precej sem o tem napisala tukajhttp://www.mojpes.com/forumbb/viewtopic.php?t=348&start=45&postdays=0&postorder=asc&highlight= in se mi ne da ponavljati.
Živali, domače in divje se da trenirati na najrazličnejše načine. Nekateri najboljši trenerji cirkuških živali so metode, ki smo jih kinilogi šele začeli odkrivati, uporabljali že pred desetletji (videla na lastne oči). In na živalih se vidi, na kašen način so tenirane. Tako kot pri nastopu šolanega psa vidiš, na kakšen način je bil šolan, se tudi pri nastopih živali v cirkusih to dobro vidi. Videla sem že fantastične točke, v katerih se je lepo videla velika navezanost in medsebojno spoštovanje med trenerjem in živalmi, pa tudi take, za katere bi bilo bolje, da jih ne bi bilo. Kako delajo z živalmi v Medranu ne vem, ker ga še nisem videla, vendar se protesti in akcije proti nastopom živali izvajajo ne glede na to, kako je za živali dejansko poskrbljeno. NE MEČITE VSEH V ISTI KOŠ.
Pa še to. Aktivisti so dosegli, da so v nekaterih cirkusih nehali izvajati točke z sloni. Večina slonov je šla v živalske vrtove. Posledice so žalostne. Smrtne žrtve med trenerji, ki niso prenesli izgube živali, s katerimi so bili vse življenje( za en samaomor vem zanesljivo, bilo pa naj bi jih več), smrtne žrtve med oskrbniki slonov (sloni so podivjali zaradi dolgočasja), in seveda usmrčeni sloni.