Hja kam je tale tema zašla...

Moti me pisanje nekaterih, ki o pasmi nimajo niti najmanjšega pojma...

Da ne bo pomote-pri švicarjih trenutno ne obstajajo DNA testi za nobeno od pasemsko tipičnih bolezni in zato je bolje, da ne zavajate bralcev. DNA test se opravi lahko edino za motnjo strjevanja krvi, ki pa je v Evropi nismo zaznali (je pa bilo nekaj primerov v Ameriki).
Torej Barbara zanima me na osnovi česa lahko rečeš, da so švicarji (ker pač ni genetskih testov) WTF???

pasma in da vzreditelji delamo neodgovrno, brez vizije??? Sploh veš, kaj so tipične pasemeske težave naše pasme, kje so glavni problemi??? Dajte se prosim vzdržat takih trapastih komentarjev...

Pri švicarjih je potrebno biti pozoren na druge stvari: kolke, komolce in ramena. Kupci bi se morali zavedat, da se (sploh pri ramah) določene patologije vidijo samo, kadar je pes slikan sediran in z aparati, ki zagotavljajo dobro resolucijo in kjer ocenjevalec ve kaj gledat... Pa se še vedno nihče preveč ne sekira, da več kot 80% ljudi svoje pse hodi slikat v Zagreb (brez pomirjeval oz. sedirajo zelo redko-če psa ne morejo obvladat). Fino je, če ima pes tudi opravljen pregled oči, da se izključi kake prirojene napake. Treba je sledit zasuke želodca v linijah (nekatere so žal bolj nagnjene k temu) in epilepsijo. Ja, tudi epilepsije imamo pri naših psih vse več, čeprav se skriva kot hudič in celo ponavlja paritvene kombinacije, ki so epilepsijo že dale...
Seveda pa so psi živi osebki in gre lahko sem in tja kaj narobe. Ni ga vzreditelja, kjer bi bilo vse super pa če se še tako trudi. V teh primerih pa je seveda odgovornost vzreditelja, da težavo reši na human način, tako da sta na koncu zadovoljni obe strani in ima pes še naprej kvalitetno življenje... Pravi vzreditelji se zavedajo svoje odgovornosti (ki se ne konča pri oddaji mladičev). In metat vseh v isti koš ne gre...

Zaradi enega ponesrečenega primera, še nismo vsi slabi (ali pač

). Najlaže pa je seveda na spletno stran napisat (ali celo prekopirat od drugod), da so novim kupcem 24h na voljo...

Glede nastanitve in oskrbe mladičev si gre vsak lahko na lastne oči pogledat kje/kako so mladiči, kaj se z njimi dela, kako so hranjeni (ja žal internet danes prenese vse, realnost pa je pogosto drugačna). Najbolje je obiskat kar več vzrediteljev in se prepričat o pogojih (tako je tudi laže primerjat). Tudi klet ni napačen prostor (naša soba za mladiče je npr. tudi v kleti), če je urejen kot je treba. No pa tudi kleti niso vse enake, ponekod je to skorajda bivalni del... Vonj po lulanju se-ko so mladički večji, seveda čuti, tudi če non stop letaš s cunjo naokrog... Letos smo jim mi celo pripravili travne ruše v notranjih prostorih za lulanje, ampak kljub temu se vonja ne moreš 100% znebit. Tako da taki argumenti so mi povsem mimo.
Če ima vzreditelj spletno stran se lahko vidi dosedanja legla, število potomcev, paritvene kombinacije in zdravstvene izvide mladičev-hitro vidiš kaj in kako delajo. Če preteklih legel in paritvenih kombinacij ni objavljenih pa... Nikogar s temle konkretno ne mislim-ampak to da nekdo dolgo vzreja, še ni sinonim da dela tudi kvalitetno. Pač preverit je potrebno še kaj drugega.
Gecco, neprimerno se mi zdi-javno brez težav omenjaš imena drugih psarn (in koneckoncev še neke nepreverjene informacije), tiste iz katere prihaja vaša psička pa nikjer nisi omenil...

Čeprav nam je vsem, ki smo v pasmi že natačno jasno za koga in kateri primer gre...