Začetne črke legel

Elika251298 · 8411

Elika251298

• *
: 07 Marec 2009, 18:26:32
Zdravo! Imam problem. Imamo psičko všpp. Odločili smo se, da bomo imeli mladičke. Kolki so že slikani, čakamo še na vzrejno.. Ker je naša prva psička nimamo izkušenj z tem. Zanima me torej, kako se izbira prva črka imena za legla...

Hvala za pomoč

Swissy-lepota,moč pogum. Človeške kreposti, brez človeških slabosti

Lenny

• *
Odgovori #1 : 07 Marec 2009, 18:30:08
Črko izberete sami, po lastni izbiri.  ;)

Elika251298

• *
Odgovori #2 : 07 Marec 2009, 18:38:16
Črko izberete sami, po lastni izbiri.  ;)

res?? Joj meni pa so rekli, da neke dneve pa ne vem kaj vse še seštevas. Joj;) :-[ :-[
Hvala

Swissy-lepota,moč pogum. Človeške kreposti, brez človeških slabosti

Lenny

• *
Odgovori #3 : 07 Marec 2009, 18:45:46
Ne, tega pa še nisem slišala.  ???
Mislim, da je bila včasih določena črka za eno leto in na to črko so imela vsa legla imena.
Sedaj pa veliko vzrediteljev daje imena kar po abecedi..prvo leglo A, drugo leglo B, tretje leglo C itd., lahko pa čisto poljubno.  :)

HoviNessa

• Vzreditelj
  • *
Odgovori #4 : 15 Marec 2009, 07:48:43
V tujini, pa tudi pri nas, se 1.leglo vedno začne na A, 2.na B....po tem se ve, koliko izkušenj ima kakšen vzreditelj s paritvami.
Včasih je bilo tako, da je v določenem letu bila določena črka, potem pa so to opustili.

Če boš imela leglo samo 1x, je načeloma tvoja stvar, kako se odločiš. Pomembno je, da imajo vsi mladički ime na isto črko...

Veliko uspeha pri paritvi.

»Imamo kaj praznovati: košček življenja, ki nam je preprosto podarjen: današnji dan. «

Web: http://hovawart-vombarogianland.si

Blog: http://hovawart-vombarogianland.blogspot.com

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
Odgovori #5 : 15 Marec 2009, 08:30:52
V tujini, pa tudi pri nas, se 1.leglo vedno začne na A, 2.na B....po tem se ve, koliko izkušenj ima kakšen vzreditelj s paritvami.
Včasih je bilo tako, da je v določenem letu bila določena črka, potem pa so to opustili.

Če boš imela leglo samo 1x, je načeloma tvoja stvar, kako se odločiš. Pomembno je, da imajo vsi mladički ime na isto črko...

Veliko uspeha pri paritvi.

Tole ne drži ravno najbolj ;) Vsak se sam odloči na katero črko bo imena dal, v nekaterih državah niti ni nujno, da imajo vsi mladiči v leglu ime na isto črko. Vsekakor je izbria črke v slo. poljubna ne glede na to ali nameravaš vzredit 10 legel ali pa samo 1,  in se lahko začne tudi z Z , K, M I in nima veze prvo ali 10-o leglo. Lahko imaš tudi 3 legla zapored na A, če ti paše ;)

aska

• Pravi Pesjanar
  • AM Aska
Odgovori #6 : 15 Marec 2009, 09:32:54
Mislim, da je bila včasih določena črka za eno leto in na to črko so imela vsa legla imena.
Ja včasih je bilo tako ;)

lp

woody789

• *
Odgovori #7 : 15 Marec 2009, 14:33:08
ko smo  mi pred petimi leti kupili woodyja so bili vsi v leglu na črko w.

lp.Tadeja

jenny3

• *
Odgovori #8 : 15 Marec 2009, 14:41:54
v sloveniji je tako, da se morajo vsa imena začeti na isto črko. Če se ne motim, je tako v večini držav, obstaja pa tudi nekaj izjem...
Sicer smo pa mi pri prvem leglu uporabili črko M :)

HoviNessa

• Vzreditelj
  • *
Odgovori #9 : 15 Marec 2009, 18:42:12
Ja, kot sem rekla...lahko imenuješ svoje leglo na žnj če hočeš  :P. Pravim le, da resni in večji vzreditelji zunaj in tudi pri nas s psarnami začnejo pri A ravno zato, ker se po tem razlikujejo, koliko ima kdo izkušenj...če imaš leglo A si začetnik, ko pa imaš npr. D ali več pa se ve,da si nekaj že dal skozi...za hovawarte to velja, za tiste, ki imajo psarne in resne namene s svojo vzrejo. Verjetno pa tudi pri kakšni drugi pasmi. :P  ;)
Ne moreš pa nikomur predpisati črke, no, vsaj ne več. Ko smo mi pred 20 leti vzrejali pudlje si moral dati imena na črko, ki je bila tisto leto v veljavi.

»Imamo kaj praznovati: košček življenja, ki nam je preprosto podarjen: današnji dan. «

ABBY LABRADOR

• *
Odgovori #10 : 15 Marec 2009, 19:11:10
Ni ravno za v to temo pa vseeno je nekaj zvezi z imeni.
Kaj pa če recimo ne vzrejaš imaš pa rodovniško leglo vendar samo 1x v psičkini "karieri" si ne želiš vzrejat. Se pravi nimaš psarne kako je potem z imeni? Ker se mi zdi da imajo vsi psički ime in potem še ime psarne. Kako je pač s tem kako se jim daje ta imena.

botticelli

• Vzreditelj
  • *
Odgovori #11 : 15 Marec 2009, 19:11:30
Mislim da pri večini pasem nima prav nobene veze z izkušnjami in znanjem vzreditelja to, ali poimenuje legla po vrstnem redu abecede :) Nekdo ki je imel recimo 2-3 legli, ki sta bili načrtovani, premišljeni in vzreditelj je v pasmi več let kot vzreja, to je za mene več vredno kot nekdo ki je v roku 2 let imel 10 legel... malo karikiram, ampak upam da se razume poanta.

Sicer pa kolikor je meni znano, v nekaterih državah recimo tudi v Franciji, je še vedno v veljavi, da določijo črko in potem morajo biti vsa legla na črko ki je bila določena za to leto.

In kolikor vem je v ZDA veljavno to, da so lahko mladički v istem leglu na različne črke - kar meni osebno še zdaleč ni všeč, vnaša dodaten kaos ko želiš najti kdo je iz istega legla :)

botticelli

• Vzreditelj
  • *
Odgovori #12 : 15 Marec 2009, 19:13:06
Ni nujno da imaš registrirano psarno, pač v tem primeru morajo biti imena mladičev na isto črko in to je to - pač nimajo priimka :) ampak samo ime. :)

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
Odgovori #13 : 15 Marec 2009, 19:31:43
Mislim da pri večini pasem nima prav nobene veze z izkušnjami in znanjem vzreditelja to, ali poimenuje legla po vrstnem redu abecede :) Nekdo ki je imel recimo 2-3 legli, ki sta bili načrtovani, premišljeni in vzreditelj je v pasmi več let kot vzreja, to je za mene več vredno kot nekdo ki je v roku 2 let imel 10 legel... malo karikiram, ampak upam da se razume poanta.

Sicer pa kolikor je meni znano, v nekaterih državah recimo tudi v Franciji, je še vedno v veljavi, da določijo črko in potem morajo biti vsa legla na črko ki je bila določena za to leto.

In kolikor vem je v ZDA veljavno to, da so lahko mladički v istem leglu na različne črke - kar meni osebno še zdaleč ni všeč, vnaša dodaten kaos ko želiš najti kdo je iz istega legla :)

Tako je tudi na Nizozemskem ;)

Se pa 100% strinjam z prvim odstavkom in mi to, da ima vzreditelj legla po abecedi in da s tem vemo da jih je vzredit recimo že 10, ne pove popolnoma nič o kvaliteti njegove vzreje.

5rca

• *
  • Venka
Odgovori #14 : 15 Marec 2009, 19:32:13
In v Belgiji, če se ne motim.

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
Odgovori #15 : 15 Marec 2009, 19:33:10
In v Belgiji, če se ne motim.

Ja za Belgijo jaz nisem 100%, ampak se mi zdi, da je res tako.

5rca

• *
  • Venka
Odgovori #16 : 15 Marec 2009, 19:38:35
Saj jaz tudi nisem 100%, ampak, ko sta prišla dva borderja iz iste psarne v enem letu (en na začetku in en proti koncu leta), sta bila oba na isto črko. Isto so bili na isto črko tudi mladički druge pasme pri isti psarni. Tako da sklepam po tem.  :D

jenny3

• *
Odgovori #17 : 15 Marec 2009, 19:41:15
Glede resne vzreje in kakovosti vzreditelja bi se dala razglabljati na dolgo in široko, ampak abslutno pri tem nima nič število legel, niti črka pri kateri je vzreditelj. Izskušenost pri kakovosti vzreje nima prav dosti veze...

Da malo obrnem debato, me pa zanima, kaj vam pomeni resna vzreja? oz. resen vzreditelj?
Sem ravno zadnjič imela debato o tem, pa me zanimajo mnenja drugih...

Če človek nima psarne in ima rodovniško leglo, imajo (vsaj v sloveniji) mladiči ime na isto črko, ampak besede v imenih se pa ne smejo ponavljati.

lp

botticelli

• Vzreditelj
  • *
Odgovori #18 : 15 Marec 2009, 19:55:52
Resen vzreditelj:

Oseba, ki dela v dobrobit pasme. Se nenehno uči, nadgrajuje svoje znanje, pozna pasmo do potankosti, ima poznanstva iz tujine ter pozna in sodeluje z drugimi vzreditelji (vključuje tudi tujino). Doma ima primerno število psov, ki so družinski člani. Pri vzreji je na prvem mestu ne samo izgled, konstitucija psa, ampak tudi temperament in zdravje - psi so testirani za vsa možna obolenja značilna za pasmo in tudi še za kaj več :) Izbira ustrezne paritvene kombinacije in ne pari z najbližjim samcem. Ima legla ko želi obdržati psa oz ko je interes za mladičke - se pravi da nima nujno vsako leto leglo... Vsaj za večino pasem za moje pojme resen vzreditelj mora predstaviti tudi svoje pse na razstavah - po možnosti na takih, kjer sodijo sodniki ki se spoznajo na pasmo. Mislim da brez tega se težko greš resne vzreje.
Zelo pomembno je tudi to, da preveriš bodoče lastnike mladičkov, zraven mladička se obvezno da še pogodba ter da si na voljo lastnikom če potrebujejo pomoč ali imajo vprašanje.

Mislim da je to to, na grobo, ...

HoviNessa

• Vzreditelj
  • *
Odgovori #19 : 16 Marec 2009, 08:05:05
Botticelli: Se absolutno stinjam z vsem!!!
Nekdo, ki  namerava resno vzrejati, bo k zadevi pristopil z vso odgovornostjo. Ni sicer nujno, da ima psarno, je pa zelo zaželjeno. In še enkrat povem nejevernežem...navajam primer za hovawarte, spet, in to v Avstriji in Nemčiji, ki je matična dežela le-teh.
Tam obstajajo psarne, ki se tudi do 30 let ukvarjajo z kvalitetno vzrejo, opisano zgoraj. Pri njih lahko slediš glede na imena psarne vse brate, sestre, potomce, kaj dajejo naprej, morebitne težave z zdravje, zobmi, obarvanostjo....in se lahko na podlagi teh podatkov odločiš za samčka, ki ga iščeš ali pa za nakup mladička.
Ko neka psarna doseže 10 preverjeno zdravih legel, kar pomeni, da so vsi mladiči odrasli brez kakršnih koli zdravstvenih, genetskih okvar, s slikanimi kolki in opravljenimi testi karakterja, dobi certifikat. In TO jih ločuje od naključnih vzrediteljev. Vsakdo, ki se s tem namerava baviti, bi moral stremeti k tako zdravim potomcem.
Za hovawarte je to sicer malo zahtevna reč, ker so delovna pasma in pasma, ki jo Avstrijci strogo nadzorujejo, a naj povem primer dobro načrtovane vzreje moje prijateljice Tanje:
S psičko Alesso je naredila obvezen izpit B-BH, slikala kolke, opravila slovenski vzrejni izpit, zraven pa veliko težje 3 izpite v Avstriji za vzrejno dovoljenje, od katerih vsak vsebuje preizkus karakterja. Vmes dosegala odlične rezultate na razstavah, ustanovila psarno.....potem pa pri starosti psičke 2 leti začeli iskati primernega samca in ga našla na Nizozemskem...sedaj, pri starosti 3 let pričakuje gonitev...ne vem, če sem dovolj jasna, koliko truda je bilo tu vloženega, zato najbolje, da si ogledate njeno spletno stran 
http://www.hovawart-exhortoalbo.com/aktualno.html

Da se razumemo, vsakemu ni potrebno toliko truda, potrebno pa je najmanj vse tisto, kar je opisal Botticelli.

Pa brez zamere.