PeSjanar.Si Forum

Za pesjanarje => Zdravje => Temo začel/a: mary na 12 Marec 2006, 15:27:44

Naslov: Inkontinenca (uhajanje urina)
Prispeval: mary na 12 Marec 2006, 15:27:44
Temo sem odprla, ker se mi vedno bolj dozdeva, da se to dogaja moji psički. In sicer, ko leži na postelji. Ko pa vstane je pod njo lužica. Od začetka sem mislila, da se nalašč polula, a videti je, da ni tako? ??? Odkrila pa sem še nekaj. Če leži na tleh, torej na trdem, se je to ne dogaja, ko pa je na postelji, blazini oz. mehki stvari pušča lužice :-\ Najbol čudno se mi pa zdi, da se to dogaja le čez dan ??? Ponoči celo noč prespi na moji postelji, pa ni zjutraj nikoli sledi, da bi ji kaj ušlo.
Bi to lahko bila inkontinenca ali je kaj drugega?
Ima kdo s tem izkušnje? Prebrala sem, da zelo pomaga nek sirup (propalin?)?

Sicer pa gremo naslednji teden do veterinarja na pregled, da vidimo, če je to res to.
Naslov: Re: Inkontinenca (uhajanje urina)
Prispeval: Urška na 12 Marec 2006, 16:06:14
Najprej je potrebno izločiti vse možnosti vnetja, predno se spravite na zdravljenje inkontinence.
Naslov: Re: Inkontinenca (uhajanje urina)
Prispeval: *nastja* na 14 Marec 2006, 20:06:59
Kaj pa če sanja da je zunaj in da se pripravlja na počep pa ji uide .
To sem že slišala da se je ljudem tudi dogajalo. Da so sanjali da so na wc-ju pa so se polulali.  ;)
Naslov: Re: Inkontinenca (uhajanje urina)
Prispeval: maja01 na 14 Marec 2006, 22:14:11
Kot je rekla Urska, najprej izlocite morebitno infekcijo urinarnega trakta. Pa pojdite na pregled prej kot naslednji teden, ker ce gre za infekcijo, se do takrat lahko ze fino zakomplicira ... (ce ti ne uspe pelajti psice prej, nesi vsaj pregledat urin - ki pa naj bi bil jutranji in cim bolj svez)
Drugace pa ja, v vecini primerov pomaga sirup Propalin.
m.
Naslov: Re: Inkontinenca (uhajanje urina)
Prispeval: Bučka na 15 Marec 2006, 15:32:08
Urin ujemite v čist lonček in ga potegnite v svežo šprico (brez igle) in jo zaprite. tako bo ostal nekontaminiran, seveda ne tri dni. Pri inkontinenci je treba najprej izključiti obolenje ledvic, vnetje urogenitalnega trakta, potem pa glede na dozo spuščanja zdravit inkontinenco. Pri propalinu je treba omeniti, da ni nedolžna stvar in ima psica lahko hude stranske učinke, na kar morate biti zelo pozorni, posebno ker se predpisuje po tekočem traku! Pri nas je pri inkontinenci dobro pomagal homeopat, saj je Bučka propalin zelo slabo prenašala.

LP, Maša
Naslov: Re: Inkontinenca (uhajanje urina)
Prispeval: mary na 15 Marec 2006, 20:11:24
Zahvaljujem se za vse odgovore. Glede na to, da tole traja že dalj časa (začelo se je pred kakim letom in se zgodi na vsake toliko časa), se mi zdi, da ni vnetje. Vendar bomo šli čimprej na pregled.

Sem še malo raziskovala kaj bi to lahko bilo. Tole sicer ne paše v to temo, vendar bom vseeno napisala sem, ker se navezuje na moj prvi post v tej temi, pa lahko prestavite, če se vam zdi primerneje.
Slišala sem, da bi bilo lahko krivo tudi to, da se psica z neko mislijo tako vzburi, da se začne lizati in s tem posledično pride do vrhunca in do izliva (po domače bi temu rekli, da ji pride). Pa me zanima, če je to mogoče? Kajti, ko sem kasneje razmišljala, sem res prišla do tega, da se je Zara vedno lizala, ko pa se je umaknila, je bilo pod njo mokro. Najprej sem mislila, da se liže, ker ji je neprijetno zaradi mokrote (če bi ji ušlo), vendar se mi ta teorija zdi bol vrjetna, kajti tisto kar pusti za sabo nikoli nima takega vonja kot urin.
Zanima me torej, če je ta teorija sploh možna ali se je oseba, ki mi je to povedala, le norca delala? ???

Lp
Naslov: Re: Inkontinenca (uhajanje urina)
Prispeval: Nika na 15 Marec 2006, 20:15:32
Psica obicajno svoje mladice lize po trebuhu, da jim spodbudi uriniranje. Mogoce je na tem kaj?

Ima pa "inkontinentni urin" res cisto drugacen (nagravzen) vonj, kot pa navaden.
Naslov: Re: Inkontinenca (uhajanje urina)
Prispeval: maja01 na 15 Marec 2006, 20:18:10
meni se zdi pa bolj voden in bolj brez vonja ...  ::)
Naslov: Re: Inkontinenca (uhajanje urina)
Prispeval: Nika na 15 Marec 2006, 20:19:42
A "inkontinenten"?
Naslov: Re: Inkontinenca (uhajanje urina)
Prispeval: maja01 na 15 Marec 2006, 20:42:09
ja.
Naslov: Re: Inkontinenca (uhajanje urina)
Prispeval: Nika na 15 Marec 2006, 20:47:03
Ja, saj sem mal kiknsnila..

Je na propalinu in na vsake toliko casa ta preneha ucinkovati (zaradi razlogov, ki jih nikakor ne moremo odkriti). Takrat je pa vonj mocan, urin pa skoraj lepljiv.
Se pa ne spomnim, kaksen vonj je imel vcasih, ker je ze kar par let nazaj.
Naslov: Inkontinenca (uhajanje urina)
Prispeval: drobiž na 03 Marec 2008, 20:20:20
Pozdravljeni! Moja psica bo stara tri leta in imamo že od samega začetka (je posvojenka iz zavetišča) probleme z uhajanjem urina. Bila je že pri veterinarju, ki je izločil vnetje. Vsake toliko časa ji popusti mišica, ki zadržuje urin. Predpisal ji je zdravilo Propalin, ki je po mojem mnenju kar agresivno zdravilo. Zanimivo je to, da se ta težava pojavi približno dvakrat na leto. Zanima me, ali obstajajo kakšna druga manj agresivna, naravna zdravila, mogoče določen način prehrane, karkoli, kar bi ji to težavo umirilo in ji omogočilo normalno delovanje mišice?
Naslov: Inkontinenca (uhajanje urina)
Prispeval: Sinchy na 23 Marec 2008, 22:15:59
Pozdravljeni,

zanima me, če je možno, da si je naš lump prehladil mehur?
Včeraj smo se namreč potepali po Celju, kjer je bilo precej snega. Danes zvečer mu je pa že 2krat ušlo. In to res velika luža, ne dela pa tega namenoma, ker ve da ne sme in se gre takoj kar skrit. Seveda ga ne kregam, ker se mi zdi res čudno. SIcer je normalno živahen in ravnokar "sexa" svojo pluišasto zajklo :) :)
Mislite da je bolje da gremo k veterinarju ali počakamo še par dni? Kaj pa sicer pomaga, če ima prehlajen mehur?

Zelo vam bom hvaležna za kakršnokoli informacijo.
Lp
Naslov: Inkontinenca (uhajanje urina)
Prispeval: irzi na 23 Marec 2008, 22:39:32
mamini novofundlandki se to dogaja, kakdar poje kaj posebno beljakovinskega. recimo skuto, ukrade sveže namolzeno kozje mleko, dipne jajco ali dve od kokoši... potem je vsa polulanaa.
zdaj ko se je mami posvetilo kaj to povzroča, jo seveda bolj pazi in ne dobiva več takšnih priboljškov, pa tudi "močenja postelje" ni več.

sinchy, skrijte mu plišasto zajkljo, ne bo pomagalo pri lulanju, bo pa definitivno pri lepem vedenju :)
Naslov: Inkontinenca (uhajanje urina)
Prispeval: KARMEN na 24 Marec 2008, 08:44:19
Tudi naša Biba se včasih polula, ko spi na mehkem ležišču. Če pa je bolj na trdem, pa ne. Mislim, da na mehkem veliko bolj trdno spi, pa ji uide. 
Naslov: Inkontinenca (uhajanje urina)
Prispeval: Ribica* na 05 Januar 2009, 17:15:04
Moja psicka je sterilizirana, propalyn je ze jemala (ampak mislim da ne vec kot en mesec in ni 100% pomagal). Zadnje case nenormalno veliko lula, prej je bilo samo po kapljicah, zdaj ji pa kar tece. Urin smo ze dali pregledat in naj bi bil ok. Lula pa ko izsiljuje, ko hoce kaj od nas ali pa kar tako - tudi njo moti. Npr. stoji ali hodi po stanovanju in ji kar kaplja, vcasih cele luze. Se dogaja vcasih tudi v spanju in kaplja ji tudi zunaj med sprehodom.

Propalyna ji ne bi ponovno dajala, saj na skatlici izrecno pise, da ni primeren za dajanje v primeru, ko je to lulanje pogojeno z vedenjem (v slo. navodilih tega ni). Ali obstaja kaka alternativa, ker to postaja cedalje bolj motece? Doma se nekako gre, pa ceprav je tudi doma zelo zelo motece, na kak obisk jo je pa ravno zaradi tega zelo zoprno vzet.

Sicer naj bi bila sterilizirana tako, da se ji misica ne bi mogla povesit (oz. nekaj takega) - tako so rekli pri veterinarju, nimam pa pojma, na kak "nacin" naj bi bila sterilizirana. Je pa od sterilizacije ze 3 leta.
Naslov: Inkontinenca (uhajanje urina)
Prispeval: Ribica* na 29 Marec 2009, 15:08:54
Ce komu pride prav informacija - nam pomagajo estrogenske tablete Incurin (dobijo se v Italiji). Nimajo nobenih stranskih ucinkov na kako zivcevje in/ali obnasanje. Pa niti ne rabimo ji dajat vsak dan pol tbl. zdrzi tudi po 5 dni brez tablet in brez lulanja.
Naslov: Inkontinenca (uhajanje urina)
Prispeval: KARMEN na 24 April 2009, 18:01:18
Kako to, da se jih pri nas ne dobi? Koliko pa stanejo?
Naslov: Inkontinenca (uhajanje urina)
Prispeval: andreja na 24 April 2009, 18:33:38
Karmen, kako pa je kaj z Bibo?
Naslov: Inkontinenca (uhajanje urina)
Prispeval: KARMEN na 24 April 2009, 19:35:06
Biba je v redu, razen tega, da je popolnoma inkontinentna, tako, da ji vedno curlja, kot pokvarjena pipa  :-[. Danes je prišel veterinar cepit vse naše pse in mi je zaradi tega priporočal Propalin. Ponoči ji dam hlačke za psičke, ki smo jih priredili tako, da gre lahko tudi kakat, vanje pa dam vložek za inkontinenco, ki drži 300 ml, ker kar je manj, vse prepušča. Podnevi pa je katastrofa, ker je vse okoli hiše polno lužic. Ne utegnemo tako hitro brisat, kot ona lahko polula. Včasih tudi kaka bolj na tanko, kar daje vedet, da so metastaze že na črevesju. Problem je v tem, da se počuti dobro, normalno živi, se igra, gre z nami na sprehode, sklatka, nič ne daje vedet, da bi bilo kaj narobe z njo. Vseeno ji po nasvetu veterinarjev redno dajem Metacam, da ne bi imela bolečin, Matko pa tudi pravi, da izkušnje kažejo, da zavira rast tumorjev. Povzroča pa odpoved ledvic, amapk zaradi nečesa je treba umret  :-\. Sedaj bi probala še kaj proti inkontinenci, da se malo rešimo tega brisanja in pranja dekic.
Naslov: Inkontinenca (uhajanje urina)
Prispeval: andreja na 24 April 2009, 19:46:42
Držte se!  :-*
Naslov: Inkontinenca (uhajanje urina)
Prispeval: Kaka na 15 Avgust 2013, 13:06:28
Kje v Sloveniji lahko dobim Incurin tablete?? ???
Če pa se v Sloveniji ne dobijo mi pa naj kdo svetuje kje jih drugače lahko dobim...mogoče preko interneta...
Naslov: Inkontinenca (uhajanje urina)
Prispeval: sana na 19 Avgust 2013, 12:52:06
Na kliniki za male živali v Lescah jih imajo.
Naslov: Inkontinenca (uhajanje urina)
Prispeval: sana na 19 Avgust 2013, 13:00:23
Ribica* pa so vaši psički delali UZ mehurja, ledvic, hormonske preiskave urina,... niso dovolj samo hitri urinski testi, tam se ne vidi dovolj. Lahko gre pri vaši psički za veliko več kot samo za vedenjske težave, če ji urin uhaja in kar teče stvar ni tako enostavna. Lahko je to posledica kakšne klopne bolezni, tudi to je potrebno obvezno pregledati in hitri testi krvi spet niso dovolj. To povem samo v opozorilo, ker so za našo (sestrino) psičko par let trdili, da je pač inkontinenca in povezano s sterelizacijo, ni prijel ne propalin, ne tablete, zdaj so končno ugotovili precej resno stanje in zaenkrat še nihče v Slo ne ve kako in na kakšen način bi se lotili zdravljenja, ker si ne upajo operirati, oziroma verjetno bo to edina možnost, ni pa rečeno če bo pomagalo.

Lp
Naslov: Inkontinenca (uhajanje urina)
Prispeval: dogs-along na 26 Januar 2014, 20:34:05
Mi smo se danes potikali okoli, po precej mrzlem in sedaj doma imamo problem. Pes dobesedno pušča kot da smo odprli pipo. Je mogoče da si je prehladil mehur in kako ukrepati?
Naslov: Inkontinenca (uhajanje urina)
Prispeval: martina.o na 27 Januar 2014, 09:06:10
Pes ali psica?
katera pasma?
Starost?
Se je imkontinenca  - če to je - že prej pojavila?

Ko/če odgovoriš, mo javi privat, ker ne gledam ves čas tukaj
Naslov: Inkontinenca (uhajanje urina)
Prispeval: lejca_ na 27 Januar 2014, 09:09:38
Treba bo preveriti urin pri veterinarju, potem bo pa predpisal antibiotike, če gre za vnetje mehurja. Drugače pa pomagajo tudi brusnice, vendar bo bolj smiselen antibiotik, ker se se bakterije že preveč namnožile.
Če bo pa urnin ok, potem je pa lahko tudi inkontinenca.
Naslov: Inkontinenca (uhajanje urina)
Prispeval: dogs-along na 27 Januar 2014, 09:17:46
Pes, star 3m, DA.
Do sedaj ni bilo težav v s tem, se je lepo privajal na sobno čistočo, od včeraj zvečer pa takole. Ponoči sem spala z njim, in se je vstal 3x za lulat in je bla res res velika luža.
Naslov: Inkontinenca (uhajanje urina)
Prispeval: Roxy na 27 Januar 2014, 10:01:04
A se je mogoče snega najedel?
Moja psica velikokrat več lula po intenzivnem plavanju, po možnost v hladnejših dneh. Ampak pomoje tudi veliko vode popije zraven, ko igrače prinaša (po plavanju v morju nima težav).

Sicer pa inkontinenca je lahko posledica vnetja mehurja, ko se vnetje odpravi, se tudi inkontinenca...

Naslov: Inkontinenca (uhajanje urina)
Prispeval: dogs-along na 27 Januar 2014, 10:12:35
Ni ga niti taknil. Danes je stanje sicer malo boljše, urin je tudi dobil barvo nazaj (ker včeraj je bila sama voda)
Naslov: Inkontinenca (uhajanje urina)
Prispeval: Abbyka na 31 Januar 2016, 11:26:56
Lepo pozdravljeni! Sem nova na forumu imam podobne probleme s psičko, le da takšnega primera ne najdem na spletu..... Psička je stara 9 mesecev (kupili smo jo cca 2-3 meseca nazaj) urin ji naj bi uhajal že od mladička. Peljali smo jo vet.-u, ki jo je pregledal in predpisal sirup propalin, vendar se je po njemu stanje občutno poslabšalo v času jemanja ni bilo le lužic, ampak tudi kapljice za njo in povsod urin. Zato sem ji sirup nehala dajat in šla nazaj k Vet.-u z njo, da jo je bolje pregledal in poslikal, vendar ni ugotovil nič. Za tem se ji je poleg urina, ki ji uhaja pojavila še kri, psička je postala žalostna. Takoj sem pomislila na vnetje mehurja in tekla na veterino po Primotren antibiotik. Po parih dneh jemanja tablet je bila psička super, njeno počutje odlično in urina ni bilo več  ;D . Problem je nastal zopet (cca. mesec po antibiotiku) spet lužice  :-\ ....... Par dni nazaj sva bila s fantom na sprehodu, počakala pri prijateljih, kjer je psička malo sedela malo ležala na mrzlih tleh (max.pol ure)....naslenji dan lužice..... A je možno da ima tako zelo občutljiv mehur, ali je prej kaj druga??? Kakšna kronična zadeva???? Ker razmišljam koneckoncev, nisva še poskusila, ampak tudi če bi šla v kafič na kavo, pes ne more sedeti na sedežni, ali na stolu, mora ležati ali sedi na tleh........ kako naj rešim to zadevo, kako naj uredim, kaj naj naredim....????
Hvala, lp
Naslov: Inkontinenca (uhajanje urina)
Prispeval: Lanabela na 31 Januar 2016, 13:26:05
Propalin (običajno) pomaga pri inkontinenci zaradi sterilizacije. Pri težavah zaradi vnetij sečil pa seveda ne. Če ji je urin uhajal od mladička, je treba postaviti diagnozo, zakaj se to dogaja: lahko da gre za kronično vnetje zaradi neprimernih razmer, v katerih je bila psička (v tem primeru zdravljenje ne more biti končano v nekaj dneh, apak se bo zadeva še nekaj časa ponavljala in bo zahtevala daljše zdravljenje) lahko pa gre tudi za posledico poškodbe, dedno bolezen....kup možnosti.  Vsekakor bi bilo pametno narediti temeljit pregled na kateri od klinik pri dobrem internistu. Psičko je treba zavarovati pred mrazom (tudi če gre za posledico sterilizacoje, poškodbe ali dedno napako, se ob podhladitvi poslabša) - psička naj biva v toplem prostoru, zunaj ima lahko plašček, nujno kadar miruje, če pa jo vzamete s sabo na kofe, vzemite s seboj še toplo podlago, na kateri bo ležala.
Naslov: Inkontinenca (uhajanje urina)
Prispeval: Abbyka na 31 Januar 2016, 18:56:03
Za kafic sem samo razmisljala, zaradi same socializacije tudi, glede na to da je bila reakcija ze po obisku pri prijateljih ker smo bili zunaj, bom definitivno jemala s sabo odejo. A mislite da bi vsake toliko dajala Primotren (po potrebi seveda, da se naredi kura)???? Ni tvegano prevec antibiotika..? No jutri tako grem nazaj do vet.-a
Aja drugace pa psicka ni sterilizirana, je rodovniska (kar naj bi bilo preverjene vzreje), vendar lastnik cudak, ki je njo z mamo vred prestavljal z kraja v kraj (ker naj bi imel vec lokacij bivanja) tako da je tezko rec o razmerah predno je prisla k nam.  Zaradi njenega stanja zivi v hisi, ceprav je ogromen pes in imamo zunaj ogromno prostora, da se ne bi zunaj stanje se poslabsalo ali da bi se se bolj nahladila... Priporocate kaksno zdravljenje, kaksne tablete? Da povprasam vet.-a, ce bi prislo psicki v upostev..??? Hvala!
Naslov: Inkontinenca (uhajanje urina)
Prispeval: Lanabela na 31 Januar 2016, 20:08:39
Kot sem že rekla, narediti bi bilo treba temeljit pregled na kliniki, postaviti diagnozo, potem pa se lahko dela načrte za naprej. Vsekakor ne bi smeli več zdraviti na pamet. Vzroki za inkontinenco pri mladih nesteriliziranih psicah so lahko resni. Za katero pasmo pa gre?
Preiskave  ti bi lahko prihranil vzreditelj, saj bi moral vedeti za kaj gre (navsezadnje je bila psica inkontinentna že pri njem - kaj ti je rekel ob nakupu?) Mogoče bi se splačalo vprašat lastnike bratov in sester če imajo podobne težave.
Naslov: Inkontinenca (uhajanje urina)
Prispeval: Abbyka na 16 Marec 2016, 20:59:03
Če kdo pri svojih psičkih uporablja Propalin sirup in mu pride prav imam extra malo rabljeno 100ml flaško, lahko pošljem tudi po pošti s PP 20eur. Za našo psičko je namreč dal vet. Propalin, dobila je par dni, vendar ni pomagalo, le poslabšalo se je stanje.....Ugotovili pa kasneje, da gre dejansko za kronično vnetje sečil in vsake toliko se ji ponovi, za te zadeve pa itak ne pride Propalin v upoštev.

Lp,
Naslov: Inkontinenca (uhajanje urina)
Prispeval: čara na 17 Marec 2016, 14:44:53
Kaj pa je vzrok vnetjem? Kako ima obliko mehurja?
Naslov: Inkontinenca (uhajanje urina)
Prispeval: fortuna na 24 April 2017, 19:43:28
Pozdravljeni,

vsi, ki ste se že srečali s pasjo inkontinenco, za vas imam vprašanje in sicer ali je kdo izmed vas uporabil otroške plenice namesto pasjih higienskih hlačk + vložkov?

Namreč, na netu sem zaznala, da obstajajo tudi pasje plenice, pa se mi zdi celotna zadeva boljša od hlačk...predvsem bolj higienična in praktična (če odmislimo pranje hlačk in vstavljanje novih vložkov itd).

Kdorkoli?

Lp, F.
Naslov: Inkontinenca (uhajanje urina)
Prispeval: KARMEN na 24 April 2017, 19:53:33
Pri prejšnji psički sem uporabljala plenice za inkontinentne osebe.
Mislim, da so otroške dobra izbira, le poleti je morda malo vroče.
Naslov: Inkontinenca (uhajanje urina)
Prispeval: fortuna na 24 April 2017, 19:59:22
Karmen, hvala za odgovor. Mene v bistvu zanima velikost plenic za nabavo prave veličine. Predvidevam, da pridejo v poštev otroške, ne vem pa kaj moram gledat -
širino otroškega pasu oz pasji obseg (moram priznat, da nimam pojma o otroških plenicah ???) ?
Naslov: Inkontinenca (uhajanje urina)
Prispeval: *star* na 25 April 2017, 12:24:09
Doma imamo psicko, ki je ze od malih nog inkontinentna in so nam pomagale prav samo pasje plenicke, ker otroske nekako niso dobro oprijele in je slo obcasno tudi kaj cez.. ne znam razlozit dobro :) pasje plenicke imamo pa zdaj ze vec let in je super, koncno sem lahko brez skrbi :)
Naslov: Inkontinenca (uhajanje urina)
Prispeval: fortuna na 25 April 2017, 17:11:52
Super informacija. Kje pa nabavljate pleničke?
Naslov: Inkontinenca (uhajanje urina)
Prispeval: *star* na 25 April 2017, 23:02:20
Zdaj po novem ima mr pet tudi pasje plenicke, smo ze sprobali in se obnesejo :) drugace smo pa vedno te narocali: http://www.medpets.de/savic-comfort-nappy/ (in sicer za 17kg psicko je cist super velikost 6 ) S temi plenickami se psicka spet lahko normalno premika po hisi in ni nic polulano :) smo spet normalno zaziveli :)
Naslov: Inkontinenca (uhajanje urina)
Prispeval: fortuna na 26 April 2017, 11:13:42
Hvala za odgovor. Sem že preverila v našem MP in so jih ravno včeraj dobili v trgovino. Upam samo, da bo na naši brezrepki ta zadeva ostala gor. ::)