Avtor Tema: Švicarski Beli Ovčar [Berger Blanc Suisse,White Swiss Shepherd Dog]  (Prebrano 527046 krat)

eva123

• *
Švicarski Beli Ovčar [Berger Blanc Suisse,White Swiss Shepherd Dog]
« Odgovori #1290 : 29 Maj 2012, 17:23:23 »
najbolj pomembno je, da zveš ravno linijo nazaj kakšne kolke so imeli.. zaradi dedovanja.. Lahko, da mata oba starša alel za displazijo, pa se ta ni izrazla.. Sicer je pa itak tako, da kar ti piše na rodovniku je vse bolj bull shit.. Na rodovniku od moje kužice piše displazija 0-0. Pa ni tko.. Ni pa ne predebela, niti ni prehitro zrastla, nič... Sej pravim... Najboljš je dat psa slikat do 9 mesca ali pa do 1 leta.. Pa se še da pomagat.. Če bi sama to prej vedela, bi to sigurno naredila...

Aja, pri moji kužici so potrdili erlihijo.. A ima mogoče kdo izkušnje? Koliko časa traja zdravljenje, kdaj so vidni rezultati, itd..
Ker dobiva antibiotike že 14 dni in izboljšanja skoraj da ni...

*Biba*

• *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #1291 : 05 Junij 2012, 22:51:20 »
Ojla, Biba!
Tudi naš Aron (lansko leglo) je potomec vašega Naika. Mislim, da sem vam enkrat pisala, potem pa se ne spomnim več, kako se je odvijala najina komunikacija. ??? :)
V glavnem, naš Aron je isti kot Naik - kot da bi brala svojo zgodbo.  :o ;D Tudi naš je močnejše grajen in je pravi "mačo". Večina švicarjev, ki jih poznam, je šibkejše konstitucije, naš pa je pravi "medo". Značajsko je zelo zelo podoben Naiku.  8)

LP in me veseli, da se javlja vedno več lastnikov najlepše pasme na svetu.  :P ;D ::) >:D

Se opravičujem, ker nisem prej odgovorila... zmedenka sem čisto pozabila na forum.
Skratka vesela sem, da vam Aron prinaša veselje. Ravno zato sem se odločila da Naika parimo. Da bo še več malih Naikijev, ki bodo lastnikom prinašali takšno srečo kot ga meni moja bela kepa :D

Če ima kdo še kakšno vprašanje sem na voljo ;)

Aja, zasledila sem še debato o kolkih. Zelo pomembno je, da so imajo starši dobre kolke. Priporočala bi še izogibanje stopnicam...predvsem ko je kuža majhen. Naik je v šestem letu starosti in s kolki nima težav, čeprav je zelo aktiven kuža :)

Vana

• *
    • Rona - bela švicarska ovčarka
« Odgovori #1292 : 10 Junij 2012, 21:50:50 »
 :-\ :-[ :( :'( ko prebiram to "sranje" o kolkih me prav stisne. Sem doslej živela v prepričanju, da so pri švicarjih kolki dobri (v primerjavi napr. z nemškim ovčarjem), sedaj pa me je res zaskrbelo.

Ko bo v jeseni šla naša Rona na sterilizacijo bom istočasno opravila preventivno slikanje kolkov; čeprav smo preden smo pridobili vzrejno dovoljenje opravili slikanje kolkov, v zgodnji mladosti (mislim da tam okrog 6 meseca) pa smo šli na UZ kolkov in komolcev. In vedno je bila ocena odlično.

Strah me je...da naše kepice zbolijo...

Datelj

• *
« Odgovori #1293 : 11 Junij 2012, 11:19:33 »
Vana, pohvalno, da ste tako lepo poskrbeli za pregled komolcev in kolkov.

Kot vzreditelj švicarjev bi bilo verjetno smiselno opozoriti bodoče lastnike na to možnost in jih spodbuditi k slikanju komolcev pri 6 mesecih (lahko bi se morda tudi dogovorili za delno kritje stroškov morebitne operacije, če bi bila potrebna ali kaj podobnega, odvisno od tega, kakšno zaupanje ima vzreditelj v svojo linijo).

Vana

• *
    • Rona - bela švicarska ovčarka
« Odgovori #1294 : 11 Junij 2012, 21:26:01 »
Datelj..., prepričana sem, da bom opozarjala bodoče lastnike tudi na to težavo; nenavsezadnje na mojem blogu lahko najdejo tudi informacijo, kdaj smo z Rono opravili UZ in slikanje ... ; glede kritja stroškov pa - hmmm ... hmm (2 x hmmm, da premislim kako napišem) je ta obljuba lahko zelo "obvezujoča" in nepoštena tudi do mene.
Do obrabe kolkov (kolikor mi je znano in strokovne literature tsp) prihaja 30 % iz genetike, ostalo pa iz vzgoje (prehitra rast zaradi prekvalitetne hrane, predebeli psi, telesni napori - po stopnicah gor in dol do prvega leta življenja); tako da - ne, kritja stroškov pri operaciji ne morem obljubiti (kot je meni ni obljubil moj vzreditelj, kot verjetno ne njemu njegovi itd...). Če bi izvedela, da je kateri od mojih "zbolel" bi lahko bila to pomoč, izjema - pogodbena obveznost pa - ne. Lagala bi, če bi napisala drugače.  :-[

Nove lastnike lahko samo dobronamerno opozorim, da so dosledni pri preventivi. Počnejo pa - ko so mladički v njihovih rokah - tako, kot sami menijo, da je najboljše.

eva123

• *
« Odgovori #1295 : 24 Julij 2012, 18:56:31 »
Nej povem še neki iz moje izkušnje.. Displazija je 80% dedna in to ni "govorjenje v tri dni", to vam lahko pove katerikoli veterinar. Naša švicarka ni predebela- ima 30kg, od rojstva je samo najkvalitetnejšo hrano in NE hodi po stopnicah. NIKOLI ne skače, poleg tega je Matko zelo pohvalil njene mišice- dobila jih je zaradi dolgih sprehodov po ravnem, nikoli ni hodila v hribe ali kej podobnega.. Mišice so pa sigurno olajševalna okoliščina pri slabih kolkih. aja, nikoli ni hodila po spolzkih ploščicah, parketu ali čemu podobnem.. Tako da je ona sigurno dokaz, da do displazije kolkov ne pride zaradi neskrbnih lastnikov. No ja, če bi blo temu tako, potem bi blo itak res neverjetno, da se displazija kolkov večinoma pojavlja pri enih in istih pasmah.
sicer pa je imela v torek operiran še drug kolk... Če kdo rabi kakšne informacije o operaciji, z veseljem delim...

Lp

5rAron

• *
« Odgovori #1296 : 08 Oktober 2012, 20:23:58 »
Zdravo vsem švicarčkom! Kako ste kaj? Malo sameva ta naš forum ...  :-\
Mi smo dobro, imeli smo nekaj težav s kožo oz. dlako (ni bilo prave diagnoze). Aron je imel 4 mesta, kjer se je lizal/praskal do krvi. Ranice smo mazali z mazilom, čistili z jodom in kosmatinca imeli pod nadzorom, da ni imel dostopa do njih.  ;) Zdaj se je zadeva izboljšala, vendar ravno zaradi te težave nismo mogli na prvo planirano razstavo. No, mogoče pa nam ni bilo usojeno.  ???
Je imel kdo od vas podobne težave? Veterinar je rekel, da bi lahko šlo za vnetje dlačnih mešičkov, vendar ni bil prepričan. Ker nismo menjali hrane oz. se tudi način življenja ni spremenil, dvomim, da bi šlo za kakšno alergijo. Malo sumim na hudo vročino, ki jo je res težko prenašal ...
Želim vam tople jesenske dni in čim več užitkov v naravi! LP  ::)

sbolucy

• *
« Odgovori #1297 : 22 Oktober 2012, 21:24:30 »
Pozdravljeni vsi,
sem še nova na foromu,ker imam šele štiri mesece staro svicarko.Je kar nekaj vprašanj na katere imate vi že odgovore,jaz pa se še malo lovim.Največja dilema:temparaturne razlike.Naj povem,da smo naši Lucy kupili pesjak 4*2m in izolirano kočo.Vse lepo in prav,lepo se je navadila,da noči in ko nas ni doma preživlja v pesjaku.Ampak prihajajo mrzli dnevi,ko bomo tudi mi več v hiši.Za Zdaj jo spustimo k nam v hišo,ko smo doma(saj smo veseli njene družbe)tako da je v pesjaku le ko nas ni in ponoči.Zanima me ,če ji bo kaj škodovalo,da bo pri nas v hiši,ponoči in kadar nas ne bo pa v pesjaku?Ali ji te temparaturne razlike lahko škodijo?Rada bi ,da je z nami,ko smo doma saj nismo kupili psa,da bo osamljen v pesjaku.Prosim za kakšen nasvet.Naj povem še ,da v hiši nimam hladnejšega prostora,kjer bi jo lahko malo ohladila preden jo dam v pesjak.
Vesela bom vseh nasvetov.

LacenS

• Gost
« Odgovori #1298 : 22 Oktober 2012, 21:56:44 »
sicer nimam izkušenj s to pasmo...
ampak glede na to, da jo imate not, ko ste vi doma, verjetno ni ravno neke koristi, če je potem čez dan sama zunaj-domnevam, da se vseeno psi drugače prilagodijo, če so zunaj ali če so not-kar se dlake tiče.
Jaz bi kupila kletko-meni se super obnese kovinska-dobi se jo tudi v mr.petu in še kje drugje in jo pustite ko vas ni v kletki, če pa ne bo uničevala pa v hiši.
Je pa res, da še kakšna 2 meseca ne bo mogla zadrževat urina, nekje dlje od 5 ur, ko pa odraste pa več kot 8-9 ur-to je max kako dolgo jo lahko pustiš v kletki.
Lahko pa kupiš toliko večjo kletko, da ima en čas en del pokrit s plenico in lahko gre na tisti del lulat. V končni fazi je vseeno ali je zaprta v pesjaku ali not v kletki.
lp

rina

• Mali Pesjanar
  • **
« Odgovori #1299 : 23 Oktober 2012, 00:56:54 »
Oj,

jz tudi nimam švicarskega ovčarja, ampak škotskega, ampak menim, da je v tem primeru podobno. Imamo pa podoben režim: tudi pri nas sta psa zunaj, kadar ni nikogar doma (zjutraj in dopoldan), popoldan in ponoči pa sta notri. S tem nimamo prav nobenih problemov, psa sta se čisto normalno prilagodila na tak ritem. Tudi v najbolj mrzlih zimskih jutrih, gresta iz ogrevanih prostorov direktno ven, pa zaradi tega še nikoli ni bilo kakršnih koli problemov.
Tvoja psička je sicer še mladič, ki je malo bolj občutljiv... Moj pes je bil do prve zime sicer star že skoraj eno leto, tako da res ni bilo problemov. Ampak vseeno mislim, da če bo tvoja psička redno spala zunaj v pesjaku, se bo do prave zime brez problema že dovolj prilagodila na mraz, tudi če bo čez dan nekaj ur v hiši. Izolirana uta je seveda zelo pomembna. :) Če pa vas bo skrbelo, da jo ponoči zebe, pa jo lahko spustite v hišo še čez noč.
V glavnem, po mojih izkušnjah se psi čisto normalno prilagodijo na mraz, tudi če polovico dneva preživijo na toplem.

lp

sbolucy

• *
« Odgovori #1300 : 23 Oktober 2012, 18:17:47 »
Hvala za hiter odgovor.Mislim,da bo najbolje,da je pozimi ponoči v hiši,ko pa nas čez dan ne bo, bo počakala v pesjaku.Naj povem,da smo od doma le 2-3 tedensko po max.4ure.
Lep pozdrav

JennyK

• *
« Odgovori #1301 : 25 Oktober 2012, 14:47:37 »
Je pa res, da še kakšna 2 meseca ne bo mogla zadrževat urina, nekje dlje od 5 ur, ko pa odraste pa več kot 8-9 ur-to je max kako dolgo jo lahko pustiš v kletki.
Sbolucy, odločitev, kje boste imeli psa je vaša...
Jaz bi se samo navezala oz. replicirala zgornji navedek; namreč odrasli psi vesekakor zadržijo urin mnogo dlje, kot 8-9 ur.... Jaz sem vsak dan od doma (služba) cca 9-10 ur, pa ni prav nobenega problema. Seveda jo takoj, ko se vrnem iz službe, najprej spustim ven lulat. Pa se zelo pogosto zgodi, da je sploh ne tišči. In tudi ponoči komot zdrži tudi 11 ur....
Seveda je pri mladiču režim popolnoma drugačen, če ga želimo čimprej navaditi na sobno čistočo. Takrat sem jaz psičko res zelo pogosto vozila ven. Čez dan na 2-3 ure oz. po igri, obroku....
Ampak pri odraslem psu, ki je zdravstveno ok, pa mislim da ni težave.
LP!

sbolucy

• *
« Odgovori #1302 : 25 Oktober 2012, 21:28:56 »
Pozdravljeni,
moram povedati,da moja Lucy pridno lula zunaj,tudi v pesjak se ne polula.Je pa res,da je v pesjaku samo čez noč od 11. do 7.zjutri.Tudi če  gremo kdaj od doma za par uric,je pesjak čist.Trenutno spi pri hčerki v postelji,okoli pol enajstih zvečer jo za pol ure zmatram z žogicami,potem pa jo dam v pesjak.Je pa še zdaj vsak večer užaljena,ko mora v pesjak in se v pesjaku noče pocrkljati,kar gleda stran.Čez dan je z nami v hiši ali pa smo skupaj zunaj.Odločila sem se,da ko bo zunaj minus,takrat bo Lucy spala v hiši.Malo imam probleme,če ji kakšno sobo zaprem,potem praska po vratih.Glede na to,da imamo novo hišo je mož kar jezen,ker je kar nekaj vrat spraskanih.Pa naj povem še to,da veliko grize(v igri)tako,da imamo vsi kar boge roke.Vedni ji govorimo,da ne sme,ampak da bi celi dan zjali na njo to mi ni.Saj preusmirjamo pozornost in ji če le lahko v gobček porinemo kakšno igračo,ampak naše roke ima najraje.
Lep pozdravček vsem.

[Sharky]

• *
  • Spol: Moški
  • Švicarski beli ovčar
« Odgovori #1303 : 27 Oktober 2012, 13:27:11 »

Baron vas pozdravlja po dolgem cajtu  ;D

Lunette

• *
« Odgovori #1304 : 27 Oktober 2012, 13:45:12 »
...potem pa jo dam v pesjak...
...Malo imam probleme,če ji kakšno sobo zaprem,potem praska po vratih
...da veliko grize(v igri)tako,da imamo vsi kar boge roke.Vedni ji govorimo,da ne sme,
...zakaj je pa nimate kar notri  ;)...
...jo pa zaprite tam kjer ne bo škode ali še bolje - naj bo z vami :) očitno to hoče
...ne ji govorit - pustit ji ne  :) Prime. In zaključite dejavnost, ki ste jo počeli. Ko da je pritisnila na gumb ''off''. Brez besed. Se igrate, grize, nehate/zmrznete. Nadaljujete ko preneha.

sbolucy

• *
« Odgovori #1305 : 27 Oktober 2012, 18:23:03 »
Notri samo jo je težko imeti,ker gre na vse postelje,sedežno in povsod,če ji zaprem kakšna vrata pa jih praska.Razmišljam,da bi dala pri mizarju narediti pregrado,tako da bi ji omejila pohod po hiši in bi bila lahko samo v hodniku.Je pa tudi to,da sem ji danes sigurno že tridesetkrat obrisala tace,ker je pred hišo blato in hodi not in ven.Sprednje tačke pusti obrisati pri zadnjih pa se ji mudi v hišo,tako da skoraj ne uspem.Ji bom morala bolj dosledno prepovedovati vstop,kadar ne bo pustila brisati zadnjih tac.Kakšen nasvet?
lp

Samoyed lover

• *
« Odgovori #1306 : 28 Oktober 2012, 09:09:39 »
Glede kolkov SWS-jev. Jaz nisem o psarni Fliegeland in Dexster prebrala NIČ dobrega. Zato se sploh ne čudim slabim kolkom. Sem to že nekje prebrala. Pri nakupu psa je potrebno naštudirati, da je vzreditelj res vredu, da da ogromno na zdravje psov. In do sedaj mislim, da je to gospa Slavi (SLO White Rose), z drugimi psarnami sicer nimam izkušenj. Vendar se mi gospa iz te psarne zdi odkrito ZELO vredu. Po vsem prebranem in tudi mailom z njo. Mladičke tudi maksimalno socializira, kar mi je potrdila in ni bila le moja slutnja po vsem prebranem na strani in od lastnikov te pasme.

Drugače pa SWS-ji, so po karakterju res prfektni psi. Po vsem kar sem prebrala, spoznala par predstavnikov. Res so mi všeč! Tukaj je še ena zanimiva spletka:

http://www.weisse-schaeferhunde.de/zzcharakter.html

Drugače pa po vsem prebranem se mi zdi, da švicarji ŠE so zdrava pasma ( dokler ne bodo "in") vendar LE od pravega vzreditelja in malo tudi od tega, koliko paziš na psa v njegovi rani mladosti, glede kolkov in komolcev. LP

Samoyed lover

• *
« Odgovori #1307 : 30 Oktober 2012, 20:09:19 »
Pred kratkim sem malo brskala za psarnami ;D Našla to psarno, kontaktirala vzrediteljico, v enem dnevu mi je odpisala. Sedaj si redno dopisujeva. Vzrediteljica je res kapo dol ;D Zelo vredu, veliko da na zdravje njenih psov, na iskanje bodočih lastnikov in nasploh je super ženska! Vedno mi je na voljo, kadar me ka zanima, pa čeprav sama še nimam švicarja. To je ta psarna:

http://www.svicarski-ovcar.com/homee.html

Po dolgem obširnem mailu, po moji predstavitvi, predstavitvi svojih izkušenj s psi, kako sem se spoznala s pasmo... Sem dobila od vzrediteljice res en super mail. Vreden pohvale. Napisala mi je zelo obširno in dolgo. No saj tudi zdaj si piševa, kar me zelo veseli.

Vem, da sem pred nekaj meseci gledala za drugimi pasmami. Vendar sem ugotovila, da ni to to! Na vsaki pasmi me je nekaj motilo.  Včasih pač izbereš drugo pasmo, kajti z nakupom napačne lahko škodiš tako sebi kot psu, žal... Zato sem iskala naprej. Ali je bilo to zdravje ( bernci) ali pa dominantnost, trma,svojeglavost (pirenejec) zato sem si omislila drugo pasmo. S fantom sva si enotna. Sva totalno navdušena nad pasmo BŠO. Že več mesecev berem članke o pasmi, kontaktiram lastnike, berem itd. in seveda fantu gnjavim z slikami in opisi pasme :o :D

Švicarji imajo po vsem prebranem en prfekten značaj, ki ti zleze pod kožo ;D Mislim, da sem KONČNO našla svojo sanjsko pasmo, na kateri me ne moti prav nič.

Prebiram predvsem tuje strani. Morda bo komu prišlo prav:

http://lifestyle.iloveindia.com/lounge/berger-blanc-suisse-dogs-6635.html

https://www.google.si/#q=white+swiss+shepherd+temperament&hl=sl&prmd=imvns&ei=SqBDUIrkEdDU4QTrjYDYAw&start=10&sa=N&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.r_qf.&fp=8a320a42d8729bbe&biw=1024&bih=590

http://www.whiteshepherdsaustralia.com/isawhiterightforme.htm

http://www.whiteshepherdsaustralia.com/faq.htm

Srčno upam, da se mi bo v prihodnosti uresničila želja in bom imela svojega švicarčka :P Bolj prfektne pasme ne poznam... Kot sem rekla na vsaki pasmi me je nekaj v karakterju ali zdravju zmotilo, zato sem si tolikokrat pemislila. Zdaj pa mislim, da je moja želja končna.

Sprva mi SWS ji niso bili všeč. Ko pa sem se poglobila v njihov karakter sem ji začela gledati z čisto drugačne luči. :)

So ena prečudovita pasma, tako po karakterju kot po videzu. Njihova navezanost na lastnika in učljivost sta neizmerni :)

LP

JennyK

• *
« Odgovori #1308 : 31 Oktober 2012, 20:11:56 »
Je pa tudi to,da sem ji danes sigurno že tridesetkrat obrisala tace,ker je pred hišo blato in hodi not in ven.Sprednje tačke pusti obrisati pri zadnjih pa se ji mudi v hišo,tako da skoraj ne uspem.Ji bom morala bolj dosledno prepovedovati vstop,kadar ne bo pustila brisati zadnjih tac.Kakšen nasvet?

Hja, (žal) pes prinese določeno kvoto svinjarije s svojem bivanjem v bajto.  :-[ 
Jaz sem svojo psico navajala na brisanje tačk VSAK DAN - torej po vsaki vrnitvni domov s sprehoda. Ne glede na vreme ali druge okoliščine. Vzemi si čas za to opravilo. Umiri psa in umirjeno briši tace. Vmes korigiraj njeno nepotrpežljivost! Notri ne greste, preden ne boste zadovoljni z njenim umirjenim čakanjem oz. posledično obrisanimi vsemi štirimi tacami - in pika! Se da, vsekakor. Je pa potrebno veliko vaje in potrpljenja!  ;) Ja, pregrada se mi zdi ok varianta, da se ji omeji gibanje po hiši. Vendar je najbrž fajn razmisliti, da se naredi dovolj visoka. Da je ne bo ščasoma preskočila. Ne vem, zgolj "razmišljam" na glas. Želim vam veliiiko veselja in potrpljenja s pesjanko!

sandora

• *
« Odgovori #1309 : 03 November 2012, 17:36:16 »
neki novejših slikc našega Ayka =)

Samoyed lover

• *
« Odgovori #1310 : 04 November 2012, 10:52:59 »
Ayk je prečudovit! =) Res krasen!! Me samo zanima iz katere psarne je? Se opravičujem če že piše. =)

5rAron

• *
« Odgovori #1311 : 10 November 2012, 20:58:28 »
Velika temperaturna nihanja so za psa škodljiva, saj se lahko prehladi. Zunanji psi razvijejo zelo močno in gosto poddlako, ki jih varuje pred mrazom. Švicarji zdržijo brez problema tudi do -15 stopinj, seveda ob dobro izolirani utici. Če je pes notranji, ne razvije tako kvalitetne poddlake in maščobnega tkiva, zato ima lahko pri velikem minusu težave.
Svetujem, da se odločite, ali bo zunanji ali notranji pes. Če je pes zunanji, ga morate temu primerno tudi hraniti in seveda vzdrževati njegovo fizično kondicijo.
Naš pes je zunanji in prenočuje večinoma zunaj, čeprav ima loputo, skozi katero se lahko vedno in kadarkoli umakne v hišo (klet). Kletnih prostorov ravno zaradi njega ne ogrevamo, ker so temperaturna nihanja, večja od 10 ali 15 stopinj, zelo neprijetna za organizem psa. V kleti je konstantna temperatura (pozimi) okrog 15 stopinj, pri hudem mrazu pa ne pade pod 12 stopinj. To je ravno prav, da mu ni vroče in da ga v hudem mrazu ne zebe. Tam ima urejeno ležišče, pa tudi vodo, da mu zunaj ne zamrzne. Seveda je čez dan tudi z nami v hiši, vendar kar hitro pokaže, da mu je prevroče, zato ga izpustim ven. Poleti ob hudi vročini pa je ves čas v hiši, saj je notri prijetno hladno (proti zunaj).
Kolikor sem uspela spoznati in občutiti švicarjev značaj, je to pes, ki ljubi gibanje, mraz in sneg. Mislim, da zimo veliko bolje in lažje prenaša od vročega poletja. Ne moti ga niti dež, niti voda, v snegu pa (kot že rečeno) enostavno uživa. Našemu se čisto zmeša, valja se po snegu, koplje luknje in rove, lovi kepe ... skratka, meni se zdi, da prav uživa zunaj, tako da sploh nisem začudena, ko pridem ven in vidim, da je od nekod privlekel zakopano kost in jo na prostem pod milim nebom pri hudem mrazu z velikim veseljem obdeluje.
Imamo sicer velik pesjak s super uto (s prekatom, izolirane vse stene, izolirana in dvignjena tla, izolirana streha), a ga skoraj ne uporabljamo, saj imamo del parcele ograjen, loputa v hišo pa je tako ali tako vedno odprta.

5rAron

• *
« Odgovori #1312 : 11 November 2012, 08:43:36 »
Aron

5rAron

• *
« Odgovori #1313 : 11 November 2012, 08:44:17 »
Pa še en pozdravček od nas  ;D

sandora

• *
« Odgovori #1314 : 17 November 2012, 12:16:56 »
Samojed lover naš Aykec ni čisto iz kakšne določene psarne, mamica Abba je imela le enkrat mladičke. drugače pa je Abba (Fantasia) iz psarne white rose, prav tako kot Aykov ati Lord.

sandora

• *
« Odgovori #1315 : 17 November 2012, 12:22:03 »
Hvala za pohvale, naš Aykec je en zelo navihan lepotec, ki uživa v nagajanju starejšmu "bratcu" nemškemu ovčarju :)

Samoyed lover

• *
« Odgovori #1316 : 11 December 2012, 09:04:34 »
Sandora, najlepša hvala za odgovor! :)

Švicarji so res prečudoviti. V naši okolici imamo eno psičko te pasme in sicer Abby. Naj bi bila rodovniška, ampak glede na to, da lastniki sploh niso vedeli zakaj rodovnik in so me celo spraševali in nato rekli, da je rodovnik SAMO zato, da psa lažje najdeš če se izgubi, se mi zdi vse skupaj malo čudno. Rod. ime bi naj bilo Abby.

Drugače psička ima sijajen karakter. Izredno ubogljiva, lastnik mi je rekel, da z njo ni imel nikoli nobeih težav. Je pa res, da je "nora" na igrače :o Ves čas jih prinaša, neumorno in brez prestanka. Energije pa ima ogromno :D

Meni osebno je izredno všeč tale psarna:

http://www.svicarski-ovcar.com/   (HR)

Sem nekaj časa nazaj poslala vzrediteljici dolg in obširen mail glede pasme in mi je bila res takoj na voljo. Odgovorila mi je na vsa vprašanja, ki so me pestila glede pasme. Vzrediteljica je res kapo dol! Vidi se, da živi za njene pse, da do njih goji brezpogojno ljubezen. In sploh mi veliko pomeni, ker vem, da če bom imela kdaj kakšno vprašanje ali težavo, mi bo vedno pomagala.

Po mnogih letih iskanja bodoče pasme, pasme ( pri vsaki pasmi, me je nekaj zmotilo-ali je bilo to zdravje, ciljam na bernce. ali je bila dominantnost, ali pa mi preprosto ni ustrezal), ki bi jo imela v prihodnosti... Mislim, da sem našla pasmo, ki mi najbolj ustreza, pasmo, ki je brezpogojno predana lastniku, pasmo s čudovitim karakterjem in pasmo, ki ti dobeseno zleze pod kožo. Upam, da se mi v prihodnosti uresniči ta želja, želja po ŠVICARJU.

Zanimive se mi pa zdijo te strani:

http://lifestyle.iloveindia.com/lounge/berger-blanc-suisse-dogs-6635.html

https://www.google.si/#q=white+swiss+shepherd+temperament&hl=sl&prmd=imvns&ei=SqBDUIrkEdDU4QTrjYDYAw&start=10&sa=N&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.r_qf.&fp=8a320a42d8729bbe&biw=1024&bih=590

http://www.whiteshepherdsaustralia.com/isawhiterightforme.htm

http://www.whiteshepherdsaustralia.com/faq.htm

Tale stran mi je bila še posebej všeč:

http://weisse-schaeferhunde.de/zzcharakter.html

Prebiram večinoma članke v angleščini. Upam, da se mi bo hitro uresničila želja in bom si lahko Švicarje ogledala na kakšni razstavi, ali če bi bil kakšen piknik kje v bližini.

LP

Samoyed lover

• *
« Odgovori #1317 : 11 December 2012, 12:41:31 »
Joj, se opravičujem :( Sem šele zdaj videla, da sem podoben post že napisala malo  višje.  Pa mi žal ne gre zbrisati.

Lep pozdrav!

sbolucy

• *
« Odgovori #1318 : 14 December 2012, 10:10:46 »
Pozdravljeni vsi skupaj,

pred časom me je skrbelo,koko bo z mojo Lucy pozimi.Bala sem se,da jo bo ponoči zeblo v pesjaku.Zdaj pa se mi je odvalil kamen od srca.Ko smo jo začeli spuščati v hišo,kadar je hotela in jo pustili,da spi v hiši,se je vse spremenilo.Zdaj tudi podnevi najraje dežura pred hišo,zvečer pa se sama odloči,kje bo spala.Največkrat spi v pesjaku,čeprav ji ponudimo prostor v hiši.Tako,da je čez dan kakšno urico ali dve z nami v hiši,potem pa gas ven.Jo opazujem in vidim,da je raje zunaj kot notri.
Res sem vesela,saj vidim,da sama želi biti zunaj.Drugače pa obožuje sneg in me pred vrati neprestano vabi na kepanje in metanje žogice,res uživa in je videti zadovoljna.
Mi lahko kdo svetuje glede sterilizacije,moja veterinarka svetuje pred prvo gonitvijo,ker se s tem kasneje ni možnosti tumorjev na seskih.Tako bi ji pri sedmih mesecih kar naenkrat slikali kolke in jo sterilizirali.Sem v dilemi,saj po eni strani je to "prisiljen"poseg,po drugi pa nismo za to,da bi imela mladičke.Živimo na vasi,kjer se vaški kužki prosto sprehajajo,zato se bojim pasjih obiskov,ko bo godna za ženitev.

Hvala vsem za vaše nasvete.

JennyK

• *
« Odgovori #1319 : 14 December 2012, 11:17:50 »
Pozdravljena, Sbolucy!
Super je brati, da se je Lucy tako fino navadila. In če ji paše biti zunaj, je krasno! In  pustimo ob strani preference in prepričanja nas, lastnikov, kje je bolje za psa, da biva. Vsak se odloči po svojem prepričanju in če se je Lucy tako navadila in ji je všeč - super!  :o Kako ste rešili oz. omejili gibanje notri? Ste pregradili ali ni potrebno, glede na to, da takrat, ko je notri, je najbrž itak pod nadzorom?
Ja, večinoma kužoni zelo obožujejo sneg. Ne vem če sploh poznam kakega, ki ga ne mara?  :-\ A se Lucy sneg prime na dlako ali s tem nimate problemov?
Glede sterilizacije.... hja, tu se pa mnenja krešejo. Stvar osebne odločitve.
Jaz bom napisala svoje videnje in mnenje: jaz sem psico imela namen parit (in sem tudi jo 1x parila) in se zato za sterilizacijo nisem odločila. Če bi bila absolutno odločena, da legla ne bo, pa ne bi pomišljala... bi jo dala sterilizirati. Ker dejstvo je, da zna biti gonitev 2x/letno kar naporna za lastnike. Vsekakor mora biti psica pod 100% nadzorom. In v vašem primeru se bojim, da bo kak vstrajen vaški ljubimec našel pot do Lucy tudi v pesjak....  :-\
Je pa smiselno, da res opravite npr. slikanje & sterilizacijo pri eni sedaciji psa. Je manj naporno za organizem.
Je pa Lucy sedaj stara že pol leta? Zna biti, da bo prva gonitev že kar kmalu na obzorju....
Lp vsem, Katja