Živijo

Načenjam novo temo o izpustih in pašnikih za konje, ker vidim, da to dvoje paše skupaj. Sem že na sosednjih straneh nekaj prebirala, ampak dajmo še tu, če sem že v temi o nakupu težila.
Mene konkretno zanima kako je s pašo pozimi. Dobro, ko zapade sneg, je pač ni. Če začnemo pri tem, da imaš odprt hlev, po možnosti še nadstrešek, nato izpust s peščeno podlago, da ne gazijo po blatu. Iz izpusta pa vhod na pašnik. Mi je pa tale zima prav čudna. A odpiraš pašnik tudi v pomrznjenem in dovoliš, da se po tem pase/-jo (če mu/jim paše) ali je bolje rajši zapirat? Pri nas je večji del zasenčeno z gozdom, kar je idila poleti, pozimi od -5 navzdol pa je le popoldan odmrznjeno, če je sonce. Imamo koze in na takšnem ne spuščamo, da katera ne povrže. Bi bilo bolje, da je en del izpusta pesek, drugi del (tam kjer se najprej odtaja) pa travnat? Ampak smo spet na blatu, če se otopi, sploh če bosta pri hiši dva. Za travo na tem delu mi ni, tako da bi lahko nasula celotno površino, samo ali je enolična podlaga še vedno ok? Načeloma se lahko skupaj ogradi malo tega, malo onega, celega zgornjega pašnika ravno ne bi pasla celo leto (prvič, kosimo dobro seno in drugič, ne vidim na drugi konec zaradi brežine, pa rada kontroliram...). Ne bi pa rada konju po neumnosti nakopala kakšnih prebavnih motenj.

Letos bomo verjetno pasli oba pašnika, pa da nimam dvojnega dela z mrežo...
LP Katja