PeSjanar.Si Forum

Za pesjanarje => Zdravje => Okostje in kremplji => Temo začel/a: Lunette na 09 December 2009, 11:23:41

Naslov: Odmiranje glavice stegnenice
Prispeval: Lunette na 09 December 2009, 11:23:41
Pozdravljeni vsi forumaši.

Upam da tema ni že kje odprta.
Nikjer ne zasledim nobene pametne diskusije na to temo. Moja psička (1leto stara mix-pudlica) ima postavljeno diagnozo ''odmiranje glavice stegnenice'' (mislim da je to pravilen izraz). Po zagotovilih veterinarjev je to menda zelo pogosta težava... sama pa nikjer ne najdem primera te pogostosti.
Ima kdo izkušnje s tem, pozna zadevo, ...?

Hvala in lep pozdrav
Naslov: Odmiranje glavice stegnenice
Prispeval: TibiQ na 09 December 2009, 11:33:15
displazija?
Naslov: Odmiranje glavice stegnenice
Prispeval: Lunette na 09 December 2009, 12:20:24
Ne ni displazija. Kolikor vem pri displaziji pride do obrabe/nepravilnosti v šalčki sklepa. Torej na kolčni strani sklepa. Tu pa gre za odmiranje glavice na stegnenici. Kolk je normalne oblike. Tudi sama sem pomislila da gre za dokaj slično zadevo.  ???
Naslov: Odmiranje glavice stegnenice
Prispeval: deteljica na 09 December 2009, 12:27:31
Najprej bi morali ugotovit, zakaj kost odmira, ker to vsekkaor ni neko normalno niti primarno stanje , je samo posledica nečesa. Ali je bila poškodba, je okužba ( treba zdravit) ali je rak ali kaj drugega ? Vsekakor je treba vzrok zdravit, odstranit - če ni samo posledica neke poškodbe, da ne bo odmiranje prodiralo dalje.
Sicer pa psi lažji od 15 kg po  mnenju večine veterinarjev (in videnem) z lahkoto živijo, če se jim odreže glavica stegnenice ( se naredi ta poseg  včasih zaradi hude boleče displazije ali pa zaradi kakšne poškodbe, ko ni mogoče sestavit kosti skupaj - npr po prometni nesreči) . Pes potem z vezivnim in brezgotinastim tkivom spoj zapolni in lahko normano giba ( ga nič ne boli).
Naslov: Odmiranje glavice stegnenice
Prispeval: botticelli na 09 December 2009, 12:30:50
A gre za Leg calve perthes ? Mislim da je to tuji izraz za to bolezen. Gre za to, da pride do degeneracije žil in s tem stegnenična glava nima hranil in začne odmirati.
če gre za to bolezen, potem velja: pokaže se takoj pri mladih psih, s tem da začne pes šepati, ga boli in v extremnih primerih so lahko res hude bolečine. Lahko pa so različne stopnje te bolezni, diagnosticira se pa običajno z rentgenom.
Terapija je operacija, po kateri ima običajno pes normalno življenje.

Kar me preseneča v primeru da gre za to bolezen je, da kolikor je bilo znano do sedaj, je to genetska bolezen - se pravi običajno prizadene pasemske pse. Nekaj tega je tudi pri kitajskem golem psu, kjer se tudi pojavlja bolezen v določenih linijah. Se pa še ne ve kako se deduje, ker bolezen lahko preskoči generacije, skratka ni enotnega stališča glede načina dedovanja.


Še link kjer je nekaj napisanega o tej bolezni, sem pa ziher da se da še marsikakšen link najti na tujih straneh.
http://www.chinesecrested.no/en/articles/health/Legge.Calve.Perthes+.LCP..html (http://www.chinesecrested.no/en/articles/health/Legge.Calve.Perthes+.LCP..html)

Mi lahko prosim napišeš kako je diagnosticiral bolezen vaš veterianr. Ali ima na obeh nogah, kakšna stopnja je. kaj vam je predlagal vet.
Naslov: Odmiranje glavice stegnenice
Prispeval: Lunette na 09 December 2009, 12:38:17
Razlog naj bi bil ''neznan''. En veterinar trdi da gre za genetiko, drug da gre za presnovo, poškodbe ni bilo, ... v osnovi je menda razlog slaba prekrvavitev sklepa (iz prej naštetih razlogov). Vse skupaj so malo zmedeni podatki zaradi katerih sem v dvomih in skrbeh kako sedaj. Zato tudi prosim za informacije, ki bi mi morda prišle prav.

kopirano z wikipedie: http://en.wikipedia.org/wiki/Legg%E2%80%93Calv%C3%A9%E2%80%93Perthes_syndrome

Ne da mi miru podatek da je to pogosto pri ljudeh. Veliko jih prestane brez operacije. Konkretno pa ne poznam psa, ki bi to imel...razen menda moja psička...
Naslov: Odmiranje glavice stegnenice
Prispeval: Lunette na 09 December 2009, 12:40:02
joj se opravičujem. Sem preskočila tale zadnji odgovor. Ja nekaj takega naj bi bilo.
Naslov: Odmiranje glavice stegnenice
Prispeval: botticelli na 09 December 2009, 12:47:38
Kot rečeno, jaz poznam samo primere znotraj moje pasme - to je kitajski goli pes. In nedolgo nazaj smo imeli diskusijo in se je pojavila tudi ta tema, ker je ena psička zbolela za to boleznijo, isto stara okoli 1 leta. gre za primer iz tujine, pri nas tudi ne poznam nobenega psa ki bi imel to.
Ampak po izkušnjah vzrediteljev kitajčkov je običajno bolezen težka in ima pes bolečine in ne pomaga nič drugega kot operacija. Brala sem da se v zelo blagih primerih priporoča počitek, da se kost sama obnavlja, samo v praksi baje da ima pes prej ali slej težave ki haztevajo operativni poseg.

Jaz bi na tvojem mestu šla do res specialista ortopeda, ki je že imel podobne primere. Vsekakor ne škodi drugo mnenje.

Ne vem koliko je to pogosto pri psih, kot rečeno jaz sem do sedaj živela v veri da je to čisto genetsko in značilno za pasemske pse. No saj tudi genetske dedne težave se lahko pojavijo tudi pri mešancih, seveda pa moraš imeti izredno smolo predvidevam. Ampak seveda možno je vedno.

A ima psička bolečine pri hoji?

Saj če gre za presnovo, je tudi to gentsko :) Pač nepravilnosti v presnovi, ki dvomim da imajo lahko drug vzrok pri tako specifični bolezni, kot genetski dedni vzrok.
Naslov: Odmiranje glavice stegnenice
Prispeval: deteljica na 09 December 2009, 12:53:46
Kar me preseneča v primeru da gre za to bolezen je, da kolikor je bilo znano do sedaj, je to genetska bolezen - se pravi običajno prizadene pasemske pse.
nobena bolezen ni rezervirana za pasemske pse. Edino kar loči pasemke od nepasemskih je,da se glede na pasmo da bolj natančno predvidevati , kaj bi lahko bil problem. Medem, ko je pri mešancih to razpršeno po populaciji brez reda.
To daje lažni vtis, da je genetskih bolezni več pri pasemskih. Drži pa realno le za šteparsko vzrejo (ki je mnogo pogostejša v nerodovniški varianti).
Naslov: Odmiranje glavice stegnenice
Prispeval: Lunette na 09 December 2009, 17:44:25
Ja žal me je prej splet okloliščin prisilil oditi z računalnika. Berem odgovore. Hvala.

No saj ta počitek in možnost ne-operacije me mede. Zelo težko se odločim za poseg, ker je psička drugače hiperaktivno živahna. Tudi če pes kakšno minuto stoji samo na bolani tački pri nadaljnem gibanju ne šepa. V manj kot 15% rahlo pošepa oz. malenkost poskoči (znanec je našel izraz- hodi ko Smrketa ;)). Morda je ob slabem vremenu malenkost slabše ali pa ko se zaleži. Nekako tako kot pri blagi obliki artritisa.  Drugih znakov bolečine ni. Želja po gibanju (pre)velika. Praksa pri ljudeh pri tej bolezni je, da se, če je le možno zadeva ne operira.

Nekje na spletu sem tudi našla podatek da nekje 80% psov po operaciji še vedno šepa. Žal pa vsi veterinarji-ortopedi rečejo ''nož'' (z iskrico v očeh). Sem iskala mnenje pri 3 vetih. Zato toliko dvomov.

Kar se tiče mešancev... tistih čist ''tapravih'', ki niti od daleč ne spominjajo na pasemske pse... lahko poberejo vse dobre gene, lahko vse slabe... igra narave... res pa je da večina teh mešancev živi kar nekje ''na kmetih'' in se najbrž nihče niti ne ozre, da mu kaj manjka. Kaj šele, da bi mu pomagal in povedal javnosti, da je pes bolan. Torej ''drži'' teorija o zdravih in trdoživih mešancih.
Mešanci...tisti, ki so lepo povedano čistokrvni brez rodovnikov >:D... pa na žalost velikokrat poberejo večino slabih stvari...in mečejo slabo luč na pasmo kateri so podobni...

Torej, da se vrnem k moji temi... Vse informacije... Vse primere, ki jih poznate na to temo, bi želela prebrati, videti, zvedeti kaj več. Vem, da je rutina ortopedom to odpreti. Ampak sem zelo proti vsem možnim anestazijam, če je le možno.

Naslov: Odmiranje glavice stegnenice
Prispeval: botticelli na 09 December 2009, 21:51:48
Koliko sem jaz govorila z vzreditelji so mi oni povedali, da je v večini primerov operacija neizogibna, ker ima pes enostavno prevelike bolečine. To pomeni, da ko pes hodi, ga boli in cvili od bolečin.

Tako da takrat ti res ne preostane nič drugega.

V vašem primeru če prav razumem psa nič ne boli. To da šepa me osebno nebi motilo. Tudi to da divja in je aktiven pomeni, da ga ne boli.
Jaz vem da bi v vsakem primeru čakala kolikor se le da, z operacijo. To je res izhod v sili.

Bom še malo povprašala naokoli, če zvem kaj pa sporočim.
Naslov: Odmiranje glavice stegnenice
Prispeval: Lunette na 09 December 2009, 22:04:56
Res hvala za pomoč. Ker sem res v dilemi mi vsak pogovor koristi. Več glav več ve. Morda bo pa koristila informacija še komu drugemu.
Tudi sama želim, da čim dlje ostane brez operacije.
Naslov: Odmiranje glavice stegnenice
Prispeval: deteljica na 10 December 2009, 07:53:44
čudno ,da pri današnji tehnologiji ne obstaja kakšen način zdravljenja,ki bi spodbujal rast novih krvnih žil.
Po kmečki logiki bi moralo blažje primere olajšati vse,kar spodbuja prekrvavitev-kakšne masaže, terapije z magnetno resonanco, elekroterapija, akupunktira, knajpanje ipd.
Drugače pa- če pes po opraciji (če naredijo odstranitev glavice) šepa, to v večini primerov ne pomni, da ga boli. Lahko samo drugačee stopa zaradi drugačne mehanike noge.

Pa vprašanje za tiste,ki poznate sindrom- a mišičje je pa normalno prekrvavljeno? Samo kost ni?
Naslov: Odmiranje glavice stegnenice
Prispeval: botticelli na 10 December 2009, 09:58:08
Kolikor je meni znano pride do odmiranja žil v kosti in zaradi tega do absorbcije kostnine - se pravi da se začne glavica stegnenice počasi razgrajevati.
Po mojem bi tudi pomagalo v lažjih primerih kaj takega, ampak koliko sem jaz izvedela do sedaj, običajno psi nimajo blage oblike ampak jih kar konkretno boli ko hodijo in praktično ni druge izbire kot operacija.
Naslov: Odmiranje glavice stegnenice
Prispeval: TibiQ na 10 December 2009, 10:02:24
A zdravit vzroka se pa tudi ne da s kakšnimi zdravili ali dodatki k prehrani?
Naslov: Odmiranje glavice stegnenice
Prispeval: Teja na 10 December 2009, 14:29:05
Sicer pa psi lažji od 15 kg po  mnenju večine veterinarjev (in videnem) z lahkoto živijo, če se jim odreže glavica stegnenice ( se naredi ta poseg  včasih zaradi hude boleče displazije ali pa zaradi kakšne poškodbe, ko ni mogoče sestavit kosti skupaj - npr po prometni nesreči) . Pes potem z vezivnim in brezgotinastim tkivom spoj zapolni in lahko normano giba ( ga nič ne boli).
o čemer govori deteljica imam osebne izkušnje ;)
MAik je bil operiran slabi dve leti nazaj. Je brez glavice stegnenice. Najprej je bilo rečeno, da bo morda rahlo šepal celo življenje. Ampak ni bilo tako.
Začela sva s hojo in nadaljevala s tekom po rehabilitaciji z razmigavanjem tačke.
Danes je mali zmaj prvak v teku ;D in ITA prvenstvo sem letos z njim celo zmagala 8)
Operacija pa je bila nujna ker je zaradi poškodbe psu začelo not vse odmirat in bi lahko bil ob tačko ali še kaj hujega, če ga ne bi pobrali s ceste :-X
Naslov: Odmiranje glavice stegnenice
Prispeval: Lunette na 11 December 2009, 00:26:09
Deteljica: že poskušamo z dodatno terapijo-torej masaža + T-Touch, pa grelna blazinica za par minut po mrzlem sprehodu. Morda še kaj posebej priporočaš za zraven?

Morda kdo pozna in ima izkušnje z http://www.backontrack.si/pdf/brosure/katalog_ljudje.pdf  (blazina na 29 strani me mika za ležanje v boksu).

TibiQ: Dodajam glukozamin&hondrotin (kapsule Artivia) in lososovo olje. Ni mi pa jasno v kakšni obliki naj kalcij dobim, da bi bil najbolj funkcionalen. Oz. črpam vse ideje kaj ji naj še dodam v prehrano, da bi se kost lahko nekako naravno obnavljala- recimo tako kot pri zlomu. Tudi tam se kost nekako absorbira, določen del kostnine, in nastane nova.  ???

Teja: Kaj pa je bil vzrok odmiranja glavice? Poškodba ali ...? Če smem izvedeti kdo je operiral?

Najbolj pri operacijah me osebno moti to:
1. vet reče taaaaakkkoooojjjj- poseg bi naj zgledal takole: odstranil bi 1/3 kosti in jo nadomestil z umetnim delom...
2. vet reče se ne mudi prej ko čez npr. 6 mesecev- poseg: postrgajo, odstranijo samo gornji del glavice, ki ga preraste tkivo in pač taca funkcionira. Če ne operiramo se lahko zgodi, da del sam odmre.
3. vet reče, da obstaja možnost, da je ne boli prehudo in, da se zadeva lahko popravi oz zaustavi, da del sam odmre. Ga telo absorbira in nastalo izgubo nadomesti s tkivom, ki se zaraste čez.
4. veta pa sploh ne upoštevam, ker je bil odziv...aaaammm ??? kaj pa je to

Govorimo seveda o primeru, ki za večino ne zgleda boleč. Kot pravim, da mi psica stoji na bolani taci tudi po minuto ali več. Prostovoljno na naučen trik. Torej dvigne zdravo taco in stoji na bolani. Ko ponovno stopi, normalno odteče, odšetka, zdrvi stran. Pa po možnosti še skače za mačkam. Ima pa kak slab dan in tačko rahlo špara. Zgleda tako kot, da ima prekratko. Se mi pa zdi vredno preizkusiti še kakšno možnost preden se zares odločim. Ker se mi zdi, da sedaj, ko striktno počiva in ima omejene napore, da ji je bolje.
Naslov: Odmiranje glavice stegnenice
Prispeval: TibiQ na 11 December 2009, 08:08:53
Kalcij moraš nujno kombinirat s fosforjem (se mi zdi  ???)!

Drugače sama nimam izkušenj in ne vem koliko je ok, ampak a kakšen missing link ali pa active H ali MAP http://cokolada.net/ si že poskusila?
Naslov: Odmiranje glavice stegnenice
Prispeval: deteljica na 11 December 2009, 08:23:04
mislim,da kalcij tu nima kaj delat. Dodajanj ekalcija je sporno še pri rastočih psih, kaj šele pri odraslih. Polegh tega si ne predstavljam,kaj bi pomagal v tem primeru ? Lahko se edino naloži kje, kjer bo škodo delal. Treba se je osredotočit na stvari,ki pospešujejo prekrvavitev.Masaža T touch , grelne blazinice- vse to je ok- mogoče bi bil magnetna blazina še boljša ? Pa tisti elektro stimulatrji za mišice.
Ali je ali treba odstranjene kosti nadomestit  z umetno je odvisno od teže psa in količine oz dolžine odstranjene kosti.
Mogoče se splača počakat par mesecev iz razloga, da se bo pokazalo kako hitro napreduje zadeva(oz če sploh) in koliko kosti misli odmrt. Sicer pa pretirano čakanj s posegom lahko škodi v smislu, da bo do mišice zaradi nerabe atrofirale in bodo zato težje regenrirale tkivo in uporabo tačke po posegu. Poleg tega, če psa boli (kar jo, če ne uprablja tačke samosotojno) nič ne pridobi, če se to vleče. V takem primeru je bolje, da se opravi poseg in je pes brez bolečin. Ker živijo psi prav srečno tudi brez zadnje noge jih en mankajoči košček kosti še toliko manj prizadene.

A na drugi nogi pa zagotovo ni nobenih znakov ? Ker če so tudi samo nakazani  je bolje pohitet s sanacojo te  noge, da ne bo kasneje poseg potreben istočasno na obeh ali pa tudi da bo opreacija ene noge, ko bo druga že prizadeta, ker to zaplete okrevanje..
Naslov: Odmiranje glavice stegnenice
Prispeval: TibiQ na 11 December 2009, 08:36:58
Ja, saj v bistvu ima Deteljica prav. Itak nima smisla karkoli dodajat, če itak ne pride do tja. Mogoče kasneje kaj, ko bo okrevala in se bo zaraščalo.

Deteljica, razumem zakaj se kalcij ne priporoča za mladičke (prehitra rast), ne razumem pa zakaj ne pri odraslih psih, ki ga potrebujejo (dobro, ne v takih primerih, ko itak ne pride do tja, kamor bi moral).

Zanima me pa še nekaj. Če je problem prekrvavitev, kaj potem pomaga operacija v smislu rezanja kosti? Ali se tu hkrati potem tudi prekrvavitev sanira?
Naslov: Odmiranje glavice stegnenice
Prispeval: deteljica na 11 December 2009, 08:45:01
Tobiqu nisem medicinec niti veterinar, da njaprej to poudarim  ;). Ampak pri odkritosrčnih zdravnikih se krešejo še menenja glede (ne) dodajanja kalcija pri osteoporozi. Saj trdijo, da se naloži vseposod, samo tam kjer bi se moral ne  ::). Sporna naj bi bila tudi oblika kalcija ( kako je vezan- ni v vseh prepratih ista snov).
Mnoge študije so pokazale,da npr pri osteoporozoi mnogo bolj pomaga telesna aktivnost s poudarkom na "kvihtanju" in obilo naravnih vitaminov v prehrani. Nekateri pravijo, da je kalcij neškodljiv komercialni nateg, drugi da je škodljiv, eni pa ga celo predpisujejo. Jaz bi bolj verjela prvim in drugim  :P.
Pri mladičkih pa ne povzroča prehitre rasti, ampak nepravilno rast in okostenevanje hrustančastih delov. Prehitro rast sproža bolj dodajanje vitaminov preko razumne mere.
Naslov: Odmiranje glavice stegnenice
Prispeval: botticelli na 11 December 2009, 09:20:17
Koliko sem uspela dobiti informacij od vzrediteljev, načeloma res ni dobro predolgo čakati z operacijo in mi tudi niso vedeli svetovati nobene druge terapije, ki bi kakorkoli učinkovito pomagala, da nebi bila potrebna operacija. Ker če je zadeva genetska, bo se odmiranje glavice nadaljevalo ne glede na to karkoli narediš. Je pa verjetno najbolj pomembno to, da psa ne boli, tako da tudi iz tega razloga gre  večina ljudi kmalu raje v operacijo. Ker tudi vašega očitno boli, če ne stopi na taco, kot je že deteljica napisala.

Sicer pa mi je kar nekaj ljudi reklo, da je pes po odstranjeni operaciji imel normlano življenje in se sploh ne vidi na gibanju psa da mu manjka glava stegnenicce. Posebno pri malih psih se to sploh ne pozna.

Tako da mogoče je res smiselno razmisliti o operaciji preden se zadeva poslabša.

A ste slikali tudi drugo nogo, kakšno je tam stanje?
Naslov: Odmiranje glavice stegnenice
Prispeval: TibiQ na 11 December 2009, 09:23:59
Tobiqu nisem medicinec niti veterinar, da njaprej to poudarim  ;).
Hihihi.. saj vem da ne.. v bistvu sem želela samo pojasnilo tvojega mnenja. Tako kot si napisala!  ;) Zanimivo tole in definitivno splošno uporabno. Hvala!
Naslov: Odmiranje glavice stegnenice
Prispeval: Teja na 11 December 2009, 12:34:12

Teja: Kaj pa je bil vzrok odmiranja glavice? Poškodba ali ...? Če smem izvedeti kdo je operiral?

poškodba neznanega izvora. lahko tudi človeška brca. lahko avto. kdo ve...
Pes je bil najden na cesti s sumljivo ''razvitim'' zadnjim delom telesa. Šele po večji obremenitvi (veliko sprehajanja) je prišlo do tega, da pes ene tace ni več uporabljal in je zato tudi pristal (hvalabogu) pri veterinarju, kjer so ugotovili (če se prav spomnim) odlomljeno glavico in posledično odmiranje.
operiral ga je Miklavžin.
Naslov: Odmiranje glavice stegnenice
Prispeval: kajči na 11 December 2009, 12:52:53
Imam macka, ki je zaradi poskodbe (brca, avtomobil...ne vemo) ostal brez glavice stegnenice. Muc ima normalno gibanje, skace in pleza. :) Tudi njega je operiral Miklavzin. lp
Naslov: Odmiranje glavice stegnenice
Prispeval: Lunette na 12 December 2009, 22:14:43
Uf. Veliko informacij.
Kar se kalcija (in vseh dodatkov) tiče. Tudi sama nisem ne medicinec ne veterinar... kolikor vem je tako, da če uporabljaš sintetične pripravke se ,,na silo vgradijo,, včasih tudi tja kamor se nebi smeli. V primeru dodajanja naravnih virov pa telo samo porabi toliko kot rabi, ostalo pa je odpad, ki ga telo samo izloči. Praktičen primer: glukozamin v ribah, omega maščobe v ribah, A vitamin itd iz rib npr. ne povzroča nobenega predoziranja tudi, če celo življenje jemo ribe. Sigurno pa je težava če vse te ,,vitamine,, dodajamo z raznimi dodatki, ki niso osnovna prehrana. Zatorej iščem podatek katera hrana vsebuje en mal več kalcija, D vitamina, C vitamina, ker se en sam vitamin itak ne more sam vgradit nikamor.

Deteljica: katero magnetno blazino konkretno imaš v mislih? Da jo malo raziščem.

Teja: Torej so tvojemu kužku odstranili glavico ali so mu pač dodali umeten del sklepa ali kako? Zato sem toliko skeptična pri operaciji. 3 veti so na isti sliki priporočali 3 zelo različne opcije operacije, ki so, roko na srce, tako različne, da je že malo čudno.

Še enkrat prilagam link: http://www.backontrack.si/pdf/brosure/katalog_ljudje.pdf
kako se vam zdi blazina na 29 strani?

No pa še to moram vprašat. Nikoli nihče še ni imel zloma kosti tako, da nimam pojma kako to izgleda. Torej. Koliko časa se zdravi oz celi zlom ene kosti? Tako čisto hipotetično vprašanje. Koliko tednov, mesecev...?
Naslov: Odmiranje glavice stegnenice
Prispeval: Teja na 13 December 2009, 23:48:27


Teja: Torej so tvojemu kužku odstranili glavico ali so mu pač dodali umeten del sklepa ali kako?

Maiku niso manjkajoči del nadomestili z umetnim. enostavno glavice ni več. Tkivo zaraste čez in nogica normalno funkcionira - tako kot ježe razlagala deteljica ;)
Naslov: Odmiranje glavice stegnenice
Prispeval: deteljica na 14 December 2009, 11:52:44
zlom kosti se zdravi cca 6 tednov +/_ 10 dni, odvisno od mesta zloma in starosti osebka.
Na tipe magnetnih blazin se ne spoznam, ker pač nisem nikoli nobene kupovala Videla sem pa že različne, nekatere so bile prav za pse (prezentacije po tekmah). Svetujem da mal pogooglaš in povprašaš strokovnjake katera je najbolj primerna.
Naslov: Odmiranje glavice stegnenice
Prispeval: Lunette na 14 December 2009, 12:30:05
Maiku niso manjkajoči del nadomestili z umetnim. enostavno glavice ni več. Tkivo zaraste čez in nogica normalno funkcionira - tako kot ježe razlagala deteljica ;)

No takšno operacijo mi je predlagal drugi veterinar. Prvi bi pa kar 1/3 kosti stran rezal in nadomeščal z umetnim delom. Meni je to ogromna razlika. Saj človek ne ve več komu bi bolj zaupal.  :-\
Naslov: Odmiranje glavice stegnenice
Prispeval: Lunette na 14 December 2009, 12:38:08
Deteljica, hvala. Sprašujem čisto iz firbca. Koliko časa nekje potrebuje kost, da obnovi kostnino. Pa recimo, da v primeru odmiranja ta čas traja dosti dlje, ker je prekrvavitev slabša. Če naprimer upamo na to, da se odmiranje ne nadaljuje, ker pes po nekje 4 tednih mirovanja hodi dosti lepše oz. skoraj ne šepa več. Upanje umre zadnje  ;)

Teja in Kajči: Še vprašanje za vaju. Koliko časa je trajalo okrevanje tvojega kužka/muca in kaj je zajemala rehabilitacija?
Naslov: Odmiranje glavice stegnenice
Prispeval: deteljica na 14 December 2009, 12:43:14
nisi  povedala koliko je tvoj pes težak in kakšne kostitucije je ( dolg, kvadratičen, hrtast ali čokat).
Če je pod 15 kg, če je lažje konstitucije in dobrih proporcev se po mojih laičnih opažanjih in kmečem premisleku bolj obnese samo odstranitev glavice. Ta poseg pravzaprav sploh ni kaj posebaj zahteven. Mudi se pa tudi ne- dokler ne opaziš,da na tej nogi švohnijo mišice, ali da je pes v določenem tipu gibanja ne uporablja, potem pa nikakor ne več čakat.
Sicer pa pri vetih (in tudi drugih zdravnikih)  je vedno možno tudi , da diagnoza ni prava  ::)
Naslov: Odmiranje glavice stegnenice
Prispeval: Lunette na 14 December 2009, 12:59:05
Psica je pudl-mix. Torej na daleč zgleda pudl z nekje 4kg. No sej to čakanje želim maximalno izkoristiti. Zato toliko sprašujem in iščem možnosti. Večina (tudi kinologov oz tistih ki jih psi vsaj zanimajo) ki jo je videla so najprej mislili, da se hecam da šepa. Po zelo dolgem opazovanju se vidi ,,nekaj,,. Mišice še zdaleč ne zgledajo švoh.
Jp ne prava diagnoza nam je pa znana že odprejšnje kuže ::) mam vedno ekstreme... no ampak 3 veti so vidl slike, vsi rekli isto, samo lotili bi se pa na 3 različne načine  ???
Naslov: Odmiranje glavice stegnenice
Prispeval: botticelli na 14 December 2009, 13:03:55
Glej celjenj zloma in obnavljanje kostnine ko gre za degenerativno bolezen je čisto nekaj drugega. Zato ker kost se itak skoz obnavlja, ni to neka struktura ki je statična v telesu. Tudi kost je živi del in se celice obnavljajo, potrebujejo hrano za rast, ki jo dobijo preko žilic. In če le te odmirajo, hranil pač ni dovolj, kost se ne obnavlja normalno... z mirovanjem pač dosežeš predvidevam da ni mehanskih pritiskov na kost in je mogoče zaradi tega obnavljanje za sedaj bolj učinkovito.
Je pa res vprašanje do kdaj je smiselno čakati, da se ti vmes ne razvijejo še kakšne dodatne težave.

In kot rečeno, ker gre za malega psa, po izkušnjah ki so jih meni pripovedovali vzreditelji, je okrevanje popolno in se sploh ne pozna da psu manjka glavica. V primeru malih pasem niso nikoli nadomeščali z nadomestki pri primerih, ki so mi jih povedali.
Naslov: Odmiranje glavice stegnenice
Prispeval: deteljica na 14 December 2009, 13:23:50
In kot rečeno, ker gre za malega psa, po izkušnjah ki so jih meni pripovedovali vzreditelji, je okrevanje popolno in se sploh ne pozna da psu manjka glavica. V primeru malih pasem niso nikoli nadomeščali z nadomestki pri primerih, ki so mi jih povedali.
Po mojem vedenju je tudi tako. Najbolj "napačno" terapjo je v primeru 4-5 kg psa dal veterinar, ki je priporočil umetni kolk. Glede na diagnozo pa sploh. Ker, če nek organ odmira je še toliko bolj sporno ga obremenjevat z nekimi umetnimi pripomočki. Vprašanje, če nameščanje umetnega dela ne bi spodbudilo odmiranja naprej in če bi bilo sidranje sploh uspešno.
Naslov: Odmiranje glavice stegnenice
Prispeval: Lunette na 14 December 2009, 21:24:23
Najbolj "napačno" terapjo je v primeru 4-5 kg psa dal veterinar, ki je priporočil umetni kolk.

Priporčen je bil umetni del stegnenične kosti z novim sklepom. ;)
 
Torej, če že čakam želim čakati učinkovito. Sigurno je plan operacija, če vse ostalo odpove.
Naslov: Odmiranje glavice stegnenice
Prispeval: Lunette na 01 Februar 2010, 16:21:43
Dolgo že ni bilo tukaj nič napisanega  ;)
Po tehtnem premisleku, dodatnih mnenj veterinarjev, info na netu... smo se odločili, da je šla naša psička na operacijo.
Odstranili so ji glavico stegnenice. Danes je 6. dan po posegu. Počuti se dokaj vredu. Tačke še sicer ne uporablja ampak kaže znake napredka. Sedaj se bomo ukvarjali pa z rehabilitacijo, hidroterapijo...
Hvala vsem za uporabne infomacije.
Naslov: Odmiranje glavice stegnenice
Prispeval: botticelli na 01 Februar 2010, 17:24:29

Gleden na že napisano in tudi na izkušnje ki so mi jih posredovali vzreditelji, je operacije res najboljša rešitev.
Psički želim čim prejšnje okrevanje. ! :)

Naslov: Odmiranje glavice stegnenice
Prispeval: deteljica na 02 Februar 2010, 09:11:04
Vso srečo. prosim , poročaj kako bo šlo, ker so take informacije iz prve roke vedno zelo poučne. Predvsem ne pozabi natančno opisat vse vaje,ki vam bodo predpisane.
Nekaj časa (beri mesecev ) je sicer zagoto potrebno, da se tkivo na novo prerazporedi in ojača, ampak bolečine bodo pa popolnoma minile že v prvem mesecu in to je z apsa najbolj pomembno
Naslov: Odmiranje glavice stegnenice
Prispeval: Lunette na 03 Februar 2010, 16:58:47
Najprej hvala za lepe želje.
Prvi dnevi so potekali nekako takole...
2dni ni niti šla na potrebo, ker se nikakor ni mogla namestit v počep za kakanje. Po 3 dneh smo ji odstranili zaščitni hansaplast. Ni imela nobene longete, povoja...karkoli. Pač šive (10 šivov, okoli 8 cm rane). Glede na to, da je mejčkana kužika izgleda kar veliko pošivanega.
Z zaščitnim ovratnikom preprečujemo lizanje rane, ki pa je danes (8 dan) že pravzaprav cela. V soboto gre itak šive ven pobrat.
Tačke še ne uporablja.
Trenutno rahabilitacija izgleda tako, da ji tačko rahlo masiram in čoham, da jo sprosti in nasloni na krempeljce. Več o samem razgibavanju menda izveva na pregledu.
Na kliniki (vet. faks) po novem izvajajo fizioterapije. Tako, da če koga zanima se naj pozanima na veterinraski fakulteti v Ljubljani. Poznam že par pasjih pacientov, ki že obiskujejo razgibavanja pri njih in so menda tudi lastniki zelo zadovoljni. Sprejemajo tudi paciente, ki niso bili prej pr njih (torej ni omejitev kdo je pasji lečeči veterinar). To jim šteje v velik plus, in izpade profesionalno.
V mislih imam tudi hidroterapijo po domače (voda v banjo in plavat, ko bo čas za to).   8)
Bom poročala o napredkih.
Če pa kdo potrebuje ovratnik, pa se mu zdi tista plastična lučka za okrog vratu grozna, se je nama zelo dobro obnesel Comfy napihljiv ovratnik.
Prilagam link: http://www.marpet.si/
Če pa link ne dela vpišete v brskalnik ''Comfy collar'' in slikovni zadetki pokažejo. Gre za napihljiv ovratnik, ki je vsaj mojim psom dosti bolj udoben in nemoteč.

Lep pozdrav od Lunice
Naslov: Odmiranje glavice stegnenice
Prispeval: Lunette na 20 Marec 2010, 19:54:12
Sedaj teče že 8 teden po operaciji in moram povedati, da nam ni žal, da smo se odločili.
Trenutno v stanovanju uporablja tačko 90%, na sprehodih (ko se vse preveč mudi tekat naokoli) pa nekje 50%. Zaradi časovnih zamikov nisva šli na fizioterapijo na kliniko, ampak sem jo delala po lastnem občutku. Zelo prav mi je prišlo dosti info z neta in knjig o masaži psov ter TTouch.
Verjamem v 100% uspeh pri okrevanju, ker je vsak dan bolje. Danes hodi približno tako kot je hodila v svojih najslabših dnevih, vendar z občutno več pozitivne energije.

Lp
Naslov: Odmiranje glavice stegnenice
Prispeval: deteljica na 20 Marec 2010, 21:42:20
Lepo slišat. Vso srečo. Zagotovo bo šlo hitro še na bolje. Tkivo rabi nekaj časa,da se razporedi na glede na novo nastalo situacijo. Stavim, da po 6-9 mesecih ne bo več opaziti, da bilo kdaj kaj narobe.
Naslov: Odmiranje glavice stegnenice
Prispeval: Teja na 20 Marec 2010, 21:43:47
bravo!
tudi Maiku ni šlo čez noč ;)
še se oglasita in čim bolj uspešno okrevanje še naprej
Naslov: Odmiranje glavice stegnenice
Prispeval: Lunette na 02 Julij 2010, 16:47:02
Da se malo pohvaliva.
Za 1.maja je sama zmogla lažjo turo na Malo planino. V kratkem planiramo izlet na Veliko planino. Da ne omenjam kako jo šiba vsak dan na sprehodu. Malce že uporabljava agility ovire. Skratka SUPER.
Po dobrih 5 mesecih pridnega dela hodi praktično normalno. Tisti ki jo vidijo prvič niti ne vidijo da je bilo kar koli narobe. Mi ki jo gledamo vsak dan pa opažamo da jo morda včasih v enem taktu kasa samo malce ''pošpara''. Večinoma takrat ko ni sigurna v okolje.

Program fizioterapije je bil sicer sestavljen bolj po občutku. Sva pa izvajali vaje po knjigi Masaža psov in TTouch. Za sprostitev mišic predvsem na drugi tački, ki je bila več obremenjena. Potem sem jo dajala stat na gym žogo. Da je morala balansirat z vsemi tačkami. Dobra vaja ji je bila tudi to, da sem jo držala s hrbtom naslonjeno na moje noge ona pa je z zadnjim tačkam odrivala žogo, ki ji jo je nekdo nežno podajal. Veliko napredka je pokazala pri hoji navzgor. Ker je pa težko v moji okolici najdti primeren hrib sva vajo izvajali kar na agi. mostu. Gor sama, dol sem jo jaz postavla. Po dobrih 2 mesecih sva počasi začeli z izmeničnim dvigovanjem zadnjih tačk na kliker. Tako, da je operirano tačko povsem prostovoljno obremenila s težo.

Je pa pred kakšnim tednom spet začela cepetat.  ;D To mi je bil pa najlepši moment po operaciji. Ker to nardi pa 'toook kjut'. Se ustavi iz polnega galopa in izgleda tako kot da jo bojo zadnje tačke kr prehitele in potem simpatično zacepeta. Bi lahko rekla da je to njen znak dobrega počutja.

Zelo zelo zadovoljne.
Naslov: Odmiranje glavice stegnenice
Prispeval: andreja na 02 Julij 2010, 17:04:21
BRAVO!  :o
Naslov: Odmiranje glavice stegnenice
Prispeval: deteljica na 02 Julij 2010, 23:20:31
 :) čestitke in vso srečo z zdravjem v bodoče. Upam , da sta porabili vse slabe "bone" in da so vam ostali samo še "tadobri"   ;)
Naslov: Odmiranje glavice stegnenice
Prispeval: Teja na 03 Julij 2010, 10:28:51
Lunette, čestitke, zelo sem vesela 8)
za motivacijo dobiš filmček malega Maika, amaterskega vlečnega psa, ki se mu osteotomija stegnenične glavice v teku prav nič ne pozna ;)

http://www.youtube.com/watch?v=p2We5BKCZ14 (http://www.youtube.com/watch?v=p2We5BKCZ14)

me pa zanima kako je s to ''poškodbo'' na pasja stara leta? kakšni izrastki? :-\
Naslov: Odmiranje glavice stegnenice
Prispeval: Lunette na 03 Julij 2010, 11:29:37
Hvala vsem.

Hm sem se tudi jaz spraševala kako je potem enkrat ko pes že tako ostari... Pa mi je vet. Zorko zagotovil (?) da menda ne mora bit težav, ker tam itak ni ničesar več. Pač ni sklepa torej naj nebi bilo težav. Tisto tkivo, ki pa se naredi je mehkejše in izrastiki ne morejo drgnit ob kolk. Tako nekako sem jaz razumela. Se zanašam na to in na to, da slabše kot je bilo itak ne more bit.

Najbrž bo potrebno samo pazit na križne vezi, ker so sedaj bolj obremenjene. Pazim pri gibanju, da je ne preforsiram. Predvsem, da se ne gre hyper-turbo igric z drugimi psi (se za moje pojme večina ne zna igrat lepo). Pazim na hrano. Dodajam lososovo olje, če nam ga zmanjka vsaj rastlinsko. Občasno delam kure z vitamini (artivia, hokamix...). Ter skoraj vse posladke dobijo na osnovi ribic, rakcev, itd. da nekako vključimo zdravo sladkanje z nekaj naravnega vira hondroitina. Nekako se orientiram po starejšem psu (skoraj 9let NO-mix) kateremu kolki nadpovprečno služijo (trkam na les).

Upam, da je tako kot je pisala Deteljica- da smo porabili vse slabe bone ;)
Naslov: Odmiranje glavice stegnenice
Prispeval: bella14 na 20 Junij 2015, 23:14:34
Pozdravljeni. Več let je minilo od pisanja o tem problemu, ki je doletel tudi nas oz. našo hiperativno yorkico. Pdec po stopnicah, zlom kolka in na slikanju ugotovijo, da ima na isti strani odmiranje glavice stegnenice. Vet priporoča 4 tedensko popolno mirovanje, ker da se lahko to obnovi, ker še ni tako hudo, saj je imela psička srečo, da je padla in se je ta genetska napaka hitro odkrila (stara je 1 leto).
Zdaj imamo sicer velik problem kako jo imeti čimbolj pri miru, da preprečimo operacijo.
Ali menite, da se lahko z mirovanjem to res popravi?
Pa kakšen nasvet kako jo pripraviti do počivanja, bi tudi prav prišel :) Boksa ni navajena, čeprav smo si ga že sposodili in jo bomo počasi navajali nanj.
Hvala za odogovore