Avtor Tema: Švicarski Beli Ovčar [Berger Blanc Suisse,White Swiss Shepherd Dog]  (Prebrano 526366 krat)

pasjeljubka

• *
  • Spol: Ženski
Švicarski Beli Ovčar [Berger Blanc Suisse,White Swiss Shepherd Dog]
« Odgovori #1140 : 30 Junij 2011, 17:42:00 »
No, pa še malo bolj natančen "opis dogodkov", pa malo več slikic, na njegovi spletki:  http://haroonemma.weebly.com/novice.html

[Sharky]

• *
  • Spol: Moški
  • Švicarski beli ovčar
« Odgovori #1141 : 01 Julij 2011, 12:55:39 »
res je krasen tale tvoj Haroon. Se kar ne morem nagledat tistega posnetka za 1 leto, ki si ga zmontirala  :)

evo moj Baron pa zdaj, ko so zobki zunaj že je namočene brikete s svojimi bratci in sestrcami

kaj so smešni tle v vrsti in vsak v svoji skledi, kot mali pujski heheheh  :D

pasjeljubka

• *
« Odgovori #1142 : 01 Julij 2011, 18:19:26 »
Hehe, kako luštno papcajo :)

Mene pa samo nekaj zanima.
Ali so vaši Švicarčki tudi zelo zadržani in nezaupljivi do tujih ljudi? In ali vas ščitijo (pa brez, da bi jih kadar koli na to napeljevali)?...(( Primeri švicarčkou ki so bili že od malega skos med ljudmi, živalimi- dobro socializirani...)) Ker pri Harču opažam, da se sploh nič ne omiluje.. še celo skos bolj postaja zaščitniški..
Ga že od nekdaj vozim med ljudi in pse oz. druge živali, pa ni nič boljše. Če greva na sprehod, greva lahko mimo kogar/česar koli, pa bo popolnoma priden, sploh ne bo opazil človeka/stvari, kaj šele da bi kaj odreagiral. Takoj, ko pa se človek zraven naju ustavi in naju ogovori, pa se kar zdrami, po možnosti pa še stopi pred mano in začne renčati.. Tudi npr. če pridejo k nam sestrini prijatelji, ni nič narobe, če pa gredo proti njemu, da bi ga pobožali, začne renčati,.. nakazal na to da bi koga ugriznil še ni..
Pa me zanima če morda kakšen vaš tudi to dela/ je delal? in kako odpravljate/ ste odpravljali oz. naj odpravljam?

Najlepša hvala za vse nasvete :).. Res bi rada še to rešila. Je še edino kar "mu fali" :).. saj ni potrebe, da bi ga sedaj lahko vsak božal.. samo da ravno renčal ne bi no..

Hvala :)

Lp.

kanchy

• Mali Pesjanar
  • **
  • white princess :)
« Odgovori #1143 : 01 Julij 2011, 20:28:54 »
Naša Kana je tudi taka. Od vedno je bila zelo teritorialna, ščiti nas, naše stvari, k avtu ne spusti nikogar, k hiši tudi ne, ko je bila mlajša je čuvala tudi mizo ko smo se vsedli v kaki gostilni, da je natakar komaj prišel do nas. Zdaj ko je malo starejša se ji to ne da več, se je lepo umirila. Do tujcev je pa še vedno zadržana. Kot Haroon gre na sprehodu mirno mimo njih, če se ji kdo poskusi približati pa se umakne, če se nima kam umakniti ozr. se počuti ogroženo pa to tudi pokaže (zna tudi zobe pokazati).
Jaz sem jo sprejela tako kot je, me niti ne moti več. Pravzaprav mi je to prav všeč, raje vidim da ljudi ignorira kot da mi sili v vsakega ki ga srečamo. Ko se človeka navadi ga že sprejme in sama pride do njega. Če ni potrebe po tem pa pač ne.

Očitno tudi Harronu ne pašejo vsi ljudje, k tistim ki bo hotel bo že sam prišel. Na tvojem mestu bi samo opozorila druge ljudi naj pač ne silijo k njemu  :)

pasjeljubka

• *
« Odgovori #1144 : 01 Julij 2011, 21:43:53 »
Hvala za odgovor :)

Oh, sem si kar malo oddahnila.. sem mislila da jaz kakšno napako delam.. Ja, saj ljudi že v naprej opozarjam.. samo malo tako zgleda, se ljudje ostavijo joj kako lušten kuža (pa vanj gledajo), on pa renčat začne..  :))

Datelj

• *
« Odgovori #1145 : 02 Julij 2011, 13:45:57 »
Naš zelo redko. Ja, so do tujcev nezaupljivi in zadržani psi, ampak da se postavi pred tebe in začne renčati, pa ni okej niti pod razno (razen če pač nočeš, da se ti kdorkoli približuje). V tem primeru bi ga jaz takoj z iztegnjenim prstom sunila v vrat (ali cuknila za ovratnico) in odločno rekla "ne", potegnila bi ga nazaj in ga dala na sedi poleg tvoje noge ali na prostor. Ti moraš biti tista, ki nadzoruje srečanja z drugimi, ne on. Ker kmalu se bom morda odločil, da je treba koga, ki se za njegova opozorila ne zmeni, tudi malce bolj trdno prijeti in potem imaš lahko sranje (tožbe in oznako 'nevaren pes' z vsem kar sodi zraven - nagobčnik, ograja min. 2m itd.).

V bistvu kakor vidiš, da se kdo približa, prevzami kontrolo nad srečanjem in psu povej, kaj mora početi - recimo lepo pri miru sedeti. Ni tak problem, če ne spusti drugih ljudi k sebi (čeprav bi tudi tukaj bilo smiselno, ga malce trenirati v tej smeri, ker nikoli ne moreš biti 100% pozorna, sploh če greš z njim v mesto, na dopust...), problem je, če jih ne spusti k tebi. Vsekakor vprašaj v vajini šoli, kako se naj lotiš tega, mogoče ti lahko celo s praktičnimi vajami pomagajo.

Cesar Milan bi ti zdaj že povedal, da je pes prevzel vlogo alfe ::) in da ga je treba postaviti nazaj na njegovo mesto. Sicer on malce s temi dominančnimi forami pretirava, ampak v tem primeru ima celo prav. Verjetno prvič, ko je to naredil, nisi takoj odreagirala in mu pokazala, da to mi okej, potem pa si začela njegovo reakcijo pričakovati in vedno, ko se takšna situacija približa, postaneš napeta, kar on čuti in misli, da se bliža nevarnost in te je treba braniti...zveni to smiselno, se najdeš v tem? Ugibam.

Dobro v tem oziru je vzgojil svojega Moko-ta Igor (na blogu http://beliovcar.blogspot.com/ (http://beliovcar.blogspot.com/), pobrskaj med starejšimi objavami), in sicer tako, da se pes vedno ob kakršnemkoli srečanju (recimo z napadalnim psom, ki prilaufa do njiju) postavi za njega in počaka, da Igor reši situacijo.

Naš na domačem dvorišču sicer ljudi nalaja in včasih koga tudi narenči, vendar redko in vedno sledi opomin, da tega ne sme. Žal je tako, da čuti strah določenih ljudi in pred tistimi se hrši, ostale pa pusti povsem pri miru oz. jih pozdravi kot prijatelje. Res pa sem opazila, da je mogoče malo bolj zaščitniški do mene, odkar sem noseča. Prav tako je bolj zaščitniški do tamalega - ne renči, ampak takoj pride surlo vtaknit zraven, če ga kdo drug nosi ali hodi z njim naokoli, in preverja, če je vse v redu.

Vsekakor upam, da vam bo uspelo zadevo čimprej porihtat.

pasjeljubka

• *
« Odgovori #1146 : 02 Julij 2011, 14:04:43 »
To da se postavi pred mene sem morda malo nejasno napisala :) Še zdaleč to ni, da bi on v tistem trenutku izgubil poslušnost in "ušel" izpod moje kontrole. In kot si že sama rekla, problem rešujem s tem, da ga dam na sedi poleg sebe, in ga mirim, to delam že od zmeraj... Saj takoj utihne, ko ga cuknem, ali "zavpijem" odločni -Ne!.. ampak ja, začne pa vedno.. (sepravi, greva na sprehod, se  ustavi gospa poleg njega, pa reče joj kako je lep, pa haron zarenči, ga cuknem, rečem ne in utihne, ampak ja -  gospo s tem že prestraši... to je primer ;)....

In jaz bi rada to nekako zatrla toliko, da ne bi zarenčal.. saj mi je po svoje vseeno če se ne pusti vsem božat, tudi to mi je vseeno, če se poskuša umaknit.. ne pa da zarenči....

Glede vloge Harča in mene.. ja, priznam. Morda je še malo nejasno.. ampak res delam na tem.. in opažam vidne napredke.. :)

Hvala!

kanchy

• Mali Pesjanar
  • **
  • white princess :)
« Odgovori #1147 : 02 Julij 2011, 15:23:24 »
Pri naši na srečo ni to problem, da bi branila mene (v smislu začela renčati na koga ki bi se meni približal), se pa umakne ozr. opozori osebo ki se preveč prbliža njej ali bolje rečeno sili vanjo (s telesom ali roko). Tega jaz ne odpravljam, ker me ne moti in razumem da ji pač ne paše da kdo sili vanjo. Niti ni to tak problem, če jo imam privezano opazim, če hoče kdo stopiti k njej in ga samo opzorim da naj ne hodi, če smo na sprehodu kjer je spuščena se pa itak sama umakne. Sem že navajena, da imam kje v mestu ali na bolj obljudenih mestih oči malo bolj na pecljih (zna včasih tudi kak otrok čisto nenapovedano prileteti)  ::)

Upam da boste rešili tole s Haroončkom :)

5rAron

• *
« Odgovori #1148 : 03 Julij 2011, 21:04:31 »
Naš na srečo ne renči, ne laja in se ne boji nikogar. Je zelo družaben in pravi dobrovoljček. Veliko se vozimo naokoli, spoznavamo različne situacije, igramo se z drugimi psi ... Tudi če katerega pobožam, ni ljubosumen. V bistvu je v tem pogledu res drugačen od vseh švicarjev, ki jih poznam - in so imeli tudi v šoli zaradi tega težave. Vidim pa pri svojem, kako lahko vplivam na njegovo odzivanje in sprejemanje. Če se veselim in mu prigovarjam: poglej, kdo je prišel, k tebi je prišel, obiiiisk si dobil ... je čisto vesel in bi vsakogar "poljubčkal". Če rečem: čuvaj hišo, pa laja. Ko je za ograjo, res varuje domač teren, do ljudi in živali pa je prav dober in prisrčen.

Datelj

• *
« Odgovori #1149 : 04 Julij 2011, 03:52:49 »
Renčanja samega jaz ne bi zatirala, ker je to opozorilni znak. Če mu zgolj vzameš renčanje, lahko ta korak spusti in koga direkt šavsne recimo. V bistvu mora pri njem izginit potreba po opozarjanju oz. njegov strah/nelagodje pred tujci. Ampak ja, hudič je tole...

Pri nas tudi večinoma en tak navdušen/umirjen "obiiisk je" povzroči dober sprejem obiskovalcev. Mogoče lahko najprej delata s tistimi, ki jih pozna in jim zaupa, pa mu recimo komentiraš "prijatelj" ali kaj takega in pol to v istem tonu preneseš na druge ljudi, ki se približajo... lahko ga poskušaš zamotit, ful nagrajevat, ko ignorira ljudi najprej na daleč, pa potem bližje, najprej ko ga oni ignorirajo, potem pa ko prihajajo nasproti (ampak ne k njemu) itd. in pol na koncu, ko se približujejo vama...da v bistvu vidi približevanje ljudi kot nekaj pozitivnega zanj. Ne vem, razmišljam.

Nam je recimo ratalo skorajda povsem ignorirat ostale pse, če ga zamotim s kamenčkom...in pri nekaterih ograjah zdaj že kar avtomatsko gleda mene in čaka kamenček, namesto da bi se zaganjal za psom, ki laja nanj. Ampak to ni čisto ista stvar.

pasjeljubka

• *
« Odgovori #1150 : 04 Julij 2011, 10:37:42 »
Ja res tole ni kul.. :/
(najbolj me čusi to, ker ga res, že od 3 dne kar sem ga dobila, skoooos vozim med ljudi,... no saj, kar tako ne bo narenčal, narenči samo če se ljudje "vtaknejo" vanj..... )

No včeraj sem ga še posebno opazovala.. in še bolj natančno prišla do sklepa - strah. Pa zakaj, saj mu ni noben tuj človek nič naredil?.. Sicer odvisno, res ima eno slabo izkušnjo (in to je, ko sva bila enkrat na sprehodu, na poljski potki, pa je nek možakar za nama z vilami tekel.. (in se drl da so to njegove njive...)) Bi bil lahko to še nadgradek?...

Imate pa prav z tem, če jaz mislim na pozitivno, in se ne bojim kaj bom. Npr. včeraj je ena starejša gospa se ustavila, pa je rekla da naju že več dni opazuje in da ji je pes zelo lep itd... Jaz sem imela skos v glavi da ne bo renčal in govorila naprej. Harč je šel do  nje, jo povohal (gospa zna s psi, zato mu je dala roko), nato pa je že mahal z repom. Sicer, ko ga je hotela pobožat, se je umakn il, zarenčal pa ni! :D.... No sicer je res, da naslednjega človeka ki se je ustavil je narenčal.. ampak ok :) Jaz vidim nek kanček napredka :P

Je pa tudi to, če priteče k nama otrok, se dere kuži kuži, in začne božat haroona, se bo harč ulegel na prostor in ga lizal?! Zakaj taka razlika? (tudi otrok sem ga navajala toliko, kot ostalih ljudi)

Do psov, se obnaša zelo lepo. Zanč ko sva bila na morju, so imeli tamale pse kar spuščene, in so se vanj zaganjali, jaz pa sem samo z besedico poleg pridobila njegovo pozornost.. Pri ljudeh te možnosti skoraj da ni..-.

Res, hvala vsem za pomoč :)

Datelj

• *
« Odgovori #1151 : 04 Julij 2011, 10:56:04 »
Se mi zdi, da so švicarji še bolj kot ostali psi občutljivi na to, kako se jim tuj človek približa. Moj recimo je skoz bežal kot mlajši, če se je kdo približal z roko nad njegovo glavo, obrnjeno navzdol - kar je nekje tipičen pristop do psa, na žalost.  Še sedaj se pred tako roko umakne, razen če človeka dobro pozna. Še hujše je tisto, ko se človek ves še s trupom nagne nad psa.  :-\

[Sharky]

• *
  • Švicarski beli ovčar
« Odgovori #1152 : 04 Julij 2011, 21:56:33 »
Ravnokar sem prejel ene fotke, ki so mi polepšale večer  :) :)

na drugi sliki ma pa že razstavno pozo  :D

pasjeljubka

• *
« Odgovori #1153 : 05 Julij 2011, 00:00:49 »
Iii cortek! medvedek :D

Ne, to pa ni rasztavna poza.. no je, od NO ja :P.. Belčki ne smejo imeti rite toliko na dol.. vsaj kolikor jaz vem :)

*Biba*

• *
« Odgovori #1154 : 05 Julij 2011, 13:18:51 »
Sharky: da se še jaz pristavim svoj piskerček. Sem namreč Naikova lastnica, torej moj Naiki je ati tvojega malega barona. Vesela sem, da si se odločil zanj in predvsem da si se odlčil za nakup pri vzrediteljici kot je Stanka. Psiček raste v mirnem in ljubečem okolju kjer je za njega maksimalno poskrbljeni. Sicer pa kaj ti to pišem, to si že tako ali tako tudi samo ugotovil ;)

Rada bi ti povedala nekaj stvari o moji kosmati ljubezni...o naiku.
Je malo močneje grajen z močnejso in malo širšo glavo. tako spominja na no kar je meni izjemno všeč saj sem večkrat videla spotegnjene in nežno grajene samce (upam da nisem koga prizadela pač to je moj osebni okus). pozimi z vso to dlako skoraj spominja na volka :)
vendar če pustima videz na strani ter se preosmerima h karakterju. je tipični samec ... malo trmast in vsake toliko sproba svojo mejo (moški pač ;) ). ne mara poštarjev, na sumu imamo da ga je en udaril, saj je znan po tem da je tudi že s kablom udaril druge pse-grozno, drugače pa je izredno aktiven kuža, ki ti po dolgem sprehodu prinese še žogico-češ igrajva se. rad se carta in še raje ima otroke ter vsakega novega prišleka h hiši. namreč izredno je vesel vsakega obiska kateremu takoj prinese žogico in se pocarklja. nima nikakršnih zadržkov do tujcev. je pa res da mu gre na živcee če nekdo brklja pri ograji, se prestopa sem in tja ter ne vstopi. takrat malo polaja ampak saj pa je čuvaj. no ko ta oseba vstopi ni več nobenih skrbi, naik ima novega prijatelja. je zelo učljiv (opravljen ima bbh izpit in pa začetek ipo 1-obramba je špilala v nulo), srčen kuža. za svojega prvega psa si ne bi mogla želeti več. je moja skrb, veselje ... tako kot sem že zgoraj napisala moja kosmata ljubezen ;)

Aja zanimali so te še naikovi starši:
Oče:  X-DREAM AMAROQ OF WHITE-MOUNTAIN-AUSTRIA
Mati: ALMA VOM ZILLERTAL

Če boš še imel kakršnokoli vprašanje se lahko obrneš tudi na mene in seveda na Stanko. z veseljem ti bova pomagali.
ti pa le pridno odšteaj dneve ko boš malo kosmato kepico prinesel domov ;)

[Sharky]

• *
  • Švicarski beli ovčar
« Odgovori #1155 : 05 Julij 2011, 15:00:30 »
O res super *Biba*, to sem pa prav vesel, da ste se oglasili! Hvala za vse informacije. Stanka mi je sicer poslala le sliko Naika kjer je iz strani slikan, ampak že na tej zgleda res lep samec, bi pa prosil še za kakšno fotko več od vas, če lahko... Mejl vam bom na ZS poslal.

Točno to mi je všeč, da je močneje grajen, s širšo glavo in daljšo dlako  :) Mladički so pa že zdaj krasni in sploh ne dvomim v to, da bodo zrastli v lepotce in lepotice  :)

??? No takle poštar bi jih slišal od mene takoj, ko bi ga videl to počet. Mogoče bi blo dobro, da bi tud Pošta za to slišala  ::)

Kje pa svojega Naika šolate (oz ste šolali)? Mogoče kje v Ljubljani in okoli? Vsak nasvet in informacija je namreč dobrodošla  :)

Ja dneve pa res že nestrpno odštevam, Stanka pa še bolj za to posrkbi, ker mi redno pošilja slike in dogajanje  ;D ;D

pasjeljubka

• *
« Odgovori #1156 : 05 Julij 2011, 17:24:16 »
No pa še nekaj najinega fotogradiva :)

Takole mi pančkamo :P
(http://www.Slikomat.com/slika/4921124.htm)

pa še nekaj kar tako...
(http://www.Slikomat.com/slika/4921123.htm)

(http://www.Slikomat.com/slika/4921125.htm)

(http://www.Slikomat.com/slika/4921126.htm)

Čez 2 dni pa bo harč star že kar 14 mesecev! :)

5rAron

• *
« Odgovori #1157 : 07 Julij 2011, 22:08:04 »
Ojla, Biba!
Tudi naš Aron (lansko leglo) je potomec vašega Naika. Mislim, da sem vam enkrat pisala, potem pa se ne spomnim več, kako se je odvijala najina komunikacija. ??? :)
V glavnem, naš Aron je isti kot Naik - kot da bi brala svojo zgodbo.  :o ;D Tudi naš je močnejše grajen in je pravi "mačo". Večina švicarjev, ki jih poznam, je šibkejše konstitucije, naš pa je pravi "medo". Značajsko je zelo zelo podoben Naiku.  8)

LP in me veseli, da se javlja vedno več lastnikov najlepše pasme na svetu.  :P ;D ::) >:D

5rAron

• *
« Odgovori #1158 : 09 Julij 2011, 21:48:26 »
Ojla!

Če imam prave informacije, je bila pasma beli švicarski ovčar 4. julija 2011 tudi uradno sprejeta v klasifikacijo FCI.

[Sharky]

• *
  • Švicarski beli ovčar
« Odgovori #1159 : 12 Julij 2011, 09:30:12 »
Tkole smo se pa mi v nedeljo igrali, ko smo šli na obisk  ;D  Mama Vanessa je že polna energije, zdaj ko so tamali na briketih je ne matrajo več tako, ampak moj Baron je vseen navalil na sesek, takoj ko se je obrnila na hrbet  :D

So pa tamali res vsi zlo živahni. Sem mislil, da se bojo bali, ker nas bo tolk prišlo na obisk, pa je blo ravno obratno. Vsi so skakali po ograji in mahali z repki, takoj ko smo vrata odprli  ;D 

pasjeljubka

• *
« Odgovori #1160 : 12 Julij 2011, 22:17:57 »
Haroon pa imel Photo Shooting.. :)
(http://www.Slikomat.com/slika/4932949.htm)

(http://www.Slikomat.com/slika/4932950.htm)

(http://www.Slikomat.com/slika/4932951.htm)

Rapper ;P
(http://www.Slikomat.com/slika/4932956.htm)

Harč je danes star 14 mesecev! :)

čara

• *
  • Obožujem pse!
« Odgovori #1161 : 14 Julij 2011, 11:45:34 »
Ja res tole ni kul.. :/
(najbolj me čusi to, ker ga res, že od 3 dne kar sem ga dobila, skoooos vozim med ljudi,... no saj, kar tako ne bo narenčal, narenči samo če se ljudje "vtaknejo" vanj..... )

No včeraj sem ga še posebno opazovala.. in še bolj natančno prišla do sklepa - strah. Pa zakaj, saj mu ni noben tuj človek nič naredil?.. Sicer odvisno, res ima eno slabo izkušnjo (in to je, ko sva bila enkrat na sprehodu, na poljski potki, pa je nek možakar za nama z vilami tekel.. (in se drl da so to njegove njive...)) Bi bil lahko to še nadgradek?...

Imate pa prav z tem, če jaz mislim na pozitivno, in se ne bojim kaj bom. Npr. včeraj je ena starejša gospa se ustavila, pa je rekla da naju že več dni opazuje in da ji je pes zelo lep itd... Jaz sem imela skos v glavi da ne bo renčal in govorila naprej. Harč je šel do  nje, jo povohal (gospa zna s psi, zato mu je dala roko), nato pa je že mahal z repom. Sicer, ko ga je hotela pobožat, se je umakn il, zarenčal pa ni! :D.... No sicer je res, da naslednjega človeka ki se je ustavil je narenčal.. ampak ok :) Jaz vidim nek kanček napredka :P

Je pa tudi to, če priteče k nama otrok, se dere kuži kuži, in začne božat haroona, se bo harč ulegel na prostor in ga lizal?! Zakaj taka razlika? (tudi otrok sem ga navajala toliko, kot ostalih ljudi)

Do psov, se obnaša zelo lepo. Zanč ko sva bila na morju, so imeli tamale pse kar spuščene, in so se vanj zaganjali, jaz pa sem samo z besedico poleg pridobila njegovo pozornost.. Pri ljudeh te možnosti skoraj da ni..-.

Res, hvala vsem za pomoč :)

Po tvojem branju se tudi meni zdi, da je tvojega psa strah. In to se zna samo stopnjevati, če se bo napačno delalo.

Čim več takih mimohodov in ljudi ki sedijo, čepijo, se pogovarjajo s tabo, prosi koga, da mu da priboljšek, ko se ga bo Haroon sam od sebe odločil povohat-pa spet oseba mora biti mirna, brez hitrih gibov in dotikanja.
Pojdi v kak tečaj, ker vama bo koristilo, tam so ljudje, ki te bojo razumeli in ustrezno pomagali in bo spoznal ljudi, ki mu niso bav bav in potem to prenašaš na sprehode, dom...Pa  še psu zraste samozevest, ko nekaj dobro dela (na tečajih so itak skoz pohvaljeni, nagrajeni, zmagujejo v igrah).

Pa samokontrola je ključnega pomena!

Od ene slabe izkušnje ta strah ne bi smel biti. Je že karakter verjetno tak-nesiguren.

pasjeljubka

• *
« Odgovori #1162 : 14 Julij 2011, 16:30:54 »
Čara, najprej hvala za odgovor :)

Ravno sem mislila poročat tudi v tem :P Napredujemo! :)
Sedaj sva tako "deleč" (vsaj zame daleč..), da se človeka ne na renči.. če gre ta že proti njemu, se on umakne, nato mu spodbudno rečem priden Haroon in se z osebo začnem pogovarjati (v večini o tem, kako naj h Haroonu pristopi), medtem pa Haroonu že s tem ko se z nekom pogovarjam gradim zanimanje za osebo, in na koncu, jo že voha.. Kakšnega pretiranega božanja še ni... lahko pa ga malo pobožajo npr. po vratu, dovoli :)

Sicer pa sva hodila v IPS-a (vem da to ni tak tečaj kot si ti mislila), pa sva tudi od tam ful vzela, smo isto imeli vaje rokovanja, itd. pa so naju res veliko naučili :) Jeseni greva pa na B-Bh, kar se mi zdi in za nadalnjo socializacijo in za poslušnost kar pomembno :) Ker itak oba delava z veseljem...

Se pa Harču vse zelo hitro zameri... In ja, je karakterno zelo nesiguren in nezaupljiv....

(http://www.Slikomat.com/slika/4935288.htm)

(http://www.Slikomat.com/slika/4935287.htm)

(http://www.Slikomat.com/slika/4935289.htm)

Lp.

5rAron

• *
« Odgovori #1163 : 15 Julij 2011, 19:47:19 »
Mi pa smo menjali iz Eukanube puppy na adoult in se mi zdi, da je postal rahlo rjavkast (rumen). Sprašujem se, če je res kriva hrana. Sicer mu v drugih ozirih ustreza - jo še kar poje, blato je trdo ... Kaj menite?

čara

• *
  • Obožujem pse!
« Odgovori #1164 : 15 Julij 2011, 20:08:44 »
Ne bi bil edini beli pes, ki bi ga ta hrana obarvala. Jaz bi to hrano porabila, potem pa vzela kaj drugega.

5rAron

• *
« Odgovori #1165 : 16 Julij 2011, 22:30:14 »
Kaj priporočate? Sama oklevam med Hills in RC, čeprav nekateri tudi teh znamk ne smatrajo za kakovostne.
Zadnjič sem v trgovini dobila vzorček ProPAC-a in začuda ga je pohrustal kar suhega (brez dodatkov za izboljšanje okusa >:D). Bojim se, da ni dovolj kakovosten, čeprav so sestavine skoraj iste kot v Eukanubi (tudi delež beljakovin je enak, in sicer 23 %).

pasjeljubka

• *
« Odgovori #1166 : 17 Julij 2011, 00:10:21 »
Tudi jaz sem med temi nekaterimi kismatramo da niso ravno kakovostne :P

Midva sva na Taste of Wild.... Priporočam.. je super (po sestavi), rad ga je, dobro mu dene....

Datelj

• *
« Odgovori #1167 : 17 Julij 2011, 04:49:52 »
Hill's itd. so fenomenalna, vrhunska hrana v primerjavi z raznimi Chappie-ji in Pedigree-ji...  :P Res pa je, da vsebujejo veliko žitaric, in to dostikrat takšnih slabše kakovosti (prečiščeo zrnje, glutenska moka itd.). Pač gledaš, da je med prvimi petimi sestavinami čimveč mesa (in to mora pisati določeno meso, in ne "meso in stranski mesni proizvodi" - to je že šit). Dostikrat dajo na prvo mesto meso, na drugo, tretje in četrto pa žitarice...kar pomeni, da je v skupnem seštevku morda več kot 60% žitaric, ampak ker so kobajagi različne, se to skrije in zgleda, da je notri največ mesa.  ::) Beljakovine pa so seveda tudi v žitih, tako da po tem ne gre sklepati...

Sicer pa v končni fazi niti ni tako pomembno - če je pes zdrav, potem bo uspeval na katerihkoli (bolj) kvalitetnih briketih. Pač poskusiš in vidiš, če mu odgovarja in je vse okej, je to to. Tu in tam mu lahko privoščiš kakega surovega piščanca, s kostmi vred (ti baterijski imajo itak tako mehke kosti, da sploh ni noben problem - garantirano), na ta način si fenomenalno očisti zobe - lahko kar pozabiš na ščetkanje, pa raznorazne dental sticks-e.  ;)

Poleg Taste of the Wild bi jaz priporočila še Orijen - ni pa za vse pse, nekaterim je 'premočen' - preveč beljakovin. V tem primeru je lahko Acana boljša izbira...

5rAron

• *
« Odgovori #1168 : 17 Julij 2011, 08:24:20 »
Na Orijen smo bili, pa mu ni odgovarjalo, poskusila sem še BioMill in MeraDog, pa nobene ni jedel z veseljem. Mogoče bi poskusila še Bosch, pozna kdo?

Datelj, katere dele surovega piščanca daš psu? Mu daš kar v celem? Kaj pa salmonela? Hvala, lp.

pasjeljubka

• *
« Odgovori #1169 : 17 Julij 2011, 10:05:52 »
Midva bila vmes na Boschu.. Jedel ga je, ampak mu ni odgovarjal (beri: kakec ni bil v obliki ki bi si jo želela :P).

Oriena moj (za čuda? ) ni maral.. Taste of Wild pa je kot nor :)

Moj pa občasno za posladek dobi malo jagnetine.. in jo obožuje :)