Snufi, psi tako kot na raztavah definitivno ne zgledajo vsak dan

Vsakodnevno zgledajo kot vsi drugi.. normalno urejeni, razcesani psi, kar se tice dlake. Razstave so pika na i, kjer se vsak lastnik potrudi, da pokaze najboljso plat svojega psa in se potrudi pokazati to, kar se od njega pricakuje. Zato, da pa izgledajo kot plisasti medvedki, pa niso krivi samo vzreditelji oz lastniki ampak bolj trendi, ki narekujejo modo, ce pes ni taksen in taksen pac ne bo nic dosegel...lahko imas po konstrukciji se tako lepega psa, ampak ce bo cisto natur ne vem koliko ima kaj moznosti (govorimo o kaksnih pomembnejsih razstavah).. koliko je to pravilno ali ne ne bom sodila.. vzreditelji oz. razstavljalci samo, ce hocejo kaj doseci hoces noces morajo slediti modi. Vsaj jaz sem govorila z parimi vzreditelji iz tujine in marsikdo je priznal, da mu je "natur" njuf bolj vsec.. oz. njufi "frizura" izpred parih let, ampak kar se mora ni tezko. Pac razstave zahtevajo svojo ceno, ne samo pri njufih ampak pri vecini pasem. Trendi se spreminjajo.. Sicer je pa pri ljudeh isto (razne modne revije) , make up dela cudeze in pozira poglede, pa ceprav je to sledenje modnim idealom in marsikatere ne spoznas, ce jo vidis naslednji dan brez sminke

Pa ceprav za marsikoga izgleda lepsa

Takega cloveka, ki ima psa samo zaprtega v pesjaku in vse skupaj predstavlja samo posel jaz nebi nazivala vzreditelj, ker zame naziv vzreditelj ne pomeni samo cloveka, ki ima super psa/psico za paritve..ampak vse kaj drugega. Predvsem cenim ljudi, ki vedo zakaj imajo njufka, ki v njem vidijo njegovo bistvo, ne samo sredstvo za produciranje denarja..in delajo v dobro pasme. Nisem v razstavnih vodah, tiste 2x ne pomeni nic, bilo bolj za salo kot zares... niti se nato ne spoznam nevem koliko. vendar kljub vsemu dvomim, da bi hendler in pes delovala uigran team, ce bi bil pes cele dneve zaprt v pesjaku in bi bila skupaj samo na razstavi. Pomoje se mora tvoriti nekaksna vez. To sem videla ze pri Atumu, ko sva midva vadila je bilo veliko boljse, kot takrat ko sem ga prepustila neyki, da ga je peljala v ring.. ni je bil navajen, kljub temu, da jo dovolj dobro pozna, ves njegov svet sem jaz in me je non stop iskal z ocmi...

Sicer nimam vec njufkov, imam pa 3 pse.. karakterno zelo razlicne. Splet okoliscin pac. In kljub temu, da se znajo cisto dobro zaposliti, kadar so sami (pa niso veliko sami) me se kako potrebujejo in v vsakega posebej, da je to kar je, sem morala vloziti veliko truda in svoje pozornosti. In v tistem trenutku, ceprav so vsi na kupu in prej zaposleni z igro in pridem domov ima vsak posebej ocke samo zame .. v tistem trenutku se ne z menijo vec za ostalo okolico. In upam, da mi bo kdaj dano imetu tudi se kaksnega njufka zraven, zavoljo sebe in Atuma, ker vem, da bi ga sebi enaka druzba razveselila. Pozornosti bi bila pa sigurno delezna oba enako oz. vsi enako.
Ker je bil na zadnji strani omenjen tudi gospod Fantur, samo kot dodatek... ne vem za rezultat, niti ne vem zdajle imena psicke, ampak v Lendavi, ko je razstavljal svojo psicko se mi je full dopadlo, psicka ga je gledala kot boga

Samo kot potrditev tistega kar sem mislila, njun nastop, predvsem iz vidika psicke, ki je spremljala vsak njegov gib ter ga gledala z nekaksnim "obcudovanjem". To je bila stvar, ki mi je takrat zelo padla v oci in sem si jo zapomnila (za resnicen rezultat ne vem)

.
Glede kuhinje na razstavah... tako kot pri vsaki stvari... bila in bo. Leto 2008 pac.
Mimogrede, ali mogoce kdo ve ali se nam obeta v bliznji prihodnosti kaksno rodovnisko leglo njufkov? Neki somescani so me prosili za informacije, ker so v nabavi novega njufka, prejsnji umru pred parimi meseci v starosti 12 let, sem jih sicer napotila na kzs in skvpm.. pa kljub temu vprasam

lp, Lili