newfka noro odkritje
Kako je s sivimi dobro ali slabo pojma nimam, vem pa, da so sivi eni najlepših novofundlandcev na spološno

tako kot mi večina čb in rjavih ni všeč mi je večina sivih prekrasnih! Upam, da jih bo nekoč priznal tudi FCI
Tista njihova siva psička ima pa takoooo lep pogled, zelo zelo všeč pa sta mi tudi oba samčka, še posebej "zeleni"

In ko smo že ravno pri barvah - zdaj v ZDA obstajajo DNA testiranja, ki pokažejo prenašalec katere barve je določen njufek.
Več na:
www.vetdnacenter.com/canine-dna-coat-color.html (tukaj ne testirajo sive)
http://www.healthgene.com/canine/C128_newfoundland.asp
Takšna testiranja so v zadnjem času precej zanimiva. Namreč, Amerika priznava štiri NF barve, Kanada samo črno in črno belo. Ker pa se Ameriške inn Kanadske linije precej mešajo se tudi v Kanadskih linijah pojavlja precej "nezaželjenih" barv ala bež, rjavo bela, brindle, black/brown and tan.....Zdaj pa se večina vzrediteljev trudi da do teh barv nebi prihajalo in skrbno izbirajo paritvene partnerje.
Več o tem ko mi uspe prevest članek

Sem šele nekje na polovici ker nimam kompletno nič časa...komaj čakam šolo da ga bo malo več

Kast - nisem zdajle šla študirat če so se kdaj že tej psici skotili sivi mladiči. Ampak zakaj se bavi s sivimi - mogoče ker ni vedela da je njena psica prenašalka sivega gena, za samca mislim da je že znano da daje tudi sive potomce.
šnufi sivi niso nič kaj manj zdravi (po tem kar sem že zasledila), edini problem je, da FCI sive barve ne priznava (tako kot recimo pri nemških dogah - sivčki se nenehno pojavljajo, velikokrat so izredno lepi psi, priznani pa niso - imajo rodovnik niso pa za razstave in vzrejo) Plave okice imajo večinoma vsi papiji ali pa modre ratajo zaradi fotoaparata oz. svetlobe. Večinoma odraslim oči potemnijo.
Cene se pa v Avstriji gibljejo okrog 1500EUR +-

Sivi mladički so se skotili tudi v psarni Fairweather's pa so tudi "resni"