PeSjanar.Si Forum

Za pesjanarje => Vzgoja in šolanje => Temo začel/a: Dina na 16 November 2007, 19:11:32

Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: Dina na 16 November 2007, 19:11:32
Običajno je med pretepom psov vse videti, tako, kot da ne bo ostalo nič celega. Znaki, ki lahko vodijo v pretep so grozeče renčanje, kazanje zob, naježena dlaka na hrbtu...ponavadi za nas vodnike psov vse skupaj izgleda zelo grozno, vendar gre velikokrat le za grožnje, merjenje moči, rangiranje. V kolikšni meri vi kot vodniki posredujete? Ločite med grožnjami in napovedanim pretepom? Ali v takšnih primerih posredujete in kako ali čakate, da se bosta razgrajača sama pomenila in pomirila? Imate že kakšne izkušnje s pretepači? ...povejte jih :)
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: peapea na 16 November 2007, 19:36:08
Uf, boleča tema - dobesedno.

Načeloma se mi zdi, da so znaki, ki izkazujejo agresijo precej jasni : običajno se stvar slabo konča, če pes pridivja v direktni liniji (brez ustavljanja in ovinkov), rep je raven, če gre za odločenost za napad običajno tudi ni lajanja in renčanja, ampak direkten naskok na vrat ali trebuh.

Glede na to, da se s svojim mopsom večkrat počutim kot sitting duck ali nesreča, ki kar čaka, da se bo zgodila, sem na znake grožnje še posebno pozorna. Merjenja moči ne dovolim. In pika. Mislim, da ni prav nobene potrebe, da bi se z mimoidočim psom zrangirata. Zadevo ustavim že pri polaganju tac ali vratu na nasprotnikov hrbet. Nekaj drugega bi bilo, če bi šlo za nujno sobivanje - pa še vseeno ne bi dovolila agresije.

Skratka. Menim, da je merjenje moči med psi, ki se slučajno srečujejo nepotrebno. Ne morem si predstavljati, čemu bi to koristilo. Ergo, hitro posežem vmes. Pri svojem in pri tujem psu.
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: Dina na 16 November 2007, 19:40:49
če sta psa majhna še nekako gre, da vodnik poseže vmes. kaj pa če bi šlo za kombinacijo majhen-velik pes, ali pa celo oba velika? Ali pa denimo, da velik pes napade tvojega? Koilko se je v tem primeru sploh pametno vmešavati? saj konec koncev sploh ne vemo, ali gre res za grožnje, ki bodo pripeljale do resnega spopada ali pa le za prazno renčanje, katerega posledica bo le nekaj frčečih dlak...
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: rapgirl na 16 November 2007, 20:29:14
Če imaš pri roki vodo, ju poliješ z vodo. Če ne pa se morata lastnika psov zmeniti in oba na enkrat zgrabita pse in jih potegneta narazen. Drugače pa se ni fajn vmešavati, ker še ti kaj fašeš!
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: Ovcka na 16 November 2007, 20:38:03
..če gre za odločenost za napad običajno tudi ni lajanja in renčanja, ampak direkten naskok na vrat ali trebuh.

To je moj dozivel enkrat. Sla sva na sprehod, srecala neko punco s huskyjem in ona vprasa, ce se lahko povohata. Jaz recem seveda lahko (moj vem, da ne bo nic nobenmu naredil, za njega sem pa tudi predvidevala, da ne bo, ce je ze ravno vprasala ane). Ceprav mi je bil pes sumljiv, nic ni z repom majal. Si prideta blizje, ga Cosmo hoce povohat, on je pa samo skocil in ga zagrabil za vrat. Cosmo zacvili, jaz v soku, ga potegnem stran od psa, malo dlake je odfrcalo (hvalabogu takrat se ni bil postrizen po vratu, in je mel precej dlake, tako da ga je verjetno bolj za tisto zagrabil), ona se pa zacne opravicevat, da ni pricakovala, da bo to naredil, ampak psa pa sploh ni kregala. Le obrnila se je potem, in sta sla domov.  ::) ::)

Z odvezanimi napadalnimi psi pa h sreci se nisva mela srecanj (in upam, da jih tudi nikoli ne bova mela, kajti ne vem kaj naredit v tem slucaju, da pomagas svojemu psu, in da hkrati, ko se na kakrsenkoli nacin znasas nad drugim, da bi tvojega pustil pri miru, svojega ne poskodujes)..

Lp..
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: peapea na 16 November 2007, 20:54:54
kaj pa če bi šlo za kombinacijo majhen-velik pes, ali pa celo oba velika? Ali pa denimo, da velik pes napade tvojega? Koilko se je v tem primeru sploh pametno vmešavati? saj konec koncev sploh ne vemo, ali gre res za grožnje, ki bodo pripeljale do resnega spopada ali pa le za prazno renčanje, katerega posledica bo le nekaj frčečih dlak...

Jaz v vsakem primeru posežem. V tistem trenutku (parkrat se mi je zgodilo) preprosto ne razmišljam. Svojega psa potegnem iz gobca drugega za vsako ceno. Sicer ne zapustim stanovanja brez poprovega spreja, ampak ga zaenkrat še nisem uporabila.
Glede praznega renčanja ne vem... Če je drugi pes z lastnikom, zahtevam, da ga umakne. Če je sam, se umakneva midva, v kolikor je še čas. Sicer pa praznega merjenja moči v kombinaciji z mopsom ravno ni - je vnaprej odločeno kdo jo bo skupil.

Tako, da še vedno vztrajam. Merjenje moči je pri dveh socialziranih psih v urbanem okolju popolnoma nepotrebno. Bosta oba prav lepo živela tudi brez tega.
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: Dina na 17 November 2007, 09:17:04
Samo psa ne vesta, da je merjenje moči nepotrebno :P
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: gulu na 17 November 2007, 10:34:17
Samo psa ne vesta, da je merjenje moči nepotrebno :P

Vsaj svojega lahko naučiš, da je. Če bi jih vsi ...  ::)

Sicer pa ne bom nič pametna, imam trenutno probleme s svojim kužkom, ker je bil napaden, ko je bil na štriku, oni drugi - potepuški ali kaj, pač brez lastnika - pa ne. In Lum se zdaj vedno, če je privezan in drugi ni (pa ne glede na velikost psa  ::)) boji in renči. Če sta oba spuščena ali privezana ne. In vem, da bo odreagiral, če mu bo drugi prišel preblizu. Kazen zaenkrat ni kaj dosti zalegla, zato sem ubrala drugo taktiko: če se le da in vidim, da drugi kuža ni v napadalni pozi in ima seveda lastnika zraven, dam Luma na prostor in grem najprej sama do peskota, oz. ga prestrežem, pobožam ... Potem pa spustim še Luma, ampak samo toliko, da ga povoha, potem ga pohvalim in spet na prostor ali pa greva naprej. In je že mnogo bolje. To delava tudi s tistimi, ki so na vrvici in se hočejo povohat.

Ampak priznam pa, da se spuščenim psom, ki mi zgledajo preveliki ali pa ne vidim lastnika ... raje izognem še preden jih Lum opazi.  :-[
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: Alya na 17 November 2007, 10:42:45
Običajno je med pretepom psov vse videti, tako, kot da ne bo ostalo nič celega. Znaki, ki lahko vodijo v pretep so grozeče renčanje, kazanje zob, naježena dlaka na hrbtu...ponavadi za nas vodnike psov vse skupaj izgleda zelo grozno, vendar gre velikokrat le za grožnje, merjenje moči, rangiranje. V kolikšni meri vi kot vodniki posredujete? Ločite med grožnjami in napovedanim pretepom? Ali v takšnih primerih posredujete in kako ali čakate, da se bosta razgrajača sama pomenila in pomirila? Imate že kakšne izkušnje s pretepači? ...povejte jih :)
A je to kopirano iz revije moj pes? ;D Sem tam namreč prebrala točno enako besedilo. Saj vseeno...
Na sprehodu sta se enkrat "prijela" Chappi in Balu.(angleški buldog) Zgledalo je res grozno a več kot to tudi ne. ;)
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: Dina na 17 November 2007, 10:51:40
ja, alya, je neki v tem smislu, ni pa dobesedno kopirano :) ko sem brala članek me je pač zanimalo kaj mislite o tem in kako je praktično - ne teoretično tako kot je napisano v članku.
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: *sara* na 17 November 2007, 11:22:55
No jas z Rivo še nisem doživela (in upam da tudi ne bom)  da bi jo kakšen pes prav napadel. Se nam je pa dostikrat zgodilo, da smo na sprehodu srečale enga majhnega psa (napram rivi je bil res miniaturen) ki se je zagnal za nami in skočil nanjo, pa sem ga vedno nekako odrinila, ampak ker se to ni in ni končalo (pes je od ene stare gospe ki ga ima samo zato ker pač spada k hiši, čez dan pa lahko prosto luta po vasi). Ker tega ni in ni hotlo bit konec sem ga enkrat zares grobo odrinla (ni blo najbrš glih prijetno zanj) ampak kaj čmo, od takrat se ji ne približa več  ;) .
Pri prejšnjem psu pa se mi je 1x zgodilo, da ga je napadla psica, ki ga je zgrabla za levo zadnjo nogo in ni in ni hotla spustit (bila je pribljižno tako veliko kot on). In je blo res grozno, pojmas nism mela kaj naredit, nekaj časa cukaš, strah te je priti umes saj neveš reakcije (oz. jo predvidevaš, da te bo kakšen ugriznil), potem pa sem začela narahlo božat psičko po glavi in ji prigovarjat da spusti (še vedno pa me je blo grozno strah) in potem se je počasi umirila in spustila.
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: Dina na 17 November 2007, 11:33:17
Mogoče malo neumesno, ampak vseeno bom povedala :) včeraj na sprehodu v parku pride ena z novofundlandko, predvidevam da odraslo psičko do naju in mi reče, da njena ne bo nič naredila, da se naj povohajo in da jo bo ona svojo stran potegnila, če bo groba ali kaj podobnega. Jaz rečem ok. In potem res pridejo bližje, psički se povohata, nakar moja glista začne glasno lajat in zganjat ne vem kak cirkus :) kot takšen res velik hud pes :D In potem ona meni kao je pa huda, ane? ...samo ponavadi sploh ni in tudi včeraj nebi bila, če nebi samo povohala njufke in fertik. ponavadi je scena taka, bog ne daj, da gre kakšen kuža mimo, ne da bi ga povohala in polupčkala, ker potem je mula ali pa strašno vpitje - če se povohajo je pa ok ali pa v najslabšem primeru jo ne morem spravit domov, včeraj pa ne vem kaj je bilo...mogoče je lajala celo iz strahu, ker je bila njufka res ogromna...kdo ve ;D
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: peapea na 17 November 2007, 13:58:23
Samo psa ne vesta, da je merjenje moči nepotrebno :P

Tako kot je že nekdo rekel. Povsem dovolj je da to ve lastnik. Pes tudi ne ve, da je tekanje po cesti nevarno. Pa da ni dobro jesti kurjih kosti. Pa da je glodanje kablov smrtonosno.   :P  Saj vemo, boljša preventiva kot kurativa.



Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: Dina na 17 November 2007, 14:51:57
ja, saj osveščeni lastniki vemo tudi to, da se pes na obljudenih krajih ne sme prosto šetat. Če ga imaš na vrvici se tako ni ravno velik problem izogniti takšnim neprilikam. Kaj pa psi, ki se prosto sprehajajo, psi ki so zunaj brez nadzora, psi, ki so neubogljivi in ne vejo kaj je to odpoklic? Saj jaz če bom šla ven in bom (tudi vedno imam) imela psa privezanega, pa bom srečala enega neprijaznega psa in če bo ta privezan, bom že naredila krog mimo njega...ali svojega prijela tako, da se ne bosta mogla niti povohat.
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: bony na 23 November 2007, 17:19:23
Vsaj svojega lahko naučiš, da je. Če bi jih vsi ...  ::)

Sicer pa ne bom nič pametna, imam trenutno probleme s svojim kužkom, ker je bil napaden, ko je bil na štriku, oni drugi - potepuški ali kaj, pač brez lastnika - pa ne. In Lum se zdaj vedno, če je privezan in drugi ni (pa ne glede na velikost psa  ::)) boji in renči. Če sta oba spuščena ali privezana ne. In vem, da bo odreagiral, če mu bo drugi prišel preblizu. Kazen zaenkrat ni kaj dosti zalegla, zato sem ubrala drugo taktiko: če se le da in vidim, da drugi kuža ni v napadalni pozi in ima seveda lastnika zraven, dam Luma na prostor in grem najprej sama do peskota, oz. ga prestrežem, pobožam ... Potem pa spustim še Luma, ampak samo toliko, da ga povoha, potem ga pohvalim in spet na prostor ali pa greva naprej. In je že mnogo bolje. To delava tudi s tistimi, ki so na vrvici in se hočejo povohat.

Ampak priznam pa, da se spuščenim psom, ki mi zgledajo preveliki ali pa ne vidim lastnika ... raje izognem še preden jih Lum opazi.  :-[

Kolikor vidim je tvoj kuza tudi border, zato bi te prosila za nasvet. Mislim da mam jaz iste probleme kot vidva in me zanima kako to odpravit. Moj je star 1leto in 3 mesece. Do enega leta ni bil nikoli napadalen do psov, prav nasprotno. Ker so mi v soli rekli, da ni potrebe da se psi druzijo med seboj, sem se zacela tega drzat ( prej bi na sprehodu, vcasih ce sva srecala prijaznega psa, ga spustila in bi se onadva podila kasnih 10-15 minut). Pač, ko srecava psa se povohata, najvec 2 minuti in greva naprej. Problem pa je, da je postal do psov napadaln. Do psic ne, tudi ne do vseh psov ( najveckrat kadar je spuscen in srecava psa se povohata in uboga ko ga pokličem da greva dalje), ampak če je on na vrvici in vidi psa me vleče ( NE POMAGA NOBENA KOMANDA, ceprav je drugace zelo ubogljiv), dlako na hrbtu ima cisto najezeno in ne uboga nicesar. Obcutek imam da ce bi ga v tistem trenutku pripeljala do psa da se povohata, da bi ga napadel. To mi je ful ratalo neprijetno in sem se zacela prov izogibat psom, kar pa vedno ni lahko. Rada bi to odpravila, ker drugace je res ubogljiv in poslusen,
ampak kadar srecava psa se obnasa kot da je pobezlan in divji.
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: bony na 23 November 2007, 17:26:35
aja se to. V soli so mi svetovali, da pač ko vidim, da se nama priblizuje pes, da ga dam v polozaj sedi in tako počakava, da gre pes mimo naju. Ne pomaga. Drugace, ko mu dam povelje sedi in cakaj, bo čakal, pa magar ce to pomeni da bo tri ure sedel na mestu in bo meter od njega klobasa, pa se ne bo premaknu. Ko pa vidi psa, pa ne pomaga nic.
vadla sva tudi ze tako, da sm prihajala z njim v solo v casu, ko so drugi psi imeli trening in sm se jaz morala z njim sprehajat okoli njih. In takrat je blo vredu, ko pa greva na sprehod pa nic ne deluje. Problem je v tem, ker zivim ns hrvaskem in nimamo v blizini pasje sole(najblizja mi je v kopru, to pa je 80 km od mene), da bi to redno vadla ampak lahko samo sama.
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: gulu na 23 November 2007, 17:41:30
Hmmm - čisto po pravici, se mi niti ne sanja, kaj naj ti odgovorim ... Kot sem rekla že zgoraj, pri nama je zaenkrat bolje ker sva probala to, da se vsi skupaj približamo (če je oni drugi na štriku) in poskusim najprej jst ta drugega peseka pobožat, Lum pa mora dat prostor. Potem mu dovolim, da ga poboža in tik preden vidim, da bi se mogoče začel kaj repenčit, ampak je še popolnoma miren! ga ful pohvalim in gva dalje. Samo načeloma pri njem privezani psi niti niso tak problem, redko odreagira grdo. Huje je, če so spuščeni in pridirjajo do naju, takrat ... Če se da, poskusim naredit isto, če pa ne ... Če je lastnik blizu seveda zahtevam, da ga pokliče in pripne, sicer pa lahko samo upam, da oni drugi ne bo odregairal, ker Lum najverjetneje bo, sploh če oni drugi ne bo šel takoj stran.

Kako pa je kaj tvoja mrcinica mahnjen na igrače, hrano ...? Meni so dali tudi tak nasvet - da imam pri sebi vedno tisto, kar ga najbolj veseli (pri nas je to frizbi ali pa žogica) in PREDEN on zagleda drugega peseka, preusmeriš pozornost. Če je uspešno, naj ga drugi psi kmalu sploh zanimali več ne bi. Pri nas se ni ravno obneslo ... No, kakor kdaj.

Več od tega ti pa ne znam svetovati, res. Vsekakor probaj več stvari - mogoče pa ne bi napadel, če bi prišla bližje.

Nagrajuj vse, kar bo naredil prav - pa četudi čisto malo!

Srečno.

Lahko me pa rukneš na msn, pa še skupaj probava kaj pogruntat  ;)
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: bony na 23 November 2007, 19:53:40
Ja mislim da bo tole z zogo pomagal, kar si rekla. Ker resnicno, kadar ima zogo sabo, ga ne zanima nič druzga, pa tud ce je 10 psov okol. Samo mi je pa mal bogi, da more poj cel sprehod okol prenasat zogo ( ker ni niti tok mejhna, ta njegova najljupsa-no sicer je pa tud na sliki z njo ::). Ja najprej bom probala tko, pa seveda ko bova srecala psa, se bom probala počas priblizat. Se mi zdi, da tud pomaga pri mojem, če ga medtem ko se psu priblizujeva mirim z besedami. No bom probala se ta način.
Ce ma pa kdo še kasn nasvet, se pa tud priporočam :)
Pa hvala ti za pomoč.
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: san-san na 24 November 2007, 08:53:07
bony,sej se ne rabi povohat z drugim psom.Naj se jih nauči ignorirat.Ali ti hočeš da se povohata?
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: aska na 24 November 2007, 12:19:15
bi šlo za kombinacijo majhen-velik pes, ali pa celo oba velika? Ali pa denimo, da velik pes napade tvojega? Koilko se je v tem primeru sploh pametno vmešavati?
Tak prrimer sem doživela sama s prejšnjim psom, ko ga je grdo napadel mešanec med NO in škotskim ovčarjem. Vmešavanje tudi jaz odsvetujem, ker posledice so lahko hude.  Meni so v šoli svetovali, da če že pride do pretepa, da se pse prime za rep in dvigne, da potem hitreje slej ko prej en pes popusti. Danes na gradu pa pa me je zmotilo tole, da je šla ena z odvezanim psom mimo in je njen delal res hudo grbo, a lastnica se za to ni niti malo se ni zmenila (pomojem niti ne pozna pasje govorice telesa), kaj šele da bi ga kaznovala. Le kaj bi storila, če bi katerega psa napadel. Na srečo ni nobenega, ker tako Aska kot ne en doberman katerega smo srečali tam in ne Tara ni pokazala agresije nazaj.

bony tebi pa svetujem to kot so ti že v šoli svetovali, da ga daš na sedi in mora počakati in to da imaš žogico v roki, da ga zamoti, da bo pozoren nate, pa veliko uspeha :)
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: bony na 24 November 2007, 12:27:08
bony,sej se ne rabi povohat z drugim psom.Naj se jih nauči ignorirat.Ali ti hočeš da se povohata?

Ne nočem, bi bla najbl vesela da bi jih ignoriral. Ampak laži rect, kot pa dosezt (vsaj pri meni) :'( 
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: maya na 24 November 2007, 12:41:17
No enkrat ko je šla moja mami na sprehod z Naro in na travniku sta en gospod in pes . Tisti gospod najprej upraša: A se lahko malo poigrata? Je vaša huda? ...
In mami reče da ni huda pa da se lahko malo poigrata. A že ko se Nari približata, tista psica ni zgledala nič vesela... in je Naro zagrabila za vrat. Mami Naro komaj stran da- in nekaj dlak je šlo ven..
In kaj je bilo potem? Gospod ji je začel pripovedovati kako je njegova psica že večkrat napadla   :o  >:( ! !

Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: chory na 24 November 2007, 12:43:32
Pri nas pa po izkušnjah,bolj improviziramo od srečanja do srečanja.Mislim da se kar obnese ker se do sedaj še nikoli nista stepli.če se spomnim našega prvega ovčarja ki je bil zelo dominanten pa je najbolje da če do pretepa že pride je najbolje psa odvezati ker če je en privezan nima niti možnosti da bi pobegnil.Kar se tiče srečanj mladič in neznan odrasel pes pa takole.Jaz sem prisegala na metodo brani svojega za vsako ceno in sem nevede postala tako pretirano zaščitniška da sem naaredila veliko več škode kot pa koristi.Naša Kala se je pri treh mesecih pri obisku v mali šoli tako bala drugih psov da se je drla kot utrgana in vsem kazala zobe.To je bila posledica moje napake ker sem jo preveč čuvala.No to sva kmalu odpravili in napake ne bom ponovila.
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: san-san na 24 November 2007, 13:08:36
bony,vem da ni lahko dosežt.Ker imam tud js s svojo psico zelo podobne težave kot ti(js imam zraven še lajanje na vse pse ki nam prihajajo nasproti) sploh ne morem mimo drugega. Ampak ti priporočam da si poiščeš nekoga( kakega trenerja) ki dela s problematičnimi psi.Ker boš sama težko to dosegla,da jih ignorira.Se pa da,ampak boš rabla ogromno volje in časa.
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: aska na 24 November 2007, 13:18:26
Ampak ti priporočam da si poiščeš nekoga( kakega trenerja) ki dela s problematičnimi psi.Ker boš sama težko to dosegla,da jih ignorira.Se pa da,ampak boš rabla ogromno volje in časa.
V mojem klubu (KD Ljubljana) potekajo tečaji za problematične pse. Treninge imajo enkrat tedensko, samo za letos je za to že prepozno, ker se tečaji zaključujejo. Spomladi bo pa spet.

Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: san-san na 24 November 2007, 13:37:33
js sm v tem tečaju  :)
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: silver na 24 November 2007, 13:39:08
Eni naši sosedji pa imajo zelo napadalnega pitbula ki je enkrat tako ranil enega psa da je umrl.enkrat je pa tudi našega nemškega ovčarja napadel in veterinar je rekel če bi pitbul ugriznil samo milimeter več bi naš pes umrl.je pa moral na dve operacije.lastnik se pa sploh opravičil ni  >:( :(
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: aska na 24 November 2007, 13:41:56
O a res :o Super :o
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: san-san na 24 November 2007, 13:57:26
ampak pomoje bo bony malo predaleč ljubljana ,alpa ne no..
 jaa res
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: bony na 24 November 2007, 18:10:30
Ja nic jaz bom poskusala sama to odpravt, drugac bova pa v koper sla na privat ure. Drugacpa, ni to zdej tko, da se on zaganja ko vidi psa. Mislim vrjetno bi se, ampak ponavadi jaz psa ze pred njim opazim in ko ga pokličem pride k meni. Tudi ce on psa pred mano vidi in ga jaz pokličem pride. Sam poj k ga pripnem na povodec, da greva mimo psa, je mal problemov. Je pa mozno tudi, da jest mal prevec paniko delam, ker v soli mi je instruktor reku, da ga ful prezgodej zacnem vlečt in se dret poleg ( ker me panika zagrab) in poj on to čuti, da je v nadmoci. Tko da mal bom še poskusala, drugac pa spet v solo. ;)
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: chory na 24 November 2007, 18:38:48
samo milimeter več bi naš pes umrl.je pa moral na dve operacije.lastnik se pa sploh opravičil ni  >:( No pa imamo enega od mnogih problematičnih lastnikov.Odtod potem tudi večina problematičnih psov.
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: zvezdicazaspanka na 24 November 2007, 19:02:58
Mi hodimo kdaj na sprehode čez vasi in tam so psi spuščeni, kakšen pride samo pozdravit, zgodilo pa se je že da smo se res prestrašili, ko se je ogromen pes zakadil v našega. Sem zakričala in dobro, da ga je lastnik takoj poklical. So nam pa rekli v mali šoli, da lahko psa dvigneš v naročje (naš ima 16kg, tako da bi ga res lahko) in on drugi naj nebi napadel. Zanima me ali naj bi bilo to res?
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: rapgirl na 24 November 2007, 19:37:47
Če je pes napadalen, ti bo skočil v naročje, da bi dosegel tvojega psa. Pa še tebe lahko ugrizne! Najboljše je imeti kakšen poprov sprej ali pa lak za lase v mini verziji. Poškropiš pa psu v obraz!
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: bony na 25 November 2007, 16:35:37
Evo, dons je tud naju napadel pes :-\
Midva sva se sprehajala ob obali, na sprehajaliscu, zgoraj nad sprehajališčem je pa cesta. In jaz vidim od deleč nemškega ovcarja, ki tece po sprehajališču, lastnik pa je zgorej na cesti (neprometna) z kolesom. Bonija sem poklicala, ga pripela na povodec in mu dala zogo, da ga zamotim. Bony je bil cist na miru, ker psa sploh ni videl ( bil je z hrbtom proti njemu). In naenkrat opazim, da NO prihaja direktno proti nama, laufa proti nama. Mislila sem, da glede na to, da je spuscen na taki poti ( v nedeljo dopoldne je tu pes na vsakem koraku),
da verjetno ni napadalen, sicer bi bil na povodcu. Zapodil se je v Bonija, sploh ga ni niti povohal niti nic. Bony je bil cel cas na miru (sedel je). Vlekel ga je za vrat in k sm vidla da se moj ne more niti obrnt, ker ga z eni strani vlečem jaz za povodec, z druge ga pa ta za vrat drzi, sem spustila povodec. NO ga je se kr drzal za vrat in Bony je ze kr cvilu. In jaz se zaderem lastniku naj ga pokliče, on mrtu hladen sedi na kolesu in opazuje. Niti poklical ga ni, NIC :'(
Jaz sama nisem vedla kaj narest, hotla sem odrint NO, pa me je ugriznu (samo jakno strgu, nic druzga). In v tistem pride zravn en gospod in res ornk brcne NO, tko da je ta spustu mojga in je bony prisel k men. Dokler sem jaz pogledala  od kod boniju tece kri, je lastnik psa spelal (kolo) in pes je sel za njim ( ker je ta gospod k je meni pomagal ga podil-psa). Groza. Lastnik psa ni reku ene besede, niti meni, niti svojmu psu ( da bi ga prpel al pa ga kaznoval-nic). Naprej je vozu kolo, in pes je teku spodaj dalje po poti.
Ko sem vidla, da je bony ok in da mu tece kri samo z jezika, k si ga je preklal, sem ga dala v avto in sla poiskat tega lastnika, ker sem mislila da ga bom ubila v tem trenutku. Dokler sem ga najdla, sem se mal umirila, tko da sm mu rekla, da bi lahko vsaj prasal kaj je z mojim psom (a rabi vet. al kej, ker je zgledal grozn-ves krvav po gobcu.) in zakaj ni mel psa na vrvici, če je popadalen. In on meni odgovori, da je pes predivji in ga ne more dat na povodec ??? >:( ??? Pes sploh ni bil divji, ko sem jaz nadirala tega cloveka, je on stal ob meni in me prov lepo gledal, samo vrjetno nima nobene komande. Kako lahko poj sprehaja psa v nedeljo ob obali, ko je vsepovsod polno ljudi in psov in otrok. Jaz vrjamem da se zgodi kej takega in tud nisem noben paničar, da zganjam paniko brez veze, ampak da se niti ne opravici, niti ne prasa če je pes uredu, karkol????? >:(
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: gulu na 25 November 2007, 16:51:52
Očitno je dons res en grozen dan, kar se tega tiče  :'( 

Pred našim blokom je tudi (spet!!!) prišlo do krvavega spopada. Videla žal nisem ni, ker imamo okno na drugi strani, ko pa sva s fantom skužla, da ne gre samo za "običajno" lajanje, ki ga je tu okoli kar nekaj, ampak za ravs, je bilo pa že tako rekoč mimo. Sosed, ki je (žal) naknadno poklical policijo (vsaj rekel je, da jo bo), je potem povedal, da je videl, kako je do psa iz sosednjega bloka (neka bull pasma, nisem ziher, ampak že precej poznan po tem, da ni ravno strpen do psov in ljudi!), ki je bil sicer res na povodcu, a brez nagobčnika, pritekel nek dugi pes (bz lastnika  >:() in ga povohal. Oni, ime mu je Jack ali Jaff, ga je pa samo zagrabil za vrat in ni spustil Lastnik se je neki drl in ga poskušal prepričat, nej spusti, ampak ...  :( Kakorkoli, potem se je potepinčku vseeno nekako uspelo izmuznit, Jaffa pa je gazda odpeljal v blok, ko da ni nič - mislim, čisto nič ga ni kaznoval, ni šel za onim kužkom, ki je seveda pobegnil (smo ga malo iskali, pa ga nismo več našli) ... Najhuje pri tem je, da je ta pes napadalen, resnično, onega je obglodal do krvi, baje je bil tudi sam ves krvav po gobcu, na tleh je ostalo kar nekaj dlake in kapljic krvi, lastnik pa mu nikoli!!! ne da gor nagobčnika. Okej, sej vem, da ga ima na povodcu, samo kaj mu to pomaga, ke ga očitno tudi tako ne obvlada (pes ni spustil, ni se uklonil avtoriteti gospodarja)! Glede na to, da je močna mrcina in vedno, ko vidi kakega psa začne sopihat in vlečt ko konj, se lastniku prav lahko tudi iztrga - in kaj bo potem z njegovo tarčo  :'(.
Vsekakor se mi smili drugi pesek, čeprav, če ima lastnika, bi tudi onega najraje  >:(, ampak tole pa tudi nikamor ne pelje.
Pismo, če že veš, da si ga pri vzgoji neki polomil in si se zafrknil s pasmo, ki je očitno ne obvladaš, bodi vsaj tolk fer, da ne ogrožaš drugih, no! K da je tak problem met nagobčnik gor, vraga! 
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: bony na 25 November 2007, 16:59:09
Mene je podrazil predvsem to, da lastnik sploh ni trzal. In poj se rece, da je pes preagresiven za na vrvico ( ne zastopim, ampak ok) in ga pele vn  v nedeljo dopoldan, k je glih najvec ljudi zunej. Mene je zjezil lastnik. Ko sem vidla da je z mojmu ok, sploh nisem bla jezna na psa, ampak lastnika.
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: gulu na 25 November 2007, 17:05:56
Ja, sej moje pi*** tud na lastnika leti, ja!
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: artichoka na 25 November 2007, 18:44:20
Take idiote bi blo treba prijavit in potem tudi kaznovat!!! >:(
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: aska na 26 November 2007, 05:43:42
Oni, ime mu je Jack ali Jaff, ! 
Ta pes je znan,  da je agresiven in se je že večkrat stepel, pa ga lastnik še vedno spušča >:( >:( >:(
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: gulu na 26 November 2007, 09:19:54
Ta pes je znan,  da je agresiven in se je že večkrat stepel, pa ga lastnik še vedno spušča >:( >:( >:(

Ime mu je baje Jaff (tko reku sosed  :-[) in nikoli ni spuščen (vsaj od kar smo mi tukaj doma), je pa vedno brez nagobčnika. Ker je velika mrcina pa to, da je na povodcu prav nič ne pomaga morebitnim psom, ki mu pridejo preblizu. Jezi me tudi to, da ga lastnik veselo vodi prav po centru mesta (prešerc), kjer je navadno kar veliko ljudi in živali in res ne moreš vedno pazit, da ne prideš preveč v njegovo bližino. Kakorkoli že, nagobčnik bi bil lepa rešitev.
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: Yo na 26 November 2007, 12:20:27
Tudi moja je vedno na povodcu in čisto nič več se ne sekiram, če ji pod zobe pride drug pes, brez lastnika in neprivezan. Je bila že prevečkrat pogrižena.
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: gulu na 26 November 2007, 13:00:53
Tudi moja je vedno na povodcu in čisto nič več se ne sekiram, če ji pod zobe pride drug pes, brez lastnika in neprivezan. Je bila že prevečkrat pogrižena.

Ja, se strninjam, samo verjetno ni že kar apriori napadalna in se ne zaganja kar v vse pse, ki jih vidi, četudi so na drugi strani ulice. Pa verjetno tudi spusti, če ji rečeš, ne?
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: Yo na 26 November 2007, 15:33:44
Ja, se strninjam, samo verjetno ni že kar apriori napadalna in se ne zaganja kar v vse pse, ki jih vidi, četudi so na drugi strani ulice. Pa verjetno tudi spusti, če ji rečeš, ne?

Ne, ni, ampak to nima čisto nobene zveze. Ne vem, zakaj kdorkoli skače v luft, če odvezanega psa ugrizne privezan pes, pa naj bo še tako "hud". Pes je bil privezan - PIKA. Kaj koga briga, koliko je hud in koliko ne? Če je privezan in če bi bili tudi vsi ostali, se ne bi zgodilo nič.
Aja, moja ni apriori napadalna, zelo hitro pa lahko postane, če se odvezan pes zapodi vanjo. Če spusti? Ne vem, ne bi rada probala.
Je pa tudi res, da če bi se mi zgodilo enako, kot v primeru, opisanem zgoraj, bi ravnala popolnoma enako kot lastnik omenjenega "popadljivega" psa. Popokala bi mojo in šla domov. Ja, kaj pa drugega kdo pričakuje? Da bom svojo privezala za prvo drevo in naokoli lovila psa, katerega lastnik doma bere cajtnge? Zakaj že?
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: Lanabela na 26 November 2007, 15:46:14
Odvezani psi nimajo kaj hoditi k privezanim. Če jo staknejo, jo pač staknejo, vsaka šola nekaj stane. Je pa problem, če ima lastnik močnega psa privezanega, pa ga ne more obdržati - večkrat se je že zgodilo, da se je tak pes strgal lastniku in v tem primeru je spopad praktično neizogiben, še zlasti, če je drugi pes privezan in se ne mora pravočasno umakniti.
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: andreja na 26 November 2007, 16:01:29
Ali pa je lepo privezan pa vseeno grize mimoidoče prav tako privezane...  ::) >:(
To sem vidla v Ljubljani, ko je nek mešanec z bull zadevo ugriznil neko dolgodlako psičko. Na srečo je mel na koncu samo gobec poln dlak. Punčka, ki je mela psa na vrvici, se je temu psu umikala! Na koncu je psa že dvigovala...

Drugi primer, psica (spet že omenjena mešanica) s svojo lastnico direktno proti meni. Bila mi je sumljiva, se umikam, tisti dve pa tako hitro pri meni, da nisem mela časa niti reč da jo umakne. Moje se je izvila, jaz sem pa vrvico spustila, ki se je med tem zamotala z vrvico (verigo) tiste psice. V mes je zavila še okoli mene in me malo olupla... Jih je lastnica slišala tako, da je skoraj tekla stran.

Se dogaja... ::)
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: gulu na 26 November 2007, 16:52:52
Je pa tudi res, da če bi se mi zgodilo enako, kot v primeru, opisanem zgoraj, bi ravnala popolnoma enako kot lastnik omenjenega "popadljivega" psa. Popokala bi mojo in šla domov. Ja, kaj pa drugega kdo pričakuje? Da bom svojo privezala za prvo drevo in naokoli lovila psa, katerega lastnik doma bere cajtnge? Zakaj že?

Pa vseeno bi mu verjetno dala nagobčnik gor, no, če bi se to dogajalo kar naprej - ker dogaja se. Se strga, se zažene, se ... Ne bi nič rekla, če bi bilo kaj takega prvič in tudi ne sočustvujem kaj dosti s tistim psom, ki jo je skupil. Ampak vseeno pa verjetno, če veš, da je tvoj pes nagnjen k temu, da napada druge pse in ljudi, in če živiš v okolju, kjer oboji so, pol verjetno vseeno poskrbiš, da pes ni "pod kotrolo" samo z vrvico, a ni tako? Če to absolutno in dokazano ni dovolj.
Ne vem, no. Sej meni grejo spuščenčki tud na jetra, verjemi, in tudi moj pes odreagira, če kdo preveč sili vanj, ampak če poznaš svojega psa kot takega ...  :-\
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: Lanabela na 26 November 2007, 17:18:25
Takemu bi jaz dala gor halti, da bi ga lažje obvladala. Nagobčnik se mi zdi čisto navadna potuha. Namreč, tudi z nagobčnikom lahko pes naredi veliko škode. Poleg tega pa lahko pes nagobčnik sname dol, v trgovini še nisem videla zanesljivega.
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: gulu na 26 November 2007, 17:32:42
Takemu bi jaz dala gor halti, da bi ga lažje obvladala. Nagobčnik se mi zdi čisto navadna potuha. Namreč, tudi z nagobčnikom lahko pes naredi veliko škode. Poleg tega pa lahko pes nagobčnik sname dol, v trgovini še nisem videla zanesljivega.

Al pa to, sej ne vem ... Sej res ni lastnik psa kriv, da se mu je od nevemkod pripodil en zgubljenček, ampak verjetno pa vseeno ni lepo gledat, kako tvoj pes kolje drugega. Dobesedno, mislim, ker ni šlo samo za opozorilni ravs. Samo zato gre. In pri tej pasmi je pač tako, da če zagabijo, ne spustijo, kolikor vem (pa imam rada bull pasme, da ne bo pomote!!!). In če se tega zavedaš - no, vsaj zase govorim - potem ne moreš mirno po ulici, ne da bi vedel, kako psa (lastnega) kar najbolj obvladat.
Kot je bilo že zgoraj napisano - če bi vsi imeli pse pod komando/kontrolo, ne bi bilo nobenega sranja. Hotela pa sem samo izpostaviti dejstvo, da samo vrvica včasih ni zadosti dobra kontrola, to je vse!
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: doro na 26 November 2007, 18:14:33
Mojo psico je danes napadla neka druga psica, ki je pritekla za nama na pločniku ob dokaj prometni cesti in v tistem trenutku ko jo je napadla (od zdaj) je moja odreagirala (ni je ugriznila,se je pa sunkovito obrnila) in druga (zlata prinašalka) je stekla na cesto in od tam renčala na njo. V tisti sekundi sem šla naprej (da bi se ta ZP vsaj odmaknila iz ceste v ulico), ampak vseeno so v tem pripeljali avti in en moški,ki se je mogel zaradi tega ustavit je odpru okno in mi začne: "smrklja prekleta,kaj se pa greš, oviraš promet zaradi prekletih cuckov, bom tebe in njiju zavezal z verigo na drevo...."itd....
V tistem šoku sploh nisem vedla kaj rečt...Al ga preklet nazaj,al ga zavezat njega na drevo al se mu smejat... >:( :-X :-X Že itak sem bla panična in v šoku,ker naju je napadel pes, potem tisto psico še skoraj avto povozi ...Skušam jo spravit iz ceste in hkrati pazit,da nama kaj ne naredi in na koncu še to...
 >:(
Kaj use srečaš ej....


Drugače pa ima tudi moja nona probleme z njeno psičko (glede na kile je že kar prava psica  ;D :-\), ker je do nekaterih psov kar napadalna. Ko jih enkrat spozna je v redu, .... Drugače je psica zelo poslušna,umirjena  in predana lastnici ( labradorka), ampak ko zagleda kakega psa se v sekundi spremeni v....medveda?
Nona jo težko obvladuje v takih situcijah zato zdaj uporablja nagobčnik. Je bla pa zelo zaskrbljena,ker ko ga je začela uporabljat, so začele padat pripombe iz strani ostali stanovlcev v bloku. Češ da tak pes nebi smel bit v bloku... Nona je na psa preveč navezana, že tako se je bolj malo družila z ljudmi, zdaj se jim pa čisto izogiba..In je kar malo kruto...Ampak tisti,ki psico poznajo vedo da je strašaaaanksko prijazna do ljudi, pa čeprav malo grozno zgleda s tistim nagobčnikom.
Najprej varnost, potem izgled.
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: Yo na 26 November 2007, 20:08:52
In pri tej pasmi je pač tako, da če zagabijo, ne spustijo, kolikor vem (pa imam rada bull pasme, da ne bo pomote!!!). In če se tega zavedaš - no, vsaj zase govorim - potem ne moreš mirno po ulici, ne da bi vedel, kako psa (lastnega) kar najbolj obvladat.

Jaz mojo popolnoma obvladam in ni še nikoli ugriznila ali napadla - tudi takrat ne, ko je bila sama napadena. In ne bo imela nagobčnika zaradi tega, ker nekateri nimajo pod kontrolo drugih psov.

Ja, res je - ko ti psi zagrabijo, ne spustijo  ::) Zato jaz stojim zraven svoje, ko je - da ji ob vsakem ugrizu v hrano s kombinirkami razprem čeljust  :P
Pa še eno vprašanje - kaj je potem lastnik tega psa le-temu čeljust odtrgal, da sta lahko šla domov, glede na to, da pes ne spusti več?  ???
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: deteljica na 26 November 2007, 20:21:34
J
Pa še eno vprašanje - kaj je potem lastnik tega psa le-temu čeljust odtrgal, da sta lahko šla domov, glede na to, da pes ne spusti več?  ???

Ne, odvrgel jo je kot martinček rep in potepuh jo je odnesel v kožuhu  :D
Do naslednjega sprehoda mu bo zrasla nova  :P

Jaz sem imela najhujše  probleme do sedaj samo s privezanimi popadljivimi psi, ki so svoje gazde odšlepali  po svojih željah..
Kar se mene tiče zagovarjam evtanazijo vseh napadalnih psov. Nagobčniki in vrvice en drek pomagajo, če so vodniki nespodobni al pa nespodobni.
Jaz bi dala psom rumeni , pa rdeči karton (vsaka fizična poškodba drugega bitja), pol pa out (menjava lstnika al pa šus). Me ne briga al je take al drugačne pasme, al pa nepasme, niti kolk je velik al pa težak, niti če je žrtev slabe vzreje al slabe vzgoje. Pač selekcija ne pozna usmiljenja. Itak je psov preveč. Naj si vzamejo nesposobni vodniki neproblematične pse. Sposobni jih pa že obvarujejo na tak način (kakorkoli se pač kdo znajde), da do poškodb drugih živali in ljudi ne prihaja, tud če so bolj ostri po naravi.
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: Yo na 26 November 2007, 20:40:20
Jaz bi dala psom rumeni , pa rdeči karton (vsaka fizična poškodba drugega bitja), pol pa out (menjava lstnika al pa šus). Me ne briga al je take al drugačne pasme, al pa nepasme, niti kolk je velik al pa težak, niti če je žrtev slabe vzreje al slabe vzgoje. Pač selekcija ne pozna usmiljenja. Itak je psov preveč. Naj si vzamejo nesposobni vodniki neproblematične pse. Sposobni jih pa že obvarujejo na tak način (kakorkoli se pač kdo znajde), da do poškodb drugih živali in ljudi ne prihaja, tud če so bolj ostri po naravi.

Se popolnoma strinjam. Pasma tu ne igra nobene vloge.
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: Desobediencia na 26 November 2007, 22:28:08
Ime mu je baje Jaff (tko reku sosed  :-[) in nikoli ni spuščen (vsaj od kar smo mi tukaj doma), je pa vedno brez nagobčnika. Ker je velika mrcina pa to, da je na povodcu prav nič ne pomaga morebitnim psom, ki mu pridejo preblizu. Jezi me tudi to, da ga lastnik veselo vodi prav po centru mesta (prešerc), kjer je navadno kar veliko ljudi in živali in res ne moreš vedno pazit, da ne prideš preveč v njegovo bližino. Kakorkoli že, nagobčnik bi bil lepa rešitev.
Čakaj, samo malo..a ni dovolj da ima psa ki ni strpen do drugih psov NA POVODCU? Kaj imajo drugi za psi za hodit vohat se, zakaj niso pod kontrolo?
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: Yo na 26 November 2007, 23:13:11
Ker niso pitbulli očitno  ::)
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: Desobediencia na 27 November 2007, 08:27:20
Ja, saj, pitbulli in podobne pasme morajo biti na najdebelejšem povodcu, imeti okrog gobca cel oklepnik, drugi psi ki so kobajagi "nenevarne pasme" lahko pa skačejo k vsakemu ker so kao neškodljivi..ne štekam.
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: deteljica na 27 November 2007, 08:33:52
Čakaj, samo malo..a ni dovolj da ima psa ki ni strpen do drugih psov NA POVODCU?

Očitno ni dovolj, ker jih nekateri tudi na povodcu ne obvladajo  :P .
Se sicer strinjam,da je krivda na strani psa, ki je piršel do privezanega psa, ampak tudi privezan pes mora na povelje vodnika počakat in ne kar napast, če ni napaden sam, pa predvsem spustit oz prenehat z agresijo  na povelje. Nagobčbik je najmanj kar bi moral tak pes- ki napade samo na dejstvo, da se nek pes ali objekt znajde v njegovem dosegu, nosti nagobčnik. Če pa vodnik še z nagobčnikom  ni sposoben zagotovit, da pes ne bo napadel in pškodoval karoli pač pride v doseg, pa žal po mojem mnenju ne sme posedovat tega psa.
Dejstvo je, da ob današnji gužvi vsepovsod pač ne more nihče pričakovati da nikoli ne bo nikogar in ničesar na dosegu vrvice  ::).
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: rapgirl na 27 November 2007, 12:46:42
Pri nas pa moram pohvaliti lastnika psa (srečavam ga v dolini), ki ima psa na povodcu, s tem, da ima pes tudi nagobčnik! Takih odgovornih ljudi pa v Sloveniji manjka! Pa ne me razumeti narobe. Ne podpiram tega, da je pes nesocializiran in agresiven. Vesela sem pa odgovrnosti lastnika, da takšnemu psu nadene nagobčnik!
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: andi na 27 November 2007, 12:59:15
Tudi jaz ne uporabljam nagobčnika. Ga bom, ko bodo vsi psi, ki na komando ne ubogajo privezani. Če grem kam, kjer pričakujem veliko psov ali na območje, kjer nisem "domača", mu dam gor halti; tako lahko kontroliram njegov gobec. Drugače je moj pes na povodcu oz fleksiju. Psom, ki jih ne mara se izognem, pri tistih, ki jih mara sem pa pazljiva, kar se tiče njuškanja smrčkov in pozdravljanja.
Moja odgovornost pri agresivnem psu je velika; pazim, da je pes vedno pod kontrolo, če pa bevskajoče bitje prileti naravnost v njegov gobec pa... Žal.
Pred leti sem dala psu nagobčnik gor, ko sem šla na sprehod ob kamniško bistrico v Domžale in me je izučilo. Priletel je fox terier, se obesil mojemu psu na stegno in ga kljub mojim brcam obgrizel. Kaj se je potem moj pes naučil? Odvzela sem mu pravico branjenja.

Še druga plat; moja psica nikoli ni privezana v domačem okolju. Štrik ji dam le če pričakujem avtomobile in maso ljudi ali psov. Uboga na prvo komando odpoklica, četudi je na vidiku pes. Na komando "teci", gre lahko psa pozdravit in se špilat. To pa zahteva ogromno dela. Največ problema sva imeli z mačkami v teku. Zdaj je sigurna tudi v odpoklicu pri bežeči mački.
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: Lanabela na 27 November 2007, 13:00:17
Mene je recimo vedno groza (ne glede na to ali imam s seboj kakšnega psa ali nobenega, obvezno pa moram  biti na kolesu ), kadar moram mimo enega sicer čisto prijaznega strička, ki lepo po vseh pravilih bontona na povodcu sprehaja svojo kakšnih 70 kg težko mrcino. Ta pes se me je kdove zakaj vzel na piko in vselej ko me zagleda, pa makar na drugi strani ceste grozovito potegne svojega vodnika. Ta je psa sicer do zdaj še vedno uspel obdržati, je pa že večkrat skupaj s psom letel na cesto. Tudi avti so že fejst bremzali. Pa da ne bo pomote, pesjan sploh ni žleht, samo pozdraviti hoče.  Sploh ne vem kaj je bolje: da se zapeljem čim bližje (v tem primeru je možnost, da bo lastnik prišel pod avto zanemarljiva, je pa precej možnosti, da pes v navalu prijaznosti podre mene, ali pa grem na drugo stran, čim bolj daleč in upam, da se bo lastnik pravočasno vkopal in ga pes ne bo potegnil pod avto). S stričkom sva se že pomenila, svetovala sem mu halti ali kakšen drug zanesljiv pripomoček proti vlečenju, ampak zaenkrat še ni padlo na plodna tla.

Da pa pitbuli seveda LAHKO popustijo ko enkrat ugriznejo (vprašanje je pa ali sploh HOČEJO spustiti) sem se prepričala ne tako dolgo nazaj na lastni koži. En takšen kužek se je zmuznil lastniku iz ograje in me tako za šalo malo čopnil. Res samo za šalo, sploh niti približno ni stisnil s polno močjo, pa takoj je spustil. Prijel me je za čevelj in to kar lepo ojačan gojzarček za treking. Ne bi verjela, če ne bi videla na lastne oči - nesrečni čevel je uspel preluknjati na dveh mestih da se je skozi videlo. Na nogi so bile sicer samo omembe nevredne luknjice, ampak če bi ugriznil zares... Brrr, nič se ne čudim da se jih nekateri tako bojijo.
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: Ovcka na 27 November 2007, 13:08:15
Midva pa veckrat na sprehodu srecujeva neko zensko z odvezano civavo.. Sicer ok, mali pes in vse, ampak nima veze. Ta civava se zmeraj, ko naju vidi nasrsi, caka da greva mimo, in potem se mojemu zakadi v rit in besno laja ter poiskusa ugriznit. Od zacetka sem ga zmeraj drzala na kratko, da ni mogel do nje, lastnici pa ze parkrat rekla, naj jo da na vrvico, ce je napadalna, ampak se naredi totalno gluho, tako da sedaj popustim povodec in cakam kaj bo. K vragu, naj ima tudi moj moznost se branit, ce je ze na temu. Sicer ne vem, ce bi sploh zagrabil, ker je prijazen do vseh psov, ampak, ko ga bo enkrat dovolj ob zivce spravila, jih bo fasala. Ce ga bo pa ona kdaj zagrabila, pa ce pes ne bo odreagiral, bo pa pokasirala kaksno brco od mene. Ker to je pa visek..
Aja, btw, to bitje ponavadi srecujeva pri otroskem vrtcu.. Tako da upam, da je vsaj do otrok prijazna  ::)
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: rapgirl na 27 November 2007, 13:09:19
Pri nas ni veliko spuščenih psov. Oziroma potepuhov. Pa tudi večina, če ne kar vsi imajo pse privezane. Nisem pa nikoli rekla, da mora agresiven pes na povodcu imeti nagobčnik. Je pa fajn, da ga ima tisti, ki ga ne obvlada. Če pa svojega psa obvladaš pa je cool!
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: Chiba na 27 November 2007, 13:35:07
Midva pa veckrat na sprehodu srecujeva neko zensko z odvezano civavo.. Sicer ok, mali pes in vse, ampak nima veze. Ta civava se zmeraj, ko naju vidi nasrsi, caka da greva mimo, in potem se mojemu zakadi v rit in besno laja ter poiskusa ugriznit. Od zacetka sem ga zmeraj drzala na kratko, da ni mogel do nje, lastnici pa ze parkrat rekla, naj jo da na vrvico, ce je napadalna, ampak se naredi totalno gluho, tako da sedaj popustim povodec in cakam kaj bo. K vragu, naj ima tudi moj moznost se branit, ce je ze na temu. Sicer ne vem, ce bi sploh zagrabil, ker je prijazen do vseh psov, ampak, ko ga bo enkrat dovolj ob zivce spravila, jih bo fasala. Ce ga bo pa ona kdaj zagrabila, pa ce pes ne bo odreagiral, bo pa pokasirala kaksno brco od mene. Ker to je pa visek..
Aja, btw, to bitje ponavadi srecujeva pri otroskem vrtcu.. Tako da upam, da je vsaj do otrok prijazna  ::)

Kar se tiče te čivave bi od mene že v prvo brco pokasirala. Zakaj? Zato, ker je vsako tako zagajanje v psa, ena slaba izkušnja, ki bo vplivala nanj v prihodnosti četudi se zdaj zdi zanemarljiva. Če bo pes dobil brco bo tista ženska naslednjič premislila ali ga bo privezala ali tvegala, da njen pes dobi še eno brco. V prihodnosti se zna zgoditi, da tvoj pes ne bo maral majhnih psov zaradi takih, kot je ta čivava, tako da drugič premisli ali boš pustila, da nervira to bitje tvojega psa. Najbolj pa da zraven še lastnico brcneš.  >:D
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: Lanabela na 28 November 2007, 13:31:09
Ja punce kaj pa vam je? Čivavic se pa vendar ne brca. Saj zadiostuje, da jo frcneš s prstom, če že ravno se moraš zateči k nasilju.
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: Ovcka na 28 November 2007, 13:38:48
 ;D ;D ;D

Ampak pri tej civavi bi slo bolj tezko s prstom.. Ko ima tako, ene 3 kile prevec  ::)
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: tjas na 28 November 2007, 13:41:01
Jaz imam majhnega psa, večinoma je spuščen, ni napadalen, vendar dostikrat če zagleda psa nanj opozori z laježem, vendar ostane pri meni.
Kadar se mi kakšen pes zdi agresiven, svojega pripnem. Vendar sem že tudi jaz veliko brc in krikov podala raznoraznim velikim psom.

Pri čivavi probaj najprej močno zakričati, če ne bo niči brcni proti njej, vendar je ne zadeti, da ji kaj ne polomiš.  ;)
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: Yo na 28 November 2007, 13:45:59
Jaz imam majhnega psa, večinoma je spuščen, ni napadalen, vendar dostikrat če zagleda psa nanj opozori z laježem, vendar ostane pri meni.
Kadar se mi kakšen pes zdi agresiven, svojega pripnem. Vendar sem že tudi jaz veliko brc in krikov podala raznoraznim velikim psom.

Pri čivavi probaj najprej močno zakričati, če ne bo niči brcni proti njej, vendar je ne zadeti, da ji kaj ne polomiš.  ;)

Zakaj je pa tvoj odvezan, če bevska v druge pse? A potem, ko kakšen malo večji ne zabevska, ampak zalaja, je pa apriori agresiven in potreben brc? No, jaz ponavadi brcam ravno take male lajavce, kot si jih opisala ti (če se preveč približajo seveda), sem pa tudi že snela čevelj in s štiklo psa nabutala po betici, ker si ne on ne lastnik nista dala ničesar dopovedati  ::)
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: Dina na 28 November 2007, 13:48:59
Ni glih za vsako čivavo dost, da jo frcneš, ker nekatere so prou take grozne, debele, nadstandardne vrjetno, ali pa mogoče Maxi pasma čivave :P dejansko pa vse k jih jst poznam osebno, se jih prou bojim, ker so žleht. Bolj sem se bala čivave, kot npr. zadnič corsota, k sem ga vidla in sem ga mogla it pobožat :)
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: tjas na 28 November 2007, 13:55:12
Zakaj je pa tvoj odvezan, če bevska v druge pse? A potem, ko kakšen malo večji ne zabevska, ampak zalaja, je pa apriori agresiven in potreben brc? No, jaz ponavadi brcam ravno take male lajavce, kot si jih opisala ti (če se preveč približajo seveda), sem pa tudi že snela čevelj in s štiklo psa nabutala po betici, ker si ne on ne lastnik nista dala ničesar dopovedati  ::)

Da razjasnim tole nastalo situacijo. Moj pes vedno laja in ne bevska, na vsakega psa, ki ga vidi na daleč, vendar se ne zaleti vanj in ne laja v nedogled, zalaja enkrat ali dvakrat. Tudi med igro s psi laja.
In ne ni vsak pes agresiven, ki laja in ni potreben brc, vendar če veš kateri psi so taki, ki se zaletijo direktno v tvojega psa oz. drugega, ti svojega pripneš, dvigneš v naročje in ne boš zraven še zatulil in brcnil?  ???
S štiklo psa nabutati po betici pa je vredu?  ::)
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: andreja na 28 November 2007, 13:56:59
Nerodovniški niso pasemski...  ::)

Bi bilo pa prav zanimivo videt kako se psa s peto pretepa ha ha ha  >:D :o :D
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: Yo na 28 November 2007, 14:01:32
Bi bilo pa prav zanimivo videt kako se psa s peto pretepa ha ha ha  >:D :o :D

Je bilo tudi vsem ostalim mimoidočim takrat zanimivo. Ja, a mi poveš recept, kako spravit 2 spuščena psa, od tega 1 bevskajočega in 2. ki napada od svojih dveh privezanih, če ne pomaga ne apel lastniku, ne nič? Sezuješ čevelj in lop po glavi. Po ene 5-ih treskih je zadostovalo. Bi že prej, če se mi pes ne bi smilil, ker ima tako bedastega lastnika. Mislim pa, da je psa to manj bolelo, kot bi ga lahko, če bi se razvil pretep.
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: tjas na 28 November 2007, 14:07:33
Torej ju ne obvladaš, v fizičnem smislu.  :P  ;)
Da ne bo zamere, vendar vem in razumem kaj želiš povedati. ;)
Moj res zalaja v pozdrav oz. opozorilo in ostane pri meni, velikokrat oz. zelo pogosto se pa to res dogaja, kar si ti opisala. 
Ni prijetno imeti majhnega psa, ki se veliki pes zapodi vanj, ali pa obratno.
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: andreja na 28 November 2007, 14:08:28
Po moje si se super znašla.  8)
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: Yo na 28 November 2007, 15:05:38
Torej ju ne obvladaš, v fizičnem smislu.  :P  ;)

Jaz pa mislim, da ju obvladam, sicer bi jo vsaj enkrat že kdo skupil. Če ju ne bi, bi moja dva tolkla s štikli po glavah oz. kar sama sebe. Za ostale nevzgojene in odvezane pse pa pač nisem jaz odgovorna. In te pač obvladujem malo drugače kot moje. Če je treba tudi s štiklami, brcami ipd. Je pa žalostno, da spet berete od desne proti levi in ne najdete ali nočete videti bistva. A zdaj, če jaz treščim tujega psa, ki napada moje in mene, to pomeni, da jaz svojih ne obvladam? In če bi se kljub vsemu zgodil pretep, bi bila avtomatično jaz kriva, ker so bili vsi štirje psi nagužvani okoli mene? Zanimivo, res.
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: Lanabela na 28 November 2007, 15:08:44
Čivave (če niso res ekstra dobro socializirane in vzgojene) so žleht ko sto hudičev. Ampak tako majhno ščene neke večje škode ne more narediti. Ena taka zoprna čivava je krasna za treniranje živcev pri večjih psih (vsaj jaz od mojih zahtevam popolno ignoriranje, če ni reakcije se še tako zagreta čivavica ohladi in naveliča). Če jih je več hkrati je pa že kriza. Pravzaprav je ena taka usklajena skupinica treh čivav bila edina stvar iz celega iz pasjega kraljestva, ki je spravila moje psice v beg kadar koli se ji je zahotelo. Pred nijimi se preprosto ni dalo braniti, sploh pa ne tako, da bi ostale cele. Potem so psice izumile dober sistem (postavile so se z ritmi skupaj, da so si ščitile hrbte in čivavice tolkle s tacami.) Mali cukrčki so jo samo enkrat fasali in je bil mir pred njimi.

Psa namahat s sezutim čevljem je sicer inovativno in zabavno, ampak nepraktično. Sama če je ravno treba izjemno redko (ampak res izjemno) raje uporabim jermen ali kaj drugega priročnega
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: tjas na 28 November 2007, 15:19:39
Je pa žalostno, da spet berete od desne proti levi in ne najdete ali nočete videti bistva. A zdaj, če jaz treščim tujega psa, ki napada moje in mene, to pomeni, da jaz svojih ne obvladam? In če bi se kljub vsemu zgodil pretep, bi bila avtomatično jaz kriva, ker so bili vsi štirje psi nagužvani okoli mene? Zanimivo, res.
Ti bereš od desne proti levi. Glej jaz ravno tako branim svojega psa na isti način in mislim, da smo vsi tukaj ki bi se postavili za svojega psa. Je pa razlika ali imaš majhnega ali velikega.
Zakaj bi bila ti kriva?

Torej ju ne obvladaš, v fizičnem smislu.  :P  ;)
Da ne bo zamere, vendar vem in razumem kaj želiš povedati. ;)
Moj res zalaja v pozdrav oz. opozorilo in ostane pri meni, velikokrat oz. zelo pogosto se pa to res dogaja, kar si ti opisala. 
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: *sara* na 28 November 2007, 15:32:34
Ja ovcka..očitno imajo majhni psi nekaj proti zlatkotom..tudi naše bejbe ne mara ena majhna zverina, ki pa za razliko od tvojega "nadlegovalca" ni zavezana, tako da je treba bit kar malo "žleht"  ::)
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: Yo na 28 November 2007, 16:54:35
Še vedno ne vem oz. ne razumem, tjaš, od kod ti podatek ali sklepanje, da jaz fizično ali kako drugače ne obvladam svojih psov  ???
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: čara na 29 November 2007, 16:25:57
Midva pa veckrat na sprehodu srecujeva neko zensko z odvezano civavo.. Sicer ok, mali pes in vse, ampak nima veze. Ta civava se zmeraj, ko naju vidi nasrsi, caka da greva mimo, in potem se mojemu zakadi v rit in besno laja ter poiskusa ugriznit. Od zacetka sem ga zmeraj drzala na kratko, da ni mogel do nje, lastnici pa ze parkrat rekla, naj jo da na vrvico, ce je napadalna, ampak se naredi totalno gluho, tako da sedaj popustim povodec in cakam kaj bo. K vragu, naj ima tudi moj moznost se branit, ce je ze na temu. Sicer ne vem, ce bi sploh zagrabil, ker je prijazen do vseh psov, ampak, ko ga bo enkrat dovolj ob zivce spravila, jih bo fasala. Ce ga bo pa ona kdaj zagrabila, pa ce pes ne bo odreagiral, bo pa pokasirala kaksno brco od mene. Ker to je pa visek..
Aja, btw, to bitje ponavadi srecujeva pri otroskem vrtcu.. Tako da upam, da je vsaj do otrok prijazna  ::)

Tak je blo pri nas na vasi...sicer ne čivva ampak mešanec žepne variante in veliki šnavcar...Vedno se je tamali usajal...nekeda dne so VŠ popustli živci psa je samo zagrabil-vrat-pes je bil v trenutku mrtev in potem so tisti lastniki odvezanega, bevskajočega psa zagnali vik in krik...
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: Ovcka na 29 November 2007, 16:35:03
Tak je blo pri nas na vasi...sicer ne čivva ampak mešanec žepne variante in veliki šnavcar...Vedno se je tamali usajal...nekeda dne so VŠ popustli živci psa je samo zagrabil-vrat-pes je bil v trenutku mrtev in potem so tisti lastniki odvezanega, bevskajočega psa zagnali vik in krik...

Groza. Kako se je pa to razpletlo??

Drugace pa, sedaj sem se odlocila, kaj naslednjic recem teli zenski, ki se dela gluho. "Ce ne mislite privezat svojega psa, bom pa se jaz mojega odvezala, pa se naj zmenta." Potem bomo pa videli ce bo to kaj zaleglo.. ::)
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: čara na 29 November 2007, 16:39:06
Razpletlo se je pač tak, da sosedi ne sprehajojo več psa tam mimo...Oni so si pa še enga kričača, ki je pa ljudi grizel nabavli in potem je pes čudežno izginil-zdaj že kako leto al več nimajo psa.

Ovcka si pomislila, na kako ovratnico s špicami ven, pa bulerji, črnim make-uppom, črno obleko in še na sebe kako ovratnico s špicami...se Bojo tebe ustrašli in poklicali psa, da ja ne boš kaj nardila. Drugače pa zaleže kak šok...recimo da zakričiš na čivavo in se zapodiš za njo, al pa res spusti Cosmota-že pred tisto hišo, ne rabiš nič opozarjat, so že bili dostikrat opozorjeni.
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: andreja na 29 November 2007, 17:10:29
Nič psa spuščat, ker če ugrizne si avtomatično kriva pred zakonom. Mej ga na fleksiju.  >:D :o
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: Yo na 29 November 2007, 18:10:22
Groza. Kako se je pa to razpletlo??

Drugace pa, sedaj sem se odlocila, kaj naslednjic recem teli zenski, ki se dela gluho. "Ce ne mislite privezat svojega psa, bom pa se jaz mojega odvezala, pa se naj zmenta." Potem bomo pa videli ce bo to kaj zaleglo.. ::)

Po mojih izkušnjah to ne zaleže čisto nič. V odgovor sem dobila (od lastnice psice, ki se konstantno renče zaganja v mojo): Moja je komunikativna, ona se tako rada pogovarja.
Svašta, mislim, res. Sem rekla samo še, da se bosta lepega dne z mojo nekje za voglom pogovorili. No, babi ni potegnilo.  Da ne govorim o tem, kako psica leta po sredi ceste vsakič, ko se pripeljemo domov in če bi bila samo malo nesramna...
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: Ovcka na 29 November 2007, 18:16:32
Moja je komunikativna, ona se tako rada pogovarja.

Jao, pa kje se najde taksen folk?! ::) ::) No, mogoce bom pa poiskusila s flexijem :P Spustila ga pa itak nebi, ker ce bi slucajno bilo kaj narobe, vem da bi jaz in moj kosmatinec nastradala.. Ker ona civava je itak majhna in boga in nobenmu nic hudega noce  ::) :-\
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: Yo na 29 November 2007, 18:24:23
Eh, ja...

No, jaz pa še vedno čakam odgovor od "tjaš", ker se že cel dan ubadam z vprašanjem, kako za vraga fizično ne obvladam psov, če sem kljub temu sposobna oba držat ob sebi, stat na eni nogi in z eno prosto roko treskat psa, ki ni pod kontrolo po buči. Ta razlaga bi me danes spravila celo v dobro voljo mogoče...
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: Kurja vas na 29 November 2007, 21:46:24
Pes, ki laja ali bevska itd. se zdi, da je hud, samo nam, ljudem. Kot imam sam izkušnje, večina ljudi nima niti najmanjšega pojma kaj pasji zvočni signali pomenijo. Tudi si ne domišlljam, da jih jaz razlikujem ali razumem, ker pa moj pes rad laja in se ga niti najmanjši mladič ne boji si mislim, da to pač ne pomeni kaj grozečega...

Drugo je, ko se nek pes, lajajoč ali ne, začne zaganjati(če je manjši) ali izvajati druge znake želje po nadvladi. V soseščini imamo maltežana, ki je na svojem terenu zelo dominanten in se je zaganjal v mojega, kadarkoli sva šla mimo, čeprav je še enkrat manjši. Svojega sem vedno miril in vlekel stran, ker sem se bal, da bi se stepla. Enkrat pa sem ga pustil naj se zmenita po svoje... in res sta se. Mali ga je kot vedno napadel, moj se je nekaj časa umikal potem pa mu je dal lekcijo: s sprednjimi tacami ga je poteptal pod sebe, mali je samo utihnil in od takrat je mir... , kadar grem tam mimo se umakneta vsak na svojo stran ceste...

Če manjši pes sitnari na kakršenkoli način se meni zdi to zabavno in smešno, tudi mojemu psu to ne povzroča težav. Huje je, ko se k teženju spravi pes, ki lahko naredi tudi kaj škode.  Npr. kakšna doga ali ko se k delu spravita dva nemška ovčarja naenkrat, potem bi si vsak srčno želel, da bi imel opraviti "samo" s tropom čivav, verjemite...
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: Desobediencia na 29 November 2007, 22:43:35
Ovcka si pomislila, na kako ovratnico s špicami ven, pa bulerji, črnim make-uppom, črno obleko in še na sebe kako ovratnico s špicami...se Bojo tebe ustrašli in poklicali psa, da ja ne boš kaj nardila.
Pa če zraven še lajaš, renčiš in se sliniš.. ;D
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: Zemirah na 30 Avgust 2009, 11:14:23
Očitno je dons res en grozen dan, kar se tega tiče  :'( 

Pred našim blokom je tudi (spet!!!) prišlo do krvavega spopada. Videla žal nisem ni, ker imamo okno na drugi strani, ko pa sva s fantom skužla, da ne gre samo za "običajno" lajanje, ki ga je tu okoli kar nekaj, ampak za ravs, je bilo pa že tako rekoč mimo. Sosed, ki je (žal) naknadno poklical policijo (vsaj rekel je, da jo bo), je potem povedal, da je videl, kako je do psa iz sosednjega bloka (neka bull pasma, nisem ziher, ampak že precej poznan po tem, da ni ravno strpen do psov in ljudi!), ki je bil sicer res na povodcu, a brez nagobčnika, pritekel nek dugi pes (bz lastnika  >:() in ga povohal. Oni, ime mu je Jack ali Jaff, ga je pa samo zagrabil za vrat in ni spustil Lastnik se je neki drl in ga poskušal prepričat, nej spusti, ampak ...  :( Kakorkoli, potem se je potepinčku vseeno nekako uspelo izmuznit, Jaffa pa je gazda odpeljal v blok, ko da ni nič - mislim, čisto nič ga ni kaznoval, ni šel za onim kužkom, ki je seveda pobegnil (smo ga malo iskali, pa ga nismo več našli) ... Najhuje pri tem je, da je ta pes napadalen, resnično, onega je obglodal do krvi, baje je bil tudi sam ves krvav po gobcu, na tleh je ostalo kar nekaj dlake in kapljic krvi, lastnik pa mu nikoli!!! ne da gor nagobčnika. Okej, sej vem, da ga ima na povodcu, samo kaj mu to pomaga, ke ga očitno tudi tako ne obvlada (pes ni spustil, ni se uklonil avtoriteti gospodarja)! Glede na to, da je močna mrcina in vedno, ko vidi kakega psa začne sopihat in vlečt ko konj, se lastniku prav lahko tudi iztrga - in kaj bo potem z njegovo tarčo  :'(.
Vsekakor se mi smili drugi pesek, čeprav, če ima lastnika, bi tudi onega najraje  >:(, ampak tole pa tudi nikamor ne pelje.
Pismo, če že veš, da si ga pri vzgoji neki polomil in si se zafrknil s pasmo, ki je očitno ne obvladaš, bodi vsaj tolk fer, da ne ogrožaš drugih, no! K da je tak problem met nagobčnik gor, vraga! 

Ta pes je znan,  da je agresiven in se je že večkrat stepel, pa ga lastnik še vedno spušča >:( >:( >:(

Lahko besedo ali dve vec o temu Jacku? Mojega petmesecnika je pred kaksnim tednom na PSTju napadel crn pes [bi rekel da spada med ovcarje] po imenu Jack.

Mar govori pogovor o njemu?
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: tajka na 30 Avgust 2009, 12:11:36
Mene in tajo je tudi napadla psica, ko smo šle mimo hiše se je kar na enkrat za nama pokazala OGROMNA mešanka z nemškim ovčarjem.Brez vsake "grožnje" se je zapodila proti nama in svoje čekane zasadila nič hudega sluteči taji.Zdi se mi da sem bila v takem šoku,da sem tajo NESLA skoraj 200 metrov,pa je imela okrog 19 kg (takrat  je bila stara 6 mesecev) Tako je taja takrat dobila 7 šivov in dranažo!!!

Ampak psica ni nič kriva, saj je po mojem mnenju VSEGA kriv LLASTNIK ,ki je ni vzgajal.Aha ,pa namesto,da bi se mi lastnik vsaj opravičl ,raje pogleda v drugo stran,mislim halo >:( :-X :-X
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: Simona_Dina na 30 Avgust 2009, 12:42:51
Evo-pri nas je blo isto. Sosedova psica je bla odvezana (mislm da je neki podobnga belgijskemu ovčarju)-kao nek policijski pes. In pride in mi pred mojo bajto na MOJI parceli napade MOJO Dino! Dina je mela samo nekej lukenc v vratu, mat si je pa nogo zlomila ko je probala brant Dino. In potem tisti lastnik pride prinese liter vina oh kako si kej gor dol in od takrat naprej ni nikol več pršu vprašat kak smo kej, kaj šele da bi pozdravu! In to se je zgodilo 2x in ne samo enkrat!
Naša Dina zdej renči čisto na vsakega psa ki ga ne pozna, ni važno al je pes al psica...
Ma gdo kakšno idejo kako to odpravt?
Laja, renči, dlako po hrbtu ma čist naježeno... vsi me samo grdo gledajo ko grem po mestu nasprehod pa samo moj kuža renči na druge :(
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: simi na 30 Avgust 2009, 13:32:45

Ampak psica ni nič kriva, saj je po mojem mnenju VSEGA kriv LLASTNIK ,ki je ni vzgajal.Aha ,pa namesto,da bi se mi lastnik vsaj opravičl ,raje pogleda v drugo stran,mislim halo >:( :-X :-X

Seveda psica ni nič kriva, a VSEENO JE TA PSICA NAPADLA VAŠEGA PSA.

Sami smo si krivi, da se to dagaja še naprej, saj je zakon glede tega zelo jasen. Nevaren pes mora biti v pesjaku, na sprehodu mora biti na povodcu in z nagobčnikom.
Če bi tega lastnika prijavili in zahtevali, da se postopek spelje do konca - kar vi kot oškodovanka lahko, potem se bi zadeve počasi začele premikat.

ZATO APEL VSEM, KI VAS JE NAPADEL PES ZA KATEREGA POZNATE LASTNIKE.
Naredite prijavo
Zahtevajte pri vašem veterinarju, da napiše v zapisnik, da je šlo za vgriz druge živali in da to vpiše tudi v register.
Zahtevate od policije in od vet inšpekcije, da se postopek spelje do konca.

Ko je pes enkrat v registru zaveden kot nevaren pes je tretiran popolnoma drugače in tudi vaše možnosti do čisto druge.

LASTNIKI SE BODO SPREMENILI SAMO TAKRAT, KO BO OŠKODOVAN NJIHOV ŽEP!
IMATE MOŽNOST, IZKORISTITE JO!
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: čara na 30 Avgust 2009, 14:22:19
No, sosedovi dve psici sta večkrat spuščene in napadata druge pse. A lahko naredim prijavo, če ne pride do kontakta med psi in mano? Jih uspešno odženem, ampak vseeno je neprijetno in lastniki kljub opozorilom ne dajejo psic na povodce, vsaj ne vedno. Je pa res, da če pravi čas vidim se raje obrnem, ker nočem riskirat.
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: simi na 30 Avgust 2009, 15:08:33
Lahko daš prijavo, ker se počutiš ogrožena. Policaji morajo ukrepat, in tudi izdajo plačilni nalog lastniku. Spomni jih na 5.člen zakona o živallih.


Kaj pravi zakon:

Zakon o zaščiti živali (uradno prečiščeno besedilo) (ZZZiv-UPB2)
Ur.l. RS, št. 43/2007


 I. SPLOŠNE DOLOČBE

5. člen

………
6. Nevarne živali so živali, ki ogrožajo okolico zaradi svoje neobvladljivosti oziroma kažejo napadalno vedenje do človeka.

Povzetek zakona, ki se navezuje na nevarne pse : http://bajka.si/Nevarnipsi.aspx

Samo naša ozaveščenost je tista, ki bo pripomogla k strezniti vseh lastnikov nevarnih psov.
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: tajka na 30 Avgust 2009, 22:35:45
No ja pri nas HVALABOGU nimamo kakšnih  hudih vedenjskih problemov, ko sreča psa,ki jo grdo gleda se raje skrije,pa ma psica skor 30 kil pa je taka boječka,ta moja bučmanka :D
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: aska na 31 Avgust 2009, 09:32:33
Lahko besedo ali dve vec o temu Jacku? Mojega petmesecnika je pred kaksnim tednom na PSTju napadel crn pes [bi rekel da spada med ovcarje] po imenu Jack.

Mar govori pogovor o njemu?
Ne tale pes, ki si ga srečal na PST-ju ni tisti Jack o katerem se je takrat pisalo. Tisti je bil en bull pes in ni črne barve.
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: Lanabela na 31 Avgust 2009, 11:31:50
Citiraj
da je videl, kako je do psa iz sosednjega bloka (neka bull pasma, nisem ziher, ampak že precej poznan po tem, da ni ravno strpen do psov in ljudi!), ki je bil sicer res na povodcu, a brez nagobčnika, pritekel nek dugi pes (bz lastnika  Angry) in ga povoha

čigav žep bi oglobili v tem primeru?
(če boste rekli da tistega, ki je imal psa privezanega, potem lahko kar takoj začnete natikati nagobčnike psom vsi, ki imate malo večje in ne ravno u nulo strpne cucke, zlasti če spominjajo na bule. Ker so a priori oni krivi, če uletavajo cucki brez lastnikov)
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: BaBaLu na 05 September 2009, 20:46:42
V mojem klubu (KD Ljubljana) potekajo tečaji za problematične pse

Na samem začetku sem zasledila tole pa me zanima če so teli tečaji še kaj aktualni?
Zadnje čase mam namreč rahle težave v smislu preveč vase-zagledanega psa in bi blo luštno neki ukrenit na tem področju
ker drugač se lahko samo še v fitnes vpišem da ga bom obvladala  :)

Lp Linda
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: čara na 05 September 2009, 21:10:20
BaBaLu-kaj pa ŠKD Bajka-šolanje za nevarne pse-sej v končni fazi je tvoj blizu tega, če ga stežka obvladaš, mimogrede te lahko kje potegne, in bo spolzek teren-pa dobrodošel izpah.
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: BaBaLu na 05 September 2009, 21:37:37
Nekak nelagodno je pomislt da imam nevarnega psa  ::) vseeno hvala za nasvet,
sigurno bo treba neki narest na tem ker se je že parkrat zgodil da sem šla z njem po tleh, tko da po novem tud sprehod ni več tisto kar je bil ...
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: Roxy na 05 September 2009, 21:49:01
BaBaLu prav tečaja tega ni več, lahko pa se dogovoriš za individualno šolanje: http://www.kin-drustvo-lj.si/default.asp?mID=Menu2&pID=Menu2_07
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: simi na 05 September 2009, 22:08:15
BaBaLu-kaj pa ŠKD Bajka-šolanje za nevarne pse-sej v končni fazi je tvoj blizu tega, če ga stežka obvladaš, mimogrede te lahko kje potegne, in bo spolzek teren-pa dobrodošel izpah.
Čara imamo tudi šolanje za problematične pse. Nevarni psi so na žalost pri nas tisti, ki so že ugriznili in so v registru nevarnih psov. Se pa popolnoma strinjam, da je pes, ki ga fizično niti psihično ne obvladaš nevaren in ne samo problematičen.

Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: čara na 06 September 2009, 10:28:23
Do takrat ga pa na halti navadi in se ga nauči uporabljat-da res ne bo prišlo do poškodbe. Pa čimprej v eno dobro šolo, kjer vaju bojo v red spravli ;)
Naslov: Ko se pes stepe
Prispeval: LIX na 06 September 2009, 21:45:29
Do takrat ga pa na halti navadi in se ga nauči uporabljat-da res ne bo prišlo do poškodbe. Pa čimprej v eno dobro šolo, kjer vaju bojo v red spravli ;)

podpis in pa seveda v šolo čimprej...
srečno šolanje