PeSjanar.Si Forum

Za pesjanarje => Pasme => FCI 1 => Temo začel/a: GoldenGirl na 19 Julij 2007, 19:51:43

Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: GoldenGirl na 19 Julij 2007, 19:51:43
Začenjam to temo tako, da bo lahko edina lastica kratkodlakega škotskega ovčarja v Sloveniji pisala v tej temi in, da ji ne bo potrebno pisati v temi dolgodlaki škotski ovčar  ;) ;D ... zlasti, ker mi skoraj vsak dan razlaga, kako so smooth collie-ji drugačni od roughov.. V opisu pasme sem podčrtala to kar se meni zdijo razlike med obema pasmama... Zame je razlika samo v "aktivnosti" in v "delovnosti"...GG

Smooth Collie
Kratkodlaki škotski ovčar

FCI 1 Skupina
Sekcija 1 ovcarski psi
Št. Standarda 296
Dežela izvora: Velika Britanija

SPLOŠNI VTIS: Zelo intelegenten, pozoren in aktiven pes. Stoji dostojanstveno z odlicno anatomsko zgradbo pri kateri noben del telesa ni v nesorazmerju in daje vtis dobrega delovnega psa.
ZNACILNOSTI: Telesna zgradba izraža moc in gibljivost, brez zbitosti in brez sledu robatosti. Izraz je najbolj pomemben. Znacilen izraz je dosežen s popolno skladnostjo in kombinacijo cela in gobca, velikostjo, obliko, barvo in položajem oci, ter s pravilno nastavljenima in nošenima uhljema.

ZNACAJ: Vesel in prijazen, nikoli nervozen in agresiven.

GLAVA: Proporcionalna glava je zelo pomembna in mora biti v sorazmerju z velikostjo psa. Gledano od strani in od zgoraj, ima glava obliko ozkega klina s topo konico, z gladko zunanjo linijo. Celo je ravno. Od uhljev se strani glave pocasi zožujejo do crnega smrcka, brez izraženih licnic ali klešcastega ugriza. Ko pogledamo s profila, sta linija lobanjskega dela glave in linija nosnega hrbta vzporedni in enake dolžine, loceni z rahlim toda zaznavnim stopom. Tocka na sredini med notranjima kotoma oci, kar je center pravilno ležecega stopa, je na dolžini sredine proporcionalne glave. Konec gobca je ob straneh mehko zaobljen in top, vendar nikoli kvadraticen. Spodnja celjust mocna, ustne priležene. Globina od cela do spodnje celjusti ne sme biti pretirana. Smrcek vedno crn.

OCI: Zelo pomembne, saj ustvarijo ljubek izraz. Srednje velikosti, nikoli zelo majhne, vsajene poševno, mandljaste oblike in temno rjave barve, razen pri blue merlih, ko so pogosto eno ali obe ocesi, del enega ali obeh oces moder ali z modrimi lisami. Izraz je intelegenten, s pozornim pogledom, ko posluša.

UHLJA: Majhna, ne preblizu skupaj na vrhu cela in ne preširoko narazen. Ko pes pociva sta uhlja prepognjena nazaj, ko pa je pozoren, sta dvignjena na vrh glave, nošena prepognjeno, kar pomeni, da dve tretjini uhlja stojita pokonci, zgornja tretjina pa je prepognjena naravno naprej in to vodoravno.

GOBEC: Zobje dobre velikosti. Celjust mocna, s pravilnim in popolnim škarjastim ugrizom, kar pomeni da zgornji sekalci tesno prekrivajo spodnje in so navpicno v celjust.

VRAT: Mišicast, mocan, primerne dolžine in dobro obokan.

SPREDNJI DEL: Lopatica je poševna, dobro okotena. Sprednje noge so ravne in mišicaste, komolci niso obrnjeni ne navznoter ne neprileženi, s srednje mocnimi kostmi. Nadlahet primerno mišicasta, dlan je gibljiva, vendar ne šibka.

TELO: Telo je rahlo daljše v primerjavi z višino. Hrbet cvrst z rahlo uslocenimi ledji. Rebra dobro obokana, z globokim, prsnim košem in je precej širok za pleci.

ZADNJI DEL: Zadnje noge mišicaste, kolenski sklep dobro zaokrožen, dobra okotenost. Stopalo kratko in mocno.

ŠAPE: Ovalne, blazinice mocne. Prsti obokani in tesno skupaj. Prsti na zadnjih nogah rahlo manj obokani.

REP: Dolg, zadnje repno vretence sega vsaj do skocnega sklepa. Nošen nizko, ko je pes miren, s konico repa zavito navzgor. Ko je razburjen, lahko rep vzdigne, vendar nikoli nad hrbtno linijo.

GIBANJE: Gibanje ima izredno znacilno. Skladen pes ne izvraca komolcev, kljub temu pa postavlja sprednje šape precej skupaj. Križanje sprednjih nog ali kamelja hoja je zelo nezaželjena. Gledano od zadaj sta stopali vzporedni, gledano od strani je gibanje povezano. Zadnji nogi sta mocni, z dobrim odrivom. Korak je sorazmerno dolg, lahkoten in brez napora.

DLAKA: Kratka, priležena, zgornja dlaka na otip trda, z zelo gosto podlanko. Ne sme se trimati ali strice.

BARVA: Priznane so tri barve: soboljevo bela, trobarvna (crno-rjava-bela) blue merle (pisana ali marmornata).

•  soboljevo bela: vsi odtenki od svetlo zlate preko jelenje rdece do temno mahagonijevo rjave barve. Barva slame ali krem je zelo nezaželjena.
•  trobarvna: prevladuje crna, z bogatimi rjavimi oznakami po glavi in po nogah. Rjasti odtenek na zgornji crni dlaki je zelo nezaželjen.
•  Blue merle: prevladuje cista srebrno modra barva, s crnimi lisami. Bogate rjave oznake zaželjene, toda njihovo pomanjkanje se ne kaznuje. Velike crne lise, temnejša siva barva ali rjasti odtenek na zgornji dlaki ali na podlanki so zelo nezaželjeni.

BELE OZNAKE: Vse navedene barve imajo tipicne oznake Collija v vecji ali manjši stopnji. Sledece oznake so zaželjene: bel ovratnik cel ali delen, bela barva pod vratom, po nogah in šapah in bela konica na repu. Pes, ki je bel v celoti ali pri katerem prevladuje bela barva je zelo nezaželjen.

VELIKOST: pes 56cm – 61cm, psica 51cm – 56cm

TEŽA: pes 20,5kg – 29,5kg, psica 18,0kg – 25,0kg

NAPAKE: Vsako odstopanje od zgornjih zahtev se mora obravnavati kot napaka in resnost s katero se napaka obravnava mora biti v tocnem sorazmerju z njeno stopnjo.

OPOMBA: Samci morajo imeti dva vidna normalna, moda, popolnoma spušcena.

+1

Naslov: Re: Smooth Collie - Kratkodlaki škotski ovčar
Prispeval: GoldenGirl na 19 Julij 2007, 19:53:52
Če povzamem! Zame je smooth collie samo rough collie klašičnega tipa s kratko dlako, veliko bolj aktiven in deloven kot rough  In to je to...  ;D :D

Prosim, če kdo dopolni  ;D GG
Naslov: Re: Smooth Collie - Kratkodlaki škotski ovčar
Prispeval: GoldenGirl na 20 Julij 2007, 09:29:42
Da popestrim temo...  :D
Tukaj dodajam še odraščanje ene smothke v slikah  ;D GG

(http://www.moj-album.com/slike/1868094/ip2ZCymeBXeGqCQT.jpg)
(http://www.moj-album.com/slike/1868094/y3xet3VdtXdJGcnM.jpg)
(http://www.moj-album.com/slike/1868094/uBgj_j3gVkqT64Ug.jpg)
(http://www.moj-album.com/slike/1868094/23jMFnUgywcQz3UF.jpg)
(http://www.moj-album.com/slike/1868094/ivUXyjhPl37cnHsi.jpg)
(http://www.moj-album.com/slike/1868094/kwLXXg01GExf_W8I.jpg)
Naslov: Re: Smooth Collie - Kratkodlaki škotski ovčar
Prispeval: rina na 20 Julij 2007, 12:16:53
Tale smoothka pa ni Sena ane.

Aja, drugače pa je menda še en kratkodlak škot v Sloveniji, samo ni vpisan v SLR. Tako da Sena ni edina. :P
Naslov: Re: Smooth Collie - Kratkodlaki škotski ovčar
Prispeval: GoldenGirl na 20 Julij 2007, 12:43:21
Ne to ni Šena  :) ;D ...slike od Šene in ostale podatke o njej bo vnesla njena lastnica..ne bom ji hodila v "zelje"...  ;)

Ta psica je Twinway Bella Storia Importante  "Storia" iz priznane francoske psarne "Twinway" (http://perso.orange.fr/twinway/indexsmoothcollie.htm). Lastnica Storie je pa francoska psarna "Le Chant des Madones"  (http://www.lechantdesmadones.com/)..
Vidim, da si takoj opazila razliko...med francoskimi/luksemburškimi smoothi in rusko/skandinavskimi katerih je predstavnica naša Šena  ;) !

Kot pri roughih, so tudi tu dve liniji  ;) ;D...

In še to...z resnico na plan...kdo je še 2 smooth ki se skriva v Sloveniji  ;D GG 


Naslov: Re: Smooth Collie - Kratkodlaki škotski ovčar
Prispeval: Sunshine_1 na 20 Julij 2007, 12:53:58
Meni so kratkodlaki škoti precej bolj všeč kot dolgodlaki  :) še posebaj trobarvni  :-*

Lahko vprašam, kakšne so te razlike med tema dvema linijama smoothov?

LP
Naslov: Re: Smooth Collie - Kratkodlaki škotski ovčar
Prispeval: GoldenGirl na 20 Julij 2007, 13:24:29
Razlike so podobne kot pri dolgodlakih... francoska/luksemburška vzreja je bolj moderna in to se zlasti opazi pri glavi...rusko/skandinavska, je pa kot za dolgodlake škote bolj klasičnega tipa...Ne glede so razlike med klasično in moderno linijo manj izrazite pri kratkodlakih kot pri dolgodalkih škotih... Vsaka linija ima svoje "navijače" kot pri dolgodlakih  ;D   GG

   
Naslov: Re: Smooth Collie - Kratkodlaki škotski ovčar
Prispeval: Florinca na 20 Julij 2007, 13:29:06
A to je škotski ovčar s kratko dlako? Nikoli ne bi rekla. No, vsak dan se naučim kaj novega. Niso mi všeč - vsaj v primerjavi z dolgodlakim škotskim ovčarjem ne.
Naslov: Re: Smooth Collie - Kratkodlaki škotski ovčar
Prispeval: GoldenGirl na 20 Julij 2007, 13:34:41
Florinca! To piše o smoothu v. roughu GG

Kratkodlaki škotski ovcar ni nikoli dosegel popularnosti svojega dolgodlakega sorodnika, vendar imata skupen izvor. V glavnem so ga uporabljali kot priganjaca goveda in ovac na tržnico. Razen dolžine in obilnosti dlake se ne razlikujeta.
ZNACAJ: Danes je kratkodlaki collie ljubec družinski pes in izreden ljubitelj otrok. Najbolj je srecen, kadar je zaposlen, kot družabnik ali kot cuvaj.

NEGA: Ne zahteva veliko nege, dovolj je zmerno šcetkanje. Kot vsi ostali ovcarski psi potrebuje veliko razgibavanja, da ostane v kondiciji.
 
Naslov: Re: Smooth Collie - Kratkodlaki škotski ovčar
Prispeval: Alma na 20 Julij 2007, 15:03:29
Hvala GG, da si odprla temo smooth collie.
Niti jaz nisem vedla, da obstaja se en kratkodlaki. No, tudi se Sena ni vpisana.  Vendar v kratkem bo.
Sena je čista skandinavska vzreja...njen rodovnik si lahko ogledate na   www.smooth.smoothcollie.ru

Kar mi je najlepse na njej, če primerjam druge psice je to, da je izredno elegantna...manjša kot večina, izredno sladek izraz ima.
Pri smoothu ni krasne puhaste dlake, ki bi omehčala videz psa, zato je zame pomembno, da psi niso preveč
veliki. Saj drugače postanejo pregrobi in BREZ STILA.

Karakter je "nepokvarjen", stabilen.
Gibanje je lebdeče, kot v zraku...takoj je vidna anatomija.
Sedaj sem v službi...tako, da tu nimam slik za objavit.
Naslov: Re: Smooth Collie - Kratkodlaki škotski ovčar
Prispeval: Alma na 20 Julij 2007, 15:04:36
pardo glede linka
www.selbit.smoothcollie.ru
Naslov: Re: Smooth Collie - Kratkodlaki škotski ovčar
Prispeval: Alma na 20 Julij 2007, 15:20:22
Do sedaj je Sena dosegla nekoliko fantastičnih rezultatov.

Celje (november)...tri tedne komaj moja...zelo perspektivno, v ožji izbor
LJ-januar- zelo perspektivno, klubska-BIS Baby I.
Zagreb-marec- BIS Puppy I.
Novi Marof-PRM,BOB
Hrušica-BOB,Junior BOG I., Junior BIS II. BOG II.
evropska- 2. v razredu junior

S tem hočem povedat, da je izredno pridna, učljiva, uživa v zazstavljanju, spužva ne na kvadrat, ampak na 10! :o :o :D :D

Naslov: Re: Smooth Collie - Kratkodlaki škotski ovčar
Prispeval: GoldenGirl na 20 Julij 2007, 20:39:40
Rina..kdo je drugi smooth v Sloveniji  ??? Res sem sedaj firbčna  :o !GG
Naslov: Re: Smooth Collie - Kratkodlaki škotski ovčar
Prispeval: rina na 20 Julij 2007, 22:14:59
Em, ga ne poznam, niti lastnice. Sem samo slišala zanj. Menda je samec, že starejši (10 let al koliko) pa če se ne motim je iz Nemčije. :)
Rodovniškega imena pa na žalost ne vem.
Naslov: Re: Smooth Collie - Kratkodlaki škotski ovčar
Prispeval: Alma na 22 Julij 2007, 19:43:13
Halo, skoda da nič ni znano o tem samcu.
Imam super fenomenalne novice: CACIB SZOMBATHELY je bila Sena JUNIOR BEST OF DAY (Peter Harsanyi, psarna KOAKOI)(JUNIOR BIS niso izbirali)
in best british sheepdog (Denis Kuzelj).
Na tej super razstavi sem si vedno želela kak podoben rezultat s svojim psom doseč.

Josef Hartich (PRM,BOB) je dal napisat, da je Sena kot slika in da stoji v ringu kot skulptura. AH, kaki kompliment!

Slike so bolj slabe:
(http://www.moj-album.com/slike/6297705/6olL3ZjSSH70Eiyu.v.jpg)
(http://www.moj-album.com/slike/6297705/ZZPrX0lglNPQreWl.v.jpg)
(http://[http://www.moj-album.com/slike/6297705/Pcu6TkelPpF_3gb0.v.jpg/img]
[img]http://www.moj-album.com/slike/6297705/pXvXZ5cQ9WW2g9fr.v.jpg)

Naslov: Re: Smooth Collie - Kratkodlaki škotski ovčar
Prispeval: Alma na 22 Julij 2007, 19:45:12
(http://www.moj-album.com/slike/6297705/1gDLOweyLAgWa4zH.v.jpg)
(http://www.moj-album.com/slike/6297705/pXvXZ5cQ9WW2g9fr.v.jpg)
Naslov: Re: Smooth Collie - Kratkodlaki škotski ovčar
Prispeval: katie na 22 Julij 2007, 21:09:07
Ooo čestitke!! ;) Super sta.. ;D
Naslov: Re: Smooth Collie - Kratkodlaki škotski ovčar
Prispeval: rina na 23 Julij 2007, 13:02:54
Waaa superca! Le tako naprej ;) :P
Naslov: Re: Smooth Collie - Kratkodlaki škotski ovčar
Prispeval: Alma na 23 Julij 2007, 19:23:32
HVALA obema.
Senuska je zakon glede učenja. Poseben način razstavlajnja za smoothe sem jo naučila v
enem dnevu. Tako razstavljajo (handlerji) na švedskem in finskem kjer je veliko smoothov.
No, seveda se je moralo utrditi. Včasih mislim, da je prepametna...na začetku
(ko sem jo imela kak teden) je samo o tem razmišljala, kak me bo okrogprinesla. Vragec en.   ::) :D :D
Zdaj, ko sve že team, več ne poskuša.

Naslov: Re: Smooth Collie - Kratkodlaki škotski ovčar
Prispeval: Alma na 12 Avgust 2007, 17:37:13
http://www.sandcastlescollies.com/

Dodala sem link, kjer si lahko ogledate prekrasne kratkodlake...uživajte v gledanju.
Naslov: Re: Smooth Collie - Kratkodlaki škotski ovčar
Prispeval: Jana* na 17 Avgust 2007, 21:37:53
tribarvni so res fantastični  :D



lp, Jana
Naslov: Re: Smooth Collie - Kratkodlaki škotski ovčar
Prispeval: Alma na 20 Avgust 2007, 21:50:32
Jaz sem si tudi želela tribarvno samičko, ki se je tudi skotila...zelo sem upala, da bo ona
najboljša v leglu, da jo pol vzamem...samo je nažalost poginila.
Zdaj pa so mi zlati dosti bolj všeč, valda zaradi Sene.

lp,Lea
Naslov: Smooth Collie - Kratkodlaki škotski ovčar
Prispeval: Alma na 26 Avgust 2007, 20:12:30
V ogled še nedokončana spletna stran:
www.uniquesdiamond.com

Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 15 November 2007, 12:26:57
Rassengeschichte:
Bei ihm stimmt die Rassenbezeichnung nicht ganz, denn ein eigentliches Kurzhaar trägt er nicht, sondern weit eher ein Stockhaar, bestehend aus einem wetterfesten Deckhaar und einer darunterliegenden isolierenden Schicht von kurzem Wollhaar. Er hat in dieser Hinsicht mindestens eine Eigenschaft des alten Gebrauchshundes behalten. In seinem Körperbau jedoch stimmt er völlig mit dem Langhaar-Collie überein. Strebel führt ihn als eine vom Lang-haar-Collie getrennte Rasse an, betrachtet ihn als Abkömmling der alten Treibhunde, sagt dann aber, spätere Einkreuzungen von langhaarigen Collies hätten den alten Treibhund zu einem Glied der Collies gemacht. Die Frage, wer vom ändern abstammt, erinnert an die alte Streitfrage, was wohl eher dagewesen sei, das Huhn oder das Ei. Beide sind sicher eines Stammes. Abkömmlinge des alten „Cur-dog", von dem Bewick (1790) sagt: „Der Cur-dog ist ein zuverlässiger und nützlicher Diener des Landmanns und des Viehmästers. Obschon er unter den Naturforschern nicht als eine Rasse angesehen wird, ist seine Verbreitung im Norden Englands so allgemein, und seiner Zucht wird dort so große Fürsorge geschenkt, daß ich nicht umhin kann, ihn als bestimmte Rasse anzuerkennen ... Die Farbe ist meist schwarz mit weißer Halskrause, die Ohren sind halb umgeklappt." Bewick bildet den Cur-dog mit einer halblangen Stummelrute ab; nach H. Bylandt („Dogs of all nations", 1905) soll es noch zu seiner Zeit stummelschwänzige Collies gegeben haben, die vom Northern und Midland Sheep-Dog Club anerkannt waren.
Sicher wurden Kurz- und Langhaar-Collies immer wieder untereinander gekreuzt.
Kenner der beiden Varietäten sagen, der Kurzhaar-Collie sei robuster als sein langhaariger Vetter und eigne sich besser zum Gebrauchshund. Das mag daher kommen, weil er länger als der noble Langhaar-Collie nur Bauern- und Schäferhund geblieben war und so viel von seiner ursprünglichen Wesensart in die heutige Zeit hinübergerettet hat. Außerhalb der Britischen Inseln hat der Kurzhaar-Collie nie eine wesentliche Verbreitung gefunden.

Allgemeines:
Meist wird der Kurzhaarige Collie als Schlag des Langhaarigen aufgefaßt, weil in seinen Würfen vereinzelt langhaarige Welpen anfallen. Im Wesen haben sich die beiden Formen jedoch auseinanderentwickelt, vielleicht weil der Genpool der kurzhaarigen kleiner ist. Sie ist nicht so beliebt wie der Langhaarige Collie und außerhalb Großbritanniens sehr selten anzutreffen. Der Kurzhaarige Collie ist zurückhaltender.Er ist ein äußerst intelligenter, folgsamer und belastbarer Hund, der sehr an seinem Besitzer und seiner Familie hängt. Er ist kinderlieb und verträgt sich gut mit anderen Haustieren Er gibt einen guten Gefährten ab und paßt sich auch an das Leben in der Stadt an.


VIR:www.enimal.de
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: *Lila* na 15 November 2007, 18:06:09
A kaj pa piše zgoraj nič ne zastopim :-\
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 16 November 2007, 10:20:45
*Lila* danes zvečer ti na kratko prevedem. Sedaj nimam časa...v glavnem piše o morebitni zgodovini...
ter je razvidno, da imajo različni strokovnjaki različna mnenja...
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Felina na 16 November 2007, 10:22:46
To, to, to!!!! Pa še kaj slikic!!!!!Malo za primerjavo...pa dosti slikic od Sene, ona mi je takooooooo všeč...jo na razstvah vedno občudujem... :-[
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 16 November 2007, 11:02:40
Ok, bom še kaj poiskala...jutri in v nedeljo praznujemo rojstni dan od dveh bulldogov pa bomo malo slikali...
tako, da bom tudi Seno. Občuduješ jo na razstavah??...zakaj pa se pol ne predstaviš????
NE GRIZEM!! Pa Sena tudi ne... :D :D :D
Nažalost ne vem kdo sii...možno pa da te poznam, samo ne vem da so to ti -Felina.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Felina na 16 November 2007, 19:48:18
Ja, saj vem..verjetno me ne poznaš, se še nisem predstavila in tudi razstavljalka nisem...sem bolj štulja  ;)

Vedno je bilo tako, da si bila z njo v ringu in sem jo gledala, potem pa sem sama bila preveč zaposlena z letanjem po razstavi in se nisem več vrnila....čist pozabla...če pa bi te vidla kje tako, brez dela, pa verjemi, da bi cukala...če že ne za kaj drugega, pa za čohanje.... ;D

Te bom pofirbcala v Ljubljani, tam bom sigurno...zaj pa čim več o smoothih  :o
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 16 November 2007, 23:38:07
Tukaj je nekaj slik kratkodlakih škotov iz preteklosti.
http://www.clos-des-castagniers.com/smoothcollies/antique.php

Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: *Lila* na 17 November 2007, 15:30:39
Sem pogledala legla in sem vidla da so imeli v leglu enega celo dolgodlakega škota :o


Lp
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 21 November 2007, 23:36:09
Še ena zanimivost...smooth in obramba! Ta pa raztura.

http://www.youtube.com/watch?v=kRhx-FvBgiE&feature=related
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: *Lila* na 22 November 2007, 14:42:10
 :o Ta je pa res dobr!
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Jana* na 26 November 2007, 22:56:22
Ful dobro!!  Zakaj pa ne   8)   imam sama tudi psa, ki "ne sodi" k tekmovanjem v poslušnosti..   ::)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: GoldenGirl na 03 December 2007, 16:11:31
To je Macarena Black Smooth Ko-To-Ra


(http://www.collie-online.com/pedigree/photos/macarena_black_smooth_ko_to_ra.jpg)

ki je bila pred kratkem 1ère Exc CAC, CACIB, BOS, BOB, Winner Of Poland'07,
Winner Of Middle And East European Cup v International Middle and East European Cup v Poznanu...

Kako se vam zdi ??? GG
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: jenny3 na 03 December 2007, 16:17:09
luštna psička :)

sicer se ne spoznam na pasmo (so mi pa všeč ;)) ampak se mi zdi ta psička nekam velika in dolga ???
pa še barva ni ravno po mojem okusu, drugače je pa luštna :P
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 03 December 2007, 19:33:22
Možno da je na zgornji meji. Težko je tako na podlagi slike povedat,
s punco si pomagam, samo ona se mi zdi bolj suha, ne preveč velika...ne vem...
Na tej sliki ni preveč elegantna...vežko verjetno, da je to njena najboljša slika sodeč po razstavnih uspehih.

Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: GoldenGirl na 16 December 2007, 18:00:37
Alma si mislila tole psičko  ;)

Sandcastle's My Cup Of Tea
(http://www.moj-album.com/slike/1868094/w357hkv8oM1deoP3.jpg)

(http://www.moj-album.com/slike/1868094/UCB8LGWO_iP0XOyO.jpg)
pa še beli gobček ima  ::) GG
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alya na 16 December 2007, 18:52:47
Zelo lepi psi! Tribravni so res fantastični.  :-*  So ti psi pogosti v agilityju in RO?

Lp
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 16 December 2007, 21:48:26
http://www.youtube.com/watch?v=QqGxsLkrQe0
http://www.youtube.com/watch?v=xToZd8k471Y

v akciji...no, mislim da bi šlo še hitreje...so zelo gibčni...zelo vsestranski...veliko jih uporabljajo za terapevtske namene, reševalce, itd.
smoothov je malo, kdo pa ima kakega pa večinoma uporablja ali vsaj preizkusi razne aktivnosti ...
neaktiven smooth je kot športen avto brez motorja  8)

Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 18 December 2007, 12:28:06
http://www.youtube.com/watch?v=XNjXCmDP9Ds

še en posnetek...
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 18 December 2007, 12:34:32
pa še en...tribarven Alya  :)
http://www.youtube.com/watch?v=cWe5hIfvVKQ
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alya na 18 December 2007, 14:02:42
Hvala Alma! :-*  Psi obvladajo. 8)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: rina na 18 December 2007, 19:17:23
Take videe, ko psi nekaj delajo je vedno super pogledat! :D Pa škot na drugem linku agilityja se mi sploh ne zdi tako počasen.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 18 December 2007, 19:47:20
Ja, prvi je bolj počasen...na drugem pa že fajn gre...za L je to hitro.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alya na 18 December 2007, 19:49:35
Alma, meni so zlati smoothi čedalje bolj všeč.  Imaš kaj novih Seninih slik?
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 19 December 2007, 18:31:38
Nisem nič slikala... :(
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: *Lila* na 20 December 2007, 19:13:43
Poglejte tegale maldička:
http://www.youtube.com/watch?v=Sxd0xwxRq6Q (http://www.youtube.com/watch?v=Sxd0xwxRq6Q)
pa kako hudiček že renči :o
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 20 December 2007, 19:26:47
 :D :D :D
http://www.youtube.com/watch?v=dJHgjrlE_Rc
Kaj pa ti delajo? Jezus, ja ja taki so smooth mladiči...Sena je bila tudi taka, se pa je umirila...dolgodlaki mladič
valda nikoli ne bi poskušal tega, saj večina ne...oni so bolj pridni...samo so mi ravno zato smoothi zanimivi.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: *Lila* na 20 December 2007, 19:32:41
 :D :o ojoj tejle so pa res pravi >:D.
http://www.youtube.com/watch?v=oDAY7WskSxQ (http://www.youtube.com/watch?v=oDAY7WskSxQ)
Kako laja :D
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alya na 20 December 2007, 19:52:11
Hehehe, kaj so dobri. :D
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 20 December 2007, 19:58:13
Zakon so!
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alya na 20 December 2007, 20:02:30
:D :D :D
http://www.youtube.com/watch?v=dJHgjrlE_Rc
Kaj pa ti delajo? Jezus, ja ja taki so smooth mladiči...Sena je bila tudi taka, se pa je umirila...dolgodlaki mladič
valda nikoli ne bi poskušal tega, saj večina ne...oni so bolj pridni...samo so mi ravno zato smoothi zanimivi.
Meni so smoothi veliko bolj všeč kot roughi, ker so bolj aktivni in ne tisti umirjeni in zadržani kužki. Saj ne da je rough nevem kako miren,
samo smoothi so zame najtabolši. 8) (http://www.smeski.com/razni/smejoci/4571.gif) 

Alma: smo potem zmenjeni za kak sprehod? :P
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 20 December 2007, 21:24:27
Ja, zmenjeni!

 :)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Felina na 21 December 2007, 10:25:52
ja, to je res škoda, da so dolgodlakci bolj mone...jaz imam srečo, ker moj je pravi divjak in ni miru 5 minut, če je treba cel večer, ko gledam kak film, mečem žogico, da je mir, njemu pa največja fešta >:(.....pa ko je bil tam nekje 7 mesecev, se je hotel stlačit v pomivalni stroj, pralni stroj itd...samo bog ne daj, da pa je s čim preveč zaružil...je bla taka špura ven in 3 dni se ni hotel približat sistemu  :-[

meni so smoothy zakon...bi mela enega, če ne bi že imela preveč drugih favoritov in eden pa še posebej  ;)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alya na 21 December 2007, 20:08:32
Ravnokar sem naletela na en nemški forum in vidim da je tam smooth zelo priljubljen: klik (http://forum.hundund.de/viewforum.php?f=1244) Tisti, ki razumete nemško... ;) :P Jaz sem že registrirana. Upam da ni narobe da sem dala link, ninci. :-[

Še to: ima kdo knjigo Collie Lang- und Kurzhaar od Eve-Marie Krämer??
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 23 December 2007, 11:56:21
(http://www.moj-album.com/slike/6297705/BAas6sgC98zxZ4_u.v.jpg)

Nimam te knjige.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alya na 26 December 2007, 18:55:52
Na enem drugem forumu sem prebrala, da naj bi bili smoothi iz ameriške vzreje višji. Je to res? ???

http://img204.imageshack.us/img204/6123/maja55mon27500gq3.jpg
Vir slike (http://forum.hundund.de/viewtopic.php?t=17018&start=15&sid=44812754d445422353330234e79a1012)

Meni je ta psička izredno lepa! :-*

Lp
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 28 December 2007, 12:04:05
oprosti za zamudo...ta moj ekran me ob živce spravi...

tako smoothi kot roughi so pri njih višji...
pri njih ima precej pasem drugačne višine in tudi izgled je dostikrat drugačen...sicer se prepozna katara pasma je to, samo
za naše oči so določene pasme nekako čudne...je pa tudi res, da so pasme ki se jih splača tam kupit za namene razstavljanja in vzreje
pri nas, npr. American Akita

http://www.akc.org/breeds/collie/index.cfm ...kot zanimivost
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alya na 28 December 2007, 13:54:20
Aha, hvala. :)  Kateri so pa tebi bolj všeč? Višji ali nižji? Koliko je približno velika Šena, in iz katere psarne prihaja? :)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 28 December 2007, 14:35:03
Meni osebno so smoothi najbolj všeč, če so recimo 52-53 cm, bolj drobni...pač kako zahteva standard...51-56 cm
Sena hmmm ni bila še premerjena... misim, da je tam okoli 52 cm (bolj drobna)
Sena prihaja iz psarne Selbit iz St. Peterburga
http://www.selbit.smoothcollie.ru/

Na moji spletni pod Sena najdeš kratek opis...link do psarne in do psarne v kateri je njena uspešna polsestra (lastnica mi je dosti pomagala pri razstavljanje), posnetek in aktiven rodovnik, s slikami...
samo je bolj malo slik prednikov ker niso shranjeni na collie online.
http://www.uniquesdiamond.com/
Je čiste finsko-švedske linije...tam so po mojem najvišje kvalitete.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alya na 28 December 2007, 14:39:18
Sem že gledala tvojo spletno stran in Šenin opis. Samo meni pri rodovniku s slikami ne odpre slik. ??? Njeni vzreditelji so iz Rusije če sem prav prebrala? Imajo zelo lepe pse! :-*
To je ona ne? : http://www.selbit.smoothcollie.ru/a-br-shennon.html

Imaš kaj več slik ko je bila še mladiček?
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 28 December 2007, 15:17:56
Ja, to je Sena...na moji strani moraš kliknit na Rodovnik online ( s slikami psov)...pol ti odpre eno novo okno s rodovnikom na katerega
lahko klikaš.
Ja, iz Rusije iz St. Petersburga...vzrediteljica je tudi sodnica.
lp,lea
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alya na 28 December 2007, 15:39:25
Ja, samo ko kliknem na psa mi pokaže njegov rodovnik in ne sliko. :-[
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 28 December 2007, 15:48:17
Slika če je, pol ti en fotoaparat pokaže nad rodovnikom. Ime nekaj presledkov in potem fotoaparat, na njega moraš kliknit.
Pri pseh, ko jih odpreš s klikom in ne vidiš fotoaparata pol niso dodali sliko...probaj čim več psov odpret in boš
že kako našla.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 30 December 2007, 15:06:06
http://www.youtube.com/watch?v=clVvU29CCDo

 ;) ;)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alya na 30 December 2007, 16:59:23
Iiiii, končno! :-* :-* Super filmček! Kateri pa so tile bulldogci? :)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 30 December 2007, 18:35:25
To so naši frendi bulldogi iz psarne Jubilee, Lendava...lastnika Olga in Štefan Šinko.
Na slikah lahko vidiš Benija, Bobija, Maki, Viki in Jo-Joja.

Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Mucika na 13 Januar 2008, 19:33:20
Par slikc iz razstave:

(http://www.moj-album.com/slike/567647/Bse1iRep2vF844Fl.v.jpg)
(http://www.moj-album.com/slike/567647/dCO8lxJ6lSuI8TEO.v.jpg)
(http://www.moj-album.com/slike/567647/yOyqXbSYF9_rDtd3.v.jpg)
(http://www.moj-album.com/slike/567647/wheIeflrnU3Eqen1.v.jpg)

Ostale pa tukaj (http://mojmuci.moj-album.com/) pod albumom cacib tromostovje 2008.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 13 Januar 2008, 20:00:23
HVALA!!  :)  Za danes se nisve prijavile, ker je en tako dolg dan že dovolj naporen...mogoče
celo meni bolj.
Ne bi vedla rezultate??
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alya na 13 Januar 2008, 20:01:20
Morda kdo ve katera je psička na prvi sliki? :-[  Drugače pa zelo lepe slike! :-*
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 13 Januar 2008, 20:09:21
CH Ballet dancer in black del castelgavone iz Italije.

Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alya na 13 Januar 2008, 20:10:11
Hvala  :)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Mucika na 13 Januar 2008, 20:15:49
A to mene spršuješ za rezultate? Če ja, potem res ne bi vedela, jaz sploh kataloga nisem imela tako, da niti nevem kater pes je kater. :)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 13 Januar 2008, 20:26:55
Ja, tebe...sem mislila, da bi vedla ker si slikala. No, bom že izvedla.

Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alya na 13 Januar 2008, 20:27:23
A ni fajn mladičke gledat: http://www.kalalassies.de/welpen_prima.html :-*(http://www.glenoak.org.uk/index_files/image026.gif)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 14 Januar 2008, 18:47:25
Kako lepo...http://sweb.cz/zezamku/stanice/foto/stenata_a/adette_093.JPG
http://sweb.cz/zezamku/stanice/foto/stenata_a/adette_092.JPG
http://sweb.cz/zezamku/stanice/foto/stenata_a/adette_094.JPG
terapija!
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 14 Januar 2008, 18:50:47
še ena lepa...http://www.collie-smooth.com/ak071230/image029.jpg
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: *Lila* na 14 Januar 2008, 18:57:35
Ta terapija je res fajn :D
Kratkodlaki  so pravi :-* zmeraj bolj so mi všeč
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: *Lila* na 15 Januar 2008, 17:21:41
Alma iz katere linije je že Sena?
Si mi povedala ampak sem pozabla :-[. Uglavnem mi je zelo všeč ;D katere psarne imajo še podobno linijo poleg te iz kater prihaja Sena?

Lp
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 15 Januar 2008, 17:48:57
Sena je prava skandinavka rojena v Rusiji  :D
V glavnem so to skandinavske psarne ter psarne ki so začele na podlagi psov, ki izvirajo iz teh psarn...kot so npr. Selbit in Natalain v Rusiji, itd. Linke si lahko pogledaš na moji strani. Skandinavci so najmočnejši v kratkodlakih, nasploh so pri njih škoti zelo priljubljeni.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: *Lila* na 16 Januar 2008, 16:14:20
Je bila ta psička v istem razredu kot Sena:
http://www.francyssmooths.it/frame.htm (http://www.francyssmooths.it/frame.htm)-FAITH DEL PASSO DEL TURCHINO
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 16 Januar 2008, 16:38:17
Ja, to je bila Senina konkurenca.

Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alya na 16 Januar 2008, 17:31:34
Jooj, jaz bi tud tako terapijo! ;D Alma, bo potem šla Sena v soboto zraven? :)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 16 Januar 2008, 18:44:13
Ja, prideve gledat...mislim, da bo Sena kar lajala na pse med tekmovanjem...to je vedla počet na vadbišču
...kaj pa bom pol? :-[ bom mogla kar od daleč gledat.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alya na 16 Januar 2008, 18:49:49
Da bi ti mojega lani slišala. ::)  :-[  Je pa dobro za socializacijo. ;)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 16 Januar 2008, 18:54:03
Če ona ne more it k psu ali on ne more k njej, začne tečnarit in se kregat...češ halo tukaj sem, greva se igrat, zakaj
me igronoriraš... :D :D bomo najbolj glasni, to bo naše navijanje  ::)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alya na 16 Januar 2008, 19:00:35
Saj lahko greš vmes ven. :P Midva bova skoraj sigurno vmes šla na bližnji travnik, saj on misli, da je tam samo zato da bi se igral z drugimi psi. ::) :D
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alya na 19 Januar 2008, 13:36:33
Jaz pa sem danes spoznala Šeno. :) Bolj nežne in prikupne psičke še nisem videla! Res, krasna je Lea! Upam da se kmalu spet srečamo. :)

Ekola:

(http://www.moj-album.com/slike/6033657/fMVdze0Ppzp9vTYS.jpg)
..................

(http://www.moj-album.com/slike/6033657/26Kwu99eDl0IEj9X.jpg)
Kraja plastenke :P

(http://www.moj-album.com/slike/6033657/u0FHhnUGMeZv0dH4.v.jpg)
Daj jo že!

(http://www.moj-album.com/slike/6033657/ByBIydxD9keo8WsJ.jpg)
Lupčka Aski :-*

(http://www.moj-album.com/slike/6033657/9GglPzXGzug0_DSb.v.jpg)
Najlepši pogled na svetu  :-*

(http://www.moj-album.com/slike/6033657/HH6P4_YBuobXMDVU.v.jpg)
 :)

Več slik (http://www.moj-album.com/uredi/alya-13/10725923/)

Lp, Alja
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: *Lila* na 19 Januar 2008, 17:34:18
Waw prekrasna je :-* :-* Portret je res super se vidi surlo :D
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 19 Januar 2008, 17:53:28
Alya super slike si naredila!! Najbolj sta mi všeč, ko želi plastenko in ko je v mojem objemu.
Si lahko dam slike na stran??
Ja, Šena je bila prvih 5 min najbolj glasna...pol pa ko je ugotovila, da ni efekta če laja, ker ji
nihče zaradi tega ni posvečal več pozornosti, je odnehala. Simpatičen Chappi  :-* pa je ugotovil, da
Šena ni preveč atraktivna za njega (makar majhen fant in visoka punčka se bi morala privlačit)
in ji ni preveč dvoril...no, puse so vseeno padle...brez tega ni šlo  :D Od tega ni posledic in je dovoljeno.  :D

Jaz bom tudi objavila slike, samo da jih dam v album.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alya na 19 Januar 2008, 18:12:32
Ti si jih kar daj na stran. :)  Če hočeš ti lahko pošljem originale, brez tega 'moj-album' znaka.
Ja, lupčkov pa je res veliko blo. :D
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Neyka na 19 Januar 2008, 19:20:35
Ti si jih kar daj na stran. :)  Če hočeš ti lahko pošljem originale, brez tega 'moj-album' znaka.
Ja, lupčkov pa je res veliko blo. :D

Ko shraniš fotke na računalnik moj-album znaka ni  ;) Tudi, če slike v albumu samem pregleduješ nimaš znaka. Znak je samo ob linkanju fotk na druge strani ali forume  ;)

Alma nevem a sem slepa ampak nikjer ne najdem vajinega rezultata iz Ljubljane..ga lahko (še enkrat) napišeš prosim  :)

Drugače pa zelo simpatična psička...najbolj občudujem njeno krasno razstavno pozo.  :-* :-*
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 19 Januar 2008, 19:24:00
(http://www.moj-album.com/slike/6297705/SFtJVLnaMJlJfHBM.v.jpg)
(http://www.moj-album.com/slike/6297705/r7kFvoZv_XFbLOHm.v.jpg)
(http://www.moj-album.com/slike/6297705/hihtQPFvoy0L0grs.v.jpg)
(http://www.moj-album.com/slike/6297705/7FR1vf4LII7rMht3.v.jpg)
(http://www.moj-album.com/slike/6297705/ZbvePjrLCA2eI7UA.v.jpg)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alya na 19 Januar 2008, 19:24:15
Oooo, lušne slike Lea! :-* 
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 19 Januar 2008, 19:28:57
Na cacibu je bila cac in r. cacib...ker je cacib bila šampionka bo najin. Na klubski pa cac in druga
najboljša psica. Sem zelo zadovoljna, saj je bila konkurenca res dobra...Sena pa zelo pridna, no na klubski
je silila h ograji, ker je tam dišal hotdog...komaj ko sem vidla slike, mi je bilo jasno zakaj je glavo tja obračala  :D
fajn je bilo videt toliko smoothov!
(http://www.moj-album.com/slike/6297705/zK1YsBQUvkJtM5SV.jpg)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Urša in Balu na 20 Januar 2008, 15:12:40
Hehe Baluja si pa lepo dobila...se je smehljal :)
Jaz mam tudi nekaj slik Šene in sem prav vesela da sem vaju spoznala.
Aprila bosta prišle v GR?
Slike Šene ppridejo...samo da najdem pravi "album".(mojalbum mi "ne gre".)
LP pa sorry za off topic
Urša in Balu

P.S.Pri tej pasmi se mi full dopadne glava posebej ušesa
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alya na 20 Januar 2008, 16:53:48
P.S.Pri tej pasmi se mi full dopadne glava posebej ušesa
Meni pa eleganca in odličen karakter. :-* :)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alya na 20 Januar 2008, 20:32:50
Joj, to sem pa pozabila napisat. :D 
Očetu je Šena bila tako všeč, da je potem še celo pot domov spraševal katera pasma je to in, da bi on mel takega psa... ;D :o
Mami pa ta pasma po izgledu ni tako všeč zaradi surle  ::)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Bay na 20 Januar 2008, 21:03:16
Mami pa ta pasma po izgledu ni tako všeč zaradi surle  ::)

 ;D
Pri nas smo imeli sicer dolgodlakega in ko smo hodili gledat to pasmo, je vedno mama govorila, ma kaj ste vidli kašne surle imajo? Potem ko smo pripeljali domov malo kepo, pa ji je bila surla najbolj všeč in tudi ko je odrasla je vedno občudovala to njeno surlo :D
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 20 Januar 2008, 21:17:37
Jaz tudi obožujem njihove surle...eleganca pa pol.
Smoothi so ponavadi ljubezen na 2. pogled...nasploh na slikah ne delujejo (nekako so preveč običajni, to
kar imajo je težko poslikat, narisat še težje), ko jih vidiš v živo in
jih malo opazuješ ti postanejo zanimivi.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Westy_ka na 20 Januar 2008, 21:23:16
Hm, pri meni je sicer bila ljubezen na prvi pogled, ampak razlog je verjetno ta, da je prvi smooth ki sem ga videla (na sliki) bil mladič star okoli 2-3 mesece ::). No pol sem šla gledat še slike odraslih psov in mi niso bili nič kaj manj všeč kot mladič. Tako se je začela moja ljubezen, vrhunec je pa zagotovo doživela včeraj :D. Še dobro, da bomo imeli vzrejo tako blizu :P

Lp
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 20 Januar 2008, 21:51:33
Hm, pri meni je sicer bila ljubezen na prvi pogled, ampak razlog je verjetno ta, da je prvi smooth ki sem ga videla (na sliki) bil mladič star okoli 2-3 mesece ::). No pol sem šla gledat še slike odraslih psov in mi niso bili nič kaj manj všeč kot mladič. Tako se je začela moja ljubezen, vrhunec je pa zagotovo doživela včeraj :D. Še dobro, da bomo imeli vzrejo tako blizu :P

Lp

Naslednjič si bomo morali nabavit nalepkice s imeni...torej tisto iz foruma in pravo...ker me naj strela,
ampak res ne vem točno katera si  :-[ :-[ si pomagala?? Povodce vračala??
Upam, da se tvoja navdušenost ne bo zmanjšala...ker bomo imeli mladičke, samo bo še potrebno počakat...na vse dobro je ponavadi potrebno čakat!!  :) :)
Blizu pa smo...to je meni zelo všeč...tako se lahko družiš in opzuješ ravoj "svojih" mladičkov.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alya na 21 Januar 2008, 12:51:02
O ja, to je fajn da bo vzreja tako blizu. :)  Ko bo Šena imela mladiče bom vsak dan pri vas. :P

Westy_Ka je tista ki je vračala povodce, ja. ;D
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Westy_ka na 21 Januar 2008, 13:43:57
Ja Alja, midve bova kar peš vsak dan tja hodile :D
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: *Lila* na 21 Januar 2008, 13:47:48
Upam, da se tvoja navdušenost ne bo zmanjšala...ker bomo imeli mladičke, samo bo še potrebno počakat...na vse dobro je ponavadi potrebno čakat!!  :) :)
Blizu pa smo...to je meni zelo všeč...tako se lahko družiš in opzuješ ravoj "svojih" mladičkov.
Kaj bi dala ...da bi se tudi prinas vse uredilo in bi tudi mi lahko imeli peseka 8)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alya na 21 Januar 2008, 13:49:15
Ja Alja, midve bova kar peš vsak dan tja hodile :D
Itak. :D
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 21 Januar 2008, 17:53:42
Kaj bi dala ...da bi se tudi prinas vse uredilo in bi tudi mi lahko imeli peseka 8)

Na kakega pa misliš? Dolgodlakega ali kraševca?? Si že pri komu rezervirala škota?? Ne spomnim se,
da si omenila.

Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: *Lila* na 21 Januar 2008, 17:59:23
Ne, ne to sem mislila tako da bi do takrat že imeli pogoje za psa in bi ga lahko imela.... :)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Urša in Balu na 21 Januar 2008, 18:07:31
Ja Alja, midve bova kar peš vsak dan tja hodile :D
Se pridružim ;)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 21 Januar 2008, 19:31:20
Vredu, nimam nič proti...bodo vsaj mladiči spoznavali veliko ljudi...to je tudi dobro za socializacijo...
 :)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 21 Januar 2008, 19:46:01
zdaj nimam časa, vendar vam jutri objavim slike kratkodlakih mladičkov...da se vam bodo malo sline cedile  >:D >:D :P
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Westy_ka na 21 Januar 2008, 21:01:45
No, da pa ne bomo rabili tako dolgo čakati, nam jaz objavim slikico, s pomočjo katere sem se neskončno zaljubila v smoothe :-*

To je Soro, psiček iz nemše psarne Jack mack's

(http://www.moj-album.com/slike/10300411/6XvZyCLuxwwOz1t9.v.jpg)

(http://www.moj-album.com/slike/10300411/WB8J5DsMAAWkDWIO.v.jpg)

Upam, da ni nič narobe, če sem objavla te slikice :-\, če ja, jih naj moderator kar zbriše ;)

Lp
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alya na 21 Januar 2008, 21:36:08
Iiiiii, kakšen srček! :-* :-* :-* :-* :-*
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alya na 21 Januar 2008, 21:41:53
Katera barva pa ti je pri smootih najbolj všeč Jana? :)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Urša in Balu na 22 Januar 2008, 18:45:17
ijoj kako je sweet :-*
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Westy_ka na 22 Januar 2008, 20:34:21
zdaj nimam časa, vendar vam jutri objavim slike kratkodlakih mladičkov...da se vam bodo malo sline cedile  >:D >:D :P

kje so slike ;D? Ne pusti nas čakati tako dolgo, saj veš da smo mi pesjanarji nestrpno ljudstvo, ko se gre za slike :P

Lp
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 22 Januar 2008, 20:42:26
(http://www.selbit.smoothcollie.ru/apel-3.jpg)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Urša in Balu na 22 Januar 2008, 20:47:35
iii srček :-*
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 22 Januar 2008, 20:48:06
(http://www.selbit.smoothcollie.ru/tearose-tiff-pups.jpg) Senina mama
(http://www.selbit.smoothcollie.ru/hurmony-laing.jpg) Senina sestra
(http://natalain.smoothcollie.ru/pup-nadja-2.5m.jpg) sorodstvo
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alya na 22 Januar 2008, 20:49:30
 :-|~ :-* :-* :-*  Iiiijooj kako si luškaniiiiii! :-* :-* 

Daj še kakšno sliko, ko je sena bila majhna, prosim! :)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Westy_ka na 22 Januar 2008, 20:53:42
Aaaaa, hvala Alma, spet bodo lepe sanje :D. Kaki sladki piščančki :-*

Lp
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 22 Januar 2008, 20:57:20
(http://www.k-9.ru/phorum/attachment.php?attachmentid=473561)
(http://www.k-9.ru/phorum/attachment.php?attachmentid=473563) kenguru  :o
(http://www.collie-smooth.com/ak071230/image029.jpg)

Prva slika (bel smrček) je Senin oče.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 22 Januar 2008, 21:01:17
(http://www.selbit.smoothcollie.ru/g-03.jpg)
Sena še pri vzrediteljici...zaspana...ne morem verjet, da je kdaj bila tudi zaspana in utrujena  ???
Torej ta je prava za spančkat...jaz tudi grem pod tuš, pol pa spat.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alya na 22 Januar 2008, 21:02:15
Iiii, lušna je bla. :-*  No saj je še zdaj. :P 8)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 22 Januar 2008, 21:07:26
ajmo še malo... :)
(http://www.selbit.smoothcollie.ru/g-0.jpg)
(http://www.selbit.smoothcollie.ru/g-01.jpg)
(http://www.selbit.smoothcollie.ru/g-02.jpg) s sestro...Sena je večja
(http://www.selbit.smoothcollie.ru/g-04.jpg) Senina sestra Skhoda
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alya na 22 Januar 2008, 21:11:14
Saj veš...  :-*  Kje pa je zdaj Senina sestrica Skhoda?

Daj ji en velik (http://www.yelims.com/IPB/Invision-Board-France-348.gif)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 22 Januar 2008, 21:16:42
Je v rusiji ostala...ne pri vzrediteljici, ampak pri eni njeni znanki...nazadnje je bila objavljena ena
novejša slika na ruskem smooth forumu...zdaj točno ne vem na kateri strani je bilo...
je tudi lepotička postala... :-*
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alya na 22 Januar 2008, 21:27:01
Verjamem  ;D :-*
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: čara na 23 Januar 2008, 12:03:29
V zonazniju mešanček s škotom. A je kdo ki si želi "čistokrvnega brez rodovnika?"

Samček, star 1 leto, 5275

(http://users.volja.net/lenko469/internetslike/5275-220108.jpg)

Grem v petek preverit njegov karakter, zgodbo...
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 23 Januar 2008, 14:41:50
Kaki lepotec...zelo elegantno se drži. Upam, da bo čim prej dobil dober dom! :(
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alya na 23 Januar 2008, 14:46:57
Res je lep. Upam da kmalu najde ljubeč dom. :-*
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Felina na 23 Januar 2008, 14:49:56
Vi vsi tukaj ste ene navadne  barabe  ;), da mi takšne lušte s temi mladički delate!!!!!!!  >:( smoothiji so eni takšni cukri, da me čist uničujejo...verjetno eden redkih kratkodlakih psov, ki so me čist uničli  :-[ )

Ja, ta azilanček bi pa enemu nepoznavalcu lahko hitro bil podvaljen kot čistokrven...hehehehe...elega nten pa more bit, saj pa je kanček škota in to se more videt!

Alma, me pa resnično jezi, da mi še na nobeni razstavi ni uspelo prit do tebe, da bi to prelepo surlo prečohala  >:(
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: čara na 23 Januar 2008, 16:24:08
Jaz sem jo pa. :P V Hrušici 2007. Ampak je bil zraven en mlad moški, se je imenoval za kandelaber  ;D
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 23 Januar 2008, 16:37:42
Jaz sem jo pa. :P V Hrušici 2007. Ampak je bil zraven en mlad moški, se je imenoval za kandelaber  ;D

 ??? kaki moški?? V hrušici sem bila sama...moški?? Zakaj pa jaz tega ne vem?? Je bil dober? Material??

Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 23 Januar 2008, 16:41:58
Ja, po mojem bi ga lahko "prodali" kot kratkodlakega...zelo luškan je...neverjetno, da še nima doma...sigurno je cukerček.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Urša in Balu na 23 Januar 2008, 17:07:37
Kake lepe slikiceee... :-*
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: *Lila* na 23 Januar 2008, 17:22:44
Zeeeeeeeloooooo lepe slikce :o :o
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: *Lila* na 23 Januar 2008, 17:23:59
Jaz sem tudi videla surlo :P
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 23 Januar 2008, 20:17:56
Ajaaaaaaaaaaaaaaaaaa, misliš tistega, ki je pazil na njo pred ringom...ko sem bila s Adri not...
tisti je res moški, samo je poročen moški...zato nisem pomislila na njega, pa še dober frend je...
tako, da...
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Felina na 23 Januar 2008, 20:29:37
tisti je res moški, samo je poročen moški...

ta stavek pa je res prisrčen....hihihihihihihihih ihi....poročeni so torej komajda moški, če pa je še dober prijatelj, pa izgubi popolnoma status moškega...heheheheh...malo šale ;)

Vi ostali pa se kar oglašajte (sem vam fauš)...mam jaz surlo doma, ki je tak ocufana, da je skoraj smooth  :P  ;) .....
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: čara na 24 Januar 2008, 09:16:36
Ajaaaaaaaaaaaaaaaaaa, misliš tistega, ki je pazil na njo pred ringom...ko sem bila s Adri not...
tisti je res moški, samo je poročen moški...zato nisem pomislila na njega, pa še dober frend je...
tako, da...

Ja, bo držalo? haha, si me nasmejala  :o
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: GoldenGirl na 24 Januar 2008, 14:10:17
Tale slika mi je super  ;D GG

(http://www.collie-online.com/rub_eleveurs/moissons/espoirs_2008.jpg)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 24 Januar 2008, 14:23:00
Kako se lepo smejijo!!!  :-* :-*cukrčki...kje si to sliko našla??

Ja, od poročenega moškega ki je še zraven frend je pol še samo slabša izbira moški, ki ni "navdušen" nad ženskami.
Če ti je všeč slednji...si v k...

Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alya na 24 Januar 2008, 14:36:47
Iiii  :-*  :P
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: GoldenGirl na 24 Januar 2008, 15:57:37
Tukaj http://www.collie-online.com/ventdesmoissons/

in tukaj živi mama od mojega Pârisa..

in še ena lustna  :D GG


(http://www.collie-online.com/rub_eleveurs/moissons/smooth_clair_obscur_cole_graco.jpg)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: *Lila* na 24 Januar 2008, 16:29:05
Luškani :o
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Mucika na 24 Januar 2008, 17:04:59
Alma a tvoji psici je ime Sena al Šena?
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alya na 24 Januar 2008, 17:08:09
Jooj, kako se znajo fajn smejati! :D :-* :-* 

Mucika: Kliče jo Šena, se je pa navadila pisati s S-jem.(Sena) Če sem prav razumela :-[
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 24 Januar 2008, 17:37:18
V bistvu je Šena...ko sem pošiljala maile vzrediteljici je vedno mislila, da jo kličem ENA...ker se šumnik v neki
čuden znak spremeni...torej sem od tistega časa začela pisat SENA...to je original razlaga...rada se pa pohecam,
da ker je ruska psička, ki živi v slo, njena lastnica (jaz) sem mišunga, torej smo internacionalni...komot lahko ima prvo začetnico imena iz madžarske abecede
v madžarščini je tako: slo Š je S, S pa pišejo SZ...torej je madžarsko korektno, samo slo ni...

komplicirano... ::)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Westy_ka na 24 Januar 2008, 17:52:18
No, jaz te razumem Alma  ;) Te zadnje slikce od GG so pa zares čudovite :-*

Lp
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alya na 27 Januar 2008, 17:24:23
Malo mi je dolgčas pa po you-tubu brskam... :P

......
http://www.youtube.com/watch?v=h15OSqz4uWM

Igra:
http://www.youtube.com/watch?v=-UZ2LbvL2VM&feature=related

 :-*:
http://www.youtube.com/watch?v=AU9TVeXSdCw&feature=related

 :-|~
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Westy_ka na 28 Januar 2008, 17:29:29
Jeej kako so luštni :o :-*

Še mladički:
http://www.youtube.com/watch?v=xFQdF3G3QlA&NR=1

(http://www.pesjanar.si/forum/Smileys/default/drool.gif)

Lp
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alya na 28 Januar 2008, 19:24:19
Jana- če bom sladkorno fasala boš ti kriva! :P (http://www.yelims.com/IPB/Invision-Board-France-339.gif) :-|~

http://www.youtube.com/watch?v=CntuNLv6KI4&feature=related
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 28 Januar 2008, 20:13:19
 :D :D :D
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Westy_ka na 28 Januar 2008, 20:57:03
Alya, če boš sladkorno fasala, bo kvečemu kriva Alma, takrat, ko boš take kepice videla v živo :D :D (oprosti, da ti delam lušte :-*)

Lp
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alya na 29 Januar 2008, 13:49:12
Alya, če boš sladkorno fasala, bo kvečemu kriva Alma, takrat, ko boš take kepice videla v živo :D :D (oprosti, da ti delam lušte :-*)

Lp
Hehe. Takrat pa bom 100%. :P
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 29 Januar 2008, 19:02:54
http://collie-smooth.com/ak071230/image072.html  kenguru mladiček

 :D
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Westy_ka na 29 Januar 2008, 19:07:30
Zelo lep je tale kengurujček, kake lepe barve je :o

Tale je pa kot dingo ;D

(http://collie-smooth.com/ak071230/image075.jpg)

(vzet iz iste strani kot kenguru)

Lp
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alya na 29 Januar 2008, 19:18:45
Joooj, kaki dobri fotki! :D :-*
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 29 Januar 2008, 19:58:38
sable je...
nekaj idej za trike najdete tukaj...http://www.youtube.com/user/chifid mogoče vam bo katera všeč...
ona sodeluje na madžarskem collie sheltie forumu
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 29 Januar 2008, 20:17:38
http://www.youtube.com/watch?v=JfNAKRe3rDc
kaka dobra ideja...pes mora biti izredno motiviran...valda ves čas o tem razmišlja, da bo vse kar je v
voku njegovo...podzavestno, makar ni nič notri.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Westy_ka na 30 Januar 2008, 16:48:46
Uau, so pa zares super naučeni :) Te kar prime, da bi se jim pridružil :D No, pa da ne bom samo smetila te teme, Alma, a veš približno v katerem letu boš začela z vzrejo krakodlačnikov?

Lp
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: *Lila* na 30 Januar 2008, 19:56:56
Meni je pa ta slikka res naj naj ne vem zakaj ...ima nekaj :o
http://collie-smooth.com/obrazky/foto7-7v.jpg (http://collie-smooth.com/obrazky/foto7-7v.jpg)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alya na 30 Januar 2008, 20:03:23
Res ima nekaj... :-*  Meni je pa ta puppy fotka všeč:

(http://collie-smooth.com/obrazky/novinky12v.jpg)

 :-* :-*
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 30 Januar 2008, 20:42:55
Meni pokaže ta slika to kako škot uživa v družbi svoje najljubše osebe.
Tudi puppyji so super.

Nisem se odločila kdaj, v bistvu še na to sploh nisem mislila...uživam v njeni družbi in nisem jo v
prvi vrti kupila ker želim imeti mladiče...tudi za to bo prišel pravi čas...kdaj pa bo, ne vem...
Malo reklame je tudi potrebno narediti za pasmo in za mojo Seno, da se ne bom rabila sekirat glede
prodaje.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Westy_ka na 30 Januar 2008, 20:50:09
Alma, super in tako je tudi prav. Vprašam samo informativno, ker bi zares rada vzela mladiča iz tvojega legla, bi pa bilo super, če bi bilo čimpozneje, ker bi rada prej vsaj videla, koliko časa ostane za psa v srednji šoli in pa potem na študiju in ravno zato je zame idealno to, da legla ne boš imela tako hitro. Treba je pustiti času čas kot pravijo in dalj časa bom čakala na psa, bolje bo, ne samo zaradi pridobitve prostega časa ampak tudi zaradi pridobitve znanja o pasmi, psih, šolanju in vsem ostalem ;)

Lp
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Mucika na 30 Januar 2008, 21:58:39
Meni je pa ta slikka res naj naj ne vem zakaj ...ima nekaj :o
http://collie-smooth.com/obrazky/foto7-7v.jpg (http://collie-smooth.com/obrazky/foto7-7v.jpg)

Ta slikca je zakon. ;D
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 31 Januar 2008, 08:53:50
Alma, super in tako je tudi prav. Vprašam samo informativno, ker bi zares rada vzela mladiča iz tvojega legla, bi pa bilo super, če bi bilo čimpozneje, ker bi rada prej vsaj videla, koliko časa ostane za psa v srednji šoli in pa potem na študiju in ravno zato je zame idealno to, da legla ne boš imela tako hitro. Treba je pustiti času čas kot pravijo in dalj časa bom čakala na psa, bolje bo, ne samo zaradi pridobitve prostega časa ampak tudi zaradi pridobitve znanja o pasmi, psih, šolanju in vsem ostalem ;)

Lp

Zelo pametno! V bistu se želim tudi posvetovat s Senino vzrediteljico, saj ima ona s vzrejo smoothov več izkušenj kot jaz.  ;)
Potrebno bo izbrat pravega, to pa ni nikoli enostavno...saj želiš korak naprej narediti pa tudi pričakovanja zadovoliti.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alya na 31 Januar 2008, 14:58:05
Se strinjam z Jano. :) Bi me pa zanimalo, če misliš samo enkrat imeti leglo smoothov? Ker bi tudi jaz z rada vzela smootha iz tvoje vzreje, vendar bom na novega psa čakala še kar nekaj časa(8, 9 let). Je res fajn imet vzrediteljico tako blizu. :P
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 31 Januar 2008, 16:28:25
Rada bi si od Sene obdržala eno psičko, mogoče celo dve. Tako, da bi rada imela
dvakrat leglo s Seno. Potem bo za tebe to pre zgodaj- 8-9 let. Mogoče pa ti bo všeč njena hčerka
in potem lahko tudi od nje vzameš. Sicer je to v naprej govorit težko, vendar tako izgledajo moji "načrti"...
lahko pa vedno kaj pride vmes...upam, da ne...ker bo od nje sigurno vzela mladiča nazaj njena vzrediteljica...
torej upam, da bomo izbrali pravega samčka za njo in tako poskusili dvignit kvaliteto ali pa vsaj obdržat.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alya na 31 Januar 2008, 17:37:38
Saj če bo Senina hčerka bo itak prava lepotička. :P  Drugače pa bi rada živahnega, nežnega in pozornega smootha oz. smoothko. Lepota mi niti ni tako pomembna, saj psa ne mislim razstavljat itd...
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: čara na 01 Februar 2008, 18:06:41
Le kdo bo mene imel rad? jaz imam prav vsakega, tudi kužke.Nisem še rezerviran.

peljale so me na sprehod
(http://www.moj-album.com/slike/205669/AITgoTevzWSYprEI.v.jpg)

in me težko ujele, ker sem bil kot reaktivček

(http://www.moj-album.com/slike/205669/jr0wXW_NDgUwFZu9.v.jpg)

na koncu pa smo se cartlali

(http://www.moj-album.com/slike/205669/7zJu95UxPK1TYlKI.v.jpg)

jaz bi šeee
(http://www.moj-album.com/slike/205669/_t92cdN9qhGW0vTW.v.jpg)

Še nekaj fotk http://www.moj-album.com/uredi/anjar/360408/?os=10870794 (http://www.moj-album.com/uredi/anjar/360408/?os=10870794)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alya na 01 Februar 2008, 18:18:07
Joooj, kako je luškan! :-* :-*  Upam da čimprej najde nov dom!
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: čara na 01 Februar 2008, 18:30:50
še filmček pasje razigranosti
http://www.youtube.com/watch?v=BDJsOKNkfHE (http://www.youtube.com/watch?v=BDJsOKNkfHE)
Ma jaz bi ga res vzela, ker mi je ful všeč ta njegova poskočnost, pa cartljivost, kolikor sem ga v eni uri spoznala. Ampak ni šans, žal.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 01 Februar 2008, 19:39:13
Neverjetno, kako se veseli človeka in tujce pozitivno sprejme...makar sigurno ne dobi dovolj nežnosti, pozornosti,...
Upajmo, da bo nekdo pozoren postal na njega, taki ki mu lahko nudi dober dom...
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Felina na 01 Februar 2008, 20:29:28
Ta pa je čist isti norc kot moj...še isti glistavi način skakanja v ljudi ima....res je srce..upam, da bo čimprej našel pravega človeka zase, tak dobrovoljček kot je. Prav neverjetno lep...Čara, prosim javi, ko bo posvojen....držim pesti, da bo čimprej
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: čara na 01 Februar 2008, 21:01:51
Dajte sestavit kakšen mail, pa jih razpošlite znancem.  :) jaz sem jih že. Drgač pa, prav neverjetno prijazen in odprt pesondek, eni so bolj plašni in zprti, tale pa takoj akciiijaaaa :o
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 02 Februar 2008, 16:01:17
Dobila sem še sliko s caciba...Sena kaže lepo malo zadnjico  :-*
(http://www.moj-album.com/slike/6297705/zQdF0DfjuSMEC2fR.jpg)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alya na 02 Februar 2008, 17:31:33
Luuušna slikca! :-* ;D
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Neyka na 03 Februar 2008, 14:03:28
Dobila sem še sliko s caciba...Sena kaže lepo malo zadnjico  :-*
http://www.moj-album.com/slike/6297705/zQdF0DfjuSMEC2fR.jpg

Kako je ta kužonka impresivno ko stoji  :o :o
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: GoldenGirl na 03 Februar 2008, 14:53:00
To je vrhunska ring dresura in Alma in Sena sta super tandem  :) ;D GG
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 03 Februar 2008, 20:22:57
Sena je krasotica in to tudi ve, zato se tako lepo drži...ve da je prava collie dama
hvala za komplimente  :-[ :-*
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Felina na 05 Marec 2008, 15:14:11
Čara, kaj se je zgodilo s tistim približkom smoothija iz Zonzanija? Mogoče veš kaj?
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: čara na 05 Marec 2008, 18:04:37
Ni ga več, ampak tut rezerviran ni bil, tak da ne vem ???
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 05 Marec 2008, 18:54:54
Ne mi rečt, da so ga dali...
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Felina na 05 Marec 2008, 20:16:39
Pa je to možno kako izvedet?  Upam,  glede na njegovo prikupnost, da je kje na toplem... :'(
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 15 Marec 2008, 11:35:04
http://www.smoothcollie.nl/filmpaginauk.php

Posnetki smoothov s Cruftsa
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Bay na 20 Marec 2008, 15:14:58
Kot vsako leto, bo tudi letos Slovenski klub za britanske ovčarske pasme organiziral preizkus pašnih zasnov v klubu Sheepdog Isnontino (20 minut od slovenske meje, blizu letališča Ronchi). Test se bo odvijal 11. maja 2008, s pričetkom predvidoma ob 11. uri. Vsi interesenti se lahko prijavite na e-mail [email protected] Cena preizkusa je 10 € na psa. Na voljo bo tudi za jesti in piti, cena je 15 € (vključuje meso na žaru, zelenjava, pijača in sladica).
Po končanem preizkusu, bo tudi za tiste, ki hodijo na pašo že dlje časa mini tekma 
Zbirno mesto bo letališče Ronchi-Trst ob 10. uri in se potem ob 10:10 skupaj odpravimo na kraj dogodka.

Prijave sprejema Lidija Okleščen na e-mail [email protected] ali na telefon 041 901 776, najkasneje do 8. maja.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Urša in Balu na 20 Marec 2008, 17:11:02
Amm...Lea...jaz pa porešam slikice Šene :-*
A bojo kaj nove?
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 20 Marec 2008, 17:54:23
Aha 11.5, na moj rojstni dan  :o
Do tja je še daleč, odvisno tudi od tega če bodo mladiči ali ne....

 :D slikice...ja, res nisem imela časa kake narediti...upam, da se bom kaj popravila  >:D  :P
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Urša in Balu na 21 Marec 2008, 17:13:54
Oi!
upaš?Moraš! :P

Kolko je zdaj velika Šena?
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 21 Marec 2008, 18:14:14
Velika? Hmmm, ne bi vedla povedat...nihče jo ni še zmeril.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alya na 21 Marec 2008, 18:28:58
Glede na to da so smoothke velike nekje 50 - 65cm, Šena pa je kat si rekla malo manjše 'sorte' predvidevam da je velika nekje 50 cm? :)

Drugače pa upam, da nam kmalu uspe speljati sprehod.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Westy_ka na 21 Marec 2008, 18:44:39
Glede na to da so smoothke velike nekje 50 - 65cm, Šena pa je kat si rekla malo manjše 'sorte' predvidevam da je velika nekje 50 cm? :)

Drugače pa upam, da nam kmalu uspe speljati sprehod.

 :-[ Jaz bi tudi, če nas hočete, seveda :-\

Lp
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alya na 21 Marec 2008, 18:52:33
:-[ Jaz bi tudi, če nas hočete, seveda :-\

Lp
Seveda  ;D  Če se Lea strainja? :)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Urša in Balu na 21 Marec 2008, 18:59:09
Popravim aljo: Strinja :P
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 21 Marec 2008, 20:48:12
Ja, več nas bo bolj veselo bo.  ;)
psičke do 56 cm, samci max do 61 cm ...Sena ima po mojem več kot 50 cm...ne bi pa vedla točno povedat.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Urša in Balu na 21 Marec 2008, 20:53:30
Oi!
Ok,ok saj ni zdaj panike glede velikosti :D Jaz za Baluja tudi nevem točno :P
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: čara na 16 April 2008, 21:32:12
http://www.youtube.com/watch?v=cWe5hIfvVKQ (http://www.youtube.com/watch?v=cWe5hIfvVKQ)  8)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Urša in Balu na 18 April 2008, 16:21:40
http://www.youtube.com/watch?v=NlA_WRxrEOo&feature=related :-*
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: silver na 06 Maj 2008, 13:58:33
Tudi mene so zelo pritegnili ti prelepi psi  :) :o ::) Pa karakter imajo tudi super  ::) :o

Torej bodo 11.5 slikce  :D?
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 08 Maj 2008, 06:59:09
Tudi mene so zelo pritegnili ti prelepi psi  :) :o ::) Pa karakter imajo tudi super  ::) :o

Torej bodo 11.5 slikce  :D?


mene tudi  :D :D
kake slikice? ne gremo na pašnjo, če to misliš
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: silver na 08 Maj 2008, 19:40:33
No kakršnekoli slikce samo da je Šena gor  :P
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alya na 08 Maj 2008, 19:53:28
Škoda da vaju ni bilo v Radgoni Lea. :(  Ko bo Šena imela mladičke (ja, saj vem da je do tega še doolgo) pa 98% pridemo gledat male smoothke. Saj nismo tako daleč, tako da brez skrbi, da vam pridemo tečnarit in kakšnega ukrast. :P :D
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: čara na 09 Maj 2008, 08:42:36
V Zonzaniju mix s škotom, kuža je kratkodlak, najden v CE, star 3 leta.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 10 Junij 2008, 17:06:40
(http://britanskiovcari.info/slike/forum/koprivnica/smoothice1.jpg)
(http://britanskiovcari.info/slike/forum/koprivnica/smoothice2.jpg)
(http://britanskiovcari.info/slike/forum/koprivnica/smoothice3.jpg)
(http://britanskiovcari.info/slike/forum/koprivnica/smoothice4.jpg)
(http://britanskiovcari.info/slike/forum/koprivnica/smoothice5.jpg)
(http://britanskiovcari.info/slike/forum/koprivnica/smoothice6.jpg)

CAC Koprivnica...tako lahko skupaj uživata le de smoothici...
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Urša in Balu na 10 Junij 2008, 17:08:31
Zakon slika Lea .

V Mursko Soboto prideš gledat?(Agi tekma)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 10 Junij 2008, 17:18:58
Skoraj 100%, samo še ne vem če sama ali s Seno...potrebno bo navijat za nekoga  ;)
popoldan grem delat, pa bi jo morala pol še domov peljat in nazaj prit v Soboto...
hmmm
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Urša in Balu na 10 Junij 2008, 17:27:27
Upam, da prideš s Seno :)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: silver na 10 Junij 2008, 17:46:48
Dan si mi polepšala z slikami  :o :P

Upam pa seveda da prideš v MS z Seno  :) Kaj pa v Domžale prideš?
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alya na 10 Junij 2008, 21:28:43
Krasne slike Lea! :-* :-*  Iz katere psarne je ta psička?
Res upam, da ti uspe priti na tekmo, ko se že tako dolgo menimo za skupen sprehod... :-\  Itak si obljubila da prideš gledat in navijat za mojega polža, tako da... :D
Pa Šeno obvezno s sabo met. :-*  Prosim, prosim  :-[
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Westy_ka na 11 Junij 2008, 18:13:35
Slike Sene :o :-* super so, Sena pa ni izgubila niti malenkosti svoje lepote :-*

Krasne slike Lea! :-* :-*  Iz katere psarne je ta psička?
Res upam, da ti uspe priti na tekmo, ko se že tako dolgo menimo za skupen sprehod... :-\  Itak si obljubila da prideš gledat in navijat za mojega polža, tako da... :D
Pa Šeno obvezno s sabo met. :-*  Prosim, prosim  :-[

Čaki, čaki, kaj tekmovat gresta v MS že?? :o (se opravičujem za off topic)

Lp
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alya na 11 Junij 2008, 20:13:33
Čaki, čaki, kaj tekmovat gresta v MS že?? :o (se opravičujem za off topic)

Verjetno ja. :-[  Bomo videli, če bomo kaj pridobili na hitrosti... Ampak načeloma takrat že tekmujeva, ja. :P 
Ok, zdaj pa res konec off topicov. :-[  Se menimo po MSNju dalje. :P
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 04 Julij 2008, 17:24:27
REZULTATI!!

http://test.skk.se/finalresultat/results_WDS.aspx?ras=120&visa=ALL

 
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 16 Julij 2008, 21:08:31
majhna zbirka najinih poskusov učenja agilityja...moram pripomnit, da pravega učitelja nimamo trenutno v klubu (smo bolj razstavni in manj delovni) in zato se skupaj trudive osvojit zadeve...
...ene stvari sem že ugotovila, kako bove drugič delale da bo boljše 
na prvih dveh sva že prehitre za sliko   8) samo majhna laž   >:D

(http://www.moj-album.com/slike/6297705/_d2c0w9y1DOvXDvr.v.jpg)
malo mimo...da ne bomo preveč dobre
(http://www.moj-album.com/slike/6297705/EQ6AS9UmwWFyDDmB.v.jpg)
(http://www.moj-album.com/slike/6297705/rmHLRK3h96_ZrvPu.v.jpg)
laufaj Lea laufaj...
(http://www.moj-album.com/slike/6297705/R8rxVT6xuKkYAJbj.v.jpg)
(http://www.moj-album.com/slike/6297705/vZZoBjBy8BvU0glK.v.jpg)
(http://www.moj-album.com/slike/6297705/4tt2lL2Uob6wdzaD.v.jpg)
(http://www.moj-album.com/slike/6297705/vbSmJZ6Xj1nOjTtQ.v.jpg)
učimo se slalom...
(http://www.moj-album.com/slike/6297705/TwjW4bMOtrgTfKPD.v.jpg)
zakaj pa imamo ovire tako nizko...s nami se učijo tudi kužiji s krajšimi nogami...Riki & Tobi
(http://www.moj-album.com/slike/6297705/4cdAJL8frYrdFKPD.v.jpg)
(http://www.moj-album.com/slike/6297705/f5rjqTHHu360LwJw.v.jpg)

Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: silver na 16 Julij 2008, 22:51:13
Krasna je  :-* A mislita potem v agiju tudi tekmovat? Ji je všeč ta šport?
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: zoe na 16 Julij 2008, 22:53:05
Za začetek je itak fino, da so ovire nizke. Šele kasneje se jih postopoma zvišuje :)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 17 Julij 2008, 07:13:19
Ja, to verjamem...samo že zdaj včasih tako gleda, češ kaj je to...saj to prestopim.
No, ampak za dobro prekmursko hrenovko preskoči tudi brezvezno nizke ovire.
Skakanje jo najmanj veseli. A , most in gugalnica sta zakon za njo. Tunel in slalom sta
ji tudi taka tak...ko je lahko kje na višini ji je všeč.
Pa prehitra je na A, ker se tako zelo veseli...sedaj jo bom začela ustavljat na conah, ker
jo drugače ne dohitim in da dalje ne bi šla po svoje...ker ji to lahko pol pride v navado.
Ona se grozno hitro uči, takoj dojame. 

Ne vem, če bova tekmovale...za zabavo to delava. Za Senine možgane je pomembno, da
nekaj dela...makar svoje kroge po dvorišču, če drugo ni možno. Pravi delovni collie karakter ima.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alya na 20 Julij 2008, 21:24:03
Ooo super da sta začeli bolj redno trenirati. :o   Smooth in šelti naenkrat, pa še v agiju... Uff... A vas lahko pridemo kdaj pogledat?  :-[  :D
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 21 Julij 2008, 11:41:10
Seveda nas lahko prideš pogledat...zakaj pa ne.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: silver na 21 Julij 2008, 15:50:34
Jaz bi se tudi najavila za obisk! Res moram vidit Seno.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 21 Julij 2008, 17:25:23
OK, lahko...bi prišle na vadbišče? Lahko pripeljete pse.
Moram vprašat kdaj se bomo kaj dobili. Po navadi smo se dobili ob sobotah,
tam nekje ob 19 00 h. Ta teden med tednom ne bo šlo.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alya na 25 Julij 2008, 14:42:24
OK, lahko...bi prišle na vadbišče? Lahko pripeljete pse.
Moram vprašat kdaj se bomo kaj dobili. Po navadi smo se dobili ob sobotah,
tam nekje ob 19 00 h. Ta teden med tednom ne bo šlo.

Super. Saj midva še nebi zdaj takoj čez teden dni prišla. Itak še moram prvo doma vprašat, če se jim mene in psa enkrat ljubi peljati v Lendavo in potem nazaj  :P
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: silver na 25 Julij 2008, 16:15:58
Super. Saj midva še nebi zdaj takoj čez teden dni prišla. Itak še moram prvo doma vprašat, če se jim mene in psa enkrat ljubi peljati v Lendavo in potem nazaj  :P

enako  ;) :P
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Westy_ka na 26 Julij 2008, 21:32:15
Aaaah :-*

(http://jonglierconvention-nt.de/kalalassies/gallery/Nachwuchs/thumbs/t_Nachwuchs_4.jpg)  (http://jonglierconvention-nt.de/kalalassies/gallery/Nachwuchs_3/thumbs/t_Nachwuchs_3_30.jpg)  (http://jonglierconvention-nt.de/kalalassies/gallery/beste_Freunde/thumbs/t_beste_Freunde_23.jpg) 

(http://jonglierconvention-nt.de/kalalassies/gallery/Emily_2/Emily_2_16.jpg)

(http://jonglierconvention-nt.de/kalalassies/gallery/Maja_2/thumbs/t_Maja_2_40.jpg)  (http://jonglierconvention-nt.de/kalalassies/gallery/Nachwuchs_2/thumbs/t_Nachwuchs_2_3.jpg)  (http://jonglierconvention-nt.de/kalalassies/gallery/Nachwuchs_2/thumbs/t_Nachwuchs_2_57.jpg)

Psarna Kalalassie's (http://www.kalalassies.de/)

Lp
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: silver na 27 Julij 2008, 15:23:33
Zelo lepi psi res!!!
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alya na 27 Julij 2008, 19:12:18
jana  >:(  Kaj mi lušte delaš  :(
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 09 September 2008, 15:27:38
Da malo ponovno zaživi teme, vam predstavljam eno simpatično psarno...
prav na njihovi strani se lahko dobi občutek kako delovno vsestranska je pasma...
da pasma ni le dolgodlaki collie brez dolge dlake si lahko preberete tudi v opisu pasme...

Smooth collies origin from crossbreeding between old black-white shepherd dog, greyhound and probably ban dog. They was a drover's dog used for guiding cattle and sheep to market. The work was keeping together very large flocks, unfamiliar with each other, on the road to market. Since they were on the road for long hours they also had to have great endurance and agility. Never they haven't been in popularity. They are healthy, active and lively and their character is well balanced and tougher then other collie breeds. For the short coat they must have perfect body. Almost of them are still good working dog. Ideal use they have for example: as rescue dog, agility, tracking, obedience, guide and assistant work, etc. Like all active working dogs, typical smoothies need regular exercises.


Nirreterrit Smooth Collies
http://www.smooth-collie.info/
imajo tudi fantastičen slogan..."beautiful smoothie without working ability is like sports car without motor"
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Urša in Balu na 09 September 2008, 15:30:57
Alma.....jaz bi kakšno Šenino slikico :-[ :-*
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 09 September 2008, 15:40:14

punčka uči sedi...
(http://www.moj-album.com/slike/6297705/Tnji1sgcEOXsuSvq.v.jpg)

Sena grize kost...njami  :) :)
(http://www.moj-album.com/slike/6297705/_TIkqHjuq9c6cJFv.v.jpg)

(http://www.moj-album.com/slike/6297705/_TIkqHjuq9c6cJFv.v.jpg)

Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 09 September 2008, 15:42:52
(http://www.moj-album.com/slike/6297705/ZDsIPsYEpTZzxJqZ.v.jpg)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Urša in Balu na 09 September 2008, 15:43:39
Jeej Hvala :)

Cukerček je :-*
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: silver na 09 September 2008, 17:10:47
 :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-*

Kaeteri je pa Aussie zravn Šene?
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alya na 09 September 2008, 17:21:29
Iii super slike Lea :-* Vidim da Šena še vedno zna fajn fehtat  :D

Kaeteri je pa Aussie zravn Šene?
Aussie?  ;D To poleg Šene je škotska ovčarka- Adria če se ne motim. :)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: silver na 09 September 2008, 17:27:38
Ma jo, škot sem mislila ne aussija, nevem kaj mi je blo, sem še na mojpesu neki pisala z aussiji, pa nevem, res ne mislit da sem zamešala ker tukaj je vidna razlika.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 09 September 2008, 17:30:34
Seveda princeska Adria je to...
ojej, če ji to povem  :-\ :-\
(http://www.moj-album.com/slike/6297705/l09FAcx1lfXyKj44.v.jpg)
(http://www.moj-album.com/slike/6297705/fR7CTObMWLb_ZqTy.v.jpg)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: silver na 09 September 2008, 17:32:28
Ne ne da ne bo užaljena, ona je prelepa škotska ovčarka, ki mi je izredno všeč, uno pa je bila pomota, sploh ni podobna aussiju le, po barvi in mogoče dlaki malo.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Urša in Balu na 09 September 2008, 17:33:50
Tako to je, če je nekdo obseden z Aussiji :P :D (Joke)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: silver na 09 September 2008, 17:36:18
hehe ja tako je to. Že čakam čas ko bom Silverja mela za Aussija, takrat bo lušno  :D
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: čara na 25 September 2008, 15:26:49
(http://i133.photobucket.com/albums/q74/Animalsno1/CACIB%20MB%202008/DSC_2135a.jpg)

Ni najboljša, ker se nisem premaknila- oz, ko sem se premaknila je pogledala v tisto stran, kjer sem bila prej.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 25 September 2008, 16:02:00
 :o :o :o super je...hvala  :-* :-* :-*
zakaj se nisi prišla predstavit??  >:(
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: čara na 25 September 2008, 19:46:21
Bila sem strašno zaposlena s tem,  da sem jedla kekse in fotografirala :-[ S polnimi usti pa nerada govorim. Bom drugič pocukala za rokav.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 27 September 2008, 13:23:54
Ko mačke ni doma, miši plešejo   >:D
(http://www.moj-album.com/slike/6297705/bt5XXvWKWaXglVTp.v.jpg)
(http://www.moj-album.com/slike/6297705/6WgUOWLK2DvL8pEq.v.jpg)
mogoče pa je kaj finega s mize padlo   ::)
(http://www.moj-album.com/slike/6297705/TDDUXl89KHEQlu3G.v.jpg)
(http://www.moj-album.com/slike/6297705/KlPI4XjgaIc7KSSQ.v.jpg)
sedaj sem pa utrujena...  :-* :-*
(http://www.moj-album.com/slike/6297705/eSFgBF9kwlbsN_Kd.v.jpg)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: silver na 27 September 2008, 13:30:29
 :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-*

Kok je na zadnji sliki dobra!!!!!!!!!!  :-* :-* :-*
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 08 Oktober 2008, 16:45:24
Nekoliko slik iz Budimpešte...

http://collies.sk/mi_gallery.php?&gal=100

Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: silver na 08 Oktober 2008, 17:22:49
Wauu super fotke!!! 4. od zgoraj je pa naravnost čudovita  :o Pa une z pokalčki  :-* :-*
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 08 Oktober 2008, 17:35:59
Sena ni bila prijavljena, kadar je bilo potrebno prijavljat ni bila v kondiciji.
Naja, drugič.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 27 November 2008, 19:12:05
http://www.youtube.com/watch?v=5OQsQefoFsw
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 29 November 2008, 12:13:28
Najbolj všeč mi je kadar da Rasmus puso otroku  :-*
http://www.youtube.com/watch?v=mUCL__4ogoQ&sdig=1

Rasmus se ničesar ne boji!
http://www.youtube.com/watch?v=hVMTGKtZmXw&sdig=1
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 31 December 2008, 09:35:52
Smoothi in Coursing...ni možno, pa je  :D

http://www.coursingbrno.cz/index.php?inc=galerie

Nekaj smoothov že ima licenco za uradne tekme. Torej ni samo moja Senuška tako hitra  :( ;D

Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 22 Januar 2009, 20:18:11
Še tukaj...

Ravnokar berem odgovor na zanimivo vprašanje na internacionalnem smooth collie forumu...torej vprašanje...
In standards of breeds are difference in the part of common impression. Smoothies are active, rough are more quiet. What do you think: Why historically smooth collies are more active than rough collie?

o tem vprašanju je že sigurno veliko ljubiteljem škotov razmišljalo...ena je podala ta odgovor...

Well, I know the Collie breed (rough) since 1975 when my aunt and uncle bought their first (and last) dog and from the very first instant I saw the 3 days old puppies of the litter I fell in love with them. "Loch Ness" was not a show dog, he was just a "half-pedigreed" dog carrying the Cabrenysset line by his father, but, although living in full city, was extremely intelligent, active and reactive. He never herded any cattles, sheeps or poultries but I knew he owned the herding instinct because each time he was walking within a humans "herd" he always acted like if we were "his herd", going around, trying to clust us together and running after the one who tried to leave the group, pushing him/her to go back.
I bought my first (but not last) rough collie bitch in 1977 "Nadja". "Full-pedigreed" she carried Cabrenysset and Rokeby lines by her mother, she also was extremely intelligent, active and reactive. She never herded cattles either but acted similarly like Loch Ness. She also learnt and understood very quickly everything I teached her and we practiced "agility" many years before I discovered this sport at Cruft's in 1984. She also save our old friend-neighbor's life one evening by barking strangely then we could not hear her calling for help because of the TV.
Reading articles published in old French Collie Club bulletins (much before the 80's), it seems there were many rough collies who truly worked on cattles and were beautiful enough to be shown and won awards.
"Lassie" was a quite typical working collie and always will remain THE Collie in many, many people's mind.
Personally, I don't think that the "ancient" rough collie was more "lazy" compared to the smooth. As working dogs, they needed to own a "living brain" at birth otherwise they were given as pets (in the best of cases, I imagine...).
Even if the 70's (in France) saw few rough collies bred only for shows, the most crucial turning came in the early 80's giving this totally transformed dogs, with big bones, overhaired, large heads and ears, very small eyes, short in every part of the body including the tail, displaying a rather stupid expression..... and mostly quite unable even to move across the showring. The producers' main argument was "the original rough collie was short so we want shortening those too long dogs", forgetting to see and to say that the Original Rough Collies, even shorter and a bit smaller than those I knew, were NEVER ridiculous for the unique reason that they still were bred in the respect of the breed characteristics.
There also is another "detail" in the Rough and Smooth Collie History : the queen Victoria !!! She fell in love with the breed when she was in Balmoral and decided to bring some of them into her own kennels. Although she found Collies beautiful, she wanted more elegant ones so she bred her Roughs with Borzois and her Smooths with Greyhounds. Results were immediately catastrophic but the fashion was launched..... Later, it took decades to breeders for eradicating the borzoi and greyhound genes from the Collie, trying to retrieve the best characteristics of the Original but keeping this elegance, giving us the most wonderful Collies we knew until the end of the 70's.
Not surprising that the today Smooth Collie looks like a "Ferrari" compared to the rough looking rather like the late "2CV Citroën" !!!!
Best regards,
Françoise
http://www.glenmorangie-collies.info/

...http://smoothcollie.forum24.ru/?1-2-0-00000003-000-0-1-1232566937
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Felina na 27 Januar 2009, 11:38:14
Alma...s to tvojo Seno me milo rečeno uničuješ: Je eno najlepših pasjih bitij kar jih poznam in upam, da jo bom imela kdaj čast spoznat v živo, nekje v naravi. Pa čestitke za vse uspehe. Si jih zasluži.  ;)

Ta zgornji sestavek pa je je zadel v bistvo.

Glede Coursinga sem pa že sama razmišljala, da bi probala z Jayem, saj v ravnih linijah brez ovir dosega veliko hitrost  in full rad lovi stvari po tleh, edino kar me skrbi je to, da se ne bi hotel preveč oddaljit od mene. Bom resnično mogla enkrat probat, samo vedno prepozno opazim obvestilo, da se bo nekje izvajal.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 27 Januar 2009, 12:46:00
(http://www.atelierslunce.cz/kolie/index_soubory/galerie%20Icy/2009/leden09/Selbit_Shennon.jpg)

(http://www.atelierslunce.cz/kolie/index_soubory/galerie%20Icy/2009/leden09/DSC_5523.jpg)

(http://www.atelierslunce.cz/kolie/index_soubory/galerie%20Icy/2009/leden09/Selbit_Shennon%20(1).jpg)

(http://www.atelierslunce.cz/kolie/index_soubory/galerie%20Icy/2009/leden09/Selbit_Shennon%20(2).jpg)

(http://www.atelierslunce.cz/kolie/index_soubory/galerie%20Icy/2009/leden09/DSC_5542.jpg)

(http://www.atelierslunce.cz/kolie/index_soubory/galerie%20Icy/2009/leden09/DSC_5550.jpg)

(http://www.atelierslunce.cz/kolie/index_soubory/galerie%20Icy/2009/leden09/Selbit_Shennon%20(3).jpg)

(http://www.atelierslunce.cz/kolie/index_soubory/galerie%20Icy/2009/leden09/Selbit_Shennon%20(4).jpg)

Še več slik s Trenčina...meni so te res super!
http://www.atelierslunce.cz/kolie/index_nabidka.htm

foto Tereza Hillebrantova


Veš najlepše na njej je njen karakter...scenska je  8) če bi jo spoznala bi bila še bolj navdušena :P

Ja, Coursing bi moral bit res zanimiva izkušnja  :D
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 11 Februar 2009, 18:22:28
rodeo smooth
 :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o ta je scena! Kako veselje!!
http://www.youtube.com/watch?v=8TiwnEnWvhM&feature=channel_page
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 11 Februar 2009, 18:25:57
http://www.youtube.com/watch?v=xDjNndFtE70&feature=channel_page

 :o :D :D :D :D :D
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: silver na 11 Februar 2009, 19:13:16
http://www.youtube.com/watch?v=xDjNndFtE70&feature=channel_page

 :o :D :D :D :D :D


Hahaha  :D ;D ;D Cuzi rulajo  :P 8)

Oni mladiček je pa tudi  :o Žel isi leteti  ;D
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 12 Februar 2009, 13:10:41
Mogla bi posnemat kaj dela Sena kadar sliši piskanje s posnetak...razmontirat mi hoče zvočnike  :D :D
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: silver na 12 Februar 2009, 15:35:43
Mogla bi posnemat kaj dela Sena kadar sliši piskanje s posnetak...razmontirat mi hoče zvočnike  :D :D

Ti kar posnemi  :P
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: čara na 15 Februar 2009, 22:35:32
Koliko kilogramov imajo ponavadi samice? Sem danes ugotovila da 27kg pa niti ni težko dvignit (sestrična, ampak ona se še naredi lahko zraven).
Alma ti si še študentka? Daj mi povej kako zvoziš s faxom in pa psom? Mene ena ženska malo straši naj si ne umislim psa, naj počakam na absolventa...Ampak pri naši hiši je pa tako zelo prazno.

Jaz mislim, da če "trofim" kužka nekje julija, ko je konec izpitov in je potem do oktobra lepo navejen 4 ure biti sam, ni neki hud problem. Saj fax je dovolj škrbast. In samo ena obvezna predavanja. ??? Jaz ravno mislim, da več časa kot ga imam na tem faxu pa res lep čas ne bom imela-potem je pa služba. Tam me pa po 8 ali več ur ne bo.

Seveda, najti stanovanje dobolj ugodno je pa druga reč ::)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 15 Februar 2009, 23:09:45
Adria je vidoka max in ima 24,5 kg. Je pa debelušna, prav veliko špeha ima.
Sena ima 53 cm in 20-20,5 kg. To je normalno.
Niste se zmotili? 27 kg je zelo veliko.

Jaz sem izredna študentka, nisen šla redno ker je v Portorožu in tedaj sem že imela Unique in Adrio.
To pomeni, da imam predavanja max 4h dnevno in ne vsak teden, od 16 00-20 00h. Tako cca vsaki 3 teden.
Živim s fantom in nekako je vedno tako bilo, da ko sem jaz imela predavanja je on bil doma in
obratno. Če pa ni bilo možno tako kombinirat (ko je Sena bila mladič) pač nisem šla.
Pri nas nikoli niso gledali, če si navzočnost. Če sem manjkala (recimo 4,8 h) sem se tudi naučila
za izpit, bilo pa je tudi obratno.  ;)
Vi imate tudi 4h, super da ne bi bila osotna 7,8 h.

Ja, jaz tudi mislim da boš sedaj imela največ časa. Če pomisliš, da kasneje ko dobiš službo boš odsotna
min 8 h. Prištej še čas za prevoz, torej več kot 8 h.

Jaz bi rada imela sedaj leglo od Adrie in Sene, ker sedaj ne delam (sezonsko sem dve leti delala oz 2x po 10 mescev,
Sena je že bila pol leta ko sem začela) in bi se sedaj lahko maksimalno posvetila temu. Upam, da se bo uresničilo.
 
 
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 16 Februar 2009, 00:10:05
Aja pozabila sem napisat, tam od 18 do 24 kg po navadi.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: čara na 16 Februar 2009, 08:14:09
Alma 27kg ima moja dvonožna sestrična, ne psica. :)

Čeprav zna pa prit kak dan bolj smotan recimo od 8-15 in potem spet od 17-18.30...Jaz bom vse skupaj temeljito premislila, če ne bo pa psica (zopet) mamina. Ostali dnevi pa tako-povsem normalno ali pa še celo tako 8-10.30  :-\  Je pa res no, da izpustiš predavanja pa rečeš komu za zapiske.

Če bi hodila samo na vaje in obvezna predavanja-bi bila pa ja skoraj cele dneve doma :D
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: zoe na 16 Februar 2009, 14:11:47
Meni se zdi, da imaš v času študija največ časa za psa :) V izpitnem obdobju kuža malo potrpi, ker ponavadi se je ponavadi treba veliko učiti, ampak večino časa je pa super :) Je pa verjetno odvisno tudi od smeri študija.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 16 Februar 2009, 15:17:05
Ja, moraš dobro premislit, skalkulirat vse. Mogoče se bojijo, ker bo to (če dobro razumem) prvi letnik in tedaj se
še človek navaja na vse, na ritem, ...pa mislijo, da bi mogoče zanemarjala faks. Veš starši, sorodniki, ...so pač zato, da
pazijo na tebe in tvoje odločitve.  :) 
Nikoli ni enostavno glede časa, samo čist objektivno jaz tudi mislim da v času študija imamo največ časa.
Zamisli si, da bi že delala in bi bila odsotna VSAK (brez kompromisa) dan po recimo 9h.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: čara na 23 Februar 2009, 18:30:18
Lepa Senna

(http://i714.photobucket.com/albums/ww148/anjasanja/DSC_2962.jpg)

in njen nesojeni ljubimec (http://i714.photobucket.com/albums/ww148/anjasanja/DSC_2972.jpg)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 09 Marec 2009, 12:33:32
psička Milli Miller Viisakas Virginia "Milli" je bila BOB na Cruftsu ... JUPIIIIIIIIIIIIIIII!!!!!!!!
latnica je Satu Asikainen, ki je tudi lastnica Seninega ženina Ilpota...ter tudi ona bo parje s Ilpojem
http://www.clingstonesmoothcollies.com/
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: kalsang na 09 Marec 2009, 13:18:51
Madonca, Alma, še malo, pa bom čisto navdušena nad pasmo, čeprav še nisem videla nobenega smootha v živo, tako lepe pse nam kažeš! :)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 10 Marec 2009, 14:28:49
Ok, potem moram še nadaljevat...da boš res totalno navdušena.  :D
V živo pa vsak, ki jih prvič vidi ugotovi, da so manjši, bolj drobni, itd. kot dolgodlaki...kar seveda ni res, samo pač nimajo debele bunde.
 :D :D Kg in cm štimata!  ;) Kasneje pa ugotovijo, da so vseeno da jim manjka bunda "scena". Vsaj večinoma... :)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Yo na 10 Marec 2009, 20:01:38
Sem pisala v napačno temo v bistvu in bom še sem skopirala:

Moram povedat, da me kratkodlaki škotski ovčar nekje v prihodnosti zelo mika  ::)
Po letih sobivanja s psi (rodovniškimi različnih pasem, nerodovniških in/oz. mešančkov) namreč ugotavljam, da mi dolgoročno najbolj ležijo ravno škoti (poleg pudljev seveda). Škota imam zdaj drugega (no, ker je nerodovniški, uradno mešanca, seveda - prvi je bil rodovniški). Meni karakter ustreza popolnoma, samo dolga dlaka... Nekako ni zame. Pa ne zaradi česanja, sploh ne, na splošno mi vizualno bolj "sedejo" kratkodlaki psi (mački tudi sicer, pa še kaj bi se našlo). Pudlja verjetno več ne bom imela, ker so se (večinoma) nekako izrodili (karakter), tako da mi preostane pač škot, al kako že?  8)
Zato me zanima naslednje; Kako je z dlako? Je zelo "zapičljiva" - recimo tako kot pri APBT ali niti ne? Ker ugotavljam, da je manj težav z odstranjevanjem raznih "čofov" škotov kot z odstranjevanjem dlake APBT  ::)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: GoldenGirl na 19 Marec 2009, 11:25:21
Ste videli !!! "A new boy in town"  :D GG

http://www.britanci.com/nasi_clani_colliesmooth.htm#2

Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Felina na 19 Marec 2009, 11:30:52
wiiiii!!! :o Vedno več jih je!!!!!!!!!Lepi, lepi!
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 19 Marec 2009, 11:34:31
Končno neka informacija. Na mojpes forumu sem spraševala od koga so vzeli, itd. a ni bilo nobenga odgovora  :-\
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: čara na 19 Marec 2009, 11:42:51
Trikolor :o Madonca, upam da se razvije v postavnega dedca in da bo CEA free, pa ostalih zdr. tegob, karakter super duper in da se ga bo dalo kje videt.
Ekola lego http://jack-macks.de/jm/litter-u-wurf.htm (http://jack-macks.de/jm/litter-u-wurf.htm)

Pa bo mogoče Lea kaj pokomentirala starše, prednike.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 19 Marec 2009, 13:20:38
Tako...nazaj sem...ne več lačna  :P

oče:
http://smooth-collie-database.freehostia.com/view.php?id=2299

mama:
http://smooth-collie-database.freehostia.com/view.php?id=968

V rodovniku najdemo poznate pse, vendar mislim da je najbolj zanimovo to da je tudi
veliko roughov in ameriških psov- po očetovi strani.

Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: čara na 19 Marec 2009, 14:46:19
Hm pa oba starša sta CEA carrierja. Se mi zdi bolje, če bi bil eden free. No, saj se bo pri mladičih pokazalo, če so vsi carrierji (če bodo lastniki delali DNA teste). Če bi jaz iskala psa za vzrejo, bi želela da je vsaj eden od staršev CEA free, pa seveda MDR in da nimajo nobenih močnih alergij, takih da bi potrebovali zdravila.

Jah zahteven kupec, nimaš kaj :D

Mislim, da bom v roku 2,3h let iskala kratkodlakega škota, škotinjo (periferiram samičke).

Se mi zdi, karakterno in zdravstveno Senna res dobra, vizuelno pa itak. In mi je prav škoda, da zdaj ne morem imeti mladička. Ampak enostavno ne bi bilo fer do psa, ker se ne bi iz njega potegnilo to kar se bo lahko kasneje, ko bom imela peseka v LJ zraven.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 19 Marec 2009, 16:26:49
 :-[
Ja, seveda Senuška je zakon  :P  :D rekla sem ji, ti si zakon. Ona:  :-*  Je specialist glede prilizovanja.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: LadyLia na 29 Marec 2009, 22:26:12
No mene zanima karakterna primerjava z dolgodlakim škotskim ovčarjem, nekaj sem zasledila , da so si podobni, ampak je bolše da slišim iz prve roke :)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: čara na 30 Marec 2009, 11:38:11
Je že bilo napisano v tej temi. So bolj hitri in živahni, vedno pripravljeni za delo.

In ker je vzreja škotov postala preveč množična, popularna, je rezultat slabša kvaliteta na račun karakterja-se pojavlja plašnost, živčnost, agresija. na srečo kratkodlaki še ni popularen in je pasma karakterno stabilna.

In pa razlika v glavi, imajo tipičen rahli stop, dolgodlaki pa imajo vse prevečkrat glavo tipa špic, pretirano poudarjen stop.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: GoldenGirl na 30 Marec 2009, 12:21:31
Čara..glede temperamanta ni dobro posplošiti ne za eno, ne za drugo pasmo...je kar nekaj linij dolgodalkih škotov pri katerih se je veliko delalo na karakterju... imaš psarne ki vzrejajo "working collies"...  ;)  na primer ECHUCA WORKING COLLIES
http://home.online.no/~roeysla/index.cfm  GG
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 30 Marec 2009, 12:43:59
Vsak pes je zgodba zase...samo v splošnem se bi podpisala pod to kar je čara napisala...to je
"osnovno" tipično za njih...zelo mi je tudi všeč to, da neglede na to da so ko je treba pripravljeni za
kako koli akcijo, so v stanovanju mirni in niso sitni, so potrpežljivi če tudi ni možno biti veliko časa zunaj...
ne tečnarijo in ne cvilijo, da bi radi ve...



Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: GoldenGirl na 30 Marec 2009, 14:29:29
Posploševati je vedno "nevarno" ... jaz imam 6 škotov in je vsak zgodba zase, kar se tiče karakterja in temperamante...prepričana sem, da je pri smoothih isto  ;D Ogromno je odvisno od lastnika...jaz menim da je 40% prirojeno, 60% pa pridobljeno, kar se tiče temperamanta!   GG
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 30 Marec 2009, 15:11:08
če bi imela še smootha bi vidla, da je to malo druga zgodba...
to vsak reče, ki je imel obe pasmi, neglede na to če so samo ljubitelji ali vzreditelji...
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: GoldenGirl na 30 Marec 2009, 15:15:58
Koliko smoothev si pa imela  :P, da lahko rečeš, da so toliko drugačni od roughov ???  ;)

V opisu pasme samo piše
Citiraj
Kratkodlaki škotski ovcar ni nikoli dosegel popularnosti svojega dolgodlakega sorodnika, vendar imata skupen izvor. V glavnem so ga uporabljali kot priganjaca goveda in ovac na tržnico. Razen dolžine in obilnosti dlake se ne razlikujeta.

GG
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 30 Marec 2009, 15:41:54
to vsak reče, ki je imel obe pasmi, neglede na to če so samo ljubitelji ali vzreditelji...

napisala sem VSAK...torej to ni le moja izkušnja  :P če hočeš ali nočeš, so drugačni...
in jaz vsaj enga in to ne bo zadnji...
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: GoldenGirl na 30 Marec 2009, 15:45:07
Brez dvoma so drugačni... imaš prav... tako drugačni, da je to popolnoma druga psama  :P GG
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 30 Marec 2009, 15:50:35
zares smešno  ::)

vem, da to ni tvoja pasma...lahko si pa ustvariš določen vtis s foruma kjer piše več lastnikov, vzrediteljev smoothov...
točno tukaj piše več o tej zanimivi temi...
http://smoothcollie.forum24.ru/?1-2-0-00000003-000-0-0-1237974964

Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: GoldenGirl na 30 Marec 2009, 16:05:27
Forum poznam in sem ga že večkrat brala...vtis o pasmi sem si tudi že dolgo naredila...poznam tudi vzreditelje, ki imajo obe pasmi...

In res je, s tabo se 1000% strinjam da so smooth in rough collie dve različni pasmi..po izgledu in temperamantu... in če sem čisto iskrena zame nimata čisto nič skupnega... pač dve različni pasmi, ki imata zgodovinsko isti izvor...

In tudi se mi zdi popolnoma nesmiselno jih primerjati...   GG   
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 30 Marec 2009, 17:15:13
Ne vem, jaz ravno nebi v tako skrajnost šla...
pasmi sta šli narazen tudi zato (verjetno) ker je za dolgodlake bolj bilo pomembno, da so lepi-daljša dlaka...oz časovno (v razvoju) prej bilo to pomembno
pri kratkodlakih pa na to niso posvečali toliko pozornosti oz vsaj ne časovno tako hitro...
točno zakaj je to tako ni preveč jasno...nažalost...

rough s temperamentom smootha  :o bi tudi lahko bilo kaj zanimivega...
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: GoldenGirl na 30 Marec 2009, 20:39:23
V US kjer imajo še vedno mešana legla brez dvoma najdeš rougha s temperamentom smootha in obratno...

To mi je razlagala ena US vrzediteljica, ki ima stalno mešana legal...in je rekla da razlike sploh ni..samo v dolžini dlake...ki se ne opazi takoj  ob rojstvo ;)... Torej v US so vsi smooth in rough ena pasma z različno dolžino dlake... GG
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: jenny3 na 30 Marec 2009, 20:50:28
Da se mal vmešam.
Tale Amerika nekaj pasem stalno 'kvari'. Tudi papillone recimo - jih mešajo z phalenami (ki so papilloni z spuščenimi ušesi) in imajo mešana legla. Kar pa sploh ni praktično, ker za potomce od psa, ki je z mešanega legla ne veš kaj pričakovati.

Sicer so pa teli Smoothi fuuul luštni psi. Sploh Sena je ful lepa. Pa njena drža :*

lp
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: GoldenGirl na 01 April 2009, 14:08:52
To je slika od ene 1/2 smooth 1/2 rough avstrijske psičke Namibia-Blue of Irish Home, ki se je razstavljala pod rough

(http://i87.servimg.com/u/f87/13/37/96/77/namibi10.jpg)


Magic od Androme je imel z njo mladiče http://www.androma-collies.com/nasipsi_samci_magic_potomci.htm

Sem jih našla... http://www.collies-of-sunny-pleasure.at/welpen_wurfC.html


Ali so smooth ali rough po izgledu in po karakterju  ;) ??? GG
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: dog4ever na 01 April 2009, 14:21:15
To je slika od ene 1/2 smooth 1/2 rough avstrijske psičke Namibia-Blue of Irish Home, ki se je razstavljala pod rough

(http://i87.servimg.com/u/f87/13/37/96/77/namibi10.jpg)


o zakon!  :o ta psica je pa čisto po mojem okusu :-*
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: GoldenGirl na 01 April 2009, 14:25:22
Sto ljudi, sto čudi  :P ... GG
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Felina na 01 April 2009, 14:43:39
o zakon!  :o ta psica je pa čisto po mojem okusu :-*

Ja, jaz sem tudi čist gotova na njo :) Je bilo že enkrat nekaj govora o njej na forumu in že takrat se je nisem mogla nagledat. Kaj se mogoče kdo spomni ali ve,kakšno oceno je dobila?
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: GoldenGirl na 01 April 2009, 14:48:11
Ja bila je PRM ampak je bila sama v razredu..tukaj rezultati http://www.britanskiovcari.info/en/izlrez.php?id=74&pasmina=1

Zanimivo, ker v posameznih razredih so zmagovali čisto različi tipi psov... http://www.britanskiovcari.info/en/izlrez.php?id=74&pasmina=1

GG
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: sibila na 01 April 2009, 15:02:45
O, ta je pa meni tudi ful dobra! :o ;D

Lepa, lepa, ni kaj. :)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: katie na 01 April 2009, 15:33:46
Sem našla še dve fotki od Namibie oz. ''Meli'', ki jih je naredila lucky7, ko je bila psička pri njih  :)

(http://i139.photobucket.com/albums/q307/eternalflame93/namibiablue040g.jpg)

(http://i139.photobucket.com/albums/q307/eternalflame93/namibiablue031gg.jpg)

Me prav zanima kakšni so sedaj njeni mladički, zdaj bodo stari že 1 leto  ;D
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 01 April 2009, 18:28:04
Še ena taka lepotička...Jack Mack's Tи Bhan Teth

http://smoothcollie.forum24.ru/?1-3-0-00000012-000-20-0

Ilpotov oče ima rough gen  :P

...na žalost je problem pri papirjih  >:(


Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: svetlana na 01 April 2009, 18:51:30
Zelo lepa, lahko bi jo klicali Šejka k je tako šejkasta. :)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: GoldenGirl na 03 April 2009, 08:50:25
Meni je pa tale fant všeč  ;D To je Cierán du Clos des Castagniers
(CH Whashishi's Gideon X CH Astrellita Gold Dust) born 25 June 2007.
CEA clear at 6 weeks. Hips (dysplasie) A/A. MDR1 +/-. TAN+CSAU.

Pri smoothih so mi tricolorji najbolj všeč ....
GG


http://www.clos-des-castagniers.com/ourdogs/blacky-p1.php


(http://www.clos-des-castagniers.com/ourdogs/blacky/album-belcodene/slides/01-20086.jpg)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 03 April 2009, 08:58:42
Meni pa njegova mama bolj...pa lastniki so simpatični in lepe slike...vidi se, da pri njih psi res uživajo.  :-*
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: GoldenGirl na 03 April 2009, 09:02:19
Ja jih poznam (preko maila)..zelo simpatičen starejši par..Angleža, ki živita že več let na jugu Francije... Jaz nisem fan smoothov ampak njihovi so mi všeč...  ;D GG
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 03 April 2009, 12:10:18
morajo biti simpatični, ker imajo po mojem (sodeč po slikah) dober odnos do svojih psov...jaz drugače nisem s njimi v kontaktu
mogoče je smešna taka logika ali ...
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 26 April 2009, 09:31:45

Sena je včeraj imela pravi profesionalni fotoshooting   :) Pozirala je pred objektivom Uroša Mlinarja za časopis Delo in dom.
Namreč bo predstavitev pasme Kratkodlaki škotski ovčar in Senuška je "glavna akterka"   :o

Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: LadyLia na 26 April 2009, 10:56:44
uu super.  :o bom že mogla kupit ta časopis   ;)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 26 April 2009, 20:35:13
Še ne vem kdaj bo objavljeno. Bodo mi prej javili.   :)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Urša in Balu na 26 April 2009, 20:50:25
oo mi imamo pa ta 'časopis' naročen (:
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 08 Maj 2009, 10:26:40
predavatelja  :-*  na osnovni šoli
(http://www.moj-album.com/slike/6297705/S5SETOu4nY0eG6eu.v.jpg)

(http://www.moj-album.com/slike/6297705/qbUzVkKOna8zJUGL.v.jpg)

(http://www.moj-album.com/slike/6297705/XZtHER08Rt2iUq9G.v.jpg)

Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: čara na 08 Maj 2009, 10:36:50
Kar tako jo promiviraj še naprej, naj SLO spozna pasmo. Eden ki je vidl fotko Senne je bil prav ogorčen: "Kaj takega! Ta pes bi mogel imeti dolgo dlako, ne pa da je pobrit! Bogi kuža in kaki lastniki so to?!"....Moj odgovor " pa saj piše kratkodlaki škotski ovčar, to je taka PASMA, jaz res ne vem a naj se smejim, al jokam"  ::) Tako da je en osebek več izobražen.

4. oktobra je svetovni dan živali. Kaj če bi na kaki SŠ al O.Š. (tokrat drugi) predstavila Senno? Pa zraven še poveš kako se krbi za psa in poudariš, da se kakce pobira. vse preveč lastnikov jih kar pusti-tudi če je koš 10M stran al pa 1M. >:(
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 08 Maj 2009, 10:48:44
Jap, grozna lastnika sva...strojček je vse čas v uporabil.  :D :D Je to po forumu vprašal?
Oh, bi rada prebrala  ;D

To je bilo v okviru dana zemlje in ker veta ni bilo je moral moj več povedat...pravilna prehrana,
nerodovniška reja/rodovniška vzreja, malo še o pasmi...skratka zdravlje, skrb, odgovornost...
Morala bi sicer jaz bit namesto mojega ali nisem utegnila  :P sem mu naložila kaj mora vse povedat
in to je to...še zapiske sem mu naredila  ;)
Bili so pa starši s otroci...Sena je seveda bila zvezda in vsi drugi predavatelji so bili manj zanimivi...
 :P zakaj pa niso imeli psa sabo...je pa bilo tudi nekaj otrok, ki sploh niso vedli kako bi pristopili psu
in tudi taki starši, ki so svoje otroke kar stran vlekli od Sene  >:(
Sena je bila  :-* :-* otroke, ki so se je bali in njihove sramežljive dotike (čudne tudi) je lepo "prenašala"
one ki se pa je niso bali je pa želela ljubčkat  :-* normalno, kaj drugega  :D
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 08 Maj 2009, 12:35:00
zanimiva stran s številnimi slikami...

http://www.allegorysmooths.net/index.htm
http://www.allegorysmooths.net/forforeignfriends.htm
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 20 Maj 2009, 10:17:38
Juhhhhhhhhhhhhuuuuu, danes je objavljen članek.  :o :o :o
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: nezzek na 20 Maj 2009, 16:03:34
Prebrala članek! Super je! :-* :-* :-* :-*

Kako pa kaj Sena.. kdaj ima "napovedane" mladičke??
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: čara na 20 Maj 2009, 16:13:21
Prazna je ostala, je bilo objavljeno. Držim pesti, da bo drugič uspelo. ;) Samo, kaj nista v slo 2 kratkodlakca? Kako to, da se tisti psiček ni še nikjer pojavil? Si kaj kontakitrala lastnico?
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 20 Maj 2009, 16:33:16
Šena je po rodovniški knjigi št. 1  :D Samček je od ZUPANČIČ URŠKE, ki pa živi v Grčiji (vsaj večino časa),
zato ne vem kam je vpisan.  Pogovarjala sva se o tem (da ne vem točno kako je, ker pri nas v klubu so lahko tudi
tujci člani oz psi ki niso vpisani v našo knjigo) in je po moje zato tudi napisal edina predstavnica pasme (po mojem je hotel povdarit ž spol).

Še ena "napakica" je a to sploh ni pomembno :) Pomembna je samo reklama za pasmo.   :) :)

Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: nezzek na 20 Maj 2009, 16:36:35
Joj nisem vedela, da ni uspela paritev.. :/
Upam, da bo naslednjič uspelo! (malo me je zmedlo, ker je na spletni strani še vedno objavljeno.. ).

 :-* :-*
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 20 Maj 2009, 16:37:57
spremenjeno je...planirano leglo  ;)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: nezzek na 20 Maj 2009, 16:42:31
Aha.  :) :) (joj sej tud ne znam nič prav prebrat.. ) :-[
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: čara na 20 Maj 2009, 18:07:50
Sem tudi jaz poslala e-mail. In res niso v SLO, tako da Senna ostaja edina. :) Mogoče pridejo na Trbovljsko razstavo :o Upam da res, ker na tisto razstavo pa jaz 1005 pridem, mi je ful luštna.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 22 Maj 2009, 11:58:41
mogoče pridem tudi jaz, samo le gledat
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: čara na 04 September 2009, 20:19:54
Imajo mladičke
http://www.adamhills.net/ (http://www.adamhills.net/)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 08 Oktober 2009, 19:24:59
WW-NATALINE PRIME MINISTREL
R.WW- CLINGSTONES NO DOUBT
J.WW-TIMONAN UNIQUE UNICE
WW-GILL KRASNA LUKA
R.WW-NATALINE NEW HARDY DREAM
V WW-SANDCASTLES STORM IN A TEACUP
J.BOB- TIMONAN UNIQUE UNICE
BOB-TIMONAN UNIQUE UNICE

Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 09 Oktober 2009, 22:22:16
Doma...slike
http://collies.sk/mi_gallery.php?gal=122

Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Felina na 10 Oktober 2009, 21:54:28
Kako je šlo?  Saj sta razstavljali, a ne?
Sem si pogledala fotke in te smoothijevske face so res nekaj neverjetnega  :o
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 10 Oktober 2009, 22:43:22
Ne, ni bila razstavljana ker je parjena. Nisem želela reckirat, brejo (upam, še ni jasno) peljat
na tako mesto. Svetovnih in evropskih bo še veliko  ;) zdravlje mamice in malčkov je bolj
pomembno. Brat Seninega lubija je tudi bil- Clingstone's No Doubt


Bile smo na Finskem ...in Senuška je uživala...naja, saj jaz tudi, malo manj...uh, to vreme ni
zame.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 20 Oktober 2009, 11:23:32
moram objavit neke nove slike...dejansko niso nove...CAC Samobor, BOG
Senuška pozira, malo v gibanju...

(http://www.mojalbum.com/data/images/5/6297705/6297837/16860030.jpg)

(http://www.mojalbum.com/data/images/5/6297705/6297837/16860028.jpg)

(http://www.mojalbum.com/data/images/5/6297705/6297837/16860026.jpg)
ta mi je super  :)

(http://www.mojalbum.com/data/images/5/6297705/6297837/17374784.jpg)
fotka: Saša Komad
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: nezzek na 20 Oktober 2009, 17:52:32
Ooo torej je bila ona v Samoborju! Sem gledala pa se mi je zdela znana.. :P Čestitke!!  :o :o

Zadnja slikica je pa res luškana!  :-* :-*
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 20 Oktober 2009, 19:04:29
hVALA...........vse je bilo super...razen vremena!!
Kaj takega na razstavi še nisem doživela.


Mislim, da bom lahko začela počasi reklamo delat za leglo...  :P ;)
ker je že 4 tedne od paritve, torej ................  :D
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: nezzek na 20 Oktober 2009, 19:21:30
Ja glede vremena se pa strinjam.. upam, da se nam kaj takega ne zgodi več...  :-\

Oooo pridni pridni!  :-* :-*
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 20 Oktober 2009, 19:28:30
Pridna Sena  :D in priden Ilpo  :D
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: čara na 20 Oktober 2009, 19:29:24
Potrjena brejost? :o
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 20 Oktober 2009, 19:49:18
Nisem šla na ultrazvok, če to misliš...ali...znaki so...krepki znaki...
ne upam sploh izrečt...ker se bojim, da prinaša nesrečo...pljunite prosim vsi 3x  :o

finci že feštirajo...poslala sem jim slike in povedala znake...ful se veselijo
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: papillon na 12 December 2009, 19:41:02
uf..ta tema se nic ne obnavlja...no bom napisal se tukaj cestitke za mladicke ceprav so ze kar nekaj stari
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Ron**Kala na 27 December 2009, 23:09:36
Na Bolhi sem zaslesila legl kratkodlakih škotskih ovčarjov.Psički so rodovniški in njihova cena je 1.000 eur.
Tukaj je pa še link oglasa
http://www.bolha.com/oglas383615145/mladicki-pasme-kratkodlaki-skotski-ovcar
Drugači je meni ta pasma všeč.Čeprav ne poznam nobenega lastnika te pasme,se mi zdijo ti psi zelo prijazni.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: papillon na 27 December 2009, 23:19:11
hehe..ja to so mladicki Sene ...lahko jih zasledis tudi na tem forumu pri Leglih ;)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 12 Januar 2010, 19:04:11
(http://www.mojalbum.com/bozicne-mladicki-foto_6297705_17377697_17571983.jpg)

(http://www.mojalbum.com/bozicne-mladicki-foto_6297705_17377697_17571984.jpg)

Super Bowl- Bam Bam  :-* :-* fantastičen fantek, prelep in super značaja ...srce moje
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Ron**Kala na 12 Januar 2010, 19:18:25
Te slikce sem že vidla na starni Mojalbum.Ja res pravi cukerček :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-*
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Yo na 12 Januar 2010, 19:39:25
Kako je lep  :-* :-* :-*
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Felina na 12 Januar 2010, 23:04:17
Krasno, krasno, krasno  :-*
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 13 Januar 2010, 15:12:43
(http://www.mojalbum.com/bozicne-mladicki-foto_6297705_17377697_17573647.jpg)

NOVE FOTKE POD LEGLA!!

Hvala, res je lep je pa tudi res, da je še vsaj eden ali celo dva enake, primerljive kvalitete.  8) Težko mi je povedat
kateri je naj, vsak ima svoje plus točke, odvisno je le od tega kar se iše, želi.
Recimo, če kdo želim samca s delovnim potencialom, s ekstremnimi živci (drugi imajo tudi, samo on še bolj, je kot rečem
terminator) je to Arni. Bam Bam je lep priliznjen maneken, itd.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 21 Januar 2010, 22:17:09
http://www.youtube.com/watch?v=5rS3TscKVMU

http://www.youtube.com/watch?v=NLpnNTrDE0w

Star's Pride- Arni, fantek s jeklenimi živci  ;) išče še aktivnega vodnika

Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Maja3000 na 27 Januar 2010, 17:01:19
 :) Ravnokar sem iz nabiralnika potegnila revijo, ki jo vsak mesec komaj čakam in notri naletela na članek o temle prvem leglu kratkodlakih škotskih ovčarjev. Res lep članek, ki mi je še bolj približal kratkodlakce.  :-* Če sem čisto iskrena, so mi bili kratkodlaki škotski ovčarji kar precej 'čudni'  ::), ko sem jih prvič zagledala (na sliki). Ko sem pa dobila več informacij o njih, so mi pa postali strašno simpatični. Nujno si moram še kakšnega v živo ogledat. Niti ne dvomim, da so v živo še toliko bolj simpatični. :)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 27 Januar 2010, 17:31:10
Oh, moram it kupit! Nimam naročeno, vsakič kupujem v trafiki. Jaoooo, moram jutri zjutraj takoj
v trafiko.
LAHKO prosim skeniraš in objaviš tukaj v temi??? Do jutri zjutraj bom umrla od radovednosti.  :o
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Maja3000 na 27 Januar 2010, 19:28:11
(http://www.facebook.com/photo.php?pid=4545801&l=a694c8b5aa&id=714362847)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Maja3000 na 27 Januar 2010, 19:29:04
Šment, ne gre (ali pa ne znam). Ti pošljem na mail.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: andreja na 27 Januar 2010, 19:34:09
(http://photos-f.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs197.snc3/20478_297442622847_714362847_4545801_3824979_n.jpg)

Majina slikca :)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: andreja na 27 Januar 2010, 19:34:57
Ena pripombica... Na fb-ju se tako zmanjša slika, da se ne da brat  :-\
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Maja3000 na 27 Januar 2010, 19:46:47
Kako ti jo je pa uspelo semle prilimat?

Ja, vem, preveč zmanjša slike fb. Ampak to je bil samo izhod v sili. Sem poskusila prenest na mojalbum, pa ni šlo (ne vem zakaj, mogoče zato, ker je skenogram?).
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Maja3000 na 27 Januar 2010, 19:47:53
Sem pa tudi Almi posredovala skeniran članek (v originalu se zelo lepo vidi), mogoče bo pa njej kaj uspelo. ;)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: andreja na 27 Januar 2010, 19:50:57
Ko klikneš na sliko moraš pritisnit na desno tipko in označit "lastnosti" in šele od tam prekopiraš "lokacijo" in jo prilepiš med oklepajčke :)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Maja3000 na 27 Januar 2010, 20:04:26
Aha, to me je torej matralo.  :-[ Hvala, spet vem nekaj novega.  :)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 27 Januar 2010, 20:15:54
Cool, všeč mi je   :o
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Ron**Kala na 27 Januar 2010, 20:17:24
Ja tudi jaz sem videla ta članek.Res vse je zelo napisano.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 27 Januar 2010, 20:23:52
Osnovno vsebuje, če ima kdo še kakšna vprašanja pa bo verjetno kar osebno vprašal  ;)

Zakaj ne gre naložit v mojalbum?
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Maja3000 na 27 Januar 2010, 20:53:00
Osnovno vsebuje, če ima kdo še kakšna vprašanja pa bo verjetno kar osebno vprašal  ;)

Zakaj ne gre naložit v mojalbum?

Evo eno vprašanje.  :P A Sena kdaj pozimi nosi plašček ali ni potrebe po njem?

Ne vem, zakaj ne morem naložit v mojalbum. Postopek nalaganja se izvede (oz. izgleda, kot da se), ampak slike pa dejansko ni nikjer.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 28 Januar 2010, 12:06:09
Na sprehodih misliš verjetno...ne, ni potrebe  :)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: GoldenGirl na 28 Januar 2010, 13:06:27
Smooth ima isto dvojno dlako kot rough..samo pri smoothu zgornja ni zrastla  :P

DLAKA: Kratka, priležena, zgornja dlaka na otip trda, z zelo gosto podlanko.... GG
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Maja3000 na 28 Januar 2010, 13:25:33
Na sprehodih misliš verjetno...ne, ni potrebe  :)
Aha, na sprehodih mislim. :)

Smooth ima isto dvojno dlako kot rough..samo pri smoothu zgornja ni zrastla  :P

DLAKA: Kratka, priležena, zgornja dlaka na otip trda, z zelo gosto podlanko.... GG
Vem, ampak vseeno sem se morala prepričat.  :D  :P
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 28 Januar 2010, 14:10:30
ni ista dlaka, ne da bi to mislila...krovna je na otip trda, ni ista na dotik kot pri dolgodlakih...
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Maja3000 na 28 Januar 2010, 16:30:07
Ne, saj ne mislim, da je ista.  ;) Sem že večkrat prebrala, da je trša. Ampak jo moram pa nujno 'sprobat', bo treba na kakšno razstavo kakšnega/kakšno prečohat (psa, da ne bo pomote  ;D).  :)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 28 Januar 2010, 17:31:57
V Celje gremo kot obiskovalci, v LJ nismo šli ker je bilo potem še pre nevarno...
za Celje pa bodo že dovolj veliki in bo vse porihtano.
Prišli bomo v velikem številu...moja dva, Sena in verjetno tudi Zita, ki gre v solastništvo
k moji kolegici.  ;) Torej tam bo prilika.

 
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Maja3000 na 28 Januar 2010, 19:00:52
A to misliš na 21.02.?
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: nezzek na 28 Januar 2010, 19:11:33
Ooo če mi uspe, bi se še jaz povabila na eno čohanje v Celju..  :-[ :-[
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Maja3000 na 28 Januar 2010, 22:44:20
Da vidim, če se bo kot fotografija kaj boljše videlo...

(http://s0.mojalbum.com/srecanje-12-12-09-foto_12383490_17376918_17605399.jpg)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 28 Januar 2010, 23:15:09
ja, bo sigurno zanimivo za malčke ...večje št. ljudi in psov, dvorana, ...

zmenjeni smo za čohanje  ;)

Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Blue Pearl na 29 Januar 2010, 22:51:55
O kolk fajn pa jih bom končno videla! Kaj pa ostale fante boš doma pustila ali gredo že k novim lastnikom?
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: GoldenGirl na 15 Februar 2010, 09:20:00
Si jih že cepila proti steklini in imajo potni list in čip .. ker drugače jih ne bodo pustili na razstavo  :'( GG
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 15 Februar 2010, 11:35:34
Si jih že cepila proti steklini in imajo potni list in čip .. ker drugače jih ne bodo pustili na razstavo  :'( GG

pripravljeni smo  :) lahko nas kontrolirajo  :P
danes pa gremo v gostilno  ;D malo folk prečekirat, pa mogoče celo po mestu, če bo dovolj časa in energije
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: GoldenGirl na 15 Februar 2010, 13:26:34
Imaš srečo da imaš takšnega veterinarja, ki ti da štempiljko za steklino brez da bi cepel  ;) jaz na žalost takšnega ne dobim.. tako da lahko razstavljam samo po cepljenju..cepit pa nemaram premlade  ::) GG
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: andreja na 15 Februar 2010, 15:24:51
Zakaj pa o tem raje ob kavici ne debatirata?
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 15 Februar 2010, 15:40:15
Imaš srečo da imaš takšnega veterinarja, ki ti da štempiljko za steklino brez da bi cepel  ;) jaz na žalost takšnega ne dobim.. tako da lahko razstavljam samo po cepljenju..cepit pa nemaram premlade  ::) GG

 :D :D
v bistvu to kar pišeš več ne obstaja, je nekdaj...vendar sedaj več ne...

pa mi ne razstavljamo, gremo na socializacijo  ;) tako, kot danes...

Ora in Bam Bam sta bila v mestu ob 14 00h ko je največ gužve in v edini gostilni v Lendavi kjer so kužki
radi videni...dobila sta tudi keks  :)  čez eno uro gre druga runda   :D ...
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: GoldenGirl na 15 Februar 2010, 16:42:05
Saj to je super... jaz sem vedno hotela vzeti tamele na razstavo, da se navadijo ..tam ko so stari 4-5 mesecev in nisem nikoli mogla ker niso bili cepljeni proti steklini... ob vstopu na razstavo vedno preverijo če je pes cepljen GG
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Blue Pearl na 15 Februar 2010, 16:51:59
V Ljubljani so spuščali tudi mladičke brez da bi bili cepljeni. Ko je pes star pod 3 mesece je logično, da še ni cepljen, saj niti po zakonu mu ni treba bit.

Alma, komaj čakam, da jih vidim!:) Prideta Ora, Bam Bam...še kdo?
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 15 Februar 2010, 19:08:28
Verjetno Bam Bam in Zita. Dva bom folgala.

Druga runda požerušnih psov (pogledi, da te kap) že počiva na kavču.

Danes so spoznali kar nekaj novih stvari.  :)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: ninci na 15 Februar 2010, 19:13:17
Saj to je super... jaz sem vedno hotela vzeti tamele na razstavo, da se navadijo ..tam ko so stari 4-5 mesecev in nisem nikoli mogla ker niso bili cepljeni proti steklini... ob vstopu na razstavo vedno preverijo če je pes cepljen GG

Mladiči stari 4-5 mesecev so že komot cepljeni ::) Tako, da če bi si tako želela socializacije bi jih pač cepila in peljala na razstavo.  :P
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: GoldenGirl na 15 Februar 2010, 20:47:54
Jaz ne maram cepiti pse preden so 6-7 mesecev..tudi če veterinarji ne priznajo..cepljenje proti steklini zavira razvoj  ;) tega mnenja je veliko vzrediteljev  ;) GG
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: GoldenGirl na 15 Februar 2010, 20:52:15
Drugače bodo smoothki od Alme na dan razstave stari 3mesece +  torej po zakonu morejo biti cepljeni proti steklini in čipirani GG
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 16 Februar 2010, 10:48:57
hvala GG za tvojo skrb  .........................
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: deteljica na 16 Februar 2010, 11:16:20
hvala GG za tvojo skrb  .........................
lepo je imeti prijatelje  :D
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: andreja na 16 Februar 2010, 11:23:27
lepo je imeti prijatelje  :D

Prav res...  ::)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: GoldenGirl na 16 Februar 2010, 12:00:24
Prijatelj naj bi te opozoril če delaš "nevarne" stvari... in kontrole na razstavah so postale zelo stroge...  ;) GG
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: kalsang na 16 Februar 2010, 13:06:57
Lahko naslednjič na primer opozoriš prek radia ali pa televizije. Saj veš, med prijatelji ;)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: ninci na 16 Februar 2010, 13:22:56
Prijatelj naj bi te opozoril če delaš "nevarne" stvari... in kontrole na razstavah so postale zelo stroge...  ;) GG

A pa se ti ne zdi, da mogoče komu lahko tako čisto (ne)hote škoduješ? Kako pa ti lahko z tako veliko verjetnostjo trdiš da njeni psi niso res cepljeni?  ::)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: GoldenGirl na 16 Februar 2010, 14:20:42
Na tem forumo ste res neverjetni..vedno tolačite stvari po svoje ali jih pa vzamete iz konteksta...

Citiraj
A pa se ti ne zdi, da mogoče komu lahko tako čisto (ne)hote škoduješ? Kako pa ti lahko z tako veliko verjetnostjo trdiš da njeni psi niso res cepljeni? 

Kdo je sploh napisal, da niso cepljeni!   ??? Alma je napisala da pride na socializacijo na razstavo ..torej je stvar jasna ... jaz sem samo napisala ZASE   

Citiraj
Saj to je super... jaz sem vedno hotela vzeti tamele na razstavo, da se navadijo ..tam ko so stari 4-5 mesecev in nisem nikoli mogla ker niso bili cepljeni proti steklini... ob vstopu na razstavo vedno preverijo če je pes cepljen GG


Bila sem samo presenečena, da se cepi tako mlade pse. Jaz osebno to ne bi storila, samo, da bi jih socializirala! GG
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: kalsang na 16 Februar 2010, 15:10:22
Imaš srečo da imaš takšnega veterinarja, ki ti da štempiljko za steklino brez da bi cepel  ;) jaz na žalost takšnega ne dobim.. tako da lahko razstavljam samo po cepljenju..cepit pa nemaram premlade  ::) GG

Hm, mogoče bi lahko drugače izrazila svoje "začudenje" nad tem, da so tamali že cepljeni?
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: GoldenGirl na 16 Februar 2010, 15:19:24
Se opravičujem.. glede svojega izrazoslovja, oziroma napačnega izražanja svojega začudenja...nisem mogla verjeti, da kdo cepi pse mlajše od 3 mesecev samo, da bi jih šel socializirati na raztave... napačno sklepanje  :-[ torej vse je mogoče  :)

Neverjetno pa je, kako nekateri natačno berete vse poste..samo, da bi lahko kaj negativnega ven potegnili  ;D GG   
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: kalsang na 16 Februar 2010, 19:48:52
Neverjetno pa je, kako nekateri natačno berete vse poste..samo, da bi lahko kaj negativnega ven potegnili  ;D GG   

Klinc, nihče ni popoln. Je pa treba priznati, da se pri nekaterih postih ni treba kaj dosti truditi ... ;)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: GoldenGirl na 16 Februar 2010, 21:36:05
odvisno... če si krvosled ali pa mrhovinar brez dvoma  ;) jaz ne iščem postov, da bi lahko samo kaj negativnega napisla  ;D GG
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: kalsang na 16 Februar 2010, 22:42:28
Tudi jaz jih ne iščem. Mi sami pridejo na pot, sploh, ker jih je kar dosti v nekaterih temah. ;)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: GoldenGirl na 17 Februar 2010, 06:41:56
Zanimivo..to mora biti poseben dar .. ker jaz jih sploh ne opazim  ;) GG
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: čara na 17 Februar 2010, 11:21:39
GG je pač prvokator in ji gre v nos, da se Alma trudi s socializacijo (kar jaz sebno dajem pred "zdravje") in da se trudi s prepoznavnostjo pasme v SLO. Ko je pa sama jokala zaradi težave pri prodaji škotov, bi pa najraje vidla, da vsak, ki pride mimo pobaše njenega mladička.  ::) 

To ni prijateljstvo. To je tekmovalnost. Koliko mladičkov je po razstavah, tekmah, ko jih vzreditelji pripeljejo iz istega razloga pa se še ni obregnila na forumu?  ::)

GG ti pa itak opaziš kar hočeš, ne pa tistega kar bi morala-tvoja izguba-sčasoma.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: GoldenGirl na 17 Februar 2010, 15:14:34
čara... na žalost te ne razumem... iti z mladičom na razstavo ko je star 2-3 mesece to ni socializacija.. ker dobro veš, da večino mladičev ne pozna strahu do 4. meseca starosti in do takrat naredijo vse...moji po navadi prespijo celo razstavo, ko so stari 6-7 mesecev...pravi karakter/temperament se pa vidi po 6 mesecu starosti ali celo po puberteti  ;) ...

Čudno se mi zdi, da ti, ki imaš zdravje na prvem mesecu odobravaš prvič ceplejne proti steklini pri 2 mesecih... Ker razstavni pravilnik je jasen... udeležba na razstavi je dovoljena 1 mesec po cepljenju... zakonodaja pa dovoljuje, da mladič ni cepljen proti stekelini do 3. meseca starosti, če imaš potrdilo od vzreditelja, da je bil mladič samo z mamo in ni imel stikov z drugimi živalni... ne vem če udeležba na razstavi spada v to kategorijo  ;) 


Poleg tega stik mladiča s 1000 psi v času ko je komaj drugič cepljen in njegovo telo ni še ustvarilo protiteles... je za moje pojme dokaj nevarno... jaz sem bila zelo previdna.. ker v UK ne cepijo proti paravirozi..in sem mogla cepiti Moon in Dandy-ja ko sta bila že pri meni... in tisti mesec med cepljenjem nisem bila nikamor z njima..celo sem prosila veta.. da jih cepi pred ambulanto...

Prijateljica vzrediteljica je imela zelo žalostno izkušnjo... doma je imela 8 tedensko leglo... šla je na obisk k drugem vzreditelju... in prinesla s seboj virus paraviroze.. vsi njeni mladički so pomrli... pri novih lastnikih  :'(

Še tole izjavo ne razumem
Citiraj
Ko je pa sama jokala zaradi težave pri prodaji škotov, bi pa najraje vidla, da vsak, ki pride mimo pobaše njenega mladička.

To leti na mene? Jaz osebno nisem imela težav pri prodaji mojih mladičev... imela sem težave, ko sem pomagala znancu prodajati njegove mladiče  ;) in mene je motilo samo to, ko kličejo ljudje in se pogajajo o ceni... saj v tem primeru točno veš ta tak pes ne gre v pravi dom  ;D GG


       
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: botticelli na 17 Februar 2010, 15:37:56
Čaki malo, jaz sem pa mislila da ta mali dobijo protitelesa od mame, ki itak mora biti up-to-date cepljena proti kužnim v primeru da planiraš leglo (vsaj za moje pojme). In po vsem prebranem ta mali dobijo dovolj protiteles in jih v bistvu sploh nebi rabili cepiti pred 2 mesecem stzarosti in bi zadostilo 1 cepljenje v mladosti.
Nisem doma in ne morem preveriti, ampak a pol cepljenje mame ne vključuje parvo??

Sicer pa se jaz sem za to da se ta male socializira kakor hitro je možno. In ne vem, ampak po vsem prebranem je starost 6 mesecev prepozna za začetek socializacije... a kaj pol naj bodo do pol leta mladički omejeni na določene ljudi in določeno okolje? Se ne strinjam s tem sploh. Eno je socializacija doma, čisto nekaj drugega pa raznorazni novi dražljaji iz okolja. In če jim pes ni izpostavljem čim prej, je to zgubljeno in se ne more kasneje nadoknaditi v isti meri.

In jaz sem tudi cepila svojo sedaj že odraslo psičko pri 3 mesecih za steklino, ker pač smo šli na morje in nimaš kaj, pač cepiš. Nebom je pa zaradi tega doma puščala ;) Čeprav sicer nisem pristaš cepljenj prezgodaj.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: GoldenGirl na 17 Februar 2010, 15:51:47
Če je mama redno, vsako leto cepljena, cepiš pri 8 in 12 tednih... če pa ni pa pri 6, 10, 14 tednih... ampak nobeno cepjenje ni 100% torej bolje se izogibati "nevarnih" krajev...

Glede socializacije imaš prav... najhitreje in največ... amapk mladiči do 4 meseca po navadi ne pozanjo strahu in naredijo skoraj vse... pol pa mladič spozna strah in stvari, ki ji jih je delal prej brez težav ali pa jih sploh ni opazil... jih bo moral še enkrat doživeti in premagati morebiten strah...

Še ena stvar... pogumen/radoveden/pozitiven karakter nima veze s socializacijo... če ima pes pravi karakter..tudi če nekaj prvič vidi..ta stvar ne sme predstvljati takoj nevarnost..
Imam primer dveh sester.. hčerke od mojega Paris... ena živi v "divljini" in pase koze... pride v mesto ali pa v neznano okolji.. nobenih težav.. novosti so zanimive, jih sprejme brez strahu...
Druga sestra živi v Ljubljani.. se sprehaja vsak dan 3x ... vsakič ko vidi osebo z dežnikom znori, brez da bi kadarkoli imela slabo izkušnjo z dežnikom... zadnjič ni hotela vstopiti na razstavišče ko je bila razstava... pa živi v bloku... zagleda kanto za smeti ... se splaši začne lajati... in ona bila brez dvoma 100 več socializirana... hodi v pasjo šolo od 4 meseca starosti...

Torej  ;) GG
       
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 17 Februar 2010, 18:07:31
to je sedaj preseglo vse meje okusnega, vsi točno vemo zakaj si postavila to vprašanje in dobila si odgovor, ki si ga lahko izkoristila... zares no comments ...in ena pravila pa ne veš dovolj dobro, tako mimogrede...
za žensko v tvojih letih, res   :-\

tema se kliče kratkodlaki škotski ovčar, tako mimogrede...bi kaj rada o pasmi napisala?




Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: GoldenGirl na 17 Februar 2010, 18:15:21
Tema je socializacija mladičev... smooth ali rough ni take razlike  :P ...

Glede pravil, cepljen in tudi socializacije mladičev sem dokaj ozaveščena..saj sem uvozila že 6 mladičev  ;)

in prosim povej mi ti
Citiraj
vsi točno vemo zakaj si postavila to vprašanje
zakaj sem postavila to vprašanje...

Meni se je samo čudno zdelo, da bi kdo šel z tako mladimi psi na razstavo... za socializacijo ! GG

 
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Chiba na 17 Februar 2010, 18:18:32
Imam primer dveh sester.. hčerke od mojega Paris... ena živi v "divljini" in pase koze... pride v mesto ali pa v neznano okolji.. nobenih težav.. novosti so zanimive, jih sprejme brez strahu...
Druga sestra živi v Ljubljani.. se sprehaja vsak dan 3x ... vsakič ko vidi osebo z dežnikom znori, brez da bi kadarkoli imela slabo izkušnjo z dežnikom... zadnjič ni hotela vstopiti na razstavišče ko je bila razstava... pa živi v bloku... zagleda kanto za smeti ... se splaši začne lajati... in ona bila brez dvoma 100 več socializirana... hodi v pasjo šolo od 4 meseca starosti...


Mene pa zanima kako je lahko tako velika razlika v (ne)stabilnosti psov v leglu. A se to pogosto dogaja?
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: GoldenGirl na 17 Februar 2010, 19:03:55
Bolje da ne smetimo več to temo... bom odprla drugo....  ;) GG
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 07 Marec 2010, 22:37:33
(http://s5.mojalbum.com/bozicne-mladicki-foto_6297705_17377697_17688148.jpg)

prekrasna Zita  :-* :-* :-*  lepotička moja  :-*
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 11 Marec 2010, 18:19:02
http://crufts.fossedata.co.uk/Breed.asp?ShowYear=2010&GroupID=PAS&ScheduleID=35
http://www.foxearthcollies.co.uk/smoothcollies/stud/pedigree_of_sandcastles_true_topic.htm

BOB na Cruftsu letos Sandcastle's True Toppic- Tatu...lastniki so vzreditelji Ilpota, očeta naših malčkov...
njegova mama je naša babica  :) :)
razstavljal znan gospod mr. Trevor Hayward, psarna Foxearth (Tatu je trenutno kot plemenjak pri njih)

Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: MajaO na 02 April 2010, 19:39:01
Alma a je slučajno eden izmed tvojih mladičkov v Lj in hodi v malo šolo na KD Ljubljana?
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 03 April 2010, 09:30:31
To bo Arni  :) Arni in Tadeja  :-* :-*  Ste se spoznali?
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: MajaO na 03 April 2010, 15:23:18
Zelo simpatičen dečko :)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 03 April 2010, 16:06:22
se strinjam  :D... po mamici (po vseh treh  ;) :D)

Hodite v isto šolo oz kako ste se spoznali?

btw. treba je raztrobit po celi vasi, saj en taki cukr še čaka prave  ;D

Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Blue Pearl na 03 April 2010, 17:51:32
Si prepričala dragega, da ga oddate? :P
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 03 April 2010, 17:55:57
Dragi nažalost nič ne pomaga, ostalo je pri obljubah.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: MajaO na 03 April 2010, 21:20:48
Alma ja sem član KD Ljubljana, zato sem ga opazila. Imajo uro pred mojo osnovno šolo in ker je redka pasma ga opaziš. Drugače pa je bila z njim danes tudi na predstavitvi, tako da sem jih še pobliže spoznala. Sem prepričana, da se bo tudi za še enega mladička našel primeren lastnik.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 03 April 2010, 21:30:56
Upam upam...on si tudi zasluži tako dobrega lastnika kot ima Arni  :)


http://www.youtube.com/watch?v=RE8QO8jhVKg

http://www.youtube.com/watch?v=rYTIPe5EP4A

malo vadbe za MB
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 04 April 2010, 13:57:31
(http://s5.mojalbum.com/bundesliga-babice-foto_6297705_6297837_17751990.jpg)

Vesele velikonočne praznike!!
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: nezzek na 04 April 2010, 23:26:22
Show off!!  :P :P
Krasna je! Komaj čakam, da jo vidim paradirati po BIS ringu :-*
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 05 April 2010, 00:13:44
moramo še vadit, nasploh pa z Oro...da ne bo tista klasika, doma dokaj vredu na razstavi  :'(
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: nezzek na 05 April 2010, 10:52:34
Najbolje je vadit sredi mesta ali pa v kakšnem parku kjer je veliko ljudi.. čeprav te čudno gledajo se pes navadi, da je okoli moteča okolica.. :) Sicer pa ni problem, če se prodajo za priboljške! :D
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 06 April 2010, 09:26:04
Ja, to sem delala z Seno...z njimi pa še ne.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 15 Junij 2010, 19:15:22
BOB in celo BIS na Finnish Collie Club`s main Specialty show 12.06.2010 je postal očka naših mladičkov Clingstone's No Comments ...
njegova hčerka, naša polsesta Clingstone`s This is It "Martta" pa je bila BOB Puppy & BIS 2 Puppy 
presrečna  :) :) :)

nekaj fotk http://www.kotinet.com/downmoore/erkkari2010/erkkari_2010.htm
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: šeli na 02 Julij 2010, 09:41:48
A je v LJ en smooth collie. Se mi je zdel. Zadnjič sem šla tam na sprehod in videla rjavo-belega smooth collija. A je bil tisto slučajno Arni? Dogajalo se je pred.....dvema mesecema ali manj ali več in je lastnica rekla da je star 6 mesecev. Se pa ne spomnim dobro, ker je meni-sezdi rekla, da mu je ime....Arni. Ampak nisem čist šur. Če je bil on, potem moram reči, da je super postaven, prijazen, socializiran, miren (če je reeees nuuujno treba).
Moram reči.....odličen pes :D
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 02 Julij 2010, 10:22:54
Ja, to je Arni  :-* :-* in verejtno Tadeja ali Tadejina mama, ki je občasno varuška...priviligiran je, obdan z super ženskami in Martinom, ded in pol  ;)

Arni je fantastičen, končal je šolo za mladiček in že nadaljuje pri reševalcih ...njemu je to vse tako na izi   :) in zabavno  :)

Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: šeli na 02 Julij 2010, 22:00:00
Joj se mi je zdelo. Še enkrat, res je lep. Gospa, ki ga je sprehajala ni bila čisto srednjih let. Okoli nevem....60. Čeprav je kar dobro izgledala.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: andreja na 03 Julij 2010, 15:08:29
OOOOO! Priden! Kje pa trenira, da bom malo poškilila. Se mi zdijo po tvojih opisih sodeč kar primerni za tako delo. Lahko učljivi, živahni, z dovolj nagoni, dovolj majhni, da se zmanjša možnost poškodb... Samo še skuliranost ob močnih zvokih in bi lahko bili res idealni. Škoda se mi zdi, da so malo spregledani, ker izgledajo, da imajo ogromno potenciala.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: šeli na 03 Julij 2010, 16:56:31
Koga to sprašuješ?
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: andreja na 03 Julij 2010, 17:01:37
Almo :)
Ti tudi veš?

V glavnem zanimiva pasma teli škrati ;)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: šeli na 03 Julij 2010, 17:51:58
Nisem prepričana meni se zdi KD Ljubljana. :-\ Raj Almo še praš :-\
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: šeli na 03 Julij 2010, 17:54:08
BOB in celo BIS na Finnish Collie Club`s main Specialty show 12.06.2010 je postal očka naših mladičkov Clingstone's No Comments ...
njegova hčerka, naša polsesta Clingstone`s This is It "Martta" pa je bila BOB Puppy & BIS 2 Puppy 
presrečna  :) :) :)

nekaj fotk http://www.kotinet.com/downmoore/erkkari2010/erkkari_2010.htm

A to je bil prou specialiran šou za smoothe pa roughe :P
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 03 Julij 2010, 19:13:55
Ja, pri KD Ljubljana...
Arnija so že kot mladiča pogledala člana REPS in se jim je že tedaj zdel zanimiv...ja, dovolj gibčni so, stabilni, niso kolerični, itd.
Noben ni bil (po mojem) občutljiv na visoke zvoke...to sem trenirala, ker je Sena kot mladič bila občutljiva in sem jo morala desenzibilizirat.
Arni tam ko majo nastavljeno, da trenirajo neprijeten material se kar sam šetka, kar tako malo gre čez :) , pa na lestvi za mladiče je bil,
igra se z makerjem, plazil je v kleti porušene stavbe, itd. ...je bil že vedno tako na cool, zato sem ga klicala Iron Arni, ima ta pogled ja in, kje je problem  :D :D
Drugače je bil skoz favorit mojega deda, morala sem mu razložit da je za nas tukaj bogu za hrptom malo težje iz njega potegnit maksimum (nasploh on, ko vedno samo reče, da bo delal in potem pač nima nikoli časa) in bo za edinčka on bolj primeren. Zelo sem srečna, da lastnico vse zanima. Ni tako, da je muss da bo reševalec, delata za hec, zabavo, nasploh ker se veliko koristnega da naučit za vsakdanje življenje. Ona tudi pleza, torej ima to že v malem prstu, Arni je že bil zraven, všeč mu je, lepo počaka in jih varuje.

To pa je bila "varuška", mami od Tadeje. Rada hodita na nabave v mesto, na tržnico, kavo, itd. Arniju nikoli ni dolgčas  :)

Spregledani so, ker so na prvi pogled le "povprečni"...niso ekstra privlačni po zunanjosti, zanačaj pa ima le redko kdo možnost spoznat...nasploh, če te že zunanjost ne pritegne. No, meni so tudi po izgledu awww, samo takih nas je malo.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 28 Avgust 2010, 12:16:11
Arni in Jazzy trenirata v kampu za pse reševalce!!

(http://s5.mojalbum.com/bozicne-mladicki-foto_6297705_17377697_18086891.jpg)
Arni kot delovni pes med prevozom.super trening!
(http://s5.mojalbum.com/bozicne-mladicki-foto_6297705_17377697_18086889.jpg)
Retriverji v vodi,skotka samo z nogicami
(http://s5.mojalbum.com/bozicne-mladicki-foto_6297705_17377697_18086890.jpg)
Skotka na privezu
(http://s5.mojalbum.com/bozicne-mladicki-foto_6297705_17377697_18086892.jpg)
utrujen!
(http://s5.mojalbum.com/bozicne-mladicki-foto_6297705_17377697_18086893.jpg)

Arni in Tadeja  :-*  super uživata...ko prideta domov bom dobila bolj obširno poročilo  :)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Maja3000 na 28 Avgust 2010, 12:31:39
O, kar dva škotska reševalca! :D Super sta!  :-* Lepa, pridna, delovna,... popolna!  :)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 28 Avgust 2010, 12:47:48
Res je!! Strašno sem ponosna na Tadejo in Arnija, zelo se trudita in vse ju zanima. Razen vode...vsi retriverji so baje bili v vodi, škotka pa samo do nog  :D
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Maja3000 na 28 Avgust 2010, 12:50:21
So hecni ti naši škoti. Moja tudi nikoli ni šla globoko v vodo, tla je morala nujno čutit pod nogami. Globlje kot do trebuha ni šla nikoli.  ;)

Alma, boš s Seno na svetovni razstavi septembra/oktobra?
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 28 Avgust 2010, 12:53:19
Ja, vse svoje sem prijavila...4! Sploh ne vem kako jih bom spravila v avto z vso prtljago. Evropska je.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Maja3000 na 28 Avgust 2010, 12:59:00
Aja, ups, evropska. Hvala za popravek, sem pomešala z nečim drugim...

Super! Če bom le lahko (tokrat pa upam da mi res uspe), pridem. V koledar sem si že 'zacahnila'. Bi res rada videla kratkodlakega še v živo. Če sem prav gledala, bodo škoti prišli na vrsto v soboto?
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 28 Avgust 2010, 13:02:37
Ja, v soboto ...v petek je pa klubska.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Maja3000 na 28 Avgust 2010, 13:07:46
Klubska? Hm, ne vem, kaj to pomeni.  :-[ A to bo tudi v Celju ali je to kaj čisto drugega?
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 28 Avgust 2010, 13:11:22
Ja, v Celju...to je posebna razstava samo za naše pasme...organizira jo klub, zato klubska...v bisvu se reče specialna razstava...
http://www.britanci.com/eurospecialshow/
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Maja3000 na 28 Avgust 2010, 13:17:20
Aha, za to gre! Hvala! A na na to klubsko razstavo ste tudi prijavljeni?
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 28 Avgust 2010, 13:38:52
Ja, pa drugi smoothi bodo tudi  :)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Maja3000 na 28 Avgust 2010, 13:57:12
Misliš, da jih bo več v petek ali soboto (ali pa je običajno število na obeh razstavah enako?)? Aja, samo še to - je ponavadi na klubski razstavi kaj manjša gneča kot bo naslednji dan?
No zdaj bom pa nehala z vprašanji, sem te čisto zasula z njimi.

Se vidimo (zelo verjetno) v Celju čez dober mesec dni.  :)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 28 Avgust 2010, 14:00:09
http://www.eurodogshow2010.si/sl/
kasneje bo verjetno statistika, tam boš lahko pogledala št. prijavljenih psov

http://www.britanci.com/eurospecialshow/statistikaPasme.html

ok, se vidimo  ;)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Maja3000 na 28 Avgust 2010, 14:48:20
http://www.eurodogshow2010.si/sl/
kasneje bo verjetno statistika, tam boš lahko pogledala št. prijavljenih psov

http://www.britanci.com/eurospecialshow/statistikaPasme.html

ok, se vidimo  ;)
Hvala, to sem si že ogledala, nisem pa vedela, da bo kasneje še kaj več podatkov.

 :-* in čohec Seni ter ostalim živalim, ki jih pri vas pa res ne manjka - vsaj glede na vsebino spletne strani. :)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Maja3000 na 28 September 2010, 10:51:38
Mene ne bo.  :( Nimam več prevoza  :-\ in še šolo imava z Neli. Mi je tako žal, da ne morem priti, sem se že takooo veselila, da bom končno spoznala tudi smoothe.

Uspešen in prijeten konec tedna želim!
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 28 September 2010, 17:04:36
Hvala  :)  drugič  ;)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 03 Oktober 2010, 17:41:52
Mi smo imeli oba dni fantastične sodnike...Miroslav Redlicki in Michael Forte   :)
btw. ne samo zato, ker so moji kaj pobrali, zares sta dobro odsodila

Zdaj, pa da se pohvalim  Cheesy Bambo Junior European Winner, Best Junior and J. Slo Ch
Éden Junior European Winner
Zita Vice Junior European Winner
Sena odl. 3 v šampionih

klubska:
Bambo - PRM
Zita- PRM and Best Junior
Ora- dobro, handlerja je prvič spoznala par im pred ringom in aaaa hollywoodska igralka, collie   :D ter seveda slaba razstavna kondicija
Sena - r.cac v ch

Najlepše na teh večjih razstavah je videt svoje malčke in lastnike, pasje sorodstvo, tračkat z znanci, itd. 
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Maja3000 na 03 Oktober 2010, 18:44:20
Jao zdaj mi je pa še toliko bolj žal, da nisem mogla priti pogledat.

Bravo, čestitke za vse uspehe!  :D  :D Super ste!  :)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: čara na 04 Oktober 2010, 16:58:34
Jaz imam nekaj fotk, ampak niso bog ve kaj....Bom tekom tedna dala na net.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: čara na 24 November 2010, 12:13:18
Luštn dec in punca
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: čara na 24 November 2010, 12:16:55
še en škotek
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: čara na 24 November 2010, 12:20:47
avstrijka
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 25 November 2010, 14:06:06
super, hvala...
kako je Bamči hecen na fotki ...ušesa mislim  :D in njegov pogled tako resen  :D češ stara kdaj gre zares
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 19 Januar 2011, 11:05:13
tako smo se pa mi imeli v soboto...fotke od Maje3000
(http://s5.mojalbum.com/nosecnici-foto_6297705_17372105_18430690.jpg)

Zitka načmiguje samčku
(http://s5.mojalbum.com/nosecnici-foto_6297705_17372105_18430692.jpg)

(http://s5.mojalbum.com/nosecnici-foto_6297705_17372105_18430698.jpg)
ni se je dalo stran spravit od samčka  :D

(http://s5.mojalbum.com/nosecnici-foto_6297705_17372105_18430699.jpg)
le kam gleda  :D :D ::)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Maja3000 na 19 Januar 2011, 13:40:50
Ja samček jo je res čisto prevzel, ful je bila posrečena. :D :D Neuslišana ljubezen. ::) :D So pa v živo kratkodlakci še dosti bolj simpatični kot na fotkah. :) Me kar mika, da bi se mi v daljni prihodnosti še en smoothi pridružil. :P Aja, poljubčke pa očitno res radi talajo. Ni kaj, prisrčna bitja so. ;D
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Blue Pearl na 19 Januar 2011, 18:55:10
Meni so tudi ful všeč, sploh tile črnuhci:) Hopefully some day....:):)
Pa čestitke za uspeh v Ljubljani, Alma!!
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 19 Januar 2011, 23:25:17
Odštekalo ji je, je pač takoj prepoznala da je smooth  :) bo kar neuslišana ostala  ;D res je, na fotkah ne delujejo tako fajn kot v živo...glede poljubčkov pa štima, mene ne moti...nasprotno  :D
no, potem pa kar...da ne bom edina imela take pobrite Lassie-je  :P
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 15 Marec 2011, 13:48:44
Da malo oživim temo...Tadeja in Arni na Vršiču...od srede do nedelje skoz akcija  :o
Arni šnofka
http://gallery.facelock.net/lavine11/IMG_5625
še malo, še malo bo potrebno izkopat
http://gallery.facelock.net/lavine11/IMG_5631
čakanje pred iskanjem
http://gallery.facelock.net/lavine11/IMG_5601
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: andreja na 15 Marec 2011, 15:08:46
Priden in lep  :D
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 15 Marec 2011, 15:39:44
vi ste tudi bili?
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: andreja na 15 Marec 2011, 15:52:37
Nas je bil cel Vršič poln  ;D
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 15 Marec 2011, 16:38:57
vidla sem fotke, samo ne vem kdo je kdo   :)
škoda, da ne moreš it samo gledat  :D


Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: andreja na 16 Marec 2011, 08:19:27
Lahko kdo uleti in samo gleda če hoče. Občasno se celo kaj vidi. ;)
Se da vse zmenit. Dokler se ne moti in upošteva navodila. So že bili tako ljudje zraven. Tudi taki, ki so se kasneje odločili, da bi tudi oni to počeli. :P
Pač ne more biti obiskovalcev kot rusov, ampak drugače pa ni panike :)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 17 Marec 2011, 20:00:51
ahaaa  :o če je tako, se enkrat prištulim  :)

Arni je itak legenda...tako ga je moj poimenoval  :D  :D
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: andreja na 18 Marec 2011, 10:06:28
 :D :D
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 03 April 2011, 16:29:35
Arni in Tadeja prvič na treningu  ;D ;D bil takoj motiviran in fajn vlekel, kako drugače ...Arni je za vse takoj zaaaaaaa  :o
https://picasaweb.google.com/111500442004291324412/Canicross_Menges_342011?authkey=Gv1sRgCLWljNrjlMDcGg&feat=directlink#5591283012542416178

https://picasaweb.google.com/111500442004291324412/Canicross_Menges_342011?authkey=Gv1sRgCLWljNrjlMDcGg&feat=directlink#5591282975002933058

https://picasaweb.google.com/111500442004291324412/Canicross_Menges_342011?authkey=Gv1sRgCLWljNrjlMDcGg&feat=directlink#5591282988851765698
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Maja3000 na 03 April 2011, 20:03:08
Smo ga danes spoznali! :o Arnija namreč. :D Zdaj se je število škotov (oz. mix škotov) povečalo na 2! :D
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 03 April 2011, 21:26:52
Smo ga danes spoznali! :o Arnija namreč. :D Zdaj se je število škotov (oz. mix škotov) povečalo na 2! :D
:D :D jaz vedno rečem kvazi škotkov   :D
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Maja3000 na 04 April 2011, 10:00:42
Ful dobro se sliši... ''Kakšne pasme pa je vaš kuža?'' Pa s ponosnim glasom odvrneš: ''To je pa kvazi škot!'' :D
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 04 April 2011, 19:52:54
Ful dobro se sliši... ''Kakšne pasme pa je vaš kuža?'' Pa s ponosnim glasom odvrneš: ''To je pa kvazi škot!'' :D
mamica je škotinja, ki se je zaljubila v napačnega  :D to sem že tudi uporabila
za tem sem še razložila, da je to smooth collie...le, da me potem več niso resno jemali in mislili, da se ponovno hecam  ::)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Maja3000 na 04 April 2011, 20:42:56
 :D :D
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Maja3000 na 30 Julij 2011, 13:23:05
Alma, imaš kakšne fotke Seninih potomcev? Me tako zelo zanima, v kakšne lepotce in lepotice so zrasli. :) Saj vem, da je nekaj fotk v tej temi že bilo, ampak saj veš, človek se tega nikoli ne naveliča. :) Pa še kakšno od tvoje bande prilimaj. :)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 14 September 2011, 12:10:02
 http://collieclub.ch/txt/Ich%20heisse%20Olli_d.html

8 let star smooth collie samec išče nov dom, ker je lastnica pristala v domu za starejše. Ollie ima
opravljen finski mentalni test. 172 točk, vse kar je nad 120 je lep rezultat.
Po tem se lahko sklepa, da ima super stabilen značaj.
Meni krasen samec, lep predstavnik pasme  :-*

Čaka v Švici v zavetišču  :'( btw. Švica ni na koncu sveta.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: čara na 14 September 2011, 12:11:16
Ojoj!
Ko bi ga le vzreditelj lahko nazaj vzel ali pa vsaj našel nove lastnike.  :( Zdaj si res zasluži preživeti v toplem domu in ne zavetišču.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 14 September 2011, 12:16:22
Ojoj!
Ko bi ga le vzreditelj lahko nazaj vzel ali pa vsaj našel nove lastnike.  :( Zdaj si res zasluži preživeti v toplem domu in ne zavetišču.

Vzreditelj je iz finske  :-\ v bistvu vsi poskušamo objavljat. Sigurno je to tudi za njega zelo hudo, ne samo za lastnico.
Moram povedat, da je meni tako krasen, da če bi bil kje blizu in bi imela interes iskat samca bi kar njega izbrala...v kolikor
je še ploden (verjetno je še pri 8. letih)...torej to tudi nekaj pomeni, res je krasen predstavnik pasme, po videzu, rodovniku
in tudi rezultat testa me je navdušil.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 14 September 2011, 12:46:55
Nova informacija, kastriran je...kar je tudi praktično.  :)
No, kdo gre na izlet v Švico?
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 23 September 2011, 11:04:45
Ollie še vedno čaka v zavetišču!  :'( Še za prevoz se lahko zmenite, enostavneje ne bi moglo bit!
Imeli boste doma prav posebnega psa...redko pasmo, super točke na mentalnem testu, v pravih letih, da ni
potrebno x krat letat na sprehod in sina enaga največjih smooth plemenjakov, z katerim se je začel širit stil
skandinavskih psov, Sandcastle's Oklahoma Obelix-a. V vseh pogledih ekstra fant!
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: andreja na 23 September 2011, 12:02:01
T. nebi?
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 23 September 2011, 12:17:57
Ne morem, 5 psov je res dovolj.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Westy_ka na 08 April 2012, 12:25:03
Alma, pozdravljena!

Ali mogoče kdaj v bližnji prihodnosti (2013) planiraš kakšno leglo? :) Saj bi šla pogledat na spletno stran, pa mi tiste v tvojem podpisu ne odpre  :-\
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: ninci na 08 April 2012, 12:39:37
Alma, pozdravljena!

Ali mogoče kdaj v bližnji prihodnosti (2013) planiraš kakšno leglo? :) Saj bi šla pogledat na spletno stran, pa mi tiste v tvojem podpisu ne odpre  :-\

Westy_ka : http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=11742.0  ;)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Westy_ka na 08 April 2012, 12:49:11
Hvala ninci!
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 06 Junij 2012, 10:06:39
http://www.archive.org/stream/dogbookpopularhi01wats#page/368/mode/2up
Nekaj zgodovine.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Westy_ka na 03 September 2012, 20:29:32
Po 5 letih čakanja imam končno tudi jaz svojega pobritega Lesija :)

Unique's Diamond Sugarcane Hanover - Rdečko

(https://lh6.googleusercontent.com/-wzowvtv2CmI/UDpJOc1SVaI/AAAAAAAAGAQ/yFggkC7HZ_k/s512/IMGP0630.jpg) (https://lh3.googleusercontent.com/-UsvTnRdzYSY/UDuaE1tcTaI/AAAAAAAAGBs/uRIVRoLfvXc/s512/IMGP0785.jpg)

(https://lh6.googleusercontent.com/-oqoR6GGOB6I/UDuZ-zn_CTI/AAAAAAAAGBc/CqwMozyM2S4/s512/IMGP0762.jpg) (https://lh6.googleusercontent.com/-mXOj-rICvW8/UDuaIWjt3yI/AAAAAAAAGB8/rxA90tLKUZw/s800/IMGP0871_800.jpg)

Včasih se res splača počakati. Rdečko je izredno učljiv in neproblematičen, življenje z njim pa fantastično.

(Vse zgornje slike so last Maruše Puhek, brez njenega dovoljenja se jih ne sme uporabiti)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: kalsang na 03 September 2012, 20:59:37
Ooooooooooo, Rdečko!  :-* Čestitke! :)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: ninci na 03 September 2012, 21:01:36
Čestitke  :o Lep je  :-* :-*
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Lilit na 03 September 2012, 21:03:33
Cestitke :)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Maja3000 na 03 September 2012, 21:04:00
Oho, čestitke tudi z moje strani. :)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 03 September 2012, 21:57:39

Včasih se res splača počakati. Rdečko je izredno učljiv in neproblematičen, življenje z njim pa fantastično.

 :) me veseli in malo sem seveda tudi ponosna, da vas je tako hitro očaral. Smooth pubeci so zakon  :-*
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Westy_ka na 03 September 2012, 22:06:21
Hvala vsem za čestitke  :-* :-*

Ja, zdaj je že čisto "naš", še dedi, ki je bil med najbolj skeptičnimi, je priznal, da ne moreš, da ga nebi imel rad. Takoj se je vsem prikupil, vsi ga hočejo božat  :P Z mami pa prav obožujeta drug drugega, čeprav se ona drugače nekoliko boji psov. Tak nežen in nevsiljiv, nič ne tečnari, stalno tala lupčke. Krasen kuža  :-*

Aja, ninci, box in kliker, ki sem ju naročila sta takoj naslednji dan prišla in sem zelo zadovoljna! Je oboje že v redni uporabi, predvsem zelo uživava v klikanju  8)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Ovcka na 03 September 2012, 22:11:00
Cestitke!!  ;D
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 03 September 2012, 23:38:28
krasen, vem  :-* Senin  :-* z njim je vse harmonično




Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: čara na 04 September 2012, 12:29:40
Lep pes z lepo ovratnico. Veliko veselja!
A po surli ga je mačka kdaj krampnila ali samo tako izgleda?
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 04 September 2012, 14:10:52
Po surli ga je enkrat Bamči. Tedaj sta bila Indi in Rdečko še preveč otročja, sta mu nagajala in ju je zjutraj,
ko so že nemirno čakali na zajtrk (naviti) malo skregal. Trije kralji so bili v eni sobi in v bistvu je Bamčiju tudi
šlo na živce, da je moral bit ločen od gonečih psic.
Ravno toliko, da je dlako dolpobral.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Felina na 04 September 2012, 15:21:55
aaaa, kako lepa novica :) Veliko veselja obema  :-*   
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: ninci na 05 September 2012, 18:26:10
Hvala vsem za čestitke  :-* :-*

Ja, zdaj je že čisto "naš", še dedi, ki je bil med najbolj skeptičnimi, je priznal, da ne moreš, da ga nebi imel rad. Takoj se je vsem prikupil, vsi ga hočejo božat  :P Z mami pa prav obožujeta drug drugega, čeprav se ona drugače nekoliko boji psov. Tak nežen in nevsiljiv, nič ne tečnari, stalno tala lupčke. Krasen kuža  :-*

Aja, ninci, box in kliker, ki sem ju naročila sta takoj naslednji dan prišla in sem zelo zadovoljna! Je oboje že v redni uporabi, predvsem zelo uživava v klikanju  8)

Super. Samo da je vse ok  8)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Kirsikka na 12 September 2012, 21:17:41
 Kakšen lepotec :o Uživajta ;)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: kala,runo,bella na 13 September 2012, 08:33:22
westy_ka čestitkeeee  :-* :-*
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 28 November 2012, 09:57:49
Evo, spet malo fotk...

Rdečko uživa tudi na predavanjih, kavici, ...
(http://s5.mojalbum.com/6297705_17634860_20302848/mix-2/20302848.jpg)

(http://s5.mojalbum.com/6297705_17634860_20302847/mix-2/20302847.jpg)

Indi farmer boy lepo terenčka ob konju...pri smoothu ni bojazni, da bo šel po svoje  :)
(http://s5.mojalbum.com/6297705_17634860_20302845/mix-2/20302845.jpg)

(http://s5.mojalbum.com/6297705_17634860_20302846/mix-2/20302846.jpg)

Bamči bo počasi pravi ded
(http://s5.mojalbum.com/6297705_17634860_20302844/mix-2/20302844.jpg)

Na obisku pri Éden, Senini najuspešnejši psički
(http://s5.mojalbum.com/6297705_17634860_20302842/mix-2/20302842.jpg)

(http://s5.mojalbum.com/6297705_17634860_20302843/mix-2/20302843.jpg)
mi se imamo radi  ;D
Z Éden se naslednje leto planira leglo.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Matilda na 29 November 2012, 14:33:48
Super... sploh četrta fotka  :-*  born to be wild
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 29 November 2012, 19:48:49
Ja, najraje so v naravi. Se takoj začuti na fotki.
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Westy_ka na 09 December 2012, 12:29:02
Rdečko obožuje sneg  :D Jezik ven in akcija!

(http://shrani.si/f/2P/Sb/dM2RS5J/dsc0283.jpg)

(http://shrani.si/f/M/eD/4zORt56X/dsc0285.jpg)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 09 December 2012, 19:23:43
 :o :o kako je vesel  :-* :-*

http://www.youtube.com/watch?v=25OsqWUMLUk
praksiran  :)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Westy_ka na 25 Januar 2013, 14:13:26
Nekaj fotk Rdečka, kako uživa na snegu  ;D

(http://shrani.si/f/K/ur/H0M8slG/dsc00336.jpg)

(http://shrani.si/t/x/i8/1BLjK5C0/dsc00362.jpg) (http://shrani.si/?x/i8/1BLjK5C0/dsc00362.jpg)  (http://shrani.si/t/1h/jF/3fcQXEwL/dsc00364.jpg) (http://shrani.si/?1h/jF/3fcQXEwL/dsc00364.jpg)  (http://shrani.si/t/47/K2/1S9aKCRy/dsc00376.jpg) (http://shrani.si/?47/K2/1S9aKCRy/dsc00376.jpg)  (http://shrani.si/t/I/Nh/x3w4oFE/dsc00429.jpg) (http://shrani.si/?I/Nh/x3w4oFE/dsc00429.jpg)

(http://shrani.si/f/1/zj/1OWSwunz/dsc00369.jpg)

(http://shrani.si/f/3U/QV/3mugstf0/dsc00379.jpg)

(http://shrani.si/f/12/fI/2z95sj6d/dsc00394.jpg)

Lepotec  :-*

(http://shrani.si/f/v/Em/1U2m6MVZ/dsc00438.jpg)

(http://shrani.si/f/3n/e7/2BIsejGT/dsc00445.jpg)

Mlada ljubezen :D

(http://shrani.si/f/37/bX/1FkZPlQz/dsc00453.jpg)



Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Matilda na 25 Januar 2013, 22:51:34
Joj, kako je lep  :-*
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Westy_ka na 26 Januar 2013, 11:50:41
Sicer mu ušeska nagajajo, sploh zdaj, ko je ledeno pa mokro zunaj, ampak, bo že  ;) Hvala  :-*
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 27 Januar 2013, 22:02:19
 :-* :-* krasen uživač!
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Maja3000 na 26 December 2013, 17:12:19
Škotek mix (vsaj po videzu sodeč) Leslie išče nov dom, nahaja se v Zavetišču za živali Turk (http://zavetisce-turk.blogspot.com/) na Zajčjem vrhu pri Nm:
(http://2.bp.blogspot.com/-jaOd_aadGOc/UqNOkFX51NI/AAAAAAAAIrA/OG50cBmRdJA/s1600/DCS_2573.JPG)
Naslov: Kratkodlaki škotski ovčar [Smooth Collie]
Prispeval: Alma na 01 Januar 2014, 23:44:22
Bamčijeva prelepa hčerka Bamboocha še čaka na ljubeč dom.  :)
CEA DNA normal, MDR 1 +/-, DM N/N normal

http://al-bader.rajce.idnes.cz/Bamboocha_al_Bader/

(http://img16.rajce.idnes.cz/d1603/9/9254/9254434_88ec9f9e396094ae7426630ebfb56a5f/images/DSC_0314.jpg?ver=0)

(http://img16.rajce.idnes.cz/d1603/9/9254/9254434_88ec9f9e396094ae7426630ebfb56a5f/images/DSC_0202.jpg?ver=0)

http://al-bader.wbs.cz/Smooth-collie.html