Ko berem tale post od Svetlobnika, mi je prva misel, da njufi nekako ni prava izbira.
Naš Janko je večino dneva v hiši, no razen, ko smo mi zunaj, je tudi on zunaj.
Slina ni velik problem, ker se slini samo pri kosilu, oziroma kadar je na mizi hrana, takrat ima slinček, pobrišem pa še potem tisto mlako na tleh.
Ker spada Janko med manj odlakane pse in ker se češeva pozimi vsak, zdaj vsak drugi dan, nimamo velikih količin dlake po hiši, vendar se vseeno najdejo na obleki, v hrani oziroma vsepovsod kakšna.
Glede peska v hiši, midva hodiva na sprehod po gozdu ali po poljskih poteh, tako da obilico peska prinese v hišo, vsak dan. Včasih, ko pridem po tem domov, prav škriplje pod nogami. Ko je dež se itak skobaca v vsaki blatni mlaki in potem mamo mokre tačke, blatne odtise v bistvu kjerkoli. Sedežno smo pač prekrili z deko, kajti ko je moker po trebuščku, si ga najraje obriše na sedežni.
Ampak, tukaj pride ampak, vse nas v hiši vse to ne moti, pač nismo kakšna čistoča freaki. In predvsem imamo Janka tako zelo radi, da vse to vzamemo v zakup, kajti ko te pogleda s tistimi okicami in pride, češ božaj me, igraj se z mano, ga sigurno ne boš tiral iz hiše, ker je malo umazanije prinesel not. Če pa ne marate umazanije, je njufi sigurno slaba izbira, pa tudi vsak drug večji, odlakan pes.
Pa tudi to mi ni jasno, kako pa, če mislite, da niste sposobni skrbeti za dojenčka, kako boste pa imeli voljo skrbeti za 70 kg "dojenčka"? Kajti meni se zdi, da med mladičkom in dojenčkom ni velike razlike, vsaj jaz sem, ko je bil Janko mali spala takrat ko je on spal, sredi noči stokrat vstajala, ker je ali se polulal ali cvilil. In potem pri učenju sem mu mogla vsako stvar, ki jo ne sme stokrat ponovit, ker je ena od lastnosti njufka tudi zelo velika trma.
Zdaj, ko je že skoraj odrasel, ima tudi Bbh izpit, pa tudi njegova trma je mal izginila.
V bistvu ne vem kako se vam zdi izvedljivo, da boste imeli njufa v stanovanju, če ne morete prenesti samojeda v hiši? Glede na to, da je pol manjši, da se ne slini, da ima manj gosto dlako,... Mogoče samo mnenje, vprašanje, zakaj se ne bi odločili za manjšega psa?
Zame je bil Janko prava izbira, za druge ne vem, mislim, da mora to vsak sam presoditi, vendar je treba upoštevati, da poleg vsega lepega, pes prinaša tudi odrekanje nekaterim drugim stvarem, kajti zame imeti psa ne pomeni tega, da je cel dan v boksu oziroma stanovanju in da se z njim ukvarjamo samo takrat, ko nimamo kaj drugega početi.
Novofundlanci tudi, čeprav veljajo za bolj lene pse, potrebujejo sprehod vsak dan, pa seveda še igranje, trikce, poslušnost...
(uf, sem se kar razpisala).
Kast s tabo se čist strinjam, sicer so se nam obiski zmanjšali, sezuvamo pa se tudi ne več.
Lp