PeSjanar.Si Forum

Za pesjanarje => Vzgoja in šolanje => Temo začel/a: EucH na 05 Maj 2009, 15:28:55

Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: EucH na 05 Maj 2009, 15:28:55
Mene pa zanima kako ste svojega psa naučili lepe hoje ob kolesu? :)
In ali se kdaj peljete s kolesom in psom npr. na sprehod? :)
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: Love_kokerspaniel na 05 Maj 2009, 21:52:49
Ja če zna poleg je to čist izi.
Jaz vem , da rečem samo poleg potem pa lepo počasi  teče .
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: deteljica na 06 Maj 2009, 07:51:13
Psi ob kolesu navadno lepo tečejo, ker jim hitrost bolj ustreza . Navadit se mora na kolo,da se ga ne boji (najbolje da greš za začetek malo peš ob kolesu) in da ne menja strani. Bolje je,da teče na desni strani- stran od prometa. Zaradi varnosti- če bi kam potegnil je lahko manj zanesljiv pes na haltiju. Vrvico je bolej držati tako,da jo ob morebitnem sunku spustiš.
Dobijo se praktične vzmeti za pripenjanje psa zadaj h kolesu. Uporabniki jih hvalijo,da so praktične in bolj varne- osebno pa nimam izkušenj s tem pripomočkom.
Preden greš kolesarit   ne pozabi psa spustit, da opravi potrebo in se ogreje. Pavzo rabi  potem vsake nekaj km.
Kolesarjenje po asfaltu je nevarno za tace. Predvsem, če je asfalt vroč lahko pridelaš krepke poškodbe blazinic. Zato je bolje  s spom kolesariti po makadamu in kolovozih, po cestah pa zelo zmerno. Ob prometnih cestah se pes tudi preveč nadiha izpušnih plinov, saj je višinsko blizu največjega onesnaženja. Vodenje psa ob prometni cesti  torej naredi več škode kot koristi.
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: Lanabela na 06 Maj 2009, 10:11:24
Naj samo dodam: žal moraš ponavadi do gozdne ali makadamske poti najprej po asfaltu. To je za tace res nevarno, vendar se blazinice s časom zelo utrdijo. (kot povsod je tudi pri tem potrebna postopnost). Moje psice po sili razmer tedensko po asfaltu pretečejo 15 - 20 km. Tudi po vročem ali posoljenem in doslej ni še nobena pridelala nobene poškodbe (če odštejem kakšno mini urezninico, ki se jo je dalo opaziti samo, kadar je bila cesta posoljena in je psico peklo). So se pa že zgodile poškodbe na makadamu, posebej na kakšnem bolj ostrem pesku, če je psica intenzivno vlekla. In sicer je odstopila koža na največji blazinici. Kar je sicer zelo boleče, ampak mrtvo kožo odstrižeš, psu natakneš čeveljček za dober teden, pa je.

Posebni nosilci za pripenjanje psa so menda zelo praktični, vendar jih ne maram. Ker je zelo pogosto najbolj varno psa spustiti, kar najlažje storiš, če povodec držiš v roki. Posebej če ne voziš samo po poljih in travnikih. Ne vem zakaj imajo pešci tako veselje s skakanjem pred kolo ravno takrat, ko imaš zraven psa. In kdor misli voditi psa ob kolesu po kakšnih bolj obljudenih krajih, se lahko kar vnaprej pripravi na zmerjanje dušebrižnikov. Posebno veselje do tega imajo kakšne zavaljene babe, ki se derejo kar iz avtomobilov, ko se vozijo zraven. Zadnjič mi je ena težila par sto metrov in ko se je naveličala mojega ignoriranja je nenadoma zapeljala predme in mi zaprla pot tako, da sem morala spustiti pse (ob prometni cesti!) ker bi jih sicer povozila. Menda so se psice grozovito mučile, ko sem jih terala po vročini (ni bilo niti 20 stopinj, psici pa sta vlekli natanko v takem tempu kot se jima je zdelo, saj sploh nisem poganjala)
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: TibiQ na 06 Maj 2009, 10:49:04
Ne vem zakaj imajo pešci tako veselje s skakanjem pred kolo ravno takrat, ko imaš zraven psa.
Te stvari meni tudi niso jasne. Jazz ima nagnjenje k temu, da voha mimoidoče, če že iz čiste zabave ne skoči nanje ali podobno in ko greva po pločniku mimo nasproti prihajajočega, jo dam ponavadi na svojo levo stran in se pomakneva na levi robnik.. in glej ga zlomka.. po pravilu gre 95% ljudi nasproti prav tako po robu pločnika in dejansko izsilijo da se midve umakneva na desno, tako da se Jazz znajde med mano in njimi.. potem pa tupasto gledajo, če kdaj dobijo šnoflo v rit  ::) :)

In kdor misli voditi psa ob kolesu po kakšnih bolj obljudenih krajih, se lahko kar vnaprej pripravi na zmerjanje dušebrižnikov. Posebno veselje do tega imajo kakšne zavaljene babe, ki se derejo kar iz avtomobilov, ko se vozijo zraven. Zadnjič mi je ena težila par sto metrov in ko se je naveličala mojega ignoriranja je nenadoma zapeljala predme in mi zaprla pot tako, da sem morala spustiti pse (ob prometni cesti!) ker bi jih sicer povozila. Menda so se psice grozovito mučile, ko sem jih terala po vročini (ni bilo niti 20 stopinj, psici pa sta vlekli natanko v takem tempu kot se jima je zdelo, saj sploh nisem poganjala)
Ma kaj to se vam dejansko dogaja?  :o
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: čara na 06 Maj 2009, 11:20:36
Poznam zdravilo za to. Jazz daš ovratnico s špici na ven, sebi prav tako ali pa na roko tisto špičasto zapesnico. Še kako bolj provokativno majico, če bi si zabrila polovico glave, pobarvala na zeleno in dala oreng nos v uhan, arkado in še kam, bi se te take tete v širokem loku izognile. Ima pa tvoja Jazz tako navado kot naša Bina-povohat vse ljudi, nekaterim tudi skočit gor-kar odpravljam.
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: Lanabela na 06 Maj 2009, 11:30:20
Ja, redno in vse pogosteje. Prav bojim se že poletja, takrat psice zanalašč do kože zmočim, da  ( v veliki večini zaležanim babnicam) srčki ne krvavijo preveč. Mogoče smo še bolj na udaru zato, ker je pač splošno znano, da polarci poleti hudo trpijo celo v najgostejši senci. Prijazne razlage, da ti psi tek potrebujejo bolj od hrane in vode, da imajo odlično termoizolacijo, da prenesejo brez problema večjo vročino kot jaz, da tako tečejo brez najmanjše škode že leta in leta, da zaležani samojedi umirajo povprečno pri 8 letih, moje pa doživijo približno še enkrat toliko... so bob ob steno.  Na povabilo, da naj si vendar od blizu pogledajo psice in povedo, če se jim zdijo njihovi izrazi kaj trpeči, pa ponavadi pametno izjavijo, da jim vendar molijo jeziki iz gobcev.

Malo manj so moteči mulci, ki iz avtomobilov ali motorjev mečejo psicam pod noge pločevinke ali se tik za tabo zaderejo kot bi jih dajal iz kože. Da pa vozniki , ki zavijajo na cesto iz stranskih ulic ali dovozov zelo pogosto (namerno ali nenamerno) spregledajo kolesarje je pa tako in tako splošno znano. Je pa bistveno bolj nevarno, če imaš zraven psa (na levi strani - pripelje direktno v psa, ta pa mora imeti izjemno dobre živce, da se ne umakne naravnost tebi pod kolo)

Čara - pomaga tudi če si daš na ušesa slušalke, ne gledaš ne levo ne desno in malce hitreje stopiš.
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: Florinca na 06 Maj 2009, 11:56:28
Lanabela, ne morem verjet, da se stare babe tako spravijo nate. Kaj bi rekle šele zame, ko psici pustim, da teče pred avtom.  :o  :o  :D
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: Lanabela na 06 Maj 2009, 12:03:23
Nisem rekla da so stare.
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: Florinca na 06 Maj 2009, 12:12:58
OK, sorry, površno sem brala.  :-[  :-[   Še vedno sem presenečena, da se to dogaja.
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: Lanabela na 06 Maj 2009, 13:39:07
Mislila sem, da ima večina čisto dober namen in jih resnično skrbi za pse. Dolgo sem se trudila s prijaznimi pojasnili, čeprav so bila brez haska. Potem sem pa po dolgem času končno (naivna jaz) ugotovila, da hočejo samo za vsako ceno uveljaviti svoj prav. Če je treba za to, da bi dosegli svoj prav povoziti pse, pa jih dajmo.

Tiste, ki spuščajo pse iz avtomobilov pa načeloma zelo grdo gledajo. Tam, kjer bi to lahko varno počeli (pod pogojem, da ima šofer nadpovprečno razvit smisel za to, koliko pes zmore - večina pse pregoni) je za avtomobile prepovedano. Tam, kjer se lahko vozijo z avtomobili je pa za pse nevarno. Predvidevam, da se voziš tam, kjer po možnosti nobenga ne srečaš - pa se noben ne more spuščat vate. Poskusi iti enkrat tako čez mesto, pa boš slišala in videla.
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: Florinca na 06 Maj 2009, 14:27:12
To mi prakticiramo po neobljudenem delu LJ Barja.  ;)    ;D  Z mi, mislim fanta, mene in najina psa. Jaz ne vozim, ker nisem izkušena. Fant je za volanom, poti pa so precej neobljudene. Fant jih pozna bolje kot svoj žep in če bi mene pustil kje, ne bi znala nazaj domov. Gemo skoraj vsak teden, ampak vsakič po drugih poteh in samo prepoznam pokrajino, ne bi pa znala do tja ali nazaj.  :-[  Enkrat smo na enem kolovozu srečali dve dekleti sami v avtu, s praznim akumolatorjem in napol obupani, ker nista znali domačim povedat kje sta. Bilo je pozimi in še noč se je delala. Kok sta bili hvaležni, ko ju je fant rešil. Ups, sem off topic.  :-[   :-[
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: Lanabela na 06 Maj 2009, 14:58:26
Vav, to mora biti pa luštno. Čeprav bi bilo meni s kolesom bolj všeč, če bi imela s seboj pse.
Sem pa nekaj slišala, da se vam črno piše: Erjavc je nekaj govoril o zaščiti ljubljanskega barja in je zagrabil bika za roge: barje bo rešil tako, da bo striktno prepovedal tam spuščati pse. ker imajo kosmata ušesa je rekel. O zazidavi, smetiščih in ostalem pa nič. (glasujte zanj, da bo izvoljen v evropski parlament in bo mir pred njim)
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: saba na 06 Maj 2009, 15:51:11
Preden zaideta v politiko na mikro in makro nivoju.. :P

Vidim, da imate vsi bolj velike pse - kaj pa menite o teku zraven kolesa in majhnih/srednjih psih?

Jaz sem probala z mojo (SBTjka, cca 38 plečne višine), resda šele 2x, a sem morala imet jaz v najvišji prestavi in vozit zelo počasi, da sva uskladile tempo in hitrost  ;D

Do sedaj sem kolesarila samo z velikimi psi, tako da niti ne vem ali je za manjše pse to sploh priporočljiva rekreacija in kakšne so lahko posledice?
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: EucH na 06 Maj 2009, 16:53:57
Hvala za odgovore :)
Jst se nikoli ne bom s kolesom peljala po prometni cesti ker se bojim, da bi se karkoli zgodilo. Mi pa smo itak ob gozdo živimo in zeraven je ena makedanska cesta in se kdaj pa kdaj peljeva z mojo kosmatinko z kolesom. Kar dobro ji gre pa čeprav ne zna "poleg". Povelja pa imam "počasiiiiii" na dolgo in "šibej" na kratko (izgovorim).
Če pa je kakšen znanec se pa raje kar ustavim in počakam, da me ne bi vrgla dol iz kolesa :-[
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: Datelj na 07 Maj 2009, 00:57:24
Koliko mora biti pes star, da ga lahko pelješ s kolesom na sprehod oz. tek? Moj je star 5 mesecev in glede na to, kako se giblje, ko je na sprehodu spuščen, bi mu kakšna zelo počasna hitrost verjetno povsem ustrezala, za kratek čas seveda. Kakorkoli hitro jaz hodim, mu je namreč prepočasi, se skozi ustavlja in me čaka.

Sem razmišljala, da bi ga počasi navajala na to, tako, da bi kako minuto vozila v tempu hitre hoje, recimo, nato pa nekaj časa hodila ob kolesu...ali naj še raje počakam, da bo starejši?
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: Florinca na 07 Maj 2009, 08:09:54
Vav, to mora biti pa luštno. Čeprav bi bilo meni s kolesom bolj všeč, če bi imela s seboj pse.
Sem pa nekaj slišala, da se vam črno piše: Erjavc je nekaj govoril o zaščiti ljubljanskega barja in je zagrabil bika za roge: barje bo rešil tako, da bo striktno prepovedal tam spuščati pse. ker imajo kosmata ušesa je rekel. O zazidavi, smetiščih in ostalem pa nič. (glasujte zanj, da bo izvoljen v evropski parlament in bo mir pred njim)

O smetiščih sem tudi jaz brez besed. Na teh naših izletih je tega toliko, da si mislit ne moreš, ampak res mislit ne moreš.  :-X  :'(  Bom enkrat pofotkala. Jaz sem vedno znova zgrožena. Barje je eno navadno smetišče. Teh nekaj ton smeti, ki so jih nedavno pobrali..... ne pozna se nič.  :'(  :'(  :'(  Ampak to je res že druga tema.

Nisem odgovorila o preforsiranju psa, če gre ob avtu. Moja je res en norc kar se tiče teka, sploh nima zdrave mere. Ko odprem prtljažnik, začne lajat in delat kroge od veselja.  ::)  Zato jo precej nazaj držim. Ji ne pusim kaj dosti tečt.

Nikoli pa ne tečeta psa na asvaltni ali prometni cesti. Že samo zaradi varnosti ne. 

Če srečamo še kake sprehajalce (s psi ali brez), gresta psa že kakih 200m prej v avto, se peljemo mimo in na varni razdalji spet iz avta.   

S kolesom in psoma bom šla po barju šele, ko ga bom dovolj dobro poznala. Tako dobro, da bom lahko šla sama. Zaenkrat ne upam. Zdaj, če sem sama, grem z avtom, se nekam parkiram in peš malo naokoli. Kar se tiče spuščanja psov: jagri me poznajo, smo v dobrih odnosih in ker psica divjadi ne ganja, mislim, da noben ne bo delal težav.  ;) 


Datelj, mislim, da za začetek psa privadi hoje ob kolesu. Vsaj jaz sem tako naredila. Psa na povodec in na desno stran kolesa in sva šli počasi peš. Potem pa lepo na kolo in spet zelo počasi  - hitrost hitre hoje npr. Počasi stopnuješ razdaljo in hitrost. Obvezno povodec tako, da ga lahko spustiš, če kaj pride vmes. 

Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: Lanabela na 07 Maj 2009, 10:59:25
Glede velikosti psa: z majhnimi nimam nekih bogatih izkušenj, ampak večinoma so zelo žilavi in vzdržljivi. Če bi me že skrbelo peljati kakšnega psa s kolesom bi me skrbelo pri velikih in težkih, pa predebelih in takih z potlačenimi gobci. Bolj kot velikost je pomembna telesna zgradba, kondicija in pa seveda želja do teka, brez katere ni nič.

starost psa:tako načeloma psa ne smeš peljati ob kolesu preden povsem ne zraste = 12 do 18 mesecev, odvisno od velikosti. Če pa imaš primernega psa, ki ljubi tek, pa če imaš veliko smisla za gibanje psa in nisi niti najmanj nagnjen k pretiravanju, se pa lahko začne učiti po petem mesecu. Ampak: po malem, po lahkem terenu, počasneje in manj, kot bi si želel sam pes. S pretiravanjem lahko narediš zelo veliko škode.

S sprehajanjem psov z avtomobilom je pa tako kot s tekom mladih psov ob kolesu. Načeloma se ne sme in je nevarno in škodljivo - če se ne motim tudi prepovedano (itak je vse, kar je prijetnega ali škodljivo, ali prepovedano ali pa redi). Na tak način, kot ga ima Florinca pa nimam pripomb (razen te, da je na kolesu za vodnika prijetneje). Navsezadnje tudi (predvsem v tujini) vlečne pse kadar ni snega trenirajo tako, da jih vprežejo v terenca. Ampak oni so stručkoti in zelo natančno vedo koliko in kdaj obremenjujejo svoje pse.

Z jagri (tistimi, ki so na svojem terenu) tako ali tako ponavadi ni problemov. Pse, ki se jih redno vodi v njihovo lovišče poznajo in vedo, kateri so problematični in kateri niso.  Tudi si ne predstavljam, kako bi (policaji, redarji, lovci, posebni čuvaji?) učinkovito nadzorovali samotne potke po barju. Ampak veselje ti pa vseeno pokvarijo.
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: deteljica na 07 Maj 2009, 13:58:11
Jaz pse redno spuščam, da tečejo ob avtu. Seveda vem, da je to prepovedano- ampak tudi hodit okoli s spuščenimi je prepovedano ::) in itak je že na svetu prepovedano  ;), tako da sem kronični prekrškar  :-[v vsakem primeru in sem se navadila živet kot glavni kriminalec  :D.
In sicer zato, ker me dnevna pot  pelje ravno po enem neobljudenem gozdnem makadamu in mi je res butsto, da ne bi dodala malo kilometrine , namesto da se peljejo notri. Poraba časa je skoraj enaka, kot če bi sepeljali v avtu, ker je pot v slabem stanju in itak moraš peljat čist počasi ob večni časovni stiski pa pride prav vsak dodatem km sprehoda. Obenem prišparam ča sz aogrevanje na poti na trening, tako daj eizjemno ekonomično  :).Kar pogosto srečam policijski avto in glej čuda- nikoli me niso ustavili ali kaj pohupali  :o Tudi pripomb morebitnih sprehajlcev še nisem doživela- z izjemo histerične vodnice ene rotweilerske psice, ki itak tuli iz razloga, ker so moji psi spuščeni in ne ker sem jaz v avtu, čeprav se njeni ognejo na 3 m in je niti ne pogledajo ;), zato pač ko jo zagledam na obzorju pokličem pse v avto- da ne bi bla slučajno kdaj kriva , če bi staro kap od razburjanja ;D
Psi tečejo preteženo pred avtom oz po robu gozda zraven- tako da jih vidim.
Občasno po isti logiki tečejo za Savo, na Dolenjskem na vikendu ipd ob kolovozih- preden najdemo prostor  od koder bomo šli peš na sprehod oz preden se potem priključimo na glavno cesto
Brez vsakega učenja vsi takoj ko zaslišijo upočasnjevanje pridejo k avtu in vsi reagirajo na hupo kot odpoklic in vsi tako opustijo vohanje ali druge dejavnosti, če slišijo mal več gasa.
Namenoma pa sem jih sprehajala z avtom nekajkart , ko je bil dež in sme morala sabo imet majhnega otroka, ki ni bil izpraven za ven.
Pravzaprav ne razumem zakaj je prepovedano- predvsem s stališča zaščite živali.Če vprašaš moje grejo raje peš kot v prtljažniku. Logično bi bilo,da je prepovedano iz razloga prometne varnosti ampak s smislom zakonov se že davno ne ukvarjam več  :P.
S kolesom pa je pri nas problem v tem,da imam psov več  in da imam kar daleč do površin, kjer bi z njimi lahko kolesarila. Oz niti ni posebne potrebe, ker naberemo potrebno kilometrino že pri drugih dejavnostih in na poti do njih.
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: Florinca na 07 Maj 2009, 14:55:54
Viš, tud pri nas je tako, da psa začneta cvilit in sitnarit, da ju spustva iz avta.  :D  :D

Moja psica se je pridružila teku ob avtu pri dveh letih in čeprav sem bila sprva skeptična, je prav neverjetno, kako hitro se je naučila, da hupa pomeni menjavo smeri ali pa da mora priti h avtu.  :o
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: EucH na 07 Maj 2009, 16:44:21
Koliko mora biti pes star, da ga lahko pelješ s kolesom na sprehod oz. tek? Moj je star 5 mesecev in glede na to, kako se giblje, ko je na sprehodu spuščen, bi mu kakšna zelo počasna hitrost verjetno povsem ustrezala, za kratek čas seveda. Kakorkoli hitro jaz hodim, mu je namreč prepočasi, se skozi ustavlja in me čaka.

Sem razmišljala, da bi ga počasi navajala na to, tako, da bi kako minuto vozila v tempu hitre hoje, recimo, nato pa nekaj časa hodila ob kolesu...ali naj še raje počakam, da bo starejši?

Jst mislim, da bi morala še malo počakati.  :)
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: EucH na 07 Maj 2009, 16:46:17
Koliko mora biti pes star, da ga lahko pelješ s kolesom na sprehod oz. tek? Moj je star 5 mesecev in glede na to, kako se giblje, ko je na sprehodu spuščen, bi mu kakšna zelo počasna hitrost verjetno povsem ustrezala, za kratek čas seveda. Kakorkoli hitro jaz hodim, mu je namreč prepočasi, se skozi ustavlja in me čaka.

Sem razmišljala, da bi ga počasi navajala na to, tako, da bi kako minuto vozila v tempu hitre hoje, recimo, nato pa nekaj časa hodila ob kolesu...ali naj še raje počakam, da bo starejši?

Jst mislim, da bi morala še malo počakati.  :) Dobro pa je da ga navajaš lepe hoje ob kolesu že zdaj.  Da hodiš ob kolesu seveda pa lahko malo poženeš kolo tako da pes hodi malo bolj počasno hojo.
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: Datelj na 08 Maj 2009, 01:17:35
Hvala, bom vzela zelo na izi, ko se bom lotila...čez kak mesec verjetno, ko porihtam kolo.  ;)
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: Nika na 08 Maj 2009, 10:57:53
saba, jaz sicer nisem kolesarila, sem pa rolala z mojo kokeršpanjelko parkrat na teden po približno dve, tri ure. Mogoče zgleda veliko, a če sem prišla že po eni uri domov, tamala sploh ni hotla čez vrate it, ampak sam nazaj vleeeeeečt. Isto bi lahko šla na kolo pA psica zraven, sam to nama ni bilo tako zanimivo
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: TibiQ na 11 Maj 2009, 09:21:19
Psi ob kolesu navadno lepo tečejo, ker jim hitrost bolj ustreza . Navadit se mora na kolo,da se ga ne boji (najbolje da greš za začetek malo peš ob kolesu) in da ne menja strani. Bolje je,da teče na desni strani- stran od prometa. Zaradi varnosti- če bi kam potegnil je lahko manj zanesljiv pes na haltiju. Vrvico je bolej držati tako,da jo ob morebitnem sunku spustiš.
No, mi smo včeraj končno poskusili peljati Jazz ob kolesu na neki makedamski poti. Je šla kar lepo, kljub vsemu pa zadeva ni najbolj varna, tako da vprašanje koliko bomo prakticirali.

Je že res, da imaš vrvico tako, da jo ob sunku spustiš in da tudi hitrosti niso bile velike, pa vseeno se (vsaj pri mojem teletu) lahko mimogrede zgodi da v trenutku zamenja smer (srečamo psa,..),.. sunek je nenaden in nepričakovan in znaš fino odletet po tleh. Na srečo nismo, ampak se lahko hitro zgodi.

Kakšne izkušnje imate vi s tem?
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: simi na 11 Maj 2009, 09:30:51
Pri večjih psih je dobro, da te pes uboga na povelje stoj ali prostor.
Jaz sem še lani obe naenkrat "vpregla". Letos se mi zdi, da je Ajša že malo prestara za ta hec, čeprav se tega ne zaveda.
Sem imela pa obe spuščeni in sta tekli ob kolesu. Na začetku smo šle itak čisto počasi, da sta bolj kot ne hodile. V tem času sta se segrele, opravile fiziološke potrebe. Potema pa sta tekli v kasu, vmes sem naredila par šprintov, pa spet kas, potem pa ohlajanje do te mere, da sta spet hodili ob kolesu.
Vsi moji psi so tekli ob kolesu. Dokler sem imela samo enega, je bil vedno naučen povelja dol s ceste, tako da sem jaz vozila po cesti, pes pa je tekel po robu pločnika oz. tam kjer ga ni bilo po robu ceste. Tam kjer je bilo preveč prometa je bil pes na povodcu. Samo je pa res, da so se vsi na povelje stoj ustavili ne glede na motnjo.
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: saba na 11 Maj 2009, 09:43:18
saba, jaz sicer nisem kolesarila, sem pa rolala z mojo kokeršpanjelko parkrat na teden po približno dve, tri ure. Mogoče zgleda veliko, a če sem prišla že po eni uri domov, tamala sploh ni hotla čez vrate it, ampak sam nazaj vleeeeeečt. Isto bi lahko šla na kolo pA psica zraven, sam to nama ni bilo tako zanimivo
Za nama je že par kolesarskih tur, trajajo največ pol ure naenkrat, peljem zelo počasi in pesjanarka na koncu sploh ni utrujena  :o, še več, se mi zdi, da ima vsakič več energije  :D
Včeraj na primer: zjutraj polurni tek ob kolesu, potem ene 8 ur norenja brez pavze na Krimovem poligonu (ko so jo imeli vsi prisotni psi že dovolj, je šla pa še mimoidočega pozdravit in povabit k igri  :D ) in na koncu še pol ure teka ob kolesu domov. Potem je pa bila utrujena  ;D Danes bo počivala, jutri pa spet kakšna krajša tura ob biciklu.
Se mi zdi , da če vozim v približno takem tempu kot če bi tekla in Lola zraven teče (kas, ne galop) potem to zanjo ni preveč utrujajoče. V začetku je bilo par nepričakovanih spreminjanj smeri, pa ustavila bi se ob kakšenm psu, ampak je tega z vsako vožnjo manj.

Tako, da ni prehitro za obupat, TibiQ. Glede na to, da je tvoja bolj velika, lahko v primeru motnje malo pospešiš tempo, jo malo vzpodbujaš, pa bo hitro pozabila na mimoidoče  ;) Možnost padca pa obstaja vedno, tudi brez psa  :P
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: Lanabela na 11 Maj 2009, 11:10:45
Velika večina psov zelo hitro "samih od sebe" ugotovi, da ni dobro zavijati levo ali desno, če vidijo kakšno kuro ali mačka. Edino kar naredijo je, da pospešijo tempo naravnost. Prav tako večina psov dobro ve, kdaj so privezani in kdaj ne, pa takrat, ko so na povodcu brez nekega dodatnega učenja "jemljejo" razne količke, luči...s prave strani. Tudi ni potrebno prav veliko ponovitev, da ugotovijo, da je nenadno ustavljanje skrajno neprijetno.

Je pa, kot je napisala že Simi ne samo dobro ampak kar nujno da pes obvlada "stoj" v kakršni koli obliki (vseeno je ali se ustavi, vsede, vleže). Pa kakšno povelje za to, da gre čim bolj na rob tudi. Pri nas je v uporabi "pločnik", ki je v bistvu sinonim za "desno".

Zaradi psa sem s kolesom odletela samo enkrat.  Ko sem poskušala hkrati voziti kolo, voditi psqa in odgovoriti na telefonski klic. (psica je opazila, da držim balanco z desno roko - v kateri je tudi povodec- in smatala, da sem povodec izpustila. In se je ustavila. Odletela sem kot krava. Sicer ne meni, ne kolesu in ne telefonu ni bilo nič, so pa imeli delavci na bližnjem gradbišču obilo zabave.)

Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: simi na 11 Maj 2009, 11:15:30


Zaradi psa sem s kolesom odletela samo enkrat.  Ko sem poskušala hkrati voziti kolo, voditi psqa in odgovoriti na telefonski klic. (psica je opazila, da držim balanco z desno roko - v kateri je tudi povodec- in smatala, da sem povodec izpustila. In se je ustavila. Odletela sem kot krava. Sicer ne meni, ne kolesu in ne telefonu ni bilo nič, so pa imeli delavci na bližnjem gradbišču obilo zabave.)



 :o :o :o :D no to preverjeno res ne gre, sploh če je vmeš še prometni znak. Zanimivo, da se tudi meni ni nič zgodilo. Telefon je delal, jaz sem bila pa pokrita s biciklom. Pes je pa stal kot okamenel. Smeha polna hiša :o :D :D
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: saba na 11 Maj 2009, 12:54:22
:o :o :o :D no to preverjeno res ne gre, sploh če je vmeš še prometni znak. Zanimivo, da se tudi meni ni nič zgodilo. Telefon je delal, jaz sem bila pa pokrita s biciklom. Pes je pa stal kot okamenel. Smeha polna hiša :o :D :D

 :D :D :D :D :D Sta pa inovativne!! Upam, da bodo te vratolomije nam prihranjene  :P
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: Lanabela na 11 Maj 2009, 13:28:57
Ja veš, nekateri se znajo učiti na napakah drugih, nekateri pa moramo vse poskusiti na lastni koži.
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: deteljica na 11 Maj 2009, 14:08:10
Jaz sem dobermana mirno brez slabe vesti  pripela na bodečko za tek ob kolesu  :-[. Ovratnica je bila itak ves čas ohlapna, tako da ga ni nič motila, ob prvem poskusu sunka, pa je ugotovil, da je neprijetno tudi njemu, ne samo meni  :P.
Ampak dandanes bi  folk nabrž močno zgroženo gledal, ko pravite, da je itak sam tek ob kolesu za mnoge v kategoriji "mučenja živali"  :D.
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: saba na 11 Maj 2009, 14:16:10
Ampak dandanes bi  folk nabrž močno zgroženo gledal, ko pravite, da je itak sam tek ob kolesu za mnoge v kategoriji "mučenja živali"  :D.
Res je. Komentiral me ni nobeden, samo da vidiš tiste poglede, pa ti je vse jasno. Pa čeprav sem vozila tako počasi, da je bil vsak malo hitreje hodeči pešec hitrejši od naju  :-[ Samo, da psu jezik moli iz gobca, pa je že revček  ::)
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: TibiQ na 11 Maj 2009, 14:18:58
Pri nama stoj tudi že kar deluje (ok, res še ni 100%, je pa nekje 90%) ampak to ni problem.

Problem je, da pri mojih refleksih (saj veš.. crknjen konj in to) in kakšnem zajcu ali mački iz grmovja, predno bi se jaz stoj zadrla, bi bila verjetno že v kakšnem jarku. :-[

A pa ta bodečka res tako učinkovito deluje. Imam nekako občutek, da ko je maček v igri, ne bi dosti pomagala.
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: simi na 11 Maj 2009, 14:24:45
Deteljičin primer je čisto ok. Pes se nič ne muči je pa 100% ubogljiv.

Sedaj so ovratnice že take, da se sploh ne opazi, da je bodečka. Ena izvedba je še mene na začetku nategnila ;)
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: TibiQ na 11 Maj 2009, 14:37:38
Mene nič ne moti sama uporaba bodečke v takih primerih, tudi če se na daleč vidi da je bodečka.. motilo bi me edino, če bi šele potem v jarku ugotavljala, da ne deluje  ;) :D
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: simi na 11 Maj 2009, 14:40:14
skor se ne bi znašla v jarku, ker deluje.
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: Lanabela na 11 Maj 2009, 14:42:43
Se strinjam. Samo če bi res orenk zakopal, bi znalo biti grdo. In če delaš na ta način, se lahko od kakšne vleke kar posloviš - bo pač lepo na poleg tekel ob kolesu.. Je pa karkoli vključno z bodečko in haltijem bolje od zatezne ovratnice. Pa še nekaj - če voziš tam kjer je promet je bolje, da pes ne pazi preveč kje ga bo kaj zabolelo, če bo naredil napačen gib.
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: deteljica na 11 Maj 2009, 14:58:31
Se strinjam. Samo če bi res orenk zakopal, bi znalo biti grdo.
niti ne- sej te bodečke so precej tope , sploh ni take panike kot ljudje mislijo.
Sem videla na treningi obrambe že modele, ki so pozabili katero vrvico imajo kje pripeto in je pes nagosko vlekel in se zaganjal na bodečki,kot da je navadna široka usnjena. Niti ni poakzal,da mu kaj fali niti ni bilo nikoli nobene poškodbe. Z razliko od zatezne,ki mečka tkivo in guli dlako,se bodečka umakne(zdrsnejo zobci)  žilam,kitam, dlake ne poškoduje  itd, prebode pa ne kože.
Edino kar je ob res močnem sunku se zobki zravnajo in ovratnica popusti.  Ampak za tak sunek mora bit pes privezan na fiksem objekt , pri kolesu te nevarnosti ni.
Mogoče bi se v današnjih časih odločila tudi za halti- kaj vem, takrat jih še ni bilo. Tako, da nimam primerljive izkušnje. Vsekakor sem tolk lahka,da ne vem če bi si upala težkega psa (kaj šele več ) na navadni ovratnici v prometu  ob kolesu vodit.
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: TibiQ na 11 Maj 2009, 15:12:07
No, ob cesti se jaz ne nameravam vozit v nobenem primeru, samo na teh gozdnih makedamih so pa drugačna presenečenja. Sicer bi bilo še najbolje, če bi bila spuščena, ampak je pa žal preveč sprehajalcev z otroki, ki jim tudi ni všeč, če jim kakšen velik črn pes pride lubčka dat.
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: Florinca na 12 Maj 2009, 07:58:25
Ob ceti grem jaz VEDNO dol s kolesa in greva peš. Ko prideva spet na neprometno cesto, pa nazaj na kolo in Floro (največkrat) spustim s povodca.  ;)  Kar se tiče drugih sprehajalcev in psov, se moja vedno na daleč umakne - zato je tud zame bolj praktično, da ni na povodcu - bi me vlekla čez pol polja.  ::)
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: Rika na 04 Avgust 2010, 08:27:12
Živjo,

eno vprašanje: Je res sprehajanje psa ob kolseu zakonsko prepovedano? Ali kdo kaj ve o tem?

Hvala
in lep dan
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: airedale10 na 19 Junij 2011, 15:48:08
Jaz sem se pa prav navdušila za ta način aktivnosti...pred nekaj tedni sem z Dixom (6-letni mešanec z ZP-jem) poskusila. Ker naj bi pes tekel ob desni kolesa sva najprej oba hodila ob desni kolesa, jaz pa sem kolo le peljala ob sebi. Potem sem šla na drugo stran (levo) on pa je ostal na desni in peljala kolo ob sebi. Potem sem šla na kolo a sem imela noge na tleh. Nato sem samo malo zavrtela... Potem sem kolo peljala naprej in šla nato po psa da smo se peljala nazaj. Potem smo šla tudi naprej (po asfaltu) in nisem ga še naučila po makadamu. Sem pa zelo presenečena. Kadar sem bila na kolesu in noge le stavila na pedale, enkrat zavrtela... je malo vlekel, ko pa sem se prav zapeljala pa je šel zelo pridno, ignoriral mačke... Učim pa ga da teče poleg ne pa da vleče. Povelje pa je ob kolesu. Njega tek ob kolesu zelo veseli. Me pa zanima če ni mogoče prestar za to saj naj bi imeli ZP-ji težave s kolki?
Od tega da je prepovadano nič ne vem a se nisem poglabljala. Upam da je dovoljno.
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: rapgirl na 19 Junij 2011, 15:54:49
Boljše je, da če se pes ni bil prej navajen veliko gibati, začneš počasi. Mehka podlaga (trava) je veliko boljša za pasje sklepe. Za kolke pomojem ne more škoditi. Kvečjemu si utrjuje mišice na zadnjih nogih (da mu držijo kolke skupaj, če nima vredu kolkov recim). Ni pa potrebno pretiravati pri dolžini in hitrosti. ;)
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: Lanabela na 19 Junij 2011, 16:14:22
Za kolke je ok, samo moraš prilagoditi dolžino in hitrost sposobnostim psa. Ni pa dovoljeno - sprehajanje psa s kolesom je prepovedano in če naletiš na hiper sitnega polcaja ti lahko napiše kazen.
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: melona na 19 Junij 2011, 18:53:54
Samo kaj natanko naj bi pomenilo "sprehajanje psa s kolesom"?  ???
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: Lanabela na 19 Junij 2011, 19:13:38
Ja seveda, peš ob kolesu ga lahko sprehajaš, voziti se pa ne smeš. Če že ravno hočemo biti natančni.
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: melona na 20 Junij 2011, 11:34:46
Bedarija. Zakaj bi si kdo sprehod otežil z dodatnim predmetom, ki ga je treba potiskati za seboj...?! Eh.
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: *Gina* na 20 Junij 2011, 13:07:44
hehe no pol morm še to pazit  ;D  ;D nisem vedla, da to tudi ni dovoljeno. Pa s kolesom včasih tud 2 peljem, sam na srečo mi policaji še niso nič rekli. Ne vem, kako naj drugače zmatraš pse, ki jim sam hoja ni dovolj??

Zletela s kolesa sem do sedaj samo enkrat in to pri moji psici, ko si nikoli nebi mislila  ;D ;D nisem bla pozorna, pa se je kar naenkrat ustavla, da bi se popraskala, nisem pa recimo nikoli padla pri najboj divjih psih, takih ki vlečejo, ki bi se za psom zagnali itd, zto kr si pri takih psih bolj v pripravljenosti, moja gre pa vedn tok lepo zravn, da sem možgane na pašo dala in je sploh nisem mela hmerk  ;D Jaz se nebi bala drugače, da bi padla s kolesa, itak jim dandanes lahko magar halti gor daš in mimo psov gre po mojih izkušnjah veliko lažje, ker samo pospešiš in more pes tebi poskušat sledit, nima časa, da bi se za drugimi psi zaganjal.
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: deteljica na 20 Junij 2011, 13:30:25
Sam tolk: Novi zakon (prometni) prepoveduje, da vodiš psa ob kolesu.
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: *Gina* na 20 Junij 2011, 13:42:42
To naj bi veljalo samo za mesto ali tudi velja, če se pelješ po kakih gozdnih poteh? No prepovedano ali ne, nekako si ne znam predstavljat, da bi jih samo peške šetala, rolerji in kolo so vsaj parkrat tedensko obvezna oprema, če ne skoraj vsakodnevna (odvisno od vremena).
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: Lanabela na 20 Junij 2011, 13:49:01
Ja tako je to: vse kar je prijetno je ali škodljivo, ali prepovedano ali pa redi.
No saj izrecno prepovedano zaenkrat še  ni. Pse vozim s kolesom že odkar pomnim, tudi po dva, pred leti sem vodila tudi po tri, tudi po mestu, brez vsakega incidenta. Nobenih težav s policaji. Ampak zadnjič me je ustavil en mlad polcajski važič: imela sem samo eno psico, vozila sem  dovolj počasi, po kolesarski stezi po pravilni strani, psica je tekla lepo ob meni, po desni strani, skratka vse po regelcih. Polcajček je trdil, da sem v prekršku, ker se psa ob kolesu voditi ne sme. Ker nimam ravno na odmet denarja in ker bi me lahko štrafnil še zato, ker nisem imela s seboj osebne, raje nisem preveč jezikala in sem šla do prvega vogala peš. Doma sem šla gledat cpp: izrecno prepovedano sicer ni, a bi me vseeno lahko štrafnil, ker 1. voditi živali ob vozilu ali iz vozila ne smeš (in kolo je vozilo, če je polcaj dost zuprn) in 2. na kolesu ne smeš imeti nič kar bi lahko oviralo vožnjo, vključno s torbami, cekarji in dežnikom. Zuprn polcaj lahko komot sem prišteje še psa. Za sedaj.
Če bo v novm zakonu izrecno prepovedano, mi ne bo ostalo drugega, kot vedno nositi s seboj osebno izkaznico, da me ne bo štrafnil še bolj kot sicer, pa plačevati kazni, če me bo začopatil kakšen zoprn.

Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: čara na 20 Junij 2011, 14:31:24
Do sedaj ni nikakršnega zakona, po katerem bi bilo obvezno imeti s seboj osebni dokument (izjemoma vozniška, kadar voziš avto). Ti lahko kolesariš ali se sprahajaš brez kakršnegakoli dokumenta. Ne sme ti napisat višje kazni zaradi tega.

Gina, jaz bom tudi čez kako leto, dve imela bolj aktivno pasmo, ki rabi akcijo. Rolerji, kolo in pa prosto tekanje za žogami, frizbiji bo na dnevnem spisku. Bom že našla kaka polja, gozdove, ki niso javna površina in bo kamot spuščen.

Sicer če naletiš na normalnega policaja, ki vidi, da tvoj pes ne dela škode, uboga, ti ne bo napisal kazni zaradi štrika ali kolesa. Vsaj jaz še nisem doživela tega.  ;)


no SG župnik konstantno svojega mlamuta sprehaja kar iz avta in vozi za njim-nobene kazni ni dobil.  :D Prednost življenja v manjšem kraju.
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: Lanabela na 20 Junij 2011, 15:26:10
A ni škoda, da sprejemajo take zakone, da še dihat ne moreš več, če se jih hočeš striktno držati?
Zdej ne vem ali mi lahko napiše kazen če sem brez dokumenta ali ne, lahko mi pa vsekakor fino zateži - pa saj pravim, če imaš poln tošl se lahko prerekaš s polcajem, če ne pa bolje da ne. Doslej mi v več kot 30 letih ni noben težil, zdaj so pa kar začeli - meni sicer samo eden, ampak drugim pa kar,  ne samo kolesarjem ampak tudi rolerjem.
Ti močno odsvetujem nabavo aktivnega psa, razen če tečeš maraton. Legalno zdaj aktivnega psa drugače razgibati ne bo več mogoče (razen mogoče na tekočem traku).
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: Lanabela na 20 Junij 2011, 15:54:07
Ps: danes v Delu odličen članek na to temo (Kaznovalna strast je postala ena najmočnejših odvisnosti«..)
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: Mr_Globus na 20 Junij 2011, 16:03:51
Rolarjem tudi? Ker rolar je pešec kolkov vem  ???
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: Lanabela na 20 Junij 2011, 16:06:35
ja, pa jim vseeno težijo.
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: Nika na 20 Junij 2011, 16:28:01
Do sedaj ni nikakršnega zakona, po katerem bi bilo obvezno imeti s seboj osebni dokument (izjemoma vozniška, kadar voziš avto). Ti lahko kolesariš ali se sprahajaš brez kakršnegakoli dokumenta. Ne sme ti napisat višje kazni zaradi tega.

Od kje ti to? Sem bila do zdle prepričana, da je zakonsko obvezno s seboj nosit osebni dokument.. Sicer mi še res noben ni zatežil, ustavili in zahtevali dokumente so nas le enkrat in na pošten odgovor "nimam osebne, mam pa kresničko" odpeljali naprej brez kompliciranja  ;D
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: delfinčika na 20 Junij 2011, 16:43:17
Bo treba v ilegalo  :( ::)
Butasti zakoni, Maco sem sicer začela učit laufat ob kolesu, ampak zdaj ne vem al naj odneham al ne  ::) Midve se itak voziva večinoma po poti spominov  tam pa ni policajev, itak pa jaz skoraj vsak teden vidim enega, ki aktivno kolesari skupaj s psom  ::)  ;) Kolesari po PST in do zdaj mu še ni nihče zatežu  ::) 
No, pa tut v glavnem je velik 'pasjih' kolesarjev na PST-ju.
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: Lanabela na 20 Junij 2011, 17:10:36
Ja sej se tudi mamce v štacuno vozjo s kolesom pa cekarje trogajo nazaj, pa jim je  doslej silno redko kdo zatežil (so pa že tudi plačevale kazni za cekarje, tko ene pol pokojnince).
Žalostno je, da nas silijo v nespoštovanje zakonov. Stvari, ki si jih povsem brez škode za kogarkoli počel leta in leta sicer počneš še naprej, samo užitka ni več tistega tapravega.
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: čara na 20 Junij 2011, 18:15:17
Od kje ti to? Sem bila do zdle prepričana, da je zakonsko obvezno s seboj nosit osebni dokument.. Sicer mi še res noben ni zatežil, ustavili in zahtevali dokumente so nas le enkrat in na pošten odgovor "nimam osebne, mam pa kresničko" odpeljali naprej brez kompliciranja  ;D

Iz ustavne ureditve, nam je profesor povedal.

K sreči imamo v lasti 2ha travnika, mi živa duša tukaj ne more zatežit. Pa tudi sicer poznam nekaj privat travnikov, kjer bom imela in že imam manj aktivnega psa fraj.

Vedno več neumnih zakonov imamo.  >:(
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: Lanabela na 20 Junij 2011, 20:30:34
Pa ne vem če drži. Prav v omenjenem članku je opisan absurden (zaenkrat hipotetičen) primer: upokojenec zjutraj nese smeti v kanto, se zmoti in vrže v napačen zabojnik. Ima smolo in je zaloten, prekrškovni organ mu napiše listek za 400€ in ker pri sebi nima osebne, ga oglobi za nadaljnih 400€. Tudi se spomnim ko so pred parimi leti napisali kazen imamovi ženi, ki je bila na dvorišču brez osebne (samo če se prav spomnim, so takrat zagnali cel halo).
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: bev na 21 Junij 2011, 08:54:09
Zakon o osebni izkaznici - 3.člen:

Osebno izkaznico ali drug uradni identifikacijski dokument, na katerem so navedeni točni osebni podatki, na katerem fotografija izkazuje imetnikovo podobo in ki ni poškodovan oziroma obrabljen, mora imeti državljan pri sebi, razen kadar bi bilo glede na okoliščine to nesmotrno, in ga na zahtevo uradne osebe, ki je po zakonu za to pooblaščena, dati na vpogled za preverjanje istovetnosti.

50-200 eur kazni, če ga nimaš pri sebi - 24. člen
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: deteljica na 21 Junij 2011, 09:11:03
kako pa dokažeš nesmotrnost ?
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: bev na 21 Junij 2011, 10:47:14
težko  ???

Spet cvetka naše zakonodaje; upam, da se ravno zaradi te nejasnosti ne bo preveč striktno izvajala.  ::)
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: airedale10 na 21 Junij 2011, 10:50:19
Ste malo zašli s teme... midva kolesariva na zelo kratke razdalje, samo da se navadi saj on potrebuje veliko gibanja. Super da je to dobro za kolke, ker njega smo dobili malo nepremišljeno. Najprej so ga prodajali v košarici po Ljubljani, potem je njega in sestrico kupil stric iz vasi in potem smo mi slišali zanj. Sestrica pa je drugi dan umrla saj se je nanjo ulegla krava. Pred kratkim sem zvedela da naj bi bil Dix kao čistokrven brez rodovnika tako da me malo skrbi za zdravje. Sicer pa če nič ne pokaže in je ok nima biti kaj preveč narobe...
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: melona na 21 Junij 2011, 15:29:34
Ja tako je to: vse kar je prijetno je ali škodljivo, ali prepovedano ali pa redi.

Pa koliko (boleče) resnice je v tem.  ::)
Če bo v novm zakonu izrecno prepovedano, mi ne bo ostalo drugega, kot vedno nositi s seboj osebno izkaznico, da me ne bo štrafnil še bolj kot sicer, pa plačevati kazni, če me bo začopatil kakšen zoprn.
Ali pa kolesariti izven civilizacije, hehe.  :P
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: Lanabela na 21 Junij 2011, 19:53:01
Preden prideš izven civilizacije, moraš najprej vsaj malo kolesariti po civilizaciji.

Sicer je možnost, da te kakšen zoprnež začopati in oglobi majhna, vseeno pa bi izrecna prepoved potegnila za seboj nekaj zelo zoprnih posledic. nekaj podobnega kot pri spuščenem psu: če imaš spuščenega psa, si kriv za vsak incident, ne glede na to, kdo je dejanski krivec. Celo če imaš psa spuščenega tam, kjer je  po zakonu zaenkrat še lahko spuščen (kjer ni veliko ljudi ali na privat zemljiščih).
Že zdaj se vse bolj pogosto dogaja, da hodijo po kolesarski stezi skupine pešcev, ki se niti slučajno nočejo umakniti, da brcajo proti psu, mečejo vanj piksne, namerno skačejo pred kolo ali pa spuščajo pod kolo cucke na fleksiju. Zdaj jim še lahko zagrozim s policijo, potem nič več. In v vsakem primeru bi plačala jaz. Lepo. Da o zafrustriranih bajsah (doslej so bile vedno debele ženske) ki se jim ubogi cucki strašno smilijo ker morajo teči ne izgubljam besed. Do zdaj so lahko samo klobasale,  potem bi imele možnost za prijavo.

Sicer nisem nikjer nič našla o tej prepovedi. Če je res, je povsem nesmiselna (koliko kolesarjev s psi je pa povzročilo kakšno resno nesrečo? jaz se ne spomnim nobene, se pa spomnim kar nekaj primerov, ko je pes potegnil peš sprehajalca pod avtomobil/vlak.) Ampak...če celo dežurni kinolog smatra vodenje psa ob kolesu za skrajno nevarno početje....
Naslov: Vožnja skolesom in psom
Prispeval: delfinčika na 22 Junij 2011, 22:31:00
No, glede cekarjev... ::)
Jaz na poti iz šole ponavadi vsaj enkrat opazim kkšno žensko s cekarjem, Mercator vrečo,... na balanci  ::) :)
Pa se še nobena ni prevrnla.