Koliko pa stane?

nyssa · 8002

nyssa

• *
  • winter joy
: 16 Avgust 2008, 19:49:21
V temi o mladičkih nemških ovčarjev se je načela zanimiva tema. Zanimajo me vaša mnenja.
Namreč, tema obravnava ceno rodovniških mladičev oz. to, če se spodobi vprašat za ceno mladičev že ob prvem(oz. v zgodnjih razgovorih) razgovoru z vzrediteljem ali ne?
Kaj menite?
Moje izkušnje kažejo, da so vzreditelji po večini kar malo ''užaljeni'', če prehitro vprašaš za ceno. Ko sem bila nekajkrat v situaciji, da sem imela telefonske razgovore z vzreditelji oz. lastniki legel, sem bila povečini kar hitro odpravljena, verjetno kot ''neresna''  :D
Poznam veliko ljudi, ki jih je pogovorov z vzreditelji kar precej strah, ker vedo, da bodo morali sčasoma vprašati za ceno, vedo pa tudi, da bodo verjetno izpadli kot nekdo, ki mu je za nakup mladiča pogoj cena, čeprav temu ni tako.
Dejstvo je, da ko si izberemo psarno, ki ima nam všečne pse in linije, naredimo že krepek korak k nakupu mladiča. Če spremljamo uspehe in napredke mame legla( in očeta), če poznamo njun rodovnik ali pa če smo jih celo spoznali v živo, nas pravzaprav zanima samo še cena.  Seveda poleg tega, če je še kak mladič na voljo in ostalih osnovnih stvari, ki nas zanimajo glede legla.
Jaz ne razumem, zakaj je cena psov taka skrivnost. Recimo, če kdo objavi na forumu leglo, meni ni nerodno vprašat za ceno mladičev, čeprav se ne zanimam za nakup, zanima me samo tako...informativno, bi se reklo.
Torej, kaj menite vi?

chory

• *
Odgovori #1 : 16 Avgust 2008, 20:49:22
Ej Nyssa ne bit huda in užaljena.Mogoče je bil res kdo malo preoster gledena tvoje vprašanje.Jaz te popolnoma razumem in sem tvoje vprašanje tudi tako razumela.Upam da je bilo to razvidno iz mojega odgovora.Če pa si ga čutila drugače se ti opravičujem.Kar se pa tiče cene pa boš razumela da je nikakor ne bom dajala na forum. :-* ;D

nyssa

• *
  • winter joy
Odgovori #2 : 16 Avgust 2008, 20:53:00
Ammm...saj tebe sploh nisem spraševala za ceno  :-\ Mislim, da te je ena druga punca spraševala to.
Niti ni bilo namenjeno posebej tebi ali naperjeno proti komu vzreditelju,ampak je bilo mišljeno pač tako, da si povemo mnenja glede tega.

INES

• Vzreditelj
  • *
  • Tora
Odgovori #3 : 16 Avgust 2008, 22:03:19
tako je Nyssa. Cena ni prav nobena skrivnost. Sicer tudi jaz ne bi pisala o tem javno na forumu, ker si vsekakor želim bodočega lastnika prej spoznat. Ampak pravzaprav tudi ko jaz izbiram psa in ko ga izberem me zanima cena. Denarja pač nimamo neomejeno količino in je treba vedet vsaj koliko bo treba privarčevat :) Rodovniški psi pač niso poceni in marsikomu vzame nakup psa eno ali pa celo dve plači.

..:::nemške doge By Dejan and Ines:::.

*LuNa*

• *
Odgovori #4 : 16 Avgust 2008, 22:50:36
Mislim da je bilo malo narobe razumljeno v tisti temi. Mene recimo osebno ne moti, če me vprašajo za ceno - tudi večina je že ob prvem klicu vprašala za ceno. Po svoje mi je to še dobro, ker tisti, ki se jim zdi "škoda" denarja za psa, kar takoj odpadejo.
Motijo me pa taki, ki jih zanima zgolj cena. Se niti predstavijo ne, ne vprašajo niti, ali je kakšen mladič še prost, ampak samo kakšna je cena. Pa po možnosti dajo na telefon otroka in mu zadaj šepetajo, kaj mora vprašat.

Psarna Lunca's - vzreja labradorcev
http://luncas.vovk.si

*star*

• *
  • Joy of my life ;*
Odgovori #5 : 16 Avgust 2008, 23:07:02
Ko, sem jaz pisala vzrediteljici, sem se najprej predstavila, povedala kakšne izkušnje sem že imela s kužki, kaj želim početi z mladičkom... itd. Potem sem vprašala, kdaj načrtujejo leglo(če nisem nikjer zasledila) kje sem izvedela za njihovo ali spletno stran ali... Potem sem še vprašala, kar me je zanimalo glede pasme, mladičkov, legla... In šele nato na koncu sem pa vprašala kakšna bo okvirna cena mladičkov.
Ker meni se res ne zdi, da je cena taka skrivnost.... Res, pa je, da kakšni samo na to mislijo, kjer bojo dobili čim cenejšega kuža(ki bo po vsej verjetnosti radi čistokrvnega) :)

Desobediencia

• *
Odgovori #6 : 16 Avgust 2008, 23:22:56
Pa po možnosti dajo na telefon otroka in mu zadaj šepetajo, kaj mora vprašat.
Ja, ta je pa čist una mentaliteta :D

Dogo Argentino - El Mas Mejor

Nochi tlen onca no huelitli mo patlaz, xic cualmeztli mo mantica, moyolica, inic ti nemiz inahuac yeliztli.

Ewe

• *
Odgovori #7 : 17 Avgust 2008, 01:34:14
Ja men je čist normalno, da vprašaš za ceno. Ampak jaz ko se kar naprej kontaktiram z različnimi vzreditelji, jih šele potem vprašam za ceno, ko mi povedo kakšne uspehe imajo starši na različnih področjih. Če so uspešni sem prpravljena na zelo veliko ceno. Ampak če starša nimata nikakaršnih uspehov, mi je pa brezveze dat 800€, če pa lahko zastojn rešim eno življenje izmed psičkov v zavetiščih ;) Moje mnenje. Drugače pa mi je cena zadnje za kar me bo zanimalo.  ;) Drugače pa tisti resni kupci že iz bontona ne vprašajo kar takoj po ceni. Samo moje mišljenje.  ;)

nyssa

• *
  • winter joy
Odgovori #8 : 17 Avgust 2008, 10:11:34
No, me veseli, da se razumemo  :D Resnično ni bilo mišljeno proti komurkoli, pač pa so me zanimala vaša mnenja.
Seveda je tudi odvisno od tega, kakšnega psa si želimo. Razstavnega, samo za hišnega ljubljenčka...
Recimo, da mene zanima pes,ki ga ne bi razstavljala. Mogoče bi z njim trenirala kak pasji šport, ampak na razstave pa ne bi hodila.
Kako vprašat, če imajo kakšnega takega, ki bi bil ''pet kvalitete'' ? Brez da izpadeš škrt do amena?  ;D

nyssa

• *
  • winter joy
Odgovori #9 : 17 Avgust 2008, 10:12:25
Aja, seveda govorimo o rodovniških psih, iz preverjene vzreje.

Ewe

• *
Odgovori #10 : 17 Avgust 2008, 11:14:40
Vprašaš malo kakšne uspehe in rezultate imajo psi. Ali pa npr. če se ukvarjajo z ROjem, agilityjem... Išečeš pač psarne, kjer  se bolj z športi ukvarjajo.  ;)

viva

• *
Odgovori #11 : 17 Avgust 2008, 13:50:30
No, me veseli, da se razumemo  :D Resnično ni bilo mišljeno proti komurkoli, pač pa so me zanimala vaša mnenja.
Seveda je tudi odvisno od tega, kakšnega psa si želimo. Razstavnega, samo za hišnega ljubljenčka...
Recimo, da mene zanima pes,ki ga ne bi razstavljala. Mogoče bi z njim trenirala kak pasji šport, ampak na razstave pa ne bi hodila.
Kako vprašat, če imajo kakšnega takega, ki bi bil ''pet kvalitete'' ? Brez da izpadeš škrt do amena?  ;D

Hmm? In zakaj bi naj bil "pet quality" mladič cenejši oz. manj vreden? Poznam namreč kar nekaj psarn (predvsem iz Nizozemske in Belgije), kjer so "show quality" mladiči cenejši , vendar so naprodaj pod za kupca zelo obvezujočimi pogoji.

Pri nas smo imeli letos prvo leglo. Cena vseh mladičkov pa je bila enaka; tudi pogodbe so bile vse enake, brez razlik za show, agility in pet domove.

viva

• *
Odgovori #12 : 17 Avgust 2008, 14:10:50
Ker meni se res ne zdi, da je cena taka skrivnost.... Res, pa je, da kakšni samo na to mislijo, kjer bojo dobili čim cenejšega kuža(ki bo po vsej verjetnosti radi čistokrvnega) :)

Cene mladičkov niso skrivnost, in mislim da večina ljudi, ki se resno zanima za nakup rodovniškega psa, tako ali tako ve, kakšne so približne cene mladičkov. Razlike  pri cenah med vzreditelji (če sploh so) niso tako velike.

Sama imam s potencialnimi lastniki naših mladičkov zelo različne izkušnje.
Nekatere zelo pozitivne. Lep primer je *star* in njena Flo, ko takoj veš da se vsi v novem domu zavedajo, da je cena mladiča v primerjavi s tem, koliko potem stane "vzdrževanje" psa naslednijh 12-15 let, pravzaprav zelo majhen znesek. In če se prav spomnim, sva v začetku najinih kontaktov, izmenjali kar nekaj mailov, preden sva prišli do cene ;)

Žal pa je veliko več izkušnj takih, da dobiš npr mail ali telefonski klic "po koliko pa imete pse? Aja, pa katero pasmo že vi prodajate? pa rodovnika tako ali tako ne rabimo", brez "dober dan, jaz sem tainta...)...Na takšna (zame neresna) povpraševanja  sam  tudi jaz odgovarjala neresno, nekako v stilu : 500€/kg, ali 4.456,14 €...ali pa odgovora sploh niso dobili ;)

bolha

• Pesjanar
  • Če jih ne prepričaš, jih zmedi.
Odgovori #13 : 17 Avgust 2008, 14:40:30
Ko sem se jaz zanimala za kraševce, sem nekako vedela okvirno ceno mladičev, vzreditelja pa sploh nisem vprašala za ceno, dokler si mladiča nisem šla pogledat in sem plačala aro zanj. Če ne bi bila cena res pretirano visoka, bi bila pripravljena plačat katerikoli znesek, ki bi mi vzreditelj takrat rekel, ker sem bila odločena, da vzamem prav našega Kata Pižmohtovega. :D Je pa nekako, vsaj zame, samoumevno, da najprej vprašaš vzreditelja vse okoli staršev, mladičev, ... šele na koncu za ceno. Ker če vprašaš najprej za ceno, si človek misli, da kličeš vse po spisku in iščeš najcenejšega mladiča. Tak človek pač zame ni resen, niti ne vem kako primeren.

Lp

nyssa

• *
  • winter joy
Odgovori #14 : 17 Avgust 2008, 17:52:32
Hmm? In zakaj bi naj bil "pet quality" mladič cenejši oz. manj vreden?
Ne vem, zakaj bi bil. Nekateri vzreditelji ponujajo dve ali več cen, za vsakega psa posebej. Za tiste, ki imajo po njihovem razstavni potencial, se proda dražje, ostale cenejše, itd.... Zato sem omenila.

viva

• *
Odgovori #15 : 17 Avgust 2008, 18:36:53
Za tiste, ki imajo po njihovem razstavni potencial, se proda dražje, ostale cenejše, itd....

Jah odvisno od vzreditelja. Jaz osebno bi prej prodala psa "s popustom" v show dom, kot pa na kavč, ker dobro vem koliko truda, časa, pa tudi denarja je potrebno da iz psa z razstavnim potencialom narediš uspešnega razstavnega psa.

Konec koncev bo pes, ki bo hodil po razstvah, ali pa bo "uporabljen" v vzreji s svojim imenom delal "reklamo"  in dobro ime moji psarni, tisti iz kavča pa ne prav veliko ;)

Pač, tudi vzreditelji imamo različne poglede na cene mladičkov.

aska

• Pravi Pesjanar
  • AM Aska
Odgovori #16 : 17 Avgust 2008, 19:14:12
Mene pa zanima tole, da ne odpiram nove teme. Pri mačkah je tako, da, če ne nameravaš vzrejati jih, jih dobiš po polovični ceni  oz. mnogo ceneje. A bo kdaj to možno tudi pri psih? Sama, če bo sreča dana bom vzela še eno psičko  (rodovniško), a z vzrejo se ne mislim ukvarjati. Imela bi jo za druge namene (AGI, RO in moje veselje).

lp

martina.o

• Vzreditelj
  • *
Odgovori #17 : 17 Avgust 2008, 19:36:20
Aska - ponekod gre tudi tako.
Ampak v tem 'primeru je ali  obvezna sterilizacija in pes ima v rodovniku " not for breeding" oz. " limited registration."

Pogodbe ( če so ) so različne - ponavadi v dobro pasme. Upam.. ker vsak pes res ni primeren za vzrejo
Itd.

I don't regret my past, I just regret the time I wasted with the wrong people.

aska

• Pravi Pesjanar
  • AM Aska
Odgovori #18 : 17 Avgust 2008, 19:49:34
martina.o, to se razume, dase psička v tem primeru sterilizira ali pes kastrira. Sej me samo tako ingormativno zanima. Glede na pasmo, katero, če bo sreča dana bi imela, je ne bi dala sterilizirati in bi plačala polno cen, pač toliko kot pač bo. Vprašala sem samo informativno, če je to tudi pri psih možno.

lp

Smrček

• *
  • Little star :*
Odgovori #19 : 18 Avgust 2008, 11:27:58
no men se zdi čist normalno da vprašaš po ceni (nekateri to že veste ker sem to tud napisala v temi nemških ovčarjov)  ;)

I´m the sweetest trouble maker ;) :D

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #20 : 18 Avgust 2008, 12:05:33
Tudi  jaz sem že napisala, da se mi zdi brezveze zgubljati čas s tistimi, ki jih zanima samo cena, zato jo napišem že v sam oglas. Je pa tako, da če neko zadevo prodajaš, potem moraš lepo odgovarjati na vsa, tudi najbolj bedna vprašanja kupcev. In je prav tako čisto brez veze jamrat po forumih, kako butasti so kupci. Prodaš tistemu, ki se ti zdi v redu. Je pa nasploh fino, kadar se lahko spakuješ in na valiko izbiraš kupce. Najbolj "zabavno" je takrat, kadar sploh nihče ne kliče.
Pa še to: če bi sama kupovala psa, pa mi vzreditelj ne bi hotel lepo vljudno odgovoriti na vsa vprašanja, tudi na to koliko njegovi mladiči stanejo, si jih lahko kar nekam zatakne.

botticelli

• Vzreditelj
  • *
Odgovori #21 : 18 Avgust 2008, 14:52:55
Meni se zdi delitev na pet in show kvaliteto psov ter temu primerno različno ceno povsem opravičena. Če kupuješ psa za na kavč in se odločiš za pet quality, se pravi psa ki ima v očeh vzreditelja  določene pomankljivosti (ki sploh ni nujno da so vidne kupcu, ampak pač to ni to za čemer vzreditelj stremi), ima pač nižjo ceno (primer: namesto 1200€ bo cena 800€).
Še pa želiš razstavnega psa, ki je mogoče glih 1, 2 v leglu, normalno da bo višja cena, in iskal se mu bo tudi temu primeren dom. Verjamem da če se gre za pasmo ki ima maloštevilne mladiče in če je vzreditelj res pravi vzreditelj, bo poskušal najti tudi temu primeren dom - kjer se bo pes razatvljal, ampak da bo tudi lahko pravi pes z vsemi ali vsaj večino ugodnostmi hišnega ljubljenčka. Pač tisti ki kupujemo razstavne pse itak imamo v mislih da so dražji kot pet quality, saj je vanj vložen trud in delo vzreditelja, in samo upaš lahko da dobiš v leglu tudi potencialno razstavnega psa ki ti bo v ponos in veselje.

Kar pa ne pomeni, da so pet quality ˝manj vredni˝ali karkoli že...mislim da je sploh butasto o tem se pogovarjati. ˝Vzreditelj˝ki mu je kateri od mladičev manj vreden kot drugi, gleda itak samo na denar in tudi nima različnih cen, ampak proba iztržiti max za vsakega psa in osebno se z takimi ne ukvarjam.

Aja drugače pa je tudi meni običajno nerodno vprašati, ampak pride to vprašanje na vrsto potem, ko vsem vse ostale informacije o vzreditelju, leglu, starših, načinu življenja, ... Je pa tako, da so cene kitajčkov lahko od 1000€ in vse do 3000 in več, tako da vsaj približno moraš vedeti koliko rabiš prišparati, ne zaradi drugega :)

aska

• Pravi Pesjanar
  • AM Aska
Odgovori #22 : 18 Avgust 2008, 15:05:34
Jaz sem se o moji bodoči pasmi že kar precej pozanimala in se mi zdi prav, da vem ceno, da vem koliko moram prišparati. Se razume, da zraven pašejo še stroški poti do leh vzrediteljev ipd. In fino in prav se mi zdi, da, če ne misliš psa razstavljati ali vzrejati, da je malo cenejši. Sama bi imela novo pesjanko (mogoče bo pesjanko) bolj zaradi drugega namena ;) (agi, RO in mogoče še kaj) Ravno na kavč tudi tej ne bi dovolila. No zaenkrat so samo sanje in mogoče se slej ko prej le te sanje uresničijo :D

lp

*LuNa*

• *
Odgovori #23 : 18 Avgust 2008, 21:59:42
Malo za ilustracijo kako zgledajo taksna povprasevanja: :D

HOJ!!!!

Imam eno vprašanje za vas. Koliko stane en labradorski mladiček?(bel)

P.S.
Odgovorite čim prej.

Psarna Lunca's - vzreja labradorcev
http://luncas.vovk.si

cupa

• *
Odgovori #24 : 21 Avgust 2008, 15:23:31
mene res ful zanima nakup beagla a je sploh kaksno leglo v soveniji in pri kateri visini se vrtijo cene ;D

Neyka

• Novofundlanci so zakon!!
  • Pesjanar
  • Neon say: BU
Odgovori #25 : 21 Avgust 2008, 18:19:39
Pa še moja izkušnja...

Če se še spomnite, malo več kot dve leti nazaj (kako leti čas) sem pomagala pri oddaji Neonovih mladičev.

Cena javno ni bila nikjer objavljena in če bi dajala oglas še enkrat je ponovno nebi objavila. Zakaj - ker iz odnosa klicatelja do cene po mojem mnenju zveš veliko o lastniku. Mogoče si vsak res ne more privoščiti tako dragega psa ampak obstajajo tudi dogovori če ti je lastnik dejansko všeč. Ko te pokliče nekdo in ti pove da je psico povozil s traktorjem in zdaj išče novo pa mu cena ni pomembna je reakcija kakšna? Hvala gospod pes je prodan. Kaj pa ko te pokliče nekdo ki vpraša po ceni in se obenem predstavi, kako živi, kako bi bilo s psom. Takega lastnika pa jaz z veseljem povabim na obisk na "dodaten" razgovor. Tole sta dejansko dva realna primera iz oddaje mladičev izpred dveh let. Prvega sem odpikala po minuti, pri drugem lastniku pa živi psička brezskrbno lepo življenje.

In ja mogoče tudi spustim ceno. Ker lahko razumem ljudi ki si celega psa ne morejo privoščiti (vsaj ne naenkrat), lahko pa mu sproti plačujejo šolo, hrano in veterinarja in za nujne večje izdatke lahko spravijo skupaj. Od mene lahko dobijo psa - opcije: spustim ceno, dam psa v solastništvo ali dam psa na obroke, seveda vse z notarsko overjeno pogodbo.

Hitri povzetek. Nikoli ne objavljam cene javno, ker iz odnosa do cene izvem nekaj o lastniku (v kontekstu z ostalim kar izvem). Ne zamerim vprašanju o ceni mladiča tudi če je to prvo kar me bodoči lastnik vpraša, če se mi potem seveda dostojno predstavi. Sovražim "cenkanje" za nižjo ceno.

Če bi morala mladiče oddajati še enkrat bi se stvari lotila na isti način. Z oglasom brez cene in poskusim iz vsakega človeka pridobit čimveč informacij in se na podlagi tega odločim o ceni.

telo medveda omiljeno gibčnostjo tjulnja; vesele in iskrive oči delfina ter srce, ki je bilo tako mehko, tako zvesto in tako polno ljubezni, kot je bilo lahko le srce novofundlandca!

http://myneon.webs.com
http://neyka-neon.moj-album.com

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #26 : 22 Avgust 2008, 12:33:23
No meni se zdi delitev na "pet" in "show" kvaliteto precej mimo. Bolj smiselna se mi zdi delitev na mladiče, ki so brez večjih napak (tistih seveda, ki se jih da pri njihovi sarosti opaziti) in jih je mogoče uporabljati za kar koli, tudi za razstave ali vzrejo, če se kasneje kaj nepredvidenega ne pokaže. taka bi morala biti velika večina vseh rodovniških mladičev. Potem so mladiči z napakami, ki niso za razstave in vzrejo, so pa zdravi. Za te se plača ponavadi tretino ali pol manj. v to skupino sodijo tudi mladiči, ki so sicer v redu, a vzreditelj ne želi, da se razsravljajo ali vzrejajo. In potem so še mladiči, z velikim razstavnim (lahko tudi delovnim) potencialom. To niso tisti, ki gredo na razstavo in pokasirajo sem ter tja kakšen CAC, ampak taki, ki so sposobni zmagovati na velikih razstavah v močni konkurenci. Cene takih gredo lahko tudi v nebo, če so kupci pripravljeni plačati.