Naš zelo redko. Ja, so do tujcev nezaupljivi in zadržani psi, ampak da se postavi pred tebe in začne renčati, pa ni okej niti pod razno (razen če pač nočeš, da se ti kdorkoli približuje). V tem primeru bi ga jaz takoj z iztegnjenim prstom sunila v vrat (ali cuknila za ovratnico) in odločno rekla "ne", potegnila bi ga nazaj in ga dala na sedi poleg tvoje noge ali na prostor. Ti moraš biti tista, ki nadzoruje srečanja z drugimi, ne on. Ker kmalu se bom morda odločil, da je treba koga, ki se za njegova opozorila ne zmeni, tudi malce bolj trdno prijeti in potem imaš lahko sranje (tožbe in oznako 'nevaren pes' z vsem kar sodi zraven - nagobčnik, ograja min. 2m itd.).
V bistvu kakor vidiš, da se kdo približa, prevzami kontrolo nad srečanjem in psu povej, kaj mora početi - recimo lepo pri miru sedeti. Ni tak problem, če ne spusti drugih ljudi k sebi (čeprav bi tudi tukaj bilo smiselno, ga malce trenirati v tej smeri, ker nikoli ne moreš biti 100% pozorna, sploh če greš z njim v mesto, na dopust...), problem je, če jih ne spusti k tebi. Vsekakor vprašaj v vajini šoli, kako se naj lotiš tega, mogoče ti lahko celo s praktičnimi vajami pomagajo.
Cesar Milan bi ti zdaj že povedal, da je pes prevzel vlogo alfe

in da ga je treba postaviti nazaj na njegovo mesto. Sicer on malce s temi dominančnimi forami pretirava, ampak v tem primeru ima celo prav. Verjetno prvič, ko je to naredil, nisi takoj odreagirala in mu pokazala, da to mi okej, potem pa si začela njegovo reakcijo pričakovati in vedno, ko se takšna situacija približa, postaneš napeta, kar on čuti in misli, da se bliža nevarnost in te je treba braniti...zveni to smiselno, se najdeš v tem? Ugibam.
Dobro v tem oziru je vzgojil svojega Moko-ta Igor (na blogu http://beliovcar.blogspot.com/ (http://beliovcar.blogspot.com/), pobrskaj med starejšimi objavami), in sicer tako, da se pes vedno ob kakršnemkoli srečanju (recimo z napadalnim psom, ki prilaufa do njiju) postavi za njega in počaka, da Igor reši situacijo.
Naš na domačem dvorišču sicer ljudi nalaja in včasih koga tudi narenči, vendar redko in vedno sledi opomin, da tega ne sme. Žal je tako, da čuti strah določenih ljudi in pred tistimi se hrši, ostale pa pusti povsem pri miru oz. jih pozdravi kot prijatelje. Res pa sem opazila, da je mogoče malo bolj zaščitniški do mene, odkar sem noseča. Prav tako je bolj zaščitniški do tamalega - ne renči, ampak takoj pride surlo vtaknit zraven, če ga kdo drug nosi ali hodi z njim naokoli, in preverja, če je vse v redu.
Vsekakor upam, da vam bo uspelo zadevo čimprej porihtat.