Avtor Tema: Koliko hrane  (Prebrano 22781 krat)

Ronald

• *
Koliko hrane
« : 11 Julij 2010, 12:56:11 »
Danes sem dobil mladička Nemškega ovčarja. Star je 8 tednov. In me zanima sledeče.
Ko sem mu pred kakšno uro dal prvi obrok je pojedel vse brikete, ki sem mu jih dal.
Ali to pomeni, da sem mu dal premalo ? In ali naj mu dam toliko kakor pač poje, potem pa pospravim ostanek.
Se pa to nanaša na vso hrano, ker mu nebom dajal samo briketov.
Res me skrbi, da mu nebi dajal premalo hrane zato prosim za odgovor.
Hvala.   

Kaili

• *
Koliko hrane
« Odgovori #1 : 11 Julij 2010, 20:54:21 »
Na puppy briketih lepo odčitaš koliko g brieketov naj bi kuža pojedel za njegovo težo in potem to razdeliš na 4 ali 5 obrokov. S čim ga pa hraniš?

lp

Kaili

• *
Koliko hrane
« Odgovori #2 : 11 Julij 2010, 20:55:31 »
Se pa to nanaša na vso hrano, ker mu nebom dajal samo briketov.    

Kaj boš pa še dajal? Oglasi se v temi o surovi hrani, da ti tam svetujejo kako in kaj glede mesa za odraščajočega mladička! :)

Ronald

• *
Koliko hrane
« Odgovori #3 : 11 Julij 2010, 21:34:46 »
Danes sem mu sicer kupil pedigree. Vem, da je to manj kakovostna hrana vendar nisem dobil drugega...Psa sem dobil 2 tedna pred dogovorjenim rokom in v Nedeljah pri nas ni odprtih drugih trgovin kot najbolši sosed in podobno.
Zanima me še to ali mladički nehajo jesti ko so pač siti ali takrat ko so prenajedeni in dejansko ne zmorejo več jesti.
Hvala.

Kaili

• *
Koliko hrane
« Odgovori #4 : 11 Julij 2010, 22:05:07 »
Tega mu res ne dajat. Tudi razni Hillsi in Eukanube niso vredni svojega denarja. Kvalitetni briketi so npr. Orijen, Acana, Artemis... Poglej si malo na tej strani kaj je ok in zakaj; http://www.dogfoodanalysis.com/. Firme, ki sem ti jih naštela dobiš tudi že v nekaterih specializiranih trgovinah in pa v spletni trgovini Pasji.net. Ti res priporočam, ker so te hrane vsaj dva razreda višje kot recimo Hills katerega ti bojo po vsej verjetnosti hoteli poturit (ta namreč polni žepe veterinarjem in trgovincam), običajno jih dobiš celo ceneje.
Kar se tiče količine je čist odvisno; eni nočejo nič jest, spet drugi se prenajedajo. Glede na to da je tvoj s takim veseljem maznil Pedigree maš pomojem požeruha in boš moral pazit, da ne bo predebel. Za kužka je bolje, da se razvija lepo počasi in da ne obremenjuješ mladičkastih sklepov z odvečno težo.
Še boljša od briketov je gotovo doma pripravljena hrana, tako da ti še enkrat priporočam da prideš še v temo o surovem, ker jaz surovo hranim šele kratek čas in nisem začela z mladičkom (česar mi je močno žal), tam pa se bo gotovo našel kdo, ki ti bo znal svetovat.

LP

Ronald

• *
Koliko hrane
« Odgovori #5 : 11 Julij 2010, 22:40:19 »
hvala, bom.
Najprej bom prebral vse poste in če mi kaj nebo jasno bom pa vprašal  :)

tajka

• *
  • Spol: Ženski
  • moja pesjanka
Koliko hrane
« Odgovori #6 : 11 Julij 2010, 23:49:51 »
Jaz se o tem,da je doma pripravljena hrana boljša ne strinjam popolnoma. :-\
če kupiš vrečo kakovostnih briketov, vsaj veš, da ima pes vse kar potrebuje za razvoj...

Aja, pazit pa moraš na to, da za svojega mladička kupiš puppy hrano. ;)

jaz svojo sicer kjub njeni izbirčnosti hranim z biomillom

Taar

• *
Koliko hrane
« Odgovori #7 : 12 Julij 2010, 00:02:56 »
Ne, ne veš kaj je v briketih. Ne veš, ker ne moreš vedeti. Ne veš, kakšen je bil postopek predelave, pri koliko stopinjah so jih pekli, iz kje je prišla beljakovinska moka, ki naj bi predstavljala tistega piščanca ali jagnjetino, ki jo veselo oglašujejo. Lahko da je prišla iz ostankov iz Kitajske. Lahko da je bila narejena leta 2001 in je stala v slabem skladišču. Potem so jo pa letos vmešali v brikete in voila, datum pridelave ustreza ohlapni regulaciji. In kako so potem to zapakirano hrano transportirali? Kje je stala v vročini? Ravno pred 2 tedni so na tekmi imeli eno znamko pasje hrane, ki se je pod žgočim soncem cel dan pregrevala. Tako, da je ja na displeju. Mnjami, saj žaltavo itak dobro diši psom.

V zadnjih letih so ne vem kolikorat spremenili puppy formule, ker so povzročale težave pri razvoju... Pa so takrat kupci isto zaupali briketom. Samo v zadnjih treh tednih so v Ameriki iz tržišča morali odpoklicati 4 pasje in 1 mačjo hrano.
http://www.fda.gov/Safety/Recalls/default.htm

Dobro, če hočemo hranit brikete, seveda se naj kupijo kakovostni (pedigre je isto, kot bi dojenčka začel hranit z Mc Donaldsom). Vsekakor če pa koga zanima še kaj več, briketi niso alfa in omega pasje prehrane.

Kaili

• *
Koliko hrane
« Odgovori #8 : 12 Julij 2010, 00:21:02 »
Jaz se o tem,da je doma pripravljena hrana boljša ne strinjam popolnoma. :-\
če kupiš vrečo kakovostnih briketov, vsaj veš, da ima pes vse kar potrebuje za razvoj...

Poslušaj Taar!!! Tudi jaz sem bila včasih zaslepljena, ampak sem v zadnjem času prebrala vse kar mi je prišlo pod roke (predvsem po zaslugi Taar; Hvala!!! ;D) in imam brikete le še za rezervo...
Sicer pa, kako misliš da so preživeli psi in mačke pred 20imi leti, ko še ni bilo trenda hranjena s konzervirano/briketirano hrano... Kar poslušam starejše generacije se vsi čudijo; 'včasih smo jim dali meso pa ni imel noben raka/alergij/bprebavnih težav' Nekaj je na tem! ;D

pidog

• Pod Lupo
  • *
Koliko hrane
« Odgovori #9 : 12 Julij 2010, 08:30:20 »
Da je pes dober jedec si moraš šteti v plus; tako za razvoj kot za šolanje-nagrajevanje. Sam sem pristaš, naj pes ostane zmeraj "nekoliko" lačen oz. ne "futraj" do sitosti. Na vsaki briketirani hrani je tabela koliko in če se jo držiš pes ne bo shiral :) . Če je pes suh in se mišice lepo razvijajo (zame tudi postaven) največkrat tudi ni posebnih težav z raznimi sklepi-ležaji; so pač skonstruirani za določeno težo. Če si v dvomih glede prirastka teže zelo prav pride tudi občasno tehtanje psa. Ob tem je treba omeniti tudi dovolj gibanja (obremenitev starosti primerna) in to ne samo na povodcu; poišči koga s psom saj takšna igra-gibanje najlepše razvija mišice ali pa vsaj gibanje brez povodca (nagrado v žep in VSAK uspešen odpoklic naj bo nagrajen, pohvaljen).
Glede raznih puppy formul........, obstajajo tudi briketi prav za določene pasme ;D..........tudi "vegi" briketi. Obstajajo tudi recimo Canidae ALS (all life stages; imam zelo dobre izkušnje z njimi-mladiči). Ali jih lepši spol priporoča za mladiče :P ? ...........Mogoče pa je kakšna "magic" sestavina v njih?  ;D
Skratka, sam sem mnenja, da če ni dosti izkušenj kako krmiti z "domačo" hrano je dosti boljša izbira vreča kvalitetnih briketov vsaj dokler je kuža mladiček, se razvija (10-12mesecev). Kakor koli že, so sestavine med seboj uravnotežene. Občasno lahko dodaš kakšen grižljaj surovega (rdečega) mišičevja, malo pokuhane drobovine, košček kravjega repa za grickanje (tudi zobje in vgriz so zelo pomembni). Če se malo "podrista" ob menjavi hrane; ni panike. Največkrat težave s časom izginejo; prebavni trakt se navadi na različno hrano........kar je ZELO dobro. Pri nas nimamo nobenih problemov s prebavo; lahko papca brikete ali pa surovo, kuhano hrano......kakec zmeraj OK.
Če malo počlovečim. Tudi ljudje se navadimo različnih okusov (trening in vztrajanje ;D ). Več ko jih poznaš, lažje prisluhniš telesu, potešiš potrebo. In najvažnejše; lažje se je zrediti kot shujšati. Debelost prinese s sabo tudi bolezni, frustracije  ;D..........
Predvsem dobro opazuj psa in "pravilno" sklepaj.

pidog

• Pod Lupo
  • *
Koliko hrane
« Odgovori #10 : 12 Julij 2010, 23:51:47 »
Da ne bom samo nakladal; tako napisano izgleda.

Igranje z drugimi psi pa s stališča moderne, napredne vzgoje ni prav priporočljivo (ali pa so pravi psi predragi in od tu bojazen).....................vas lahko pes zanemari :D
Brez povodca pa lahko "fašete" kazen...................če se ne "pišete" pravilno, seveda. Olajševalna okoliščina je lahko rodovnik :P

tajka

• *
  • moja pesjanka
Koliko hrane
« Odgovori #11 : 23 Julij 2010, 14:30:54 »
poglejta,kaili in taar.

Nočem in tudi ne bom vama solila pameti glede prehrane vajinih pesjanov.(deloma se tudi strinjam s taar, glede tistih hran iz Amerike, sem to nekje že zasledila :'(...)

Nisem mislila, da lahko veš, na kok stopinj so cmarli brikete, pa podobno, ampak sem govorila glede na to ,kaj piše na briketih in spletni strani določene znamke. ;)

Hotla sem samo povedat, da če daješ kakovostne brikete (kar pedigree, chappi...definitivno niso!!) veš, da tvojemu psu pri prehrani ne manjka določenih hranilnih snovi (razen, če pes ne poje dovolj, če mu briketi ne ustrezajo...) ;)

Drugače pa vem, da so psi, ki niso bili hranjeni z briketi tudi zdravi...

Aja pa še glede alergij,raka ... So pač psi ,pogosto kakšnih pasem,ki so bile ali pa so zelo popularne in imajo zaradi parjenja v sorodstvu veliko genskih napak, in drugih hib,ki se pri psu kmalu pokažejo ;) (pa be mislim zdaj na raka..) ;)

Lp eva in taja

botticelli

• Vzreditelj
  • *
    • Bionity Chinese Cresteds
Koliko hrane
« Odgovori #12 : 23 Julij 2010, 15:03:41 »
tajka... prosim ne piši stvari ki jih ne poznaš, to da so psi parjeni v sorodstvu in zaradi tega več oblonje je kratko malo bedarija :) preberi si temo inbreeding. kako pa so včasih kmečki psi vedeli kdo je njihov sorodnik :) po moji logiki je bilo ozkega parjenja včasih mnogo več, kot pa danes med rodovniškimi psi. en vaški samec je nategnil gonečo psico pa mu je blo glih vseeno ali je hčerka, sestra, babica :) če zaradi tega pride do razvojnih deformacij kot posledica genetskega materiala (napake v genih ki se pokažejo ko določen osebek dobi okvarjen gen od obeh staršev) pa so itak vidne, če so smrtne pa mladiči umrejo... rak sam kot tak ni dedna bolezen, lahko je kvečjemu dedna nagnjenost, recimo zaradi slabe prebave (ki je posledica drugih stari...)

botticelli

• Vzreditelj
  • *
    • Bionity Chinese Cresteds
Koliko hrane
« Odgovori #13 : 23 Julij 2010, 15:07:40 »
enako je glede alergij, tako kot pri ljudeh, to je bolezen modernega časa in ni nobenega dvoma da je to posledica slabšega življenskega okolja, hrane nafilane z kemikalijami (pesticidi, herbicidi, konzervansi,.......). in tako kot ljudje se tudi psi odzovejo na to svinjarijo na ta način. seveda pa eni so v osnovi bolj nagnjeni k temu, drugi manj, ene pasme so znane po alergijah... tako kot ljudje.

tako da osebno se držim načela čim manj umetnega predelanega in čim več naravnih sestavin v prehrani :) briketi so pa za podpiranje že tako lenih ljudi :) (pa ne rečem da sama ne hrani z briketi, ko zmanjka časa, tako pač je :) še sreča da je to samo 1-2x na mesec :))

tajka

• *
  • moja pesjanka
Koliko hrane
« Odgovori #14 : 23 Julij 2010, 15:49:46 »
v redu se opravičujem  ;)

aja pa boticelli

(pa ne mislim zdaj na raka... ;)) tole sem mislila tud glede alergij v prejšnem postu

sicer res ne vem zakaj sem to zraven napisala. :-[ :-[

Kaili

• *
Koliko hrane
« Odgovori #15 : 24 Julij 2010, 01:21:01 »
Tajka, saj tukaj nobeden nukomur ne soli pameti. Če že briketi, potem morajo bit seveda kvalitetni. Samo zakaj (če obstaja možnost), psu ne bi nudil najboljšega. Meni se zdi prav, da poveš nekomu, ki je popoln začetnik, da obstajajo še druge možnosti... Itak se na koncu vsak odloči sam. Zakaj pa veterinarji tako množično propagirajo briekte ti pa lahko tudi pojasnim, glede na to da to doživljam že 3 leta...

Kaili

• *
Koliko hrane
« Odgovori #16 : 24 Julij 2010, 01:23:42 »
Hotla sem samo povedat, da če daješ kakovostne brikete (kar pedigree, chappi...definitivno niso!!) veš, da tvojemu psu pri prehrani ne manjka določenih hranilnih snovi (razen, če pes ne poje dovolj, če mu briketi ne ustrezajo...) ;)

In tudi to ni res. Ker mnogo stvari, ki so prisotne v konzervirani hrani niso prebavljive, zaradi postopka obdelave. Tako kot pri človeških prehranskih dodatkih (tistih ki so sintetično pridobljeni) mnoge snovi niso dostopne telesu. Pa jih je lahko v idealnih koncentracijah. Ampak ti to prav nič ne pomaga.

tajka

• *
  • moja pesjanka
Koliko hrane
« Odgovori #17 : 24 Julij 2010, 10:50:32 »
POGLEJ, kaili jaz sploh nisem "tečnarla" z brikei, ker vem, da je kuhana ali pa kakšna druga hrana v redu. Dala sem samo predlog, da je hranjenje z briketi bolj enostavno ;)

Po drugi strani pa se čiso strinjam z botticelli DA SO BRIKETI "za lenuhe" čeprav tudi jaz tajo hraniim z briketi :D

Tako pa itak vsak lastnik psa(vsaj na tem forumu) ve, kaj je za njegovega pesjan najbolje :) :P

Lpeva in taja

pojko

• *
Koliko hrane
« Odgovori #18 : 14 September 2010, 12:52:22 »
MI IMAMO  MEŠANCA NORWIŠKEGA TERIERJA IN MALTEŽAN  IN JE SAMO BRIKETE PEDIGREE  NAJSLABŠE VE KDO KAJ NAREDIM?

Maruša_Star

• *
Koliko hrane
« Odgovori #19 : 14 September 2010, 13:26:23 »
Zamenjaj mu jih.

Mogoče bo prve dni protestiral in ne bo jedel, ampak vztrajaj.

p.s. kričanje z velikimi črkami pomeni, da kričiš. to pa ni zaželjeno.  ;)

sp30

• *
Koliko hrane
« Odgovori #20 : 04 December 2010, 11:11:30 »
Mene zanima, če bi mi lahko kdo razložil ( sem iskala pa nisem našla pravega odgovora). Zakaj psa po 6 mesecu hraniti 2x na dan ( oz. potem lahko 1x na dan nahraniš psa). Zakaj je to dobro? Se pes naje do sitega in pol dneva hrano prebavlja...ali zakaj je to dobro za psa.

Mi imamo doma psička, ki smo mu spremenili, da zdaj namesto 3x na dan dobi zjutraj in zvečer. Pa sredi popoldneva začne nosit svojoskodelico okoli, joka, noče hodit, leži.... ( ko smo mu dali hrano) je takoj želel na sprehod, ni več jokal. Naj povem da imamo doma pravega požeruha, da bi pojedu vse v ogromnih količinah če bi mu pustili.

In res me zanima kakšna je prednsot da psa hranimo 2x na dan.

Urška

• *
Koliko hrane
« Odgovori #21 : 04 December 2010, 11:59:27 »
Logika je taka, da z rastjo postane kapaciteta pasjega želodca taka, da lahko sprocesira namesto več manjših obrokov, manj večjih obrokov. Za pasji želodec so seveda odmori med obroki priporočljivi. Meni se zdi 6 mesecev še malo zgodaj za prehod na 2 obroka, svoje pse pa praviloma hranim takole, če le sami ne začno spuščati enega obroka:
- do 3. meseca: 5 obrokov
- od 3. do 6. meseca: 4 obroke
- od 6. do 9. meseca: 3 obroke
- od 9. do 12. meseca: 2 obroka
Po 12. mesecu se odločim glede na psa ali obdržim 2 obroka na dan ali enega. Kot odrasla sta moja psica in pes na dveh obrokih, druga psica pa je na enem obroku dnevno.

sp30

• *
Koliko hrane
« Odgovori #22 : 04 December 2010, 12:09:06 »
Aha super, no mi smo stari zdaj 7 mesecev in smo učeri probali in ni šlo ( smo mu pol dali še en obrok vmes ) . Mene sam skrbi da ne bo potem lačen. Potem ko bo dovolj star za 2 obroka dnevno mu je priporočljivo dat zjutraj in zvečer, oz. kako je najbolj optimalno zanj?  Sam je doma ful redko in tudi sprehode ma razporejene čez cel dan.

Zanima me predvsem to : Če damo potem odraslemu psu za jest 2x na dan - se bo od tiste porcije najedu za polovico dneva?

če bi mu naprimer skos dajali za jest 3x na dan, bi sicer pojedel manjkrat po več ampak se nikoli ne bi najedel do sitega?

Brala sem da s tem ko pes ''odraste'' tudi sam začne regulirat koliko hrane potrebuje, in recimo ne poje vseh briketov. A je možno da so kakšni psi celo življenje požeruhi?

Urška

• *
Koliko hrane
« Odgovori #23 : 04 December 2010, 15:05:04 »
Aha super, no mi smo stari zdaj 7 mesecev in smo učeri probali in ni šlo ( smo mu pol dali še en obrok vmes ) . Mene sam skrbi da ne bo potem lačen. Potem ko bo dovolj star za 2 obroka dnevno mu je priporočljivo dat zjutraj in zvečer, oz. kako je najbolj optimalno zanj?  Sam je doma ful redko in tudi sprehode ma razporejene čez cel dan.

Zanima me predvsem to : Če damo potem odraslemu psu za jest 2x na dan - se bo od tiste porcije najedu za polovico dneva?

če bi mu naprimer skos dajali za jest 3x na dan, bi sicer pojedel manjkrat po več ampak se nikoli ne bi najedel do sitega?

Brala sem da s tem ko pes ''odraste'' tudi sam začne regulirat koliko hrane potrebuje, in recimo ne poje vseh briketov. A je možno da so kakšni psi celo življenje požeruhi?

Ne vem, filozofij je več. Nekateri preferirajo, da dajo psu za jesti pozno popoldne, pa ga potem še peljejo ven. Jaz prakticiram, da dobijo zadnji ogrok cca uro po zadnjem sprehodu (nekje med 21h in 22h), ker sem opazila, da s polnim želodčkom bolj mirno prespijo noč.

Pes ne rabi biti pol dneva sit (saj tudi ljudje nismo), pes potrebuje hrano, ki mu da vse, kar njegov organizem potrebuje. In ja, psu bodo primerni obroki dali vse, kar potrebuje. Če bi pes tudi kot odrasel jedel trikrat na dan, bi želodec ves čas nekaj mlel, kar pa ni priporočljivo.

Veliko psov je pozeruhov, nekateri so celo pasemsko poznani po tem, recimo labradorci in so večno lačni in pripravljeni jesti. Večina psov se je sposobnih prenažreti do bruhanja. To izvira še iz prehranjevanja s plenom, se pravi iz zgodovine, ko niso nikoli vedeli kdaj bodo jedli in so se ob obrokih pač nažrli kolikor je šlo.

Psi sami ne znajo uravnavati potrebne količine hrane.

čara

• *
  • Obožujem pse!
Koliko hrane
« Odgovori #24 : 21 December 2010, 11:40:39 »
Se bom kar sem vštulila.
Jaz pa sem v majhni dilemi, ker sem se odločla, da bom psici mal popestrila in naredla "silvesterski obrok"-recimo no.

Kupla sem 400g konzervo-vampi. In zdej me malo mede- piše na konzervi, da je za 30kg psa cca 1300g. Se pravi bi blo treba kaj zraven umešat. Ampak količinsko nimam pojma koliko naj zraven dodam? Recimo korenja, gresa, pa bo nek silvestrski obrok.

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
    • Jaz sem najbolj pasji del mojega psa!
Koliko hrane
« Odgovori #25 : 21 December 2010, 11:51:21 »
Se bom kar sem vštulila.
Jaz pa sem v majhni dilemi, ker sem se odločla, da bom psici mal popestrila in naredla "silvesterski obrok"-recimo no.

Kupla sem 400g konzervo-vampi. In zdej me malo mede- piše na konzervi, da je za 30kg psa cca 1300g. Se pravi bi blo treba kaj zraven umešat. Ampak količinsko nimam pojma koliko naj zraven dodam? Recimo korenja, gresa, pa bo nek silvestrski obrok.

to bo en obrok? Če futraš dva obroka, ji daj drug obrok malo več kot običajno, tega pa samo konzervo. 1300g je najbrž navedeno kot dnevna doza. Jaz če dam kaj zraven riž itd. vedno dam po filingu nič ne odmerjam.

čara

• *
  • Obožujem pse!
Koliko hrane
« Odgovori #26 : 21 December 2010, 12:19:26 »
En obrok dajemo dnevno.

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
Koliko hrane
« Odgovori #27 : 21 December 2010, 12:30:56 »
En obrok dajemo dnevno.

Ja potem pa malo po občutku namešaj zelenjave in riža, gresa ali makaronov kar boš pač dala do tistih 1200g. Če računaš, da velja 1/3 mesa, 1/3 zelenjave, sadja in 1/3 OH nareidš nekaj po tej formuli ;)

čara

• *
  • Obožujem pse!
Koliko hrane
« Odgovori #28 : 21 December 2010, 13:14:34 »
Ubogi moj pes. Jaz za tako reč nimam občutka. Še pri sebi skuham ali preveč ali premalo, nikoli ravno prav  :D

Edino pri briketih sem "dobila občutek"-ker je narisana merica in sedaj že vem koliko približno moram dat...Mogoče bodo gospa mama pomagali pri tem. Od lakote že ne bo umrla. :)

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
Koliko hrane
« Odgovori #29 : 21 December 2010, 13:39:32 »
Ubogi moj pes. Jaz za tako reč nimam občutka. Še pri sebi skuham ali preveč ali premalo, nikoli ravno prav  :D

Edino pri briketih sem "dobila občutek"-ker je narisana merica in sedaj že vem koliko približno moram dat...Mogoče bodo gospa mama pomagali pri tem. Od lakote že ne bo umrla. :)

Stehtaj :P ;)