Ograde in pašniki

kitekat · 2902

kitekat

• *
: 26 Januar 2012, 15:18:49
Živijo :)

Načenjam novo temo o izpustih in pašnikih za konje, ker vidim, da to dvoje paše skupaj. Sem že na sosednjih straneh nekaj prebirala, ampak dajmo še tu, če sem že v temi o nakupu težila.  ::)

Mene konkretno zanima kako je s pašo pozimi. Dobro, ko zapade sneg, je pač ni. Če začnemo pri tem, da imaš odprt hlev, po možnosti še nadstrešek, nato izpust s peščeno podlago, da ne gazijo po blatu. Iz izpusta pa vhod na pašnik. Mi je pa tale zima prav čudna. A odpiraš pašnik tudi v pomrznjenem in dovoliš, da se po tem pase/-jo (če mu/jim paše) ali je bolje rajši zapirat? Pri nas je večji del zasenčeno z gozdom, kar je idila poleti, pozimi od -5 navzdol pa je le popoldan odmrznjeno, če je sonce. Imamo koze in na takšnem ne spuščamo, da katera ne povrže. Bi bilo bolje, da je en del izpusta pesek, drugi del (tam kjer se najprej odtaja) pa travnat? Ampak smo spet na blatu, če se otopi, sploh če bosta pri hiši dva. Za travo na tem delu mi ni, tako da bi lahko nasula celotno površino, samo ali je enolična podlaga še vedno ok? Načeloma se lahko skupaj ogradi malo tega, malo onega, celega zgornjega pašnika ravno ne bi pasla celo leto (prvič, kosimo dobro seno in drugič, ne vidim na drugi konec zaradi brežine, pa rada kontroliram...). Ne bi pa rada konju po neumnosti nakopala kakšnih prebavnih motenj.  :-[

Letos bomo verjetno pasli oba pašnika, pa da nimam dvojnega dela z mrežo...

LP Katja

manca5

• Gost
Odgovori #1 : 28 Januar 2012, 19:03:46
Na zmrznjeno travo je treba konje počasi navadit, ker lahko drugače dobijo koliko. Sploh breje kobile imajo ta problem. Počasi zvišuješ čas ko se lahko pasejo na zmrzali in je potem vredu. Moja dva skos neki grizljata zdaj, nisem imela nobenih problemov. Je pa res da ni kaj veliko trave.

Ko je blato, ja, takrat pa zgazijo vse in potem ni nič več travice. Ponavadi se en del žrtvuje - lahko pustiš da zgazijo, lahko pa nasuješ pesek. Mislim, da enolična podlaga ne bi smela bit problem...

Sploh poniji so pa nagnjeni k debelosti, prenažiranju (ker so tako mali majo hitro dosti) in potem imaš laminitis-kopitno vnetje. Ko jih boš mela na paši moreš skos pazit, da se ne zredijo preveč, trava (sploh spomladanska - spet počasi navajaš!) ima v sebi cuker, ki ga je lahko za konja preveč. Zvečer ponavadi pregledaš kopita in paziš da niso topla ali pa vroča - laminitis. Če se konji preveč redijo ali pa imajo probleme z laminitisom pa kupiš nagobčnike za na pašo, imajo luknje in konj tako ne poje preveč. Žita, koruza in te stvari, pa seveda sladkorčki so obup za konjska kopita... Izogibat se je treba ogljikovih hidratov.

makko

• *
Odgovori #2 : 29 Januar 2012, 22:19:31
Ok. Čisto na kratko (je treba zjutraj zgodaj vstat  :-\)

Pomrznjene trave se načeloma ne pase, ker lahko povzroči veliko škode, koristi pa nobene (laminitis, kolike, driska, zvrgi brejih kobil) - skratka, počakaj do pomladi, potem pa počasi navajati na pašo (makimalno po 10, 15 minut v štartu - pomladanska trava je beljakovinsko zelo močna krma - možnost laminitisa in kolik). V kolikor imaš laminitičnega konja, se paša definitivno odsvetuje!

Tam, kjer kosite (kvaliteten travnik), naj se konji ne pasejo!, ker bodo le uničili travnik (konj ima, za razliko od krave, globok ugriz) - pa še okužbi travnika z zajedalci se boste izognili.

Kjer bodo konji 'tacali' ob bolj deževnih dnevih, trava ne bo rasla - tako, da je še najbolje, če je le možnost, bolj obremenjene površine nasuti (konjem ne bo nič škodilo, je bolj zdravo za kopita kot pa stanje v blatu in posledične težave z gnilimi žabcami). Predlagam, da en del izpusta nasujete, preostalo pa pregradite in spuščate konje le, ko je suho.

Za funkcionalnost pašnika, računajte na 1 hektar po konju, v nasprotnem primeru ti bodo popasli do golega, sploh če jim bo omogočen 24 urni dostop do pašnika  (lahko pa pregradite v čredinke in po potrebi konje prestavljate).

LP

Lunette

• *
Odgovori #3 : 31 Januar 2012, 09:41:32
Kot so že predhodniki povedali je res potrebnega okoli 1ha/konja, da je funkcionalen. Je pa konjem vsaj to zelo pomembno, da so lahko zunaj na zraku in da se gibljejo. Zato lahko mirno urediš precejšen del izpusta, ki bo služil razgibavanju in luftanju konj. To je lahko brez problema peskano ali pa pustiš travno rušo, ki bo kmalu postala poteptan kos zemlje z blatom. Če te ne moti in če ni stalno moker teren (zaradi težav z mokrimi žabicami) lahko pustiš.

Da jim bo zabavno se šetkati po izpustu pa jim lahko namestiš postaje za hranjenje. Tako poskrbiš, da jim ni dolgčas in, da lahko skozi po malo papcajo, kar je za njihov želodec zelo pomembno. Prav tako lahko s tem poskrbiš, da ni težav s kolikam in laminitisom.  Se gibajo in po malem malicajo, pa še nadzor nad hrano imaš. Mi imamo v pokritem delu na dveh mestih slow-federje v samem izpustu pa nastavim sod napolnjen s senom, jabolka v krhljih, korenček, zelišča... namestim na več koncev v posodice. Tako je kobilica zaposlena in srečna, ker lahko cel dan brska za hrano  8)
Pašnik pregraditi v črednik je pa za konje dosti lažje (in ceneje) kot za koze. Potegneš trak katerega morda sploh ne bo potrebno naelektriti, ker se načeloma izogibajo že tistega, ki trese. Če pa slučajno prebijejo trak še vedno ostanejo znotraj glavne ograde.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.