Avtor Tema: Novofundlandec [Newfoundland]  (Prebrano 1874655 krat)

natka

• *
  • Spol: Ženski
  • Bonga
Novofundlandec [Newfoundland]
« Odgovori #4050 : 23 November 2007, 10:07:10 »
sem prebrala vse, no skoraj vse o puberteti.
 a bi bilo možno da jo daje puberteta, ker tudi posluša ne, pa izsiljuje, ne sliši na nič, še na ime se ne obrne, pa pol to z ovratnico. razen k se njej zdi začne ubogat.
pa ko sva na travniku in je spuščena jo kličem, da bi jo pripela in odteče stran.

newfka

• Newfs! I love them!!!
  • *
  • Newfing through life!
    • krace
« Odgovori #4051 : 23 November 2007, 11:06:33 »
Natka, ne, da je možno - ziher je!  8)

Ko ti na travniku pobegne, samo ne teči za njo, ker ti garantiram, da je ne boš ujela, pa še mala se bo prav veselo zabavala ob igri "ti loviš".  ;D
Najboljše, da imaš s sabo poln žep priboljškov in jo pokličeš samo takrat, ko je pozorna na tebe ali se, še bolje, odpravlja proti tebi. In ko pride, jo izdatno pohvališ in nagradiš in je ne pripenjaš na povodec, ampak jo pustiš, da se še malo igra. Če jo boš za vsako figo in vsakič, ko jo boš poklicala, takoj pripela na povodec, ona pa - kot praviš - tega ne mara, bo tvoj odpoklic povezala s to neprijetno stvarjo in seveda ne bo hotela priti.
Če to ne bo delovalo, lahko probaš tako, da ji ukažeš "stoj" ali pa "sedi" ali pa "prostor" na daljavo in greš do nje (če te seveda počaka), jo spet pohvališ in je, za začetek ne pripenjaš.
Nato, ko bosta to obvladale, jo, ko pride, pripneš, pohvališ in jo spet spustiš. Vsekakor se mora zavedati, da povodec ni nekaj groznega in, da ni dokončno.
Potem lahko stopnjuješ zahtevnost odpoklica - jo pokličeš, ko je s čim zamotena (voha po tleh npr) in jo, ko pride, pripneš, ji kaj ukažeš ali pa samo počakaš par minut, jo pohvališ in spustiš.

Zelo uporaben je tudi kliker, s katerim lahko delaš v bistvu čisto male korake. Npr, da jo pohvališ že, če samo pogleda proti tebi, ko jo pokličeš (pokličeš, ona te pogleda, klikneš in nagradiš v roku ene minute recimo).

Lp

newfka

• Newfs! I love them!!!
  • *
  • Newfing through life!
    • krace
« Odgovori #4052 : 23 November 2007, 11:07:36 »
Fenomenalne fotke spet!  :o

Sabina, jaz sem tudi mislila, da si  starejša.  :o

Lp

natka

• *
  • Bonga
« Odgovori #4053 : 23 November 2007, 12:27:26 »
newfka,  a ni nekam prehitro, vsi pišejo da pridejo v puberteto tam nekje okoli 9 mesca, naša pa bo zdj 5 mesecev stara.
saj prej je bila bolj pridna, je prišla na poklic in se pustila pripet pa ubogala na sedi pa slišala na svoje ime.
saj ne tečem za njo ampak v drugo smer in pol prilaufa za mano in k vid da hočem nekaj nardit odlaufa mal stran in sedi pa me gleda. pa ful skače name in renči pa laja pa grize, tega nikol ni tako ornk počela. ko je pa na povodcu pa tako poklapano gre.

SABINA

• *
  • Živi in ne misli na jutri!
« Odgovori #4054 : 23 November 2007, 12:32:50 »
Sabina, jaz sem tudi mislila, da si  starejša.  :o

Živjo,
hja, kar dosti je takih, ki mislijo, da sem starejša. Vendar videz vara, drži pa tudi, da sem
za svoja leta kar preveč resna, povrh vsega pa še zelo zadržana.

Lp

katka

• Gost
« Odgovori #4055 : 23 November 2007, 17:53:50 »
newfka,  a ni nekam prehitro, vsi pišejo da pridejo v puberteto tam nekje okoli 9 mesca, naša pa bo zdj 5 mesecev stara.

Ne ne...naš je bil isti morda od 6 meseca dalje...obdobje se je pri nas fuuul vleklo in sem rabla trojno dozo živcev.Natka, tole vse je šele začetek, ampak lotit se ga morš resno, ker če ne razčistiš z njo zdaj, lahko pesjanka začne uveljavlat svojo voljo(vsaj pri nas je to hotel). MI smo meli probleme s halti ovratnco, z navadno ne, se pa spomnem, ko sva šla prvič na sprehod ni želel hodit po pločniku oz. soploh ni hotu it iz dvorišča.Potlej so se pa začele za živce raznest stvari...uhajanje pričo tebe, nič ubogat, sploh ne pridit ko se pokliče...in tako...zdaj, ko je to že za nama se vedno nasmehnem, ko se spomne kakšne fore sem delala po travniku da ga je mal začel zanimatm! Tudi ti se boš, verjemi!!
moj najboljši nasvet za učenje odpoklica, če ne gre s piškotki je definitivno 10-15 m, dolga špaga(ploščata al pa okrogla), na tisto psa privežeš, gresta skupaj na travnik in na začetku mu daš recmo 7m štrika, in pokličeš, če ne pride potegneš in pes bo vidu, da ni več šale, da maš ti njegov v sprehod v rokah. Ko pride, itak ful pohvale, kšn košček hrenavke :) in tako stopnuješ, daljšaš štrik..potem, ko že vidi, da je pravzaprav odpoklic super, ker use kar nardi je to da pride k tep pa še piškot dobi. Ko se ti bo zazdel, da ji lahko že tok zaupaš jo spusti, mogoče na kakem kraju ki ga ne pozna in jo pokliči, ko pride pa ne pripet na povodec, ampak ful pohval. Jaz se spomnem sebe enkrat, da, ko bart ni želel prit sem skalala sredi travnika, spuščala visoke glasove, skratka nisem se zdela normalna in me je folk mal postran gledu, ampak pesolin je pršu k men, to je bil moj namen!!

Velik užitkov ob dopovedovanju: ne ne...tole moreš ubogat! :) :)

LP!

newfka

• Newfs! I love them!!!
  • *
  • Newfing through life!
    • krace
« Odgovori #4056 : 23 November 2007, 18:13:39 »

Eni pridejov puberteto prej, eni kasneje. To je zelo težko posploševat, ker je vsak pes zgodba zase. 5 mesecev je po mojem mnenju kar primerna starost.

saj ne tečem za njo ampak v drugo smer in pol prilaufa za mano in k vid da hočem nekaj nardit odlaufa mal stran in sedi pa me gleda. pa ful skače name in renči pa laja pa grize, tega nikol ni tako ornk počela. ko je pa na povodcu pa tako poklapano gre.

No, to je tudi dober način. Ko vidiš, da prilaufa za tabo, ji reci npr "Pridi! Pridnaaa!". Omenila sem že uporabo klikerja. Ko laufa za tabo, klikni (seveda moraš imet dovolj močan kliker, da se klik dobro sliši) in jo nato, kolikor hitro se le lahko, izdatno nagradi. Seveda ji med klikom in nagraditvijo ne smeš ukazat nič drugega ali je pohvalit za karkoli drugega. Tako, da se bo sčasoma naučila, da si je nagrado prislužila za točno tisti moment, ko je šla k tebi, in ne za karkoli drugega.
Najbrž res misli, da jo boš, takoj ko bo prišla ka tebi, pripela na povodec. Podobne probleme sem imela jaz s Šadom, ampak, ko sem ga navadila na to, da odpoklic nikakor ni povezan samo in izključno s povodcem in, da četudi ga dam na povodec, ga bom slej kot prej tudi spet spustila, ni bilo več težav.
Razen seveda, ko so bili v bližini drugi psi (seveda milijonkrat zanimivejši od mene  ::) ). Ampak to je že druga stopnja odpoklica...  ;D

Ko skače nate in laja, jo poskusi ignorirat. Ko se umiri, pa jo spet povabi k igri ali jo pobožaj, pohvali. Če v igri spet postane pregroba, pač prenehaj z igro, dokler se ne pomiri. Fajn je recimo tudi, da pred hranjenjem zahtevaš, da se recimo usede in lepo počaka, dokler ji ne dovoliš jesti. Ali pa, da se usede in počaka, da ji namestiš ovratnico in povodec.

Kar se tiče natikanja ovratnice...
Zopet se lahko lotiš čisto počasi od začetka. Recimo, vzameš ovratnico v roko in jo pokličeš. Ko pride k tebi, pa jo močno pohvališ.
V naslednjem koraku ji lahko poskušaš dat ovratnico nad glavo in, če ostane mirna, močno pohvališ. Potem ji poskusiš položiti ovratnico na vrat, pa kasneje zapeti ovratnico itd...
Kaj ko bi ji še probala dati ovratnico gor večkrat na dan, ne samo pred sprehodom. Recimo, da ji daš ovratnico gor pred katerokoli dejavnostjo, ki jo ima rada (recimo pred česanjem, pred obrokom, pred igro). Tako, da bo videla, da natikanju ovratnice zmeraj sledi nekaj lepega.

Lp

newfka

• Newfs! I love them!!!
  • *
  • Newfing through life!
    • krace
« Odgovori #4057 : 23 November 2007, 18:15:19 »
Ja, točno!
Špaga je tudi odlična opcija, pa še najbolj sigurna. Nisem niti pomislila nanjo, ker nisem sama nikoli delala z njo, ampak se pa očitno obnese.  :)

Lp

katja123

• *
« Odgovori #4058 : 24 November 2007, 08:59:11 »
katka, vidim da Bart lepo počiva na sedežni in to usnjeni.
a pa je s skokom gor nič ne poškoduje?  Naša ima prav zaradi tega prepoved valjanja po postelji in sedežni.  :-\

katka

• Gost
« Odgovori #4059 : 24 November 2007, 17:57:00 »
He he Katja...sej bart je na sedežni samo takrat, ko doma ni staršev, je na mojo odgovornost na njej, sicer morem potem vse dlake dol pobrat, pa zbrisat. Ne, za enkrat ni še nič strgano...pa sej men se zdijo usnene sedežne dost trpežne(ali pač?)

Neyka

• Novofundlanci so zakon!!
  • Pesjanar
  • Neon say: BU
    • Neonova spletna stran
« Odgovori #4060 : 24 November 2007, 18:40:32 »
He he Katja...sej bart je na sedežni samo takrat, ko doma ni staršev, je na mojo odgovornost na njej, sicer morem potem vse dlake dol pobrat, pa zbrisat. Ne, za enkrat ni še nič strgano...pa sej men se zdijo usnene sedežne dost trpežne(ali pač?)

Pripročam da za takšnole cartanje pogrneš kakšno rjuho. Ravno na usnjenih sedežnah se vsak krempeljček pozna.  :(

katka

• Gost
« Odgovori #4061 : 24 November 2007, 19:29:13 »
U, Neyka, dobra idea;) Jah, sej je res, tolk, kolko se on premetava po sedežni in skače tja pa sem res ne veš, kdaj bo kaj počlo :)

T.M.T

• njufi rulz
  • Pesjanar
  • Moj "mali" prijatelj
« Odgovori #4062 : 25 November 2007, 11:37:52 »
Khm :-[...včeraj se je Tjaša igrala frizerski salon.Po 1 mesecu (neyka a nisi ti nekje napisala da včasih neona tudi samo 1x na mesec skrtačiš) sem skrtačila Rona :-[.Mačkoni so bili navdušeni...samo pri pospravlanju dlake so me pošteno popraskali

Ups...mi je bil nekam sumljivo okrogel...samo zdaj so pa vsi urejeni.Ron je bolj suh ;D,Nuty ima pa 5cm frizurco 8). (teto Cveto sem pustila,ker je šlo atiju že na jok)

newfka

• Newfs! I love them!!!
  • *
  • Newfing through life!
    • krace
« Odgovori #4063 : 25 November 2007, 18:37:58 »
Oooo, Tjaša!  :o Koliko časa si pa porabila za tale poseg?  :o
Ko je bil pri nas tak kup dlake, mi je šel ponavadi za to cel popoldan, hehe. Seveda je šlo za obojestransko uživanje.  :D

Lp

natka

• *
  • Bonga
« Odgovori #4064 : 26 November 2007, 08:54:32 »
hvala za nasvete, se trudim.samo da preživimo puberteto.
včeraj sem imela skoraj prizor kot iz filma, si je bazen nardila v blatu, da ne govorim kaka je bla in kake so ble moje šipe  >:(

a se NF striže kremplje?

pa še eno vprašanje, sem ji dala frontline proti bolham, a je to narobe za 5 mesečno, ker vet ni nič rekel da bi bilo kaj narobe. namreč mački sta imeli bolhe in sem potem tudi Bongi dala, da ne bi prenašale ena na drugo, ker so skupaj. sem čist iz sebe, ker sem slišala (potem kos em ji že dala  :-[), da jim lahko škodi.

T.M.T

• njufi rulz
  • Pesjanar
  • Moj "mali" prijatelj
« Odgovori #4065 : 26 November 2007, 09:20:49 »
Newfka a veš d mi je šla samo ena orenk urca...ga moram v kratkem še enkrat.Ima pa letos kar precej podlanke,lani je ni imel nič :(

katka

• Gost
« Odgovori #4066 : 26 November 2007, 17:33:29 »
Natka, mislem, da ni nič narobe, če si ji pri 5 mesecih to dala(ampulo). Upam, pa da si kupla za mačke mačjo, za pse pa pasjo, da nisi kar uno za mačke dala tut psu.

natka

• *
  • Bonga
« Odgovori #4067 : 27 November 2007, 08:46:10 »
oboji so dobil za psa, je vet tko rekel, una med 20 in 40 kg za psa, pa una do 10 kg na pol za mački. ??? ???
tako je vet (v Lj) svetoval in sem pol tudi tko nardila.
trenutno ni videt nč hudga da bi blo.
bom pa dans našga vet vprašala k jo gremo cepit proti steklini.

Kast

• *
« Odgovori #4068 : 27 November 2007, 08:52:37 »
oboji so dobil za psa, je vet tko rekel, una med 20 in 40 kg za psa, pa una do 10 kg na pol za mački. ??? ???
tako je vet (v Lj) svetoval in sem pol tudi tko nardila.
trenutno ni videt nč hudga da bi blo.
bom pa dans našga vet vprašala k jo gremo cepit proti steklini.

Nič hudega!

šnufi

• *
  • Janko
« Odgovori #4069 : 27 November 2007, 15:17:12 »
Jaz imam samo eno tehnično vprašanje, bi bilo izvedljivo, da bi pisali vsaj v knjižnem jeziku, saj ne mislim zborne izreke. Samo ne v narečjih, ker se potem moramo res potruditi, da razumemo. verjetno tudi ostali ne bi hoteli, da bi jaz npr. pisala v prekmurščini.

Sicer pa če se komu zdi, da preveč težim, me naj ignorira (pač, poklicna deformacija:)!

Lp

natka

• *
  • Bonga
« Odgovori #4070 : 27 November 2007, 15:23:55 »
jaz bi te razumela, če bi pisala v prekmurščini  ;D
se opravičujem, bom lepo pisala, ker vem da sem pisala bolj tako. ;)

Kast

• *
« Odgovori #4071 : 27 November 2007, 15:47:39 »
oo Šnufi, ta Prekmurščina pa je res zakon. Sem bila čez vikend pri prijateljih, a domačina nismo razumeli popolnoma nič ;)
Ampak je res eno simpatično narečje, meni je zelo všeč, ampak bi rabila kakšen tečaj ;)

šnufi

• *
  • Janko
« Odgovori #4072 : 27 November 2007, 18:51:25 »
Natka, saj ni šlo samo nate, mislila sem tako na splošno. Saj jaz sem tebe tudi razumela, samo sem se mogla malo bolj trudit, in verjamem, da bi tudi mene razumeli, samo bi se morali bolj trudit. Zato sem zaradi poenostavitve, predlagala, da bi pisali malo bolj knjižno. Res pa je, da malo narečnih interferenc bogati knjižni jezik.

Kast, če rabiš tečaj, lahko pridete. Janko bo pa Sočo naučil lajat po prekmursko ;)

Res nisem hotela bit tečna (verjetno, da malo sem).  :-[

Lp

Neyka

• Novofundlanci so zakon!!
  • Pesjanar
  • Neon say: BU
    • Neonova spletna stran
« Odgovori #4073 : 27 November 2007, 20:48:54 »
T.M.T sem napisala ja  ;D čez poletje ponavadi pa pozimi, ko je res mraz oz. takrat ko dlaka ne izpada toliko, drugače sem kar "redna" oz. se vsaj trudim biti  ;D Samo vaši mačkoni pa so face. Max bohnedej da bi prišel v stik z umazano dlako. Ali jo je umival na Neonu (nekoč, že dolgo nazaj nam je tudi to uspelo) ali pa se je je na daleč izogibal  ::) Sem pa opzila, da se je Neonu ful zgostila dlaka  :o se zdaj skoraj ne opazi kako suh je  :-*

šnufi prekmurščina je res simpatična za poslušat  :) o tem koliko pa razumem pa nebi  :-[ :-[ mislim, da je bilo takrat na obisku pri vas precej očitno  :-[ Pa nisi tečna  ;) se bomo pač vsi malo bolj potrudili. Meni tako ali tako ne bo škodilo...me konec leta čaka matura in pisanje v narečju v kakšnem maturitetnem eseju je baje odsvetovano (vseeno pa ne grem nazaj štet vseh napak narejenih v tem postu  >:D ;))

neja-bučka

• *
« Odgovori #4074 : 04 December 2007, 13:46:58 »
hi,
midve sva novi tle gor, pa bi imela nekaj vprašanj, glede na vaše izkušnje.
Moj fant je prinesel domov 2,5 meseca staro psičko njufko (sicer mešanko), ker je videl da jim pri prejšnjih lastnikih ni bilo preveč dobro.(brez besed)
Sedaj jo imava zgoraj v stanovanju v hiši čez dan, ponoči pa spi z nama v spalnici, ker tako neutrudno joka, da se jočem še jaz. :'(
Jaz jo vsake dve uri peljem ven,da gre lulat in kakat, čeprav imam še vedno lužice po sobi.
Kako dolgo traja da se navadi biti vsaj malo sama, ne da kar joče,ko me ni zraven??
Počasi bi jo rada začela navajat da bo potem imela zunaj pesjak in ograjen vrt, da bo lahko divjala,kadar nas ne bo doma. Kdaj je primeren čas da jo damo ven? je zdaj premrzlo? ???
Jaz je namreč ne smem več dvigovati,ker sem v 5. mesecu nosečnosti in mi je zdravnica prepovedala dvigovati kar je težje od 8kg, naša mala Nejka pa ima že 11 kg.

Fuuuuul vam hvala,
 pozdravčke vsem vašim njufkim.

natka

• *
  • Bonga
« Odgovori #4075 : 04 December 2007, 14:08:52 »
pozdravljena neja-bučka, dobrodošla  :)

kaj pa če joče zaradi prejšnjih lastnikov, če so grdo z njo delal?
poskusi  jo navajat vsak dan malo in jo pusti samo, potem se pa spet z njo ful igraj, pa ponovi postopek pa bo vidla, da ni nič hudega če je sama. ven jo pa lahko daš, saj ima debelo dlako, ker če bo skoz notri po zgubila poddlako in ni dobro da je potem na mrazu.
naša je ponoči zunaj v hišici, čez dan pa tudi notri. v bistvu sama pove-prosi kje bi bila, zunaj ali notri, spi pa zmeraj zunaj, ker ji je notri prevroče.

več ti bodo drugi svetovali, ki imajo več izkušenj. jaz imam svojo njufko šele dobra 2 meseca.

pa pripni kakšno slikico. :P

Satin

• *
  • When wilderness calls...
« Odgovori #4076 : 04 December 2007, 14:22:12 »
Nažalost je malčica že pogruntala da če joče doseže svoje, bo potrebno malo gluha ušesa narediti ;), probaj ji odstopit kakšen del tvojega oblačila ki ga ne boš več potrebovala diši pa po tebi ali pa kako staro dekico, in ji jo daj za ta čas ko naj bi bila sama ;)
Ker mulčica zdaj že ve da te čahko obrne, brez upiranja ne bo šlo, tako da lepo postopoma, ko začne jokati se moraš narediti gluho, šele ko utihne jo lahko registriraš, jo pohvališ, še bolje s kakim priboljškom. Sprva jo puščaj samo malo časa potem pa le tega postopoma povečuj.

Glede lužic nekateri psi so hitreje nekater kasneje sobni čisti, jo pelji ven kmalu po hranjenju, ker pa vem da je zdaj premzlo da bi se z eno malo razvajeno rito dlje časa po vrtu prešetaval, večkrat na dan po malem, potem pa s časoma ta čas podaljšuj ;) Ne vem meni osebno se mala zdi še premala da bi jo dlje časa zunaj puščali v mrazu, se lahko prehladi, za navajanje na pesjak je prvo treba postaviti pesjak z dobor izolirani hišico ;), je pa tako da nekateri pesjani že sami pokažejo da so zunaj raje kot notri ker jim je zaradi dibre odlakanosti notri enostavno prevroče, nekateri pa so vseeno raje notri s svojimi človečki ;) Samo malo potrpežljivosti, vstrajnosti in dobre volje pa bo vse vredu. Kaj več ti bodo pa še punce povedale ;)

neja-bučka

• *
« Odgovori #4077 : 04 December 2007, 15:05:37 »
natka kolk je pa stara tvoja njufka?
naša bo 8.dec. 3 mesece, pa se mi zdi da je zunaj ponoči premrzlo ..
mislim da so morali kr grdo delati z njo, ker kakor jo pustim samo se začne kar tresit,da jo komaj pomirim.
satin... ja se zavedam da je začela izkoriščat mojo skrb. :)
ampak se mi tako smili.
sicer jo vozim ven vsake 2 ure za cca 30 min, popldne pa jo še peljeva na daljši sprehod, da se ne bo polenila.
lažje bi mi bilo če bi lahko bila čez dan zunaj, da je ne rabim nosit po stopnicah, ker je že pretežka zame, in je ne smem.
jo bom začela navajt bit zunaj sama,samo da še ogradimo sadovnjak, vsaj ne more kam uit.
za hiško bom pa poskrbela da bo dobro izolirana, da je ne bo zeblo.

tuki je ena mala skica iz telefona,njen odhod od čudnih lastnikov.
ostale pa prlepim ko najdem kabel za fotkič.

Satin

• *
  • When wilderness calls...
« Odgovori #4078 : 04 December 2007, 15:18:04 »
Glede na starost je jaz absolutno ne bi puščala ponoči zunaj, še čez dan cel dan ne vem, kaj pa če bi jo imeli v garaži tako da jo ti lahko samo ven sputiš brez nošnje po stopnicah ;) Jah vem da se ti smili in se ti para srce, vendar če jo želiš navaditi da bo lahko nekaj časa preživela sama, se bo potrebno naredit gluhega, pa tudi smilit se ti ne sme ;) Probaj ji naštimat v garaži oz. nekje v spodnjem delu hiše en čisto njen prostor, tuki bi ti prav prišla kletka, notri ji daj dekico in pa kake stare cote ali dekice ki dišijo po tebi in kake igrače da se lahko zamoti ;) Eni pravijo da zelo pomaga ura zavita v kako dekico, ker naj bi jih tiktakanje spominjalo na bitje srčka in tako pomirjalo. Pa delaj na tem da ko se joka je ne registriraš, ko pa utihne jo pohvališ in ji daš priboljšek ;) Sicer pa gelede na to kako naše pasje riti hitro rastejo, bo kmalu sama stopnice pogruntala ;)

Kast

• *
« Odgovori #4079 : 04 December 2007, 15:37:55 »

sicer jo vozim ven vsake 2 ure za cca 30 min, popldne pa jo še peljeva na daljši sprehod, da se ne bo polenila.

Glede sprehodov ti svetujem, da ne pretiravaš, saj ima šele 2,5 meseca. Sploh pa dolgi sprehodi niso še na vrsti, lahko ji več škodiš kot koristiš. Naj kar še malo lenari, da se bo prav razvila. pazi na njene kosti in sklepe.