Avtor Tema: Novofundlandec [Newfoundland]  (Prebrano 1869258 krat)

šnufi

• *
  • Spol: Ženski
  • Janko
Re: Novofundlandec [Newfoundland]
« Odgovori #1650 : 05 Oktober 2006, 22:31:47 »
V izpit B-bh je tako že vključen izpit A, zato pri nas ni navade, da bi ga sploh opravljali. Midva bi novembra že lahko šla na izpit, ampak zaradi starostnih pogojev bova šla komaj spomladi.

Nagrado psu na izpitu ne smeš dati, vsaj ko sodnik vidi ne ;).

Mislim, da je psa najbolje čim prej pripeljati med druge pse, da se jih navadi, sploh če je takšen medvedek kot so naši. Sem pa opazila: bolj je Janko odrasel pes, bolj se ga novi mladički v šoli bojijo. Če leži ne, ko pa vstane pa. Ko pa ugotovijo, da čeprav je velik je full prijazen, so pa zelo dobri prijateljčki  :)

leonora

• *
« Odgovori #1651 : 05 Oktober 2006, 22:43:02 »
Joj Nelly,Atum je pa ja najbolj pameten,saj veš,na koga je spominjala njegova frizura  :P .Zdaj pa resno,kot nekateri od vas veste,smo bili pred Bibo lastniki bobtaila in NO.Oba sta bila šolana(A in B-Bh),tako da sedaj,ko tudi z Bibo obiskujeva tečaj lahko malo primerjam.Nikakor niso"neumni",samo malo drugačen pristop potrebujejo(vsaj Biba).Njufko dela iz ljubezni in želje,da ustreže vodniku.Nikakor ne iz želje,da bi se učil.Če vidi,da pri tem jaz uživam,bo naredila karkoli.Jaz z Bibo najlažje treniram,ko pridem iz službe ali pa od kje drugje,ker je strašno vesela,da me vidi in dela kot pesem  :) .Če pa se utrudi ali nima volje,potem pa nima smisla.Takrat ne naredimo nič in jo tudi pustim pri miru.Pri teh osnovnih poveljah sva priboljške že ukinili(seveda ne popolnoma,včasih še pade kakšen).Igračo uporabljava med eno in drugo vajo za sprostitev.Se pa s temi izpiti nikar ne obremenjujte,najbolj važno je,da z našimi medvedki uživamo.Jaz sem Bibo samo zato vpisala v tečaj,da ko doseže svojo kilažo ona ne vodi mene na sprehod,ampak jaz njo.Bova videli,kako se bo odrezala v nedeljo,ko imava preizkus znanja.Upam,da bo vsaj toliko točk dosegla,da bova nadaljevali tečaj  :P .V nasprotnem,bova pa začeli od začetka,nič hudega,samo da se imava super  ::) .

leonora

• *
« Odgovori #1652 : 05 Oktober 2006, 22:47:09 »
Joj,sram me naj bo,sem skoraj pozabila.Kast,čestitam za koledarsko slikico.Vsaj en njufko,čeprav bi jaz najraje videla njufi koledar  :P .Nekaj je bilo prav krasnih!Seveda pa čestitke tudi vsem drugim  :D

Kast

• *
« Odgovori #1653 : 05 Oktober 2006, 23:18:25 »
Hvala Leonora  :) , sem bila pa res presenečena, da je prišla moja slika na 11 mesto!
Njufi kolendar! Sem ga imela v letu 2003 in 2004, a sem ga kupila na Opčinah (ita), kjer sem Soči prvi dve leti kupovala hrano. Zdaj pa sem ga dve leti prav pogrešala, ne vem pa še, če ga bom kupila, ker se mi ne prav dopade. Na prejšnjih so mi bile slike precej lepše.
Za leto 2007 bo tak : http://www.petprints.com/pics/newfoundland_large.jpg
LP

Nelly

• Mali Pesjanar
  • **
« Odgovori #1654 : 06 Oktober 2006, 02:00:46 »
Target : Hvala za nasvet glede priboljskov v zepu. Ceprav dvomim, da bo ta strategija kaj veliko pomagala. Namrec, tukaj je delno napaka na meni.. ker sem ga nekako odvajala od stalnega rinjenja v moje zepe po zelji ukrasti vse priboljske (no ponavadi ko je kaj zavohal mi je visel za vratom ::)) zato ga tisto kar je v zepu sedaj bolj malo gane...ker pomeni da je moje, njegovo postane sele, ko se mu postavi pred gobec oz. se mu dovoli da vzame. Z tem, da mora za vsak sedi in vsak prostor dobiti priboljsek so nas zaceli spet forsirati v soli, ker midva sva prej ze normalno delala brez tega. Priboljske sem uporabljala samo za nove vaje, osvojeno znanje sem pa nagrajevala z pohvalo in igro.  Ceprav imam obcutek, da mu tisti priboljsek bolj malo pomeni.. pogoltne in to je to, veliko bolj ga razveseli kaksno moje vneto hvaljenje in trepljanje "o, kok si priden" in potem sigurno lepse dela naprej. Ko sva zacela z solo me je kar malo cudno gledal zakaj je za "sedi" dobil hrano, ko je pricakoval samo cohanje :)

Sem pa dobila obcutek da kar "pali" na doloceno mimiko obraza. Se mi zdi, da jo bolj razlikuje kot razlicne tone glasu. Recimo primer... mu reces sem.. pa se je zgodilo, da je pogledal in se zabaval naprej, ce mu pa zraven se pomeziknes bo pa prinorel z vso brzino. Ok, kje je sicer to pobral ne vem...ampak je :D Gabi, Simona..ste mu vidve kaj mezikale slucajno? >:D >:D Pa razno gubanje cela tudi bolj pomaga, kot pa moje vpitje ne, ne sme, fuuj  ;D Vem da so razne kretnje z roko na izpitu prepovedane... kaj pa pacenje? :o   Hec.  :P

Leonora : Ja, frizura je nekaj pod frizuro pa spet nekaj drugega. Pamet ni samo v izgledu. ;D Pa saj drugace je priden in tudi hitro dojema, samo vcasih se mu preprosto ne da. proti koncu solske ure bi on ze kar polezaval, ker mu je ze pocasi dost "matretiranja" in postane tecen, sploh ker mora vmes cakati, da drugi opravijo vajo, sedeti zraven, ko vodniki poslusamo navodila itd... takrat mu je dovolj in se enostavno vrze dol. Ceprav ga cisto razumem, da mu gre predolgo nakladanje in brezdelje na zivce... ocitno "fura" moj solski sistem ;D ;D Ko ni "akcije" se spi ;D Drugace pa veliko srece v nedeljo na "izpitu". Itak, da ga bo opravila..saj je full pridna in poslusna psicka. Enako zelim pa tudi Soni.

Sabina: Sicer malo pozno, ampak lep podzrav tudi tebi in dobrodosla. Kako kaj Sona? Glede izpitov se pa niti najmanj ne sekiram ali si lastim papir na katerem pise "popoln butel" ali pa "visoko solan pes". ;) Dokler je normalno vodljiv in ubogliv ter reagira na ukaze tudi v kaksnih nepredvidljivih situacijah sem jaz zadovoljna. V solo smo sli bolj zaradi socializacije, druzenja in uzitka.. ne po papir. Meni je glavno kaj pes pocne in kako se obnasa v "realnem" zivljenju ne to, kar dela na poligonu. Mi nic ne koristi, ce je na poligonu odpoklic 100%, zunaj poligona pa 0 - raje vidim, da je situacija obratna ;) Glede izpitov so me pa zanimale izkusnje drugih, glede na to, da marsikateremu pade tema pred oci ko slisi povezavo njuf-pasja sola :P

Kast: Cestitke za zmago tudi od mene. Glede kolendarja, jaz ga imam za letosnje leto, kupila sem ga pa v lj v mladinski knjigi. Ceprav slike so pa nekatere tudi na tem kolendarju bolj tako-tako. Najbolje bi bilo da ustvarimo lasten pesjanar-njufi kolendar.  ;) Saj nas je dovolj :P :P

Target

• *
« Odgovori #1655 : 06 Oktober 2006, 11:50:29 »
Target : Hvala za nasvet glede priboljskov v zepu. Ceprav dvomim, da bo ta strategija kaj veliko pomagala. Namrec, tukaj je delno napaka na meni.. ker sem ga nekako odvajala od stalnega rinjenja v moje zepe po zelji ukrasti vse priboljske (no ponavadi ko je kaj zavohal mi je visel za vratom ::)) zato ga tisto kar je v zepu sedaj bolj malo gane...ker pomeni da je moje, njegovo postane sele, ko se mu postavi pred gobec oz. se mu dovoli da vzame. Z tem, da mora za vsak sedi in vsak prostor dobiti priboljsek so nas zaceli spet forsirati v soli, ker midva sva prej ze normalno delala brez tega. Priboljske sem uporabljala samo za nove vaje, osvojeno znanje sem pa nagrajevala z pohvalo in igro.  Ceprav imam obcutek, da mu tisti priboljsek bolj malo pomeni.. pogoltne in to je to, veliko bolj ga razveseli kaksno moje vneto hvaljenje in trepljanje "o, kok si priden" in potem sigurno lepse dela naprej. Ko sva zacela z solo me je kar malo cudno gledal zakaj je za "sedi" dobil hrano, ko je pricakoval samo cohanje :)
Nelly, ce ti pes tako dobro dela na vneto hvaljenje in trepljanje, potem ne razumem, cemu tvoj strah oz. oklevanje pred izpitom  ???
Vecina od nas si vsakodnevno izmisljuje nove in nove nacine, kako zmotivirati psa.. ;)

leonora,

tezko me bo kdorkoli preprical, da mi bo celoten izpitni program - lepo natancno, poleg tesno ob meni, zivahno, s pozornostjo na vodnika na tocno dolocen nacin, z vsemi obrati in zavoji levo, desno, s sedi in prostor v gibanju, tocno dolocen odpoklic + enih 10 min prostor z odlaganjem, ker je slucajno mojemu so-izpitniku njegov pes sel malo po svoje po vadbiscu in ga clovek ne more priklicat - pes delal iz ljubezni do mene in da bi mi ustregel  ;D :D
Pes bo delal, ker je vaje pravilno naucen, primerno ZMOTIVIRAN, ker mu je jasno, da se povelje npr. Prostor konca natanko takrat, ko mu jaz dam drugo povelje ali pa ga iz Prostora sprostim s sprostitvenim poveljem. Amen. Pika. In ker ve, da bo za natancno delo malo kasneje obilno nagrajen s posebnimi priboljski, igro, vnetim hvaljenjem, "fanfarami", kot je dobro povedala ena forumovka.

leonora

• *
« Odgovori #1656 : 06 Oktober 2006, 12:17:35 »
Joj Target,midva si nekako ne znava brati med vrsticami.Seveda ti dam popolnoma prav.Želela sem povedati,da je razlika med enim psom in drugim(vsaj pri meni)v tem,da je bil NO bolj učljiv.Pa to ne pomeni,da je njufko neumen  :-* .Samo pri Bibi dosti več dosežem z motivacijo.Nikakor ne smem biti stroga ali "šrf" kot rečemo pri nas.Seveda pa potem,ko določeno povelje razume in ve,kaj pomeni delava naprej malo bolj resno.Hotela sem povedati,da je razlika med psi v tem,da eni delajo iz želje po delu,Biba pa iz želje po tem,da sva skupaj(pa upam si trditi,da večina ostalih njufkov tudi).Pa nikar prosim zopet ne razumi tega tako,kot da se z njo ukvarjam samo takrat,ko trenirava  :P .
Delovni psi uživajo v tem,da delajo,njufko(pa bobtail isto) pa je malo bolj len pes ne neumen.In zato pravim,da dela iz veselja in ljubezni,ker ga takrat,ko je takšne volje najlažje kaj naučiš.Ko pa enkrat obvlada,pa obvlada  :D.

leonora

• *
« Odgovori #1657 : 06 Oktober 2006, 12:25:22 »

Spodnji sestavek sem prepisala,da se res ne bi zopet razumela narobe.Včasih malo zmedeno pišem,ker sem bolj blebetave sorte,pa malo krajšam,da nisem predolga  :o.

Zavedajmo se, da do nf ne smemo biti nikoli grobi, saj ne uboga iz strahu ali pod prisilo, vedno le iz zaupanja in ljubezni do svojega gospodarja. Nf je zelo inteligenten pes, s prirojeno delovno sposobnostjo in če mu damo jasna, natančna povelja, bo vse izpolnil brez težav.

Neyka

• Novofundlanci so zakon!!
  • Pesjanar
  • Neon say: BU
    • Neonova spletna stran
« Odgovori #1658 : 06 Oktober 2006, 12:56:27 »
Jaz sem čedalje bolj navdušena nad tem, da je Biba pri Leonori. Bolj ko berem tvoje poste bolj se mi dozdeva da res veš kaj in kakšen način dela tamala rabi  :-*

Kar se učenja tiče ga moraš pač prirediti svojemu psu. Pri Neonu moram malo spreminjati. Ko je res dobre volje, vesel da me knčno vidi bo delal samo zato da bom le ostal pri njemu, ko me ima poln kufer ko mu najedam med kakšnim spanjem bo delal na priboljške še raje pa ne. Na igračo potegne skoraj v vsakem momentu (če ni ravno v fazi najgloblje meditacije beri spanja) če je le igrača kong. In kar se brihtnosti tiče ga moram pohvalit. Če mu JAZ uspem prav dopovedat v enem dnevu skapira nov trik, ki ga kasneje samo še utrjujema (1 dan = eno učenje po cca 10-30 min - odvisno koliko se mu da in koliko imam jaz časa)

Kast čestitke za fotko!

Imam pa jaz za leto 2006 njufi koleda iz Francije (prijateljičino darilo  :-*) in so gor zlo lepe fotke odraslih psov in mladičkov vseh treh priznanih barv. Za 2007 bom pa še videla kje ga bom staknila. Mogoče pa na Poljskem kaj pametnega odkrijem  ;)

šnufi

• *
  • Janko
« Odgovori #1659 : 06 Oktober 2006, 18:43:02 »
Se strinjam z Neyko, da če trik prav "razložiš", da zelo hitro skapira. Midva sva se mrtev naučila v enem dnevu, pa daj glas tudi v enem dnevu ;D.

Je pa tudi res, da ko je Janko zaspan, potem bolj slabo sodeluje  :-[.

katja123

• *
« Odgovori #1660 : 06 Oktober 2006, 19:25:35 »
Sem ravno mislila zdaj napisat ja, da se Ambra šola za A izpit, njena sošolka pa je Buca.
Tako, da zgleda, da se bo letos precej popravilo lanskoletno povprečje   8) .
Držim pesti, da ga boste vsi uspešno opravili  :)
Točno tako. Buci gre kar dobro od rok oz. od tac. Zdaj jo učimo, da dela brez hrane. Ne dobi vsakič piškotka, ko kaj naredi.  No, do izpita je še en mesec in upam, da nama z možem uspe.
Spomladi pa naredimo še B-Bh, da dvignemo njufi povprečje.
Njufiji pa res niso neumni.  ::) :o

newfka

• Newfs! I love them!!!
  • *
  • Newfing through life!
    • krace
« Odgovori #1661 : 07 Oktober 2006, 16:53:20 »
Malo pobrskajte po tujih spletnih straneh, pa boste videli, za kaj vse se njufi lahko "uporabljajo". V osnovi so njufi DELOVNI psi.

Tukaj pa en uporaben in zanimiv link o uporabi negovalnih pripomočkov na njufu.
http://www.watercubs.com/eng_how_to_use_brushes.htm
Zanimivo, prvič sem zasledila, da se za rjave in črne njufe uporabljajo različno močne krtače in grablje.

Lp

Neyka

• Pesjanar
    • Neonova spletna stran
« Odgovori #1662 : 07 Oktober 2006, 19:23:19 »
Newfka kako prav ti dam z delovnimi psi :P Mi je pa s klici na različna KD uspelo ugotoviti da bi jih v slo zelo težko za katerokoli pravo delo šolala. Naju bi vzeli za RO pa še to ne povsod, za agiliti je baje prevelik (tunel recimo), k reševalcem naju tudi nočejo prišla bi zraven k sledenju (ok tole slednje bi že blo pravo delo)

Drugače pa ja...imajo ravno toliko različno dlako da moraš malo pazit. Imajo rjavčki precej mehkejšo oz. bolj puhasto dlako kot črnuharji  :) Se strinjam predvsem z izjavo pri slickerju...da je za mladičke boljši mehkejši ker drugače ne narediš nič  :) Drugače pa zanimiv članek  :P Sem ga z veseljem prebrala  :)

katja123

• *
« Odgovori #1663 : 07 Oktober 2006, 20:39:03 »
Nekaj me zanima. A vaši njufkoti tudi nič ne najdejo????  ??? Buca leti za palčko in če je ne bo videla kam je padla, je sploh ne najde.  :'( to se mi zdi ful čudno.  ???

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
« Odgovori #1664 : 07 Oktober 2006, 21:19:46 »
http://www.amicocanetrieste.it/

Tu solajo pse za resevanje iz vode... niti ni tako dalec, v Trstu... samo nisem opazila na slikah nobenega njufija :-\

Kast

• *
« Odgovori #1665 : 07 Oktober 2006, 21:43:23 »
Nekaj me zanima. A vaši njufkoti tudi nič ne najdejo????  ??? Buca leti za palčko in če je ne bo videla kam je padla, je sploh ne najde.  :'( to se mi zdi ful čudno.  ???
Soča je ista!

Za to šolo v Trstu sem že slišala, nisem pa našla linka, tako da grem v branje  ;)

newfka

• Newfs! I love them!!!
  • *
  • Newfing through life!
    • krace
« Odgovori #1666 : 07 Oktober 2006, 22:09:42 »
http://www.amicocanetrieste.it/
samo nisem opazila na slikah nobenega njufija :-\

Saj so med drugim tudi njufi na nekaterih fotkah.

Sicer pa škoda, ker ne kapiram italijansko skoraj propio niente... :(  ::)

Če Šadu nekaj vržem, on to išče dokler ne najde. Mora pa seveda obvezno slišat, da je vržena stvar nekje padla na tla. Če tega ne sliši, sploh ne gre iskat, ampak kar čaka in me gleda. Zna tudi ukaz "išči", ker se dostikrat igrava take igrice, da mu skrijem kakšen predmet, največkrat žogico ali pa kong, in on potem to z navdušenjem išče. To igro ima res rad.  ;D  Drugače palčk ravno ne mara oziroma ga ne interesirajo, ima raje žogico, kong ali pa kako cunjo, čevelj.

Lp

Neyka

• Pesjanar
    • Neonova spletna stran
« Odgovori #1667 : 07 Oktober 2006, 23:20:37 »
Tudi Neon spada med slepe če po luftu leti palica. Če leti drvo je že bolj zanimivo...ga vedno poišče in potem seveda ponosno šprancira s stvarjo ki jo komaj stlači v gobec in ima sigurno par kg šprancira okrog. Vedno poišče tudi žogico in konga.

Ampak dejansko včasih zgleda kot bi bil slep in brez zmožnosti vohanja. Ker se dobesedno sprehaja okrog objekta iskanja, ga včasih tudi prestopi in šele nato zagrabi in prinese.  ::) Verjetno si misli kako blazno tečna sem da mu vseskozi nekaj mečem in si vzame par trenutkov časa zase  :D ;) Uglavnem sem se navadila da to počne takrat ko se naveliča in ponavadi igračo takrat pospravim in se spravim z njim delat kaj drugega  :)

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
« Odgovori #1668 : 08 Oktober 2006, 07:30:47 »
Saj so med drugim tudi njufi na nekaterih fotkah.

Sicer pa škoda, ker ne kapiram italijansko skoraj propio niente... :(  ::)

:-[ Se spomnem, da sem stran gledala pred meseci in so bili njufi, ampak tokrat sem jih res spregledala :-[

Saj ful ne pise kaj dosti... v glavnem, ce sem prav razumela, spadajo pod civilno zascito (so "uradni" resevalci iz vode), nisem pa rahumela, kako tocno to zgleda.

http://www.canisalvataggio.it
Evo to je stran za pasje resevalce iz vode za vso Italijo in je tudi v anglescini ;D lahko si fajn napasete oci v galeriji :o

*nastja*

• Indi & Nastya
  • *
« Odgovori #1669 : 08 Oktober 2006, 09:45:56 »
Tudi Indi je enak glede palčk. Včasih jih mara, včasih ne. Samo vedno jo pa dolgo išče. Ali pa včeraj ko mi je kostanj padel na tla, ga je 2 minuti iskat  ::)

Glede žoge je pa čisto drugače. Če leti po zraku, zmeraj počaka da pade na tla in se nato zažene. Če gre pa po tleh, ali pa skoraj po tleh pa zmeraj zalaufa za njo.

Pa ful je strahopeten  ::) Včeraj sva posnela en fajn filmček, ko je lajal na kumaro in laufal okrog nje, ampak si je ni upal prijeti.  ::)Na koncu sta bla pa že kolega in jo je napol pojedel  :P (zelenjavojedec)  ;)

Lp, Nastja

T.M.T

• njufi rulz
  • Pesjanar
  • Moj "mali" prijatelj
« Odgovori #1670 : 08 Oktober 2006, 14:53:16 »
Ron je pa glede palčk in žogic expres...če imaš pa frizbi je pa sploh srečen...

katja123

• *
« Odgovori #1671 : 08 Oktober 2006, 19:08:39 »
Ena naša nova slikica.

Kast

• *
« Odgovori #1672 : 08 Oktober 2006, 20:05:27 »
Katja, lepa slika, a škoda, da Buce ni dobro videti  ;) !
LP

Neyka

• Pesjanar
    • Neonova spletna stran
« Odgovori #1673 : 08 Oktober 2006, 20:51:23 »
Kok smo že velki  :o Mam še vedno v glavi da ona in Ambra sta pa mladički  ::)

leonora

• *
« Odgovori #1674 : 08 Oktober 2006, 21:19:51 »
No,danes smo imeli tečajniki preizkus znanja po prvem delu tečaja.Evo rezultate naše Bibike  :-*  :-*  :-* .Pa naj še kdo reče,da ljubezen ne dela čudežev,ali pa da so njufki "butasti"psi  >:( .Samo tale okrog nama dela težave,ker naša gospodična nikakor noče biti za mojim hrbtom.Tu pa samo priboljšek vžge  >:D

katja123

• *
« Odgovori #1675 : 08 Oktober 2006, 22:40:12 »
Še malo Buce. Tukaj se jo pa malo bolje vidi.  ;)

Kast

• *
« Odgovori #1676 : 08 Oktober 2006, 22:47:20 »
Katja, res je že velika tvoja lepotička  :o , vidim, da ji bela pika ni izginila. Je zdrava? Ste imeli še kdaj probleme z ušesi?

Leonora, obe ste zelooo pridniiiiii  :o , čestitam  :) .

katja123

• *
« Odgovori #1677 : 08 Oktober 2006, 22:55:20 »
Buca je zdrava, tudi ušesa je ne matrajo več.
Tako se lepo sveti, da me je včeraj en gospod vprašal, če jo vsako jutro polakiram. 
Čudovita psička je.  :o

Leonora čestitke.  :D  Upam, da se bomo novembra tudi mi pohvalili z diplomco.

leonora

• *
« Odgovori #1678 : 08 Oktober 2006, 23:01:27 »
Hvala za čestitke! :o Strašno sem ponosna nanjo,da nama je pri šestih mesecih uspelo,da se naučiva toliko stvari.Najraje bi to prvo spričevalo dala v okvir.Do prave diplome nama pa še precej manjka,ampak upam,da nama bo uspelo tudi to.Pa kaj bi se bali,saj imamo super kužke.
Katja,prava lepotička je  ;D .Jaz pravim,da so metalic črni  :P .

Neyka

• Pesjanar
    • Neonova spletna stran
« Odgovori #1679 : 08 Oktober 2006, 23:10:57 »
 :o :o :o :o  :-* :-* :-* :-*  8) 8) 8) 8)

Prava Neonova hči (pa čeprav je šolana Eli ne on ;) )

Kaj naj rečem. Vse čestitke...babi pa skače do stropa  :-* Želim vama kar se da uspešno šolanje!!!

Buca je pa ful lušna psička  :) Upam, da jo čimprej spoznam  :) :)