Avtor Tema: Novofundlandec [Newfoundland]  (Prebrano 1875941 krat)

Kast

• *
  • Spol: Ženski
Novofundlandec [Newfoundland]
« Odgovori #3930 : 17 Oktober 2007, 10:18:16 »
Marjana, upam, da boš kaj pokukala na forum.

Zelo rada bi videla tvojega "malega" Zeusa! Imaš kakšno novo slikco? Zdaj mora imet že 10 mesecev, a ne!?
lp

natka

• *
  • Bonga
« Odgovori #3931 : 22 Oktober 2007, 11:03:34 »
bom kar tu vprašala. kakšne mere mora imeti pasja uta za NF? že za odraslega mislim, da bomo samo enkrat hišico naredili. nekaj sem našla ampak me vseeno zanima prav od vas lastnikov NF, da ne "zamočim" :-[.

hvala in lp

šnufi

• *
  • Janko
« Odgovori #3932 : 22 Oktober 2007, 11:19:34 »
Jaz bom pa tudi kar tukaj vprašala:

Zakaj ne more pes spati v hiši, vsaj na hodniku, če že ne sme v sobo? Zakaj mora imeti svojo hišo, svoj pesjak, nekje v oddaljenem kotu parcele, kjer preživi veliko časa, če pa je pes vendar naš družabnik, naš prijatelj? Saj naše prijatelje tudi ne zapiramo nekam vstran? Zakaj si omislimo psa, če pa nas potem moti to da se slini, to da prinese pesek v hišo? Zakaj ga potem nekam zapiramo in ga dajemo vstran od nas, če pa smo se prostovoljno odločili, da bo naš, da bo z nami?

Ta vprašanja me zanimajo že od vedno, upam, da bom dobila odgovore.

Lp

rožica

• *
  • Athos & Best
    • http://www.athos-best.com
« Odgovori #3933 : 22 Oktober 2007, 11:22:06 »
Sicer nimam novofundlandca, imam pa 2 bernca. Jaz jih imam zunaj izključno zaradi mami, ki pač ni zato, da bi bilo stanovanje umazano (mene to ne moti). Imata pa vstop v mojo sobo, kjer smo večino časa, sploh v slabem vremenu. Ko bom na svojem, pa bojo psi sigurno z mano notri, ker sem mnenja, da mora biti pes s človekom. Tako da se strinjam s tabo  ;)

Kast

• *
« Odgovori #3934 : 22 Oktober 2007, 12:24:47 »
Pesjak z uto za nočno spanje, oz. da pes počaka nekje, ko ni nobenega doma, mislim, da pride še kako prav.
Soča nima ne pesjaka ne ute, tako, da ko moram kam it, jo zaprem v garažo, kjer prespi. Če bi bila tačas zunaj, bi lahko ptičke gledala, al pa lajala..... nismo pa je navadili, tako da bi zdaj najbrž samo jokala in je raje v garaži.
Bomo videli kako bo, ko bo pesjak.

natka

• *
  • Bonga
« Odgovori #3935 : 22 Oktober 2007, 12:36:19 »
naša noče biti notri, če je slučajno to name letel.(oprosti šnufi, upam da je bilo samo vprašanje.)
in bi rada da ima možnost kje spati, da ni nekje v kotu pod streho ampak da ima svojo hišico, hišica pa bo stala zraven terase in ne čisto na drugem koncu.
 drugače pa je prosta in ko želi biti v hiši, je v hiši in nima omejeno gibanje, če pa prosi ven pa je zunaj. če jo pa zaprem v garažo pa cvili, je raje zunaj na terasi. kaj naj naredim, ne morem je prisilit, tukaj bodi in pika, ima prosto.bolj se hodi crklat v hišo kot pa spat.
pa še vseeno bi mere za utico.
in ja, pes je prijatelj in zato je z nami, če pa ni te možnosti, da mora biti za trenutek sam, pa je lepo da ima svojo graščino, vsaj možnost mora imeti.in da je zunaj, da vidi kaj se okoli dogaja.
glede peska, slinjenja itd. pa je pri vsaki živali, če imaš žival se s tem sprijazniš, jaz imam vsak dan cunje pa metlo  v roki in mi ni težko, pa mislim da večina misli tudi tako.

SABINA

• *
  • Živi in ne misli na jutri!
« Odgovori #3936 : 22 Oktober 2007, 14:20:17 »
Živjo,

Šnufi, na tvoja zastavljena vprašanja ti bom odgovorila, da je čisto odvisno od človeka
samega. Naši Soni je dovoljeno prav vse, čeprav se včasih oči ne strinja, predvsem, da skače in spi na postelji v spalnici.
Sprehaja se po celi hiši, prav vsak prostor je njen in zaznamovan z njenimi stopinjami in dlako.
Se nič ne sekiramo, pometemo in pobrišemo, pa je.
Sicer ima svoj pesjak, v njem je takrat, ko nas ni doma, hvalabogu le dvakrat v tednu.
Ko je treba zvečer spat, je pa čisto odvisno od nje same, gre v pesjak ali pa spi v stanovanju.
Sona je član družine in tega se tudi sama zaveda.

Natka, mi smo imeli uto v velikosti: dolžina 120, širina 80, prav tako tudi višina.
Vendar nikoli ni spala v njej. Sedaj ima v pesjaku plastično posteljo, spi v njej ali pa
na lesenem podstavku.

takole pa pri meni

Lp

šnufi

• *
  • Janko
« Odgovori #3937 : 22 Oktober 2007, 17:16:36 »
naša noče biti notri, če je slučajno to name letel.(oprosti šnufi, upam da je bilo samo vprašanje.)

Natka ni letelo nate, ampak sem se ob tvojem vprašanju samo spomnila na to, in zastavila vprašanje. Ni pa bilo mišljeno kot napad na nikogar, ampak samo sem hotela odpret debato.

LP

*star*

• *
  • Joy of my life ;*
    • Rutecenter
« Odgovori #3938 : 22 Oktober 2007, 18:29:55 »
Živjo!

Spet jaz...

Zanima pa me, če kdo trenira z njufijem rally obiedence? Ali so njufiji primerni zato?
Imam sama vprašanja :-[

lp

dog4ever

• *
« Odgovori #3939 : 22 Oktober 2007, 18:39:25 »
Zanima pa me, če kdo trenira z njufijem rally obiedence? Ali so njufiji primerni zato?
Imam sama vprašanja :-[

ne vidim razloga, zakaj njufi ne bi mogel trenirat RO? ??? Malo poglej pod zadnjo tekmo, kaksne vse pasme so tekmovale (med njimi tudi molosi). Vse se da, samo če lastnik hoče ;) :P

*star*

• *
  • Joy of my life ;*
    • Rutecenter
« Odgovori #3940 : 22 Oktober 2007, 18:42:25 »
Ne, saj nisem mislila, da niso primerni, samo malo sem povprašala.

lp

Target

• *
« Odgovori #3941 : 22 Oktober 2007, 19:14:03 »
jaz delam Rally_O. z njufijem - ce bi malo prej uradno priznali Rally, bi najbrz sla poskusit tudi na kako tekmo.. pri meni je sedaj najvecji problem gugalnica, saj nisem psa tega nikoli ucila, zdaj, ko je ze malo v letih in ima ze nekaj tezav z gibanjem in ravnotezjem, pa ga seveda ne morem navajat nanjo.

Ostalo pa mislim da ni problem.

*star*

• *
  • Joy of my life ;*
    • Rutecenter
« Odgovori #3942 : 22 Oktober 2007, 19:59:14 »
Najlepša hvala za odgovore.

Za njufije se zanima tudi jaz in malo poprašujem, če so zame sploh primerni psi. In kar sem od sedaj prebrala, nisem opazila niti ene same napake. Mislim, da je to popolni pes zame.
Načrtujem ga poleti, mislim, da je to najbolj primeren čas, (ker imam še šolo), ko bojo počitnice, da bom res cela dva meseca z njim vedno, da se me privadi.(no sej, da ne bom potem vedno z njim/z njo apmak manj)

koš  :-*  :-* :-* :-*  za vaše njufije.

lp

natka

• *
  • Bonga
« Odgovori #3943 : 22 Oktober 2007, 20:03:34 »
Natka ni letelo nate, ampak sem se ob tvojem vprašanju samo spomnila na to, in zastavila vprašanje. Ni pa bilo mišljeno kot napad na nikogar, ampak samo sem hotela odpret debato.

LP

saj sem napisala, da si verjetno samo zastavila vprašanje. ampak verjetno moraš to debato odpret nasplošno, ker je še veliko ljudi ki ima kužke in to različne pasme pa lahko potem debatiramo.

Neyka

• Novofundlanci so zakon!!
  • Pesjanar
  • Neon say: BU
    • Neonova spletna stran
« Odgovori #3944 : 22 Oktober 2007, 20:16:07 »
Zunaj - ker moji starši ne marajo psa v hiši. Zakaj - pušča dlako in se slini. In zakaj imamo psa - ker mu lahko tudi če je zunaj nudim dovolj sprehodov, učenja in cortanja da je volk sit in koza cela.

Če bi imela lasten vhod v sobo bi izsilila da bi lahko bil pri meni, tako pa nimam izbire. Problem bi nastal tudi ko bi šla študirat - mene ni doma, Neon ne sme v hišo in teži... na žalost, večinoma bo pri mami in trenutno se navajva na to, da bo njej čim lažje z njim (nikoli ni bila za psa pa se je obrnilo tako da bo pač večina na njej - na srečo ga ima rada in je odgovorna, tako da mu razen kakšnega kančka poslušnosti ne bo manjkalo nič).

Alya

• Pesjanar
« Odgovori #3945 : 23 Oktober 2007, 13:13:14 »
Ja 2 meseca da se 100% naveže na tebe potem,ko pa te naenkrat ne bo več ob njemu...ŠOK!Če že poleti,ne bodi vedno ko boš imela čas,z njim,
Naj se preveč ne navadi na tvojo bližino,tudi druge mora "upoštevati".Sem naredila enako napako le da je pri meni bilo potrebnih le 3 dni,predstavljaj si kaj bi se zgodilo po 2 mesecih "non-stop bližine"! :o ;)

Lp

katka

• Gost
« Odgovori #3946 : 23 Oktober 2007, 13:38:48 »
Alya, vse lepo in prav, Bart tut samo mene vboga in če rečem NE se bo ustavu sred koraka, če bo pa mami rekla prit k meni je pa sploh ne bo j??u 5 %, SAM TO se ne da popravit v pou leta(to da bo ps obogu še use otale ne sam tebe, ker si ti njegov alfa!!) je treba delat na tem že od otroštva(če se loh tko izrazm).
Jest sm tut z bartom tok velik, kukr se da in delam na poslušnosti, čeprav je včeraj se spuntal, ga imam vseeno rada in delam na medsebojnih odnosih. A ni logično, da se pes naveže na nekoga bolj če je ta oseba veliko cajta z njim, ne pa na nekoga, ki ga bežno ogovori, ga vsako jutro malo počoha za ušesi in mu da kak piškot? Valda, da je težko za psa in za osebo tut, da sta ločena neki cajta(sploh če govorim o lastniku in njegovmu psu), ni pa tko, da če prideš ti po 2 mescih dam iz nekje, da se te pa pes kr ne bo spomnu itd. Rabu bo nekej časa, da se bo spet navadu na življenje, kot je bilo prej, definitivno pa ne bo šlo vse od začetka  ???

Lp!

T.M.T

• njufi rulz
  • Pesjanar
  • Moj "mali" prijatelj
« Odgovori #3947 : 23 Oktober 2007, 15:52:22 »
Šnufi nekako iz enakih razlogov kot pri Neyki.
Kljub vsemu pa še vedno pozimi,ob grmenju,ob močnem dežju spi v stanovanju...

Neyka

• Novofundlanci so zakon!!
  • Pesjanar
  • Neon say: BU
    • Neonova spletna stran
« Odgovori #3948 : 23 Oktober 2007, 17:50:44 »
Alya meni se zdi popolnoma ok da je pes od ENEGA, da je tisti nekdo njegov alfa, ostale pa ima za ubogat. Ampak na tem se dela od dveh mesecev starosti pasjega mladiča naprej.

*star* na tvojem mestu nebi računala kdaj bo najbolj ugodno zate da vzameš mladiča. Pred poletnimi počitnicami se sliši krasno, ampak kaj pa če ravno takrat ne bo nobenega dobrega legla? Boš vzela iz prvega "zanikrnega" ali boš čakala še eno leto do poletnih počitnic? Tako bom rekla...vse se da če se hoče - jaz bi bolj kot počitnice čakala na dobro leglo. Malo težje si je sicer odtrgat čas za psa če je šola, po možnosti še kakšna matura ali nagužvani testi ampak se da. Ker tudi če bosta dva meseca neprestano skupaj - no pes bo to pričakoval tudi ko se začne šola. Tudi jaz sem med počitnicami z Neonom več kot čez leto ampak hude razlike ne delam, ker je potem samo teženje kadar mi zmanjka časa za dveurne sprehode in mi potem raztera kakšen konec kartona (ki je na uti) iz samega dolgočasja.

Recimo med šolo jaz rešujem pomanjkanje časa tako, da se kljub temperaturam zabarikadirana v bundo spravim učit na teraso in je pes zraven mene. Vsake toliko časa naredim 10 min pavzo, malo se poigrava....

OK napisala sem cel roman, pa sem hotla povedat samo da če se najde dobro leglo ne čakaj na počitnice, takrat ga mogoče ne bo in imaš na izbiro samo čakanje na novo dobro leglo ali pa psa iz kr nekje  ;)

Alya

• Pesjanar
« Odgovori #3949 : 23 Oktober 2007, 17:52:01 »
Saj nisem rekla da moral bi vse ubogati. ;) Da se na vse navadi,saj pes valda ne bo vedno pri njej. ;)

lp

*star*

• *
  • Joy of my life ;*
    • Rutecenter
« Odgovori #3950 : 23 Oktober 2007, 18:14:03 »
Hvala, bom upoštevala nasvete.

Vem, za leglo, ki bo ravno poleti in to sicer od lacrima negra. Februarja jo bodo dali pariti, upam, da bo vse posreči. Če pa ne bo, pa rajši počakam še kakšno leto, kokr pa, da bi vzela  mladiča iz prvega legla.

lp

T.M.T

• njufi rulz
  • Pesjanar
  • Moj "mali" prijatelj
« Odgovori #3951 : 23 Oktober 2007, 19:56:22 »
Midva z Ronom pa obujava spomine na sončno in dokaj toplo nedeljo in komaj čakava veseli december z obilo sngea >:D

katka

• Gost
« Odgovori #3952 : 24 Oktober 2007, 20:35:04 »
OOO... T.M.T, lepe slikce, nista edina, ki hlastata za snegom  :-*

Jaz sem SPET zbolela, očitno moj imunski sistem spi... >:(

Alya, slišat je že blo tko...Lej, sej pes se itak navadi na ludi, k ga obkrožajo že ko je majhen  ;) je pa to spet mal tko: odvisno od tega kok človk psu da pa kakšn je njun odnos, stik, tko pol tut pes dojema človeka a se ti ne zdi????

*star*

• *
  • Joy of my life ;*
    • Rutecenter
« Odgovori #3953 : 24 Oktober 2007, 21:09:58 »
Nisem še povedala, da smo imeli tudi mi njufija pred 6 leti.

Tukaj pa še nekaj slikic od njega:

šnufi

• *
  • Janko
« Odgovori #3954 : 25 Oktober 2007, 08:23:21 »
Tmt, lepe slikce. Tudi mi komaj čakamo sneg.

Star, potem pa bo le držalo: enkrat njufi, vedno njufi.

Lp

natka

• *
  • Bonga
« Odgovori #3955 : 25 Oktober 2007, 12:52:51 »
Bonga je dobila hišico, trenutno se kar zgubi v njej. ampak ko bo velika, mislim da ji bo tudi dovolj velika, 160x148. ker midva z možem komot zlezeva noter  ;D

http://www.moj-album.com/slike/9497467/LEeH3vp0lNIQwsnE.v.jpg

katka

• Gost
« Odgovori #3956 : 25 Oktober 2007, 13:24:57 »
U Natka, super hiška. A ima tut pregrado noter?
Naš ma tako super kučo made by moj oči (haha) 10cm izolacije in je oči lepo pričakval, da bo bart prvo zimo fajn noter spančkov pa to, nakoncu je pri -10 spal pred hišo v pesjaku, mene ko je zeblo(ko sva prišla iz sprehoda) pa sva se zbasala v kučico pa se pogrela=)

*star*

• *
  • Joy of my life ;*
    • Rutecenter
« Odgovori #3957 : 25 Oktober 2007, 13:50:13 »
Ja to pa res drži enkrat njufi, vedno njufi ;)

lp

natka

• *
  • Bonga
« Odgovori #3958 : 25 Oktober 2007, 13:51:27 »
nima pregrade ampak mislim da bi se jo dalo naredit, če bi bilo potrebno. upam da bo spala v hišici, ker trenutno ponoči spi v škatli in ne na prostem, tako da ji bom dala v hišico to deko k jo ima in rada na njej spi. hišica bo pa trenutno kar na terasi dokler ne uredimo vrta do konca.

Kast

• *
« Odgovori #3959 : 25 Oktober 2007, 15:04:42 »
Natka, pregrada prav pride v uti, predvsem zaradi prepiha!
V knjižnici dobiš knjigo O PSIH, Miroslav Zidar (en nemški občar narisan na prvi strani) in notri imaš načrt - tloris (stran 150 - 153), kako mora hiška izgledat in kako mora biti pravilno narejena pregrada.