PeSjanar.Si Forum

Za pesjanarje => Vzgoja in šolanje => Temo začel/a: rooxye na 02 December 2012, 14:03:09

Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: rooxye na 02 December 2012, 14:03:09
Rad bi začel psa spuščati(v gozdu, na travnikih,...) pa me matra odpoklic.

Na slednem povodcu imava odpoklic 99%(lahko teče zraven 10 srn pa se bo odzval na odpoklic), problem je, da ko odpnem povodec postane drug pes(kar se tiče odpoklica).

Razlage, ki sem jih slišal do sedaj so da na pozitivno motivacijo ne bo šlo - naj poskusim z negativno posledico. Češ, da pes, ko se ne odzove na odpoklic počne toliko lepih stvari, požre vse živo in mu je vseeno če za "kazen" ne dobi piškotka.

Problem je, da ne vem kako naj to izvedem. Ujeti ga je nemogoče, če pa ga pošpricam z vodo ko pride domov to on verjetno dojema kot kazen, ker je prišel domov.

Rabim ideje, nasvete, vaše izkušnje...

P.S. Elektricna ovratnica je možnost samo, če nič drugega ne bo pomagalo. Ker ko gledam dolgoročno je bolje da ga v 2 dneh recimo 10X strese kot pa da je celo življenje na 2m povodcu. Ampak kot pravim, res zadnja možnost - najprej želim preizkusiti vse drugo.
Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: Kimi na 02 December 2012, 15:08:17
moja psička ima komaj 5 mesecev in se tudi trudim z odpoklicem. je pa res, da moža uboga takoj, z mano pa je malo problemov :-).
sama nimam nikoli izpuščene, živimo čisto blizu ceste in me je vedno strah, da mi steče za kakšnim mačkom, pa pod avto.
sem pa imela prej 14 let psa, ki ni poznal povodca, boksa ali verige, niti ne vem kako mi je uspelo, da se ni oddaljil niti 3 m , pa ni važno, kje sva bila, na travniku ali v gozdu ..pilimo, vadimo, upam, da bo nekoč tekla poleg mene, kot je to počel bivši pes :-), če pa ne bo, pač ne bo   :D
Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: rooxye na 02 December 2012, 15:40:42
Verjetno je mož izpostavil večjo avtoriteto.

Pri nama ni problem avtoriteta, ker sva jo močno popravila. Moj je dominanten(zaradi moje volje ni agresiven) in hiperaktiven. (Na zalost ni kastriran, pa tudi prepozno je zdaj, ko je ze odrasel.)

Ima kdo kako idejo?
Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: rooxye na 02 December 2012, 15:43:04
Naj nekdo ta post izbrise, ker sem po nesreci dodal citiral mojo zgornjo objavo.
Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: Lanabela na 02 December 2012, 16:04:16
1. NIKOLI ne spuščaj psa, ki ima tako slab odpoklic, da ti uide in ga moraš čakat doma.
2. Piškotek zagotovo ni dovolj močna motivacija, da bi pes samo zaradi nje prišel, sploh če dela nekaj zanimivega
3. treba je najti boljšo motivacijo in spremeniti povelje za odpoklic. Primer: ko je bila Laki pubertetnica, jo je občasno kaj premamilo, da ni prišla takoj na povelje "sem". Sva pa imeli na kliker že prej narejen trikec "tač" - da se je s smrčkom dotaknila dlani (to vedno začneš učiti v okolju, kjer ni motenj). Temu trikcu je vedno sledila zelo dobra nagrade in še več takih trikcev, ki jih je imela rada in so bili dobro nagrajeni, potem pa še igra in če je bilo le mogoče zatem spet prostost. Namesto povelja "sem" sem iztegnila roko in rekla "tač", psica je vedela, da temu ne sledi samo piškotek ampak cel izjemno prijeten in zabaven sklop trikcev in igre. Če se je hotela dotakniti dlani, pa je morala najprej priti k meni. Torej se ji je splačalo pustiti pri miru tudi drek ali drugega psa.
4. pri Laki odpoklic ni bil zelo slab, ni pobegnila, samo preden je prišla na "sem" si je šla še pogledat tisto kar jo je zanimalo. Zato sva lahko vajo popravljali brez povodca. Pri tebi to ne bo šlo. Treba bo najti ograjen prostor in/ali sledni povodec/vrvico. Vendar je ta povodec treba uporabljati drugače, kot si ga doslej. Slednega povodca ne smeš držati v roki ampak ga pes prosto vleče za seboj. Na začetku ga imaš lahko zaradi varnosti privezanega okrog (tvojega) pasu, kasneje ga pes vleče za seboj. Psa vodiš na kratkem povodcu, dolgega ima že od prej pripetega. Ko ga spustiš iz kratkega povodca v rokah nimaš nič. nagrada za to, da pes pride ni (samo) piškotek, ampak s psom počneš nekaj, kar mu je zelo všeč (igra s pedmetom, iskanje igrač, trikci) in ga potem spet pustiš. Ko pes pride vedno z največjim veseljem k tebi, si (na mestih, kjer ne pričakuješ motenj) dolgi povodec odpneš, tako da ga pes vleče za sabo. Če na odpoklic ne uboga, na povodec stopiš (če je le mogoče, ga ne jemlješ v roke)
Ponavadi se na ta način da odpoklic narediti v približno dveh mesecih, vendar samo pod pogojem, da mu nikoli ne uspe pobeg. Od vsakega uspešnega pobega je se začne potrebni čas šteti od začetka.
Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: čara na 02 December 2012, 16:10:12
Kaj se ne da! Seveda se da, je pa treba ogromno delat, delat, delat. Sistematično in po korakih. Ne prehitvat stvari in psa imej za zdaj na varnem, na povodcu.
Pa v zakup vzeti, če ima pes nagon lova, bo moral biti na povodcu zelo dolgo. Čim ti enkrat pobegne za srno/zajcem. Mu ne moreš nikoli več zaupati brez povodca v bližini divjadi.

Trikci, nagrajevat pozornost, delat na cufanju, trik nos (dotaknit dlani z nosom in bogato nagraditi) (play together, stay together, Control unleashed).
Igra food circuit je zlata vredna. Pogooglaj malo.
Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: sanch na 02 December 2012, 16:32:14
Čim ti enkrat pobegne za srno/zajcem. Mu ne moreš nikoli več zaupati brez povodca v bližini divjadi.

Tole je pa malo pretirano. Pri psih, ki nimajo izrazitega lovskega nagona, če res intenzivno delaš na tem da preganjanje divjadi odpraviš, sploh od začetka, ko se pojavi, se zagotovo da sčasoma prit do tega, da psu lahko zaupaš. Je pa seveda treba bit dovolj vztrajen in delat tudi sicer na svojem odnosu s psom. Jaz in moj pes sva en tak šolski primer ;)
Pišem samo zato, da ne bi tisti, ki se ukvarjajo s tem problemom po nepotrebnem izgubili motivacijo  ;)
Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: LacenS na 02 December 2012, 16:44:55
Meni pa moja, če jo imam spuščeno, ko zagleda ptiča pobegne za ptičem. Ko se dovolj oddaljim sicer pride, ampak sliši pa v tistem trenutku nič.
Tudi na povodcu, ko zagleda ptiča želi prit do njega.
Kako je možno to odvadit.
In ali obstaja možnost, da bo keaj lahko prosto spuščena?
Trenutno jo imam spuščeno samo, ko sem s kolesom. Takrat sem ji dovolj zanimiva, da teče ob meni.
Hvala za odgovore!
Lp
Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: Lanabela na 02 December 2012, 16:57:26
Citiraj
Tole je pa malo pretirano. Pri psih, ki nimajo izrazitega lovskega nagona, če res intenzivno delaš na tem da preganjanje divjadi odpraviš, sploh od začetka, ko se pojavi, se zagotovo da sčasoma prit do tega, da psu lahko zaupaš.

Pri takih psih moraš imeti tudi potem, ko dosežeš soliden odpoklic oči na pecljih, da opaziš divjad ali spremembo v vedenju psa dovolj zgodaj. Pes z dobrim odpoklicem bo ubogal na klic, če ga odpokličeš v trenutku, ki ga imaš na voljo med tem, ko zagleda divjad in preden steče. Ko enkrat steče, lahko samo čakaš kdaj se bo naveličal, saj te niti ne sliši več.
Ptiči so manj huda nadloga kot divjad, saj odletijo in se pes hitro vrne, zajca pa lahko sledi zelo daleč. In ja seveda je moč psa odvaditi, da lovi ptiče.

Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: Kimi na 02 December 2012, 17:03:31
Meni pa moja, če jo imam spuščeno, ko zagleda ptiča pobegne za ptičem. Ko se dovolj oddaljim sicer pride, ampak sliši pa v tistem trenutku nič.


tudi moja je nora na ptice, sploh race v reki,zato ni šans, da bi spustila iz povodca, ker sem prepričana, da bi šla v vodo :P :D
Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: airedale10 na 02 December 2012, 17:54:07
Jaz imam z Dinotom tudi probleme z odpoklicem... Od malega nisem delala z njim, ima veliko lovskega nagona (jazbečar, z lastniki gre tudi na lov), včasih sploh ni bil pozoren name in zunaj ni dosti ubogal brez priboljškov, zdaj se pa stanje izboljšuje. Ves čas ko naj bi bil spuščen je ne slednem povodcu (če nama ne uspe dovolj naučiti odpoklica pa me niti ne moti da ga pač dam na sledni povodec in sem čisto brez skrbi), ampak včasih ko ga pokličem še vedno ne pride. Ko sem ga včasih spuščala sicer meni zbežal ni (je pa nekajkrat lastnikom, a me ni bilo zraven), ampak je nabijal kroge :D in me izzival, jaz pa sem ga seveda lovila. ::) , zdaj pa ga nisem spustila na kakem travniku da bi sam divjal že zelo dolgo (pa ga tudi ne mislim še nekaj časa). Ko vadiva trikce ali RO ga imam brez težav spuščenega (ampak vseeno tega zaradi varnosti ne prakticiram pogosto), ampak da bi se igral z drugim psom ali pa sam divjal in potem prišel pa verjetno ne bi uspelo. Food circut se s psom igram večinoma vsakodnevno, to res obožuje in je potem zelo zainteresiran za trikce, igro, RO dela veliko lepše, tudi odpoklic je še nekaj časa super... Med sprehodi ga večkrat kličem in vedno pohvalim in če se le da nagradim, vedno, ko ga pokličem zahtevam, ga pride in ga poskušam ''privabiti'' (počepnem, ga pokličem s piskajočim glasom, stečem nazaj in si pomagam s povodcem). Kaj bi lahko še naredila.
Tisto kar je napisala Lanabela - da naj bo pes pripet na obeh povodcih in samo kratkega odpneš se mi zdi super, ampak v mestu po pločnikih ni izvedljivo :-\ Kajti sedaj točno ve, kdaj je zavezan na kratkem, zdaj spuščen in kdaj na slednem in potem izkoristi. Se pa zelo dobro odziva na povelje ''okrog'' (gre okrog mene) zato ga pogosteje kot s ''sem'' pokličem z ''okrog'' ali pa samo z imenom in počepnem pa pride veliko raje. Je pa pri njemu priboljšek zelo močna motivacija (je pravi požeruh :-*), pa tudi igra (cufanje in s piskajočimi) in tek (to dvoje odvisno od razpoloženja), zato poskušam to čim večkrat uporabiti. Kaj bi lahko še naredila, razen, da s tem nadaljujem?  :-[ Ograjenih površin pa žal tukaj nimamo nič... :(
Je pa viden velik preobrat odkar uporabljam kliker - med sprehodom je zelo pozoren name, na sprehodu brez priboljškov uboga bolj navdušeno kot prej, trikce dela hitreje, prav lažje je z njim delati... :o :-*


Citiraj
P.S. Elektricna ovratnica je možnost samo, če nič drugega ne bo pomagalo. Ker ko gledam dolgoročno je bolje da ga v 2 dneh recimo 10X strese kot pa da je celo življenje na 2m povodcu. Ampak kot pravim, res zadnja možnost - najprej želim preizkusiti vse drugo.
Če ti ne uspe imaš psa pač na 15 m slednem povodcu in ga včasih spustiš v ograjenih površinah, ni nujno da je samo na kratkem povodcu. Res pa ne razumem, zakaj nekateri ne uporabijo povodca pri psih ki niso 99% pri odpoklicu. Jaz sem lahko brez skrbi in ga ''spustim'' v parkih, tudi, če smo na travniku in je v bližini cesta, ker sem zaradi slednega povodca sigurna, nekaj prijateljic (s katerimi grem večkrat na sprehod) pa ima pse vedno razen na res odročnih krajih na povodcih, ker niso sigurne za odpoklic, namesto da bi psa dale na sledni (saj ni tako drag :-[) pa bi bilo rešeno, ne pa, da se pes ne more niti v miru poigrati s prijateljem in tečeš s flexyjem za njim. ::)
Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: rooxye na 02 December 2012, 19:17:17
Lanabela, saj delava na slednem povodcu tako, da ga prosto vleče za sabo. Problem je, da tocno ve, kdaj ima na sebi (sledni) povodec in kdaj ne.
Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: Kimi na 02 December 2012, 20:04:51
jaz pa sledni povodec še nisem kupila :(, mislim pa, da bo to dobra varanta, ko bo konec dežja, ker sedaj bi se tak sam valjala v blatu, je pa snežno bela  :D :D :D
Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: Lanabela na 02 December 2012, 20:15:29
Rooxie: potem pa sledni povodec skrajšaj na kratko vrvico, ki se komaj dotika tal, jo vedno vleče za seboj in je povsem nemoteča.

Citiraj
da naj bo pes pripet na obeh povodcih in samo kratkega odpneš se mi zdi super, ampak v mestu po pločnikih ni izvedljivo

V mestu po pločniku psa vodiš na navadnem povodcu in dolgega ne rabiš. V hiši ali na vrtu pa imaš lahko krajši (3-5m) povodec, če se norčuje iz tebe.

Pa še nekaj: v nekaterih situacijah se veliko bolj splača psa naučiti prostor na daljavo kot odpoklic.
Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: rooxye na 02 December 2012, 20:51:21
Rooxie: potem pa sledni povodec skrajšaj na kratko vrvico, ki se komaj dotika tal, jo vedno vleče za seboj in je posem nemoteča.

Tole ne razumem najbolj. A ni fora slednega povodca to, da stopim nanj, če gre kaj narobe? Kako to mislis: "ki se komaj dotika tal." Na foro, da ima vedno(tudi cez dan) pripetega nase in ga podaljsam(dostukam) med treningom?
Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: Lanabela na 02 December 2012, 20:57:36
Če uboga vedno, kadar misli, da je privezan, potem zadostuje kratek trakec, pa bo mislil da je privezan. Ali pa to, kar trdiš ni res in ga moraš na dolgem povodcu še vedno korigirat. Kar pomeni, da odpoklica ne zna ne privezan ne odvezan.
Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: rooxye na 02 December 2012, 21:02:46
Če uboga vedno, kadar misli, da je privezan, potem zadostuje kratek trakec, pa bo mislil da je privezan. Ali pa to, kar trdiš ni res in ga moraš na dolgem povodcu še vedno korigirat. Kar pomeni, da odpoklica ne zna ne privezan ne odvezan.

Uh, razumem point. Do zdaj sva delal na 10m dolgem slednem in odpoklic zna. Bom jutri ga pripel in naredil hitro vajo ter potem med igro prerezal povodec cisto pri njemu. Upam da ne bo opazil, da nekaj ne štima  :P. Hvala!

Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: Lanabela na 02 December 2012, 21:49:51
Škoda povodca, ga boš še rabil. Vzemi običajno špago ali gurtno.
Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: Lunette na 06 December 2012, 09:16:04
Am a lahko samo povdarim, da tisti, ki ste se ali se še ukvarjate z avtoriteto pri psu nekako ne pridete dlje od tega da je psa še vedno treba korigirat (če pa te možnosti ni ga pa čakate)...Če bi sistem deloval korigiranja ni potrebno več izvajat po tolikem času  ;)
Sledni povodec striktno vedno kadarkoli je pes dol z običajnega povodca. Najprej 10-15m, kasneje oz. v okolju kjer ni toliko motečih dejavnikov sledi okoli 5m in postopno prideš na ''povodec'' dolg 50cm ali manj. Za občutek pripetega psa, ki to ni  ;). Ni drago in komplicirano. Kupiš npr. plezalno vrv 20m in jo razrežeš na 1x10m, 1x5m pa ti še vedno ostane 5m ki jih poljubno razdeliš na 2m-3m-50cm kakor ti paše. Nikar med igro rezat povodcev se ne splača  ;) Kimi za malega kužata si lahko privoščiš tisti sintetičen šiviljski trak (ko en svilen trak širok ene 12mm). Lahek in super pralen ter poceni po metru.  ;)
In pa delat, delat, delat...pa psa naštudirat. Večina res še lahko naredi odpoklic takrat, ko še ne štarta...ko steče...rajši ne piskaj in ga kliči ampak mirno počakaj. Konec koncev je krivda za možnost pobega bolj na strani vodnika kot pa psa. Če bi pes res znal odpoklic bi pršel. Tako pa tvoj pes zna odpoklic dokler se mu zdi da bo korigiran. Ti sam to dokazuje ''znam dokler vem da morem''. Njegove želje po pobegu za divjadjo so pa ipak bolj zanimive in večkrat ko se s tem samopotrdi težje je potem gradit odpoklic znova. Ne daš mu možnosti pa je to to.
Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: deteljica na 06 December 2012, 11:37:10
samo opozorilo- komur pes lahko pobegne za divjadjo nikakor ne svetujem, da kakršenkoli povodec- vrvico vleče za sabo kjer bi lahko naletel na divjad ali sled. Ker če ge po gozdu s priveskom, se lahko nerešljivo zafeclja in ostane kdo ve kje. Torej- v primeru  lovskih pobegov je treba vrvico trdno držati ali pa raje biti brez.
Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: Lunette na 06 December 2012, 11:50:24
Hja to pa res. Se čisto strinjam.
Morda tudi premalokrat poudarimo, da to da ima pes slednega na seb in ga vleče za sabo še ne pomeni, da lahko pohajkuje in hara s povodcem kaj dosti dlje od dolžine povodca. To, da ga ne držiš v roki je bolj zaradi tega, da te ne zasrbijo prsti po cuku psa  ;) in pri pohojenem povodcu psa sunek potegne navzdol in ne navzgor (kakor pri držanju v roki) tako, da pri potegu pes ne more z dodatno maso/težo telesa vodnika prestavit.

Sicer pa ali samo jaz vidim smisel domačega psa (torej ne delovnega, lovskega...) da nima na sprehodu kaj delat dosti dlje od 10-15m stran od vodnika?  :) Res mi ni smisel sprehoda to da laufa 50m okol mene ampak, da gremo Skupaj in se Skupaj zabavamo. Za tistih 50m okol mene imam sosedove spuščence  :P Za vse ostalo imam pa domače pse. Sej ne da moji kdaj niso dlje od mene ampak izključno, če grejo lulat pa je moj tempo hitrejši (npr. če tečemo, kolesarimo)...samo pri teh nimam problemov z odpoklicem, ker že sami brez besede ''sem'' štartajo za mano.
Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: Roxy na 06 December 2012, 12:06:50
Hja to pa res. Se čisto strinjam.
Morda tudi premalokrat poudarimo, da to da ima pes slednega na seb in ga vleče za sabo še ne pomeni, da lahko pohajkuje in hara s povodcem kaj dosti dlje od dolžine povodca. To, da ga ne držiš v roki je bolj zaradi tega, da te ne zasrbijo prsti po cuku psa  ;) in pri pohojenem povodcu psa sunek potegne navzdol in ne navzgor (kakor pri držanju v roki) tako, da pri potegu pes ne more z dodatno maso/težo telesa vodnika prestavit.


Pa še to je dobro, da ima sledni povodec na vsake toliko vozel, ker sicer lahko uide izpod čevlja, še posebaj, če je mokro zunaj.
Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: Klaudija na 06 December 2012, 13:20:48
Pa še to ... dobijo se sledni povodci iz takšnega materiala, ki te ne zažge po prstih če ga slučajno držiš ko pes zaštarta s 100 na uro. Jaz na žalost nimam takšnega in sem enkrat imela prste zelo požgane. Nič kaj prijetno.
Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: Kimi na 06 December 2012, 20:14:21
vse lepo in prav, sam naša je že lepo hodila ob meni, sicer na povodcu,ampak brez vlečenja, sedaj pa že drugi dan ko da je nora :P, vleče, da hodi kar po zadnjih nogah.
potem pa se ustavljamo, pa stojimo, pa spet neki časa vredu, ..nekaj jo trga, mislim, da ji začenjajo nagajat hormoni ;D ;D
Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: Lunette na 07 December 2012, 09:38:01
npr:

http://www.youtube.com/watch?v=sFgtqgiAKoQ
http://www.youtube.com/watch?v=ueE1S1k74Ao
http://www.youtube.com/watch?v=5Kt_pi1z1sA
http://www.youtube.com/watch?v=vIdeT5S9u4Y
http://www.youtube.com/watch?v=jJ-qvYh7TVU
http://www.youtube.com/watch?v=gUj_0jyjph4

Vse tole je hoja na povodcu, pa še je tega. In ni tole OT, ker iz vsega tega izhaja vodljivost, pozornost na vodnika, odpoklic, nevleka, samokontrola, sproščenost...Lahko delaš na kratkem povodcu. Zraven imaš psa na slednega pripetega. Odpneš kratkega (sledni ostane za slučaj če bi pes hotel dlje od 10m stran) in delaš vaje brez občutka, da je pripet. Pa dobiš še prosto vodljivost. Simpl da bolj ni, samo delat je treba.  ;) Vsak dan.
In NE čakat da hormoni minejo. Ko bojo hormoni minal bo vedenje še bolj utrjeno potem moreš pa izbrat daljšo pot. Tokrat pa samo z nule začet in psa vzgojit v prijetnega sopotnika  :)
Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: Kimi na 07 December 2012, 22:09:53
hvala lunette, zelo uporabno.
izgleda pa tudi enostavno, sam je res, da s psom je treba delat, drugače ne gre.
sem pa gledala na posnetku, da dobi nagrado vedno na tla..zakaj pa ne iz roke?? to mi ni jasno, ker jaz ji vedno dam priboljšek iz roke  ???
Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: Nika na 04 November 2013, 15:17:41
S psom piliva poslušnost in bi mi prav prišle ideje kako pridet do odpoklica v ravni liniji. Ne vem v čem je fora, ampak ko se oddaljim in ga pokličem, teče v rahli krožnici namesto v ravni črti proti meni. Z raznimi koridorji se ne bi ravno ubadala sredi gmajne, mogoče bi lažje neki pogruntala če bi razumela zakaj ne teče naravnost.. Odmik od ravne linije je nekje 2,3m, ravno toliko da je, vsede pa se potem lepo poravnano pred menoj.

Nekje je Igis dal link do bloga o šolanju športnih psov, mogoče bi se tam kaj našlo?
Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: andreja na 04 November 2013, 16:10:56
Zanima me zakaj potrebuješ ravno linijo?
Prihod v loku je čisto naravno ("kulturno") pasje gibanje.

Če hočeš izbolšalat za kake tekme ali podobno pa bo treba malo drugače trenirat...
Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: Urška na 04 November 2013, 16:35:31
S psom piliva poslušnost in bi mi prav prišle ideje kako pridet do odpoklica v ravni liniji. Ne vem v čem je fora, ampak ko se oddaljim in ga pokličem, teče v rahli krožnici namesto v ravni črti proti meni. Z raznimi koridorji se ne bi ravno ubadala sredi gmajne, mogoče bi lažje neki pogruntala če bi razumela zakaj ne teče naravnost.. Odmik od ravne linije je nekje 2,3m, ravno toliko da je, vsede pa se potem lepo poravnano pred menoj.

Nekje je Igis dal link do bloga o šolanju športnih psov, mogoče bi se tam kaj našlo?

Nika, je odmik vedno v isto stran? Dve palici in vmesni trak dolg nekaj metrov, pa narediš prečno oviro na polovici, kakšen meter stran od idealne linije na tisti strani v katero je odmik. Pa veliko odpoklicev iz roke, da ti psa nekdo pridrži, ti pa stečeš stran in ga potem odpokličeš.

Osebno se mi zdi ključ do dobrega odpoklica sam sistem učenja:
1. pes ne sme nikoli ugotoviti, da se na klic ne pride (sem spada sledna vrvica dokler ni pes zanesljiv)
2. vajo se uči od zadaj naprej (najprej zadnji meter prihoda k vodniku, potem se jo podaljšuje)
3. ogromno odpoklicev iz roke, ko psa nekdo pridrži, vodnik pa se oddalji v teku in potem kliče psa
4. nagrada mora biti dana čim hitreje po prihodu, ne da se z njo čaka
Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: Nika na 04 November 2013, 17:47:22
andreja sej ne da rabim v tekmovalnem smislu, ampak če se že grem picajzla se bom šla skozi celotno shemo in pri odpoklicu kot takem mi je čisto vseeno kako gre, samo da pride, šolski mora bit pa na polno direkt do mene. Če ga recimo na sprehodu pokličem pride naravnost in ne "kulturno"  :)

Urška hvala, točno tako simpl varianto sem potrebovala. Odmik je vedno v isto stran, za pridržat nimam nikogar, sam itak mislim da bo špaga dost pomagala.
Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: Tejch na 04 November 2013, 17:54:05
za pridržat nimam nikogar

Jaz delam isto stvar na tak način, da psico posedem, ji rečem naj čaka, potem se pa oddaljim tako vsaj ene 100 metrov potem pa jo pokličem. Če je drugače lepo vzgojen in počaka, če mu rečeš, potem to ne bi smel bit problem ;) . Moja po tem res laufa direkt naravnost z polnim šusom ;)
Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: Nika na 04 November 2013, 19:56:27
Do tu nam vse štima, le tek je v loku in ne naravnost  ;)
Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: zoe na 04 November 2013, 22:34:38
Tejch, če daš psico na sedi in nimaš pomočnika, ki ti psa pridrži, stvar ni ista :) S tem, ko ti nekdo drži psa ti pa tečeš stran, psa "napumpaš" in pridobiš na hitrosti odpoklica.

Nika, če imaš možnost lahko vadita tudi ob ograji, sicer v hosti najbrž nimaš ograje, lahko pa izkoristita druga okolja, kjer ograja je.

A dela lok ne glede na to kako daleč stran od njega si? Probaj ugotoviti na kakšni razdalji začne delat lok, sicer ne vem, če bo kaj pomagalo pri rešitvi problema, ampak me pa zanima ;D
Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: Nika na 05 November 2013, 07:44:38
Hitrost res ni problematična, se mi je že na bbhju tako fino zdelo, ko je sodnik iz srca pohvalil odpoklic. Kr zrasteš mal  :D

Bom sam za tebe naredila poskus kdaj začne lok delat  :P  Sam bo v korakih merjeno, ker mi metri ne ležijo.
Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: Lunette na 05 November 2013, 08:42:54
Tole z razdalijo je pravzaprav zelo pomembno. Ker čist nehote potrjuješ prihod v loku. Pes si s tem ustvari sliko, da je tako prav. (pokličeš...pes steče...teče v loku...ti pa itak potrdiš prihod, ker je poravnan...in hkrati potrdiš ''krivuljo'' ;)) Zato ti npr. pri ''prostem'' odpoklicu drugače, bolj ravno pride, kot pri šolskem. Ker je situacija drugačna in drugače izpeljana. Tam te slike ni ustvaril.
Zato je zelo smiselno razdalijo zmanjšat, do točke kjer še pride ravno. Pač na novo ustvarit sliko. Potem pa za vsak slučaj pri ''prehodu na točko odmikanja'' postavit vrvico. Da ga spet ne ubučka.
Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: Tejch na 05 November 2013, 12:20:20
Tejch, če daš psico na sedi in nimaš pomočnika, ki ti psa pridrži, stvar ni ista :) S tem, ko ti nekdo drži psa ti pa tečeš stran, psa "napumpaš" in pridobiš na hitrosti odpoklica.

Sicer ne vem kako je pri drugih, ampak moja je pri tem enako "napumpana" kot pa če bi mi jo kdo držal (sem že tudi probala), potem pa spustil za mano. Res laufa tisto veselo, ravno, najbolj hitro kaj lahko, res tisti šprint na polno, bolj hitro ne more  :) . Pri moji se obnese, itak je pa vsak pes razred zase  ;)
Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: Nika na 07 November 2013, 11:55:20
Probaj ugotoviti na kakšni razdalji začne delat lok, sicer ne vem, če bo kaj pomagalo pri rešitvi problema, ampak me pa zanima ;D

Do 40 korakov teče v ravni liniji, pri 50 je manjši in pri 60 večji lok na mojo desno, pri 70 teče ravno nekje do polovice potem spet lok v mojo desno, 80 in 90 lok v mojo levo. Sicer ponavadi delava ravno nekje 50,60 korakov (ne štejem, sam zdej sem vidla:)) in je bil zato do zdaj odmik samo v eno smer. Sem probala dvakrat in je bilo obakrat isto, tak da zdej ko sma potešile radovednost se lahko spravim h popravkom. Al še kej probam?  :D
Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: čara na 07 November 2013, 14:35:53
Nazaj na 40 korakov. Potem pa večat po koraku ob špagi. Tak bi jaz naredila.
Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: TibiQ na 09 November 2013, 22:19:39
Za začetek bi jaz tele variante odmikov in korakov sprobala večkrat in ne na isti lokaciji.

Namreč če si na isti, zna bit odvisno tud od terena,.. se pač ogne mogoče čemu (kar ti ne vidiš - vonju npr.),..
Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: Nika na 10 November 2013, 11:30:28
Imam že od nekdaj "poligon" ( http://s8.mojalbum.com/27548_5501893_5502146/jesen/5502146.jpg ) in samo tu potekajo redni treningi. Kake vajce se itak naredi tud izven tega, ampak na trening gremo pa sem ker je večino leta idealno nizko pokošen in edini brez raznoraznih lukenj od prašičev in lisic, s čimer se izogneva poškodbam pri metanju žogce, frizbija. To z odmiki sem sam iz firbca delala, naprej pa ne mislim ker je to en kup odpoklicev in se mu potem že na hitrosti tud pozna, kar pa ne mislim zaj*. Ogibat se pa tud nima kej in je čist njegov problem če ga karkoli moti  :P  Ga tud moti ko se more v potoku usedit ker noče imeti riti mokre, sam živleje pač ni potica  ;D
Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: TibiQ na 10 November 2013, 13:58:33
Saj lahko probaš na tem istem, samo da ne delaš npr. po dolgem, ampak po širini ali po diagonali. In tudi ni treba ponavljati 10x. Probaš en dan 2x po eni dolžini, drug dan 2x po diagonali,..

Citiraj
Ogibat se pa tud nima kej in je čist njegov problem če ga karkoli moti 
Ja s takim razmišljanjem boš pa težko ugotovila kje je problem in ga potem odpravila. Saj lahko da ga moti, ampak na tebi je da opaziš in potem delaš na odpravljanju tega  ;)
Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: Nika na 10 November 2013, 14:44:32
To pa že tako nimava vedno iste linije in mi vedno v loku laufa in nima smisla da še zdaj enkrat poskušam 2x po tej dolžini, 2x po širini, 2x po diagonali, če sem že ugotovila da mi lok dela in sem ravno zato vprašala kako to odpravit. Mi bolj nuca konkretna ideja od Urške, kot pa da zdaj kompliciram neki na polno kaj ga tam moti..ne morem pomagat če je tam recimo en vonj in se mu ogne (pa ga ni in ni nikakršnega "motečega" elementa). V takem primeru mi je "postopno približevanje motečemu elementu do tam kjer se pes še počuti sproščenega" čist nepotrebno kompliciranje, če mu lahko 3x postavim en štrik pa bo pes začel spet tečt naravnost. Kot pravim, ni problem da ga nekaj moti ker ga nima kaj, ampak je problem da teče v loku. pa še to ni problem v pravem pomenu besede, ker v končni fazi nima veze kako teče sam da pride, pač me moti tko kot eni ne morjo videt odprtega predala ker mora bit zaprt:)
Če je tam nek spodaj magnetno polje, ki se mu hoče ognat in se z raznimi metodami pozitivne motivacije še vseeno ne počuti prijetno na tem področju.. si naj najdem drug trening plac al mu s fizičnimi preprekami pokažem, da mora tečt naravnost pa četudi ga nekaj moti? S slednjim v končni fazi tudi uvidi, da magnetno polje ni tako strašno kot je sprva mislil:) Ne vem kok imata vidve, ampak moj mora včasih kej naredit pa čeprav mu je neprijetno ali je nesproščen. Kar spet ni v tem primeru, ker pač samo teče v loku in kot pravim ni nekih motečih elementov, ki se jim je treba izogibat. Ne teče čiiist v loku, ampak sam meter ali dva od ravne linije. In če se za naslednji odpoklic prestavim meter ali dva v levo, bo odpoklic spet meter ali dva v desno od ravne linije, tako da teče torej tam kjer se je pri prejšnem odpoklicu "nečemu izogibal". Iz tega lahko zdej tolk zakompliciramo da ga jutri napokam k veterinarju, ker ima zgleda neki v živčnem sistemu narobe in ga iz smeri meče  ;)
Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: TibiQ na 10 November 2013, 16:06:18
To pa že tako nimava vedno iste linije in mi vedno v loku laufa
No, saj če nimata vedno iste linije, jasno da ni treba sedaj še enkrat testirat kar si že naredila, pol itak tud ni problem v tem, da bi ga nekaj zmotilo in bi se temu ogibal, ampak pač v naravnem gibanju-približevanju (mirilni signali  :P ;D - izgleda da nimata dobr narejenga odnosa in se te pes boji :P >:D  :D).

Mal se hecam.

Drugač če bi ga nekaj motilo na tisti liniji, pa ne delaš senzibilizacije tako kot si napisala, ampak enostavno utrdiš pravilno vedenje tam, kjer ni motenj in potem počasi generaliziraš na okolje, kjer so motnje  ;) Zdej če bi imela težave že s počasnimi prihodi, bi ti rekla da najprej sprobaš še nekaj, ampak če teh težav nimaš in pes laufa na polno, ni fora v tem, tko da ne bom sedaj pisala o tem.

Midve imava tako, da če se le da, pri takih stvareh (ko ne gre za življenjske situacije kjer je treba takoj reagirat, ampak dejansko se lahko pripraviva na učenje) poskušam ustvarit okolje, kjer bo na začetku čimveč potrditev in čimmanj napak. Jasno da v življenjskih situacijah pa velikokrat hoče-noče, mora  ;)

Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: Nika na 10 November 2013, 16:42:15
ampak pač v naravnem gibanju-približevanju (mirilni signali  :P ;D - izgleda da nimata dobr narejenga odnosa in se te pes boji :P >:D  :D).

Sej se more bat  >:D  ;) Že ko je andreja napisala tist o "kulturnem" gibanju sem študirala da je življenski odpoklic bolj sproščen, medtem ko pri šolskem odpoklicu med delom bi znal imet večji rešpekt do mene in se zato tako giba, tko da v končni fazi miritveni izrazi niso čist izključeni, se pa bolj nagibam k tistemu kar je lunette ugotovila, da sem potrjevala pravilno usedanje in s tem tudi linijo odpoklica. Pa se res zdej trudim, da vsako vajo posebej izvajava (piliva levi poleg, ki je bolj na hojladrii), edini sklop je bil odpoklic+sedi.

Ne, hitrost ni problematična, sam če se ti zdi da bi znal tvoj prispevek na kak način še komu drugemu pomagat, pa hipotetično kamot rečeva, da imam težave s počasnimi prihodi. Ziher ima kdo probleme s tem in jim bodo nove ideje pomagale pri reševanju situacije. Smo v temi piljenju odpoklica tko da off že ne bomo, mogoč bo pa na koncu Buda še hitrejši  :)
Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: čara na 10 November 2013, 18:41:20
Zanimivo. Moja ponavadi direkcijone in z veseljem, s šusom, ter naravnost pridrvi do mene takrat ko jo malenkost s strahom in panike v glasu pokličem po imenu (navadno to pomeni, da je že pre-blizu ceste, teče v liniji proti iesti, jaz opazim mačko, ona še pa ne).
Kadar gremo po šolsko vadit ali pa kar tako vmes-je stil prihoda drugačen-ker ni neka (ppotencialno) nevarna situacija, sicer pride z veseljem in tempu, ampak ne drvi proti meni, ker ji ne gre za življenje. ;D
Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: Nika na 11 November 2013, 07:33:08
Buda je že napreden in v takih primerih med prihajanjem okrog gleda "kdo je, kje je, zaka se gre??" tko da pomoje ti bo v kratkem poštudirala, da nekje je mačka in mora mal okrog sebe pogledat  ;D
Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: TibiQ na 11 November 2013, 09:13:32
Citiraj
Sej se more bat    Že ko je andreja napisala tist o "kulturnem" gibanju sem študirala da je življenski odpoklic bolj sproščen, medtem ko pri šolskem odpoklicu med delom bi znal imet večji rešpekt do mene in se zato tako giba, tko da v končni fazi miritveni izrazi niso čist izključeni, se pa bolj nagibam k tistemu kar je lunette ugotovila, da sem potrjevala pravilno usedanje in s tem tudi linijo odpoklica. Pa se res zdej trudim, da vsako vajo posebej izvajava (piliva levi poleg, ki je bolj na hojladrii), edini sklop je bil odpoklic+sedi.
No, jaz imam drugačen pogled na to, namreč da ji je čimveč stvari vezanih name samo cel žur in sedaj skušam vse popravljat v smeri ne samo da se ji absolutno ni treba bat, ampak da ji je v tak užitek, da sama sili delat to. Še najmanj si želim da bi se "bala" ko gre za "trikce" kamor uvrščam tudi vse "šolske" vaje. Jasno da so vedno situacije, sploh tiste vsakdanje, ki te presenetijo, ko reagiram drugače kot si želim. Ampak ok, vsak ima svoj pristop, jaz samo povem kakšnega imam jaz.

Kar se tiče hitrosti, seveda je to le ena izmed variant in ni nujno da bo prava za vsakega, ampak jaz bi poskusila z nagrado, ki ima res visoko vrednost in hkrati ni "statična" - nekaj podobnega temu; http://www.fannygott.com/obedience-class-iii-metal-dumbbell-retrieve .. vsedanje pa izdelala ločeno in potem povezala.

Mogoče je ta primer tudi malo na tisto varianto od Lunette, v smislu da tu res potrjuješ samo gibanje in ne vsedanja, ampak za to bi morala vključiti not še nepotrjevanje če teče v loku, tko da konkretno tale del bi morala še malo razmislit (ali pa kdo drug povedat svoje mnenje ali bi z nepotrjevanjem delala kje drugje problem), namreč izhajam iz tega, da ti pri takih hitrostih itak ne bi smel prihajat v loku in bi lahko vedno potrdila ;)

Izhajam pa iz tega, da pes praviloma (seveda so vedno izjeme) kjer je motivacija dovolj visoka, ne razmišlja o drugih stvareh (npr. mirilnih signalih, žvečenju aporta med prinašanjem - ta del jaz rešujem sedaj na način kot je prikazan na posnetku,...) - tko nekako kot tisti bull, ki se je z ježevcem stepel - brigalo je takrat njega da je že poln bodic. :)

Citiraj
Buda je že napreden in v takih primerih med prihajanjem okrog gleda "kdo je, kje je, zaka se gre??"
Jazz tudi to počne  :-[ ;D ampak samo kadar si lahko privoščim biti še malenkost neodločna. Če bi šlo res za življenjsko nevarno situacijo ali pa da je situacija taka, kjer res ni debate ali bo ubogala ali ne, takrat pa vedno uboga.
Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: Nika na 11 November 2013, 10:20:41
No, jaz imam drugačen pogled na to,

Sploh ne, sam tist moj "sej se more bat" bi mogla vzet v absolutnem hecu  ;) Tako kot vidve zdaj delata, delava midva že od štarta in tako kot se ti zdaj trudiš da ti dela z užitkom, sem se jaz od enga tretjega leta naprej trudila, da je bil fokusiran še na kaj drugega kot na mene in da je sprehod celo lahko namenjen samo vohljanju in hoji. Prej je bilo treba delat delat delat in ko je bil pes "narejen" sem šele ugotovila, da mi ne zna normalno na povodcu hodit in da hoče sred mesta it šolski poleg, ker je sama hoja čist dolgocajtna. Na koncu koncev je pa še vseen potreben zdrav rešpekt v obeh smereh in zavedanje, da sm js vodja oz. avtoriteta, kar se pridobi tudi med delom.

Sem vedla da bo prav prišlo, tudi pri nama :) Kakorkoli je sam odpoklic hiter, je aportiranje počasnejše, s tem da se pravilnemu aportiranju tako nikoli nisem preveč posvečala, a že na sprehodih ko žogco mečem po njo teče na polno, nazaj pa prihaja v lahnem kasu.

Jazz tudi to počne  :-[ ;D ampak samo kadar si lahko privoščim biti še malenkost neodločna. Če bi šlo res za življenjsko nevarno situacijo ali pa da je situacija taka, kjer res ni debate ali bo ubogala ali ne, takrat pa vedno uboga.

Sej uboga vedno, sam se je naučil da ga pokličem samo takrat ko je nekje nekaj in pol gleda okrog zakaj se gre. Z leti se je navadil da ob zvoku avta pride sam do mene, da se za srnami/mačkami ne sme letat, tako da ko ga zares pokličem je ponavad nekaj takega česar sam po mojem mnenju ne bi pravilno shendlal brez komande (v sezoni gobarjenja recimo ne more mimo osebe s košaro brez da bi gobec notr tiščal in tetke nad tem ponavadi niso ravno navdušene, razen ena ki mi je rekla "aha, takle vidva gobe nabirata"  ;D)
Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: Lunette na 11 November 2013, 17:24:37
Jp. Sekvence. Vsako zase. Pri moji tazadnji tamali sm čist use delala nepovezano. In pol enga lepga dneva na poligonu pač sprobam, če gre ''slika'' čez  8) Se ne grem nikol več drugačnih treningov  ;D
Sem je ''sem''. Nč ''sem pa sedi''. Prav tako je sedi v gibanju ''sedi'' in nič drugega. Poleg z ustavljanjem v sedi pa je druga vaja. Nikol ''sedi zraven''. Skratka pač en mal sm z njo ''pokomplicirala'' pa zdj vidim, kolk znajo razlike delat oz. kako blesavo znajo povezovat  ::)

Zdj ti bom težko rekla, da naj Buda med odpoklicem steče skoz tvoje noge, ker je prevlek  :D. Z mojo je šla ravna linija tko - šus do mene in pod mano gas po nagrado.
In ja. Vrvica, zakaj pa ne. Sej point učenja po PM je lih v tem, da splaniraš trening tok, da ga pes ne more usrat. Potem pa sam še dobro premisliš kje je mesto nagrade. Da ga pol zarad nagrade ne spraviš v napačen položaj in nehote potrdiš še kako neumnost zraven.

Kolk vem vidva tole zdj sam mal ''u red spravljata'', ker neki morta počet  :) Vajina osnova je za marsikoga utopija  ;) Tko, da res, če se vama zdi še neizčrpana varianta vrvica...sprobat.  :)
Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: Nika na 12 November 2013, 08:55:25
Tako ja, vsako zase, s tem da na koncu ko je vse porihtan je treba pa celo shemo delat, da je navajen bit dlje časa motiviran/fokusiran  brez nagrade, potem pa jackpot.

O kaki vrvici zdej govorimo, tista od Urške al kao sledni štrik? Če je slednje, prvo niti ne vem kako bi uporabljala, kot drugo sem pa pristaš proste vodljivosti. Tako daleč, da bi se trudila preprečit čist vse napake, po PM še nisem in verjetno tud nikoli ne bom, sledna vrvica se mi zdi primerna pa samo za begosumne pse. Ne vem zakaj bi ga na štrik dala če je skoz zraven mene? Če je to kaka metoda PM je res ne poznam.
Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: Lunette na 12 November 2013, 17:39:37
Tako ja, vsako zase, s tem da na koncu ko je vse porihtan je treba pa celo shemo delat, da je navajen bit dlje časa motiviran/fokusiran  brez nagrade, potem pa jackpot.

O kaki vrvici zdej govorimo, tista od Urške al kao sledni štrik?...

Tako daleč, da bi se trudila preprečit čist vse napake, po PM še nisem in verjetno tud nikoli ne bom... ...Če je to kaka metoda PM je res ne poznam.
Nika, čist simpl. Dvojni klik. Seveda dobro utrjen. Če pa delaš brez klikerja pa pač potrjevanje. Tok, da ve da je na pravi poti.
Zdj pa če dober ''poslušaš'' svojga psa lahko pravzaprav vedenje spraviš v samo po sebi nagrajujoče. Jaz ravno zarad tega, ker nočem sebe navadit čebljat med sliko  ::) rajši uporabljam kliker, ker ga potem, ko je zadeva izoblikovana psa potrjujem samo z nasmehom. Ja. Na to je navajena  8) Nikjer ne piše, da psu ne smem dat smajla  8) Ji pa potrdim pravilno pozicijo.
Nagrade se pa itak splača odmerjat glede na zahtevnost. Moji npr. je uno umes čist brez veze. Dela, ko urica, ker ve, da je jackpot res jackpot. Pa nikol predvidljivo. Sej sliko po bbh lah vadiš celo tako kot je res. Sam sej pes ne ve, da če jo pa vsakič drugač zastaviš  ;) Druga sekvenca, predčasna nagrada, drugačna nagrada, trik umes, ki niti ni iz slike...skratka - nikol ne ve kdaj je zares pa kdaj ni  ;)
Skratka, da lahko nagrajuješ še s čem drugim kot z ''nagradami''. Moji npr je ena od dobrih nagrad (ne jackpot, ampak motivacijsko fajn in vedno pri roki) najprej znak za ''free'' nato tek skupaj in na koncu grebljanje in zoboboj. Čist obnori.  8)

Seveda je govora o vrvici, ki jo napneš v ravno linijo med dva količka. Sam pazi, da ti pes ne poveže s kakim pastirjem od prej  ;) Se bo izogibal še bolj. Razn, če je navajen po moderno na elektriko :D :D >:D
Lah tud nardiš koridor iz dveh vzporedno napeljanih vrvic.

Kako s slednim Vadit odpoklic po PM ne vem  :) Sledni pri PM je itak samo kot varovalka za pse, ki niso ziher. Pač ne moreš vedno met primerno ograjene površine. Pa je boljš met vrvico, kot ograjo postavlat. Za popravljanje ga pa itak ne uporabljam, niti ne svetujem. Prosta vodljivost brez fizikalnih vpliov je zakon  8) Tko pes celo zna kaj ubogat.

In pa ja. Metoda po PM kjer psu ne daš možnosti, da ga userje je npr. shaping  ;) Postopno oblikovanje vedenja. Ne, da najprej nardiš napol sliko pol pa popravljaš. Ampak picajzliš že v štartu pri oblikovanju. Vedno nardiš trening, mesto nagrade...tako, da ga ne more ubučkat in nikoli ne potrjuješ napačnih izvedb/pozicij. Pes je pri takem treningu vedno uspešen in druge slike ne ponuja. No. Mogoče jo na začetku, da sproba, če je to to. Ampak, če dobro šejpaš je teh momentov vedno manj. In ja. Tko ''preprečiš'' čist use napake.  ;)

To mi je npr. bitna razlika med klasičnim razumevanjem učenja vaje. Ko se neki napol nardi pol se pa popravlja (beri korekcijsko). Ure in ure treninga gre v napol izvedene vaje, pol se pa psu žnara. Pes pa itak ne ve točno kaj je naredu narobe, če je pa prej ure in ure blo tko čist ok.
Ok sej vem, da vidva že znata več. Sam tko po navadi je na ''običajnih urah''.  :)
Šejpat pa ni kej usrat.  ;D Sprva zgleda komplicirano pa dolgotrajno, ker kao ''ni kej videt''. Sam je pa podlaga taka, da pol nimaš več kej dost delat. Če pa že ''popravlaš'' pa pač na-šejpaš ''novo vajo''. Psu je to tik-tak.  :)
Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: TibiQ na 16 November 2013, 11:23:00
Seveda je govora o vrvici, ki jo napneš v ravno linijo med dva količka. Sam pazi, da ti pes ne poveže s kakim pastirjem od prej  ;) Se bo izogibal še bolj.
Ja saj če se bo potem izogibal v kontra smer in tako prišel ravno v ravno linijo je tudi to ok.  :)

Nika sori, res nisem dojela da se hecaš. Mi zadnje čase deluješ ful nastrojena proti PM, pa sem tako razumela. Me veseli da je hec  ;)
Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: čara na 16 November 2013, 12:36:48
Dosti berem po forumu in tudi prispevke od Nike pa nisem zasledila nobene nastrojenosti proti PM.  ??? Je pa res, da tudi jaz ne uporabljam ravno terminologije iz sveta PM, pa še vseeno je pri meni dosti čislana, ker daje odlične rezultate.
Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: Urška na 16 November 2013, 15:33:08
Nika, mogoče še ena finta (boš sama najbolje vedela, ker najbolje poznaš svojega psa). Ko pes teče proti tebi se obrni, zašprintaj nekaj korakov nazaj (stran od psa) in se postavi v položaj za prihod kot da ni nič. Če bo imel občutek, da mu boš pobegnila, bo morda na lok pozabil.

Z nagrado v obliki plena na koncu bodi izjemno pravilna. Plenske pse utegne spraviti v pričakovanje in boš izgubila hitrost odpoklica, ker se ti bo pes spravljal v pantersko prežo nekaj metrov pred tabo. Nikoli ne delaj odpoklica na vidno vabo v obliki plena.

Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: Lunette na 16 November 2013, 18:00:11
Vidna vaba je še vedno in samo - vaba.  ;) Pa ni važno a je plen al hrana  ;) Nagrada je pač nagrada za opravljeno delo. In če je dostava nagrade pričakovana (torej popaziš kje je mesto nagrade, glede na željeno gibanje) je to en mici drugač. Po parih poskusih pes zelo natančno ve kdaj, kje in zakaj si jo je prislužil (četudi je ne vidi). Zato se tudi uporabljajo označevalci vedenja (npr. klik). Pes si zapomni obliko vedenja in potem samo še počaka na nagrado. Med tem, ko pri vabi pes dejansko ne razmišlja oz. dlje rabi, da skuži kaj želiš pa še kaj hitro potrjuješ neželjeno. Da ne omenjam, da so potem potrebni popravki vaj ali celo korekcije. Se pa vsemu temu, da čist na simpl rešit, če veš osnove. Splaniraš trening. Prilagodiš mesto nagrade. In delaš po mini sekvencah, ki jih potem samo sestaviš.
Pa mislim, da tisti, ki delamo po PM to nekak razumemo. A ni od škode omenit, da je bitna razlika v načinu  :)
Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: Urška na 16 November 2013, 19:16:17
Pes lahko pade v pričakovanje tudi ob sami misli na tip nagrade, ki jo pričakuje. Posledično je odpoklic katastrofa (zlahka izgleda kot da pes upočasnjuje zaradi konflikta z vodnikom). Popolnoma je odvisno od tega, kakšen tip psa je in v kakšno psihično stanje ga spravi določen tip nagrade. Univerzalnega recepta za nagrajevanje ni, kot tudi ni univerzalnih psov, ki bi jih lahko delal šablonsko.
Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: Papillonček na 17 November 2013, 02:48:51
Kaj pa če psa pokličeš, te pogleda in se trešči na tla pa čaka da prideš do njega? Igračka ga ne premami.. Edino če rečem ''lej kaj mam'' pa pride...  Pri mojem TŠ-ju je odpoklic katastrofa, bo treba še veliko delat na tem:/ trmast pes - netrmast lastnik?
Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: Lanabela na 17 November 2013, 09:11:56
Sicer me take malenkosti kot je rahel lok pri odpoklicu ne motijo, dokler je sicer v redu, je pa pri naših bila edina stvar ki se je obnesla postopno povečevanje razdalje in odmikanje oziroma tek stran od psa. Nobene nagrade v rokah.

Papillonček: skrajno enostavno: povelje sem uporabi za prostor na daljavo (da se ti pes uleže na povelje kjerkoli je tisdti trenutek, kar je bolje od odpoklica), za odpoklic pa uporabi povelje lej kaj mam, pa bo.
Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: čara na 17 November 2013, 11:42:28
Tako kot ima bivša sošolka "Drži ga" za prinašanje...psica je pač tako nekako povezala, skozi igro. Ni nič narobe če se malo drugače stvari imenujejo.
Če se ti pa zdi potrebno pa lahko začneš z nule-nagrajuješ pogled proti tebi in ko pes samoinciativno pride do tebe in čez čas, preimenuješ v nekaj drugega Meni, pridi.... ("sem", ne bo žel, ker to zanj pomeni nekaj drugega). Jaz zdaj "ustvarjam" nujni odpoklic-tak za redke priložnosti, z najvišjo vrednostjo. Se sočasno izboljša navadni odpoklic.
Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: Papillonček na 17 November 2013, 12:19:53
Lanabela super, hvala :) bomo pač tako :D
Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: Lanabela na 17 November 2013, 17:16:34
Drugače pa se pri takih, ki si pokvarijo običajni odpoklic obnese tudi, da naučiš psa, da se dotakne roke in ta trikec posebej dobro nagrajuješ - ne recimo samo s hrano, ampak tako, da mu pogosto sledi tudi kakšna visokovredna okoljska nagrada (recimo igra s psi, kopanje....iskanje igračke ali kakšno drugo opravilo, ki ga ima pes zelo rad) namesto "sem" imaš potem pač "tač" ali recimo. Če se hoče pes dotaknit roke, bo moral najprej priti do tebe. Seveda, če boš psu potem, ko bo to obvladal, za tač redno vrgla samo briket in ga privezala, tudi to ne bo dolgo delovalo.
Naslov: Kako izpiliti odpoklic?
Prispeval: Papillonček na 17 November 2013, 18:31:27
Pri njemu je največja motivacija hrana, je pač požrešen. Ta ''lej kaj mam'' deluje tudi ko pes spi in tukaj sem 100% da bo prišel.

Nikoli ga takoj ne privežem ko pride k meni, najprej dobi nagrado, se počohamo potem ga pa privežem, brezskrbi :)

Bom pa poskusila tudi s ''tač'' čeprav tako daleč še nisva, odpoklic vadim oziroma se trudim delat vsak dan, ker vem da je res pomemben,  da ga pes obvlada. Bo pa trajalo nekaj časa da bo dojel, je bolj tumpaste sorte :P