PeSjanar.Si Forum

Za pesjanarje => Vzgoja in šolanje => Strahovi in streloplahost => Temo začel/a: MKN na 13 Maj 2013, 10:28:15

Naslov: Nenavadno približevanje psom
Prispeval: MKN na 13 Maj 2013, 10:28:15
Lep pozdrav,
Naša Nala je po vseh svojih neprijetnih dogodkih, ki jih lahko preberete pod mojimi temami, razvila nenavadno vedenje ob srečevanju psov. Čeprav jo je napadla nemška ovčarka, sedaj nima posebnega strahu do drugih psov. Vedno se povoha, če ji je pes po volji, poizkusi navezati tesnejši stik. Če je tuj pes umirjen, ponavadi gre tudi to. Če je tujec preveč poskočen/aktiven v smislu navezovanja stikov, se Nala umakne in čaka na bolj umirjeno situacijo. Če pa druženje ne gre, pa lepo mirno sedi ali leži ob meni in tujega psa ignorira. Takšno vedenje, glede na vse, kar se ji je zgodilo, razumem in mi je čisto všeč.
Pri prvem stiku s psom pa se sedaj pojavlja težava. Vedno jo s tujim psom približam na povodcu. Nala vedno kaže zanimanje za tujega psa. Vleče k njemu, rep ima pokonci in z njim maha. Glavo spusti proti tlom, pri tem pa nekako polovično renči. Torej spušča glasove, ki so podobni renčanju. Kot če bi glas renčanja prekinjal nekje na sredini. Po obnašanju se jasno vidi, da bi se rada spoznavla in igrala, oglašanje pa je malo čudno. Se mi je že zgodilo, da je lastnica tujega psa mislila, da je Nala agresivna na njenega psa. Pa čeprav sta oba psa kazala očitne znake želje po spoznavanju in sta bila oba na povodcu.
V pasji šoli so mi svetovali, da moram vsakršno renčanje prepovedovati. S tem se strinjam, ne vem pa kako bi to izvajal, hkrati pa Nali omogočil socializiranje z drugimi psi. Poznam tehnike pohval s priboljški ali igračami ob primernem vedenju. Vendar to v našem primeru ne deluje, ker Nala hrano v vzemirlivih situacijah zavrača. Sprejema jo samo v znanem okolju ob znanih situacijah in v drubi domačega krdela.

Torej, če ima kdo kakšen predlog ali razlago, z veseljem prisluhnem.

LP, MKN
Naslov: Nenavadno približevanje psom
Prispeval: Lanabela na 13 Maj 2013, 11:03:57
Glede na to, da njeno "renčanje" drugi psi očitno ne interpretirajo kot grožnjo, pusti pri miru. Inštruktorja pa vprašaj kaj je bolja: da pes z glasom opozori na svojo negotovost ali da je tiho in brez opozorila ugrizne.
Naslov: Nenavadno približevanje psom
Prispeval: čara na 13 Maj 2013, 12:10:10
Povodec je napet? Tvoje počutje, bitje scra, dihanje?
Ni fajn, če te odvleče k drugim psom in je zraven cela napeta. Psi bi se naj spoznavali ali spuščeni ali pa na ohlapem povodcu-kar se da sproščeni.

Ti si tam za to, da poskrbiš, da je tvoj pes varen in obratno. Idealno bi bilo najti pasje ignorante, ki bi njeno nesigurnost in naježeno približevanje popolnoma ignorirali, čim več takšnih in potem se bo sprostila.

Njeno renčanje je "pusti me na miru". In psom mora biti komunikacija dovoljena. Prepovedano je (pri meni) izzivanje za pretep, nepremično buljenje. Še bolje je to preprečit (vaja za pozoronost na vodnika, targeting z nosom...)
Naslov: Nenavadno približevanje psom
Prispeval: TibiQ na 08 September 2013, 10:21:49
Glede na to, da njeno "renčanje" drugi psi očitno ne interpretirajo kot grožnjo, pusti pri miru.
Tudi sama sicer zagovarjam da se renčanja ne preprečuje, je pa vprašljivo če res vsi psi interpretirajo neko renčanje enako.

Moja psica včasih "renči" kadar "izsiljuje" - poudarjam da absolutno ne gre za agresivno, ustrahovalno renčanje, ampak pač spušča zvoke - eni psi bi v takem primeru cvilili, ona pa "renči". In običajno je vse ok, enkrat (no, to so večkrat, ampak samo en primer je bil tak, da je bilo to "renčanje" problem) smo bili pa v družbi z drugimi psi in si je druga psica ali napačno interpretirala to njeno "renčanje" (ali pa ji je šlo samo na živce), v glavnem se je ta druga psica odločila narest red in je skočila v mojo, ki je sicer ležala nepremično, samo je pač ob "fehtanju" še "renčala".
Naslov: Nenavadno približevanje psom
Prispeval: Weaver na 08 September 2013, 12:37:47
In, kako se je končalo? :)
Naslov: Nenavadno približevanje psom
Prispeval: TibiQ na 08 September 2013, 17:04:58
Moja je bila itak šokirana in v tistem momentu, ko ona skočila vanjo in je Jazz skočila pokonci, sva se že obe z vodnico druge "zadrli" vsaka na svojo in tako se je končalo. Ona druga je šla sicer potem na "time-out" (ker vodnica zagovarja da nima kaj takole red delat na lastno pest), čeprav kar se mene tiče, bi komot tudi ostala, sta se pa potem do konca druženja (par dni) psici izogibali druga druge - sta sicer bili sposobni ležat, sedet ali hodit tudi po meter druga od druge brez kakršnegakoli kazanja agresije, ampak sta se "ignorirali" oz. se izogibali ustvarjanju konflikta (torej pogled stran ob mimohodih ipd.).