PeSjanar.Si Forum

Za pesjanarje => Hrana => Temo začel/a: ninci na 29 Avgust 2005, 09:57:36

Naslov: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: ninci na 29 Avgust 2005, 09:57:36
En zanimiv link, za vse ki vas skrbi kaj v resnici je vaš psjan.
http://landofpuregold.com/food.htm#really

Lp nina
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: Neyka na 29 Avgust 2005, 19:25:24
Zanimivo bi blo prebrat ja. Vsaj če piše za brikete. Ampak jaz pa angleščina sva skregani. A loh nekdo prosim samo kakšne zanimive odstavke (sploh kaj je v briketih prevede proooosim al pa če je slučajno kak link kjer tole piše v nemščini?
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: ninci na 29 Avgust 2005, 20:02:22
Neyka se bom potrudila z kratkim prevodom ;) takoj ko bo čas.

Lp nina
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: T.M.T na 29 Avgust 2005, 21:53:07
Ninci bo pa zlata,če bo prevedla...jaz sme angleščino obesla na klin in rekla,da je ne maram,zdaj se mi pa maščuje >:(.Tako,da Ninci 100x hvala :-*.
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: ninci na 31 Avgust 2005, 12:12:00
Evo tole je samo malo za občutek, da boste vedeli o čem test pravzapav govori. Več pa pride....
--------------------------------------------------------
KAJ RESNIČNO VSEBUJE PASJA HRANA??

Lepo rejen piščanec, izbrani kosi govedine, sveže žitarice in vse kar pes ali mačka potrebuje.
To so prizori, ki jih proizvajalci hrane za male živali prikazujejo skozi medije in oglaševanje. To je tisto kar hoče, 11 Milijard dolarjev vredna Ameriška industrija, da potrošniki verjamejo, ko kupujejo njihove izdelke. To besedilo razkriva razliko med tem kar potrošniki mislijo, da kupujejo in tistim kar v resnici dobijo.

Osredotoča se na najbolj znane proizvajalce pasje in mačje prehrane. Na tiste, ki se masovno prodajajo v supermarketih in diskontih. Vendar obstajajo tudi cenjene hrane, ki pa se poslužujejo istih principov proizvodnje.

Tisto, česar večina potrošnikov ne ve, je da je proizvodnja hrane za domače živali samo dodatek proizvodnje hrane za ljudi. Hrana za domače živali podpira trg za klavniške odpadke, žitarice ki niso primerne za humano porabo in podobne odpadne izdelke, ki jih spreminja v dobiček. Ti odpadki vključujejo drobovino in po možnosti tudi okužene in rakave dele živali.
Tri od petih velikih podjetijv ZDA, ki se ukvarjajo z hrano za domače živali so hčerinska podjetja velikih multinacionalk: Nestle (Friskies, Purina, Pro Plan, in Purina One), Heinz (9 Lives, Amore), Colgate&Palmolive (Hills) in druga velika podjetja Procter&Gamble (Eukanuba, Iams), Mars (Pedigree, Sheba), in Nutro.
Iz poslovnega vidika je lastništvo podjetja, ki se ukvarja z prehrano za domače živali idealno sožitje.Podjetja, ki izdelujejo hrano za ljudi s tem zaslužijo z njihovimi odpadki, podjetja, ki pa se ukvarjajo z prehrano za domače živali pa imajo »odličen« vir sestavin.

Na našem trgu je več 100 različnih vrst hrane (podatek je za Ameriko) za male živali in čeprav jih je večina podobnih med seboj ne uporabljajo vsa podjetja sestavin slabe kvalitete ali celo potencialno nevarne.

SESTAVINE:
Čeprav cena hrane ne določa vedno ali je hrana dobra ali slaba, je le ta pogosto dober pokazatelj kvalitete. Nemogoče bi bilo, da bi podjetje, ki prodaja hrano poceni 3000sit za 15 kg, uporabilo kvalitetne proteine in žitarice v svoji hrani. Strošek nakupa kvalitetnih sestavin bi bil veliko večji kot pa prodajna cena. Proteini uporabljeni v hrani prihajajo iz zelo različnih virov. Pri klanju govedi, svinj, piščancev, jagenj, so izbrani kosi odrezani za humano uporabo. Pri vsaki živali je 50% odpadnega mesa, ki ga ne morejo uporabiti za humano prehrano. Karkoli ostane od trupla (kosti, kri, drobovina, pljuča, ) se uporabijo v hrani za domače živali. Ti »ostali« deli so znani kot »stranski« produkti, moka mesa in kosti, itd.  ( ki jih vi zasledite na embralaži!). Veliko teh ostankov predstavlja vprašljiv vir hranilnih snovi za naše živali. Hranilna vrednost mesnih in perutninskih stranskih produktov se lahko razlikuje od dneva do dneva. 


Ni ne vem kaj, ampak trenutno imam full dela z natečajem :P Več dobite obljubim!

Lp nina
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: T.M.T na 31 Avgust 2005, 13:35:15
Zlata si.Samo meni ni preveč jasno.Torej je v briketih drobovje zaklanih živali?Tudi v kvalitetnih?
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: ninci na 31 Avgust 2005, 20:11:09
T.M.T naštela sem nekaj vrst hrane, ki jo dobiš tudi pri nas in tudi v teh hranah se pojavlja drobovina živali. Na vseh pakiranjih kjer piše stranski produkti.... (katerega koli mesa) to ni nič drugega kot drobovina. Zato je pa pomembno, da znamo brati sestavo pasje hrane  da vemo z čim psa sploh hranimo.



Lp nina
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: T.M.T na 31 Avgust 2005, 20:47:19
Aha...ok hvala.
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: Neyka na 31 Avgust 2005, 22:02:07
Kajla vsem Evkanubinim pristašem  ::) ;) No pa hils pa nutro. Nisem si misla. Spadajo nekak med tiste boljše in dražje.

Nina tebi pa najlepša hvala za prevod. Me je lih tole zanimalo. Če ti uspe kdaj kej več je pa seveda dobrodošlo.
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: *nastja* na 04 September 2005, 13:42:44
hm ... naš+ pa že dolgo ni jedel briketov ... ma zelo rad domačo hrano ... kosti, riž, meska, sadje, zelenjavo ...  :)
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: T.M.T na 04 September 2005, 14:25:00
Sem gruntala,da bi sama začela delati brikete ;D.Drobovje...ni blema,koruza...ni blema...joke
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: ninci na 22 November 2005, 20:58:39
Sem našla na eni slo. strani prevod tega teksta. Lahko si ga preberete TuLe (http://www.vege4.si/index.php?page=static&sub=etika&id=73). Potem pa še klikajte tam na levi strani na druge zavihke (sestavine , ....).

Veliko veselja ob branju ;D

Lp nina
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: marc na 25 Marec 2006, 00:41:46
No, nekateri podatki na teh linkih mi niso jasni. Ko omenja poceni hrano, okoli 2-3000 sit/15kg in potem to naveže na Nutro, Hils, Eukanubo in podobne, ki pri nas veljajo za dobre. Vemo, da takšna vreča pri nas stane blizu 15.000sit.  ??? Potem spet omenja mesne stranske proizvode. Pri Nutro (za ostale ne vem) posebej poudarjajo, da briketi ne vsebujejo stranskih proizvodov. Pa, da ne bo tole zvenelo kot kakšna reklama ne bom našteval naprej. Poudariti hočem, da takšne in podobne informacije niso relevantne, še posebej, ker ne vemo, od kje jim sploh te podatki. No pa še reklama za njihovo hrano je takoj zraven, ki BTW sploh ne vsebuje mesa, temelji na žitaricah, koruzi, ki je težko prebavljiva, vsebuje olja in maščobe, za katere ne piše kakšnega izvora so (Najboljše so piščančje maščobe), pa še bi lahko šel v detajle. Priporočam, da pred nakupom katerekoli hrane preberete sestavine, ki so navedene na deklaraciji, po količini v padajočem vrstnem redu. Vedno je v ozadju nekogaršnji interes in vedno bo vsak svoje hvalil.  ???
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: *nastja* na 25 Marec 2006, 05:36:08
Nekaj me zanima .. a drobovina .. to so drivati??
Tega v Royal Caninu ni, pa tudi v Nutru ne
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: aska na 25 Marec 2006, 07:26:45
Sem sama tudi že slišala, da prej naštete hrane niso preveč vredu, čeprav se nekatere med njimi tudi zelo hvali, še posebno HIlls in to celo veterinarji to hrano zelo priporočajo. Zanimivo se mi zdi še to, da je podjetje, ki proizvaja RC  prevzelo v svoje roke Pedigree in posledično se je tudi hrana od RC poslabšala.

ninci suprer za prevod in link. Zelo zanimivo. Se vprašam sedaj kaj vse se skriva v briketih katere  Aski dajem, pa naj bi bila to tud zelo kakovostna hrana (Biomill in AG).  A ima mogoče kdo tudi kakšne take raziskave o teh dveh hranah, kaj v resnici vse vsebujeta?

lp
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: trigi na 27 Marec 2006, 10:28:09
Nažalost Biomill in AG nista dovolj razširjena da bi se kdo lotil točne analize kaj dajejo notri.

Je res kot je rekel Marc ... če nekdo na internetu reče da je določena hrana slaba, ne vzemite tega za sveto resnico, razmišljajte z svojo glavo.
Je pa tudi res da če piše na hrani "mesni stranski proizvodi" da to skoraj sigurno pomeni tisto meso ki ga mesarji nimajo za kaj porabiti ... torej drobovina in podobno. V večini hran se skriva tudi prežgano olje in podobne neumnosti ki se skrivajo za lepimi imeni.

Glede cen, morate pa razumeti da je amerika čisto drug svet, lahko primerjate tudi ceno nafte če želite :D Dejstvo je da v ameriki imajo tudi veliko večjo izbiro hran, med katerimi je nekaj res kakovostnih, zaradi tega se hrane ki pri nas veljajo za prima hrano, tam uvrščajo šele nekje v sredini.

... ne pustite se manipulirati z izrazi kot so "vse kar potrebuje vaš ljubljenček", "posebna formula za zdravje", itd. preberite kaj hrana vsebuje, preštudirajte kaj pes potrebuje in primerjajte.

Lp, Črt
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: Lanabela na 27 Marec 2006, 15:08:04
Amerikanci imajo res nekaj izvrstnih hran, imajo pa tudi tak šodr, da ga v Evropi še v samopostrežbah ne bi mogli prodajati. Ponavadi imajo večje firme eno ali dve dobri znamki, potem pa še cel kup podna z različnimi imeni.
Upoštevajte še, da med firmami divja prava vojna za potrošnike, poslužujejo se tudi precej podlih metod, kot so razna podtikanja zlasti po internetu.
Mesni stranski proizvodi so lahko čisto v redu, ali pa tudi ne. Psi nikoli nisi jedli "human grade" mesa, ampak odpadke. Če so ti odpadki od zdravih živali, ki gredo sicer v mesnice, recimo vime, gobci, kite, ritniki...in kar je še takega mesa, ki je povsem v redu, ga pa ljudje le redko jedo, potem je vse OK. vendar se pod stranskimi proizvodi lahko skrivajo tudi ostanki bolnih živali, najrazličnejše crke, klavnični odpadki ki so bili prej tretirani z agresivnimi konzervansi (značilno za Ameriko)... To pa ni več tako zelo v redu.
zato jaz načeloma manj zaupam ameriškim hranam kot drugim. Tiste najdražje so verjetno res v redu, ampak za mojo količino psov bi bilo kupovati takšno hrano prav potratno.
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: Urška na 27 Marec 2006, 17:17:47
Sem sama tudi že slišala, da prej naštete hrane niso preveč vredu, čeprav se nekatere med njimi tudi zelo hvali, še posebno HIlls in to celo veterinarji to hrano zelo priporočajo. Zanimivo se mi zdi še to, da je podjetje, ki proizvaja RC  prevzelo v svoje roke Pedigree in posledično se je tudi hrana od RC poslabšala.

Tole pa ni res. Podjetje, ki proizvaja Pedigree (Master foods) je pripojilo Royal Canine, proizvodnja pa je ostala ločena. Možno je le, da so preselili proizvodno linijo kam drugam in posledično receptura ni več identična, pa tudi različne proizvodne linije včasih pomenijo veliko razliko v hrani.
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: aska na 27 Marec 2006, 20:05:15
Tole pa ni res. Podjetje, ki proizvaja Pedigree (Master foods) je pripojilo Royal Canine, proizvodnja pa je ostala ločena. Možno je le, da so preselili proizvodno linijo kam drugam in posledično receptura ni več identična, pa tudi različne proizvodne linije včasih pomenijo veliko razliko v hrani.

Ja verjetno, da je tako kot si napisala, da so linijo preselili drugam, pa temu primerno ni več taka kakovost kot prej. 
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: Urška na 27 Marec 2006, 22:31:08
Lahko, da je kakovost ostala popolnoma enaka, samo po mojih izkušnjah imajo različne linije različen okus in nekaterim psom pač ni več všeč.
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: aska na 27 Marec 2006, 22:50:47
Možno je tudi to. Sej vsi briketi ne odgovarjajo oz. niso vsem psom všeč, dajemo jim take, kot jih kakor toliko radi jedo. Moja te katere je, ima kar rada, no ja čisto brez dodatkov ne. Je rajši tri dni lačna bila, kot pa da bi jedla. No zraven ji pa dam samo eno čisto majčkeno malenkost, samo da še malce drugače diši, pa je očitno koj boljše ;) ;D
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: Urška na 27 Marec 2006, 22:59:02
Za največje zbirčneže sem jaz našla zdravilo v obliki Belcando mesne konzerve z vampi. Ena žlica pasje konzerve med briketi, pa jih je pojedel še tako zbirčen pes.

Na srečo mi to s Paxom ni treba početi, ker okus ProPlan lososa obožuje.
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: aska na 27 Marec 2006, 23:07:33
Pri moji pa v poštev ne pridejo konzerve, no bom probala še s to katero si napisal, ta bi morala biti res ok, ker posušene vampe obožuje ;) ;D Kot dodatek sedaj odkrila tole  Rinti, to so pravi piščančji košči v želeju. Jih je več vrst, ponekod poleg piščanjčjih koščkov še zelenjava je, ali šunka ali pa tunina, no samo res čisto majčkeno dam tega zraven, pa večinoma zmeri vse sedaj poje. Včasih pa malce skuhane zelenjave vmes, pa tudi kar lepo pridna je in poje, je kar zbirčna tale moja pesjanka.
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: trigi na 03 Junij 2006, 11:19:35
Da spet malo obnovimo tole temo :D
Ker se je v eni temi tudi razvila debata o hrani za velike pasme ... so bili nekateri prima in so napisali sestavo hrane (proteini, maščobe...)

Jaz pa kot firbec kakršen sem, sem šel računati skupni procent ... mislim da je vsem znano da 100 pomeni celota in če je nekaj navedeno v procentih, to pomeni da mora biti seštevek vseh procentov enak 100... kajne? Ali pač ?!?

Tole so izsledki moje raziskave:
Nutro large breed: seštevek celotne sestave znaša cca. 69%
Hills puppy large breed: seštevek sestave brez vitaminov ki so v meni neznani enoti (IE) znese slabih 62%
Arden Grange Adult Large Breed with Fresh Chicken and Rice: sešteto brez sestavin ki so v IU/kg znese malo manj kot 61%
Royal Canin GIANT Junior: sešteto skupaj pride 91% ... vendar podatek ki te vrže na rit je sledeč, hrana naj bi vsebovala 29,5% mineralov?! Če je to res, so briketi pošteno trdi :D
Arden Grange LARGE BREED PUPPY / JUNIOR: seštevek brez IU/kg znese dobrih 66%
in na koncu še BiOMill Junior MAXI: katerega seštevek brez IU/kg znaša slabih 56%

Ob teh podatkih so se mi pojavila sledeča vprašanja:
- kakšna enota je pravzaprav IE?
- kakšna enota je IU/kg?
- kam so izginile manjkajoče sestavine?
- so mogoče pozabili kaj prepisati iz vrečke?

Po pravici povedano ... se kar malo vprašam kaj predstavlja tistih 30-40 manjkajočih procentov.. pa vi?

Lp, Črt
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: ninci na 03 Junij 2006, 12:17:46
Ob teh podatkih so se mi pojavila sledeča vprašanja:
- kakšna enota je pravzaprav IE?
- kakšna enota je IU/kg?
- kam so izginile manjkajoče sestavine?
- so mogoče pozabili kaj prepisati iz vrečke?



IE = internacionalna enota, ponavadi so vitamini navedeni v tej enoti.
IU je še ena internacionalna enota 1IU = 0,67mg.

Me pa res zanima, kaj izpustijo iz deklaracije...  :o Bljak..

Lp nina
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: *nastja* na 03 Junij 2006, 15:41:14
Royal Canin je pošteno mehek Trigi. Tako kot keks. Prerežeš ga lahko s škarjami, lahko bi ga tudi prelomila ampak še nisem poskušala. Sem ga pa tudi jaz grizla in je res mehek  :-[
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: *nastja* na 03 Junij 2006, 15:42:25
Zdej pa grem jez pogledaT RC vrečo, mogoče sem kaj pozabla prepisat .. grem sesštet !  :D
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: maja01 na 03 Junij 2006, 15:49:02
Ob teh podatkih so se mi pojavila sledeča vprašanja:
- kakšna enota je pravzaprav IE?
- kakšna enota je IU/kg?
- kam so izginile manjkajoče sestavine?
- so mogoče pozabili kaj prepisati iz vrečke?

na prve dve vprasanji je odgovorila ninci, odgovor na tretje je pa ... tadadam .... ogljikovi hidrati (ampak seveda le del, ker vlaknine so tudi ogljikovi hidrati, ki pa niso vir energije, saj jih zivali ne morejo razgradit) ;D

pa se nekaj - razen, ce ne pise drugace, so podatki podani za hrano tako kot je - torej skupaj z vodo, ne za kolicino v suhi snovi (kakor se podajajo kolicine v razlicnih tabelah o potrebah po posamezni snovi). Ker hrane vsebujejo razlicno kolicino vlage (ki je vedno podana v odstotkih), brez preracunavanja ne moremo primerjati dveh hran.

Primer: imamo dve hrani, ki imata navidez enake podatke (podatki so ilustrativni in izmisljeni)
hrana A - beljakovine=proteini 25 %, mascobe=15 %, vlaknine 5 %, pepel 5 %, vlaga 7 %
hrana B - beljakovine=proteini 25 %, mascobe=15 %, vlaknine 5 %, pepel 5 %, vlaga 10 %

Ce zdaj pri teh hranah preracunamo kolicino suhe snovi, ugotovimo:
v hrani A je suhe snovi 93 % (100 % (tolko mora bit v hrani vsega skupaj -7 % (toliko je v tej hrani vlage))
v hrani B je suhe snovi 90 % (100 % - 10 %)
iz teh dveh podatkov lahko izracunamo kaj pomenijo tisti procenti za beljakovine, mascobe, ...Torej imamo 100 % (g) hrane, od tega je v hrani A 93 % suhe snovi in 7 % vode, v hrani B pa 90 % suhe snovi in 10 % vode.

Izracun (izracunane so pa kolicine posamezne sestavine glede na suho snov):
Hrana A:
- beljakovine: 25 % / 93 % = 26,9 %
- mascobe: 15 % / 93 % = 16,1 %
- vlaknine: 5 % / 93 % = 5,4 %
- pepel: 5 % / 93 % = 5,4 %

Hrana B:
- beljakovine: 25 % / 90 % = 27,7 %
- mascobe: 15 % / 90 % = 16,7 %
- vlaknine: 5 % / 90 % = 5,6 %
- pepel: 5 % / 90 % = 5,6 %
m.
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: ninci na 03 Junij 2006, 15:53:00
Oho maja01 super.

Ampak ali ne bi morali biti tudi OH navedeni posebaj?

Lp nina

Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: maja01 na 03 Junij 2006, 15:56:01
Poleg te procentualne primerjave je ful pomemben podatek tudi od kod izhajajo te snovi, saj je od virov odvisno kako dobro lahko telo te zadeve izkoristi. Kaj ti pomaga, ce ima neka hrana super krasno in sploh in oh uravnotezeno vrednost, ce pa telo tricetrt teh zadev ne more izkoristit. Primer - kaj ti pomaga ce je hrana kao uravnotezena, ce je vir ogljikovih hidratov npr. celuloza (je ogljikov hidrat), ali pa, ce je vir beljakovin npr. pticje perje ...

ZAto je pri primerjavi hran potrebno prebrati tudi sestavine in vedeti katere zadeve lahko zivali bolje izkoristijo kot druge. Npr. riz je za vecino zveri laze prebavljiv kot koruza, krompir (pa se vs euporablja kot vir OH). Proteine zivalskega izvora veliko bolje koristijo kot proteine rastlinskega izvora (npr. soja). Pomembni so tudi aditivi - konzervansi, vitamini, ojacevalci okusa, barvila, ... vse to naj bi bilo cim bolj naravno (beri cim manj sinteticno) oz. naj nekaterih stvari ne bi bilo. Vedeti je potrebno tudi to, da je pomemben vrstni red nastetih sestavin (tiste, ki jih je vec, so nastete najprej), vedeti je potrebno, da proizvajalci sestavine "razbijejo" - npr. piscanca lahko razbijemo v piscancjo moko, piscancjo mascobo, zivalsko mast, zivalske stranske produkte, ...

No, dosti je zaenkrat ;D (se moram it nazaj ucit). Veliko informacij o tem kako se berejo etikete se najde na natu pod geslom "how to read petfood labels", en fajn clanek iz Dog Whole Journala je JAsna prevedla za mojpes.net (najdete ga na portalu, ime clanka je pa - Kako spoznati boljse produkte). Tam je razlozeno se malo bolj nadrobno kaj pomenijo kaksne sestavine, pa vam svetujem branje. Potem bo morda komu jasno, zakaj se npr. Hill's, RC in Eukanuba na raznih lestvicah ne uvrscajo med premium hrane.
lp, m.
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: maja01 na 03 Junij 2006, 15:58:42
Ampak ali ne bi morali biti tudi OH navedeni posebaj?

hja, fajn bi ze bilo ... Ampak na ta nacin jih je lazje "skrit".
m.
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: *nastja* na 03 Junij 2006, 16:16:09
Na vrečki ne piše vseh sestavin. Prospekt kjer so bile pa napisane vse sestavine pa je mami  vrgla stran. Sicer pa jaz pri predstavitvi Royal Canina nisem napisala pri vsaki sestavini procentov, čeprav so bili napisani. Ko bom dobila prospekt pa bom popravla pa bomo še pol naprej računali.  :D
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: ninci na 03 Junij 2006, 17:17:01
Ja saj nekaj smo obdelali tudi tule Kam spada vaša hrana? (http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=407.0)

Nekaj časa nazaj je bila celo oddaja na tv-ju mislim, da na Animal planet, kaj je v pasji hrani, izdelava briketov itd. baje je bilo za videti zelo zanimivo. Sama je sicer nisem imela priložnosti pogledat ampak jo je gledala tamala in njen komentar je bil "živa svinjarija".

Lp nina

Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: maja01 na 03 Junij 2006, 17:55:08
Zato pa moj zoo dobi cim vec doma pripravljene hrane. Zdaj, ko bomo koncno imeli plac se za zmrzovalno skrinjo, bo domace hrane se vec.
m.
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: *nastya_lony* na 03 Junij 2006, 22:50:05
Ko smo dobili Lonija smo šli  v Tukano in kupili 15kg vrečo Pro Prac, ki ni ravno najbolj poceni. Zanimivo je bilo, da so nam briketi doma ležali 3 mesece ,ker jih ni hotel jesti. Enkrat je šla pa mami v trgovino in vzela 15kg vrečo Friskies(a je prav napisan?) briketov za Lonija...Pa sem mislila,da jih ne bo pojedel tako kot ni Pro Pac..Sam je pa zanimiv, da je bila vreča briketov Friskies prazna že v enem mesecu..Seveda pa ima najraje doma kuhano hrano sploh,če je to juha  posebej za njega z kilo mesa...

p.s. malo off topic sem to napisala, sam ne mi zamerit :-[ :-[
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: maja01 na 04 Junij 2006, 02:36:15
nic zelo cudnega - ti "ta zanic" briketi (friskies, Chappi, Tacko, pa macje variante whiskas, kitekat, in podobni) vsebujejo precej soli in ojacevalcev okusa, zato so zivalim vsec.
m.
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: trigi na 04 Junij 2006, 12:04:07
nastja_lony: kot da bi tebe vprašali kaj bi raje; krožnik solate ali happy meal iz mcdonaldsa? Kaj pa je bolj zdravo pa je spet druga stvar ne?  8)  Sedaj ti je verjetno jasno zakaj so mu všeč Friskies in zakaj mu ne dišijo Pro Pac (ki sicer ni boggavedi kaj - nekje srednje kakovosti)  ;)

Lp, Črt
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: Urška na 20 Junij 2006, 11:05:20
Briketi niso bolj kvalitetni od doma pripravljenih uravnoteženih obrokov, so predvsem cenejši pa čas nam prihranijo. S tem so boljši samo za nas, še vedno pa ne za psa.

Za pripravo ne rabiš biti noben strokovnjak, če znamo skuhat hrano zase, da nam nič ne manjka, jo bomo brez dvoma znali tudi za psa.

Še vedno mi ni nihče odgovoril na zastavljeno vprašanje...

Kakšen je delež beljakovin živalskega izvora v briketirani hrani (pa recimo višjega cenovnega ranga)? Mislite, da ko na vreči piše beljakovine: 26%, da gre tu samo za beljakovine živalskega izvora (meso)?  ;D

Kolikšen delež beljakovin živalskega izvora lahko izkoristi pasje telo in kolikšen delež beljakovin rastlinskega izvora?

Zgornja vprašanja so bolj za premislek, ko omenjate popolnost briketirane hrane. 99% lastnikov psov na zgornja vprašanja ne zna odgovoriti in potem je logično, da so prepričani, da so kuglice najboljša stvar po rezanem kruhu.

Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: Blond na 20 Junij 2006, 11:24:47

Za pripravo ne rabiš biti noben strokovnjak, če znamo skuhat hrano zase, da nam nič ne manjka, jo bomo brez dvoma znali tudi za psa.


To, da se ljudje v večini primeroc nepravilno prehranjujemo ti je menda poznano. Zato toliko alergij, občutljivosti na to in ono, debelosti, slabokrvnostjo, pritiskom in kaj jaz vem česa.

Malo je takšnih, ki vedo kako se pravilno in zdravo prehranjujevati.

Ljudje potem letajo po zdravnikih, ki jih filajo z nevemkakšnimitabletami in potem vsi skupaj podpiramo kemofarmacijo.

Ampak to je spet druga tema......
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: Urška na 20 Junij 2006, 11:59:00
To, da se ljudje v večini primeroc nepravilno prehranjujemo ti je menda poznano. Zato toliko alergij, občutljivosti na to in ono, debelosti, slabokrvnostjo, pritiskom in kaj jaz vem česa.

Malo je takšnih, ki vedo kako se pravilno in zdravo prehranjujevati.

Ljudje potem letajo po zdravnikih, ki jih filajo z nevemkakšnimitabletami in potem vsi skupaj podpiramo kemofarmacijo.

Ampak to je spet druga tema......


V bistvu to ni ravno res, saj raziskave o prehranskih navadah slovencev dokazujejo, da se ne hranimo tako narobe, kot bi nam radi dokazali.
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: Blond na 20 Junij 2006, 12:03:11
to raziskavo bi pa rad videl... od kje ti to ?
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: dog4ever na 20 Junij 2006, 12:04:56
Urška, pa saj ni treba stalno ponavljat istih vprašanj ::) odgovori nanje, če veš odogovor. Sicer pa niso vsi psi "delavci", tako kot tvoj. In ne potrebujejo take prehrane. Kot se razlikuje prehrana fizičnega delavca in delavca v pisarni. Za večino psov so kuglici čisto primerne. Sicer pa tudi ti hraniš svojega psa s kuglicami. Zakaj že?  ???
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: Lanabela na 20 Junij 2006, 12:22:57
Mojim tudi nič ne manjka, pa že tri generacije žrejo kuglice. In zanimivo - življenska doba teh psov, ki žrejo umetne zmazke je vsaj za dve leti (ker dve hudo stari še čisto dobro živita še ne morem reči za koliko) daljša od življenske dobe psov, ki smo jim pripravljali domačo hrano. Pa niso žrli kakšnih ostankov od kosila z makaroni.
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: deteljica na 20 Junij 2006, 13:42:05

Kakšen je delež beljakovin živalskega izvora v briketirani hrani (pa recimo višjega cenovnega ranga)? Mislite, da ko na vreči piše beljakovine: 26%, da gre tu samo za beljakovine živalskega izvora (meso)?  ;D

Kolikšen delež beljakovin živalskega izvora lahko izkoristi pasje telo in kolikšen delež beljakovin rastlinskega izvora?


Na boljših deklaracijah to sicer piše (koliko je živalskega izvora namreč), ampak jaz  se s tem nisem nikoli pretirano ukvarjala.
Očitno jih izkoristijo dovolj,da so primerno debeli  ;).
Bi pa pripomnila da psi tako in tako niso čisti mesojedci, kot npr mačke , temveč bolj vsejedci, ter da pred nekaj generacijami beljakovin živalskega izvora zagotovo niso niti videli razen  v obliki kakšne kosti in morda enkrat letno po kolinah kaj sumljivega.
Nekater pastirske pasme originalno sploh ne hranijo z mesom , ampak izključno mleko in dodatki al apolenta ,kruh , ker prvič nimajo , drugič velja vraža ,da tak pes potem ni varen za drbnico oz živali ,ki naj bi jih čuval. Tudi nekatere vzhodne pasme so v zgodovini hranili z minimalnimi procenti beljakovin živalskega izvora, ko že pa so bil  eto ribe oz njihovi ostanki. Mislim, da prednjačijo chow chowi in shar peji. Te pasme imajo celo  pogosto težave s kožo prav zaradi preveč beljakovin živalskega izvora.
Pse se da spodobno hraniti oz vzdrževati tudi brez mesnih dodatkov. O tem pričajo veterinarske vegetarianske diete za pse s posebnimi potrebami.

Hočem samo poudariti, da čim večja količina mesa oz živalskih beljakovin ni edini kriterij kvalitete  ;).

kar bi jaz očitala briketom je predvsem pri slabših vrstah je način priprave- previsoke temperature, dodajnje aditivov (od barve, okusov, sumljivih konzervansov itd) uporaba slabih vhodnih sestavin ( crkovina oz kostna moka sumljivega porekla) in prevelika količina "mašil " ala koruza,pesa itd, sipanje vitaminov v čudnih razmerjih in v nepravi kemični vezavi..Potem pa seveda ležanj po sumljivih skladiščih z nekontroliranimi temperaturami in vlago.
Razen zadnjega briketi premium kvalitete zagotavljajo dovolj visoko kvaliteto vhodnih sestavin in načina predelave.
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: samonca na 20 Junij 2006, 14:08:29
 ??? Ne vem koliko je beljakovin v briketirani hrani. Vem pa koliko bi jih moglo biti. To je 25-50% ne glede na izvor. Maščob bi moralo biti 10-25% in 33-45% ogljikovih hidratov. Citiram po skripti Prehrana psov prof.dr. Andreja Orešnika za veterinarje. Mislim, da je on največji strokovnjak kar se glede prehrane tiče v SLO. Pravi tudi, da je pomanjklivost briketirane hrane v pomanjkanju maščob kar se pa da nadomestit s konzervami. Doma pripravljena hrana je težko tako zelo uravnovešena, ker nimamo lastnih laboratorijev in ne vem še kakšnih pripomočkovi za določanje vsebnosti sestavin hrane. Pa tudi zase si nikoli ne pripravimo popolnoma uravnoteženega obroka. Jemo kar nam najbolj ustreza kar pa ni vedno najbolj zdravo.  ;)
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: deteljica na 20 Junij 2006, 14:16:16
. Citiram po skripti Prehrana psov prof.dr. Andreja Orešnika za veterinarje. Mislim, da je on največji strokovnjak kar se glede prehrane tiče v SLO. Pravi tudi, da je pomanjklivost briketirane hrane v pomanjkanju maščob kar se pa da nadomestit s konzervami. Doma pripravljena hrana je težko tako zelo uravnovešena, ker nimamo lastnih laboratorijev in ne vem še kakšnih pripomočkovi za določanje vsebnosti sestavin hrane. Pa tudi zase si nikoli ne pripravimo popolnoma uravnoteženega obroka. Jemo kar nam najbolj ustreza kar pa ni vedno najbolj zdravo.  ;)

Tudi znanost ima vsak enekaj let nove ideje  ;), tako da ni nič svetega v strokovni literaturi  :o
Da je premalo maščob pa kar dvomim, saj so poceni in mnogi briketi so že na otip mastni. Bi pa rekla, da so maščobe najbolj sporne z vidika predelave- visoke temperature in vidika ohranjanja- žarkost.
Sicer pa kdor ima feeling, da jih je premalo: najboljše je svetlinovo olje, pa tudi jedilno in olivno sta v redu , al pa občasno kakšna konzervica ribic  z oljem vred za čez obrok ;)
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: Lanabela na 20 Junij 2006, 14:25:22
Ali pa laneno olje, če bi radi nekaj res odličnega.
Sicer pa se mi zdi, da je  normalno aktivni psi (kamor bi dala tudi take, ki na dan naredijo nekaj km in delajo kašen agility ali kaj podobnega) povsem lepo shajajo z približno 21 - 22% beljakovin (če so v obliki, ki jo tudi res izkoristijo, ni važno ali so rastlinskega ali živalskega izvora) in nekako 10 ali malo več % maščob.
Sestava kakršno je omenila Samonca (višje vrednosti) je primerna za pse, ki garajo v skrajno težkih pogojih (recimo vlečni psi na dolgih progah ali mogoče kakšni lovski, ki delajo po cele dneve). Hrano s tako sestavo je moč kupiti, vendar za dolgotrajno prehrano navadnih psov ni primerna ker se ali izjemno hitro zredijo ali pa so stalno sestradani, ker dobe količinsko premalo hrane.
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: deteljica na 20 Junij 2006, 14:35:33
Ali pa laneno olje, če bi radi nekaj res odličnega.
A tako?
No, meni so rekli ,da je svetlinovo najboljše možno- pa ne me vprašat zakaj in  kakšno je   ;D, ker nimam pojma  :-[.
A kdo ve, kaj je na tem olju tako odličnega? oz kaj je na lananem (tu vsaj vem ,da je iz lanu   :P :D) čudežnega ?
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: Blond na 20 Junij 2006, 14:40:48
Kaj pa na orehovo ali konopljino olje je kdo pomislil ?  seveda hladno stiskano...
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: ninci na 20 Junij 2006, 14:59:59
A tako?
No, meni so rekli ,da je svetlinovo najboljše možno- pa ne me vprašat zakaj in  kakšno je   ;D, ker nimam pojma  :-[.
A kdo ve, kaj je na tem olju tako odličnega? oz kaj je na lananem (tu vsaj vem ,da je iz lanu   :P :D) čudežnega ?

Svetilnovo je pa iz dvoletnega svetlina ;) Ima pa svetlinovo olje veliko Omega - 6 kislin, linolensko in gama-linolensko kislino. Zvišuje odpornost, znižuje krvi tlak, nivo holesterola, izboljša koncentracijo, pospeši celjenje ran, super naj bi bilo za kožo,  ;D ;D pa lajša PMS ;) r ( sicer ne pride v poštev pri psih, ampak je pametno vedeti :P). Baje naj bi tudi lajšal težave pri artritisu pa deluje antioksidativno, pa... ah 1000 in ena stvar skratka.

Laneno olje pa ima Omega - 3 kisline, dober je za kožo, dlako, prebavo, preprečuje aterosklerozo, ...

Lp nina


Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: Lanabela na 20 Junij 2006, 15:05:18
Laneno olje ima menda veliko omega3 maščobnih kislin, pa še kup raznih drugih zdravilnih zadev iz lanu, ne me vprašat kaj, neke sterole zagotovo za drugo pa ne vem. Pri svetlinovem olju naj bi bilo veliko omega6 maščobnih kislin, katero je boljše pa ne vem, mogoče bi bila zmagovita kombinacija obeh. Je pa lan v različnih oblikah moj najljubši dodatek hrani. Ob vseh požrtih tujkih...
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: Urška na 20 Junij 2006, 15:09:16
Deteljica, psi niso debeli od beljakovin, ampak od kombinacije maščob in žit. Daj svoje pse na dieto iz mesa in zelenjave, pa mi potem povej, če se je kateri zredil. Tudi mleko ni rastlinskega izvora. Seveda niso beljakovine vse, je pa potrebno poskrbeti za kvalitetne beljakovine (da niso to stranski proizvodi predelave mesa). Prav tako imajo različne pasme različne potrebe.
Briketi premium kvalitete so npr. Pedigree in Friskies, ti si verjetno imela v mislih super premium kvaliteto.

Samonca, na vsaki vreči hrane mora biti napisan delež beljakovin, pa vendar ti ta podatek ne pove skoraj nič, če ne veš kakšen delež beljakovin je živalskega izvora. Psi beljakovine rastlinskega izvora izkoriščajo precej slabše kot tiste, živalskega izvora. Kar pa se tiče splošne izobraženosti naših veterinarjev o prehrani psov, je pa ta porazna. Pomemben je tudi način proizvodnje, kar je omenila že deteljica, predvsem čez koliko faz takega in drugačnega pečenja, kuhanja pod pritiskom, sušenja...gredo sestavine in kje v tem procesu se določene sestavine dodajajo.

Najboljše posamezno olje? Vsako vsebuje nekaj, predvsem se gre tu za esencialne maščobne kisline (omega 3, 6, 9), pa linolenska in gama linolenska kislina itd. Najboljša je po mojem mnenju mešanica različnih olj s katero dosežemo prava razmerja med temi maščobnimi kislinami. Precej kvalitetno je npr. lososovo olje (tudi glede razmerij med nenasičenimi maščobnimi kislinami).

Pri sezamovem olju je predvsem problem, da je zelo težko dobiti dovolj kvalitetnega, ker se z nepravilnim skladiščenjem iz njega ogromno izgubi.
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: deteljica na 20 Junij 2006, 15:47:34
Vendo sem mislila,da so premium briketi samo tisti,ki jih dobiš v specializranih trgovinah pa še to ne vsi.
Pri nas tako vse običajne znamke ala Eukanuba, Nutro, Hills, Bosh, Pro plan itd.
Od superpremium pa vem le za Canidae

to je seveda samo nekaj znamk,ki so mi prišle na vrsto, da ne bi bil kdo užaljen.
Ker če so premium zadeve po supermarketih(friskies in pedigre)  - kako se potem reče ostalim ?
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: Lanabela na 20 Junij 2006, 16:00:58
Saj imaš tudi premium kvalitetoo pri pedigreeju. samo pri nas se že dolgo ne dobi več, v samopostrežbah pa sploh nikoli.
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: Urška na 20 Junij 2006, 17:02:46
Ne bo držalo, je kar tako, kot sem napisala.
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: deteljica na 21 Junij 2006, 08:51:56
Saj imaš tudi premium kvalitetoo pri pedigreeju. samo pri nas se že dolgo ne dobi več, v samopostrežbah pa sploh nikoli.

Ne ni bil Pedigree, samo isti proizvajalec. Ime je bilo (oz je ?) Advance in je bil zelo v redu hrana.
Mislim,da jo je spodkopalo ravno to,da  so vsi imeli asociacijo na Pedigree. Moji psi so jedli Advance (oz Advance formula v začetku ) kar nekaj let.
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: Urška na 21 Junij 2006, 08:54:28
Ne, tistega Advance-a že dolgo ni več. Sedaj obstaja drugi, drugega proizvajalca in z drugo sestavo. Po kvaliteti pa mislim da sodi med premium.
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: Urška na 22 Junij 2006, 09:41:36
Na boljših deklaracijah to sicer piše (koliko je živalskega izvora namreč), ampak jaz  se s tem nisem nikoli pretirano ukvarjala.
Očitno jih izkoristijo dovolj,da so primerno debeli  ;).

Deteljica, samo še tole... Na NOBENI deklaraciji do sedaj še nisem našla podatka, kolikšen delež beljakovin je živalskega izvora.
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: Apollo na 22 Junij 2006, 10:47:23
A kdo pozna hrano Pro pac, ki jo uvaža Tucano? Kakšna je kaj kvaliteta te hrane...
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: andreja na 14 Julij 2006, 09:22:49
Tukano jo uvaža?
Moram povedat naprej... To hrano je stric dobil skupaj z mladičko iz Finske, če se ne motim...
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: Tigi na 26 December 2006, 18:41:13
zdravo!

js sem nekje staknila da naj bi tukano uvažal slabšo kvaliteto Eukanube ???

k debati bi pa dodala da je meni ful logično to da se v brikete ne daja najlepših kosov mesa kar sploh ni nič groznega!..
"okuženih" in .. kaj je že pisalo rakastih.. delov bi js rekla da se vsaj v evropi ne uporablja redno :D.. pa če bi se to že dogajalo, bi večino povzročiteljev okužbe uničili v postopku pridelave briketov... za tise rakaste dele pa se itak ne ve če bi lahko kaj vplivalo pa tudi odvisno je od raznih drugih faktorjev.
kaj pa mislite da pojeste ko jeste posebno salamo in hrenovke...
ko veš kaj je notr ti mine sam sej ni škodljio za zdravje razen tega da poješ preveč maščob!

nevem no to o hrani je ful zakomplicirano če se preveč poglobiš se ti zdi da nič več nebi smel jesti..

še voda iz pipe je večkrat genotoksična ampak jo mešajo z bolj neoporečno in je dolgoročno skoraj neškodljia ;) (iz zanesljivih virov)

aja drugače je pa meni najbolj všeč Biomill od do sedanjih hran, ki smo jih uporabljali.. Švicarji obvladajo ;D
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: majcek na 28 December 2006, 21:20:22
jaz imam hill's hrano in nikjer ne piše da ima stranske produkte :-\
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: Urška na 29 December 2006, 13:49:56
Nam prepišeš sestavine?
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: majcek na 29 December 2006, 20:19:03
piše glavne sestavine:mleta koruza,dehidrirane piščančje in puranje beljakovine,živalska maščoba,hidrolizat,pesina pulpa,mleti riž,ribje olje,jajca v prahu,laneno seme,kalijev klorid,ovsena vlaknina,sol,rožmarinov ekstrakt.

no to so sestavine ki so napisane
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: majcek na 01 Januar 2007, 10:50:43
urška jaz sem napisala sestavine zdaj mi pa ti povej če so stranski produkti
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: Ivan na 26 Januar 2007, 11:44:19
Zdravo!

malce sem prebral kaj vse lahko najdeš v pashi in mačji hrani. Moram pa povedat, da določene hrane kot so npr. www.almonautre.si ne uporabljajo odpadkov mesne predelovalne industrije, še celo več, garantirajo, da so za hrano uporabljene le surovine, ki so primerne za humano prehrano. Zelenjava v njihovih izdelkih ima celo certifikat, da ni genetsko spremenjena, ko pa vidiš vsebino konzerve, pa sploh ni dvoma, da je vse skupaj res. Še celo v brikete dajejo sveže meso, tako da je za en kilogram briketov dejansko porabljeno celo kilogram in še malo svežega mesa. Res nekaj novega za probat - same pozitivne izkušnje.

LP Ivan
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: majcek na 28 Januar 2007, 12:29:46
te strani ne morem odpreti  :(
piše da ne obstaja.
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: tinčica na 28 Januar 2007, 12:47:22
 Majči klikni ta link. Ta je taprav. Mi smo jo testirali včeraj in se je očijev novi ljubimec dobesedno trgal za briketke. Pojedel jih je z velikim apetitom.http://www.almonature.si/index.php?title=Izdelki&ipage=/index.php/Almo_Nature&line=almo-nature (http://www.almonature.si/index.php?title=Izdelki&ipage=/index.php/Almo_Nature&line=almo-nature)
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: Urška na 29 Januar 2007, 16:59:18
piše glavne sestavine:mleta koruza,dehidrirane piščančje in puranje beljakovine,živalska maščoba,hidrolizat,pesina pulpa,mleti riž,ribje olje,jajca v prahu,laneno seme,kalijev klorid,ovsena vlaknina,sol,rožmarinov ekstrakt.

no to so sestavine ki so napisane

Ne, samo jaz tega ne bi dala svojemu psu. Na prvem mestu med sestavinami je koruza. Potem pa dehidrirane piščančje in puranje beljakovine. Za vprašat se pa je, kaj je surovina teh piščančjih in puranjih beljakovin.
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: missy na 26 Junij 2007, 13:10:14
Kaj pa za "nagradice"? Kaj je takrat najboljše?
Lp
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: majcek na 26 Junij 2007, 17:45:56
Ne, samo jaz tega ne bi dala svojemu psu. Na prvem mestu med sestavinami je koruza. Potem pa dehidrirane piščančje in puranje beljakovine. Za vprašat se pa je, kaj je surovina teh piščančjih in puranjih beljakovin.

in kaj predlagaš?
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: ajki na 26 Junij 2007, 20:18:23
Če dovolite bi napisal sestavine za hrano 1ST CHOICE in PRONATURE.
- izvrstna kakovost sestavin, ki ne vsebujejo stranskih produktov živali.
- laže prebavljiva formula brez beljakovin govedine ali svinjine.
- Naravna sredctva za konzerviranje.
- Odobrila kanadska veterinarska zbornica CVMA
- Proizvodnje procese je potrdila analiza tveganja in ugotavljanja kritičnih kontrolnih točk HACCP.
- Vsebnost številnih funkcionalnih sestavin z naslednjimi prednostmi:
- Močnejši imunski sistem
- Bolj svetleč kožuh in manjša izguba dlake
- Manj neprijetnih vonjav pri urinu in iztrebkih.


To je v grobem napisano, če pa koga bolj konkretno zanima ta hrana se pa lahko dogovorimo za predstavitev, in seveda pokušino za vaše ljubljenčke.

Vse informacije pa na 040-438-779 Dominik ali pa na [email protected].
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: Sammy na 27 Junij 2007, 13:16:09
Če dovolite bi napisal sestavine za hrano 1ST CHOICE in PRONATURE.
- izvrstna kakovost sestavin, ki ne vsebujejo stranskih produktov živali.
- laže prebavljiva formula brez beljakovin govedine ali svinjine.
- Naravna sredctva za konzerviranje.
- Odobrila kanadska veterinarska zbornica CVMA
- Proizvodnje procese je potrdila analiza tveganja in ugotavljanja kritičnih kontrolnih točk HACCP.
- Vsebnost številnih funkcionalnih sestavin z naslednjimi prednostmi:
- Močnejši imunski sistem
- Bolj svetleč kožuh in manjša izguba dlake
- Manj neprijetnih vonjav pri urinu in iztrebkih.

Hmmm ... to so sestavine? ::)
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: missy na 27 Junij 2007, 16:06:01
Heh  ;D
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: majcek na 28 Junij 2007, 20:38:14
- Bolj svetleč kožuh in manjša izguba dlake

nisem še videla hrane ki bi vsebovala svetleč kožuh :D
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: ajki na 28 Junij 2007, 21:25:28
Madona ste sami neki pikolovci a vi se nikoli ne zmotite.
Se opravičujem moral bi napisati prednosti.
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: Urška na 29 Junij 2007, 11:05:58
Če dovolite bi napisal sestavine za hrano 1ST CHOICE in PRONATURE.
- izvrstna kakovost sestavin, ki ne vsebujejo stranskih produktov živali.
- laže prebavljiva formula brez beljakovin govedine ali svinjine.
- Naravna sredctva za konzerviranje.
- Odobrila kanadska veterinarska zbornica CVMA
- Proizvodnje procese je potrdila analiza tveganja in ugotavljanja kritičnih kontrolnih točk HACCP.
- Vsebnost številnih funkcionalnih sestavin z naslednjimi prednostmi:
- Močnejši imunski sistem
- Bolj svetleč kožuh in manjša izguba dlake
- Manj neprijetnih vonjav pri urinu in iztrebkih.


To je v grobem napisano, če pa koga bolj konkretno zanima ta hrana se pa lahko dogovorimo za predstavitev, in seveda pokušino za vaše ljubljenčke.

Vse informacije pa na 040-438-779 Dominik ali pa na [email protected].

To je lep marketinški tekst. Kaj pa sestavine? Kakšne raziskave stojijo za trditvijo, da ima pes zaradi te hrane močnejši imunski sistem?
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: ajki na 29 Junij 2007, 12:47:21
Da ima pes močnejši imunski sistem:
- CINK pospešuje zdravljenje in daje kožuhu svetleč videz
- Betakaroten pomaga pri vnetjih, raku ter očesnih in nevroloških boleznih
-Vitamin C ohranja celovitost tkiv ter upočasni staranje in degeneracijo kosti ( osteoartritis)
- Vitamin E in organski selen: ščiti celične membrane
- Tokotrienol: eden najbolj absorbiranih oblik vitamina E
- Manan-olgosaharidi pomagajo pri ohranjanju primernega ravnotežja črevesne bakterijske flore z omejevanjem razvoja patogenih bakterij, ohranjajo čilost prebavnega trakta, preprečujejo diarejo in nalezljive bolezni, povezane z prebavo.

Upam da je to dovolj natančno opisano.
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: Lanabela na 29 Junij 2007, 15:10:08
Ja taglavnih sestavin še vedno ni napisanih. Take ali podobne kot so naštete imajo pa več ali manj vse hrane razen mogoče najhujšega pofla.
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: kaskae na 29 Junij 2007, 16:55:28
Vprašljivo je predvsem to koliko tovrstnih vitaminov in mineralov dejansko absorbira pasje telo  ???
Naslov: Re: Kaj je resnično v pasji hrani??
Prispeval: ajki na 29 Junij 2007, 16:58:29
Povejte za katero hrano konkretno vas zanima, ker za vse vrste ne mislim pisat. Ali rabite za mladiče ali za male in srednje pasme, rabite za aktivne dejte napišite dobite napisano.