Avtor Tema: Novofundlandec [Newfoundland]  (Prebrano 1868635 krat)

Kast

• *
  • Spol: Ženski
Novofundlandec [Newfoundland]
« Odgovori #4260 : 17 Januar 2008, 13:08:05 »
a sami strižete kremplje ali to raje prepustite drugim? jaz mislim da je naši potrebno postrižt ene dva kreplja k ima kar dolga, pa jaz tega ne bom počela, še pri mačkah ne upam.  :(
mi je pa veterinar rekel da bo pogledal in če je potrebno tudi postrigel.

kaj pravite na pasje frizerje? jaz sem razmišljala, da bi našo enkrat peljala v pasji salon da jo lepo zrihtajo in to v Celje.
krempljev ne strižem, včasih pa pogledam če je tisit na nogi predolg, da je ne zbada.
Kar se tiče frizerjev..hmmm nem, meni se zdi denar vržen proč, ker itak ti frizerji ne vem, če sploh vedo, kako se njufke stirže??? če želiš da psička lepo izgleda za doma, jo skopaj s kakšnim dobrim, kvalitetnim šamponom, posuši in postriži tačke ter ušesa....
Verjamem pa, da ko si bila na razstavi in videla vse tiste lepotce njufke lepo porihtane, da te je prijelo, da bi tudi tvoja tako izgledala, a ne ;)

Target

• *
« Odgovori #4261 : 17 Januar 2008, 13:12:11 »
Elf,
super so tele slike izpadle! Zelo lepo se vidi vse pse  :o

Je bila na tej specialki res vecina njufov zelo kvalitetnih, vseh barv - tudi rjavi so bili presenetljivo lepi ker ponavadi so rjavi bolj "šibke" kvalitete.

Čestitke Sabini in Soni za lep nastop, pa seveda "našemu" vzreditelju iz psarne Ursinus Velutus za osvojeni najvišji mesti.

Neyka

• Novofundlanci so zakon!!
  • Pesjanar
  • Neon say: BU
    • Neonova spletna stran
« Odgovori #4262 : 17 Januar 2008, 14:26:21 »
[quote authjavascript:void(0);
Shockedor=Target link=topic=1140.msg199562#msg199562 date=1200571931]
Elf,
super so tele slike izpadle! Zelo lepo se vidi vse pse  :o

Je bila na tej specialki res vecina njufov zelo kvalitetnih, vseh barv - tudi rjavi so bili presenetljivo lepi ker ponavadi so rjavi bolj "šibke" kvalitete.

Čestitke Sabini in Soni za lep nastop, pa seveda "našemu" vzreditelju iz psarne Ursinus Velutus za osvojeni najvišji mesti.
[/quote]

To sem bila tudi jaz precej presenečena da so bili vsi trije kar OK  :-* Čeprav najlepši v živo videni rjavi je pa tisti iz Trbovelj 2007...žal se ne spomnim imena

A slučajno kdo ve, kdo je po elfovih slikah 1. b/č njufek (vsaj razred, katalog imam)? Se mi ful dopade.

natka kremplje mojemu striže veterinar, tiste enkrat na leto. Pa še to samo ta dva, ki sta višje na nogi  :) Ostale si sam dovolj obrabi. Glede striženja celotrnega psa...če imaš malo frizerske žilice jo lahko zelo lepo poštimaš sama...

En dober tutorial
http://www.logrus.trivium.blink.pl/strona1.htm

Mene je za prvič prek interneta učila Target  :D če se prav spomnim je pes izgledal precej klavrno in takrat sem strigla samo ušesa. Potem sem imela na razsatvi še Marjanin (lacrima negra) prikaz in ko sem nekaj časa strigla in videla pse na razsatvah se mi je začelo dozdevat kaj in kako še lahko strižem.

Drugače pa za prvič lahko tudi katerega od forumašev prosiš, če se ne motim nas je kar nekaj, ki tudi strižemo in ti lahko pomaga in pokaže kako se stvari streže.

Glede salonov...strižejo pse po standardu  :D :D :o Kolikor jaz vem njufkom v standardu ne piše nič o striženju. Druga varjanta pa je, da se strižejo izključno samo ušesa in šapice - tudi za na razstave  ;) Toliko se da nekako izvedeti po mailu, o cenah so vsi nekako skrivnostni.

Nelly

• Mali Pesjanar
  • **
« Odgovori #4263 : 17 Januar 2008, 14:58:13 »
Jaz sem enkrat nekaj sprasevala, dobivala iste ideje, da bi vsaj enkrat rada videla svojega psa spedenanega v nulo, kar se tice frizurce, ne da strizem sama in se kdaj kaj izjalovi :-[ Recimo tisti zabji kraki takrat, ce se se kdo spomni :P Pa, zdajle se ne spomnim v katerem salonu, nekje v ljubljani, bi me prislo kao razstavno strizenje  psa (priprava na razstavo) + kopanje in feniranje 45.000 bivsih sitkov.  ::) Kar se mi je zato, da psa pripeljem iz salona, naslednji dan pa spet nori okrog  in se valja kjer se mu zljubi zdelo enostavno prevec. Sem raje ta denar porabila za skupni dopust z pesjanckom :D

Ponavadi ce uredis sapice in uhelcke, da naredi lepo obliko glave.. pa se tam in tam popravis kaksno dlakico pesjanko prav lepo izgleda. Ce poznas koga v  blizini, ki se spozna na to prosi, ce ti vsaj za prvic pokaze, ali pa malo plonkaj na kaksni razstavi, prosi za kak nasvet in probavaj..saj ce psa ne razstavljas in kaksnega svojega ponesrecenega izdelka ne kazes celotnemu obcinstvu tako ni panike, dlake zrastejo hitro nazaj. ;)

natka

• *
  • Bonga
« Odgovori #4264 : 17 Januar 2008, 15:03:16 »
Verjamem pa, da ko si bila na razstavi in videla vse tiste lepotce njufke lepo porihtane, da te je prijelo, da bi tudi tvoja tako izgledala, a ne ;)

ne, saj jaz je ne bi strigla, samo da jo skopajo in počešejo, ker je zdaj nimam kje kopat razen v tuš kabini  ???
ker je še nisem nič kopala, razen tist ko jo sperem če mi koplje po blatu. saj češem jo tudi.
zunaj je premrzlo za kopanje.

Kast

• *
« Odgovori #4265 : 17 Januar 2008, 15:54:59 »
ne, saj jaz je ne bi strigla, samo da jo skopajo in počešejo, ker je zdaj nimam kje kopat razen v tuš kabini  ???
ker je še nisem nič kopala, razen tist ko jo sperem če mi koplje po blatu. saj češem jo tudi.
Potem pa se res ne sekiraj, kdo pa kopa njufka sredi mrzle zime??? Večinoma to le tisti, ki vozijo njufke na razstave ali pa tisti, ki imajo profesionalne fene, da lahko psa dobro posušijo..... Jaz je pozimi nisem nikoli kopala, čeprav zaradi moje jesenske lenobe, bi bila res potrebna...  :-[

natka

• *
  • Bonga
« Odgovori #4266 : 17 Januar 2008, 16:17:49 »
danes berem cel NF forum od prve strani in sem ugotovila, da sem (se mi zdi) spoznala g. Oton Fantur. od kod je on? meni se zdi da sem 1x govorila z njim v trgovini za male živali v medvodah, a je možno?
a ima kdo fotko?

marjana od kod si,a iz Predoselj?

Kast

• *
« Odgovori #4267 : 17 Januar 2008, 16:38:18 »
danes berem cel NF forum od prve strani in sem ugotovila, da sem (se mi zdi) spoznala g. Oton Fantur. od kod je on? meni se zdi da sem 1x govorila z njim v trgovini za male živali v medvodah, a je možno?
a ima kdo fotko?

marjana od kod si,a iz Predoselj?
Oton Fantur je vodja sekcije novofundlandcev pri SKVPM, vzreditelj psarne Ursinus Velutus in sigurno si ga videla na razstavi, ko je hendlal lepotca iz njegove vzreje in za katerega smo tudi navijali ;)
Možno je tudi, da si ga videla v trgovini, če se je tam gibal ;)... in če si mu rekla, da imaš njufko, ti je najbrž kaj svetoval???... mi smo tudi v začetku hodili po hrano v Medvode, tam kjer je tudi vet. zraven.
je pa na 11. sliki od elfa na skrajni levi.

T.M.T

• njufi rulz
  • Pesjanar
  • Moj "mali" prijatelj
« Odgovori #4268 : 17 Januar 2008, 18:04:25 »
Am am,a ti njufki (ki so za dol past lepi) so smao tako profi nafenani ali so res tako ogroooooooomni :o?

Neyka

• Pesjanar
    • Neonova spletna stran
« Odgovori #4269 : 17 Januar 2008, 19:00:41 »

g. Fantur in Eros (Ursinus Velutus Vaya con Dios)

Ne se sekirat, če te moti kakšen vonj ali se ji je med dlako res nabralo ful prahu in nesnage lahko poskusiš s suhim šamponom. Ampak nikoli nikdar ne kupi pudra!!!! Boš imela sivega novofundlandca s še bolj zapacano dlako doma. Jaz sem ravno prejšnji teden kupila "peno" in jo preizskusila na Neonovem repu (Zootic). Učinek je super. Ni tistega izrazitega pasjega vonja, prah sem spravila iz dlake.... Ampak to je vseeno kemija, ki bo ostala na dlaki, tako da prepogosto s tem nebi eksperimentirala. Aja...pa prej jo fajn razčeši, da potem, ko z glavnikom odstranjuješ šampon nimaš problemov še z raznimi vozli. Te lahko vprašam iz kje si?

T.M.T sigurno so močnejše postave kot je moj ali tvoj  ;D pa verjetno imajo nekaj dlake več ampak po višini pa mislim da ne odstopajo nevem kako  ;)

Kast

• *
« Odgovori #4270 : 17 Januar 2008, 19:23:16 »
natka, ali pa kupi sprej za lažje razčesavanje, ki ima tudi zelo prijeten vonj in ti pes ne smrdi. Hkrati pa ta sprej tudi malo očisti dlako. Po nasvetu prijateljice ga imam od Essentials in je res super.  Druga varianta, ki jo zelo podpira Target pa je, da si kupiš brisačko, takoimenovano "torko" , ki je tudi fajn za spucat psa, ali pa za posušit, ker zelo dobro vpija vlago in umazanijo... jaz je nimam preveč rada, ker se pesek ne prime gor lih najboljše... ampak to je druga zgodba, he he...

Kast

• *
« Odgovori #4271 : 17 Januar 2008, 19:28:48 »

T.M.T sigurno so močnejše postave kot je moj ali tvoj  ;D pa verjetno imajo nekaj dlake več ampak po višini pa mislim da ne odstopajo nevem kako  ;)
Hmmm, no jaz bi rekla, da imajo precej več dlake kot vajinadva fantina in precej drugačno konstitucijo, ne pozabimo, da so to vsi top oz. odlični psi, v večini idealni po standardu. Visoki niti niso, imajo pa zelo usklajeno in lepo postavico. Piko na i pa seveda naredi dober grooming, takršen kakršnega v večini naši psi niso še bili deležni, pa seveda tudi predstavitev psa.... res je pravi užitek za oči gledat vse te lepotce na kupu.

šnufi

• *
  • Janko
« Odgovori #4272 : 17 Januar 2008, 19:48:22 »
Hmmm, no jaz bi rekla, da imajo precej več dlake kot vajinadva fantina in precej drugačno konstitucijo, ne pozabimo, da so to vsi top oz. odlični psi, v večini idealni po standardu. Visoki niti niso, imajo pa zelo usklajeno in lepo postavico. Piko na i pa seveda naredi dober grooming, takršen kakršnega v večini naši psi niso še bili deležni, pa seveda tudi predstavitev psa.... res je pravi užitek za oči gledat vse te lepotce na kupu.

Sicer ne vem, če so vsi psi na razstavi vedno idealni po standardu, nekateri imajo hude anomalije, kot tista na razstavi v Lendavi, ki je imela poškodovano hrbtenico, in je na čisto čuden način hodila, ker pa je bila od znanega vzreditelja, je vseeno zmagala.

Res je, da so ti psi po večini res lepi, vendar se meni osebno zdijo preveč umetni. Sicer ne vem kakšno življenje imajo ti res vrhunski psi izven razstavnega ringa, ampak se mi zdi, da kvaliteta življenja ni zelo visoka. Tukaj ne mislim tistih, ki se z razstavami še vedno ukvarjate ljubiteljsko.

Lp 

newfka

• Newfs! I love them!!!
  • *
  • Newfing through life!
    • krace
« Odgovori #4273 : 17 Januar 2008, 21:11:24 »
Mene zanima ali ima kdo fotografije novofundlandcev iz specialnih razstav 2006 in 2007? Še posebej bi bila vesela zmagovalnih (BOB, stopničke...). In če slučajno ima kdo kontakt fotografa Matjaža Zupanca, ki je obe omenjeni specialni razstavi tudi fotografiral za klub. Sicer sem že povprašala po CD-ju na klubu in čakam odgovor, ampak nisem ziher, da je zadeva še na voljo... Rabim namreč čim večje fotografije, primerne za tisk.

Če je zadevo beležil tudi kdo od vas in ima še vedno originalno velikost fotografij ali pa veste za koga, bi bila informaciji izredno vesela.
Dobrodošle so tudi fotografije njufov iz vseh ostalih slovenskih razstav (predvsem mednarodnih), ki so seodvijale leta 2006 in 2007, seveda čim čim večje in kvalitetnejše. In seveda ime avtorja in ime razstave zraven.

Lp

dog4ever

• *
« Odgovori #4274 : 17 Januar 2008, 22:58:20 »

Mene pa takrat vedno prime, da bi imela nekoč v prihodnosti njufiča. Ampak se potem spomnim na besede nekega vzreditelja, da potrebuje 3 ure, da psa skopa, posuši, sfrizira pred razstavo. Za mojo lenobo je to preveč :-[

Kast

• *
« Odgovori #4275 : 18 Januar 2008, 09:15:13 »
Mene pa takrat vedno prime, da bi imela nekoč v prihodnosti njufiča. Ampak se potem spomnim na besede nekega vzreditelja, da potrebuje 3 ure, da psa skopa, posuši, sfrizira pred razstavo. Za mojo lenobo je to preveč :-[
He he, tudi sama sem bila tvojih misli, ko sem šla prvič na razstavo, so se mi zdeli spedenani njufiči čisto drugačna pasma od naše čisto nič postrižene psice... in sem bila bolj za naravni videz ;
Sčasoma pa sem se navadila in mi je zdaj precej bolj všeč, če je njuf skopan, sfeniran in postrižen.... to je le stvar okusa.
Drugače pa, če se lotimo mojo strič, bo 3 ure le za to absolutno premalo, ker je dlake absolutno preveč in še predolga je. 3 ure za kopanje, sušenje in sfriziranje zadostuje le za tiste, ki res redno strižejo njufe in pred razstavo naredijo še finiš oz. piko na i.

Kast

• *
« Odgovori #4276 : 18 Januar 2008, 09:19:31 »
Sicer ne vem, če so vsi psi na razstavi vedno idealni po standardu, nekateri imajo hude anomalije, kot tista na razstavi v Lendavi, ki je imela poškodovano hrbtenico, in je na čisto čuden način hodila, ker pa je bila od znanega vzreditelja, je vseeno zmagala.

Res je, da so ti psi po večini res lepi, vendar se meni osebno zdijo preveč umetni. Sicer ne vem kakšno življenje imajo ti res vrhunski psi izven razstavnega ringa, ampak se mi zdi, da kvaliteta življenja ni zelo visoka. Tukaj ne mislim tistih, ki se z razstavami še vedno ukvarjate ljubiteljsko.

Lp 

Ojla, govorila sem o letošnji  specialki v LJ in ne o drugih razstavah (meni so bili črni njufi ful všeč, konkurenca je bila huda... ) ni bilo primerjave s kakšno Lendavo ali Cacom.

Neyka

• Pesjanar
    • Neonova spletna stran
« Odgovori #4277 : 18 Januar 2008, 09:52:09 »

;D Pa toliko rabim samo jaz za Bibo (s tem da nimam fena torej cca 3h brez feniranja) ima najbrž ravno pol dlake v primerjavi z razstavnimi psi  ;)

newfka zakaj pa rabiš? Kakšen projekt? Žal ti bolj težko pomagam preglej malo TUKAJ (http://www.e-wuff.com/). Sicer stran že lep čas ni bila obnovljena ampak če se ne motim sem lastnike strani še videla po razsatvah in če jih kontaktiraš ti bodo mogoče znali pomagat.

Drugače pa CACIB Portorož 2007 imam jaz. Saj sem objavila fotke, pa če ti je kakšna všeč se lahko potrudim poiskat original  :)

lacrima negra

• *
  • Ursinus Velutus Vaya con dios
    • http://lacrimanegra.moj-album.com/
« Odgovori #4278 : 18 Januar 2008, 15:55:27 »
Natka, ja, sem iz Predoselj, se mogoče poznava, si tudi ti iz tega konca Slovenije? Drugače pa je bil Oton res pred leti zaposlen v trgovini Kužmuc v Medvodah.

Šnufi, kar se tiče razstavnih psov in znanih vzrediteljev, lahko rečem, da psi živijo zelo dostojno življenje, vsaj pri njufičih. Poznam namreč kar precej znanih vzrediteljev in sem bila že tudi pri njih, vsi imajo lepo urejene pesjake, pri določenih psi živijo z njimi v stanovanju in na prostem, se pravi kakor sami želijo, definitivno lahko rečem, da živijo dosti boljše kot marsikateri kuža, ki je edini hišni ljubljenček, da ne govorim o tem, da nikoli niso sami, če že nimajo človeških prijateljev na voljo, imajo pasje. Govorim striktno o njufičih, ker razmer pri drugih pasmah ne poznam. Bi bilo pa dobro, če sama obiščeš kako znano psarno in si ogledaš kako živijo razstavni psi.

Kar se tiče postriženih in urejenih njufičev, se mi zdi dosti bolj primerno, kot pa umazanih, zvozlanih in smrdečih, kar je na žalost pri njufičih, to precej pogost pojav, sama sem že reševala njufiče izpod zvozlanega in smrdečega kožuška, tako, da o umetnih in naravnih njufičih bi se dalo razviti zelo celovito debato.

lp, Marjana

šnufi

• *
  • Janko
« Odgovori #4279 : 18 Januar 2008, 20:50:40 »
Marjana,
Da začnem pri debati umetni-naravni psi. Meni se zdijo psi z rastav ena skrajnost, smrdeči, zvozlani pa druga skrajnost. Mislim, da je tukaj še vmesna sorta. Urejen pes, ki ne zgleda kot da bi bil plišast medek. Saj vem, da ti razstavni psi, vsak dan ne izgledajo tako kot na razstavi. Vendar se mi zdi, da bi morda tudi na razstavah lahko bili manj poštimani, zdijo se mi kot tiste ženske, ki ne vedo koliko make upa je treba.

Ne trdim, da so vsi psi, katerih lastniki se ukvarjajo z vzrejo, da nimajo kvalitetnega življenja. Vendar pa se mi zdi, da če ima nekdo 5 psov, ki so večino časa zaprti v pesjaku, da to ni kvalitetno življenje psa. Verjamem, da nekateri psi vzrediteljev živijo v stanovanju, vendar ne vem, če je to ravno pri tistih, ki se s tem ukvarjajo že skorajda poklicno.
Za vas verjamem, da imate veliko znanja in obširno vedenje o njufkih, ki presega moje znanje, in da nudite vašim psom kar potrebujejo. O tem sklepam na podlagi vaših sporočil na forumu, slikic in na podlagi pripovedovanj drugih. Na žalost vas še nisem spoznala v živo. Ker zaradi nervoznosti mojga Janka, na razstave več ne hodiva, tako da sta edina naziva ostala zelo perspektiven iz Hrušice in  PRM v Mariboru leta 2006.

Zdi pa se mi, da pa morda pri nekaterih vzrediteljih temu ni tako. Grozno pa se mi zdi, da se na razstavi zgodi, da psica, ki ima zdravstvene težave zmaga zaradi imena vzreditelja. Kajti če bi jo pripeljala jaz, ki nimam imena, sigurno ne bi zmagala psica, ki hodi kot da bi se komaj držala na nogah.

Nikomur nočem soliti pameti, niti se delati pametnejše kot sem. Povem samo svoj vidik.

Lp

Nelly

• Mali Pesjanar
  • **
« Odgovori #4280 : 19 Januar 2008, 00:32:29 »
Snufi, psi tako kot na raztavah definitivno ne zgledajo vsak dan ;D Vsakodnevno zgledajo kot vsi drugi.. normalno urejeni, razcesani psi, kar se tice dlake. Razstave so pika na i, kjer se vsak lastnik potrudi, da pokaze najboljso plat svojega psa in se potrudi pokazati to, kar se od njega pricakuje.  Zato, da pa izgledajo kot plisasti medvedki, pa niso krivi samo vzreditelji oz lastniki ampak bolj trendi, ki narekujejo modo, ce pes ni taksen in taksen pac ne bo nic dosegel...lahko imas po konstrukciji se tako lepega psa, ampak ce bo cisto natur ne vem koliko ima kaj moznosti (govorimo o kaksnih pomembnejsih razstavah).. koliko je to pravilno ali ne ne bom sodila.. vzreditelji oz. razstavljalci samo, ce hocejo kaj doseci hoces noces morajo slediti modi. Vsaj jaz sem govorila z parimi vzreditelji iz tujine in marsikdo je priznal, da mu je "natur" njuf bolj vsec.. oz. njufi "frizura" izpred parih let, ampak kar se mora ni tezko. Pac razstave zahtevajo svojo ceno, ne samo pri njufih ampak pri vecini pasem. Trendi se spreminjajo.. Sicer je pa pri ljudeh isto (razne modne revije) , make up dela cudeze in pozira poglede, pa ceprav je to sledenje modnim idealom in marsikatere ne spoznas, ce jo vidis naslednji dan brez sminke ;) Pa ceprav za marsikoga izgleda lepsa :P

Takega cloveka, ki ima psa samo zaprtega v pesjaku in vse skupaj predstavlja samo posel jaz nebi nazivala vzreditelj, ker zame naziv vzreditelj ne pomeni samo cloveka, ki ima super psa/psico za paritve..ampak vse kaj drugega. Predvsem cenim ljudi, ki vedo zakaj imajo njufka, ki v njem vidijo njegovo bistvo, ne samo sredstvo za produciranje denarja..in delajo v dobro pasme. Nisem v razstavnih vodah, tiste 2x ne pomeni nic, bilo bolj za salo kot zares... niti se nato ne spoznam nevem koliko. vendar kljub vsemu dvomim, da bi hendler in pes delovala uigran team, ce bi bil pes cele dneve zaprt v pesjaku in bi bila skupaj samo na razstavi. Pomoje se mora tvoriti nekaksna vez. To sem videla ze pri Atumu, ko sva midva vadila je bilo veliko boljse, kot takrat ko sem ga prepustila neyki, da ga je peljala v ring.. ni je bil navajen, kljub temu, da jo dovolj dobro pozna,  ves njegov svet sem jaz in me je non stop iskal z ocmi...   :)

Sicer nimam vec njufkov, imam pa 3 pse.. karakterno zelo razlicne. Splet okoliscin pac. In kljub temu, da se znajo cisto dobro zaposliti, kadar so sami (pa niso veliko sami) me se kako potrebujejo in v vsakega posebej, da je to kar je, sem morala vloziti veliko truda in svoje pozornosti. In v tistem trenutku, ceprav so vsi na kupu in prej zaposleni z igro in pridem domov ima vsak posebej ocke samo zame .. v tistem trenutku se ne z menijo vec za ostalo okolico. In upam, da mi bo kdaj dano imetu tudi se kaksnega njufka zraven, zavoljo sebe in Atuma, ker vem, da bi ga sebi enaka druzba razveselila. Pozornosti bi bila pa sigurno delezna oba enako oz. vsi enako. 

Ker je bil na zadnji strani omenjen tudi gospod Fantur, samo kot dodatek... ne vem za rezultat, niti ne vem zdajle imena psicke, ampak v Lendavi, ko je razstavljal svojo psicko  se mi je full dopadlo, psicka ga je gledala kot boga :o Samo kot potrditev tistega kar sem mislila, njun nastop, predvsem iz vidika psicke, ki je spremljala vsak njegov gib ter ga gledala z nekaksnim "obcudovanjem". To je bila stvar, ki mi je takrat zelo padla v oci in sem si jo zapomnila (za resnicen rezultat ne vem) :-[.

Glede kuhinje na razstavah... tako kot pri vsaki stvari... bila in bo. Leto 2008 pac.

Mimogrede, ali mogoce kdo ve ali se nam obeta v bliznji prihodnosti kaksno rodovnisko leglo njufkov? Neki somescani so me prosili za informacije, ker so v nabavi novega njufka, prejsnji umru pred parimi meseci v starosti 12 let,  sem jih sicer napotila na kzs in skvpm.. pa kljub temu vprasam ;)

lp, Lili

Neyka

• Pesjanar
    • Neonova spletna stran
« Odgovori #4281 : 19 Januar 2008, 12:16:49 »
Jaz se bom kar strinjala z Lili. Razstave so šov. Vsakdo se tam potrudi kar najbolje pokazat svojega psa, zato se pse lepo postriže, da se kar najbolje povdari njihovo "lepoto" (beri čimbolj približa standardu). Potem pa seveda še fen doda svoje. Lepo sčisti dlako, da je v njej minimum praha, da se lepo sveti in seveda doda nekaj volumna.

Jaz osebno najbolj obožujem nekaj srednjega. Ne srednjega po tvojem merilu, šnufi, srednje kot postrižena ušesa in šapice, pa spodnja linija, drugje pa naj dlaka čimbolj štrli in naj bo čiiim daljša. Mogoče bi si premislila, če bi imela doma razstavno kvalitetnega psa, z veliko daljšo in težje "obvladljivo" dlako. Verjetno tista zaraščenost nebi več izgledala simpatično kot pri Neonu, kjer štri kakšen pramen sem in tja, drugače je pa dlaka lepo priležena k telesu. Po drugi strani je pa dlako veliko lažje urejat, če so vsaj "špice" malo pristrižene. Dlaka se veliiiko manj vozla.

Kar se pa življenja v pesjakih tiče moram pa zopet naredit malo enega zagovora. Priznam, da bi najraje imela Neona v postelji ampak ker to pač ne gre je v pesjaku. Po mojem mnenju mu prav nič ne manjka!! Ima dnevne sprehode (ne samo enega), če se le da, poiščem kakšno psičko za družbo, da se še malo zdivja zdajle, ko ne moreva na rolarje. Potem doma vedno delava trikce. Pes je ratal v tem času tako navezan name, da ga lahko odpokličem iz igre z drugim psom! Na sprehodih je VEDNO pozoren name. Ampakč če najin skupni čas seštejem, je omejen na nekaj uric na dan čez vikend (čez teden me pač ni doma in mi ga poštimajo domači). Pa vseeno nisem mnenja, da mu kaj manjka. Ali mu? Ne moreš imet lepega razstavnega njufa, če te pes ne jebe 5% in je po možnosti depresiven zaradi večnega zapiranja. Mogoče to gre pri kakšni drugi pasmi, pri naših občutljivih velikanih malo dvomim. Pa tudi s psom je treba za razstave delat! Mislim, da ni veliko psov, ki bi prišli iz pesjaka, da bi jih postrigli in peljali na razstavo in bi se lepo obnašali.

Ker je bil na zadnji strani omenjen tudi gospod Fantur, samo kot dodatek... ne vem za rezultat, niti ne vem zdajle imena psicke, ampak v Lendavi, ko je razstavljal svojo psicko  se mi je full dopadlo, psicka ga je gledala kot boga :o Samo kot potrditev tistega kar sem mislila, njun nastop, predvsem iz vidika psicke, ki je spremljala vsak njegov gib ter ga gledala z nekaksnim "obcudovanjem". To je bila stvar, ki mi je takrat zelo padla v oci in sem si jo zapomnila (za resnicen rezultat ne vem) :-[.

lp, Lili

To se je pa tudi meni tako dopadlo  :-* :-* Že izven kroga, ko jo je šla Simona božat  :-* Njen lastnik je bil bog zanjo ne glede na to koliko je bilo drugih okrog.

Za primerjavo z "ubogimi pesjakarji" - take poglede ima naša Biba ko gleda Simono - ko je ona zraven ni človeka ali psa ki bi ga imela raje, prav tako Atumček gleda za Lili kadar ga prevzamem jaz, nenazadnje pa tudi Neon mene, pa Marjanini psi njo....pa živijo nekateri v pesjaku, nekateri kombinirano in nekateri striktno v hiši.

Leglo...iz tujega foruma vem za vest, da bodo mogoče v kratkem na svetu Atumčkovi polbratci in polsestrice  ;)

lacrima negra

• *
  • Ursinus Velutus Vaya con dios
    • http://lacrimanegra.moj-album.com/
« Odgovori #4282 : 19 Januar 2008, 22:06:06 »

Tokrat se oglašam na željo in z soglasjem lastnika in vzreditelja zmagovalne psičke v Lendavi, gospoda Otona Fanturja, ki ne sodeluje na tem forumu, vendar pa je bil opozorjen na določene insinuacije glede njegove psičke. Ga bom kar citirala:" kdo vam daje pravico, da pod nekim nickom, podajate, na javni forum lažne informacije glede zdravja oz. anomalij, še več skoraj veterinarsko ortopedskih ugotovitev poškodb, moje psičke. Sam ne presojam nikoli nikogar, niti se ne oglašam na tem forumu in ne dovolim nikomur, da sodi mene, mojo vzrejo in moje pse. Toliko o tem!" konec citata.

Jaz sama pa dodajam, da poznam njegovo psičko, ki je čudovita, v vseh pogledih  in bi bila preponosna, če bi bila njena skrbnica.

Očitno smo vam vzreditelji hud trn v peti, oz. samo določeni vzreditelji.

lp, Marjana na željo g. Otona Fanturja 

šnufi

• *
  • Janko
« Odgovori #4283 : 20 Januar 2008, 07:55:24 »
Jaz ne podajam veterinarsko ortopedskih ugotovitev poškodb, kajti nisem veterinar, ampak le tisto, kar sem videla oziroma kar nas je videlo več. Psička ni izgledala kot nekdo, ki ima zdravo okostje. Res je, da dokazov nimam. Jaz nisem javno omenjala g. Fanturja, primer sem omenila samo kot podkrepitev mojega mnenja, da so razstave ena velika kuhinja.

Jaz nikogar ne sodim, ker pa smo v svobodni državi, svoje mnenje lahko povem. Prav tako pa se kdor koli ne strinja z mojim mnenjem, ima pravico, da predstavi svojega.
Vendar pa, ko smo javne osebe, se moramo navaditi, da nam vsi vedno ne bodo ploskali, to vem, tudi sama, pač iz drugih področij.

Dejstvo je, da brez vzrediteljev ne bi nikoli imeli kvalitetnih mladičkov. Zdi se mi pa, da nekateri, ki se ukvarjajo s tem, včasih pozabijo na zdravje psov, če se tukaj spet kdo prepozna, pa je seveda žalostno. Upam za zdravje psov, da so to samo moja zblojena mnenja.

lp

Kast

• *
« Odgovori #4284 : 20 Januar 2008, 08:37:59 »
Jaz ne podajam veterinarsko ortopedskih ugotovitev poškodb, kajti nisem veterinar, ampak le tisto, kar sem videla oziroma kar nas je videlo več. Psička ni izgledala kot nekdo, ki ima zdravo okostje. Res je, da dokazov nimam. Jaz nisem javno omenjala g. Fanturja, primer sem omenila samo kot podkrepitev mojega mnenja, da so razstave ena velika kuhinja.

Daj daj šnufi priznaj, da je zmagala psička, ki je bila precej lepša in idealna po standardu kot pa ostali prisotni njufi in ne zaradi vzreditelja oz. hendlarja.
Večkrat pa je tako, da so lastniki psov zelo ljubosumni na uspešne vzreditelje, ker nikakor ne morejo zmagati, če so le ti prisotni na razstavah oz. ne morejo priti do naziva, potem pa iščejo vse možne izgovore, da blatijo po le teh, čeprav jih sploh ne poznajo.
In da zmaga psa pripada izključno temu, ker ga hendla znani vzreditelj... hmmm ne vem no,..... malo mimo.

Kast

• *
« Odgovori #4285 : 20 Januar 2008, 08:58:07 »

Ta stavek zveni, kot da so vsem forumašem vzreditelji hud trn v peti, čeprav je le ena omenjala primer v Lendavi, zato mi ni všeč, da se kar posplošuje na vse.

Drugače pa se na forumu - vsaj na njufi strani zelo malo pogovarja o vzreji in vzrediteljih oz. skoraj nič.

šnufi

• *
  • Janko
« Odgovori #4286 : 20 Januar 2008, 10:01:03 »
Daj daj šnufi priznaj, da je zmagala psička, ki je bila precej lepša in idealna po standardu kot pa ostali prisotni njufi in ne zaradi vzreditelja oz. hendlarja.
Večkrat pa je tako, da so lastniki psov zelo ljubosumni na uspešne vzreditelje, ker nikakor ne morejo zmagati, če so le ti prisotni na razstavah oz. ne morejo priti do naziva, potem pa iščejo vse možne izgovore, da blatijo po le teh, čeprav jih sploh ne poznajo.
In da zmaga psa pripada izključno temu, ker ga hendla znani vzreditelj... hmmm ne vem no,..... malo mimo.

Priznam, da so psi g. Fanturja zelo lepi, da imajo lepo dlako in da so res pojava, da se v ringu obnašajo, kot se je na razstavi treba obnašati, in da g. Fantur na razstavi ve kaj dela. Vendar je ta psička z Lendave hodila zelo čudno, zato se mi je zdelo, da nima zdravih sklepov (kar je ponavljam, samo mnenje, moje in še nekaterih, ki so jo videli). 

Tega v nadaljevanju pa ne moreš obesiti name. Midva z Jankom sva bila na treh razstavah: v Hrušici sva dobila zelo perspektiven, v Mariboru sva dobila PRM, v Celju pa je bil že večji, in tako nervozen in prestrašen, da sva zaključila z razstavami. Ugotovila sem, da pač razstave niso za našo razvajeno carto. Tudi o parjenju ne razmišljam. Nisem vzrediteljica, nikoli ne bom. Ampak svoje videnje pa lahko povem, ne pravim, da je moje mnenje edino relevantno in da je stoposto pravo, zato ste pa še drugi tukaj, ki lahko poveste svoje.

Lp

Kast

• *
« Odgovori #4287 : 20 Januar 2008, 10:11:28 »
šnufi, pri ta drugem stavku sem mislila bolj na splošno in ni padalo nate.... se opravičujem, ker se nisem prav izrazila.
drugče pa si verjetno opazila, da nikoli (oz. zelo poredko) ne srečaš na državnih razstavah Cac ne g. Fanturja, ne g. Siklosi, a ne ;)

Neyka

• Pesjanar
    • Neonova spletna stran
« Odgovori #4288 : 20 Januar 2008, 11:30:08 »
Oh kakšna "krasna" zmešnjava.

Tisti psički prav nič ne manjka.

Bil je samec, v obdobju rasti, katerega lastniki so sami povedali da ima nekaj problemov.

Hendlal ga je če se prav spomnim g. Fantur.

In ne, ni zmagal.

Dajte vsaj preverit ko pišete ;)

nutella

• *
  • Fedra, Lili in Misti
« Odgovori #4289 : 20 Januar 2008, 11:47:12 »
V zavetišču Zonzani se nahaja odrasel mešanec z novofundlandcem (ki se mu čas izteka), s katerim pa bi bilo nekaj dela: http://zavetisca.mojforum.si/zavetisca-about1021.html

ZAVETIŠČE ZONZANI - Dramlje
Jarmovec 5, 3222 Dramlje
Tel.: 03/749 06 02, 041/725 123
e-mail: [email protected]
http://users.volja.net/lenko469/zavetisce.htm