Avtor Tema: Novofundlandec [Newfoundland]  (Prebrano 1869157 krat)

newfka

• Newfs! I love them!!!
  • *
  • Spol: Ženski
  • Newfing through life!
    • krace
Re: Novofundlandec [Newfoundland]
« Odgovori #3600 : 16 Avgust 2007, 15:53:22 »
Meni so sivi tudi noro všeč. Žal v živo nisem videla še nobenega. Načeloma nimam nič proti temu, da se priznajo, vendar se malce bojim posledic... Več barv kot imaš vključenih v vzrejo, večjo pozornost moraš namenjati paritvenim kombinacijam.
Naj razložim na praktičnem primeru, kaj imam v mislih
Recimo, da imaš črnega psa, ki prenaša dilution gen (dilut gen je gen odgovoren za sivo barvo) in prenaša gen za landseer barvo. Pa za vsaj eno od teh dveh ti ne veš. In imaš sivega psa, ki je od enega od staršev potegnil gen za črno belo barvo, pa ti spet ne veš oziroma nisi čisto ziher. In če ta dva spariš imaš že en lep kupček možnosti za sivobelega psa, v primeru, da mladič potegne od obeh staršev dilution gen (ok, od enega sigurno, heh) in da od obeh potegne gen za črno-belo barvo. Težko verjamem, da se bo kakšen vzreidtlej zaradi majčkenega suma, da dobi ven kakšnega sivo-belega psa odpovedal sicer prekrasni paritveni kombinaciji, ki utegne na svet poslati šampione.  ::)
Čeprav je po eni strani tudi nesmiselno ne vključevati sivcev v vzrejo, ker bi načeloma takemu psu lahko popolnoma mirno dali pogojno vzrejno dovoljenje, pogoj pa bi bil seveda partner, za katerega zagotovo vemo, da ni prenašalec dilution gena. Iz take kombinacije bi se skotili sami pravilno obarvani mladički, popolnoma zdravi, tipični in nasploh primerni tako za razstave, kot za vzrejo (po genetskem zapisu bi bili enaki staršem sivega psa).

Citiraj
Kast - nisem zdajle šla študirat če so se kdaj že tej psici skotili sivi mladiči. Ampak zakaj se bavi s sivimi - mogoče ker ni vedela da je njena psica prenašalka sivega gena, za samca mislim da je že znano da daje tudi sive potomce.

Samica je že dala sive mladiče, za samca pa nimam pojma...
Če se je vedelo za oba, potem gre verjetno ravno za to, o čemer govorim zgoraj... Oba psa sta prekrasna in zakaj neki bi se ognili takšni čudoviti paritveni kombinaciji, zgolj zaradi suma, da se utegne skotiti kakšen sivček. Konec koncev...lahko ga prodaš v ZDA ali pa gre za kavč psa.

Kar se zdravja tiče, jaz sem do zdaj nekajkrat zasledila le, da naj bi imeli sivci drugačen tip dlake, dostikrat naj bi bila nekoliko redkejaša in da naj bi se pojavljala mesta z zeloo redko dlako (največkrat ušesa - t.i. "leather ears").

Pa kar se barv tiče, bi bilo fajn v standard vpisat tudi kakšne pogoje glede parjenja teh barv med sabo. Recimo, velja nenapisano pravilo, da naj se rjavih in črnobelih raje ne bi parilo med sabo, ker potem dobiš ven pse, ki prenašajo oboje in lahko v naslednjih kombinacijah sproducirajo belo rjave pse. Pa tudi ena mala katastrofica je, če dobiš iz kombinacije črnega in beločrnega psa rjavega mladička, ki spet prenaša oboje (podobno sranje kot pri nemških dogah – rumen iz kombinacije črn in harlekin). Ampak vsi tega nenapisanega pravila ne poznajo oziroma si niso še čisto na jasnem z osnovami genetike barv. Eni pa ga, pa vseeno parijo take pse veselo naprej in se igrajo barvne igrice. Saj razumem, da se velikokrat zgodi kaj nenamerno, ker pač ne poznaš vsega, kar tvoj pes prenaša, oziroma nisi prepričan, ampak za take očitne zadeve, kot je parjenje rjavega in beločrnega in parjenje rjavega psa iz kombinacije črn in landseer pa kakšna določba ne bi bla odveč. Ali pa vsaj opozorilo na vzrejnem pregledu. Sicer je pa to samo moje mnenje...  :-X

Neyka, kako pa je pravzaprav pri ND? A rumen iz take kombinacije (črn, harlekin) lahko dobi vzrejno ali ne? Vem, da se je v temi o ND že nekaj govorilo o tem, samo se mi res ne da brskat za nazaj...  :-[

Lp

šnufi

• *
  • Janko
« Odgovori #3601 : 16 Avgust 2007, 15:59:55 »
Kolikor vem, jih FCI v Evropi ne priznava, tako da niso primerni za razstave, razen če se je kaj spremenilo in ne vem. Tako da mi je čudno kako, da ima resen vzreditelj iz Evrope sive mladiče?!

Na ceno pa po mojem nazadnje pomisliš, če si dovolj resen, pri odločitvi o nakupu! Vsekakor pa so najbrž višje kot pri nas. Naši vzreditelji imajo po kvaliteti tudi boljše pse, cene pa še vedno precej nižje. Meni osebno je pač neumno, če najprej vprašaš za ceno, ker je v življenju psa še toliko drugih stroškov, sploh če kaj zboli, da je lahko ta nakupna cena nič.

Aja, Šnufi, tam blizu tebe imaste v Moravskih toplican enega veterinarja homeopata, ki zelo uspešno zdravi pse in ni drag. Tako, da lahko greš tudi k njemu zaradi Jankotovih težav, vsaj jaz bi šla, ampak je res predaleč. (sem se spomnila na vnetje pokosnice in mogoče bi ti on znal svetovat in pomagat)

lp

Saj jaz ne sprašujem zato, da bi kupila psa. Jaz sem bila samo radovedna, ker imajo tako lepo urejeno stran, pa popolno hišo s popolno okolico, pa me je sam firbec mel koliko stanejo mladiči.

Jankojevo težavo z vnetjem pokostnice smo odlično porihtali z nutragold hrano, ker sploh ni več šepal. se nam je pa zdaj pojavil drug problem: driska. Baje, da je zaradi briketov. Zdaj smo prešli na dietne hill's. Pa me veterinarji pri nas prepričujejo, da to ne more bit znak klopnih bolezni, pa nisem sigurna da ne. Lahko je alergija? ZAradi čega je še lahko?

Kast, lahko pri nas prespita, Janko bo vesel, da bo imel prijateljico :).

Lp

newfka

• Newfs! I love them!!!
  • *
  • Newfing through life!
    • krace
« Odgovori #3602 : 16 Avgust 2007, 16:08:21 »
Ja za psa se je tud vedelo... ::)
http://www.newfoundlanddog-database.net/det.php?num=0000055376

Lp

Kast

• *
« Odgovori #3603 : 16 Avgust 2007, 16:30:04 »
Saj jaz ne sprašujem zato, da bi kupila psa. Jaz sem bila samo radovedna, ker imajo tako lepo urejeno stran, pa popolno hišo s popolno okolico, pa me je sam firbec mel koliko stanejo mladiči.

Jankojevo težavo z vnetjem pokostnice smo odlično porihtali z nutragold hrano, ker sploh ni več šepal. se nam je pa zdaj pojavil drug problem: driska. Baje, da je zaradi briketov. Zdaj smo prešli na dietne hill's. Pa me veterinarji pri nas prepričujejo, da to ne more bit znak klopnih bolezni, pa nisem sigurna da ne. Lahko je alergija? ZAradi čega je še lahko?

Kast, lahko pri nas prespita, Janko bo vesel, da bo imel prijateljico :).

Lp

Kakšni pa so ti Hills briketi? Kadar je šla Soča na dieto smo imele na izbiro le Roylal canine ali Eukanubo na bazi ribe. Ali je Hills tudi samo riba? Ali se je po jemanju Hilsa driska umirila?

Driska je lahko vsekakor znak alergije na hrano ali pa da ne prenaša dobro te hrane. Kolikor se spomnim, je Marjana pisala o tem, da v začetku jemanja hrane Nutro Gold holistic se lahko pojavi driska, ki sčasoma mine, ko se organizem prilagodi tej novi sestavi hrane. O tem pa bi ti znal kdo drug več povedati, vprašaj Fanturja, ki tudi hrani s tem..on po mojem bi ti znal povedat, zakaj prihaja do tega. Mogoče je to le prilagajenje na holistično hrano  ???

Če bom šla do dr. Nobergoja ti sporočim, da se dobimo. Ampak je malo predaleč in bi si morala sposodit avto s klimo (mi smo bolj za luno, pa se kuhamo v avtu....nimamo pa vnetih učk ;) ali pa počakat na hladnejše vreme.

Aja še glede tiste lepe hiške z vrtom...moje mnenje...s psmi si tega niso sezidali... večina vzrediteljev ima še kakšno drugo dejavnost zraven, da sploh lahko ima psarno ;) ... njihova internetna stran pa je tudi meni všeč, sploh ker delajo tako dobre fotke.

Nelly

• Mali Pesjanar
  • **
« Odgovori #3604 : 16 Avgust 2007, 16:39:01 »
Snufi, z to vzrediteljico smo bile lep cas v kontaktu. Takrat je bila situacija taksna, da smo atumcka imeli ze doma, ce ne bi se cez par mesecev odpravili proti avstriji. Evo, zdaj lahko tudi razkrijem skrivnost, zakaj me tako vlece 2. septembra cez mejo.. nekdo mi je obljubil cohanje :P Na obisk se pa tako  odpravljam ze 2 leti. :-\

Cena mladicev iz njene vzreje je od 1500€ dalje... odvisno od samega mladica. Je pa zenska res 1a in se ji vidi da je z duso pri svoji pasmi. Prvi pogoj za novega lastnika ljubezen...sele kasneje vse ostalo  :-* :-*

Sivcki so pa kljub vsemu luskani ceprav jih standard pri nas ne priznava... ze dolgo casa cakam, da bi  enega videla v zivo.. ocitno je res napocil trenutek, da stopim po gazu. Gre kdo z mano?  :P

Kast

• *
« Odgovori #3605 : 16 Avgust 2007, 16:41:01 »
Gre kdo z mano?  :P

Ja, kdaj!!!!

newfka

• Newfs! I love them!!!
  • *
  • Newfing through life!
    • krace
« Odgovori #3606 : 16 Avgust 2007, 16:45:40 »
Nellyyyy, še vprašaš?! Kaj nas ne poznaš al kaj? Ti kar avtobus zrihtaj!  :o

Lp

šnufi

• *
  • Janko
« Odgovori #3607 : 16 Avgust 2007, 18:36:07 »
Kakšni pa so ti Hills briketi? Kadar je šla Soča na dieto smo imele na izbiro le Roylal canine ali Eukanubo na bazi ribe. Ali je Hills tudi samo riba? Ali se je po jemanju Hilsa driska umirila?

Driska je lahko vsekakor znak alergije na hrano ali pa da ne prenaša dobro te hrane. Kolikor se spomnim, je Marjana pisala o tem, da v začetku jemanja hrane Nutro Gold holistic se lahko pojavi driska, ki sčasoma mine, ko se organizem prilagodi tej novi sestavi hrane. O tem pa bi ti znal kdo drug več povedati, vprašaj Fanturja, ki tudi hrani s tem..on po mojem bi ti znal povedat, zakaj prihaja do tega. Mogoče je to le prilagajenje na holistično hrano  ???

Če bom šla do dr. Nobergoja ti sporočim, da se dobimo. Ampak je malo predaleč in bi si morala sposodit avto s klimo (mi smo bolj za luno, pa se kuhamo v avtu....nimamo pa vnetih učk ;) ali pa počakat na hladnejše vreme.

Aja še glede tiste lepe hiške z vrtom...moje mnenje...s psmi si tega niso sezidali... večina vzrediteljev ima še kakšno drugo dejavnost zraven, da sploh lahko ima psarno ;) ... njihova internetna stran pa je tudi meni všeč, sploh ker delajo tako dobre fotke.

Hills ma vse možne diete: za občutljivo kožo, za ledvice, za prebavne motnje, mislim, da jih je vsaj 25 vrst. Ja stanje se je malenkost popravilo, vendar ne glih, možno da tudi zato, ker jih ne poje toliko kot bi bilo treba. Očitno imajo hujši okus kot Nutragold. Pri Nutragold v začetku nisva imela nobenih težav, sem jih počasi dajala zraven starih, tako da ni bilo problema, pa še rad jih je jedel, tako da res dvomim, da je to od briketov. Se mi pa zdi, da so ti Nutragold zelo, zelo dobri za izbirčne Metke pa za tiste, ki imajo težave s sklepi. No, vsaj takšna je najina izkušnja.

Saj ne mislim, da so si vse to, kar imajo vzreditelji spravili s psi, ampak se mi je zdelo tak na prvi vtis, da morajo imeti tudi kvalitetne pse. No ne vem, nisem se poglabljala, govorim samo o prvem vtisu.

Lp

Neyka

• Novofundlanci so zakon!!
  • Pesjanar
  • Neon say: BU
    • Neonova spletna stran
« Odgovori #3608 : 16 Avgust 2007, 21:47:07 »
SE je meni ena od boljših psarn kar sem jih kdaj videla.

Kar se tiče pa paritvenih kombinacij je pa v Ameriki že zdaj štala - nekaj sem pisala že zgoraj - pojavilo pa se je vse ker so parili recimo črn/rjav, potomca, ki je bil črn s č/b in tako so začeli na svet prihajati nepravilno obarvani mladiči.

Tu bi bilo pač potrebno dodati pravilo...Recimo za večino vzrediteljev črnih psov so rjavi že zdaj precej nezanimivi - ker so tipsko precej drugačni in je redko res redko kateri približno primerljiv s kakšnim dobrim črnim psom.
Precej malo je tudi po mojih raziskovanjih paritev rjav/črn (v Evropi - se pa pojavljajo)
Torej če se že sivi priznajo naredimo najmanjše sranje če dovolimo paritveno kombinacijo rjav/rjav, črn/črn, črn/siv, črn/č-b, č-b/č-b, siv/siv. Verjetno bi se po nekaj generacijah zaradi mešanja črn/č-b in potomcev teh psov pojavili sivo beli, ki bi bili nekakšen takšen dodatek kot so sivčki psi ND - pojavljajo se kot neka stalnica, so že kar obvezni.
Ampak to je dejstvo - več je barv, več je možnosti za nezaželjene barve. Prav zaradi takšnega mešanja je večina Am. psov "pisanih" (če gledamo DNK) in ker se vzreditelji trudijo to zatreti so zdaj aktualna ta testiranja.

newfka še odg za ND - do tega odgovora nismo nikoli prišli ker je pač tekel prepir. Kolikor vem, je rumeni samček še najmanj problematičen glede nadaljne vzreje (izmed bratov in sester) ampak uradno prav on ni upravičen do VD

+1

Neyka

• Pesjanar
    • Neonova spletna stran
« Odgovori #3609 : 16 Avgust 2007, 22:08:45 »
Pardon za dvojen odgovor

Ravno na newf-netu berem, da ima nekdo črnega mladička iz legla sive psice in črno-belega samca. Ker nihče od staršev ni prenašal gena za arvo drugega so vsi mladiči črni - je pa lastnica sama povedala, da če se v naprej ne bo pazilo s čim se te mladiče in njihove potomce pari lahko nastane "sranje" (pardon izrazu) glede barv.
Naslednji primer pa govori o tem, da so se črni psici v kombinaciji s č-b samcem skotili črni, č-b in sivi mladički. Se pravi je bil č-b samec prenašalec dilute gena, črna psica pa celo dilute in č-b.

Toliko o pazljivosti nekaterih vzrediteljev v ZDA  :-\ :'(

Še ena zanimiva tabelca o barvah (siva ni vključena)
http://www.vetdnacenter.com/files/coat-color-predictor.pdf

Black Coat: 4 possible genotypes- EEBB (black with no hidden colors), EeBB (black with hidden yellow), EEBb (black with hidden chocolate), EeBb (black with hidden yellow and chocolate)

Yellow Coat: 3 possible genotypes- eeBB (yellow with hidden black), eeBb (yellow with hidden black and chocolate), eebb (yellow with hidden chocolate)

Chocolate Coat: 2 possible genotypes- EEbb (chocolate with no hidden colors), Eebb (chocolate with hidden yellow)

Kopirano iz že prej omenjene strani http://www.vetdnacenter.com/canine-dna-coat-color.html

nutella

• *
  • Fedra, Lili in Misti
« Odgovori #3610 : 18 Avgust 2007, 22:32:31 »
V zavetišču Turk v Novem mestu je novofundlandec pod številko 154-07. Je odrasel samec, najden v vasi Gabrje, Novo mesto.

Kontakt:
ZAVETIŠČE ZA ŽIVALI TURK
Zajčji vrh pri Stopičah 4, 8000 Novo mesto,
tel: 07 308 9430, 041 60 9240, 070 6092 40
spletna stran: http://www.novomesto.si/si/gospodarstvo/sluzbe/zavetisce/

katka

• Gost
« Odgovori #3611 : 20 Avgust 2007, 07:34:23 »
evo me, i'm back but not in black!  :P
Nutella, a se ni govorilo o samički, da se je izgubila? Očitno sta se kar dva  :'(
Glede teh barv mene zlo zanima, Bart recimo je imel oba starša črna, ampak je bila babica belo-črna, se pravi prenašalka tega gena. Bart je kar dost pravilno obarvan, edino, kar je, je to, da ima(za moje pojme) za razstave preveč pikčaste noge. Veliko pikic se je pojavilo tudi z dobo odraščanja, tako, da nihče ne more povedat, koliko pikčeste noge bo imel č/b njuf, ko bo odrastel.
Nely, kako pa to, da si kljub temu, da si že imela Janka doba, vseeno navezovala kontakt z vzrediteljico iz Avstrije?

Madžarska je pa res zlo lepa država, edino, kar je, je to, da je njihov najviši hrib kupgnoja  :P  :D

P.S.:A kdo mogoče kej ve, kdo bo sodil njufkom 26 v Trbovljah? Neyka in Katja123 , a mogoče prideta?

Lp!

Ovcka

• *
  • ..: Cosmo :..
    • Zlati prinasalec Cosmo
« Odgovori #3612 : 20 Avgust 2007, 08:25:51 »
katka njufkom bo v Trbovljah sodil Francisco Salvador Janeiro iz Portugalske (prepisano iz prijavnice)  ;)

Lp..

Kast

• *
« Odgovori #3613 : 20 Avgust 2007, 08:40:51 »

Nely, kako pa to, da si kljub temu, da si že imela Janka doba, vseeno navezovala kontakt z vzrediteljico iz Avstrije?

Nelly ima Atuma ....

katka

• Gost
« Odgovori #3614 : 20 Avgust 2007, 08:49:01 »
UPSS...jest sem tut ena fajn buča ja...Nelly sorry, da sem ti pripisala druzga njufa  :-[  :-[
Ovca, hvala za informacijo  ;)
Hm, jaz pa ugotavljam, da je Bartova šola začela delat sadove. Zadnje cajte je zlo priden, tut do drugih psov, če so bili spuščeni, jih samo povoha, malo poigra in gre naprej, včasih ga pa nisem mogla odvlečt stran od igre.  ::) Hja, če pes uboga je res zakon  :)

lp!

katka

• Gost
« Odgovori #3615 : 20 Avgust 2007, 08:53:00 »
O joj  >:(  >:(  >:( Ne bi rekla, da ostalo le pri zamenjevanju psov, ampak da napišem narobe nick drugega formuraša je pa že kritično stanje, očitno mi tudi jutranju sprehod ni pomagal odpreti zalimanih oči.

ovcka se opravičujem, za narobe napisa nick, upam, da se ne bo več zgodilo  ::)

Lp!  :-[

šnufi

• *
  • Janko
« Odgovori #3616 : 20 Avgust 2007, 09:35:07 »
Vem, da je še daleč, ampak bo prišel kdo na razstavo v Lendavo?

A ne, Katka, da je fajn, če pes uboga, meni se tudi zdi. ZAto pa tako poudarjam, da je treba iti v šolo.

Meni se ta njufi po sliki tak zdi podoben, našemu leglu, ve mogoče kdo, čigav je bil?

Lp

Kast

• *
« Odgovori #3617 : 20 Avgust 2007, 10:06:36 »

Meni se ta njufi po sliki tak zdi podoben, našemu leglu, ve mogoče kdo, čigav je bil?

Lp

Po mojem, iz vašega legla ni, ker bi tako zlahka našli lastnika (vtetovirana številka) ...... bil pa je najden, predvidevam tudi, da je brez rodovnika, če nima tetovaže (čeprav lahko le ta z leti zbledi). ??? Upam, da kmalu najde nadomestni dom.

Neyka

• Pesjanar
    • Neonova spletna stran
« Odgovori #3618 : 20 Avgust 2007, 11:37:53 »
katka psička se je izgubila v Trbovljah oz. tam nekje  ;) Tale bučman pa v Novem mestu oz. je bil tam najden  :)

In ja, pridem v Trbovlje, mi je uspelo dobit frej  ;D ;D ;D

Kolikor vem, je Nelly Emanuele kontaktirala že prej pa ni imela legla  :)

tetovirna številka res zbledi, zbriše se pa ne. Neonova je še vedno zelo dobro vidna kljub temu, da ima čisto zaraščena ušesa  ::) Če bi mu uho pobrila, bi verjetno številko še lahko prebrala.

nutella kolikšna pa je ocena starosti zanj?

Neyka

• Pesjanar
    • Neonova spletna stran
« Odgovori #3619 : 21 Avgust 2007, 11:23:58 »
V Trbovlje je prijavljenih 10 njufov, 1 rjav, 2 b/č in 7 črnih, so pa očitno zamenjali sodnika - od Portugalca k Lidiji Okleščen

Nelly

• Mali Pesjanar
  • **
« Odgovori #3620 : 22 Avgust 2007, 03:39:59 »
Katka..sprasujes zakaj? V stiku smo bile ze prej ampak takrat ni bilo nobenega legla.. potem je pa situacija tako nanesla da je Atumcek prijadral v nas dom - dolga zgodba. Veliko vlogo je takrat odigrala tudi familija. Smo pa ostale z gospo v kontaktih, kar se mi ne zdi nic narobe, ce kontaktiras z kaksnim vzrediteljem, ceprav trenutno nisi potencijalni kupec. Brez panike, Atumcek ne gre nikamor... lahko se mu edino se kaksen pridruzi :P

Neyka... 10? Od kdaj pa zdaj to? Ma ne stekam vec.. kakor koli, atumcka ni tle vmes. Tiste komplikacije odmisli ;) Konec koncev bom lahko srecna, ce bom sposobna sama iti pogledat..glede na to da se doma kuham na 40 vrocine :-\  Ma vsaj rjavega bi enkrat rada videla v zivo..pridem.. pa magar po vseh stirih :P

Bruno..ce kaj spremljas forum se javi.. posiljam maile, ki se mi vracajo kot "ni mogoce dostaviti", preko zs pa tudi ne vem ce dobis... jaz ze zgubljam potrpljenje >:(

Lp, Lili

Neyka

• Pesjanar
    • Neonova spletna stran
« Odgovori #3621 : 22 Avgust 2007, 13:09:32 »
Se pravi Atum ni prijavljen  :'( ;) Senčka bo vseeno? Ti se pa kar pozdravi, imaš še dovolj časa  ;D Imaš da prideš - mogoče rata dobit prevoz za specialko ampak rabim pomoč, NUJNO ;D

Rjavi in b/č so verjetno od gospe Evi Grosshauser iz Nemčije. Sklepam glede na to da jih pri nas ni prav veliko pa vem, da ponavadi ona tudi pri nas razstavlja  :)

katka

• Gost
« Odgovori #3622 : 22 Avgust 2007, 14:04:37 »
Hm, Neyka, kako pa to, da so zamenjali sodnika? V kolikor sem jaz slišala, so naši sodniki malo levi  :-\ ?? Se je vam že kdaj zgodila krivica na razstavah??-> malo me firbec matra  8)

Nelly, res moraš pridit, ker bi te rada spoznala, prav tako tebe Neyka in seveda vse ostale  ;D !
Bart je SPET fasal glivice, očitno sem nekaj dni premalo dajala zdravila in se je pozdravlo le na videz, v notranjosti pa ni bilo vse OK, no, pa bomo še enkrat od začetka  :-\  ::) .

lp!

Kast

• *
« Odgovori #3623 : 22 Avgust 2007, 14:11:15 »
Bart je SPET fasal glivice, očitno sem nekaj dni premalo dajala zdravila in se je pozdravlo le na videz, v notranjosti pa ni bilo vse OK, no, pa bomo še enkrat od začetka  :-\  ::) .

Če si mu dajala manj kot tri tedne ni čudno. Poleg tega moraš prav dajat. Novofundlandec ima dolg sluhovod in če mu ne daš s brizgo zdravilo globlje v uho, ne bo prišlo do konca in se seveda ne bo pozdravilo. Poleg tega moraš še nekaj časa npr. minuto po vnosu zdravila masirat sluhovod v smeri proti bobniču, da se zdravilo res razleze prav.

Ne vem kakšna navodila si rejela od veterinarja in kam hodiš, ampak bi ti moral pokazat...vprašanje pa je, če sploh on ve kako prav dat. Mene so dve leti imeli za norca, dokler mi niso drugje lepo pokazali kako enostavno in prav se naredi.

Ne zameri, ampak bi ti le rada pomagala, ker vem kaka nadloga so lahko ponavlajjoča se vnetja ušes.

šnufi

• *
  • Janko
« Odgovori #3624 : 22 Avgust 2007, 14:18:14 »
Dolenjski izgubljenec ni iz našega legla, ker baje nobenega niso oddali na Dolenjsko. Ampak res se mi zdi podoben.

Mi smo zdaj v pričakovanju, zaradi te nepojasnjene driske so poslali kri v Lj in zdaj čakamo rezultate za erlihijo, boreliozo in babeziozo. Upam, da bodo vsi trije negativni.

Smo pa tudi na dietni hrani: od eukanube ribo&krompir, ki jo naš izbričneš, papa prav z veseljem. Ker baje je lahko tudi alergija. No, moje mnenje je, da boljše da je alergija kot klopne bolezni.

V Trbovlje nas ne bo. Zanima pa me, če kaj razmišljate že o septembru in o Lendavi?

Lp

katka

• Gost
« Odgovori #3625 : 22 Avgust 2007, 14:51:22 »
Šnufi, meni so pokazali, kako se daje zdarvilo v uho, amapk ne z brizgo, temveč kar iz stekleničke (otonazol). Fora je tudi v tem, da se vrat stekleničke ne sme dotakniti okuženega ušesa, saj se tako glive kvasovke prenesejo na zdravilo in je zdravilo tako imenovano okuženo. Vseeno hvala, in cenim to, da mi da tudi kdo druk nasvet, ne le veterinar.  :)

Jaz ne razmišljam o Lendavi, ker je to kar malo daleč  :)

lp!

Kast

• *
« Odgovori #3626 : 22 Avgust 2007, 15:12:30 »
Aja   šnufi sem se spomnila kaj je pomagalo Benu od elfa, ko je imel ravnotako probleme s prebavo - drisko. BARF hrana in je driska prenehala čez noč.

Šnufi, meni so pokazali, kako se daje zdarvilo v uho, amapk ne z brizgo, temveč kar iz stekleničke (otonazol). Fora je tudi v tem, da se vrat stekleničke ne sme dotakniti okuženega ušesa, saj se tako glive kvasovke prenesejo na zdravilo in je zdravilo tako imenovano okuženo. Vseeno hvala, in cenim to, da mi da tudi kdo druk nasvet, ne le veterinar.  :)

Jaz ne razmišljam o Lendavi, ker je to kar malo daleč  :)

lp!

katka, je že čas, da se spoznamo, da ne boš mešala imena ;9
ravno to je narobe, ker vajin veterinar očitno ne ve, kakšne sluhovode ima novofundlandec  >:( . Poleg tega kako pa doziraš zdravilo ??? Mislim halooo, ta veterinar mora it malo na izobraževanje.

Otonazol vzameš iz flaškice (se da tisto na vrhu odstranit, da ima širšo odprtino) s brizgo od 1 ml oz. 40 enot. Imajo jih pri veterinarju (meni so jih dali zraven zdravila), najbrž pa lahko kupiš tudi v lekarni. Zdaj jaz točno ne vem koliko dat Bartu, ker ne vem koliko je težak, za primerjavo naj ti bo, da je bila doza za Sočo, ki je težka 52 kg, 20 enot oz. 0,5 ml. Se pravi dvakrat na dan (na 12 ur) v vsako uho po 0,5 ml Otonazola. Je pa potrebno dajat najmanj 3 tedne oz. 21 dni.
Te brizge so za enkratno uporabo in se hitro posušijo, zato sem jih vsakič po uporabi fajn oprala in dala narazen, da sem lahko uporabila večkrat.

Če želiš Bartu pozdravit ušesa, naredi, kot sem ti svetovala, ker drugače bo trpel še naprej. Imam iste izkušnje kot ti, ker sem ravno na tak način zdravila Soči ušesa, a zaman, ker nikoli niso bila pozdravljena za prav (navodila prejšnjega veterianrja pa so bila ista kot zdaj vašega).

Če ti še kaj ni jasno, vprašaj.

Target

• *
« Odgovori #3627 : 22 Avgust 2007, 15:33:16 »
Kast, nisi napisala, kako globoko daš brizgo v uho?

Kast

• *
« Odgovori #3628 : 22 Avgust 2007, 15:56:43 »
Kast, nisi napisala, kako globoko daš brizgo v uho?
Hvala Target  :-[
Ne pretiravat, toliko da gre zdravilo prav cca 2 cm v uš. kanal, nikakor pa ne pregloboko..zdravilo pa še vedno vidiš v sluhovodu ...bi morala pokazat v praksi... glavno pa je, da se z masiranjem sluhovoda  v smeri proti bobniču zdravilo porazdeli po celi površini.
Saj tudi flaškico lahko vtakneš v zunanji del uš. kanala, ampak ne vem kako bi to bilo izvedljivo, ne da se dotakneš uha??? Brizgo pa potem fajn opereš, ali pa uporabiš novo sterilno. Ima pa predvsem namen  pravilnega doziranja in ne le zlit iz flaškice nekaj na oko oz. samo da je.

katka

• Gost
« Odgovori #3629 : 22 Avgust 2007, 16:47:33 »
OK, sej men lahko mami iz službe prenese te brige, ji bom rekla, ker se mi zdi tale način, ki sem ga zvedla lih kar...bolj zanesliv.Kast hvala!