Avtor Tema: Novofundlandec [Newfoundland]  (Prebrano 1875005 krat)

Target

• *
Novofundlandec [Newfoundland]
« Odgovori #3900 : 05 Oktober 2007, 12:55:39 »
Skrivnosti sobne cistoce – na kratko:

-   najbolje je, da psa zalotimo, ko se pripravlja na potrebo, in ga brez grajanja in kricanja enostavno primemo in odnesemo na primeren prostor za to.
- Vedno preverimo, ce je s kuzkom vse v redu - da nima kakega vnetja mehurja ali prebavil, ce dobiva svoje obroke vedno od dolocenem casu in da nima driske, ki je ne bi mogel kontrolirati..
-   Pomaga, ce si npr. zunaj dolocimo en prostor za kakanje in ga ne povsem pocistimo, tako da ostane vonj za drugic. Ali pa pustimo na tem mestu koscek polulanega casopisnega papirja, kar bo nerodnega mladica vzpodbudilo k izlocanju..   
-   Vedno pocakamo, da opravi, in ga ze med opravljanjem potrebe (npr. ko curek se tece) prijazno hvalimo in na koncu seveda nagradimo s cim slastnim..
-   Mesta »nesrec« v hisi moramo temeljito pocistiti z ustreznimi detergenti, da ne ostane vonj po iztrebkih. Ne uporabljamo sredstev, ki vsebujejo amoniak.
-   Problem je v tem, da mladicu v dobri veri dovolimo gibanje po veliki povrsini v hisi PREDEN je sobno cist. To pa je slabo. Pravilno bi bilo, da kuzka OMEJIMO v gibanju (ga imamo na dolgi vrvici ali mu uredimo njegov koticek), da se ne more kar odpraviti kakat npr.v drugo sobo. Sele ko se dobro nauci na iztrebljanje zunaj, ima lahko prosto gibanje na vecji povrsini. Na ta nacin izkoriscamo mladicevo prirojeno lastnost, da ohranja lezisce cisto... kar zal ne velja za reveze iz zadnje alineje...
-   Kuzke, ki prihajajo iz slabih razmer (npr. od preprodajalcev, od slabih rejcev,…), kjer so bili ze od rojstva prisiljeni ziveti in spati na majhnih povrsinah med lastnimi iztrebki, bomo zelo tezko naucili (100%) sobne cistoce.

+1

šnufi

• *
  • Spol: Ženski
  • Janko
« Odgovori #3901 : 06 Oktober 2007, 12:12:31 »
Mi smo našega navajali na sobno čistočo, s pomočjo cajting papirja. Pri vratih smo nastavili kupček cajting, spodaj smo dali en cajting, ki je imel nekaj kapljic (zato, da ostane vonj, kajti psi gredo tja na wc, kjer so že enkrat bili). Tako se je v hiši navadil, da ne sme lulati po sobah ampak predvsem na tem mestu, kar je bilo blizu vrat. potem smo po nekaj dnevih odnesli papir ven, in se je kmalu navadil, da mora iti ven. Edino ponoči, ko je bil mali, je še dalj časa lulal na papir. Edino kar bi zdaj spremenila je, da bi mu ta papir odnesla že prej ven (ker se mi zdi, da smo mu predolgo pustili papir notri).

Zdaj pa tako poležavamo in trgamo škatle v dnevni sobi:
[/img]

Lp

šnufi

• *
  • Janko
« Odgovori #3902 : 06 Oktober 2007, 12:32:04 »
Zdaj pa tako poležavamo in trgamo škatle v dnevni sobi:
[/img]

Lp

Neyka

• Novofundlanci so zakon!!
  • Pesjanar
  • Neon say: BU
    • Neonova spletna stran
« Odgovori #3903 : 08 Oktober 2007, 11:32:41 »
šnufi povej Janku da ga zaposlim za polni delovni čas v naši kurilnici, da bo Neonu pomagal trgati karton za kurjenje  ;D
plača: čohanje  ;)

No Atum se je pa včeraj prišel malo postričt. Celota nam žal ni ratala, je pač en občutljiv hudiček  ::) malo se pa vseeno vidi razlika  ;)

Prej:

Potem

Kast

• *
« Odgovori #3904 : 08 Oktober 2007, 11:48:31 »
Malo se pa že pozna :)

Najbrž pridem navijat v MB.

Nelly

• Mali Pesjanar
  • **
« Odgovori #3905 : 08 Oktober 2007, 17:27:59 »
Janko pa res uziva... ti sigurno ni dolcas  >:D :P

Jp, vceraj smo imeli strizenje. Seveda, po kaksni uri je imel vsega vrh glave in je postal teckast in se umikati in ga raje nismo prevec silili, da nebi Neyke zasovrazil... imata se en skupni posel v nedeljo ;D Tacke bom jaz zdajle na sprehodu, ko bo manj pod stresom postimala.

Kast, lepo, da se spet vidimo, ce prides navijati. Bomo kmalu na vrsti, okrog 10h. Prav fajn, da tisto razstavo obdelamo pa probamo nekako uiti vn, da ne bo spet treba pesjane cele dnevem matrati z tistim cakanjem. :-[

katka

• Gost
« Odgovori #3906 : 11 Oktober 2007, 13:36:31 »
evo, da se še jest mal oglasim  8)
Neyka, a lahko še jaz svojga pripelem?haha  :P Pri nas je tut bart dežurn za trganje kartonov za kurjavo, ampak zdaj smo brez peči(je crknla(baje je bla starejš kt jest)) in zdej je en mal mrzlo v hiši.

lp!

šnufi

• *
  • Janko
« Odgovori #3907 : 11 Oktober 2007, 18:36:39 »
Atum pa je pozer. Fejst je luštkan, je pa bil že precej zaraščen, že skoraj tak kot Janko. Je pa res, da res obraz pride bolj do izraza, če je dlaka ušes krajša.

V nedeljo vama pa želim najboljšo uvrstitev. Jaz še ne vem, če bom lahko prišla, mam še en kup stvari, ki jih moram uredit.

Lp

Neyka

• Pesjanar
    • Neonova spletna stran
« Odgovori #3908 : 11 Oktober 2007, 18:40:36 »

Neyka, a lahko še jaz svojga pripelem?haha  :P

Ne sprašuj če ne misliš resno  >:D Odgovor na vsa taka vprašanja: SEVEDA  ;D Izredno rada strižem in hendlam pse - moj naj hobi če smo že pri tem  ;)

šnufi Atum ima na splošno lepo glavo, ko se ga pa postriže je pa pravi medved, sploh če se v kaj zagleda in da uha naprej  :)

šnufi

• *
  • Janko
« Odgovori #3909 : 13 Oktober 2007, 09:48:51 »
Tak, zdaj pa da se malo pohvalim, kako smo v naši šoli pridni:

tako smo na prostoru (Janko je bolj v ozadju):

tako smo na prostoru na ulici (Janko proti koncu):

tak pa Gala šepeta Janku na uho:

(vse slike so kopirane s strani Kinološkega društva Triglav)
LP

*star*

• *
  • Joy of my life ;*
    • Rutecenter
« Odgovori #3910 : 14 Oktober 2007, 15:54:12 »
Živjo!

Sem nova na forumu in se zanimam za njufije. Zanima me kakšna je razlika med evropskem in ameriškem tipu novofundlandca?
In kakšen značaj imajo njufiji, ali so res zelo leni?

Hvala!

Neyka

• Pesjanar
    • Neonova spletna stran
« Odgovori #3911 : 14 Oktober 2007, 16:07:03 »
evo nas iz MB. Groza in strah  ;D Se je zgodilo da Atuma nisem obvladala in sva poskrbela za splošno zabavo  ::) Bogi revček ves prestrašen jaz ga pa not vlečem  ;) Bo naslednjič bolje ane Lili...Hrušica? Biba je bila kar pridna, ampak tudi malo zmedena, verjetno tudi zaradi Atuma ampak bo. Smo dobili lep opis in odlično brez naziva - imamo prekratko dlako. Moram pohvalit sodnika..KRASEN pristop. Res je lepo pregledal psa, napisal en normalen opis (torej ne samo pes po standardu ampak celoten opis). Si želim, da bi bilo takšnih več.

Svetlobnik lepo te je bilo pozdravit, škoda ker se nisi nič v "taboru" oglasil.

*star* pozddravljena med forumaši! O Evro in Am tipu novofundlandcev sem pisala malo nazaj in pa nekje od začetka. Opis par strani nazaj je nekako bolj natančen (dejansko tipa ne obstajata - standard je samo eden)

Leni?!? NE Naš hodi z nami v planine, rola z mano, kolesariva (seveda ne nevem kako dolgo, pa km in še to počasi, pa vendar) je celo ZELO užaljen če ga doma pustim. Lahko rečem da je njuf takšen pes kot ga hočemo. Če želčimo da je len bo len, če želimo da hodi z nami hodi z nami. Kakor je pes navajen. Ponavadi se popolnoma prilagodijo lastniku. Seveda je potrebno pazit na kosti in se ne sme pretiravat in začet počasi, ne takoj na Triglav ;)

In ko se igrajo izgleda tako nekako:
http://video.google.com/videoplay?docid=-8502995288726170871 - Neon in njegova hčerka Biba
http://video.google.com/videoplay?docid=6018746889561979496 - Neon in hčerki Biba in Lyra

ne se ustrašit tistih zob, vse je igra  ;)

katja123

• *
« Odgovori #3912 : 14 Oktober 2007, 17:59:51 »
Kako to, da ima prekratko dlako? A ste ga preveč postrigli?

Naša se pa še kar guli, nenormalo.  ??? Pa požrešna je postala, da je groza. Stalno hrano krade in pri jedi se stalno dere. jo bom morala začet nekam zapirat za kosilo.
No, pika na i je pa, da smo se prehladili. kje, ne vem. Danes je celo noč kašljala in sem ji potem sirup dala, da smo sploh spali.  Upam, da bo v dveh dneh bolje, če ne gremo k zdravniku.  ::)

T.M.T

• njufi rulz
  • Pesjanar
  • Moj "mali" prijatelj
« Odgovori #3913 : 14 Oktober 2007, 18:04:19 »
Dejstvo da njufiji niso leni je naš!Vse konjenice gre zraven...no in ke rje bila danes predolga in pretežka tura je ostal doma.Po celodnevnem jokanju smo se na koncu odpravili na Sv.Miklavža kjer so konjenici imeli zaključek.In ker ga ko so oni odšli domov nisem spustila za njimi mi je stragal!!! ovratnico in šel za njimi :o!GrozaZgleda bo ovratnica,ki sme jo v petek gledala v zooticu kar pravšnja :-\...

Rinchy

• Moderator
    • http://www.bernirina.com
« Odgovori #3914 : 14 Oktober 2007, 18:22:23 »
Nekaj slik Atuma iz Maribora.

natka

• *
  • Bonga
« Odgovori #3915 : 15 Oktober 2007, 07:53:37 »
 lep popzdrav *star*

leni? ja ne vem, jaz imam 3 mesečno pa trenutno bolj spada med lene, no to je kar se sprehodov tiče, nekak se ji ne da. potem jo pa peljemo kot ona želi, kratek sprehod in to je to. drugače pa teka po travi gori-doli ko se igrava ali pa ko so kužki na obisku. :P
verjetno je to za mladiče normalno.
so pa cortki  ;D

lp vsem od naju  :-*

Ovcka

• *
  • ..: Cosmo :..
    • Zlati prinasalec Cosmo
« Odgovori #3916 : 15 Oktober 2007, 08:23:28 »
Neyka potem je bil vceraj res cel zur na razstavi  :o Skoda, da smo prisli prepozno in si nismo ogledali vase "predstave"  :P :P Sicer pa, sodec po slikcah od Rinchy ne izgleda tako hudo, ampak prav uredu  ;D

svetlobnik

• *
  • Spol: Moški
  • http://www.svetloba.si
    • Spletni priročnik za osebno rast in zdravo življenje
« Odgovori #3917 : 15 Oktober 2007, 10:53:26 »
@Neyka:
Ja, enako, čeprav nisem bil čist prepričan, da si vedela kdo sem ;D Tabor ste pa dokaj hitro pospravili, ne? Midva sva malo kroge nabirala in v vsakem krogu je bilo manj taborov. Na mačjih razstavah imajo to bolje organizirano :) V ringu pa ni bilo tako hudo kot praviš. Res pa je, da sem bil prvič na pasji razstavi, tako da niti ne vem kako bi 'moralo' biti.

Drugače sva se pa sedaj odločila za bradatega škotskega ovčarja (bearded collie) - jih je bilo kar nekaj v Mariboru. So prav prijazni in morda malo bolj primerni za v stanovanje kot njufko ;)

Pozdrav vsem njufkoljubom.

Nelly

• Mali Pesjanar
  • **
« Odgovori #3918 : 15 Oktober 2007, 16:47:51 »
Evo se moje porocilo... z eno besedo katastrofa :D Atum cisto skuliran do 15 min pred sojenjem, ko sta sla z Neyko v blizino ringa. Eni buldogi so se v kletki zaletavali v kletko (non stop, lastniki pa mirno cvekali dalje  ::) )=, lajanje ga ne vrze iz tira, tudi ko gremo na sprehod in se kaksni psi nagrdo zaganjajo v ograjo gre mimo cisto skulirano in jih se pogleda ne. Tukaj se je slo pa za rozljanje kletke... strah in trepet. Ze od malega, pa ne vem zakaj. Kadar je v mojih rokah je dovolj en ukaz in se pomiri.. kadar pa ni v moji rokah pa razvajeno bitje kakor je, je ze tako manj siguren in me  isce..potem pa se ta strah in je bilo zabave konec ;D Bil je cisto paf, kljub temu, da ga pridem se jaz tja miriti. Se je sicer delno skuliral..ampak kakor je bilo treba spet v isto smer, se je zacel tresti ??? 

V ringu sem ju sicer opazovala od dalec, pa ceprav bo Neyka zdajle huda, me je vmes prijelo, ko sem videla boscka kok je prestrasen, da uletim notri in ga sredi vsega odpeljem vn. Meni je slo skoraj na jok, ko sem ga gledala. Pa drugace ni plasen pes, sicer se bo v kaksnih cudnih situacijah raje umaknil kot "vzgal" nazaj... ampak tle je bil pa cuden splet okoliscin. Upam, si trditi, ce bi bilo do sojenja se kaksno urco bi se skuliral ali pa ce bi ga peljala v ring jaz, bi bilo tudi vsaj 50% boljse kot je bilo, pa kaj, ko jaz tega ne znam  :-[  kakor koli, najbolj vesela sem bila, ko je bil spet zunaj. In kljub vsemu, smo glede na okoliscine z oceno zadovoljni in je bil zame "zmagovalec" ze zato, ker je vsaj delno premagal strah in sel v ring. Formalne ocene ne stejejo :P Jaz na njegovem mestu nebi sla :P

Ze tako so nam bile razstave bolj zadnja briga..zdaj jih je verjetno konec. Pes je na prvem mestu neglede na vse. Mogoce se kdaj, bolj pogledat kot ne, da ce bi ostal kak strah v njem, da ga probamo zbiti...ce bo pa strah prisoten, da si je to mocno zapomnil pa samo spokamo domov. Bo pa do takrat, ce ze, priteklo se kar nekaj vode.. ;D

Rinchy hvala za slikce... se dobro, da se na slikcah ne vidi vsega  :P Upam, da so kamere crknile vsem :P :P

Neyka..naslednic boljse? Vem da bo... ker tukaj niso bili v igri njegovi principi ampak tisto nenormalno nonstop trajajoce rozljanje kletke ::)  Bo do takrat se kar nekaj casa preteklo, da se midva nekje prikazeva..ce se sploh, mogoce na kaksnih turobnih nikomur zanimivih razstavah. Bomo malo popestrili  :P Drugace pa.. kljub vsemu imas ti se zeljo drzati povodec?  :o

šnufi

• *
  • Janko
« Odgovori #3919 : 15 Oktober 2007, 17:06:34 »
Na slikah se res ne vidi, da bi bilo karkoli narobe. Je ful lepi. Očitno pa majo naši ta strah pred razstavami v krvi. Našega je tudi tak s tira vrglo, da je bilo joj. Mogoče pa naše leglo ni za razstave ali pa sve Nelly, midve preveč razcartale najina kužka. pa zdaj ne moreta zdržati brez naju. Sicer je meni to všeč, če je pes tako navezan na lastnika, da z nikomer drugem noče nikamor in dela scene. Saj vem, da to ni dobro, ampak...

Jaz na žalost nisem mogla priti, menim pa, da bo še kakšna priložnost, da prečoham Atuma.

Kdo pa je še bil na razstavi razen Atuma in Bibe?

LP

Neyka

• Pesjanar
    • Neonova spletna stran
« Odgovori #3920 : 15 Oktober 2007, 17:58:26 »
katja123, kratka dlaka je pač ker daljša (še) ni zrasla  ;D in ne zaradi striženja, postrižena je najlepše kar sem jaz kdaj spravila izpod rok  :)

svetlobnik, res spo se spokali bolj na hitro, nihče ne mara pretirane gužve, na BIS pa tako nikoli ne čakamo. Ponavadi še malo posedimo in čvekamo včeraj pa smo vsi lačni pobegnili  ;) Sem pa takoj ko si se mi predstavil vedela kdo si ;)

Ovcka, nič škoda  ;D manj ljudi je vidlo, boljše je  ;D Sej ni bilo nič tako hudega, krivda za padec ubistvu na strani mokre trave in mojih gladkih podplatov (naslednjič grem v gojzarjih  ;D)

Na splošno se Atum ni slabo obnašal, sem pričakovala še kaj hujšega glede na tisto pred krogom. Tekel je, stal je (pa čeprav v napačno smer) zobe sva s sodnikom uspela pogledat. Edino kar se je res opazilo je bila živčnost in neprestano iskanje Lili. Niso pomagali niti blazno dišečii piškoti, ki jih je od lili z veseljem jemal.

In Lili, ja še vedno se veselim Atuma v mojih rokah, samo da se mi včerajšnji žulj zaceli  ;D

Ovcka

• *
  • ..: Cosmo :..
    • Zlati prinasalec Cosmo
« Odgovori #3921 : 15 Oktober 2007, 20:09:03 »
Neyka a po tleh te je vrgu? Joj boga reva, vem kako je to.. Sem v soboto zjutri isto stvar obcutila na svoji zadnji plati pred razstavo  :-[ Ampak je verjetno razlika, ce te vrze po tleh 70 alpa 35 kil ane?  :P

Neyka

• Pesjanar
    • Neonova spletna stran
« Odgovori #3922 : 15 Oktober 2007, 20:37:55 »
Heh sej ne vem kdo je koga po tleh vrgel jaz njega ali on mene  ??? :-[ Eh naslednič bo boljše. Dejansko je Atum precej nežna dušica, tako da potegnil me ni, čeprav ima kar nekaj kg več kot jaz. Je vseeno precej vodljiv. Uglavnem naslednjič bo boljše  :)

SABINA

• *
  • Živi in ne misli na jutri!
« Odgovori #3923 : 16 Oktober 2007, 07:18:50 »
živjo,

CAC Maribor - ocena odlično, žal, sodnik ni rangiral.

Po 16.mesecih se je naša Sona srečala s svojo sestrico Semi

lepo se pozdravimo in objamemo

užaljena Semi, ker je postrižena

Lp

Kast

• *
« Odgovori #3924 : 16 Oktober 2007, 08:44:20 »
Evo še par slik iz MB (škoda, da sem zamudila Neykin padec   ::)  ;) )

Atum

Biba

Sona

ČB lepotičke pa nisem slikala  :(
lp

*nastja*

• Indi & Nastya
  • *
« Odgovori #3925 : 16 Oktober 2007, 13:29:05 »
po dolgem času se oglašam še jaz z eno obdelavo filmčka :

http://www.youtube.com/watch?v=r5S6h9CLmAI

katka

• Gost
« Odgovori #3926 : 16 Oktober 2007, 13:34:50 »
vau, prav lepe slikce so ratale;) Čestitke vsem  :-* !

Se podpišem pod neyko glede teg, a so njufi leni, ali niso.

No, jaz pišem raziskovalno nalogo iz teme: psihologija s približnim naslovom(ker bom verjetno še kej spremenila) : KAKO OKOLICA SPREJEMA PSE VELIKIH PASEM; sem nardila eno anketo, pa jo bom v parih dneh nalimala in vas prosila, če izpolnete. Bom pa verjetno nalimala to še v temo od kakšnih majhnih pasem, ker se pravzaprav nanaša na to, ali veliki psi zgledajo napadalini bolj, kot majhni itd.

LP!

Neyka

• Pesjanar
    • Neonova spletna stran
« Odgovori #3927 : 16 Oktober 2007, 18:33:13 »
katka z veseljem izpomnim anketo  :)

ooo škoda ker nisem vedela da pride Semi. Bi jo pav rada videla v živo. Kot mladiča jo je Korunava zelo hvalila. In tudi spoznala lastnic, sva komunicirale preko telefona pa se mi je zdela zelo prijetna in super za njufka.

Neyka

• Pesjanar
    • Neonova spletna stran
« Odgovori #3928 : 16 Oktober 2007, 20:47:52 »
Pa še par slik iz Marobora

krasotec Atum

Bibi

Oba skupaj