Avtor Tema: Novofundlandec [Newfoundland]  (Prebrano 1868858 krat)

Satin

• *
  • Spol: Ženski
  • When wilderness calls...
Novofundlandec [Newfoundland]
« Odgovori #3690 : 28 Avgust 2007, 11:26:12 »
A na vašem koncu mate take, da jih pridemo pogledat na našem na žalost potem nimamo tapravih ::) :D, pa majo napis ali ne :o :D
Mogoče pa pridemo malo na obisk te vaše kravice pogledat in pa konje (smo totalno mahnjeni na njih), pa tvojga črnuha prečohat, pa kače malo prečekirat, pajkov pa ne maramo :P :D (dobimo napade histerikusa in omedlitisa :o :D ::) :-[)

SABINA

• *
  • Živi in ne misli na jutri!
« Odgovori #3691 : 28 Avgust 2007, 12:40:55 »
Živjo,
no pa osvežimo še malo spomina na CAC Trbovlje

priprave doma

prihod v krog

še malo

prislužena ocena: odlično2

tekmovanje za najlepšega psa Zasavja

v krogu nas je bilo 18-20 (ne vem natanko)

ožji izbor - ostali smo štirje

odločitev je padla

pridobljeni naziv: najlepši pes Zasavja

titula mi pripada eno celo leto

Ponosna Sabina in Sona

Ovcka

• *
  • ..: Cosmo :..
    • Zlati prinasalec Cosmo
« Odgovori #3692 : 28 Avgust 2007, 14:01:02 »
SABINA cestitke tebi in Soni se za naj psa Zasavja! Me veseli, da sta zmagali  ;D

Neyka

• Novofundlanci so zakon!!
  • Pesjanar
  • Neon say: BU
    • Neonova spletna stran
« Odgovori #3693 : 28 Avgust 2007, 16:18:40 »
Sabina čestitke! Lepo je videti na stopničkah dve meni zelo ljubi pasmi - NF in ISWCT, samo še doga manjka  ;D

jaz pa dodajam še fotko Neona in Maxona :)

"Neeeežaaaa dej spal sem no" :'(
 ;D

Kast

• *
« Odgovori #3694 : 28 Avgust 2007, 17:29:12 »
Neyka, najbrž mama ni ravno vesela, ko se tako razkomoti po rožah ;) ... pri meni bi letel z balkona, he he.....

tu sta še dva videa iz trboveljske razstave izbor za BOB
http://s211.photobucket.com/albums/bb159/socakast/CAC%20Trbovlje%202007/?action=view&current=DSCN3153.flv
http://s211.photobucket.com/albums/bb159/socakast/CAC%20Trbovlje%202007/?action=view&current=DSCN3154.flv

šnufi

• *
  • Janko
« Odgovori #3695 : 28 Avgust 2007, 17:32:08 »
Čestitke Bibi, Soni in Benu ter seveda njihovim razstavljalcem za lepe uspehe. Posebej še čestitam Soni za naziv Najlepši pes Zasavja. Sabina, sta zdaj važni ne?

Neyka, zakaj pa Neona nisi razstavljala, če je bil že na razstavi? Meni je on ful všeč (verjetno tudi zato, ker se mi zdi od vseh psov na forumu najbolj Janku podoben).

Nelly, z Jankom sva zaradi njegove nervoze zaključila z razstavami, pridem pa tako v MB kot v Lendavo firbec past in psom frizure kvarit.
Kak je pa zdaj z Atumovim zdravjem?

Na slikcah so pa vsi tak lepi, človek si vse oči spočije.

Lp

Neyka

• Pesjanar
    • Neonova spletna stran
« Odgovori #3696 : 28 Avgust 2007, 18:06:17 »
šnufi Ben se ni razstavljal ;) Verjtno misliš Erosovega sineta Bora  :)

Neon ni razstavni pes po videzu, vendar ga vlačim s sabo ker ga ne maram puščat doma  :) Dokler pa njemu ni treba it v krog je precej zadovoljen. ;D

Kast se ful lepo vleže not v rožo tako da nič ne polomi in ga niti ne ganja. Bolj kriza je ko po tem ko sva cel dan pucale hišo kot nore direkt iz rože pride v kuhinjo jest. Nisem bila čisto prepričana da ga ne bo zadavla ko ga je vidla :D ;)

leonora

• *
« Odgovori #3697 : 28 Avgust 2007, 22:46:02 »
No,še mi se končno javljamo.Se oproščamo,ampak pri nas čas kislih kumar še traja(dokaz je med slikami).
Hvala vsem za čestitke in družbo  :-* ,kot ponavadi smo preživeli super dan,kar je za nas bistvo razstav.Me od klepetanja še danes boli čeljust  ::) .Slikice so v mojem albumu,hvala možu od Gabi,da je namesto mene slikal,boste vsaj kaj videli,moje so ponavadi motne.
Katka,za kletko je odločitev padla po celjski razstavi,ker je sirota tam v tisti gužvi res trpela,ko so vsi plezali čez njo.Je pa res super,samo veliko prostora vzame v avtu.Jo je pa mož našel enkrat na bolhi.
Sabina čestitam,končno enkrat njufko najlepši v tej črni dolini.Neyka,dogi so pa baje kasneje priznali tretje mesto  ;) .
Čestitke za PRM, Biba in Neyka!  :o  :D Koliko vama še manjka do mladinskega šampionata?

Lp
:o  :o  :o Hvala newfka,si mi razvedrila dan  :-* .Kaj ne veš,da je Biba že pred več kot enim letom osvojila naslov Šampion petih src  :-* ?Super avatar,vi mladi to vse obvladate,jaz sem tole zdajle pisala pol ure  :'( .Se vidimo v Lendavi?

newfka

• Newfs! I love them!!!
  • *
  • Newfing through life!
    • krace
« Odgovori #3698 : 28 Avgust 2007, 23:07:55 »
Čestitke, Sabina!  8)  ;D

:o  :o  :o Hvala newfka,si mi razvedrila dan  :-* .Kaj ne veš,da je Biba že pred več kot enim letom osvojila naslov Šampion petih src  :-* ?Super avatar,vi mladi to vse obvladate,jaz sem tole zdajle pisala pol ure  :'( .Se vidimo v Lendavi?

Saaaj res! Pa ne samo petih, še najmanj eno manjka, hehe!  :D  :D

A tisto z Lendavo sprašuješ mene al na splošno? No, kakorkoli, se zna zgodit, ja.  :)

Kast, T.M.T, Leonora, fajn da vam je všeč avatar.
Evo še originalna, brez napisa  v priponki.

Lp

leonora

• *
« Odgovori #3699 : 28 Avgust 2007, 23:20:42 »
Ja saj sem se takoj spomnila,da sem napisala premalo  :-[ .Neyka,ne bodi huda,ne bom več  :-*
Vidiš,jaz bi takšno slikico imela kot nalepko za na avto,super je!
Ja,za Lendavo sem spraševala tebe,pa na splošno tudi.Čeprav je tole res malo daleč,ampak ni panike,zdaj preko razstav spoznavam Slovenijo  :o !

T.M.T

• njufi rulz
  • Pesjanar
  • Moj "mali" prijatelj
« Odgovori #3700 : 29 Avgust 2007, 11:20:24 »
Newfka si lahko fotko spravim na računalnik?Prosimmmmmmmm...

Naša mrcina je končno,ampak res končno začela jest.Cel teden ni skoraj nič (ne vem če je v 5h dneh pojedel 500g)...no danes jih je z veseljem zmazal...

Edino jezi me,ker mi je začel lulat po pesjaku.Zadnjič enkrat mu je ušlo...in od takrat naprej mi ves čas cahna pesjak.Kar kaplja od njega ko hodi.Na sprehodu mi pa noče lulat >:(.Pa sem pesjak že 2x ribala s kisom,z varikino ga ne upam...pa ker gre na sprehod na 2-3urce...upam,da se bo izboljšalo,ko ne bo več zaprt večino dneva.Ponavadi se ga zapira ponoči in je čez dan na dvorišču.Zdaj se pa sosedova psička goni in je tudi čez dan v pesjaku.

SABINA

• *
  • Živi in ne misli na jutri!
« Odgovori #3701 : 29 Avgust 2007, 14:45:25 »
živjo,

Katka,  spraševala si, kje se da kupit kletko za psa. Mi smo jo kupili v trgovini MALAVI,Cesta talcev 53b, Kranj. Kletka naše Sone se imenuje Residence in je njena velikost naslednja:
122x76x88. Cena je tam nekje 120 EUR-ov. Dokupiš lahko tudi kolesca in pokrivalo.
Sem jih pa tudi videla v MR.Pet trgovinah.

Šnufi,
važni in ponosni. Moram pa povedat, da je bilo uradno 26 psov vseh pasem, kateri so se potegovali za najlepšega psa Zasavja. 

Lp

newfka

• Newfs! I love them!!!
  • *
  • Newfing through life!
    • krace
« Odgovori #3702 : 29 Avgust 2007, 16:39:37 »
Leonora, če hočeš, si kar mirne duše naredi nalepko. Mene ne moti, še celo nasprotno!  ;D

T.M.T, najbrž ti ne morem ravno preprečit... Lahko, seveda.  ;)

Nekaj me zanima, če kdo ve... V katero skupino se na razstavah uvrsti irish spote, med črne ali med belo-črne?  ???

Lp

Neyka

• Pesjanar
    • Neonova spletna stran
« Odgovori #3703 : 29 Avgust 2007, 16:57:18 »
Kolikor jaz vem je t.i. Irish spoted pes belo-črn. Črni so samo psi ki so ali čisto črni ali pa imajo belo liso na prsih, na tačkah (nogavičke) ali na konici repa. Kar je bolj belo je belo-črna barva. Potem pa imaš bolj ali manj zaželjene vzorce  :)

Nevem kakšen Irish spoted imaš ti v mislih ampak IS naj bi bil le vzorec pri b-č psu - in sicer popolnoma črna glava, zaželjen je pretežno črn hrbet (torej ne fleki ampak povezana črnina) in zadnji del zadnjih tac, ter belo oprsje, sprednje tace in trebuh.

vedno pozabim - newfka slikica je res krasna  :o :-*

newfka

• Newfs! I love them!!!
  • *
  • Newfing through life!
    • krace
« Odgovori #3704 : 29 Avgust 2007, 17:09:22 »
Nevem kakšen Irish spoted imaš ti v mislih ampak IS naj bi bil le vzorec pri b-č psu - in sicer popolnoma črna glava, zaželjen je pretežno črn hrbet (torej ne fleki ampak povezana črnina) in zadnji del zadnjih tac, ter belo oprsje, sprednje tace in trebuh.

Ja, nekaj takega. Čeprav hrbet ni samo "zaželjen" pretežno črn, ampak dejansko je črn, pri tem, kar imam jaz v mislih (čeprav mislim da se najdejo tudi taki IS, ki imajo belo črto okrog vratu). V bistvu, kar je belo, so prsa (ogrooomna bela lisa), tace(ampak precej več kot pri navadnih črnih psih, v bistvu lahko rečemo že kar nogavice) in konica repa. Glede trebuha nisem ziher... Najbrž bo res belo-črn, ker v bistvu so nekateri kao IS pravzaprav samo slabo obarvani landseerji. Kaj pa vem...  ::)

vedno pozabim - newfka slikica je res krasna  :o :-*

Hvala!  :-[  :)

Lp

Neyka

• Pesjanar
    • Neonova spletna stran
« Odgovori #3705 : 29 Avgust 2007, 17:14:54 »
Če pogledaš z druge strani je landseer barva po "flikah" se pravi več srednej velikih flekov (barva pasemskih landseerjev na njufkih) medtem ko so IS tisti z veliiikimi fleki/flekom in ne samo takšni kot jih ti opisuješ (ok če predpostavljamo da so moji podatki pravilni). In tako naj bi bili IS zaželjeno pobarvani medem ko je landseer barva manj zaželjena (predvsem zaradi prevelike beline)

newfka

• Newfs! I love them!!!
  • *
  • Newfing through life!
    • krace
« Odgovori #3706 : 29 Avgust 2007, 17:20:52 »
Emmm...po mojem se nisva glih razumele. Z "landseer" sem mislila belo-črne njufe na splošno (ne take, kot so kontinentalni landseerji), take kot pač belo-črni njufi so (eni z več beline, eni z manj, eni z večjimi eni za manjšimi lisami, eni z več lisami, eni z eno samo veliko liso čez vse...). So mi malo ameriški izrazi stopili v glavo.  :-[

Lp

Target

• *
« Odgovori #3707 : 29 Avgust 2007, 17:32:14 »
Kako izgleda ta IS barva?

Pri njufih sploh ne drzi, da je problem pri belo-crnih prevec beline - problem je nasprotno - prevec crnine!
Obstaja pa seveda nekaksna "legenda znakov", kateri vzorec pri belo-crnih je perfekten, kateri dober in kateri napacen - nesprejemljiv za razstave seveda. Ceprav LAHKO dobijo vzrejno dovoljenje po mojih izkusnjah tudi belo-crni njufki, ki imajo po zgornji legendi za razstave popolnoma nesprejemljiv barvni vzorec.

newfka

• Newfs! I love them!!!
  • *
  • Newfing through life!
    • krace
« Odgovori #3708 : 29 Avgust 2007, 17:41:16 »
Takole, tale je sicer že močno bel...
http://www.watercubs.com/happyadventuremaggie.jpg

Ali pa takole
http://www.xs4all.nl/~thebears/Zwarte_Newfoundlander_met_veel_wit.gif

Taki psi so sicer lahko čisto navadni slabo obarvani belo-črni njufi. Vem, da ta barva sicer ni ravno "super" za raztave, ampak kolikor vem, jih lahko razstavljaš, zato me muči, kam bi jih vtaknili...

Lp

newfka

• Newfs! I love them!!!
  • *
  • Newfing through life!
    • krace
« Odgovori #3709 : 29 Avgust 2007, 17:47:36 »
Mah, veste kaj, jaz moram it spat. Totalno sem se zmedla...

Ja...v kombinaciji črn in črn in v kombinaciji črn in č-b se lahko skoti oboje - č-b in IS.

Ehhh...Alelčki...

Tko da v bistvu bi bilo logično, da se jih da pod b-č, če ne moreš 100% določit kaj pravzaprav taki psi so. V bistvu lahko samo za tiste, ki prihajajo iz kombinacije č-b in č-b rečeš "To pa ziher ni IS!", čeprav tako izgleda. Za ostale pa ne moreš biti ziher.

Upam, da ste ostali bolj prisebni, kot jaz. :(

Lp

Target

• *
« Odgovori #3710 : 29 Avgust 2007, 18:43:19 »
Mislim, da bolj spadajo med nepravilno obarvane crne pse. Zato jih bomo bolj tezko kam "vtaknili" - ce pogledamo razstave, z vtikanjem nimamo tezav ker jih ni.  ;)

Za razstave pa je treba pogledat barvo preden kupis psa hehe - na sreco se barva z rastjo ne spreminja.

Se je tudi ze na CACIB razstavi zgodilo, da sodnica ni sploh dovolila tako obarvani psici v ring (zgornji sliki), ceprav bi jo lahko normalno sprejela med crne pse in potem pac ustrezno ocenila ali disk.

Bom prosila newfko, da mi napravi eno silhuetico psice, da se bo videlo razporeditev barve, ki je imela pogojno vzrejno dovoljenje, seveda nikoli razstavljana.

newfka

• Newfs! I love them!!!
  • *
  • Newfing through life!
    • krace
« Odgovori #3711 : 29 Avgust 2007, 18:54:16 »
Aha, zanimivo! Nisem vedela, da je celo tako zelo resno. Vedela sem, da niso ravno zaželjeni, ostalega pa ne.
Nekaj časa nazaj so imeli v eni švicarski psarni leglo, v katerem so bili eni trije taki mladički.

Škoda, ker nimamo tudi pri FCI enega dobrega dodelanega standarda oziroma slikovnega vodiča, tako kot ga ima AKC. V tistem so vse te barve očitno dovoljene (tudi med brskanjem po netu sem že naletela na sliko IS psa, ki je celo dobil BOB, žal pa ne tudi podatka v kateri klasi je bil razstavljan), drugod pa so merila očitno strožja. Sicer sem že nekje zasledila, da kanadski standard takih slabo obarvanih psov ne dovoljuje, za FCI pa nisem vedela.

A imaš fotko te psice?

Lp

Neyka

• Pesjanar
    • Neonova spletna stran
« Odgovori #3712 : 29 Avgust 2007, 23:21:14 »
aaa Jaz sem pod Irish spoted mislila "pravilno" obarvane belo-črnega novofundlandca - ker sem pod tem imenom le-te zasledila oz. naj bi to bil "vzorec" pri b-č psu.

z landseerji sem pa tudi jaz mislila barvo pri njufih - samo primerjala sem barvo njufov s pasmo landseer in omenila, da so njufi, ki so obarvani kot lanciji manj zaželjeni (par črnih flik drugače pa ful beline)

AKC ima pa v standardu celo napisano, da je bolj kot barva psa odločilna konstrukcija in glava. Diskvalificira se le sivo bele in rjavo bele pse.

Target, verjamem, da je tudi preveč črnine problem in je dobro vzredji primešati kakšnega bolj belega psa ali zaporedoma pariti kombinacijo b/č in b/č, ampak na razstavah pa baje niso toliko zaželjeni. Ampak kot že napisano - raporeditev vzorca naj bi bila postranskega pomena dokler je črna glava, če pa enkrat dobiš enakovredna psa z različnim vzorcem bo verjetno zmagal tisti z "bolj zaželjenim"

Moj približni ideal za b/č psa je tale:

Geminorum Undara
http://www.geminorum.com

Edino kar bi si želela pri njej je bel trebuh - se pravi krajša lisa pod trebuh in tam pri tazadnjji tisto belo "puščico malo bolj črno (tak lep plašček  ;D)

lacrima negra

• *
  • Ursinus Velutus Vaya con dios
    • http://lacrimanegra.moj-album.com/
« Odgovori #3713 : 30 Avgust 2007, 10:52:20 »
Sabina iskrene čestitke za osvojitev naziva, pa je tvoj trud končno poplačan, se je splačalo, ali ne. Verjamem, da si ponosna in prav je tako, Sona je pridobila zelo veliko dlake od takrat, ko sem jo zadnjič videla in je postala prava lepotička in zasluženo osvojila ta naziv. Ful sem vesela zate.

Seveda čestitke vsem drugim lepotičkam in lepotcem za osvojene nazive.

lp, Marjana

katka

• Gost
« Odgovori #3714 : 30 Avgust 2007, 12:29:00 »
Neyka, a se ti ne zdi, da je tale tvoj ideal mogoče malo preveč bel za č/b njufka? Naš ima, pod ušesom še nekoliko daljšo črno liso. Če bi mu pa odvzeli vse tiste črne pikice, bi pa verjetno bil na pogled bolj bel, kot izgleda zdaj  ::)
 ena pr. slikica našega kosmatinca, kako je obarvan:
http://newfie.moj-album.com/slike/4206885/8qIjTGBUlxbwgdPS.jpg
pa še ena iz druge strani, da se vidi lisa, na boku
http://newfie.moj-album.com/slike/4206885/B47c2FxtOUPxkhsi.v.jpg

Nimam trenutno nobene ne vem kako zelo kvalitetne slikice.

LP!, Katja

Neyka

• Pesjanar
    • Neonova spletna stran
« Odgovori #3715 : 30 Avgust 2007, 12:44:53 »
ne ne je kar ok. Mora se videt jasna belina ;D edino kar bi mi pasalo da bi še bilo črno je tista bela špica na tazadnji. Bart mi je tut precej všeč samo pikice in črn trebušček me motijo :P to mi je ful všeč če je belo.

Trenutno pa dol padam ob tejle fotki:

http://www.shadows-eternity.com

Obožujem mladiče  :-*

Kast

• *
« Odgovori #3716 : 30 Avgust 2007, 13:32:37 »
Še bolj bo padala na tla Nelly v živo v nedeljo ;)

Neyka

• Pesjanar
    • Neonova spletna stran
« Odgovori #3717 : 30 Avgust 2007, 14:14:38 »
Še bolj bo padala na tla Nelly v živo v nedeljo ;)

Česa ne vem?  ??? ;)

Kast

• *
Re: Novofundlandec [Newfoundland]
« Odgovori #3718 : 30 Avgust 2007, 14:34:11 »
Česa ne vem?  ??? ;)

Snufi, z to vzrediteljico smo bile lep cas v kontaktu. Takrat je bila situacija taksna, da smo atumcka imeli ze doma, ce ne bi se cez par mesecev odpravili proti avstriji. Evo, zdaj lahko tudi razkrijem skrivnost, zakaj me tako vlece 2. septembra cez mejo.. nekdo mi je obljubil cohanje :P Na obisk se pa tako  odpravljam ze 2 leti. :-\

Kako ti je ratalo spregledat??? ;)

Kast

• *
« Odgovori #3719 : 30 Avgust 2007, 14:59:43 »
Neyka, še tu ti vošičim in ti želim, da bi bila še naprej tako samozavestna oseba kot si in uživala v družbi pesjanov  :-*