bilo prav lepo videti, da se naša "družina" širi, na športno pot zdaj stopajo že vnuki tistih pasjih legend, ki so krive, da se je večina nas sploh navdušila za pasmo. V prihodnje si želim samo še tega, da bi se na prvenstvu bolj množično začeli pojavljati tudi psi, ki niso v direktnem sorodstvu z dosedaj poznanimi...
Nad specialno razstavo, s katero se je prvenstvo zaključilo, letos nisem bila navdušena, čeprav je zmagala lepa psička Wey (Nice Of You To Come Bye Noisy Nature) lastnice Maše Stranj. To pa je bila tudi ena redkih dobrih odločitev sodnice (vsaj po mojem okusu), saj je sicer izgledala malce zgubljeno. Žalostno je tudi, da je tako malo psov v razstavnem ringu predstavljenih tako kot bi bilo treba, veliko jih je celo povsem nesocializiranih, plašnih in očitno nesrečnih, da se morajo pojaviti na razstavi.

Nad rezultati mojih punc seveda ne morem bit drugega kot navdušena. Kiša je nastopila v vseh 9ih disciplinah in osvojila 8 stopničk (4 zmage, 3 druga in eno tretje mesto), Šajka pa je nastopila v šestih disciplinah (1 zmaga, 3., 4., in 5. mesto). :)

(http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/p417x417/486310_3928555736702_1645874410_n.jpg)

Za konec pa še ena novica - Kiša je včeraj uspešno opravila IPO 2. Bilo je glasno, divje in hitro. :D 

(http://sphotos-f.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/p206x206/417025_3928575337192_1845420714_n.jpg)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: andreja na 03 December 2012, 18:51:46
Bravo!  :D
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: sTrma na 04 December 2012, 10:24:28
No, že ki sva omenjene, slikica   :)
Pa še pohvalila bi prvenstvo, ker je bilo res enkratno!
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: ŠEPPER na 06 Januar 2013, 10:48:42
Če smo že pri obrambi in prvenstvu hrvaških ovčarjev in ker jabolko ne pade daleč od drevesa  :P :P

http://www.youtube.com/watch?v=wgJrLaZsId8

naslednjič na prvenstvu bosta mela mama in stric še malo konkurnece  ;)

Odi ma sicer mamine zlobne gene in je odličen na obrambi, samo na žalost ni pobral tudi agility
genov kjer sva naravnost zanič  :( No ja, zaenkrat, do takrat se bova še vse naučila (upam)  ;)  :P



Lp, Tanja
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Azu na 07 Januar 2013, 17:17:06
SuperturboNisha
(http://img.photobucket.com/albums/v47/azu_55/IMG_8865_zpsc0141a6e.jpg)

(http://img.photobucket.com/albums/v47/azu_55/IMG_8903_zps61de7cfd.jpg)
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: Jonajonasta na 18 Julij 2014, 06:37:16
Ima kdo na forumu mogoče mudija?
Naslov: Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]
Prispeval: urbana na 15 Maj 2016, 20:04:02
moja soseda ima mudija...