Delno sem govorila o tem... recimo Atum je bil isti, ko je bil mali. Do psov, ki jih ni poznal rahlo zadrzan, niti ga ni najbolj interesiralo, razen svojga prijatelja Brunota, domacih 2 psov ter pudljice od prijateljice. Potem se je stvar ustavila. Nelly (prejsnja psicka) je bila ista. Niti jo nisem silila v nic, pac jo ne zanima. Bila takrat celo ponosna, opa ne bo me odvlekla k vsakemu psu.

Ko je psica malo odrastla se je pa stvar obrnila. Psice.. ni sans. Psi? Ja, dokler jo ni kdo povohal, takrat se je znala pa kar mocno zase postaviti, brez ugrizov sicer, pa vseeno. Da bi jo kdo naskocil? Boljse da ne

Do ljudi pa isto...tiste, ki jih je poznala so lahko z njo poceli kar so zeleli, tujce je sicer tolerirala ampak bozat se ni pustila, se je umikala. In je kar nekaj vode preteklo, da je koga nanovo sprejela, vcasih je bilo pac tudi to potrebno

Ok, k temu je pripomogel en incident z strani enega pijanca, ampak to je druga zgodba.
In tukaj je razlika.. njo sem pustila, v dobri veri da delam dobro. Atuma vozila med ljudi in vsakemu, ki je izrazil zeljo po cohanju to pustila, med pse v pasjo solo , tega vedenja ne hvalila ne preprecevala ampak ignorirala (ko je kak pes prisel do njega in me je pogledat, kot ces : naredi nekaj

.. v teh situacijah je bil sam, nisem nastopala kot nek velik zascitnik, ki ga bom vedno in povsod branila (govorimo o psih, ki niso bili napadalni)) in ga pustila da sam naveze stik, zgubi strah, zadrzanost..kar koli ze. Vmes, ko je bil "najin cas" pa ga cim bolj zabavala z kaksno igracko, hrano itd. Mu stvari zelela predstaviti kot nekaj pozitivnega. Trajalo je tocno 2 solski uri. Danes? Danes je pripravljen na igro z vsakim psom, neglede na to ali je mladic ali odrasel..majhen ali velik..pes ali psica, vsakega se razveseli. Pri ljudeh, samo da kdo stegne roke je on ze na hrbtu. Pa sta oba odrascala v enakem okolju, imela isti stik z zunanjem svetom, hodila med ljudi... z to razliko, da sem z Atumom sla v solo. Vsaj meni se zdi, da mu je to veliko dalo, biti med sebi enakimi...
To, da se na poligonu obnasa drugace je za pricakovati. Novo okolje, veliko ljudi, psov, nove vonjave, zvoki... in ji je tuje in reagira zadrzano, mogoce celo malo prestraseno. Ne silite jo v nic, niti ni treba z njo delati, kot da je najbolj ubogo bitje na svetu in jo tolaziti, ker ji boste z tem samo potrdili "da ima prav". Ignorirajte, zamotite jo z igro, kaksnim proboljskom, z stvarmi, ki jih ima rada... z eno besedo obnasajte se normalno, kot da je samoumevno, da ste tam. Pa cim bolj sprosceno, pes to cuti. Predvsem pa delajte lepo z cim vec igre in priboljskov, da bo poligon ali pa katero koli stvar, pri kateri ima zadrzke zacela jemati kot nekaj pozitivnega, kot nekaj kar ji prinasa veliko dobrega.
Koliko je pa princeska mala sedaj ze stara? Sem si malo pogledala album in je pravi srcek. En kos

zanjo.