Avtor Tema: Novofundlandec [Newfoundland]  (Prebrano 1869101 krat)

katy_oo6

• *
Re: Novofundlandec [Newfoundland]
« Odgovori #2820 : 18 Marec 2007, 21:33:00 »
žiwjo :)

mene zanima,če imaš tega psa lahko tudi v stanovanju.živim namreč w hiši,ki pa nima velikega vrta,zato pesjaka nemoremo imeti.
in pa tudi kako ti psi tolerirajo druge pse ,ker imam namreč psičko pasme lhasa apso ki je stara 4 leta.

hvala za odgovore

LP katarina :)

Nelly

• Mali Pesjanar
  • **
  • Spol: Ženski
« Odgovori #2821 : 18 Marec 2007, 23:16:54 »
Katy_oo6 pozdravljena. Njufka imas seveda lahko v stanovanju. Nas sicer ni skos notri, zato se na izkusnje, kako je imeti njufka skos notri obrni na koga drugega. Drugace pa ne vidim nobenega problema, da je njufko v hisi...se moras pa zavedati, da to ni pes, ki bi bil najbolj "cist", ne vem kako naj se izrazim.. marsikdaj se najde kje kakna kapljica sline, dlako, ceprav mu jo lahko v veliki meri izceses pa kljub temu ne vse, tako, da ce ste pretirani redoljubci, ki bi dobivali zivcne napade, ker bi bila povsod kaksna dlaka...potem raje dobro premislite, da ne boste nakoncu vsi trpeli. Seveda to je mocneje izrazeno v sezoni menjave dlake, drugace pa njufko po malem skos izgublja dlako ... Mi ga nimamo skoz notri pa kljub temu marsikdaj najdem kako dlako na takem mestu, da se samo sprasujem kako je zasla tja. :o Seveda se moras pa tudi zavedati, da pes potrebuje sprehode tudi v grdem vremenu in sploh njufko pride marsikdaj domov umazan... saj ga umijes..ampak kaksna "stampiljka" se vseeno zgodi ;)

Glede tolerance njufkov do drugih psov... ponavadi so to dobrodusni orjaki, ki niti mravljici nebi storili zalega. Seveda, nekaj zavisi tudi od vzgoje. Nas si dom deli z malo mesanko in maltezanom in ni nikakrsnih problemov, ga imata cisto pod kontrolo  :P :P

Ce te njufki zanimajo in planirate nakup te prosim, da se najprej dovolj pozanimas o pasmi... dovolj informacij najdes tudi na tem forumu (vsaj za zacetek.. za neko grobo oceno, ce je to res pes, ki si ga zelite..tudi karakterno) in se nakoncu obrnes na pravega in vestnega vzreditelja. Za kakrsno koli pomoc in vprasanja smo ti pa vsi na voljo  ;D ;D

Kast

• *
« Odgovori #2822 : 19 Marec 2007, 09:04:16 »
Katy_006 v hiši lahko živi brez problema, če le niste preveč za čistočo ;) , le da mu nudiš tudi čez dan dovolj gibanja in ga redno voziš na potrebo. Kar se tiče tolerantnosti, se mi zdi, da so njufki eni najbolj tolerantnih psov, vprašanje pa je, kaj imaš zdaj doma in kako bi njufka sprejela tvoja psička.

Poleg tega pa njufki potrebujejo veliko nege, predvsem pa bližino in družbo ljudi.

Mi smo se dlak navadili, v hrani, solati, čisto perilo jih je polno, ...včasih je potrebno tudi kako povleči iz ust otrok ;) , znajdejo se v plenicah......

leonora

• *
« Odgovori #2823 : 19 Marec 2007, 15:09:52 »
No,danes sem pa zbrala voljo,da se malo razpišem.Soča in Maruša  :-[  :-[  :-[,če bi lahko,bi se zdajle posula s pepelom.Vse najboljše obema,koš  :-*  :-*  :-*,lonec sline in še mnogo njufi in človeških let.
Katarina,naša Biba je v hiši.Kot sta ti že Nelly in Kast napisali,ni panike,če vas dlaka ne moti.Pa blatne kljuke,sploh v takšnem vremenu kot je danes.Mi smo se navadili tega,da smo vsi včasih malo kosmati in slinasti in življenja brez tega si ne znamo več predstavljati.Edino mož se včasih z nostalgijo spominja "čistih" časov  ::) .

šnufi

• *
  • Janko
« Odgovori #2824 : 19 Marec 2007, 18:44:27 »
Jaz se strinjam z Leonoro. Naš Janko je tudi v hiši, dlako najdeš res vsepovsodi, ampak se navadiš, kakšne njegove štampiljke tudi, predvsem ob mokrem vremenu, ob suhem pa pušča peščene odtise. Ampak je tak luštkan, da to nobenga ne moti. Sicer pa je res, kar so že drugi rekli, človek, ki je preveč mahnjen na čistočo, njufka ne more imeti, že zaradi slinjenja ne.

Glede tolerance do drugih psov. Naš Janko ima zelo rad vse pse, predvsem samičke. Vendar ko ga v pasji šoli kak samec hoče dominirati, se pa ne da. Navadno opozirilni grr, vsakemu določi mesto (ki je seveda 1. rang nižje). Sem pa ugotovila, da zdaj ko je že starejši, se v šoli ne igra več tako zelo rad, sploh včeraj ko je bilo vroče sonce je raje ležal v senci.

Lp

Kast

• *
« Odgovori #2825 : 19 Marec 2007, 19:41:14 »
V soboto smo se malo potepali po Sloveniji in na poti domov smo obiskali Ambro  :)  :-* ,...no, mama in hči se nista nič steple ;) .... oččitno je Ambra že od samega začetka imela raje nadomestno mamo kot ta pravo...se mi zdi, da me je bila zelo zelo vesela. fotkičč pa je ostal doma, kot ponavadi  :-[

Leonora, Sočča ti pošilja lupčke nazaj  :-*

lacrima negra

• *
  • Ursinus Velutus Vaya con dios
    • http://lacrimanegra.moj-album.com/
« Odgovori #2826 : 20 Marec 2007, 08:51:53 »
Končno sem spet do neta prišla imamo neke probleme s kablom, ste se kar lepo razpisali. No glede plenskega nagona, se ne bi strinjala, da njufi gor ali dol, od mojih ga nima nihče, pa jih imamo pet, v nekem opisu sem prebrala nekako tako, da ima njufi "mehak gobček", kar naj bi pomenilo, da nikoli ne stisne stvari, ki spušča kakršen koli glas, no to smo dejansko tudi sprobali na igračah, takoj ko igrača zapiska popusti prijem, da ne govorim o tem, da se ptiči prosto gibajo po pesjaku in jih nihče niti pogleda ne, da hodimo po vasi mimo kokoši, ki so jim čisto nezanimive, da smo na sprehodih srečevali tudi srne in zajčke, pa jim je bilo malo mar zanje, nevem no, zame njufič nima plenskega nagona, ali pa ga samo moji nimajo. No tudi požrešni niso vsi, Eros npr. ne sprejema nikakršnih pribolškov, od prijateljice njufič prav tako ne, bi rekla, da znajo biti tudi zelo izbirčni, to je čisto odvisno od posameznega primerka, vsekakor pa ne velja, da so njufiči požeruhii, kot naprimer labradorci, pa še pri njih se najdejo izjeme.

Kar se tiče bivanja v stanovanju lahko povem samo to, da naši prav tekmujejo med seboj kdo bo v stanovanju, saj vseh pet tako ne moremo imeti noter, ker imamo premajhno stanovanje, ampak vsaj dva sta pa vedno z nami, se pravi njufiči uživajo povsod kjer smo mi naj bo vzunaj ali v stanovanju, res je problem dlaka, v posameznih primerih tudi slina, ta je pa spet odvisna od posameznika, naša Dolče se skoraj ne slini, no lahko rečem, da se ne. Njihova dlaka seveda potrebuje nego, vendar pa mislim, da tedensko temeljito krtačenje čisto zadostuje, spet odvisno od primerka, do primerka, se mi pa zdi njihova dlaka dokaj enostavna za razčesavanje v primerjavi z drugimi dolgodlakimi psi, največji problem je, da jo je res veliko, ker je dvojna in je tudi pes velik, tudi za čistenje v stanovanju ni zakomplicirana, vzameš sesalec in jo enostavno posesaš, mislim, da je pri kratkodlakih večji problem saj se vsaka dlakca posebaj zapiči vsepovsod, res pa je, da je potrebno vsakodnevno sesanje, če hočeš, da je kolikor toliko čisto, tudi  za prah je potrebno dnevno odstranjevanje.

Evo spet sem se razpisala naveliko, bom pazila, da bom bolj zmerna, res pa je, da sem dve strani zamudila.

lp, Marjana

leonora

• *
« Odgovori #2827 : 20 Marec 2007, 09:08:57 »
Marjana,ti kar piši  ::) .Imaš kakšne novice,kako se ima mala lepotička?Pa kakšne slikice od vaše kepice bi bili tudi veseli  :-* .Ja,naša Biba tudi ne lovi,razen naše muce,pa še to zato,ker bi se Biba igrala,muc pa ne.Ovce tudi samo opazuje,je pa zadnjič malo poskušala Soni,ki je prišla na obisk,da je ona tukaj gospodar.Je malo zarenčala vanjo,tako da smo bili vsi malo presenečeni.No, mi smo zdaj malo odrezani od sveta,smo zvečer z možem in Bibo pešačili eno uro,da smo lahko nahranili ovce.Biba je uživala,jaz pa priznam,da malo manj.Joj,škoda da nimam pri roki aparata,bi Katarini pokazali,kako izgleda kombinacija Biba in punčka ki je čokoladni bonbon.Zoja ima rokice čisto od čokolada,okrog ust tudi,Biba pa veselo čisti  :o .Na vodi bomo pa prihranili  ::)
Zdaj pa-SONA vse najboljše za prvi rojstni dan!  :-*  :-*

SABINA

• *
  • Živi in ne misli na jutri!
« Odgovori #2828 : 20 Marec 2007, 09:35:58 »
Sona!

Leto je naokrog, ko prišla si ti na svet, mami Gaji in očku Kanu.
Postala si prava lepotica  :), ponos njima in celi naši družini.
Radi te imamo, čeprav vragolije in lumparije  :o, vsakdanje so stvari, na katere navadit
mogli smo se mi. ::)
Gospodarica Sabina tvoja je, ponosna in vesela, da njena neizmerna ljubezen si prav TI. :) :)

Vse naj, naj in en koš  :-* :-*

popoldan pa lepo praznovanje

Irena

BRUNO

• *
  • Naš medvedek
« Odgovori #2829 : 20 Marec 2007, 10:12:56 »
Sona, vse naj naj za tvoj rojstni dan ti želi Bruno!

lacrima negra

• *
« Odgovori #2830 : 20 Marec 2007, 10:23:33 »
Leonora, ima se čudovito, vsi ostali njufiči so jo čudovito sprejeli, mislim, da sem prav prevedla, da ji je ime Lisa, če sem kaj zabrkljala povem, ko mi mož točno prevede email. Slikic še nimam nič novih od nje, no pa Zeusa smo tudi kar pozabili poslikat, bom spet vzela malo aparat v roko, vendar opozarjam, da ne zgleda več kot majhna kepica, je že kar velik, mislim, da mora imeti že krepko čez 30 kg.

Vse, vse najboljše Sona, od mene in od cele njufi familije.

lp, Marjana

lacrima negra

• *
« Odgovori #2831 : 20 Marec 2007, 11:03:45 »
Evo našla eno novo sliko od Zeusa.

BRUNO

• *
  • Naš medvedek
« Odgovori #2832 : 20 Marec 2007, 11:22:49 »
Ou, kakšen medved Marjana! Mojemu sinu te slike ziher ne bom pokazala, ker bom potem spet imela probleme doma - je čisto zaljubljen v Zeusa!

Ha, ha....glede tistega plenskega nagona se pa samo smejim, kje ste ga našli...moj njufo ga ziher nima....okrog njega je včasih cela garda ptičev, on pa leži in jih gleda. Mačke tud....čeprav bi z veseljem po mojem kakšno povohal....jih sicer gleda, naredi pa nič.... kje je tle zdaj kakšen nagon....Meni se tile njufki zdijo bolj ljudje kot psi....male gorile, bi rekla. :D

lacrima negra

• *
« Odgovori #2833 : 20 Marec 2007, 12:18:25 »
Gabi še nekaj slikic za sinčka sem našla, sploh nisem vedela, da jih imamo, mogoče mu pa le ne bo več toliko všeč, ker ni več toliko medvedkast.

lp, Marjana

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
    • Jaz sem najbolj pasji del mojega psa!
« Odgovori #2834 : 20 Marec 2007, 12:27:03 »
Lacrima :o... se mimo naše bajte skoraj sprehajate pa nič ne poveš, da bi jaz tudi medvedka čohala. 8)

Lp nina

BRUNO

• *
  • Naš medvedek
« Odgovori #2835 : 20 Marec 2007, 12:31:14 »
Ninci, bolje da ne pove, greš čohat enkrat, potem pa tedne ne spiš, ker kar misliš, da moraš še tega medveda imet....tud če imaš enega že doma! Super slikice, pa ful lepa lokacija. Naslednjič, ko pridemo mimo, nas boste pa peljali sem!!! A to je Preddvor? Nisem še nikoli bila, pa mal butasto sprašujem, sorry.
Joj, zdaj sem spet čist nora....tale Zeus je pa res cukerček! Madonca, kakšen je že....a res to še nosite po stopnicah?! Ha, ha....dolgo že ne boste. Z Brunotom sva pri štirih mesecih zaključila - je bil čisto pretežek.

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
« Odgovori #2836 : 20 Marec 2007, 12:33:53 »
Bruno Preddvor ja... nekaj naših fotk je tule: http://ninci.moj-album.com/album/5738683/?os=5739056 (sicer niso njufkaste ampak okolica je pa ravno za njufke primerna... voda in narava 8))

Lp nina

lacrima negra

• *
« Odgovori #2837 : 20 Marec 2007, 12:37:02 »
Res, sicer nisem bila jaz z njimi, je bila samo hčerka in njen fant, bomo pa definitivno še šli tja, ker je čudovit kraj za socializirat mladičke, je dosti sprehajalcev in kužkov. No, ko se bomo spet odpravili tja, ti povem.

Še nekaj fotk sem našla, so mi še bolj všeč, naj povem, da so fotke izpred dveh tednov, tako, da je mali nekoliko zrasel in je spet drugačen, vsaj jaz mislim tako, sicer ne morem tega trditi, ker ga vsak dan vidim in šele po slikicah to ugotovim kako raste.

lp, Marjana

Kast

• *
« Odgovori #2838 : 20 Marec 2007, 12:39:51 »

Je pa nagon plena prisoten pri vseh psih, njufič gor al dol, ... če kuža opazuje kokoške kako frfotajo in kokodakajo, pa tega ni navajen in ko se njufko približa ter te kokoške še bolj kokodakajo in frfotajo, skoraj ne verjamem, da ga ne zanimajo ;)

.... No glede plenskega nagona, se ne bi strinjala, da njufi gor ali dol, od mojih ga nima nihče, pa jih imamo pet, v nekem opisu sem prebrala nekako tako, da ima njufi "mehak gobček", kar naj bi pomenilo, da nikoli ne stisne stvari, ki spušča kakršen koli glas, no to smo dejansko tudi sprobali na igračah, takoj ko igrača zapiska popusti prijem, da ne govorim o tem, da se ptiči prosto gibajo po pesjaku in jih nihče niti pogleda ne, da hodimo po vasi mimo kokoši, ki so jim čisto nezanimive, da smo na sprehodih srečevali tudi srne in zajčke, pa jim je bilo malo mar zanje, nevem no, zame njufič nima plenskega nagona, ali pa ga samo moji nimajo. No tudi požrešni niso vsi, Eros npr. ne sprejema nikakršnih pribolškov, od prijateljice njufič prav tako ne, bi rekla, da znajo biti tudi zelo izbirčni, to je čisto odvisno od posameznega primerka, vsekakor pa ne velja, da so njufiči požeruhii, kot naprimer labradorci, pa še pri njih se najdejo izjeme.

lp, Marjana

ojla, ma jaz pa mislim, da je nagon plena vseeno prisoten pri vseh psih, pri enih manj ali pa skoraj ni nič izrazit, pri enih več, odvisno od pasme, vzgoje.....  od tega kje živijo... in izkušenj ki jih imajo...... pa ne me narobe razumet, ampak vseeno skoraj ne verjamem, da če bi tudi pred tvojega ali kateregakoli njufka priletel en pav, da ga ne bi prav nič zanimal (ne mislim, da bi ga na mestu stresal...najbrž se bi hotel le igrat).....

Zeus je pa res en pravi mali lepotec...komaj čakam, da še malo zraste :)  Kdaj ga boste začeli razstavljat, da ga pridemo pogledat, kako rastura v ringu?

Soni pa en par košov poljubčkov  :-* :-* :-*

lacrima negra

• *
« Odgovori #2839 : 20 Marec 2007, 12:48:55 »
Res sem smotana, nevem kaj počnem, ampak še dve sem kao pripela pa jih ni nikjer. Gabi veš, da vas peljemo v Preddvor, pa gremo kolektivno kakih šest njufičev, še Dunjo povabimo, a si predstavljaš atrakcijo, to bomo res enkrat izvedli, sicer bi pa že bil počasi čas za dogovore okoli njufi piknika.

Evo, to je to, sedaj jih pa res nimam več, saj bo dovolj, ali ne.

Kast jaz sem sigurna, da ga ne bi nihče od naših, ker se jim golobi sprehajajo po pesjaku, ježi ležijo z njimi vred, res nimajo tudi malo plenskega nagona, res ne, pav bi jim bil verjetno zanimiv, ampak kot žival, ne pa kot hrana.

Zeusa bomo povsej verjetnosti prvič predstavili na Evropski razstavi v Zagrebu, bi ga z veseljem peljali še na kako CAC in CACIB razstavo, pa je le malo predrago, čeprav je razred mladičev cenejši, pa se le nabere.

lp, Marjana

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
« Odgovori #2840 : 20 Marec 2007, 12:49:37 »
No, Vona ima plenski in lovski nagon... sicer definitivno ne tako mocnega kot avstralec... ampak kadar je pri volji, se zelo lepo vlece za vrv z vozli, pa tudi za srnami in ptici je ze bezala, vcasih pa hoce malo zabluzit za kaksno sledjo in je treba bit kar vztrajen, da jo priklices nazaj.

Evo, imam tudi slikovni dokaz, kdo zmaga pri vlecenju :D

Kast

• *
« Odgovori #2841 : 20 Marec 2007, 13:04:10 »
Lilith, končno da vidimo tvojo Sono ;) , kako je z njeno belo dlako po trebuhu?

Marjana, sem tudi jaz prepričana, da tvojim njufkom ptič ne bi bil zanimiv kot hrana, kot tudi moji Soči ne, vsaj zaenkrat ;)

Kast

• *
« Odgovori #2842 : 20 Marec 2007, 13:10:50 »

Zeusa bomo povsej verjetnosti prvič predstavili na Evropski razstavi v Zagrebu, bi ga z veseljem peljali še na kako CAC in CACIB razstavo, pa je le malo predrago, čeprav je razred mladičev cenejši, pa se le nabere.

lp, Marjana

Prvič na Evropski razstavi, bravo, tako se štarta, za prav ali nič, he he...se hecam. Upam, da mi bo uspelo priti navijat in ga prečohat ;)   btw....bo tudi elfov Ben prisoten, tako da ga boš lahko prečohala;)

lacrima negra

• *
« Odgovori #2843 : 20 Marec 2007, 13:15:29 »
Lilit, tole z vlečenjem, pa mislim, da nima nikakršne veze z nagonom, ki ga omenjamo, vlečenje pa ima njufič definitivno v genih, saj je vendar pomagal vleči ribičem mreže z ribami, vleče lahko celo čolne z kar nekaj ljudmi na krovu, sem to že sama videla na lastne oči, da premaga avstralca v vlečenju vrvi je čisto normalno, saj je precej močnejši od njega, ampak jaz še vedno vztrajam na "mehkem gobčku", za srnami in pticami bezlat pa je definitivno drugače, kot to pleniti, že zgodovina njufiča nam govori, da so bile njegove naloge daleč od plenilca.

O super Bena bi pa res rada videla, pa še njegov lastnik je nadvse simpatičen človek, se je res prijetno z njim pogovarjat.
l
p, Marjana

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
« Odgovori #2844 : 20 Marec 2007, 13:18:47 »
O pa ima z nagonom pa še kako ;) Saj plenski nagon pri mladičih tudi ne stestiraš tako da mu daš živo kokoš pred njega in rečeš ajde zdaj pa da vidmo ali boš dal kaj od sebe ali ne. Nagon se stestira na igrači. Probaj malo s takim cofom lavfati pred Zeusom pa boš videla ali se bo odzval in tekel za igračo in jo ko jo bo usvojil hotel "ubit", bo z njo stresal ali celo renčal nanjo... pa boš videla koliko ima njufi plenskega nagona ;)

Lp nina

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
« Odgovori #2845 : 20 Marec 2007, 13:21:53 »
Kast, to je Vona, Sona je od Sabine ;) bela pa ni cisto nic vec, zanimivo. Razen po glavi postaja, ampak to pa je od starosti.

lacrima negra, ravno to vlecenje je plenski nagon... spaga je namrec plen... mehek gobec pa ima, ja. Samo to ne pomeni, da nima nagona... pa za kokosmi je tudi letala, ko je bila mladic ;D

Kast

• *
« Odgovori #2846 : 20 Marec 2007, 13:28:49 »
Danes zjutraj nas je presenetil sneg...vas tudi?

juhuuuu..končno sneeeeeg

koliko kep sem si nabrala po tacah in trebuhu...uf, me bo Barbara mučila s tisto toplo vodo ;)

Lilit oprosti, sem avtomatsko napisala Sona, vem vem, da je tvoja Vona, ampak se mi je to zgodilo, ker ni več o Voni ne duha ne sluha na forumu ;)

lacrima negra

• *
« Odgovori #2847 : 20 Marec 2007, 13:31:41 »
Ok, lahko, da je tudi plenski nagon čeprav bi jaz našim vlečenje vrvi pripisala njihovi zgodovini vlečenja, res je, da za vrvjo bo tekel in jo poskušal ujeti, mogoče je na tej stopnji plenski nagon, res pa ne vem, ali se mu ta nagon, ko prime igračo, ki zacvili naenkrat razgubi, ker jo takoj izpusti oz. jo čisto nalhlo prime v gobček. Mogoče sem pa jaz ta plenski nagon prevč povezala s plenom kot takim, hočem samo povedati, da njufič, vsaj kar sem jih imela jaz do sedaj šanso spoznat, ne bi lovili ptičev ali še celo kakih večjih živali.

lp, Marjana

Kast

• *
« Odgovori #2848 : 20 Marec 2007, 13:47:34 »
Ne dolgo nazaj, ko sem bila s Sočo na sprehodu, se je ena vrana spravila malo hecat našo kosmatinko. Okoli nje je malo letala, da je postala zanjo zanimiva, potem je pristala na travniku in čakala, Soča pa veselo stekla do nje, vrana pa spet u luft, malo naprej in spet pristala, pa Soča spet za njo in to je trajalo kar nekaj časa...seveda je ni ulovila, kaj bi bilo, če bi jo pa ne vem, res ne vem......mogoče bi se le igrala, ali pa bi jo zagrabila in stresla. Malo plenskega nagona pa je bilo v tem, vsaj po moje.

BRUNO

• *
  • Naš medvedek
« Odgovori #2849 : 20 Marec 2007, 14:16:47 »
Uf, tale plenilski nagon je pa vse zbudil, saj je bil že čas; ste ratali skoraj takšni, kot vaši njufiji!!! Slišim od naših sosedov, da naš Bruno že komaj čaka, da zraste solata, ker je tam lepše ležat, kot pa na goli zemlji...

Eden v naši družini ima pa zanimivo teorijo o vleki in njufkih.....povezano je s tem, da smo enkrat pri enih prijateljih malega Brunota zavezali za eno težko klop. In Bruno je hotel na vsak način k psu od teh prijateljev in je tisto težko klop povlekel ene dva metra proti temu psu. Iz tega se razvila teorija, da so ribiči, ki so šli na kakšno pijačko, najbrž zavezali svoje njufke na čoln....in ti so jih potem malo povlekli...he,he...In potem so ratali njufki psi, ki vlečejo....no ja, vmes so verjetno še kakšnega pijanega lastnika rešili iz vode. Zdaj pa imamo, kar imamo.... >:D