newfka, a ni nekam prehitro, vsi pišejo da pridejo v puberteto tam nekje okoli 9 mesca, naša pa bo zdj 5 mesecev stara.
Eni pridejov puberteto prej, eni kasneje. To je zelo težko posploševat, ker je vsak pes zgodba zase. 5 mesecev je po mojem mnenju kar primerna starost.
saj ne tečem za njo ampak v drugo smer in pol prilaufa za mano in k vid da hočem nekaj nardit odlaufa mal stran in sedi pa me gleda. pa ful skače name in renči pa laja pa grize, tega nikol ni tako ornk počela. ko je pa na povodcu pa tako poklapano gre.
No, to je tudi dober način. Ko vidiš, da prilaufa za tabo, ji reci npr "Pridi! Pridnaaa!". Omenila sem že uporabo klikerja. Ko laufa za tabo, klikni (seveda moraš imet dovolj močan kliker, da se klik dobro sliši) in jo nato, kolikor hitro se le lahko, izdatno nagradi. Seveda ji med klikom in nagraditvijo ne smeš ukazat nič drugega ali je pohvalit za karkoli drugega. Tako, da se bo sčasoma naučila, da si je nagrado prislužila za točno tisti moment, ko je šla k tebi, in ne za karkoli drugega.
Najbrž res misli, da jo boš, takoj ko bo prišla ka tebi, pripela na povodec. Podobne probleme sem imela jaz s Šadom, ampak, ko sem ga navadila na to, da odpoklic nikakor ni povezan samo in izključno s povodcem in, da četudi ga dam na povodec, ga bom slej kot prej tudi spet spustila, ni bilo več težav.
Razen seveda, ko so bili v bližini drugi psi (seveda milijonkrat zanimivejši od mene

). Ampak to je že druga stopnja odpoklica...

Ko skače nate in laja, jo poskusi ignorirat. Ko se umiri, pa jo spet povabi k igri ali jo pobožaj, pohvali. Če v igri spet postane pregroba, pač prenehaj z igro, dokler se ne pomiri. Fajn je recimo tudi, da pred hranjenjem zahtevaš, da se recimo usede in lepo počaka, dokler ji ne dovoliš jesti. Ali pa, da se usede in počaka, da ji namestiš ovratnico in povodec.
Kar se tiče natikanja ovratnice...
Zopet se lahko lotiš čisto počasi od začetka. Recimo, vzameš ovratnico v roko in jo pokličeš. Ko pride k tebi, pa jo močno pohvališ.
V naslednjem koraku ji lahko poskušaš dat ovratnico nad glavo in, če ostane mirna, močno pohvališ. Potem ji poskusiš položiti ovratnico na vrat, pa kasneje zapeti ovratnico itd...
Kaj ko bi ji še probala dati ovratnico gor večkrat na dan, ne samo pred sprehodom. Recimo, da ji daš ovratnico gor pred katerokoli dejavnostjo, ki jo ima rada (recimo pred česanjem, pred obrokom, pred igro). Tako, da bo videla, da natikanju ovratnice zmeraj sledi nekaj lepega.
Lp