Napad na mladička - kako se soočiti s posledicami

Daky · 4385

Daky

• *
no danes na sprehodu sva s pinky srečala spuščenega pudlja (samca)..seveda ji nisem pustil niti blizu .. a pes je bil vztrajen in tudi ko sem pinky prijel v naročje je renčal, pinky pa seveda nazaj .. celo mene je hotel napasti .. jaz pa sem se odlocil kot za nekaksen beg in ko sva bila ze nekaj metrov stran, je pinky nekako uspelo skocit iz mojega narocja .. a pinky ga ni napadla, le usedla se je, ter ga opazovala .. sam sem jo hotel odvleči stran a v tistem trenutku se je pes zapodil proti njej in jo hotel napasti, kar mu je deloma tudi uspelo, dokler ga nisem brcnil, da je poletel nekaj metrov stran :/ sam sem bil ves iz sebe in tudi domov sem pohitel, kolikor se je le dalo .. nato sva odsla k veterinarju, kjer so jo na hitro oskrbeli. tudi veterinar je dejal, da ne bo nic hujsega saj je rana je sicer zelo majhna, bolj praska kot neka rana a vseeno me je strah posledic, namrec nevem kako se bo vnaprej obnasala do drugih psov :/ zanima me, kako lahko morebitne nevsecnosti kar najbolje odpravim, saj se bojim, da se ne bo v prihodnje prevec bala drugih psov ali se huje, postala napadalna :/ torej kdaj ter kako naj jo poskusam socializirat z drugimi psi? kako naj ravnam z njo? trenutno spi, a ze vse od tega dogodka je nekako uboga, ni zivahna, kot je bila prej itd. ... vse skupaj me skrbi, ceprav upam, da je skrb odvec :/ s pinky se vam ze vnaprej zahvaljujeva za vase odgovore :/

čara

• *
  • Obožujem pse!
Odgovori #1 : 12 Maj 2009, 21:03:01
Čiprej naj ima pozitivne izkušnje z normalnimi psi, različnimi. Pa ti bodi čim bolj miren. Mogoče za začetek na kak KD, če bi ti bil tako bolj sproščen.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!

kalsang

• *
Odgovori #2 : 12 Maj 2009, 21:16:13
Potrta je zato, ker čuti tvojo zaskrbljenost. Psi zelo čutijo naše razpoloženje in se temu primerno obnašajo. Če čutijo, da smo napeti "ubogi" kot praviš, v bistvu previdni.

Zato se čim prej pomiri in se začni normalno obnašat do nje.

Drugače pa, aktivna socializacija z normalnimi psi in dobra pasja šola.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #3 : 13 Maj 2009, 10:00:56
Predvsem si popolnoma narobe ravnal. Če bi psico pustil na tleh s popuščenim povodcem in ostal  miren, se ne bi zgodilo nič, v najslabšem primeru bi se psa med seboj narenčala. Če psice ne bi potegnil stran se tudi ne bi zgodilo nič. Tvoja psica je povsem obvladala situacijo, dokler je nisi odvlekel stran. Tudi po "napadu", ki ni bil napad ampak praska se ne bi zgodilo čisto nič, če bi ostal miren nekako v stilu kar si iskala to si dobila.

Kako naprej? Najpraj se moraš odločiti, ali si želiš psa, ki se zna vesti normalno do drugih psov, obvlada komunikacijo in samostojno rešuje nastale situacije, ali pa si želiš psa, ki se ob srečanjih zanese nate in nastale situacije rešuješ ti. V prvem primeru rabiš čim več srečanj z normalnimi odraslimi psi (pod normalen ne mislim prijazen ampak tak, da mladiča ne zluknja do krvi) in sem ter tja kdaj malo igre z drugimi mladiči. Moraš se skulirat in vedeti moraš, da psi zaradi takih prask, kot se ti je zgodila, ne delajo drame. Če jo ne delajo lastniki seveda.

Ampak dvomim, da ti bo ta varianta ležala (predvsem zaradi stavka da sta srečala spuščenega pudlja in je SEVEDA nisi spustil blizu) Namreč, po tej varianti svojega psa SEVEDA spustiš k vsakemu spuščenemu psu, ne da bi se vmešaval, če to ni nujno. In si naravnost vesel, če srečaš kakšno malce bolj težavno spuščeno zverinico, da se tvoj mladiček lahko uči.
Po drugi varianti ne rabiš nič komplicirat, vadiš poslušnost, ob srečanju s psom, za katerega misliš da je problematičen mora tvoja psica sedeti, ti pa psa odženeš stran. Po tej varianti se psici ni treba učiti komunikacije s neprijaznimi in težavnimi psi. Lahko ji omogočiš da se igra s prijaznimi psi če hočeš (in igro prekineš kadar postane divja oz kadar se ti ravno zljubi) ali pa še to ne, če nočeš.

Možnost, da bo kot odrasla pogrizena od drugega psa ali da bo ona ugriznila drugega psa je po drugi varianti veliko večja.

teja con panto

• *
Odgovori #4 : 13 Maj 2009, 10:58:45
tudi jaz sem mnenja, da se znajo živali (psi ali pa katerakoli druga) zmenit med sabo, če se človek ne vmešava preveč in se boji, živali res čutijo to. pri prejšnjem NO je bil velik problem z mačkami in to ravno zato, ker smo ga kot majhnega vlekli stran in se bali tako za mačko, kot tudi zanj in tako je bil vedno problem, zaradi našega pretiranega strahu. pri zdajšnjem NO, pa kar se mačk tiče ni večjega problema, z mačkom sta kar prijatelja, velik je dosežek, da maček pride do njega (maček se je psov vedno bal, že od prvega psa), malo več dela, posredovanja in problemov pa bo z mačko, ki je kar precej samosvoja. zaključujem s tem, da psi resnično čutijo to kar mi, pa naj nas bo strah, se bojimo, smo veseli,... svoja čustva prenašamo na psa. krasen primer je tudi to, kar se mi je s pantom zgodilo na izpitu A, mene je bilo tako strah, da so se mi noge res zgodilo se je to, česar sem se najbolj bala. podobno je tudi z grmenjem, če se mi bojimo kadar grmi, je velika možnost, da bomo to nehote prenesli na psa, ko bo čutil naš strah. podobne napake so mogoče tudi pri človeških mladičkih, ne samo pri živalskih, ko mamice preveč varujeje in skbijo za malčke, otrok ni samostojen in se ne zna postaviti zase, pretirana skrb pa lahko prinese tudi bolj bolehne otročke.

rest in peace my precious friend

Daky

• *
Odgovori #5 : 13 Maj 2009, 23:15:28
hmm najlepsa hvala, mislim da mi bo to kar v pomoc .. moram reci, da sem danes ze postopil tako in pinki se je kar nekaj casa igrala s sosedovim pincem .. tako da sem tudi sam mnogo bolj optimisticen kot vceraj, pa tudi na pinki se opazi, da je s5 bolj razigrana itd. .. kot kaze res psi cutijo isto kot mi;) se enkrat najlepsa hvala vsem za nasvete, v veliko pomoc ste mi ;)

Tisa in Loa

• *
Odgovori #6 : 14 Maj 2009, 07:30:59
Jaz se tudi strinjam z Lanabelo vendar pa zna nastati problem, če imaš ti (govorim zase) takega psa, ki "uči" druge in ljudje ki jih srečaš ne razmišljajo v tej smeri da se morajo psi sami zmenit. Potem ti izpadeš grozen in z divjim, napadalnim psom.  :-[

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #7 : 14 Maj 2009, 10:46:03
Psi nič ne čutijo enako kot mi, ampak čisto preprosto zavohajo naš adrenalin (poleg ostalega) in primerno odreagirajo. Za te zadeve so tako nadarjeni, da naše čustveno stanje razvozljajo veliko bolj natančno od nas samih. (meni se pogosto zgodi, da so psice poskrite na varnem pod pohištvom še preden sama ugotovim, da sem nekaj nataknjena)

Tisa - psi se morajo sami zmenit, ja, ampak morajo vedeti, kaj je pri tem dopustno in kaj ne. Najlažje je to narediti pri čim mlajših mladičih, ker jim tako ljudje kot drugi psi še malo pogledajo čez prste. Saj v bistvu je čisto preprosto: mladiče, ki so nagnjeni k nadvladovanju drugih od začetka spuščaš samo k (psihično) močnejšim psom, ki jih naučijo bontona, z mlajšimi mladiči in podredljivimi odraslimi pa se lahko igrajo zelo malo in še to samo toliko časa, dokler so vljudni in uvidevni. Vsak poskus nadlegovanja šibkejšega se kaznuje z takojšnjo prekinitvijo igre. Mlad pes se tako nauči, da se mora do drugih vesti tako, da jih po eni strani ne razjezi (sama kaznujem svoje psice tudi, če so napadene - ker so napad same izzvale, čeprav tega na prvi pogled ni videti) in po drugi strani jih ne sme prestrašiti ali drugače nadlegovati.

Felina

• *
Odgovori #8 : 14 Maj 2009, 11:09:39
hehe, jaz imam doma enega učitelja mladičkov, ki jim v trenutku, ko prestopijo mejo spoštljivega obnašanja tudi pove, brez lukenj, brez krvi, ali jih mlace čopne v smrček, ali da njihov gobček v svojega in jih stisne, če pa so čist preveč moteči in še vedno ne sprejmejo njegovega zasebnega prostora, pa malo poletijo za kakšnega pol metra ali meter vstran in to ponavadi resnično zadošča  ;). Sem full navdušena nad tem, saj bo našemu bodočemu članu znal zelo lepo pokazat kjer mu je mesto in kaj je to spoštovanje pasjega zasebnega prostora. Malo manj so pa nad tem navdušeni lastniki mladičev, ki neposlušno pridirkajo do našega, se mu obesijo za dlako in sledi korekcija in že poslušam o slabi izkušnji, ki jo ima njihov mladič, pa tako se trudijo ga obvarovati pred vsemi zlobnimi kužki tega sveta ..jao, jao, jao  ::)

Sreča se skriva v shih-tzujih. :)

čara

• *
  • Obožujem pse!
Odgovori #9 : 14 Maj 2009, 12:29:00
Jaz bi bila prav vesela, če bi imela tečno mladičko, da ji odrasli psi pokažejo mesto, ne da jo raztrgajo, naluknajo...Ampak če jo malo potlačijo, primejo čez gobec...Je vsekakor dobrodošlo.

Imam pa sedaj 2 letno psico, katera nima pasjega bontona, tukaj pa nastopim jaz, da ji ne dovolim naskakovanja psov, dominiranja...

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!

sibila

• *
  • still more white...
Odgovori #10 : 14 Maj 2009, 12:36:14
hehe, jaz imam doma enega učitelja mladičkov, ki jim v trenutku, ko prestopijo mejo spoštljivega obnašanja tudi pove, brez lukenj, brez krvi, ali jih mlace čopne v smrček, ali da njihov gobček v svojega in jih stisne, če pa so čist preveč moteči in še vedno ne sprejmejo njegovega zasebnega prostora, pa malo poletijo za kakšnega pol metra ali meter vstran in to ponavadi resnično zadošča  ;). Sem full navdušena nad tem, saj bo našemu bodočemu članu znal zelo lepo pokazat kjer mu je mesto in kaj je to spoštovanje pasjega zasebnega prostora. Malo manj so pa nad tem navdušeni lastniki mladičev, ki neposlušno pridirkajo do našega, se mu obesijo za dlako in sledi korekcija in že poslušam o slabi izkušnji, ki jo ima njihov mladič, pa tako se trudijo ga obvarovati pred vsemi zlobnimi kužki tega sveta ..jao, jao, jao  ::)

Ja, malo sitno Mimico je prav lepo naučil, sedaj se mu nikoli več ne obesi za dlako, ampak se mu lepo prilizuje in ga navdušeno pozdravlja.
Prav nič se ga ne boji zato, pa je dobila kar lepo korekcijo. Jaz imam tudi rada take 'vzgojitelje' mladičev, ker jih na lep naučin naučijo, kje so meje...
Najslabši so psi, ki dovolijo mladiču, da skače kot nor po njem, potem pa vse to poskuša pri drugih...

Tisa in Loa

• *
Odgovori #11 : 14 Maj 2009, 13:19:03
Lanabela - hvala za nasvet. bomo upoštevali pri naslednjih mladičih. :)
jah naša je mela kot mala izkušnje v glavnek samo s psi, ki so bili tolerantni oz. kot mala ni kazala teh nagnenj!
zdaj ko je zrasla pa misli da mora vsakega mladiča vzgajat. tako da se probamo mladičem kar izognit.  :-[ njeno vedenje se je do sedaj obneslo le pri mladiču iste pasme, ker so tudi njegovi lastniki vedeli za kaj se gre. :)