Meni so sivi tudi noro všeč. Žal v živo nisem videla še nobenega. Načeloma nimam nič proti temu, da se priznajo, vendar se malce bojim posledic... Več barv kot imaš vključenih v vzrejo, večjo pozornost moraš namenjati paritvenim kombinacijam.
Naj razložim na praktičnem primeru, kaj imam v mislih
Recimo, da imaš črnega psa, ki prenaša dilution gen (dilut gen je gen odgovoren za sivo barvo) in prenaša gen za landseer barvo. Pa za vsaj eno od teh dveh ti ne veš. In imaš sivega psa, ki je od enega od staršev potegnil gen za črno belo barvo, pa ti spet ne veš oziroma nisi čisto ziher. In če ta dva spariš imaš že en lep kupček možnosti za sivobelega psa, v primeru, da mladič potegne od obeh staršev dilution gen (ok, od enega sigurno, heh) in da od obeh potegne gen za črno-belo barvo. Težko verjamem, da se bo kakšen vzreidtlej zaradi majčkenega suma, da dobi ven kakšnega sivo-belega psa odpovedal sicer prekrasni paritveni kombinaciji, ki utegne na svet poslati šampione.

Čeprav je po eni strani tudi nesmiselno ne vključevati sivcev v vzrejo, ker bi načeloma takemu psu lahko popolnoma mirno dali pogojno vzrejno dovoljenje, pogoj pa bi bil seveda partner, za katerega zagotovo vemo, da ni prenašalec dilution gena. Iz take kombinacije bi se skotili sami pravilno obarvani mladički, popolnoma zdravi, tipični in nasploh primerni tako za razstave, kot za vzrejo (po genetskem zapisu bi bili enaki staršem sivega psa).
Kast - nisem zdajle šla študirat če so se kdaj že tej psici skotili sivi mladiči. Ampak zakaj se bavi s sivimi - mogoče ker ni vedela da je njena psica prenašalka sivega gena, za samca mislim da je že znano da daje tudi sive potomce.
Samica je že dala sive mladiče, za samca pa nimam pojma...
Če se je vedelo za oba, potem gre verjetno ravno za to, o čemer govorim zgoraj... Oba psa sta prekrasna in zakaj neki bi se ognili takšni čudoviti paritveni kombinaciji, zgolj zaradi suma, da se utegne skotiti kakšen sivček. Konec koncev...lahko ga prodaš v ZDA ali pa gre za kavč psa.
Kar se zdravja tiče, jaz sem do zdaj nekajkrat zasledila le, da naj bi imeli sivci drugačen tip dlake, dostikrat naj bi bila nekoliko redkejaša in da naj bi se pojavljala mesta z zeloo redko dlako (največkrat ušesa - t.i. "leather ears").
Pa kar se barv tiče, bi bilo fajn v standard vpisat tudi kakšne pogoje glede parjenja teh barv med sabo. Recimo, velja nenapisano pravilo, da naj se rjavih in črnobelih raje ne bi parilo med sabo, ker potem dobiš ven pse, ki prenašajo oboje in lahko v naslednjih kombinacijah sproducirajo belo rjave pse. Pa tudi ena mala katastrofica je, če dobiš iz kombinacije črnega in beločrnega psa rjavega mladička, ki spet prenaša oboje (podobno sranje kot pri nemških dogah – rumen iz kombinacije črn in harlekin). Ampak vsi tega nenapisanega pravila ne poznajo oziroma si niso še čisto na jasnem z osnovami genetike barv. Eni pa ga, pa vseeno parijo take pse veselo naprej in se igrajo barvne igrice. Saj razumem, da se velikokrat zgodi kaj nenamerno, ker pač ne poznaš vsega, kar tvoj pes prenaša, oziroma nisi prepričan, ampak za take očitne zadeve, kot je parjenje rjavega in beločrnega in parjenje rjavega psa iz kombinacije črn in landseer pa kakšna določba ne bi bla odveč. Ali pa vsaj opozorilo na vzrejnem pregledu. Sicer je pa to samo moje mnenje...

Neyka, kako pa je pravzaprav pri ND? A rumen iz take kombinacije (črn, harlekin) lahko dobi vzrejno ali ne? Vem, da se je v temi o ND že nekaj govorilo o tem, samo se mi res ne da brskat za nazaj...

Lp