Po dolgem času.. pa ker vas je tle več na kupu, mogoče mi kdo pomaga razjasniti dileme oz. se je znajdel v podobni situaciji.
Stvar je taka. Atum je po pravilih zunaj, notr ga dam (za daljše obdobje), ko imam občutek, da je preveč mrzlo/toplo, načelo pa je zunaj. Pa še to ponavadi zasede vežo, po svoji želji. Ima pa prost dostop do stanovanja, če se mu tako zahoče. Ponavadi to izgleda tako, da pride notri, preveri, če je vse na svojem mestu, pogleda če je kje kak kandidat, ki bo metal priboljške, izkoristi vse za čohanje in raztegovanje na kavču potem počasi "zakuha", ima dovolj in sili vn v svojo vrtno razidenco, če vstrajaš pri svojem se nervozno prestavlja pri vratih in čaka kdaj se bodo odprla. No, zraven jasno diha kot slon pa nimamo ekstremnih temperatur v stanovanju. Navajen je tudi, da je je nekdo konstantno doma, sam je bil menda v celem življenju 2 dni za par ur - pač privilegiji babice. Sedaj se selimo, sicer ne močno stran pa vendar... blok. Sedaj me je omejeval prostor, sedaj bo prostora več kot dovolj, pa vendar sem v precepu kaj storiti.
Psa, zato da ga imam "24 ur" zraven sebe seliti zraven, kar pomeni, da bi bil ca. 9 ur sam ali ga pustit v njegovem okolju in po službi hodit ponj ter ga peljati vn, v stanovanje, pač ga vključiti ga v dnevno dogajanje, kot smo ga do sedaj in da je kot bi živel tam, samo da gre zvečer pač nazaj v svojo rezidenco (razdalje minuta z avto in 5 min peš). Praktično za psa se nič ne spremeni, če ostane tu kjer je.
Jasno, sama kot lastnica psa bi ga najraje zvekla direktno v spalnico za noge gret. Gledano po drugi strani pa, sam ni navajen bit, zaprt konstantno v nekem stanovanju tudi ne... kjerkoli že je pa dopoldne zaradi službenih obveznosti ne moremo preživeti z njim. Samo če ostane tu kjer je ima dopoldne svoj ustaljen urnik/ritem, v nasprotnem primeru mu povzročim stres, vsaj na začetku. Dileme, dileme...
Je kdo že imel tak primer? Da ga je selil v drugo okolje, močno drugačno od ustaljenega in kako so psi to sprejeli itd.? Saj malo časa še imamo pa vendar...