Avtor Tema: Odlomljen peti krempelj  (Prebrano 33500 krat)

danaja

• *
  • Spol: Ženski
  • moj mali princ
Re: Odlomljen peti krempelj
« Odgovori #30 : 06 September 2006, 14:03:09 »
Malce sem zbegana ob branju tegale vsega - ali govorimo o petih krempljih ali o slednikih - ki so ŠESTI PRSTI s krempljem vred? ??? Nekdo je namreč napisal, da se švicarskim pasmam odstranjuje 5. prste že v leglu....
 Švicarskim psom (npr. bernardincem) se namreč odstranjujejo sledniki, po potrebi pa tudi peti prsti. To vem zato, ker so jih mojemu odstranili ravno prejšnji mesec, vse štiri, ker je imel slednike zraščene s petimi prsti, sicer pa pri teh pasmah ni potrebe odstranjevat PETIH prstov...samo slednike, pa še ti se lahko tolerirajo, če psa ne motijo pri gibanju. Je pa res da je to priporočljvo odstranit do 5. dneva starosti psa, kasneje je poseg bolj zahteven, za psa tudi težji, za lastnika pa relativno drag. :-\
Sama žal nisem imela sreče z resnostjo vzreditelja, ki mladičem ni dal odstranit slednikov, sem pa pri našem vetu izvedela, da se to pri vzreji bernardincev zelo pogosto dogaja, da kar pozabijo na to... ??? >:(

Obstajajo pa tudi izjeme med pasmami - npr. briard, ki pa 6. prst MORA imeti...

Apollo

• *
  • Nuba (Nera)
    • Nuba
« Odgovori #31 : 06 September 2006, 15:45:49 »
Preštej svojemu psu prste na prednji in na zadnji nogi pa ti bo vse jasno ;)

danaja

• *
  • moj mali princ
« Odgovori #32 : 07 September 2006, 11:13:29 »
Brez skrbi, da sem mu jih že zdavnaj.   ::) ::) ::) ::) ::)
Rezultat:
prednje tace - pet, zadnje tace - prej 6, zdaj 4!  :P :P

Satin

• *
  • When wilderness calls...
« Odgovori #33 : 20 September 2006, 00:24:31 »
Tudi mi smo danes imeli to nesrečo da je Lars nekako uspelo  najti eno svinarijo kjer se je lepo porezal >:(, porezal pa se je ravno pri petem krmpeljcu rana je po moji oceni kar globoka, sicer krempeljc malo štrli stran, vendar je pa drugače še lepo pritrjen. Rano sem  očistila in razkužila z jodom, taco pa še povila. Vreznina zgleda kot da je pri kremplju zarezal ne samo v meso temveč še v živi del nohta, saj ko vidiš rano vidiš tkivo in še nekaj belega kako malo štrli stran od nohta, bi rano sicer slikala vendar je Lars komaj preneel že to da smo jo ščistili, dezinficirali in povili. Larsa taca kar močno boli :'( in nanjo stopa kar se da malo. Jutri popoldne bom rano ponovno ščistila in previla, ter pogledala kako zgleda, če mi zadevščina ne bo preveč všeč greva v četrtek takoj po službi k veterinarju, sprehodi so do zboljšanja omejeni na metražo od hiše do ceste. Je mogoče v lekarni dobiti kake protibolečinske tablete prav za živali, namreč tačke ne obremenjuje, nanjo stopi le če resnično ne gre drugače, in že če ga obgovoriš te žalostno pogleda in vsake toliko malo zacvili, sicer je res da se pesjan malo smili sam sebi, vendar ga pa po drugi plati zadevščina zelo boli.
Prosim še za vaše mnenja, kaj bi še vi poleg opisanega naredili, vem da paničarim, vendar se znajo tudi majhne in na pogled nenevarne ranice spremenit v grozno sra... :'( >:(

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
    • Jaz sem najbolj pasji del mojega psa!
« Odgovori #34 : 19 Oktober 2006, 21:17:16 »
Hja pri nas je danes Smart uspel ne odlomiti ampak krempelj kar odpuliti iz blazinice ven. O kremplju ni ne duha ne sluha, psa sta se igrala na travniku, ko sta prišla do mene pa sta bila oba krvava od glave do repa. :o Sem najprej mislila, da ste se kje valjala, dokler nisem zagledala Smartove tace, groza. Pri nas sicer ne gre za peti krempelj, smo pa namazali z Bravnovidonom in povili, dobil je tudi Arniko, če se do jutra vsaj približno ne umiri, gremo pa do vet. Komaj čakamo da bo konec tega prekletega 2006 >:D

Lp nina

Tecka

• Mali Pesjanar
  • **
  • večinoma blond
    • Moj album
« Odgovori #35 : 19 Oktober 2006, 23:18:22 »
Madonca, tole leto je pa res nesrečno... Sploh pri vas. Prvo se poškoduje Rumba, zdaj pa še Smart  :(. Veliko sreče s tačko oziroma z (bivšim) krempeljcem.
lp
T.

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
    • Jaz sem najbolj pasji del mojega psa!
« Odgovori #36 : 20 Oktober 2006, 08:39:32 »
Veliko sreče s tačko oziroma z (bivšim) krempeljcem.

Hvala. Sporočam da kot kaže kakšnega vet. posega ne bomo rabili. Kljub temu, da je včeraj kri lila kot za stavo se je danes stanje umirilo in je bila gazica dokaj čista. Bomo pa še naprej razkuževali in previjali, da ne bi prišlo do kakšne infekcije rane.
Smart je pa ves ponosen, ker ima končno tudi on enkrat povito tačko, ker je bila do sedaj vedno Rumba tista, in vsakemu prav veselo dvigne tačko in pokaže kako ma lepe čeveljčke :P Važič!  8)

Lp nina

Satin

• *
  • When wilderness calls...
« Odgovori #37 : 20 Oktober 2006, 09:21:14 »
Lepo okrevajte še naprej! Tole je za Smarteka  :-*

botticelli

• Vzreditelj
  • *
    • Bionity Chinese Cresteds
Odlomljen peti krempelj
« Odgovori #38 : 21 Maj 2009, 18:18:53 »
No pa imamo to težavo še pri nas, sicer sploh ne vem kdaj se je zgodilo. Danes tipam taco ker se je malo več lizala kot običajno, in pregledam še kremplje vmes in se dotaknem petega kremplja na sprednji taci in valda pes zacvili. NO čez čas probam še enkrat vse temeljito pregledati, prst je ok, krepelje pa je postavljen postrani, se pravi ne tako kot običajno in počen po eni strani. Predvidevam da je odlomljen čisto na bazi, oz vsaj en del, ampak krempelj se še vedno fixno drži prsta. Psa itak ne boli ko hodi, nori normalno in vse, saj se s tem prstom ne dotika tal.
Sedaj me pa zanima, ali je varianta da odpade ta krempelj sam od sebe ali kako? Gremo najverjetneje jutri do lokalnega veterianrja, ker je krempelj kar dolgi in se itak lahko zatakne kamorkoli glede na količino norenja in skakanja :) Samo bo verjetno boram krempelj na bazi odrezati...me je že sedaj groza res, ker če je na kaj občutljiva so to kremplji.

minči

• *
    • http://flying-paws.si/
Odlomljen peti krempelj
« Odgovori #39 : 21 Maj 2009, 18:42:01 »
Pri naši je bil prav tako počen po strani in je visel stran. Kjer je bil počen ob bazi ji je ven gledalo čisto meso. Šli smo na veterino, dobila je pomirjevalo, noht pa so ji odrezali stran.

sibila

• *
  • still more white...
Odlomljen peti krempelj
« Odgovori #40 : 22 Maj 2009, 00:23:14 »
Moji se je že dvakrat odlomil. Jaz sem ga pustila na miru in je sam odpadel po dveh dneh.

botticelli

• Vzreditelj
  • *
Odlomljen peti krempelj
« Odgovori #41 : 22 Maj 2009, 08:14:12 »
Aha :) Saj to me zanima, ker psa očitno ne moti, nori dalje kot vedno. Edino skrbi me da bi se zadeva moboče okužila...ampak kot rečeno, še tolko krvi ni bilo da bi jaz to opazila kdaj si je zlomila. Ima mogoče eno kapljico krvi zasušene takoj na bazi kremplja, ampak to je to. Glupo pa mi je psa po nepotrebnem dajati pod pomirjevala, ker potem bo cel dan spet cela boga. Normalno če bi bilo nujno pa sploh nebi razmišljala, ampak nismo imeli še tega primera.

sibila

• *
  • still more white...
Odlomljen peti krempelj
« Odgovori #42 : 22 Maj 2009, 08:39:33 »
Jaz sem se odločila po veterinarjevem nasvetu malo počakati, drugače bi pa šla tja. Se mi je pa zdelo brezveze nekaj na silo dol vleči, če bo
pa mogoče sam odpadel. Sploh, ker tudi moja ni delala neke scena iz tega... Sva pa tista  dva dni ful noreli in se cufali, da bi ga ja kam zapela in bi prej odpadel. ;D

botticelli

• Vzreditelj
  • *
Odlomljen peti krempelj
« Odgovori #43 : 22 Maj 2009, 10:04:53 »
Woho krempeljček je odpadel  ;D Ga sicer nisem še nikjer našla, mogoče je odpadel prej ko je bila zunaj. Sicer pa nori itak vedno fuuul :) Skače kot mala koza, tako da se samo čudim da se prej kaj takega ni zgodilo. Jaz bom sedaj ostalo pustila kar pri miru, vidi se ne da bi bilo karkoli vneto, saj je itak že rana zaprta. Če ji s čimerkoli našpricam se bo pa itak takoj polizala. Tako da upam da nebo drugih težav. Je pa zanimivo da je to edini črni krempelj, in je tudi bil skoz malo drugače oblikovan, vrejetno je tudi bolj krhek od ostalih. Ostali so beli in so prav taki gumijasto porozni :)
No skratka glede na to da je včeraj zgledalo da ni variante da odpade, je danes že odpadel :) Se splača malo počakati res.

sp30

• *
Odlomljen peti krempelj
« Odgovori #44 : 02 April 2011, 13:43:22 »
no naš si je na sprednji taci ta krempelj odlomil. Nekaj malega ga še ima, kri ne teča, razkužila sem z jodom, če pa si bo lizal bom povila zadevo. Je treba k veterinarju, da še ta del da stran??

DOB

• *
Odlomljen peti krempelj
« Odgovori #45 : 02 April 2011, 20:17:06 »
Hm kako da stran? Kremplja mu ja valjda ne misliš pulit? Peti "prst" pa se, če se v celoti odstrani, ponavadi odstrani že v prvih tednih. Zadnje skoraj pri vseh odstranijo. Če ne teče kri si ni fajn odlomil, ker ni prišlo do živca. Jaz moji brusim krempelj, ker je drugače kot kosa, tako da ga tudi dosti "manjka", je bolj majhen.

čara

• *
  • Obožujem pse!
Odlomljen peti krempelj
« Odgovori #46 : 03 December 2012, 09:57:41 »
No...po prijetnem wc sprehodu, lovlenju žoge. V hiši vidim malo krvi na zadnji taci. Ima en krempelj scefran in se vidi živi del par milimetrov ven. Zdaj sem ji sicer z jodom razkužla in povila, da si ni nonstop lizala. Začuda je kaj preveč ne moti. Kako pa zdaj s sprehodi in igro? Ker cvikam, da bi se ji odprlo in bi spet jovo na novo zaradi pritiska, ko hodi? Bo dovolj zaščiteno s povojem in vrečko, da ne premoči in osvinja povoja?

Pa ravno pred sprehod sem komentirala, da ji morem nohte uštimat.  ::)

Vezalka

• *
Odlomljen peti krempelj
« Odgovori #47 : 03 December 2012, 10:35:01 »
Mi ravno puščamo rasti nov noht na sprednji taci, katerega si je spulil v celoti. Smo imeli pa nemalno problemov. V vojni sta bila zlomljena dva gigantska ovratnika, vsak dan smo previjali taco in kadar je imel na taci povoj, ni hotel nanjo stopiti. copatki so frčali vsepovsod, nogavice prav tako. Prav rad je tudi povito taco dobesedno zalil z vodo iz posode za pitje. Povoji pa absolutno ne smejo bit mokri, ker se potem rana lepo fino paca. Nekega dne sem preprosto obupala, snela povoj in pustila času čas. Vsakič ko smo prišli notr, sem mu tačko namočila v posodico, v kateri je bila mešanica nemrzle vode in joda, da je šla večina svinjarije stran, malo osušila in pustila. Na zraku se je ranica začela hitro sušiti in zdaj je krn suh (vse skupi  je trajalo cca 14 dni). Sem ga pa, ker sem po naravi dost panika, večkrat vozila k veterinarju, da smo skupaj preverjali, če se kaj gnoji. Edini nasvet, ki sem ga dobila od veterinarjev je bil, da ne smemo dopustit, da bo rano lizal.

Če je priden in ti ne bo povojev vlekel stran ali jih načrtno namakal v posodi z vodo, boste po mojm lahko zadevo sami uštimali. Res pa je, da se je mojemu rana večkrat odprla, kadar smo šli ven brez zaščite (brez štumfka ali copatka), samo kaj ko se je, če je imel nekaj na nogi, namesto z vohljanjem, ves čas ukvarjal s tem, kar je imel na nogi, vse dokler ni tistga potegnil stran.

Roxy

• *
Odlomljen peti krempelj
« Odgovori #48 : 03 December 2012, 10:48:58 »
Za na sprehod zaščiti, jaz sem vedno povila z gazo, veliko vate in kobanom. Par dni je bolje, da ne divja, ker se lahko mimogrede rukne in zakrvavi (tudi, če je povito). Jaz se nisem nič sekirala, če je premočilo, je bolj problem, če ni dovolj zaščiteno in se kam udari in se rana spet odpre. Po sprehodu pa vse dol. Moji je sicer prva dva ali tri dni pomagalo, da je bilo povito tudi čez dan, ker jo je očitno manj bolelo. Ampak po navodilih veterinarja mora biti čimveč odvito in na zraku pa nikakor si ne sme lizati. In, dokler se ne zaceli, se nekje dvakrat na dan očisti z jodom.

čara

• *
  • Obožujem pse!
Odlomljen peti krempelj
« Odgovori #49 : 04 December 2012, 08:26:27 »
No, zdej ko je suho in se lepo vidi, kako je na stvari, sploh ne izgleda slabo. Zunaj bo še s povito taco, da se kam ne zatakne in brez divjanja. Ampak že čez kak teden bi moglo bit OK.

Zdej morem samo še umaknit tepihe in posesat hišo, pa bo brez povoja naokoli hodila.

zoe

• Moderator
    • Ginny
Odlomljen peti krempelj
« Odgovori #50 : 04 December 2012, 13:43:50 »
Če mora imeti kdo čim bolj suho rano, se za tace super obnese kondom ;D To sem po nasvetu kolegice prakticirala pri Ginny, ko je imela rano med prsti, in je res zelo praktično. Je pa fajn, da se da čez še kakšen čevelj, lih toliko da se pri šapici ne strga. Pa lahko se ga uporabi večkrat ;D

čara

• *
  • Obožujem pse!
Odlomljen peti krempelj
« Odgovori #51 : 04 December 2012, 17:29:28 »
hehe kondom za večkratno uporabo ;D Ne, ma mi je škoda kondoma za tole reč, razen če bi najcenejše kupla hehe, morebiti pa res. Jaz ji dajem polvinil vrečko čez in potem še štumf in zategnem z eno žico okoli, da ne zdrsi dol. Ker zdaj je pa res packa in mokro in kamenje in bi se takoj strgala vrečka.

čara

• *
  • Obožujem pse!
Odlomljen peti krempelj
« Odgovori #52 : 20 Februar 2013, 09:59:10 »
Jaz pa mislim, da bomo morali zaradi kremplja veterinarju. Že približno 14 dni oz. nekaj več ima težave z enim krempljem na zadnji taci. Najprej je bil počen po celi dolžini, potem se je noter v živi del uspela zapičiti še iglica in sedaj je živi del polovico normalno roza, polovico pa črn. Nekaj odvčenega nohta sem ji uspela odščipnit, potem pa je tako na hitro umaknila taco, očitno jo skeli. Tudi liže si veliko, da bo že dlaka okoli nohta postala rdeča. :-\

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Odlomljen peti krempelj
« Odgovori #53 : 21 Februar 2013, 12:35:25 »
Tudi liže si veliko, da bo že dlaka okoli nohta postala rdeča. :-\

Eno od pravil pri ranah in poskodbah je preprecitev lizanja. Tudi, ce ni rane, si z lizanjem poskoduje okolno tkivo in boste imeli samo se vec komplikacij kot zaradi same poskodbe ...
Do veterinarja, naj pogleda in postima, psici pa "trobento" gor, ce ji drugace lizanja na mores preprecit, oz. vsaj, kdara je brez nadzora.

čara

• *
  • Obožujem pse!
Odlomljen peti krempelj
« Odgovori #54 : 21 Februar 2013, 12:59:15 »

Je že veterinar uredil, ker je bil po celi dolžini počen, ob strani odstopil, roževine ni več, razkuženo, posprejano s cinkovim sprejem, podkožno antibiotik. Ko grem od doma pa satelit gor.

Vezalka

• *
Odlomljen peti krempelj
« Odgovori #55 : 01 Marec 2013, 08:32:55 »
Kakšen cool povoj!! naš je imel pa ribice enkrat :-)