Avtor Tema: Veliki švicarski planšarski pes [Grosser Schweizer Sennenhund,Great Swiss Mountain Dog]  (Prebrano 536272 krat)

Apollo

• *
  • Spol: Ženski
  • Nuba (Nera)
    • Nuba
Hvala za čestitke... :) Blaze ja, prhlajavost je najverjetneje posledica hrane. Jaz imam Nubo tudi na Hillsu (čeprav so briketi manjšina njene prehrane) pa tudi mladiči iz prvega legla so bili vsi na Hillsu (in večina je še vedno) in nihče ni imel problemov. Lahko pa je doočen pes malo bolj občutljiv ali pa mu neka hrana enostavno ne paše. Hran je na tržišču ogromno-pač malo pogledaš in izbereš eno primerno-seveda kvalitetno 8). Za začetek pa lahko poskusite z dodajanjem olja (jaz uporabljam kot dodatek Grizzly salmon oil, ki ga lahko kupiš v pasji.net), ker pogosto prhljaj nastane kot posledica pomanjkanja maščobe. Lahko dodajaš tudi ribje olje, ampak prej omenjeno olje bolj priporočam ::).

Lp

blaze

• *
  • Tesa
Naj povem, da smo zadnjih par dni zraven biketov vmešali tudi mal hrane hills iz konzerve in mislim, da se je stanje glede prhljaja malce popravilo.

Mr_Globus

• *
  • Spol: Moški
Apollo - lososovo olje daješ za lepšo dlako? Se pozna?

Apollo

• *
  • Nuba (Nera)
    • Nuba
Blaze, če imate psičko notri je v tem času lahko vzrok za prhljaj tudi suh zrak zaradi ogrevanja... Mr Globus jaz lososovega olja v bistvu ne dodajam zaradi lepše dlake, ampak zaradi omega maščobnih kislin.

blaze

• *
  • Tesa
Ne psička je ves čas zunaj, ampak se stanje resnično izboljšuse, tako da še nekako ugotavljamo kaj je razlok za izboljšave. :)

AIKA B

• *
  • Aika, Fear, Envy
    • Fevy's kennel - chinese crested dogs
Moja Aikica je pa v soboto praznovala 9 rojstni dan ;D
Pikica, vse najboljše in še na mnoga leta...

mi2ni3

• *
  • Pes: edini, ki te je vedno vesel ko prideš domov
Vse najboljše Aika!
Mene pa zanima kje imate svoje švicarje-zunaj ali notri? Je komot ta pasma zunaj? Verjetno je fajn če se ga da notri, ko je zelo mrzlo kakšno noč ali pa poleti, ko je zunaj zelo vroče in je notri hladneje a ne?

Apollo

• *
  • Nuba (Nera)
    • Nuba
Aika ČESTITKE :-*! 9 let ni kar tako... :). Da boš še dolgo razveseljevala svojo gospodarico 8).
Mi imamo Nubo notri oz. kjer ji paše (poleti gre rada tudi kaj na vrt-no pa takrat smo mi itak ogromno zunaj). Kadar nas ni doma (oz. kadar grem kam kamor je ne morem vzet s sabo) navadno počaka na vrtu - ker ji je bolj zanimivo zunaj kot notri. Načeloma pa je ves čas z nami. In tudi z mano gre praktično povsod. Drugače pa so švicarji lahko zunaj (če misliš zaradi mraza), saj imajo močno podlanko. Vendar so ti psi zelo navezani na svojo družino in gospodarja in želijo biti del krdela.  Zato se mi zdi kar greh imet takega psa zaprtega v kakem pesjaku... :-[ No ja - mogoče če se z njim res veliko ukvarjaš. Samo meni to pač ne paše - psa imam raje pri sebi. Ja v poletni vročini jim pa tudi paše notri na hladnem ::).

matej80

• *
Da se še jaz malo vmešam v tole temo, moram se na hitro predstavit, sem skrbnik enega izmed samcov iz Nubinega prvega legla.

Švicarji so po mojem opažanju resnično izredno navezani na svoje krdelo, jasno da imajo svoje muhe, vsaj moj Val, vendar je družina na prvem mestu. Val sicer prebiva v pesjaku, ker naša hiša po svoji zgradbi ni najbolj primerna za psa. Dejstvo pa je, da v kolikor ima Val dovolj zaposlitev, v smislu šolanja, gibanja, igranja in crkljanja gre zvečer prav rad v svoj brlog. Seveda je zjutraj dvakrat bolj vesel, ko se srečamo in ko mu je omogočeno opravljati svoje fiziološke potrebe in ko dobi prvi obrok hrane.

In še nekaj glede temperatur, vročina je zelo neugodna za to pasmo, praktično je popolnoma različen pes, kar se tiče energije v zimskem in poletnem času.

lp

Matej

mi2ni3

• *
Mi imamo hišo in naokrog ograjo, tako, da pes pride naokrog hiše. Zunaj ima izolirano kočo z dvema prostoroma, drugače pa še naokrog hiše 2 ležišča, poleg trave kamor rad gre, seveda. Zjutraj ima krajši sprehod, popoldne ima daljši sprehod (če so seveda primerne temperature, torej ne po največji vročini-takrat je to zvečer) in zvečer krajši sprehod. Čez dan sem pa jaz precej z njim na vrtu in mu mečem ali brcam žogice, ga češem, božam,... v glavnem se z njim ukvarjam. Dopoldne, ko sem sama (namreč izredno študiram), ga pa prešvercam notri (oče namreč pravi, da mora biti pes zunaj) ;). Je bil tudi v mali šoli, naprej pa nisva šla. Sem ga pa ogromno sama naučila in ga imam zato na sprehodih lahko večinoma spuščenega (seveda v varnem okolju), saj obvlada odpoklic. v glavnem, mi se s psom res pveliko ukvarjamo in bi se tudi z naslednjim Bi pa z naslednjim šla delat poleg male šole tudi b-bh (ne vem kako se napiše točno  :-[) in RO.
No hotela sem s tem vsem povedat kako bi se tudi z naslednjim psom ukvarjali in vprašati, če bi tak način življenja švicarju ustrezal.
Aja pa še to: če je zunaj mrzlo, je pes ponoči notri-v garaži ali v kletnih prostorih, prav tako poleti, ko je zelo vroče-imamo takrat kletne prostore precej hladne.  ;)

matej80

• *
Seveda, čimveč se je treba ukvarjati. Jasno, da ne smeš pretiravati z učenjem, ker psi niso računalniki. Treba je delati lepo z občutkom, predvsem pa z dobro voljo, to je tisto kar je najbolj važno. Predvsem pa moraš vedeti, kaj želiš s psom doseči in pri tem vztrajati.

lp

blaze

• *
  • Tesa
Pri nas je psička čez noč v svojem pesjaku, ki je seveda primeren tudi njeni velikosti in dobro izoliran, kar je po mojem mnenju zelo pomembno, kako se bo pes počutil v pesjaku v  bolj mrzlih dneh in tudi v malce bolj vročih. Čez dan pa je na vrtu oz. z nami kamorkoli pač gremo. Pesjak mora biti namenjan samo oz. skoraj samo spanju, to pomeni, da nikakor ne odobravam tega ko si nekateri kupijo psa mu pripravijo lep pesjak, nato pa je pes ves čas zaprt v njem. >:(
V primeru, da pa je mogoče psa imeti tudi v hiši, pa se mi to zdi veliko boljša ideja, vendar pa pri nas to žal ni mogoče. ( Neprimerna gradnja hiše - veliko stopnic ).

mi2ni3

• *
Mi pesjaka sploh nimamo, pes je spuščen za ograjo-imamo ograjeno hišo. Tudi mi psa nimamo notri, saj oče tega ne dopusti, sem pe že prej napisala v kakšnih razmerah je pes notri (v garaži ali kleti). Je pa velikokrat dopoldne notri, ker ga jaz dam not, medtem ko ni očeta doma.

Apollo

• *
  • Nuba (Nera)
    • Nuba
Danes naše V - leglo praznuje svoj prvi rojstni dan. VSE NAJBOLJŠE Val, Vila, Vita, Mars, Venta in Viva :-* :-* :-*! Da bi še dolgo lepšali življenje svojim skrbnikom... 8) Pa da vam bodo danes zrihtali kako fajn žurko (beri nekaj slastnega za pojest) :o.

matej80

• *
Val je dobil veliko slastno govojo kost. Svoje darilo je občudoval cele 3-4 ure.

lp

Balu

• *
    • Road to Helvetia
Hojla, malcek z zamudo ampak iz vsega srca.....

Vse najboljse V-jevcki!
Da bi bili v prihajocem letu zdravi in nagajivi, da bi vam lastniki dali obilico dobre hrane in vas kdaj pripeljali na kaksno razstavo da vas fino precohamo! :o 8)

Mogoce boste pa imeli kmalu polbratce....no, vsaj tata Klark se je za to trudil ta vikend. :D Sicer bodo doma dalec stran od Slovenije...

Pozdravcek
Ziva, Klark in Leia

Balu

• *
    • Road to Helvetia
Srečno in veselo 2009 od mene in psov!

Upam da ste novo leto lepo preziveli (prezurali), napolnili baterije in ze hitite novim uspehom naproti.
Pri nas je te dni zelo pestro...Leica se goni, Klark nori za njo- oba pa sta nora na sneg!
Nekaj slikic da malo popestrim temo. ;)

Mala Leia:

Veliki Klark:

Lp Ziva

mi2ni3

• *
Uau! Krasna sta! Komaj čakam, da ju v soboto vidim!  :-*

blaze

• *
  • Tesa
Lep pozdrav!

Mal pišem da tema ne bo čisto pozabljena. :) Ker se tudi mi v soboto odpravljamo na ogled rastave v Ljubljano, da mal spoznamo dogajanje na rastavah, me zanima kdaj bolj priporočate ogled zjutraj ali popoldan na specialki? Od znanke sem slišal, da zna biti na teh rastavah v Ljubljani kar gneča, zato me zanima, kdaj je primerneje za ogled popoldan oz. dopoldan, da zadeva nebo preveč utrujajoča za psičko.

zgornjesavska

• *
    • Psarna Zgornjesavska - veliki švicarski planšarski psi
Dragi prijatelji!

Tokrat vas vljudno naprošamo za nesebično pomoč. Izgubil se je naš Bond- Luks Zgornjesavski. Pogrešan je že od torka. Prosim, če spodnji tekst lahko polepite tudi na kakšne druge forume, kjer ste aktivni, ali pa pošljete mail prijateljem, znancem ... Lastnikom se namreč skoraj že meša od skrbi! Najlepša hvala!

*

Pozdravljeni vsi skupaj!

Na vas se obračava po pomoč ...
V torek 20.1 se je na OTLICI izgubil naš pes.
Je veliki švicarski planšarski pes in sliši na ime BOND. V levem ušesu ima tetovirno številko 277.
Je velik, kratkodlak, tribarven pes (črno-belo-rjav), tehta okrog 60 kilogramov. Je zelo prijazen in NEnapadalen.
Ima zelo močan lajež, vendar se ga zaradi tega ne bojte....se bo prej on bal vas:))

Če ste iz Ajdovščine, Otlice, Lokavca, Predmeje, Kovka, Cola, Idrije in okoliških krajev bodite prosim pozorni in če ga vidite nas prosim pokličite!!
Pošljite ta mail tudi vašim prijateljem, znancem, sorodnikom,....ki so iz teh krajev.

Hvala za kakršenkoli trud in pomoč!

Miran& Nataša

MIRAN 041 602 568
NATAŠA 040 41 77 55
DRUŽINA BOLČINA 05/ 36 49 625

Pa še slika:

polonči

• *
  • *-moja banda-*
Jooj pa ne Bondi :'( :'(...bomo tudi mi pozorni!!

zgornjesavska

• *
Polonči, glede na to, da si dokaj blizu doma, ali bi mogoče lahko razposlala mail (kopiraj zgornji tekst in sliko) znancem, sošolcem, prijateljem iz tistih koncev? Se mi zdi, da bo to najbolj učinkovito ... Vsaj, da bodo ljudje iz tistega konca pozorni, če ga kje vidijo. Hvala.

Lp, K.

polonči

• *
  • *-moja banda-*
Katja, sem že razposlala okoli...upam da se to čimprej uredi.

Lp,
Polona

blaze

• *
  • Tesa
Zgornjesavska, kako je kaj z izgubljenčkom, a je bilo že kaj sreče pri iskanju?

zgornjesavska

• *
Izgubljenček je doma, živ in zdrav.

Včeraj ga je nekdo videl v gozdu, 10 km stran od doma. Lastniki so takoj odhiteli tja in začeli z iskanjem. Vendar ga niso našli. Ko pa so se vrnili nazaj k avtomobilu, jih je tam čakal Bond. Baje se je dobesedno stiskal k avtu.

Skratko, ko so se zagledali, je bilo veselje nepopisno iz obeh strani.

Da se še tukaj zahvalim vsem, ki ste kakorkoli pomagali z iskanjem. Brez dobre obveščenosti ne bi šlo.
Hvala!

LP, K.

polonči

• *
  • *-moja banda-*
Jeej Bondi je doma...super!! :o :-* :-*

aska

• Pravi Pesjanar
  • AM Aska
O, super, da je spet doma :o

mi2ni3

• *
V zavetišče Zonzani je lastnik iz Maribora pripeljal eno leto starega velikega švicarskega planšarskega psa. Tako piše na spletni strani. Še slikca:

Balu

• *
    • Road to Helvetia
To pomeni, da ima pes rodovnik domnevam? Al na strani nic ne pise? Ker po videzu ni glih tipicen 1letni predstavnik pasme. Tatu mogoce?

Lp Ziva

mi2ni3

• *
To je vse kar piše o temu psu, poglej: http://91.185.193.184/~zonzani/zonzani.si/zonzani/index.php?option=com_datsogallery&Itemid=28&func=detail&catid=2&id=196

Ja, je precej daleč od te pasme, se strinjam. Če te pa kaj več zanima, lahko pa pokličeš, jaz sem samo slikco napopala pa napisala kaj piše pod njo na spletni strani  ;)