PeSjanar.Si Forum

Za pesjanarje => Hrana => Temo začel/a: sammyboy na 08 Oktober 2012, 21:07:04

Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: sammyboy na 08 Oktober 2012, 21:07:04
Pozdravljeni,

sem čisto nov na tem forumu, želel pa bi diskutirati o hrani za pse, konkretno za Rhodesian Ridgeback (Rodezijski Grebenar) - vendar seveda sama pasma ni pogoj  ;)

Prejšnjo nedeljo smo našega zvestega prijatelja uspavali zaradi Lymphoma raka v sinusih. Okrog veterinarjev, "najboljših" bolnišnic v Sloveniji (to bi naj bile dve) pa nebi rad izgubljal besed, bi pa lahko odprl novo temo na osnovi mojih izkušenj (pa da nebi kdo mislil da nismo visoko plačevali njihovih uslug ... preko 2.5K € je bilo skupaj ...)

Torej, naš Jack je kot mladič užival v Hillsu, vendar so se mu kasneje pojavaljali izpuščaji in to je bil razlog za zamenjavo hrane. V trgovinah sem se pozanimal (in buteljc ne na internetu) katera hrana bi bila najbolj primerna za njega. Svetovali so mi Royal Canin in tega smo uporabljali približno dve leti. Kasneje so se pojavili novi problemi na koži, zato smo najprej razmislili o spremembi hrane in glej ga zlomka ... v Slovenijo pride Belcando - Nemška hrana. Baje zakon in niti ne poceni, zato smo poizkusili z njo in zaradi dobrega sprejema s strani Jacka smo ga hranili skoraj do konca njegovih dni.

Rak, katerega je Jack imel, je (baje) dosti povezan tudi s hrano, zato me je malce zanimala kvaliteta Belcanda. In poglej zlomka ... Belcando ima 1 zvezdico  :'(

A si znate zamisliti kako sem se počutil tisti trenutek, ko sem ugotovil, da sem svojemu zvestemu prijatelju dejansko ponujal hrano katera nebi mogoče bila primerna niti za svinjo (pa brez zamere drage živali). Verjemite da sem spustil goro solza ... pa resnično  :-[

Nebi rad naredil nove napake pri ev. novem Rodezijcu, zato sem tri dni prebiral forume (tudi naše), ter prišel do zaključka, da bi svojemu psu ponudil le tri vrste hrane in sicer: Taste of the Wild, Acana in Orijen.

Prosil bi tiste, kateri uporabljajo zgoraj navedeno hrano, da potrdijo mojo izbiro za ali proti.

Vse lastnike svojih ljubljenčkov pa naprošam, da naj preverijo kvaliteto ponujene hrane in se naj zamislijo nad tem, kaj jim ponujajo. Npr.; Eukanuba v povprečju ima 1.5 zvezdice :'(,  Royal Canin med 3 in 3.5 ... itd. Da vam kdaj v prihodnosti ne bo žal tako kot je meni ... premislite

Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Ovcka na 08 Oktober 2012, 21:38:55
hej

Lahko delim moje izkusnje, ki jih imam z vsemi tremi hranami (Orijen, Acana, TOTW). Z vsemi tremi sem izredno zadovoljna, so kvalitetne hrane, vse mi je rad jedel, iztrebki so trdi, dlaka svetleca.
Pa da se malo razclenim:
- Orijen: izredno kvalitetna hrana z velikim % mesa, zato nekaterim psom ne ustreza (mehko blato).. Nam je popolnoma ustrezala, sla sem iz Orijena na Acano samo zaradi cene

- Acana: sploh grain free variante so super, tudi dovolj velik % mesa, naceloma pri tej hrani ne prihaja do problemov z mehkim blatom tako kot pri Orijenu. Iz Acane sem sla potem na TOTW zaradi dlake - drugace je bila dlaka svetleca, samo urejenost dlake (imam zlatega prinasalca, ki ima precej "divjo" dlako) ni bila uredu, je bila prevec strleca.

- TOTW: se vedno dovolj velik delez mesa, rad jo ima, nimam pripomb. Razen zadnjo vreco sem opazila (imava ribo), da ima precej mocan zadah iz gobca. Tako da naslednjo vreco vzamem ponovno bizona.

Drugace (ce slucajno se nisi prebral) imas dosti izkusenj glede vseh treh hran na tem forumu pod to kategorijo (http://www.pesjanar.si/forum/index.php?board=35.0).

Me pa zanima, kako si povezal raka sinusov s prehrano? Si nasel kaksen clanek na to temo, itd? Iskreno me zanima..

Aja, pa sozalje..  :'(
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Boo na 08 Oktober 2012, 21:46:51
Moj pes je na Orijenu. Enem od ta odraslih, malo rotiramo. Funkcionira fino.
Probali smo tudi Acano in TOTW. Na Acani mi je hujsal, po TOTW je pa precej velike kolicine odpada prideloval.

Ce hoces hrano brez raznih aditivov, lahko razmislis tudi o surovem hranjenju.  :)
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: sammyboy na 08 Oktober 2012, 22:00:04
hvala vama za hiter odgovor.

@Ovčka
Ni konkretno hrana edini dejavnik za nastanek raka, vendar so določene sestavine v pasji hrani magnet za različne tvorbe, najsi bo to rak, tumor ali druga obolenja. Velik problem v pasji hrani so aditivi, kateri povzorčajo da ponujena hrana diši, je lepe (nam za oči) barve, dodana sol, sladkor, dodatki za daljši rok itd. Smrt v hrani leži tudi v uporabi kostne moke in če boš preverila, bo v 90% hrane tja do 7% te moke. Žitarice; tudi te niso najbolj primerne, oz. nekatere vrste žitaric psi sploh nebi smeli zaužiti.

Eden izmed člankov
http://www.naturalnews.com/012647.html

Ko začneš enkrat brati takšne članke, se ti skozla ... vse za denar :'(
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: nanica na 08 Oktober 2012, 22:22:44
Moji psički, mešanki iz zavetišča sem na začetku kupovala Hill's ampak se je potem začela praskati in tudi dlaka ni bila več taka kot bi morala biti, nato sem imela Eukanubo (priporočilo veterinarja) katero ni marala kaj prevec. Kasneje sem prešla na Flatazor, katerega je sicer jedla premalo časa da bi videla če ima kakšne probleme.

Ko sem lani oktobra dobila novega psa, dolgodlako čivavo, katero je že vzrediteljica hranila z Taste of the wild, sem tudi starejšo psičko začela hranit z isto hrano (okus bizon).
Psa nimata nikakršnih problemov z dlako, prebavo in imata jo zelo rada!

Definitivno bom ostala na TOTW dokler bo kvaliteta tako dobra!

LP
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Ovcka na 08 Oktober 2012, 22:24:37
Ja, jasno mi je da so razni aditivi skodljivi, prav tako zitarice niso primerne (psi so le mesojedci). Meni je predvsem glavni minus teh nizko cenovnih hran to, da je prakticno pes kanibal, ker je v teh hranah je pod tisto "meso in mesni stranski proizvodi" zapakirano vse, od zmletih trupel pobranih iz ceste do trupel hisnih ljubljenckov, katerih niti iz vrecke ne vzamejo, nekateri imajo se ovratnice gor, nekateri imajo v sebi imajo kemikalijo (ne spomnem se imena na pamet) za evtanazijo, itd.. Zato ze od zacetka hranim s kvalitetno hrano, tako da vsaj priblizno ves kaj hranis, pa ceprav gre vcasih cenovno tezko skozi. Samo vse se da, ce se hoce.

Hvala za link!
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Saga na 08 Oktober 2012, 22:38:13
od zmletih trupel pobranih iz ceste do trupel hisnih ljubljenckov, katerih niti iz vrecke ne vzamejo, nekateri imajo se ovratnice gor, nekateri imajo v sebi imajo kemikalijo (ne spomnem se imena na pamet) za evtanazijo, itd..

Je bila kakšna raziskava? Imaš povezave za prebrat?
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Ovcka na 08 Oktober 2012, 23:18:46
Je bila kakšna raziskava? Imaš povezave za prebrat?

Na linku, ki ga je dal sammyboy je tudi o tem govora. V Ameriki se tega na veliko posluzujejo.
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: sammyboy na 09 Oktober 2012, 06:19:09
Tudi to je res, kaj je napisala Ovčka. Načeloma morajo trupla živali po predelavi končati v termoelektrarnah, uporabijo jih za razne farmacijske in tehnične proizvode, predelajo v kostno moko itd , zato smo našega Jacka kremirali in ga "pokopali" doma.

Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Lunette na 09 Oktober 2012, 08:46:47
Kakor koli že...iz raznih takih zgodb potem nastane fobija pred pripravljeno pasjo hrano  ;) Nekaj je na tem najbrž res, vsemu pa tud ni za verjet. Ker poznam pse ki so celo življenje bili hranjeni na takem šrot futru da to res ni...dočakali starost 14let-sicer v nikakor ne zavidljivem splošnem počutju. Moja psica pa je vidla vse kar je več kot 3 zvezdice ocenjeno + lep čas surovo + lep čas kuhano (hja smo prebral tiste čase nekaj strani na temo kaj vse gre v brikete ::)) pa je pri komaj 10 letih šla za tumorejm na srčku (še praktično zadnji dan se je še potikala po agi ovirah).

V splošnem zna držat, da je hrana tista, ki botruje k dobremu počutju...na samo dolgoživost pa ima vpliva še marsikaj drugega kot samo hrana.

Drugače pa za vse tiste, ki potem iz briket prešaltajo na domačo hrano (zarad fobije pred pripravljeno hrano za pse)...a vi veste kaj vse sfilajo v prehrano ''zrezkov''? Tam je šele ene vsebnosti kostnih mok pa GSO krmil pa skrajno neprimerne prehrane živalski vrsti... Ste že kdaj bili zraven pri kosanju mesa? Tko za res, ne tisto, ko doma mal s kosti potegnete. Pa koliko tumorjev se najde na takih živalih, ki niso v povprečju starejše od 2-3let.  :-X Med drugim tudi zato, ker pri njih dolgoživost že dolgo ni več pomembna, ampak genetsko usmrejeno samo v prirast. Hitro prirast. Posledično se pri taki gentiki pojavljajo tudi hitre prirasti nezaželjenih tvorb. No to med drugim jemo tako mi kot vaši kuži, ki uživajo doma pripravljeno hrano. Bi lahko rekla, da nismo potem kaj dosti naredil, a ne? Seveda pa do končnega potrošnika pride lep zrezek, fino zapakiran, sveže postrežen, v znak kakovosti pa kupimo en orenk ogromen štikelc. V prepričanju, da bomo mi in naš pes jedli zdravo nepredelano hrano. Aja pa to ni čez lužo prišlo...je kar tu v Evropi  ;)
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Lunette na 09 Oktober 2012, 08:49:39
V Ameriki se tega na veliko posluzujejo.
Ampak po ocenah so pa samo ameriške (ajd pa kanadske) hrane ocenjene kot edino primerne psom. Evropskih pa bolj malo.  ???
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Saga na 09 Oktober 2012, 08:57:27
Oh, šele zdaj sem prebrala, sem kar sklepala, da je kaj o sestavi (po postu).

Ampak po ocenah so pa samo ameriške (ajd pa kanadske) hrane ocenjene kot edino primerne psom. Evropskih pa bolj malo.  ???

Kaj ne veš, da je vse ameriško oh in sploh  :D Se jim pa ja tako trudimo v vsem slediti, pa čeprav na kilometre smrdi in je več kot očitno, da ne funkcionira! Amerika je Amerika!  :D

Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Lunette na 09 Oktober 2012, 09:14:15
Ja pa no... :) Če so vse strani o ''bavbavbriketih'' ameriške. Po drugi strani pa so vse cenjene hrane ameriške. Enačba mi ne gre :D
Eh sem rahlo preveč v ''prehrani za ljudi'' kot taki pa vidim kolk enga sranja se pridela. Pa k sreči v evropi manj kot v ameriki. Pa še tukaj za ''sosedovem plotu'' je tega preveč. Me kar zmrazi.  :-X Nazadnje ko smo delali en ''preizkus'' doma pa sploh. Mi je zelenjava iz trgovine (uvoz) v hladilniku zdržala 2 mesca predn je zgnila.
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Ovcka na 09 Oktober 2012, 09:24:45
Evo se en video: http://youtu.be/c_iquaXngyg (http://youtu.be/c_iquaXngyg)

Drugac se pa strinjam, ni samo pasja hrana v k****, tudi hrana za ljudi masovne izdelave je zanc.  :-X
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Saga na 09 Oktober 2012, 09:36:49
Mi je zelenjava iz trgovine (uvoz) v hladilniku zdržala 2 mesca predn je zgnila.

Hehehehe je zadnjič sestrič isto pravil.
Zaradi dela je moral biti v LJ, kupil paradižnik, prvo skritiziral okus (je 's kmetov' in je bolj kot ne vse domače) in ker je po cele dneve delal, je na bogi paradižnik pozabil. Ko ga je po več kot tednu zagledal tam zadaj. je pričakoval, da bo ves gnil in pacast. Pazi njegovo presenečenje ko je ugotovil, da se ni niti za pikico spremenil, kaj šele zgnil!
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: čara na 09 Oktober 2012, 09:46:13
Mi je žal za psa. Vendar je rak pri mladem psu dosti povezan tudi z genetiko, imunskim sistemom, stresom, okoljem in seveda tudi hrano, predvsem industrijsko, tisto, kjer je politika taka "za čim manjši strošek, čim več dobička oz. čimprej spitat živino in čimprej dozoreti zelenjavo/sadje".

Res je, najbolj zdravo je tisto kar imaš sam doma na vrtu, polju, sadovnjaku in v štali. Ker veš kaj daješ za jesti in kaki so higienski pogoji.
RC je solidna hrana, srednjega kakovostnega razreda, psi so na njej vzrejani desetletja BP. Belcando ne poznam ekstra. Hills pa je mnogo precenjen, z izjemo veterinarskih diet, ki so posebej formulirane. Pokojni pes ga je izpljuval ven in brez omak, ribjih konzerv ni šlo po grlu navzdol-pa je jedel vse, še hrano od hrčkov, želve, sadje, zelenjavo, krmilo za živino.
Zvezdice so bolj slabo merilo-se je treba vprašati KDO jih tala in po kakšnem ključu.
Najboljše merilo je pes-iztrebek, koža, dlaka, splošno počutje. Ob tem pa tuhtaš kakšne so sestavine in sestava % beljakovin, maščob, OH, vlaknin, vitaminov in mineralov.
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Lunette na 09 Oktober 2012, 10:15:54
Podpis pod tole!
Ni fora sam v tem, da v neke znamke mečejo evtanazirane živali ampak tudi to da zna bit tud zrezek ''oporečen'', ker je že tam en kup svinjarije v prirasti.
Ti pridela ko imaš enkrat psa, ki je alergičen...pa ti čist različno prebavi piščanca iz ene ali pa iz druge reje  ;) in pa seveda ko ti paradižnik (pri nas je bla paprika na testu :D) zgnije al pa ne po nekem normalnem času. ;) In pa ko ti sosed prijavi da zase futra živino drugače kot za prodajo...pa nima masovne reje ampak tam do 10 glav. ::)
sammyboy...kako pa kaj predniki/sorodniki tvojega pokojnega kuža? Si kaj povprašal? Ne sam starši...še bolj nazaj. Če je tvoj izjema bi morali po vsej verjetnosti živeti (in biti zdravi) še vsi njegovi predniki vsaj za ene 3 generacije nazaj.
Mi je pa hudo ob vsaki taki izgubi, ker vem kako hudo je, ko ti psa rak nese  :'( Iščeš vse možne razloge in opcije kako, bi če bi prej...da bi preprečil.
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Lojze na 09 Oktober 2012, 11:06:05
Koliko in kaj se daje v hrano živali,ki so namenjene za prehrano ljudi glih ne bi,ker se je tukaj kar precej spremenilo.Mesne in kostne moke ter ribje moke notri vsekakor ni več.Smo jo pa leta nazaj,ko sem še delala v mešalnici krmil veliko uporabljali.Ampak to je bilo še pred izbruhom BSE.Poleg tega se hormonski in razni drugi dodatki noter tudi ne dajejo,saj se s tem dviguje cena krme.Te pa si marsikdo ne bo mogel več privoščiti v večjih količinah.
Je pa res da večji problem predstavlja uvoženo meso.Presežki mesa v EU in pa tudi drugod po svetu v veliko primerih končajo kar lepo na policah in v mesnicah v Sloveniji.Običajno je to meso,ki ga v državi proizvajalki pred iztekom roka lepo zamrznejo in po nižji ceni prodajo nam.Po naših zakonih je lahko meso od uvoza še 6 mesecev uporabno pred odmrznitvijo.Kompliciran proces.V glavnem na vašem krožniku se lahko znajde lep, prekrasen,sveže delujoč zrezek iz živali,ki so jo nekje na svetu zaklali že pred letom dni.
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Lanabela na 09 Oktober 2012, 11:45:24
Tiste zvezdice pri ocenah za hrano ne pomenijo nič. Namreč niso slabo ocenjene nekvalitetne hrane ampak tiste, ki vsebujejo žitarice. Večji ko je procent mesa in večje ko je vsebnost beljakovin v hrani, višja je ocena. Mene tak način ocenjevanja ne prepriča. Tisti, ki bi dokazal, da žitarice psom a priori škodijo in da jih niti niso sposobni izkoristiti se še ni rodil. Če seveda ne vzameš za sveto vsega, kar kdo nalima na net.

Pri pasji hrani obstajajo regulativi, po katerih vanjo trupla evtanaziranih živali  nikakor ne pridejo. Vsaj v tisto, ki je proizvedena v Evropi ne. Prav tako ne tista kostna moka, ki je sporna - ta mora v EU v   sežig že vse od izbruha norih krav (lahko pa se seveda naredi in uporabi moka iz nespornih delov živali ali rib). Prav tako se v Evropi EQ (najbolj sporen antioksidant, ki so ga do pred par let vsebovale skoraj vse ameriške pasje hrane in ki se na veliko porablja pri prehrani farmskih živali in v klavnicah za konzerviranje ostankov) nikoli ni uporabljal. Evropske hrane so namesto tega vsebovale manj nevarne in tudi v človeški prehrani uporabljane BHA in BHT - v pasji hrani so jih že pred 10+ leti zamenjali s tokoferoli (vitamin E).
Je pa res, da so Evropske hrane na teh zvezdičastih lestvicah zelo slabo ocenjene.
Belcando kljub eni sami samcati zvezdice ne vsebuje umetnih barvil, sintetičnih antioksidantov, kostne moke, GSO in soje. Zagotovo ta hrana ni nič bolj rakotvorna od katerekoli visokoocenjene hrane.
(btw, sama hranim svoje pse z nizkozvezdnato hrano enako ali manj kvalitetno od Belcanda že skoraj 30 let, pa srednjeveliki psi, ki se jih je v tem času pri meni in pri žlahti nabralo že kar precej ob njej živijo 14 -17 let, pa noben ni staknil raka pred 13 letom).

Bo kar držalo, da je za pojav raka pri mladih živalih (in ljudeh) v največji meri kriva genetika. Rakotvornih snovi v okolju pa tudi mrgoli in se jim praktično ne moreš izogniti (sonce, voda zrak, svoboda so enkrat pisli...

Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Lunette na 09 Oktober 2012, 12:11:01
Koliko in kaj se daje v hrano živali,ki so namenjene za prehrano ljudi glih ne bi,ker se je tukaj kar precej spremenilo.Mesne in kostne moke ter ribje moke notri vsekakor ni več.Smo jo pa leta nazaj,ko sem še delala v mešalnici krmil veliko uporabljali.Ampak to je bilo še pred izbruhom BSE.Poleg tega se hormonski in razni drugi dodatki noter tudi ne dajejo,saj se s tem dviguje cena krme.Te pa si marsikdo ne bo mogel več privoščiti v večjih količinah.
Je pa res da večji problem predstavlja uvoženo meso.Presežki mesa v EU in pa tudi drugod po svetu v veliko primerih končajo kar lepo na policah in v mesnicah v Sloveniji.Običajno je to meso,ki ga v državi proizvajalki pred iztekom roka lepo zamrznejo in po nižji ceni prodajo nam.Po naših zakonih je lahko meso od uvoza še 6 mesecev uporabno pred odmrznitvijo.Kompliciran proces.V glavnem na vašem krožniku se lahko znajde lep, prekrasen,sveže delujoč zrezek iz živali,ki so jo nekje na svetu zaklali že pred letom dni.

E točno to. Koliko stvari je iz uvoza pa noben tega konkretno ne pogleda ko kupuje.
Kot drugo pa v slovenski krmi za živali še vedno je prisotno ogromno GSO (kostne moke res ne). Poleg tega jaz pod težavo v prehrani štejem tudi živalski vrsti manj primerno hrano (recimo enormne količine žitnih silaž za govedo in pa en kup sirotke za prašiče). Se pozna precej na samem mesu.  ;) In posledično presnovi osebka, ki je občutljiv (ali bolje rečeno genetsko tok slab da mu ta ''malenkost'' škodi).
Povdarek pa je bil tudi na tem, da se pri živini strmi k prirastu in ne dolgoživosti...torej poseldično koliko je žival genetsko zdrava sploh ni pomembno. Torej tudi na njih ne vpliva kaj dosti koliko so pojedle kostne al pa ne moke...imajo tumorje/ciste/izrastke...ki v končni potrošnji niso pomembne.  ;)
Enako velja za pse. Rakotvornih snovi je v okolju ogromno in sigurno ima genetika tu velik vpliv ali se bo telo znalo ognat težavi ali pa zbolet takoj.
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: maja01 na 10 Oktober 2012, 11:51:16
Ampak po ocenah so pa samo ameriške (ajd pa kanadske) hrane ocenjene kot edino primerne psom. Evropskih pa bolj malo.  ???

Iz povsem enostavnega razloga. Ker so strani z ocenami povecini Ameriske in pac ocenjujejo tisto kar se dobi na njihovem trziscu. Tako kot se ogromnega stevila ameriskih hran (tudi tistih bolje ocenjenih) ne dobi v Evropi, je povsem enako tudi v USA - "nasih", razen velikih multinacionalk tam povecini ni. Prvic je kompliciran uvoz, drugic, pa je z evropskimi brandi tezko priti nekam kjer je ponudba se parkrat vecja kot tukaj.

Kakorkoli, lestvice in zvezdice pri hrani niso vse. Potrebno je prebrati sestavo, vedeti kaj kaj pomeni in predvsem, videti odziv psa. So hrane, ki so v vsej teoriji top, ampak nekaterim zivalim pac ne ustrezajo.
Jaz sicer vse svoje (mesojede) zivali hranim s hrano, ki je ocenjena z maksimalnim stevilom zvezdic, plus s kombinacijo surove hrane in so vse v kar dobri kondiciji in ni videti, da bi jim visoko beljakovinska hrana skodila. Ni pa moja ena psica neko merilo ali reprezentativen vzorec ...

Za razvoj rakavih obolnje je pa faktorjev precej ... ni kriva (samo) hrana, en kup je okoljskih dejavnikov, v primeru limfoma so tudi genetski oz. virusni faktorji ...
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Lunette na 10 Oktober 2012, 12:26:02
 :) ne sej se ne čudim zakaj je tako...čudim se samo dejstvu, da prav isti ameriški trg premore potem toliko nasprotnih informacij (o škodljivosti prehrane)...in da se potem v evropi zanašamo samo na ameriške podatke (da pa sedaj, ker so oni tko rekli pa v vse brikete letijo povozki v plastičnih vrečah v brikete).  ;) Potem se pa iščejo rešitve v sili, ki niti ni nujno da so tako zelo dobre.
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Lanabela na 10 Oktober 2012, 12:48:49
Pri takih in podobnih internetnih straneh je zelo fino malo pošnofat okrog teh strani - ponavadi zelo hitro prideš do (ekonomskega) vzroka. Če slediš stranem, kjer z ognjem in žveplom udrihajo čez brikete, skoraj vedno prideš do nekoga ki prodaja barf ali kakšno drugo alternativno različico. Če slediš stranem, kjer nesorazmerno kritizirajo cepljejnje, ponavadi prideš do nekoga, ki prodaja alternativne zvarke)
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Lojze na 10 Oktober 2012, 13:13:29
Lunette,sirotka se v prehrani prašičev prav tako že leta ne uporablja več.Razlog je isti kot pri kostni moki.Živali,ki so namenjene za prehrano ljudi se ne smejo krmiti z beljakovinami živalskega izvora.
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Lunette na 10 Oktober 2012, 13:23:05
Lojze, pa si ti ziher, da se rejci tega striktno držijo  ;) kolikor jih poznam zelo malo. Če že nimajo več prostega dostopa do sirotke...jim pa krmijo druge vire živalskih beljakvin. Recimo sesirjeno mleko, pa mleko, ki ne gre zaradi somatskih (naredijo skuto za doma...sirotka pa ostane, a ne- stran se pa ne meče ;)). Da ne omenjam kaj vse v alfah kurijo zram krompirja.
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Lanabela na 10 Oktober 2012, 13:27:19
Ja, tamali rejci, ki imajo bolj za domačo porabo zagotovo, veliki se pa kar morajo držat.
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Lunette na 10 Oktober 2012, 13:33:01
Do 10 glav...gre v klavnico...razen tista 2 ki imajo posebej zase  ;) Pa ni edini ki ga poznam. Smo se že menli kako pa kaj...spremenil je pa samo eden.
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: solata na 10 Oktober 2012, 17:25:12
Hmmm, če torej ne gre verjeti "našim zrezkom", kako potem verjamete ameriški hrani?
Kaj niso prav oni začeli z genskim spreminjanjem vsega kar leze in gre? Ne vem no, jaz njihovemu "bio" mesu, ki naj bi bil v briketih, nekako ne morem zaupati...
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Lojze na 11 Oktober 2012, 07:17:15
Lunette,100% sem prepričana za farme,ne pa za male rejce.Vem,kako je pa bilo včasih,ko se je sirotka tudi po farmah še fotrala.Ampak sedaj se pa res ne.V prehrani farmskih prašičev se itak uporablja samo še mleto žito in premiksi.Je pa kakovost "Krmil" v veliki večini odvisna od kakovosti žita.Tega pa kupujemo vsepovsod,še največ na Madžarskem.
Solata,sicer bolj redko kupujem meso v mesnici,ampak takrat ko ga,se prepričam,da je SLO porekla.Prašiča običajno kupimo na farmi Klinja vas,saj je mož tam zaposlen,govedino od njegove žlahte,pa perutnino tudi,žrebetno pa od kmetov,ki jih dobro poznam.Tako da je edino meso,ki ga kupujem v trgovinah-RIBA.
Kar se pa tiče ameriških zrezkov-jim čisto nič ne verjamem.
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Lunette na 11 Oktober 2012, 09:21:57
Lojze, pravim za nekatere domače rejce ne trdim za farme.  ;) Še vedno pa se pojavljajo GSO žita. Se pa tudi ta k sreči zmanjšujejo v večini krmnih mešanic. Čeprav mi za določene živalske vrste še vedno sestava zgleda porazna. 2much žit pa melas pa soj itd. Enačba je pa ista - to kar ješ to si oz. to kar poješ se nekje pozna. Že pri rastlinah  :) je in okus in kvaliteta živila pomembna od rastišča. Ampak to je že debata za drug forum ali temo (''živa'' pa ne ''živa'' hrana) :)
Pa predvsem se ni point prebral. Ko je vedno toliko govora samo o tem da so kostne moke v prehrani (psov) krive za nastanek raka...pa pravim da ne samo to, ker živina ki je ''živela'' od kostne moke je prav tako imela razne telesne težave (ok sicer več) prav tako kot jih ima živina sedaj, ko ne je več kostne moke. Torej ni vse samo v hrani ampak najbrž tudi v genetiki. Mar ne?

In seveda verjeti ali ne verjeti ameriškim zrezkom...jaz jim tud ne...prav tako kot ne verjamem vsemu, kar prileze čez lužo kot edino merodajno v sami prehrani psov (tako kot ne vsem njihovim analizam, ne ''naravni prehrani'', ne njihovim edino dobrim briketom, prav tako ne njihovem ustekleničenem zraku :P), ker so pravzaprav oni med prvimi, ki so zafurali veliko z vsemi multinacionalkami. Pa srčno upam, da jim evropa ne bo prehitro sledila v tem trendu.
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Lanabela na 11 Oktober 2012, 10:54:09
Kvalitetna kostna moka je bila odličen mineralni dodatek hrani, do pojava BSE. Ne glavna sestavina hrane. Da bi lahko povzročala raka, je zame velika novost, pa bi rada, da malo bolj natančno opredeliš (sama sem se nekoč, ko še ni bilo pet šopov, pripravljenih hran, mineralnih dodatkov....ukvarjala s teraristiko, moji pazilci in dvoživke so dobivali zelo krepak dodatek kostne moke in bili zelo zdravi, vitalni, dobro so se razmnoževali - kar je bila v tistih časih velika redkost - in so dolgo živeli). Če ne bi bilo neskončne požrešnosti in bi se kostna moka izdelovala po predpisih, iz predpisanih surovin in se ne bi zlorabljala za kanibalsko prehrano, bi jo lahko  še vedno s pridom uporabljali, namesto da drago plačujemo za njeno uničevanje.
Tudi kar se tiče mleka in sirotke pri prehrani prašičev v majhnih rejah, ne vidim problema, če se uporablja kot dodatek ostali hrani in se ne pretitrava (ko so pri naših še imeli prašiče in kravo, so prašiči seveda dobili tudi mlečne ostanke) Me veliko bolj moti kaj drugega v krmnih mešanicah.
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Lunette na 11 Oktober 2012, 11:29:05
Ja sej. Glih to hočem povedat, da se izpostavljajo te pa one stvari, kaj vse je v hrani škodljivega pa rakotvornega pa iz česa vse se delajo te pa oni sestavni deli briket (evtanazirani psi za predelavo v pasjo hrano in za izdelavo kostne moke ???) in potem nastanejo fobije pred vso briketirano hrano. Hkrati pa se iz prav tako ameriških virov širi ideja, kaj pa naj bi psi jedli (seveda ameriške hrane, pa nič žit ter vse ostalo itd.). In kot izpostavitev, da temu najbrž v detajle ni tako sem dala primerjavo z živinorejo. Tam recimo ni pomembna dolgoživost živega bitja ampak nek določen prirast/mlečnost. Živino se je krmilo s kostno moko - pa so zbolele. Ampak sedaj, ko se jih ne krmi več s kostnim mokam - pa še vedno niso dolgožive (zdravstveno gledano, ne samo zaradi hitrega odhoda v zrezek). In zakaj bi potem bilo pri psih drugače?
Ne samo hrana - predvsem genetika ima tukaj rahlo večjo vlogo. Hrana vsekakor da piko na i ni pa to vse.
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Lanabela na 11 Oktober 2012, 11:42:21
Čisto vse, kar vneseš v organizem je potencialno škodljivo. Celo voda je smrtno nevarna, če jo je preveč.
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Lunette na 11 Oktober 2012, 12:07:18
 :) res je.
Ravno zato mi pa amerika ni ušeč, ker zapakirajo vse, kar se jim ljubi v tisto folijo, ki jim trenutno paše (oz. interesni skupini). Zmagajo mi tudi hrane brez žitaric, ker jih pes naravno gledano bojda ne prebavlja...a hrana ima pa krompir...ki ga pes nepredelanega ravno tako ne prebavlja. Ful fora.  8)
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: solata na 12 Oktober 2012, 23:42:45
Joj Lojze, za tvoje "mesne veze" sem ti pa kar malo fovš  :-[...

In kaj hranite ostali, ki niste pristaši ameriške hrane?
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Fero na 13 Oktober 2012, 12:12:08
Joj Lojze, za tvoje "mesne veze" sem ti pa kar malo fovš  :-[...

In kaj hranite ostali, ki niste pristaši ameriške hrane?

Samo surovo meso in kosti.
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Lunette na 13 Oktober 2012, 13:32:45
Po tem ko mi je psico neslo za rakom? Pa kljub temu, da je od vsega najmanj pojedla briketov, ker je bila večino časa na kuhani in surovi hrani.
Danes hranim z različnimi znamkami hrane (se prilagajam akcijam-kaj čmo ;)) dostopnim na bližnjem trgu (večina slovenskem eventuelno naročim kaj iz tujine). Pač izbiram tiste, ki mojim psom ustrezajo. Večinoma menjam po 2-3 žakljih in okus in firmo. Eden je itak skoz na dieti zarad alergije. Zraven jim še kaj skuham, nekaj dobijo surovega. Ne da striktno nikoli ne kupim ameriške (tow se najde na jedilniku bp), sam njihovih priporočil ne jemljem več za sveto resnico o prehrani. In nikoli na hrani ne vzrtajam, če se mi pokaže, da jim ne ustreza že po 2 obrokih. Smešno se mi zdi ''sej bo, navadit se jo mora, pa količino spremeni pa bo...''. Ne. Če jo poje in je ok jo še dobijo. Če ne je pač ne prakticiram. In zanimivo pri večini nimam težav, če menjam hrano takoj (je praktično nikoli ne mešam in ne delam postopnih prehodov). Niti nimam težav, če dobijo zjutraj surovo-popoldan brikete, obratno, mešano s kuhanim...tudi ne pri občutljivčku (pri njemu samo pazim, da ne dobi kaj kar mu res ne ustreza)
Od vsega najbolj vesela sem, da mi je eden pes že nadživel pokojno druga jo bo kmalu.
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Lanabela na 13 Oktober 2012, 13:48:50
Evropsko hrano, kupljeno ali doma pripravljeno. V bistvu hranim isto znamko briketov že cca 30 let. Če imam srečo in kdaj kakšen žakelj hrane dobim, jo pač pofutram brez vsakega problema.
Rak sicer se pojavlja  - od naših psic sta zaradi raka na jetrih poginili dve (od 12 ki jih ni več), a sta obe zboleli po 13 letu.
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Tejch na 13 Oktober 2012, 14:21:21
In kaj hranite ostali, ki niste pristaši ameriške hrane?

2/3 surove in 1/3 kuhane hrane. Brikete včasih uporabim za priboljške, pa ene 1x na mesec kot obrok, to je pa tudi vse. Glede briketov; kupim neko mini pakungo (do max. 3 kg), včasih kako slabe kvalitete, včasih kako srednje kvalitete in včasih kako dobre kvalitete. Ker kake količine ona dobiva je itak praktično vseeno kake kvalitete je in če je ameriška ali ni. Da bi pa skos dajala brikete mi pa itak na misel ne pride pa vseeno če so ameriški ali ne  ;)
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: solata na 13 Oktober 2012, 19:09:10
Vsem hvala za odgovore!
Doktorirala bom glede hrane :-P in mi je vaše mnenje v veliko pomoč. Meni se tudi zdi ok, da imam pse na pretežno kuhani hrani in tu pa tam dodajam brikete. Nikakor se nisem mogla odločit glede surove hrane, oz. mesa, ker večina v "luft skače" že, če samo omenim, da mešam kuhano in brikete. Torej se vam ne zdi sporno mešat vse, kot pravi Lunette...če psu to seveda odgovarja?
Uf ja, Lunette, akcije nas rešujejo  :-\...čak, da nas po žepu useka še tistih 20%  :'(
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Lanabela na 13 Oktober 2012, 19:42:55
mešaš lahko kar te je volja, a raje ne v enem obroku - torej brikete posebej, doma pripravljeno posebej (lahko zmešaš kuhano in surovo, samo da ni kosti med rižem recimo), če daješ mlečni obrok posebej.
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Sleepy na 13 Oktober 2012, 20:48:23
Jaz pa nič kaj dosti ne kompliciram. Surovo meso, edino perutnina je vedno kuhana in dodatki (olja, alge, rumenjak, pa še kaj). Včasih je zraven riž, običajno pa prepečenec, ribe iz konzerve, sem in tja kuhane/pečene girice, ker jih ni treba nič čistit. Zelenjave za vzorec, ker se mi je ne da pobirat okoli, pa mozgove kosti za "igrat". 
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: solata na 13 Oktober 2012, 21:15:16
Sleepy, ko si ravno omenila kosti...v eni temi sem prebrala, da kosti niso ok. Kaj zdaj, so ok ali ne? In katere so ok?
Jih lahko dobi tudi mlad pes, ki še nima vseh zob? Kakšna je možnost, da se zobki poškodujejo, če dobi npr. govejo ali svinjsko kost?
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Sleepy na 13 Oktober 2012, 22:06:26
Jaz dajem samo mozgove, načeloma surove. Mozeg poliže ven, s čemer se za nekaj časa zaposli, kosti pa itak ne more zgrist, se z njo bolj igra in jo gloda, pa zobe puca. Ko so prazne jih prekuham, pa je pol še za nekaj časa uporabna (dokler je pač proč ne vržem). So dobivali tudi mladiči namesto umetnih kosti. Nimam v spominu, da bi si kdo kdaj kakšen zob polomil, so bli pa kar za dolgo zaposleni.  :) Se da prosit mesarja, da odreže malo daljše kose, pa so prazne pol uporabne kot kong. Če se jih pa prej skuha, pa pač mozeg ven spolzi, ga pa poližejo. Na kost pa kuhanje ne vpliva.
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Tejch na 14 Oktober 2012, 09:23:55
Lahko dobi mlad pes, ki nima vseh zobov kosti. Ampak daj pač take, ki jih lahko zgrize (piščančje - ampak dovolj velik kos, da ne more goltat). Trde mozgove kosti naj ne bi bile OK, ker če jih pes je več let mu lahko zob poči. Pa še težko prebavljive so, ker imajo debele stene. Sicer jaz dajem tako lahko prebavljive, kot tudi tiste tadebele kosti ("za v juho"), ampak ja, tele tadebele so bolj za igro kot pa za kaj drugega, ker jih itak navadno ne poje kaj dosti ;) . Dajem pa surove kosti, samo tiste iz goveje juhe dobi včasih, malo obgloda meso, kite ipd. dol ter malo obgloda kost potem pa pusti in vržem stran  ;)

Uf ja, Lunette, akcije nas rešujejo  :-\...čak, da nas po žepu useka še tistih 20%  :'(

Greš na domačo hrano pa se nič ne zveča cena ;) .
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Nika na 14 Oktober 2012, 11:10:40
Če imaš velikega psa, ni doma pripravljena hrana prav nič cenejša - dobim sicer ogromno stvari zastonj, vendar se mi čisto nič bolj ne splača napram briketom.

Klanje ovce, kako je z vampi? dat psu kar neoprane in sveže?
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Lanabela na 14 Oktober 2012, 12:09:55
Najprej je treba vedeti, da določeni psi kosti ne smejo dobiti niti za vzorec, ker jim škodijo. Pika.

Naše kosti sicer dobijo, če jih ravno imamo, posebej kupim jim jih mogoče dvakrat letno. Dobijo tudi tadebele mozgove iz župe in  jih v celoti pospravijo - torej ne ostane noben obroček. Zob počil ni zaradi kosti ni še nobeni, obrabiti si jih pa pri tako majhni količini kosti niti ne morejo.
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Sleepy na 14 Oktober 2012, 13:23:56
Mozgove pojejo cele??? O, svašta.
Jst kosti za jest ne dajem sploh nobenih, celi so pa ostali še tudi čisto vsi obročki, na kakšnem se je mogoče rahlo poznala kakšna sled od zob, kaj več pa ne. Res pa da uporabim samo tiste debele kose kosti.
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Lanabela na 14 Oktober 2012, 13:46:51
Cele. Sicer nekaj časa traja, ampak izginejo tudi obročki, če jih prej ne vzamem seveda. Še najdlje so imele govejo spodnjo čeljust, a so tudi to požulile do par cm velikega koščka, ki sem ga preventivno vzela, da ga ne bi katera pogoltnila celega.
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Tejch na 14 Oktober 2012, 15:46:50
Najprej je treba vedeti, da določeni psi kosti ne smejo dobiti niti za vzorec, ker jim škodijo. Pika.

Ja, to je res. Ampak tudi žita ali pa briketi nekaterim škodijo pa jih ne smejo dobiti niti za vzorec pa tega ne povdarjate. Saj probaš pa vidiš če mu paše ali ne. Res pa je, da je treba pazit kakšno kost daš (da je dovolj velika in ne preveč debela ter da ni gola) in koliko, da se mu ne zatakne ali ga ne zapre. Pa fajn je, če si zraven ko je kosti  ;)

Nika, imam velikega psa pa me pride veliko manj kot (kvalitetni) briketi. Dam nekje max. 20€. Sicer dobim nekaj stvari zastonj, če pa ne bi dobila nič zastonj pa bi jo tudi komot nahranila z 30€  ;) . Briketi bi me prišli kar precej več. Poje pa 850g hrane na dan.
In ja, lahko daš vame kar neoprane in sveže. Taki bi naj bili najboljši  ;)
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Lanabela na 14 Oktober 2012, 16:06:44
Citiraj
Ja, to je res. Ampak tudi žita ali pa briketi nekaterim škodijo pa jih ne smejo dobiti niti za vzorec pa tega ne povdarjate
Kako da ne. Od kod pa potem moda "no grain" hran, pa čisto resno napisane trditve o nesposobnosti psov, da prebavijo ogljikove hidrate in podobne neumnosti, na račun katerih se da mastno zaslužiti? Čeprav za velikanska večino psov to ne drži? Ali pa, da psi ali mački ne smejo piti (kravjega) mleka, čeprav ga večina lahko?
Kosti lahko pri psih, ki jih ne smejo jesti povzročijo zelo resne težave, tako da je pač treba biti previden. kosti ne smejo dobiti niti za vzorček psi s kolitisom, ker jim lahko povzroči zelo hudo drisko, nekateri psi po kosteh dobijo bolj ali manj trdovratno zaprtje, tretji pa kose kosti redno izbruhajo (kjar samo po sebi sicer ni nič hudegam je pa zoprno). Pri tem sploh ni važno ali je kost gola ali v mesu, kuhana ali surova. Prav tako je treba vedeti, kako psi kosti jedo. Nekateri so previdni in kosti samo oglodajo. Drugi zdrobijo in požrejo vse, pri tretjih  pa je treba paziti na kosti, ki se lomijo v ostre kose, ker jih pogoltajo in se lahko kam zataknejo ali povzročijo poškodbe.
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: SpelaZ na 14 Oktober 2012, 22:08:34
Naš vse kosti zbruha.... Tako, da po drugem poskusu, mu jih ne dajemo več... Glavna jed so briketi, že nakaj časa TOTW, ker mu ti sedejo. Priboljški pa sadje, zelenjava pa hrenovka, ko delamo (RO) ali je reeeees priden  :P... In ne delam več nikakršnih raziskav. Menjam hrano samo še, ko in če bo nujno....
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: čara na 14 Oktober 2012, 22:56:32
15 kg vreča kvalitetnih briketov te pride cca 30 eur. Ni pa moderna znamka. Jo pa jedo tekmovalni psi...Pa tudi Bosch, ki je bolj znan ima tako ceno in če so psi 20 let na taki hrani, s povprečno kvalitetno življensko dobo 14 let-je kvalitetna hrana.  :)

In če ti vreča drži 1-1.5 meseca. si lahko preračunaš meso, zelenjavo in žitarice, pa kake začimbe in potegneš vzporednico s 30 eur briketi in xy € ostalega?
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Tejch na 15 Oktober 2012, 17:24:50
In če ti vreča drži 1-1.5 meseca. si lahko preračunaš meso, zelenjavo in žitarice, pa kake začimbe in potegneš vzporednico s 30 eur briketi in xy € ostalega?

Meso, zelenjava, žitarice in ostalo (ne mislim začimb ;) ) me pride 20€ ali pa še manj. Je pa res, da je nekaj zastojn (nekaj mesa, kosti in zelenjave). Če pa ne bi nič dobila zastojn bi pa bilo 30€ ali manj, nikakor ne več. Ko pa še nisem hranila žitaric in zelenjave me pa je prišlo 15€ (pa je šlo več mesa kot sedaj). 15 kg vreča briketov bi bila verjetno za mesec, mogoče malo več. Pride pa najmanj 30€. In glede na to da moja ne prenaša dobro žitaric če jih redno vsak dan dobiva v neki količini (ugotovila sem da je fajn če jih je nekje 5% v hrani) bi ji morala kupovat grainfree hrano, taka bolj poceni hrana bi bila samo kot del hrane, če bi bila ;) . Tako da bi prišlo kar precej več. Pa tudi druge vas pride več kot pa če bi dajali domače. Če se znajdeš in si najdeš dobre vire boš prišel bolj poceni skozi kot pa z briketi ;) . Če pa kompliciraš pa za psa kopuješ samo tanajbolši mesek pa najboljšo zelenjavo in žita kar jih najdeš pa valda da te pride (veliko) več  ::)
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Nika na 15 Oktober 2012, 18:57:06
Tebe pride ceneje, jaz navkljub dobrim virom ne dobim mesečno 30,40kg mesa zastonj. In kot sem zgoraj že napisala, se mi nič bolj ne SPLAČA domača prehrana. Eno je met malega kužeka, drugo pa 50+ kilsko mrcino. Če se tebi izide, lepo, poskusi pa razumet zakaj se nekaterim ne.

Se mi pa zdi najbolj pametno kombinirat kvalitetne brikete in domačo hrano, ne zaradi cene ampak zaradi psa. Marsikdo je prelen, da bi po tabelcah računal vsebnost teh in teh snovi, ki so potrebne za dobro funkcioniranje pasjega telesa.
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Tejch na 15 Oktober 2012, 19:17:33
Nimam malega kužka, mam 35+kg mrcino, ki poje na dan cca. 850g hrane. Ne dobim mesečno 30,40kg mesa zastojn, ampak le cca. 10 kg. Več kot pol mesa moram še vedno kupit ampak ja, se pač znajdem in najdem poceni meso. Kupit pa moram tudi vsa žita in nekaj zelenjave (pozimi pač vse ker ni ničesar na vrtu), pa razne mlečne izdelke, ribje olje in priboljške tudi. Ampak ko potegnem črto - 20€ ali pa še manj. Res pa je da nekatere stvari (žita, priboljške, ribje olje) kupim v akciji pa kupim 1x za nekaj časa. Pač nekako vseeno ne razumem ;) . OK pol že ne morte prit bolj poceni, ampak verjamem, da če se vsaj malo znajdeš boš prišel na isto ceno ali pa mogoče malo višjo. Ni pa to zdaj ne vem kak draga hrana tako kot eni govorijo ;)

Ja v preučevanje hrane je treba vložit nekaj truda. Najprej kar nekaj časa rabiš da vse preštudiraš koliko česa mora pes dobit, ampak potem ko to osvojiš pa obrokov ni težko pripravljat. Fajn je da si vse zapisuješ pa npr. 1x ali 2x na mesec malo preračunaš in pregledaš če se držiš razmerij in potem daš malo več onega, malo manj drugega da uloviš razmerje. Domača hrana ni tak bavbav kot nekateri mislite ;) . Je pa res da če res nimaš pojma o razmerjih in domači hrani je bolje da daješ neke brikete in potem domače dodatke. Ampak za moje pojme je boljša vsaj približno ok pripravljena domača hrana ;) . Če malo fališ itak ni nič narobe (razen če ima pes kake posebne potrebe) ;)
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Nika na 15 Oktober 2012, 19:45:37
OK pol že ne morte prit bolj poceni, ampak verjamem, da če se vsaj malo znajdeš boš prišel na isto ceno ali pa mogoče malo višjo.

In samo to ti razlagam - domača hrana NI cenejša  ;)
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: čara na 15 Oktober 2012, 20:51:43
Mnja...poceni meso in odpadno meso (tako, ki za našo rabo ni)...saj ne rečem, je primerno za psa. Ampak je potem isti šmorn kot pri briketih, ki niso human grade, ko nekateri tako jamrajo kaj se daje v brikete noter.  ;D

Če bi našla kake poenotene vire koliko česa naj skuham za pseto....bi tudi jaz večkrat kaj skuhala. Tako pa samo izjemoma.
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Tejch na 15 Oktober 2012, 22:01:09
In samo to ti razlagam - domača hrana NI cenejša  ;)

JE. Samo dovolj znajt se moreš. Če se pa ne znajdeš dovolj je pa ista ali pa višja cena, seveda  ;) .

Mnja...poceni meso in odpadno meso (tako, ki za našo rabo ni)...saj ne rečem, je primerno za psa. Ampak je potem isti šmorn kot pri briketih, ki niso human grade, ko nekateri tako jamrajo kaj se daje v brikete noter.  ;D

Ja v osnovi je isti šmoren. Samo da veš koliko je kaj svežo, kateri del je, od katere živali je, kakšna količina je in ni zapečeno v eno kuglico, tudi nima še ene 50 dodatkov zraven not. V briketih in konzervah bi naj bile tudi "roadkill" živali, pa evtanizirane in tako naprej. Saj ne rečem da so 100% not, ampak mogoče so, kaj veš. Tega v domači hrani ni, pa vseeno če daješ odpadno meso. Vso meso, ki ga kupiš kot "odpad" v mesnici je pregledano tako kot human grade meso in ima iste standarde kot meso za človeško prehrano. In ja, jaz nikoli nisem jamrala da so briketi zanič zaradi klavničnih odpadkov zanič  ;)

Če bi našla kake poenotene vire koliko česa naj skuham za pseto....bi tudi jaz večkrat kaj skuhala. Tako pa samo izjemoma.

Če kuhaš 1/3 mesa, 1/3 žit, 1/3 zelenjave. Pa pazit moraš da redno dodajaš dovolj kalcija (lahko z surovimi kostmi, če ti pa pes kosti ne prenaša ali pa tebi iz nevemkakega razloga preprosto niso všeč pa zmlete jajčne lupine, mlečni izdelki).
Če kuhaš in pes potrebuje beljakovinsko bolj bogato hrano 1/2 mesa, 1/4 žit, 1/4 zelenjave. Za kalcij velja enako kot zgoraj.
Če daješ surovo - 80% mesa, 10% kosti, 5% jeter, 5% drugih organov. To naj bi bilo popolno, ampak lahko dodajaš zelenjavo, žita, mlečne izdelke, jajca...
Jaz osebno dajem večinoma surovo (po zgornjem razmerju), dodatki pa so -  10% zelenjave in sadja, nekje 5% žit in 10% mlečnih izdelkov. Surove je 2/3, ostalega 1/3 (sem štejem tudi priboljške in brikete).

Več razmerij je zaradi tega, ker so si vsi psi različni in vsem ne paše do potankosti enaka hrana. Vsako razmerje lahko malo prilagodiš, da tvojemu psu paše.  Ne bo umrl zaradi tega ;) . Saj različne vrste briketov so si tudi po sebi zelo različne (če gledaš razne light, active, grainfree varinate - ene imajo veliko žit, ene nič, ene majo majn mesa, ene ful...)  ;)

Samo ne preveč komplicirat pa bo vse ok ;) . Pa le privošči svoji psici večkrat kaj domačega, brez skrbi ;)
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Nika na 16 Oktober 2012, 10:42:39
Bohseusmil ;D Mene ne pride cenej. Če se tolk znajdem, da dobim ves meso zastonj, me pa bencin po žepu useka. Sam rečmo, da se ne znajdem zadost in da je domača hrana res cenejša, sliši se res fajn  :)

čara res, če imaš osnovo kvalitetne brikete si kamot umisliš par obrokov kuhanega in ti ni treba nič preračunavat pa komplicirat. Ima kdo izkušnje/mnenje o že pripravljeni mešanici  - http://www.zoohit.si/shop/psi/suha_pasja_hrana/grau ?
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Roxy na 16 Oktober 2012, 12:17:18
Bohseusmil ;D Mene ne pride cenej. Če se tolk znajdem, da dobim ves meso zastonj, me pa bencin po žepu useka. Sam rečmo, da se ne znajdem zadost in da je domača hrana res cenejša, sliši se res fajn  :)

Se strinjam. Jaz bi z veseljem svoji kuhala pa mi finančno niti slučajno ne znese in, ker nimam skrinje (je nimam kam dat) za spravljanje večje količine hrane, tudi časovno ne. V bloku sredi mesta si pač ne morem pridelovati svoje zelenjave, klavnic pa tudi ni v bližini, še manj kmetov pri katerih bi stvari vzela in bi me dejansko prišle ceneje...
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Lanabela na 16 Oktober 2012, 12:49:18
Nič ne pride ceneje, sploh če moraš kuhati zato, ker je pes bolan/star in si ne moreš pomagati s takimi in drugačnimi pometeninami in klavničnimi odpadki. Če imaš nekje vir zastonj ali zelo poceni  mesnih ostankov in pridelaš zelenjavo doma potem že še gre, a je treba delati z velikimi količinami hrane, računati tudi bencin in elektriko za kuhanje in zmrzovanje. Če pripravljaš hrano za večjega psa, ki ne sme dobiti mastnega mesa in kosti in če pripravljaš sproti ali za par dni, pride veliko dražje kot kvalitetni briketi. Tudi če iščeš take in drugačne akcije. Pride pa precej  ceneje od raznih veterinarskih dijetnih konzervic.
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: solata na 16 Oktober 2012, 13:44:44
Tale tema je super.  :)
Kombiniranje raznolike hrane se mi zdi odlična ideja in mislim, da bi se dalo tudi malo prihranit. Meni osebno je pomembno zlasti to, da psi ne bodo vse življenje samo na briketih. Tisti, ki omenjate kvalitetne brikete...pri vsej poplavi briketov, kateri briketi so za vas v tem rangu?
Recimo, ravno za vikend sem zvedela še za eno znamko kvalitetnih briketov (tako pravijo, vem pa ne) Ortin. Cena je izredno ugodna, samo jaz nekako ne zaupam španski proizvodnji (brrr, sem dobila asociacijo, da je kak hrtek not vmešan  :'()...kaj pravite vi?
Hvala vsem, ki delite svoje izkušnje!  :)
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Urška na 16 Oktober 2012, 13:55:31
Pri mojih psih sem skozi leta dala skozi vse, od briketirane, kuhane in surove hrane. Različne filozofije prehranjevanja, različna razmerja pri mešanju. Za kavč pse nikoli nisem bila najbolj pozorna na njihovo postavo in niso bili zavaljeni.
Pri psu, ki je delal in sem z njim obiskovala tudi razstave, pa sem postala pozorna na sam izgled psa in na vpliv določene hrane na telesni razvoj. Na klasični briketirani hrani je pes neenakomerno rastel (dosegel končno višino pri 6 mesecih) in je imel po mojem mnenju celo življenje zaradi tega posledice. Precej časa je jedel kombinacijo briketirane in kuhane hrane, dolgo časa samo kuhano. Pri obeh različicah je bila v hrani cca tretjina mesa. Pes je bil na tej hrani precej maščobno obložen, če sem želela, da bi bil bolj suh in zmanjšala količino, je začel izgubljati mišično maso in ne maščobo. ker z rezultatom nisem bila zadovoljna, sem iskala različne rešitve. Potem sem se malo poglobila v presnovo in iz kuhane hrane črtala žitarice. Bilo je za spoznanje boljše, ampak šele, ko sem začela mešati mesne vire in jih zvišala nad 50%, se je razlika začela poznati. Tak način prehrane za velikega psa pa je bil ne samo finančno zahteven (pes je na dan pojedel dober kg mesa, pa na piščancu ni ravno OK izgledal), kar precej časa sem posvetila tudi temu, kje priti do bolj ugodnega nakupa, dovolj prostora za shranjevanje in še čas za kuhanje. Poskusila sem tudi s prehodom na surovo, ampak pes na surovi hrani ni izgledal najbolje (preprosto mu ni odgovarjala). Potem sem iskala boljšo briketirano hrano in po precejšnjih mukah in preizkusu skoraj vsega, kar je bilo pri nas na voljo, rezultat ni bil tak, kakršnega sem želela. Veliko težav s prhljajem in izgubo mišične mase. Potem sem, takrat še v tujini, našla hrano, ki se mi je zdela najboljša, jo po mukah in težavah uspela dobiti v test in rezultat me je naravnost šokiral, pozitivno seveda. Ne bom pozabila odzivov ljudi na novi izgled moje mrcine po cca 2 mesecih od prehoda na novo hrano. Pes je bil popolnoma spremenjen, telesno maščobo so zamenjale mišice, postal je bistveno bolj čvrst, imel je več energije. In to mi prej, s prehrano kakršno je imel, žal nisem uspela zagotoviti. Tako, da prehrana mojih psov ostaja v veliki meri briketirana, občasno pa dobijo še kaj za zraven, že zato, da je telo navajeno na spremembe in da na potepanjih po svetu nimam težav tudi v primeru, če mi zmanjka briketov.
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: solata na 16 Oktober 2012, 14:07:29
Lahko zaupaš katera hrana je to?
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Urška na 16 Oktober 2012, 14:19:35
Orijen, proizvajalec katerega me je potem povabil k distribuciji te hrane. Če ne bi iskala za svojega psa najboljše, kar se je dalo dobiti, se danes zagotovo ne bi ukvarjala s poslom, s katerim se  ;) . 
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: solata na 16 Oktober 2012, 14:27:56
Hvala.
Orijen sem že gledala, pa se mi zdi, da bi znal biti beljakovinsko premočan za srednje aktivnega psa  :-\.
Kaj pa kombinacija le-tega z ostalo hrano (kuhano in surovo)?
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Boo na 16 Oktober 2012, 22:57:53
Zakaj bi bil Orijen beljakovinsko premocan? Kaj sploh to pomeni?  ??? V povezavi z aktivnostjo mislim..


Jaz pri svojem, ce se le da, v istem dnevu nikoli ne dam skupaj surovega mesa in briketov. Zacne mehko kakat. Pri kuhanem + briketi ni tezav.
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Tejch na 17 Oktober 2012, 14:48:36
Glede mešanja hrane. Moja dobi 3 obroke na dan, zjutraj je surov, kosilo navadno kaka žita+zelenjava ali surovo, zvečer pa surovo ali briketi. Tako da dobiva kar raznoliko hrano lahko dobi vsak obrok neko drugačno hrano pa ni problemov. OK ima 2 vrsti briketov - po enih je kakec katastrofalen (že napol driska in res res ogromna količina), po enih je pa kar ok (sicer mehek in ga malo na travi ostane ampak je pa formiran in količina je še vedno ogromna). Če bi dajala kake visokobeljakovinske grainfree sem prepričana da bi bilo čisto OK (sedaj ima žitnate, itak jih ful ful redko uporabim za obrok, so navadno samo za priboljške) ;) .
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: mimi89bu na 17 Oktober 2012, 17:39:36
Nekdo je napisal, da se dobi kvalitetna hrana že za 30€  :) KJE PA? OZ KATERA FIRMA? :-[ Jaz še nisem vidla briketov kvalitetnih za manj kot 50€ :) 10kg+ seveda. Manj se mi ne splača kupovat.
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: BlackDevil na 17 Oktober 2012, 17:55:20
Bosch, Cibau itd. Bosch lahko kupiš na Zooplus
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Lanabela na 17 Oktober 2012, 19:18:43
BOSH dobiš za 30€ samo če je ravno v akciji, sicer pa je 15kg (žal) nad 40€. Pa tisti, ki bi radi hrano z malo ali nič žitaricami z njim ne bi bili zadovoljni.
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: pidog na 17 Oktober 2012, 19:48:41
......ali pa Happy Dog , nekateri kar pohvalijo tudi Irsko različico pasje hrane http://www.montanus.si
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Tejch na 17 Oktober 2012, 20:57:28
Bosch sem našla za 30€ na 15 kg ampak Bosch je meni bolj tako no. Ima 15% mesa potem pa še praktično sama žita (pa maščobo in še proti koncu nekaj malega mesa). No saj ja, glede na to koliko pridejo ostale boljše hrane drugega itak za tako ceno ne moreš pričakovat.
Cibau sem našla za 35€ na 15 kg. Sestava se mi zdi malo boljša kot Bosch.
Happy Dog pa žal najdem samo za cca. 50€ za 15 kg. Kvaliteta je pa po moje malo boljša od Boscha...

Pa če gledaš da je to spletna cena in da moraš še poštnino plačat te pride potem še več... Ne vem no na kak način naj bi bilo to tako poceni kot vi govorite... Zaenkrat mi je še vseeno domača hrana veliko veliko cenejša  ::) ;) :P
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: mimi89bu na 17 Oktober 2012, 22:56:53
Ja, tudi meni še ni uspelo najdit kaj pod 60€ :) Drugače pa tale Bosch, a ni to potem na nivoju market briketov. Se mi zdi da je 15% mesa v unem Lidl briketi :)
No, za kuhanje sem pa prelena, že zase ne kuham. Tako da si niti ne predstavljam koliko stane kuhano  :-[
Trenutno razmišljam o Acani. Nisem še probala, je pa baje dost dobra kvaliteta. Je pa spet 70€ 18 kg se mi zdi.
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: BlackDevil na 17 Oktober 2012, 23:12:16
Briketi ki jih kupiš v marketu nimajo mesa notri ampak stranske proizvode. Drugače pa ima Bosch tudi Organic in Ultra Premium linijo.
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Urška na 18 Oktober 2012, 01:25:52
Acana Adult je cca 65 € za 18kg, 50% hrane sestavljajo piščančje in ribje sestavine ter jajca.
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: pidog na 18 Oktober 2012, 07:18:27
Happy Dog pod 50EUR ;D (ena od trgovin)
http://www.zoohit.si/shop/psi/suha_pasja_hrana/happy_dog_natur#

2x15kg ....... 65EUR ........ brezplačna dostava
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Ria na 18 Oktober 2012, 07:57:00
Bosch sem našla za 30€ na 15 kg ampak Bosch je meni bolj tako no. Ima 15% mesa potem pa še praktično sama žita (pa maščobo in še proti koncu nekaj malega mesa). No saj ja, glede na to koliko pridejo ostale boljše hrane drugega itak za tako ceno ne moreš pričakovat.
Cibau sem našla za 35€ na 15 kg. Sestava se mi zdi malo boljša kot Bosch.
Happy Dog pa žal najdem samo za cca. 50€ za 15 kg. Kvaliteta je pa po moje malo boljša od Boscha...

Pa če gledaš da je to spletna cena in da moraš še poštnino plačat te pride potem še več... Ne vem no na kak način naj bi bilo to tako poceni kot vi govorite... Zaenkrat mi je še vseeno domača hrana veliko veliko cenejša  ::) ;) :P

Jaz Acano kupim na zoohit.cz Zastonj poštnina, cene nepremerno nižje, kot pri nas.
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Lilit na 18 Oktober 2012, 10:02:08
Pa če gledaš da je to spletna cena in da moraš še poštnino plačat te pride potem še več... Ne vem no na kak način naj bi bilo to tako poceni kot vi govorite... Zaenkrat mi je še vseeno domača hrana veliko veliko cenejša  ::) ;) :P

Se znajdes ::) malo pobrskas po internetu in najdes najbolj ugodno varianto glede kombinacije cena/postnina. :P

Najcenejsa varianta (po mojem mnenju) kvalitetnih briketov me pride nekje 3.5€/kg. Se cenejsa je v bistvu 2.5€/kg, samo mi psica hujsa na teh cenejsih, ker niso dovolj mocni. 2.5€/kg je tudi najcenejse meso, ki ga lahko dobim - jezik al pa srce. S tem, da kolicinsko pride priblizno 2x toliko mesa na dan kot briketov. Tako da ne pridobim kaj dosti...
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Lanabela na 18 Oktober 2012, 13:38:43
No če pri BOSHu sešteješ vse kar je od mesa pride okrog 30% pri adult varianti. Beljakovin živalskega izvora naj bi bilo okrog 70% od vseh. Cena 30€ je za hrano, ki je v akciji, normalne cene so od 40€ navzgor. Ob nakupu nad 100€ dobim še bon v vrednosti 10%, ki ga vnovčim ob prihodnjem nakupu. Za vzdrževanje normalne telesne teže ene psice rabim cca 20- 30dek/dan, odvisno od teže (20 - 30 kilc) starosti, aktivnosti. Kar pomeni, da me najugodnejša varianta pride za 5 psic na dan manj kot 3€. Če bi kuhala, bi toliko porabila samo za riž in zelenjavo, brez mesa in dodatkov.
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: mimi89bu na 18 Oktober 2012, 15:18:07
Happy dog je pa res ful poceni. Kak je pa kej kvaliteta?
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Tejch na 18 Oktober 2012, 15:50:11
2.5€/kg je tudi najcenejse meso, ki ga lahko dobim - jezik al pa srce.

Vprašaj če imajo kako odpadno meso. Pride kar precej manj  ;)


BlackDevil, že res da ima Organic in Ultra preimum linijo, je verjetno bolj kvalitetna ampak koliko vem tudi dražja ;)
Lanabela, 30% mesa je za moje pojme še vedno premalo ;) . To je ja manj kot 1/3. Sicer ne vem kje si ti to naštela, ker tam na prvem mestu je meso (min 15%) pa potem je proti koncu še nekaj maščobe pa nečesa. Ne vem no...
mimi89bu, meni se happy dog ne zdi poceni. Je bolj dragi kot Bosch se mi zdi. 1x sem pa v trgovini gledala njegovo sestavo, mogoče malo boljše kot Bosch, ampak za mojo psico neprimerno ;)

Sicer se meni tudi ne da kuhat, zato psici 1x na 1-2 tedna (med vikendom, ko imam čas :P ) skuham nekaj žitnega (polenta, riž, gris, makaroni) potem pa dodam še zelenjavo (peteršilj kuhan, ostalo surovo).  Po razmerju 1/2 žit in 1/2 zelenjave. Skuham pa toliko, da ima za 4 obroke, ki jih dam popoldan (zjutraj še vedno surova hrana), zraven tega kuhanega obroka pa še kako ribje olje, ribjo konzervo, mleko, mlečne izdelke, jajca ali pa kuhanega lososa. Ko kuhanega obroka zmanjka pa je cele dneve surovo hrano. Drugače pa ji še včasih od "kuhane" privoščim ovsene/koruzne kosmiče zraven pa še kako surovo zelenjavo ali sadje (tudi razmerje 50-50). Ostala hrana je pa surova, za katero ne gre veliko časa. Samo vzameš vrečko ven, sporcioniraš in daš v posodo. Cela umetnost  ;)
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Lilit na 18 Oktober 2012, 16:03:17
Ampak nimam skrinje in nimam prostora zanjo. Vsak dan se mi ne da hodit v mesnico po meso... in po moznosti se celo dopoldne klicat naokoli, katera mesnica ima kaj mesa na voljo.

Super, da se ti izide brez briketov, ampak definitivno ni cenejse, ce upostevas tudi vlozen cas (ne recem, da se ni vredno potrudit za kvaliteto zivljenja svoje zivali, ampak vedno se to nekje pozna ;)) jaz ta cas rajsi vlozim v ukvarjanje s psi :)

Enkrat v prihodnosti bi rada zvecala kolicino sveze hrane v primerjavi z briketi, ampak trenutno ne gre.
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: mimi89bu na 18 Oktober 2012, 16:07:48
Meni je happy dog ful poceni... 65€ za 30kg. Pri nas ne najdeš cenej kot 60€ za 10-15kg :)
Ma, meni sploh ni jasno, kako ugotovite kaj je za vaše dogije primerna sestava. Moja dva pojesta vse. Res je, da ima tamali najraje od Royal Canin, ampak tavečja pa poje vse, kar dobi. S tem, da me za tamalega pride hrana res poceni (4kg ima), med tem ko tavečja rabi več (35kg) in me pride bistveno dražje. Pa poleg vse hrane, kar ju imata, dobita tudi kuhano meso-dodam med kuhano hrano ali med brikete. Čeprav kuham res sila malo, kuha jima moj "cimer", ko je pač tukaj.
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Lanabela na 18 Oktober 2012, 16:23:55
Citiraj
Lanabela, 30% mesa je za moje pojme še vedno premalo
Mojim psicam povsem ustreza. Pa načeloma se pri hranah, ki jih uporabljam zelo dolgo ne zadovoljim s tistim kar piše na žaklu. Sicer pa ne trdim, da gre za visoko kakovostno hrano. Meni to, da psice živijo 14-17 let in da rabim veterinarja šele po 13 letu (razen za preventivo in eventuelno kakšno manjšo poškodbo) zadošča. Vse ostalo se mi zdi spakovanje in dnar stran metanje (če imaš psa "s posebnimi potrebami" je pa seveda druga pesem).
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Azu na 18 Oktober 2012, 17:20:49
Moje2 tudi pojesta vse, pa 6 kg pes dobi isto količino kot 16 kg psica. Samo razen na parih briketih mi pes na vsem hujša. Dobita vsak dan brikete, potem pa občasno kakšen surov obrok (po pol kile mesa vsak), sadje, zelenjavo, kaj kuhanega...me pa briketi pridejo za oba skupaj manj kot 1€/dan.
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Tejch na 18 Oktober 2012, 18:58:52
Ampak nimam skrinje in nimam prostora zanjo. Vsak dan se mi ne da hodit v mesnico po meso... in po moznosti se celo dopoldne klicat naokoli, katera mesnica ima kaj mesa na voljo.

Ja če nimaš skrinje in prostora za njo je kar sranje ja... Potem je surova hrana res težje izvedljiva... Glede klicarjenja. 1x si vzameš čas pa preklicariš vse mesnice, če dajejo meso za psa ven, si zapišeš tiste ko dajejo in potem par dni pred tem, ko misliš it po meso samo pokličeš eno mesnico od teh pa ti povejo kdaj imajo pa takrat greš.  ;)

Super, da se ti izide brez briketov, ampak definitivno ni cenejse, ce upostevas tudi vlozen cas (ne recem, da se ni vredno potrudit za kvaliteto zivljenja svoje zivali, ampak vedno se to nekje pozna ;)) jaz ta cas rajsi vlozim v ukvarjanje s psi :)

Pri meni je veliko cenejše pa če upoštevaš čas ali ne. Vloženiga časa ni veliko, 1x na mesec dobim meso, ga sporcioniram in zamrznem, za to rabim pol ure. Pa OK če računaš še nakup dodatno 1 uro (ampak to ponavadi skombiniramo tako, da gremo njej po meso, ko smo že v tistem mestu, ker pač ni tako blizu). Waw, res dosti. Pa potem vsak dan tisti 2 minuti, da vzamem iz vrečke, pa napol vrežem in dam v skledo. Vse to, razen porcioniranja v skrinjo bi imela tudi pri briketih, ker bi se glihtak vozila v mesto in jemala ven iz vreče in dala v skledo  ;) . OK priznam, ko kuham mi vzame malo več časa. OH se kuhajo povprečno nekje 10 minut, tačas pa jaz tudi zelenjavo narežem, not pa jo dam itak ko je že vse skuhano. Potem pa še preden ponudim da segrejem 2 minuti. Pa je to nekje 12 minut. Ni veliko, ampak se mi med tednom vseeno res ne da kuhat, zato če kuham, kuham med vikendom  ;)
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Lunette na 18 Oktober 2012, 19:00:13
 :D :D :D domača hrana cenej...je treba preračunat še raven tisto, kar mama v hladilniku pusti...ko kupuješ SAM živila za celo družino (seveda so tu všteti psi ;)) domača hrana NI cenejša  ;).
Akcije, pa zastonj meso...mi imamo doberšen del mesa kar doma (lastna prireja in domača zelenjava skozi večino leta) pa še vedno daleč od tega, da bi lahko trdila, da me domača hrana pride cenej od kvalitetnih briket.
Ne računat kolk te pride samo meso (ki ga lahko dobiš za malo eur ali zastonj) zraven si še enkrat natančno zapisuj koliko te pridejo še vsi dodatki (joguri, skuta, kosmiči, zelenjava...), koliko je vreden ostanek od kosila (ki bi sicer romal v kompost...ampak zastonj do tja pa ni prišel) in koliko te dodatno pride še večkratni odhod v oddaljene klavnice...nop ni cenej. Lahko je kvečjemu skoraj enako.
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: solata na 18 Oktober 2012, 20:06:12
Imam eno vprašanje, pa ga bom napisala v to temo, kjer ste bolj aktivni :):
Gledam te sestavine pa mi ni jasno, zakaj je razlika, če pa gre za enako hrano:

Sestava: sveži piščanec (18 %), piščančja mesna moka (18 %), riž, koruza, pesina pulpa, piščančja mast, cela sušena jajca, kvas, ribja moka, piščančji hidrolizat, laneno seme, ribje olje, prebiotični fruktooligosaharidi, prebiotični manozni oligosaharidi, brusnice (500 mg/kg), izvleček juke, glukozamin, MSM,
hondroitin, nukleotidi
.

in

Sestava: piščančja mesna moka (30 %), riž (19 %), koruza, piščančja mast, pesina pulpa, sveži piščanec (5 %), piščančji hidrolizat, ribja moka, kvas, cela sušena jajca, laneno seme, ribje olje, prebiotični fruktooligosaharidi, prebiotični manozni oligosaharidi, brusnice (500 mg/kg), glukozamin (370 mg/kg), MSM (370 mg/kg), hondroitin (260mg/kg), izvleček juke, nukleotidi.

Kaj je s tem svežim piščancem in mokami?  ???
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Tejch na 18 Oktober 2012, 20:42:24
:D :D :D domača hrana cenej...je treba preračunat še raven tisto, kar mama v hladilniku pusti...ko kupuješ SAM živila za celo družino (seveda so tu všteti psi ;)) domača hrana NI cenejša  ;).
Akcije, pa zastonj meso...mi imamo doberšen del mesa kar doma (lastna prireja in domača zelenjava skozi večino leta) pa še vedno daleč od tega, da bi lahko trdila, da me domača hrana pride cenej od kvalitetnih briket.
Ne računat kolk te pride samo meso (ki ga lahko dobiš za malo eur ali zastonj) zraven si še enkrat natančno zapisuj koliko te pridejo še vsi dodatki (joguri, skuta, kosmiči, zelenjava...), koliko je vreden ostanek od kosila (ki bi sicer romal v kompost...ampak zastonj do tja pa ni prišel) in koliko te dodatno pride še večkratni odhod v oddaljene klavnice...nop ni cenej. Lahko je kvečjemu skoraj enako.

Verjemi da je ceneje. In ja, zraven računam tudi dodatke, čeprav jih ne kupim sama, ampak jih mama. Glihtak vem koliko pride in glihtak si vse zapisujem. OK domače zelenjave in zastojn mesa ne računam zraven v teh 20€, ampak če računam še to zraven pride nekje 30€ (prej kak € manj). To je manj kot kvalitetni briketi (sicer par everčkov ampak OK). Valda da jaz bolj vem kolko jaz porabim kot pa ti  ::)
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Roxy na 18 Oktober 2012, 21:35:32
Kakorkoli obračaš, če nimaš skrinje kamor lahko spraviš za cel mesec mesa, ne prideš ceneje skozi. Pa še skrinja požre ogromno elektrike... Jaz ne bi mogla v moj zmrzovalnik shraniti niti za en teden mesa (če hočem imeti notri še kaj zase), torej bi se mogla večkrat voziti do mesarjev, ki bi mi bojda dali zastonj ostanke, ampak bi itak razliko do mesa iz merkatorja pustila v bencinu... Pa še v času seveda... Če bi želela psu privoščiti še kaj zelenjave brez domačega zelenjavnega vrta, pa itak ni računice... Za brikete moram pa samo parkrat kliknit pa poštarja počakat :P . Nič bencina, nič elektrike pa še popust za redne stranke...  :D Porabim 5 minut, da žakelj prinesem gor in pretresem v hobok...
Pa, če sem čisto odkrita. Psu ne kupujem briketov, ki so narejeni samo iz ostankov mesa, torej tudi pri kuhanem ne bi dajala samo zastonj ostankov...

Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Lilit na 18 Oktober 2012, 21:37:00
Pa seveda moras vracunat se ceno skrinje, ce je nimas.
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Roxy na 18 Oktober 2012, 21:44:34
Hehe, vidiš, na to sploh nisem pomislila :)
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Boo na 18 Oktober 2012, 21:47:39
Mjah, pri mojem psu ni surova hrana niti pod razno cenejsa od briketov. Vsaj dvakrat, celo trikrat toliko stane.
Res pa je, da je pri nas meso iz privatnih virov oz. direktno iz klavnice skoraj nemogoce dobiti..  ::)
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Ovcka na 18 Oktober 2012, 21:54:04
Treba se je tudi vprasat o kaksni kilazi psa je govora.. Tisti, ki imajo lazje pse (recimo pod 15kg) recimo da bi prisli ceneje skozi (vprasanje ane). Tisti ki imamo tezke pse (20+) pa res ni sans, ker rabis ogromno mesa za dnevno porcijo, in lahko se toliko obracas, ce ne futras samih odpadkov (katere sfehtas ali dobis za res mali denar, ki pa niso nic boljsi kot kaksna briketirana hrana najnizje kvalitete) ni sans, da se izide.
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: GOSCH na 18 Oktober 2012, 22:32:09
Jaz sem si preračunala, da me trenutni način hranjenja, to je kombinacija briketi + meso (divjačina, piščanec, 1x tedensko ali na 10 dni sardelice) + razni dodatki (dnevno malo sira in omega 3 tablete, občasno žlička lososovega ali olivnega olja, kosmiči, kakšen jogurt (ki ga imam itak doma zase)), pride mesečno cca 30 eur dražje, kot če bi hranila surovo (meso, sadje , zelenjava, žita, skute, ...) ali kuhala.
Glede na to, da živim v stanovanju in nimam svojega vrta, bi morala poleg mesa, ki je skoraj najcenejše, vse stvari kupiti, pa še ful dela bi imela dnevno z rezanjem, ribanjem, pasiranjem. Poleg tega psu ne upam ravno dati vsakega mesa, sploh pa ne svinjine, glede na to, kakšen občutljivček je in se sposerje že, če 3 dni ne je ene vrste mesa... :-\
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Ria na 18 Oktober 2012, 22:53:27
offtopic:
@Gosch, katere omega3 tablete daješ?
@Tejch, koliko kg ima kuža,in koliko mesa daš na dan?

Hvala.
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: čara na 18 Oktober 2012, 23:00:16
Zelenjava iz domačega vrta ni zastonj.
Semena, flanci...stane €, gnojilo-ravnotako stane (če imaš doma kako živino-stane vzdrževanje te živine in spet ni zastojn), voda-okej recimo, da zbiraš deževnico, cisterna v kateri se zbira in še kak namakalni sistem (tak za domačo rabo, srednje velikega vrta) pa tudi ni zastojn in se ti tako zelo hitro ne povrne denar.

Tejch jaz res ne vem kake ostanke futraš psu in kakšne količine v resnici dobi, ampak če daješ toliko kot napišeš, pride te pa manj kot 30 eur na mesec, potem psa futraš s totalnim šrotom, ki še za svinje ni, druga opcija je, da dobiš enormne količine zastonj (pa imam v mislih tudi kako kvalitetnejšo stvar od mesa, predvsem različne vrste, kakšno ribo vmes, srno, konja, raco, jagnjetino da ni vedno eno in isto), tretja opcija je, da ti matematika gre slabše od meni in si se nekje zakalkulirala, četrta pa...da nič ni res.  :-\

Kakorkoli že obračam. Dejstvo je, da vse ostale, ki hranijo surovo ali pa kuhano in imajo pse težje od 30kg tak način hranjenja ne pride ceneje od briketov, kvečjemu jih pride dražje.

Ria pseto njeno ima 35kg če se prav spomnim in če se ti ljubi brskati po njenih prispevkih je tudi nekje napisala kako hrani (meso, zelenjava, mlečni izdelki).
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Boo na 18 Oktober 2012, 23:11:36
p.s.  Za hranit surovo ne rabis nobenih mlecnih izdelkov, zit, zelenjave in podobnega. Samo meso, organe, kosti, kaksne vampe in lososovo olje. Vse ostalo je potem ze mesana hrana.
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: GOSCH na 19 Oktober 2012, 00:30:57
Ria, jaz dajem kar dm-ove, 60 kom za 2,95 eur. Dobi dve na dan kar zraven hrane, eno zjutraj in eno zvečer. Ponavadi jo kar poje vred z briketi in mesom, včasih pa jo prežveči, da steče olje ven in potem to poliže. ::)

Boo, zakaj pa jih potem veliko mesu dodaja še te stvari? ??? Najbolj mi je ostalo v spominu, da je bilo na enem forumu v "surovi" temi omenjeno, naj bi se dajalo nekje pol-pol, se pravi pol obroka bi naj bilo meso, druga polovica pa skuta ali jogurt + sadje ali zelenjava + kakšni ovseni kosmiči. Ker psi samo z mesom naj ne bi dobili dovolj nečesa in to dobijo z ostalim... ??? ???
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Boo na 19 Oktober 2012, 02:36:04
O tem je bilo ravno na tem forumu v temi o surovi prehrani govora.
Nic od tega ti ni treba dodajati. Psi dobijo iz svezega mesa, kosti in organov cisto vse kar potrebujejo. Ampak je treba hraniti v pravem razmerju. Najbolj idealno bi bilo hraniti cel plen, se pravi celo zival, z dlako in vsemi organi vred, ampak za to vecina nima moznosti.

Zakaj se dodajo sadje, zelenjava, kosmici in vse ostalo, ne vem.
Pa tudi diskusija bolj pase v temo o surovem ;)
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: mimi89bu na 19 Oktober 2012, 13:42:38
Nekaj me zanima. Ena mi je napisala za Happy dog. Zdaj pa iščem analizo na netu, pa piše vse sam meseka ne. A kdo ve, koliko mesa je notri in kolk kakovostni so ti briketi?
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: čara na 19 Oktober 2012, 15:20:26
Happy dog ima dve liniji, kvalitetnejša in dražja je SUPREME, ki ma cca 4 različne okuse. Pogooglaj.

p.s. Zadnje čase opažam, da ljudje same neke pomanjševalnice uporabljate, povsod, ne samo na tem forumu (pičanček, mesek, kruhec, skutica, tunika -mišljena vrsta ribe, ribica, rižek). Saj smo vendar odrasli in "veliki". Da kak logoped sliši se mu kar stemni.
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Lunette na 19 Oktober 2012, 18:07:59
Tejch ti sama veš zase, kar pa nikakor ni splošna praksa  ;)

Sem prav naredila preračun za malega psa (da se da primerjat razliko še tu ne samo za velike  ;))
Moja 5kg psica poje surovega po normi 4% (ker tok porabi in tud, če ji dam manj mi napiše odpovedni rok, če se ne poboljšam :P) Torej to znese cca. 6kg mesa na mesec. Če ga dobim po 1eur (kar je povprečna nimrodova cena...se pa nanese lahko še kaj več, če jemlješ še kje drugje in pa ne samo sapnike ampak tudi kunčje meso, ki ni poceni - ja mi jim ga pa privoščimo :P) je to točno 6 eur na mesec. In potem dodam še DM kapsule cca za 2 eur (preračunano na mesečno porabo iz paketka). Pa smo nekje na 8 eur+.
Če kuham znese mesa nekaj manj ampak prinese zraven praktično enako količino dodatkov (dobra moka za žgance-nikol ne delam instant polent pa ajdovih, riž, zelenjava...) pa je še vedno pršlo zanjo okoli 8 eur plus za mesec.
Če hranim brikete pa jih poje povprečno okoli 80g na dan (teh pa ima vedno manj kot sveže ali kuhane...ji tko paše ;)). Ena povprečna cena kvaltitete ki jo je (recimo žakelj 12,5 kg okoli 40eru) pa znese na mesec nekje 7,68 eur.

Ni zdj neke znatne bitne razlike. Ampak, da bi pa lahko suvereno trdila, da pride domač način prehrane cenej pa nikakor.  :) Že pri mini kužiki.
Če po istem načinu preračunam za 35kg težkega  psa (rabi cca1,4kg na dan) pa je Surova 42eru na mesec, če vse dobim po 1eur plus dodatki, kar zanj nanese na cca 50 eur; kuhana ni dosti razlike; briketi, ki so mu ustrezni (brez da potem rabi dodatke, ker je že notri vse kar rabi) pa 39 eru mesečno.

V splošnem pa kombiniram. Če iz domačih virov dobim divjačino jo dobijo zastonj. Ko so kakšni briketi v našem rangu prehrane v akciji se kupita dva žaklja. Če kje najdem dobro moko je kupim kak kg več še za pse... Pa mesečno za pse (torej dva večja in dve manjši) porabim cca 60-70 eru. Povprečno seveda. Včasih nanese malo več, malo manj. Če pa po trditvah surovo-vsejedcev ki pravijo da za velikega psa mesečno porabijo tam okoli 30 eur znese pri nas praktično isto ali manj (2x30eur + 2x8eru =76eur ampak v našem primeru, ko sta dva zahtevna jedca znaša surovega več kot pri Tejchini).

Res ne vidim cenejše hrane doma  ;) je pa tu nekje približno enako.
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: pidog na 19 Oktober 2012, 19:25:45
Kakšna pa je zastonj divjačina iz domačih virov  ;D
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Lunette na 19 Oktober 2012, 19:32:41
Lovec v bližnji familiji  ;) ostanki oz predvsem čist super kosi za pse, ker je sam nekdaj imel precej lovskih psov/tovarišev pa mu veliko pomenijo. Tko da niti niso obrezline ampak kar celi notranji organi in pa štikli meseka. Sami pa ne lovijo, ker jim je kristal jasno, da se to ne dela.
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: mimi89bu na 19 Oktober 2012, 19:56:17
Happy dog ima dve liniji, kvalitetnejša in dražja je SUPREME, ki ma cca 4 različne okuse. Pogooglaj.

p.s. Zadnje čase opažam, da ljudje same neke pomanjševalnice uporabljate, povsod, ne samo na tem forumu (pičanček, mesek, kruhec, skutica, tunika -mišljena vrsta ribe, ribica, rižek). Saj smo vendar odrasli in "veliki". Da kak logoped sliši se mu kar stemni.

Čara, bom še guglala, itak. Ampak ni mi bilo jasno, briketi brez meseka. Glede meseka pa tako; tudi jaz kdaj kaj opazim in zadržim zase. Ker ne vidim v meseku nič spornega, žaljivega itd, ne vem zakaj te je zmotilo.
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Tejch na 19 Oktober 2012, 20:17:58
Psica ima cca. 35 kg (verjetno kako več). Na dan poje 850g hrane. In ne, ne dajem ji največjega šrota. To bi dajala, če bi dajala brikete  :P . Pa itak sem še vse 1000x napisala tako da mi je že itak brezveze še kaj pisat  ::)

Pa, če sem čisto odkrita. Psu ne kupujem briketov, ki so narejeni samo iz ostankov mesa, torej tudi pri kuhanem ne bi dajala samo zastonj ostankov...

To si ti misliš  ;) . Oprosti, ampak jaz ne verjamem, da je v briketih (tudi najbolj kvalitetnih) neki super duper lep mesek ne pa ostanki ;) . Moraš bit veliki optimist da si to misliš. Se jim ne bi splačalo, glede na to za kako ceno dobiš brikete, za kako ceno bi pa dobil najbolj kvalitetno meso, zelenjavo in žita pa zraven še vštete stroške vožnje, pakiranja, pečenja in maržo, ki jo naredijo trgovci in tudi izdelovalci briketov morajo nekaj zaslužit ;) .


Pa še to glede surove hrane. Naj bi bilo popolno 80% mesa, 10% kosti in 10% organov. Ampak za MOJO psico to ni popolno in NJEJ ne paše, zato hranim, tako kot hranim. Hranim pa nekje 2/3 mesa, ostalo pa dodatke (žita, zelenjava, mlečni izdelki, briketi, priboljški...)  ;) . Če TVOJEMU paše potem mu hrani po pravilu 80-10-10, ker jih veliko hrani tako in večini psov to paše, moji pač žal ne ;)
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Ovcka na 19 Oktober 2012, 20:35:26
Pa smo spet tam pri stokrat prezveceni debati za/proti surovi/briketirani prehrani.. Eh ja..  ::)

Vsak naj hrani po svoji pameti, ne pa drugih prepricevati v svoj prav, vsak naj se sam odloci, ima dovolj materiala na internetu..
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Tejch na 19 Oktober 2012, 21:21:11
Vsak naj hrani po svoji pameti, ne pa drugih prepricevati v svoj prav, vsak naj se sam odloci, ima dovolj materiala na internetu..

Saj nikogar ne prepričujem v svoj prav. Pač povem svoje mnenje, če pa tole mnenje ni za brikete je že vse narobe. Nič novega ;)
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Roxy na 19 Oktober 2012, 21:21:31

To si ti misliš  ;) . Oprosti, ampak jaz ne verjamem, da je v briketih (tudi najbolj kvalitetnih) neki super duper lep mesek ne pa ostanki ;) . Moraš bit veliki optimist da si to misliš. Se jim ne bi splačalo, glede na to za kako ceno dobiš brikete, za kako ceno bi pa dobil najbolj kvalitetno meso, zelenjavo in žita pa zraven še vštete stroške vožnje, pakiranja, pečenja in maržo, ki jo naredijo trgovci in tudi izdelovalci briketov morajo nekaj zaslužit ;) .


Ti ne verjameš, jaz pa verjamem in kupujem od proizvajalcev, ki jim verjamem. Ne vem zakaj bi morala biti optimist, kakšno stvar si je treba prebrat pa se pozanimat, ne samo na straneh, ki pljuvajo čez brikete... Tako ceno pa dobiš pri večjih količinah proizvodnje, ane... Kot pri vseh ostalih stvareh.
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: pidog na 19 Oktober 2012, 22:32:04
Kje so "šniclni", kje ostanki, kaj je ceneje, kaj je bolj zdravo, kje je kaj napisano, koliko zvezdic je ocenjeno..................... ..pri vsem smo tam nekje; največkrat brcanje v meglo  :D
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: zoe na 20 Oktober 2012, 14:53:30
V enih sporočilih sem videla, da ste omenjali, da so obrezki nekvaliteten vir prehrane. Zakaj tako mislite?
Meni se zdi, da je čisto vseeno ali pes dobi lep zrezek ali pa meso, ki ne izgleda tako zelo lepo. Če za primer podam divjačino od Nimroda, je večina delov v paketu mišic in ne vem zakaj bi bilo to manj vredno kot pa zrezek. Razen tega, da zgleda grdo, se mi zdi, da mišična vlakna so pač enaka v obeh primerih. Res je, da pri Nimrodu zraven dobiš še žile, ovojnice in podobno, amak tudi to ne vem zakaj bi bilo slabo za pse. Če se nam nekaj gravža, še ne pomeni, da ni kakovostno. Po mojem mnenju je meso prostoživečih divjadi celo bolj kakovostno od večine mesa, ki je na voljo v trgovinah za človeško prehrano. Sploh na primer meso pitanih piščancev, ki v dobrem mesecu zrastejo do enormne velikosti.

Glede stroškov pa si nisem nikoli točno zapisovala koliko porabim za surovo prehrano, ampak bom ob naslednji pošiljki srne začela beležiti in vam sporočim ugotovitve ;D Briketov poje 200 g na dan, kar pri znamki Dog Lovers Gold, kjer 15 kg stane 49,9€, znese 20,6 € na mesec.
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: čara na 20 Oktober 2012, 21:09:15
Saj ne, da je slabo...ampak nekateri ljudje se delajo fine v smislu....kakšen šrot je v briketih, da so zanič, psu pa sami dajejo iste dele mesa-obrezki, to pa je menda veliko boljše...Na to je bilo ciljano. Z moje strani.
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Taar na 20 Oktober 2012, 22:14:35
Briketi so narejeni iz mesne moke. Če je na prvem mestu napisano celo meso, je treba vedeti, da je to mokra teža, ko se to posuši, prispeva v celo težo briketov zelo majhen odstotek vsebine. Da briketi dosežejo 40% beljakovin, je treba enostavno uporabiti mesno moko, do 40% beljakovin ne prideš s sušenim celim mesom (bi bile vreče po 150 eur).

Ali je znano za vsako od mesnih mok, ki je zmešana v eni znamki briketov, od kje prihajajo? Ali je znano, v kateri tovarni se je mesna moka predelovala, iz katerih farm je prišla surovina za moko, kaj so jedle živali, iz katerih je moka? In ali se ve kateri deli živali gredo v mesno moko?

Kaj od trditev o neki industrijsko pridelani hrani vzdrži le v marketinškem smislu in nasprotno, katero poimenovanje je definirano v zakonodaji in služi kot certifikat? Npr. ''naravno'' ne pomeni nič, medtem ko je oznaka ''ekološko'' strogo definirana v EU zakonodaji in je ne dobi vsak izdelek.

Ne moreš vedeti točno, dokler ne stopiš v klavnico, dokler nisi pri vratih mesne predelovalnice in VIDIŠ, ko ti meso prinesejo iz hladilnice. Obrezki, ki jih jemljem jaz, so sveže obrezani iz celega bika, so pač kite, vezivno tkivo, tkivo okoli srca, prepone. Cel bik je namenjen človeški prehrani in procesiran ZA človeško prehrano po vseh standardih, določeni deli pa so pač pretrdi, premastni in jih nismo več navajeni videti v sodobni prehrani. Npr. kite, ki so mi jih zadnjič šenkali, prodajajo podjetju, ki jih predeluje v želatine. ZA človeško prehrano. In ne, niso jih pometli iz tal, ampak so bile sortirane v gajbicah sredi mesne predelovalnice, kjer se režejo zrezki, ki bodo jutri v supermarketu.

Prehransko industrijo je treba pogledati z vidika živilske tehnologije in z vsaj osnovnim poznavanjem zakonske ureditve (kaj je v neki državi dovoljeno in kaj ne, ali se lahko iz neke države v EU izvaža mesne izdelke in iz kje pride mesna moka, če je prepovedano).

Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Lunette na 22 Oktober 2012, 18:16:43
Ampak kljub vsemu, če potegnem ceno me še vedno hranjenje ne z eno ne z drugo vrsto hrane ne pride drastično cenej (pa tudi če iščem čimcenejšo dobavo). Eventuelno, če bi se mi vsake toliko usralo dobit večje količine zastonj obrezkov, kar pa pri naši količini hranjenja no-go. Gre surovega cca. 3 kg/dan torej cca 90kg mesa na mesec ;) pri tvojih seveda manj ker sta samo dva mala psa (domnevam da tam do 20kg mesečno).

Pa kljub temu, da sem prešaltala iz pomij na kuhano, na surovo (in raw in barf) ter nato na brikete z dodatki surove in kuhane...imam doma starega psa skoraj 11 let večje pasme v zavidljvi kondiciji. Prav tako vem, da imaš ti doma psico praktično enakih let (manjše pasme), ki se tudi super drži...In kdo ima zdaj prav, kaj je bolje? Obe. Tvojim paše eno, mojim drugo. Dolgoživost pa oba dokazujeta enako  ;) Psica, ki je pri meni šla za rakom pa je od vseh najmanj videla prav briket in največ surovega in kuhanega. Tko, da za pretiravat kaj natančno je največji ''strup'' v načinu prehrane psov je bolj tak tak.
Vsekakor se pozna razlika med čist lowquality hrano in vseeno nekaj boljšim...ampak skrajnosti so vedno bile delikatne  ;) tako v enem načinu prehrane kot v drugem.
In moji psi še vedno od surovega redko kdaj vidijo samo obrezline (pa tudi, če ni z njimi nič narobe) ampak dobijo kar kose mesa (vse skupaj s tistim kar eni jemljete pod obrezline+zrezek - kak se majo fajn  :-*)
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: sammyboy na 26 Oktober 2012, 22:53:32
Ja; sto ljudi ... sto čudi :o

odločil sem se, da bom pri novem psičku štartal z Acano, dodajali pa bomo svežega piščanca iz "farme" mojega svaka ;)

Drug mesec pa začnemo "jovo na novo" z novim psičkom (RR), saj sem ugotovil, da brez njega pač ne gre ... težko bo sicer preboleti Jacka, strah pa me je tudi, da bomo "novega" primerjali z njim ...
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Lojze na 27 Oktober 2012, 08:09:15
Če boste novega psa primerjali z prejšnjim,potem je bolje,da si ga ne nabavite.Vsak pes je osebnost zase in s tem boste mladiču naredili samo večjo škodo.Vzemite ga takšnega kot je in začnite vse ponovno od začetka.Tudi v sami pasmi se psi razlikujejo po karakterju.
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: čara na 27 Oktober 2012, 09:09:19
Psov se ne primerja med sabo. Vsak pes je osebnost zase in tako ga je treba tudi jemati in ravnati z njim. Zato je včasih bolje izbrati popolnoma drugo pasmo in spol. Ker je nekaterim preveč težko potegniti črto in se prepustiti radosti z novim mladičkom, brez kakršnihkoli primerjav.
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Lilit na 27 Oktober 2012, 09:50:22
Ma meni se pa zdi normalno, da na zacetku primerjas pse med sabo, posebej, ce si prvega tako tragicno izgubil. Ampak saj potem ti tudi drugi kuza ukrade srce in vidis, da je drugacen, ampak vseeno tvoj.
Ce pa mislite, da Jacka res nikakor ne boste mogli prebolet, bi bilo mogoce za razmislit o drugi pasmi...
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: Lunette na 27 Oktober 2012, 12:29:49
 :) Kar pogumno z novim. Evo moja naslednja po izgubi prve...prav tak ma neke problem...ampak drugačne. Mi smo se pa iz tega nekaj nučili. Vsak kuža je poglavje zase pa tudi če iste pasme. Optimistično in pogumno naprej brez strahu. Kaj ga čaka, kaj čaka vas - manj kot boste živeli v strahu zaradi prejšnega psa bolj boste z maleckom uživali  :) To je pa edino pravi in fer do novega kuža.
Naslov: za razmišljanje okrog hrane
Prispeval: sammyboy na 29 Oktober 2012, 22:07:33
Hvala za vzpodbudne besede ;D

"Primerjava" je resnično malce zgrešena beseda, verjamem pa, da bomo določene stvari primerjali z Jackom (seveda v pozitivnem smislu). Namreč, Jack-a ni bilo težko naučiti še tako bedaste naloge  ;) Primer; preval v levo in preval v desno se je pri treh letih naučil v manj kot petih minutah. Vse za hrano  :o :o :o

Verjamem pa, da je nekje potrebno potegniti "primerjevalno" črto in jo seveda tudi bom.

PS: Zdaj pa grem nekje iskati ime, saj Casper (tako je ime mladičku) nam nikakor ne leži. Žena je pri Kan-u, sin pri Tori-ju jaz pa (spet Ameriško ;)), Mac-u. Iskati grem Afriške besede ...

Še enkrat hvala vsem kateri ste se priključili tej temi in verjemite ... hrana je zelo pomemben člen pri zdravju vašega ljubljenčka. Nekaj € ne sme predstavljati ovire pri izbiri hrane