Avtor Tema: Novofundlandec [Newfoundland]  (Prebrano 1868641 krat)

leonora

• *
  • Spol: Ženski
Novofundlandec [Newfoundland]
« Odgovori #4290 : 20 Januar 2008, 22:41:41 »
No,no,otroci,mirno kri  :P
Zdaj pa res že dolgo nisem pisala,žal mi čez dan primankuje časa,zvečer pa navadno samo še padem.Tisti,ki veste za naše skrbi z Zojo tako veste,da poleg vseh terapij nimam ne časa ne volje za pisanje.Vas pa berem,tako da kar pišite in limajte slike  :-*  :-*
Zato zdajle vsem,ki ste tačas praznovali vse najboljše  :-* ,pozdrav novim njufi članom in pa tebi Barbara  :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-*,krasna novica,super bo imeti malo kepico za mečkanje na kakšnem srečanju  :o
Marjana,upam da g.Fantur ne bo zameril,ker se bom tudi jaz spotaknila ob njega.On je bil prvi,ki sem ga poklicala,ko smo kupovali njufa.Na žalost,ali pa na veselje(hvala bogu za Bibo),takrat ni bilo legla.In tukaj se javno zahvaljujem za njegovo prijaznost in nasvete!
Ko smo začeli malo bolj spremljati to sceno,pa se je slišalo marsikaj in priznam,da  mi nekako ni pasal v isti kolup kot človek,s katerim sem govorila po telefonu.Nisem vedela,kaj naj si mislim,do Lendave.Tabor smo imeli poleg njega,krasna psička(ki sem jo morala pobožati,drugače bi me bilo konec  :-*)na mizi,on jo fenira,češe,ureja.Vse skupaj je delovala dokaj hladno.Ona je imela oči samo za njega,potem pa je storil nekaj,kar je zlobne govorice potisnilo daleč stran.Tako da,vzreditelj gor ali dol,zaradi mene lahko ima lepe ali grde pse,vem pa,da jih ima rad,to sem videla na  lastne oči in zaradi tega ga spoštujem!Tako da,Šnufi,žal ti tudi jaz ne dam prav.Tej psički ni manjkalo ne lepote,ne zdravja,še manj pa ljubezni!
Marjana,samo še nekaj!Meni tista vaša psička,ki je šla v Nemčijo(če se ne  motim) ne gre iz glave.Imate mogoče kakšne novice kako se ima?
Barbara,še enkrat čestitke,jaz sem čisto navdušena.Žal se pri otrocih in njufkih ne znam zadrževati,preprosto nora sem nanje  :o

šnufi

• *
  • Janko
« Odgovori #4291 : 21 Januar 2008, 08:38:50 »
Oh kakšna "krasna" zmešnjava.

Tisti psički prav nič ne manjka.

Bil je samec, v obdobju rasti, katerega lastniki so sami povedali da ima nekaj problemov.

Hendlal ga je če se prav spomnim g. Fantur.

In ne, ni zmagal.

Dajte vsaj preverit ko pišete ;)

Zdaj se pa moram opravičiti g. Fanturu, za napačne zaključke. Ker je tega hendlo g. Fantur, sem mislila, da je to njegova psica. Moja napaka. Sem se mu opravičila tudi po telefonu.

Hvala pa vsem ostalim, ki ste tudi bili v Lendavi, da ste me opozorili.

Zdaj pa je res boljše, da zaključim debato, prej kot naredim še kako napako.

Kast, čestitke za še enga človečka (rodnost se res povečuje, in meni kot profesorici je to zlo všeč, vsaj ne bomo poučevali praznih klopi).

natka

• *
  • Bonga
« Odgovori #4292 : 21 Januar 2008, 08:47:49 »
uf, ste se razpisali, pa samo čez vikend me ni bilo, ker mi net ni delal doma  >:(
k sem lih omenila g. Fanturja pa se je tok o njemu razpisal, mi je že žal da sem sploh vprašala, no saj jaz mislim da sem enkrat govorila z njim, ja in mi je dal nasvete.

Neyka, jaz sem iz Medvod, no živim tam. Pa ti?

Marjana, ne se ne poznava, ampak sem vidla naslov da si iz Predoselj, pa sploh nisem vedla da imaš vzrejo njufkov do še pred kratkim, ko sem bila na obisku pri stricu v Predosljah, zato sem vprašala. pa verjetno sta nekje blizu, če gre po hišnih številkah (Donko, ziher poznaš).

sem našo Bongo razčesala, k smo v petek dali ovratnik dol in šive ven, se je lepo zacelilo, in se ji prav lepo sveti dlaka  ;D kopat pa je še ni potrebno ker ima čisto kožo pod dlako, je bela  ???. vonj pa ima itak po NF.

zdaj pa spet ena mojih paničnih skrbi glede kil, bonga jih ima pri starosti 6 in pol mescih 40 kg, poje pa 20 kg briketov na mesec plus da dobi kdaj še kako konzervico pa priboljšek, jabolk. jaz ji tipam rebra pa se mi zdi nekak normalno. kaj menite, kaka pa naj bi bila višina pri tej starosti, jo bom še zmerila. mene so tok prestrašili, ko vsi govorijo o displaziji pa prehitri rasti, da jo potem skoz tipam pa tehtam pa gledam kok ji grejo kg gor, ker res nočem da je kaj narobe.

BRUNO

• *
  • Naš medvedek
« Odgovori #4293 : 21 Januar 2008, 09:16:44 »
Sem se pa nasmejala, ko je nekdo od vas napisal, kdo še kopa psa pozimi.....Imam konkreten odgovor: JAZ! :P
Včeraj nisem več zdržala umazanije in vonja mojega Brunota in sem ga spravila v staro kopalno kad, ga stuširala, našamponirala, samo to dvoje je pri njegovi dlaki trajalo več kot pol ure, sprat ga je moral pa moj mož, ker me je čisto v hrbet uščipnilo, kar še danes kar lepo čutim. Bruno je zdaj sicer lep in dišeč, še celo malo sem potelovadila z škarjami; jaz sem pa malo nalomljena, he, he. Med drugim sem morala tudi probat novi šampon, Kast mi je na razstavi pokazala ta pravi Biogroom (KAST, HVALA!!!) in je res v redu. Bruno je zdaj res kot plišast medo  ;D No, kopalnica ni v tako dobrem stanju, ker se je pridno otresal tudi takrat, ko še ni bil umit ampak samo namočen, so bele stene dobile prav lep pikast rjav vzorček, ampak se ne bom sekirala, ker moram to kopalnico itak enkrat adaptirat, pa tudi uporabljamo jo ravno ne....Imamo pa zdaj v spodnjem delu hiše, kjer sem ga imela celo popoldne in ponoči polno dlak, ampak to bo pa akcija za danes. Na žalost se mi je zdelo, da se v globino še do jutra ni posušil....
Nelly, tud jaz si želim, da bi enkrat videla mojega psa čist "spedenanega", pa najbrž ga ne bom. Vem, da so ure in ure truda, da psa lepo zrihtaš; tisti na razstavah bi si kakšno nagrado zaslužili že za ves vloženi trud! Jaz sicer redno strižem uhlje in okrog tac Brunotu, drugega pa ne znam; tud okrog uhljev ne znam prav najbolje, a se bom že enkrat naučila. Imam sprintana tista navodila od logrusa, samo na papirju mi je vse lažje kot v resnici. So mi pa lepši za pogledat urejeni in postriženi njufki kot pa nepostriženi....Natka, meni se sicer zdi malo veliko 20 kg briketov za cel mesec za tako težkega psa....ampak če čutiš rebra, bo že o.k. Se mi zdi tudi, da je moj pesjan več jedel, ko je bil toliko star. Verjetno rabijo, ker še rastejo....
Lp, Gabi

natka

• *
  • Bonga
« Odgovori #4294 : 21 Januar 2008, 09:34:23 »
se čutijo rebra, ja, ne vem, mal se. ??? ???
mogoče pa ima celo malo špehca, kaj pa vem. bi moral kdo drug to ocenit. je pa bolj čokata, lepo razporejena, nič predolgih tac ali kje preveč ali premalo.
bom mogla enga k pozna NF, da jo prešlata in pove  ;D, če jo preveč hranim. je pa revca skoz lačna  ::), hranim pa jo 3x dnevno.

BRUNO

• *
  • Naš medvedek
« Odgovori #4295 : 21 Januar 2008, 09:43:53 »
Natka, mogoče bi bilo pri šestih mesecih pa dvakrat dnevno čisto dovolj. Moj Bruno je bil kar zavaljen, ko je bil majhen. Se mi zdi, da potem ratajo vseeno malo manj požeruščki. Bruno je imel kar trebuh. Drugače pa  imam občutek, da je isto kot pri ljudeh - čez zimo se malo zredi, poleti pa shujša - tudi poje dosti manj! Tako da, nič panike, mogoče malenkost zmanjšaj pri hrani in opazuj. No, saj mi smo tudi "malo" čutili rebrca, ampak po mnenju poznavalcev premalo, he,he....smo potem krepko zmanjšali priboljške in malo zmanjšali obrok, pa se je hitro poznalo.
Gabi

lacrima negra

• *
  • Ursinus Velutus Vaya con dios
    • http://lacrimanegra.moj-album.com/
« Odgovori #4296 : 21 Januar 2008, 11:19:19 »
Kast nisem mislila na forum, res je naš forum je na zelo pozitivni ravni, veš, da v pasjem svetu ni samo forum, so še drugi viri.

Leonora, mala živi super, kot sem verjetno že omenila imajo oni čisto posebno vzgojo, tretirajo jih tako kot naj bi bilo za njufa najbolj primerno, namreč da je delavec in je pomagal ribičem vleči mreže iz vode, no oni jim dajo vozičke, da jih vlečejo, verjetno če bi to pri nas prakticirali, bi bili takoj mučitelji, pa vendar je to za njih najbolj naraven način razgibavanja in ob tem zelo uživajo, zaraven samega bivališča imajo tudi vodo, kjer se po mili volji lahko naplavajo. Mala je prava princeska ima ogromno dlake, lepo telo, le glava še ni dokončno razvita. Gre pa v naslednjih mesecih že na prva lepotna tekmovanja.

Natka, praviš Donko, kako nisi videla vse tiste naše lajajoče pošasti, tam za zeleno ograjo, mi smo namreč ena hiša pred Donkom, oz. za odvisno iz katerega konca prideš. Naslednjič, ko prideš do strička pa se le oglasi, pa še kužiko s sabo pripelji, pa ti bom povedala ali je predebela ali ne, čeprav ti bo Gabi znala povedat, da je zame itak vsak kuža takoj predebel, sploh mlad, ker glede na to, da se sama že celo moje življenje borim s kilogrami, in vem kako zgleda odvečno težo s sabo prenašati, le tega ne privoščim svojim kužom :P. Lahko ti pa že sedaj povem, da je 20 kg briketov definitivno preveč, seveda če jo hraniš s premium hrano. Pri nas odrasel samček poje največ 15 kg briketov, pa samo to nič dodatnega.

lp, Marjana

BRUNO

• *
  • Naš medvedek
« Odgovori #4297 : 21 Januar 2008, 11:34:15 »
Ha, ha....če bi me Marjana tako okregala zaradi mojih kilogramov, kot me je zaradi Brunotove teže v mladosti, potem bi najbrž brez problemov shujšala :o
Natka, boljš da Bongo prej shujšaš, pa greš potem k Marjani.....(mal se hecam, saj ni tako hudo!). Mi tudi "mučimo" Brunota.....vse kar primem v roke, mi vleče in potem vlečeva brisače, copate in vse ostalo, kar gre v gobec in roke, pozimi pa tudi kakšne sanke. Ampak letos bolj malo.... :-[

natka

• *
  • Bonga
« Odgovori #4298 : 21 Januar 2008, 11:47:10 »
Marjana te držim za besedo, naslednjič se oglasim. a moram prej Bongo dat na shujševalno, tako Gabi pravi  :D :D :D,da me ne boš kregala, če je slučajno predebela. jaz pravim, da je Bonga čokata :P
Hranim jo s technical briketi.

lp,

Kast

• *
« Odgovori #4299 : 21 Januar 2008, 12:12:10 »
Leonora, hvala :)))) , tvoji Zali pa pošiljam en kup  :-* :-* :-* , da bi ji le terapije čimbolj pomagale. pa Bibi tudi :) ... lepo da se oglasiš.
Šnufi, zaenkrat je to dete še v trebuhu ;) , pa veste, da mi je danes ne UZ pokazalo tri prstke...he he že ve katero bo na vrsti ;) ....

Bruno, me zelo veseli, da tudi tvojemu pesjanu odgovarja ta šampon, ... meni je bil od vseh do zdaj ta boljši.... bi pa tudi Soča rabila eno kopanje... a jo lahko pripeljem, ko imaste že oflaskane stene  :D

Nelly

• Mali Pesjanar
  • **
« Odgovori #4300 : 21 Januar 2008, 13:52:06 »
Kast.. Zoja :P

O katerem samponu je pa to govora.. ce ni skrivnost ...o katerem biogroomu? Mi smo do zdaj imeli ultra black in se prej puppy izvedbo.

Kast

• *
« Odgovori #4301 : 21 Januar 2008, 14:03:33 »
Kast.. Zoja :P

O katerem samponu je pa to govora.. ce ni skrivnost ...o katerem biogroomu? Mi smo do zdaj imeli ultra black in se prej puppy izvedbo.
Bio groom Extra body Texturizing ... je koncentrat, mešaš 1:4 z vodo, da dobiš šampon 8spredaj je narisan en škotski ovčar).

Neyka

• Novofundlanci so zakon!!
  • Pesjanar
  • Neon say: BU
    • Neonova spletna stran
« Odgovori #4302 : 21 Januar 2008, 15:00:57 »
natka jaz sem iz okolice Braslovč  :) Sem mislila da si kje blizu Celja, ko si omenila, da bi svojo pikico peljala v Celje na friziranje  :-[

ooo Simona...a ti še živiš  >:D ;) Lepe pozdrave vsem tvojim pa seveda en veliki slinasti  :-* Bibici od scrkljano tečkastega fotra Neona  :) ;)

BRUNO a lahko pridem k tebi kopat?  :P Neonka je nujno potreben enega tuša  ;D Kar se pa sušenja dlake tiče...še Neon se ne posuši v enem dnevu, če ni zunaj toplo in sončno, ponoči imam občutek, da se dlaka sploh ne suši, tako da je tudi on ponavadi čisto suh šele naslednji dan...Mislim, da bo čas, da začnem resno o fenu razmišljat  ::)

natka 20kg briketov poje moj barabin, pa ima nekje med 75-80cm plečne višine in 60-68kg. Dobi zraven še kakšno kost in včasih kruh, pa poje približno 800g lososovih priboljškov na mesec. Res, da ni ravno debeluh, poleti je prav anoreksične postave  :-[ ampak trenutno je ravno pravi. Čez rebra ima kakšen cm kože in špehca. Težko je preko foruma razložit, kaj še lahko gledaš za boljšo predstavo, ampak da poskusim. Sodnik bi temu rekel "čvrstost (prevod iz ang)" Poglej psičko ko teče. Če je gre "špeh" fuuul sem in tja je verjetno predebela, če je nekako normalno, takšno nežno pozibavanje bi moralo biti ok. Bom nehala nakladat, najboljša varjanta je obisk pri Marjani  ;)

Kast čestitke še tebi za novega človečka, bomo držali pesti, da bo vse ok. Koliko nove male njufkarske mladine  :-* :-*

Marjana  :-|~ :-|~ nikoli mi ne izdaj naslova kjer mala Il a Modras živi, se zna zgoditi da ostanejo brez nje. Saj tako veš kako sem bila očarana nad njo. Malo za spomin  :-*

Sem bila pa ob pisanju o vlečenju pozitivno presenečena. Sama sem že sanjala, da bi nekje dala narediti oprsnico za Neona (kupit je ne morem ker je prevelik) in bi midva kakšno stvaar vlekla. Voziček, kakšno drvo za začetek, mogoče kasneje človeka v vodi. No ja...doma so me glasno izžvižgali da psa pa res ne bom mučila  ::) Ampak meni počasi že zmanjkuje idej za trikce, ki jih njuf lahko izvaja brez posledic na zdravju in me res peče poskusit nekaj novega. Hvala za podporo čeprav nevede  :-* :-* >:D

A je še kdo svojega njufka učil kakšnega drugega trika kot te običajne ala sedi, prostor, tačko... kakšna ideja bi mi prav prišla.

Sicer ne vem, ali sem vam tole že pokazala ampak še enkrat, moj ponos, ki gre v kratkem na steno:

Narisani Neon - papir in svinčnik

natka

• *
  • Bonga
« Odgovori #4303 : 21 Januar 2008, 15:05:20 »

Neyka, to je na poti ko grem k staršem na obisk v Lendavo, zato bi jo v Celje peljala. pa moja tašča vozi tja svojo višavko. in je ful dobra frizerka.

zdaj se bom pa malo zamislila, da naša poje 20 kg briketov. mislim da jo moram peljat k Marjani čekirat pa seveda malo zmanjšat količino briketov.
samo ta vikend nas ne bo, gremo v Lendavo.

Target

• *
« Odgovori #4304 : 21 Januar 2008, 15:22:39 »
Neyka,

a to si ti narisala Neonov portret?  :o

Ja, za trikce pa naštej, katere si že naučila pa bomo dodali, kar zna še kdo drug.

Nelly

• Mali Pesjanar
  • **
« Odgovori #4305 : 21 Januar 2008, 15:45:12 »
Neyka  :o :o Si to sama risala?

Sprejemas kaksna narocila? ;D

Kast

• *
« Odgovori #4306 : 21 Januar 2008, 16:44:21 »
Ej Neyka, če si ti to sama narisala, vsaka ti čast, ker izgleda super  :o

natka, malo za primerjavo, moja 52-53 kg težka psica poje cca. 15 kg brijket na mesec oz. gledam, da je približno iste teže čez celo leto, pa naj bo zima al pa poletje. Seveda pa je odvisno od vrste hrane. Trenutno Soča je že drugi žakelj Nutra Gold Holistic Salmon & Potatoe in je vse ok. Ni imela nobene driske, blato je bilo sicer par dni bolj mehko, a zdaj je normalno kot vedno.
Dlaka ji izpada, a to je posledica res nikakve zime in izgleda, da bomo imeli spet sredi zime poletno njufko pri hiši.  ::)

šnufi

• *
  • Janko
« Odgovori #4307 : 21 Januar 2008, 17:26:49 »
Jankova prebava protestira pri vseh vrstah briketov, počasi bom začela razmišljat, da je to psihično, ker nobene noče jesti. V začetku, ko bi pri spremembi moralo biti največ težav, je vse ok, potem pa čez 2 tedna se pojavi driska. Tako je bilo tudi zdaj nazadnje pri Nutragold losos. Je možno, da to bazira na neki psihični bazi?

Vsi dajete samo brikete ali morti kdo kuha? Je to sploh pametno, dajati kuhano hrano? Itak bi njemu ekstra kuhala, ne mislim ostanke od človeške prehrane.

Tudi naš poje 15 kg na mesec. Ima pa nekje 65 kg.

Natka, praviš, da imaš starše v Lendavi. Mi smo iz Sobote.

Neyka, ful lepa slika. Tvoja?
Lp

Kast

• *
« Odgovori #4308 : 21 Januar 2008, 18:38:54 »
šnufi, psom, ki imajo prebavne motrnje - mislim predvsem na drisko, pomaga sprememba prehrane na večinoma surovo meso oz. takoimenovano BARF hrano.
http://www.pesjanar.si/forum/index.php/topic,2872.0.html
goeje surovo meso zapira, probaj mu dat kaj govejega ali goveje kosti...ne vem, jaz bi najbrž tako malo poskusila.
Drugače pa je Barf cenovno zelo draga. En forumovec ima dobro izkušnjo z njo... pa naj se malo oglasi ;)

šnufi

• *
  • Janko
« Odgovori #4309 : 21 Januar 2008, 19:01:54 »
kaj pa pri surovi hrani, vse tiste bakterije in virusi, ki se potem s kuhanjem uničijo? to psom ne škoduje? Ti si kdaj poskusila?

Lp

Neyka

• Novofundlanci so zakon!!
  • Pesjanar
  • Neon say: BU
    • Neonova spletna stran
« Odgovori #4310 : 21 Januar 2008, 19:15:46 »
Trikci:
hoja nazaj
cik cak med nogami naprej
skozi noge naprej in nazaj
osmica med nogami
okrog mene
skok čez nogo
vrti se v levo in v desno
prosi
pozdravi
hop (v višino)
hop (na nekaj)
kako si velik (skok name ;))
rolca (preval po domače)
mrtev
2on 2 of (zadnji dve taci na nečim višjem)
"noj" (sprednji taci na mojo roko in glavo pod mojo roko)
plazi se
odpri/zapri vrata
"šapkaj" (izmenoma povdarjeno dviguje sprednji tački)
nesi (košaro, palico - vrečka je še preveč zanimiva za igro)
dotakni se: konga, stare cofke(cufa), nove cofke (cofka), roke, noge, žogice)
prinesi (eno igračo pač)
mogoče je še kakšen ki sem ga pozabila ampak to bi bilo nekako to

Razmišljala sem tudi o dvigu zadnje tace, potem pa mi ostane kakšno zlaganje posod za naprej pa zbiram ideje  :)

Risba je samo v mojem lastništvu  ;) Jaz se raje držim slikanja na računalnik, je lažje:

nikoli dokončano  :-[

http://i54.photobucket.com/albums/g104/NNT-umetnost/beauceron.jpg
http://i54.photobucket.com/albums/g104/NNT-umetnost/koncanpng.png
http://i54.photobucket.com/albums/g104/NNT-umetnost/podganakonc.jpg

Pri driski baje pomaga tudi piščančja frakcija. Naj bi bila ful hranljiva, torej primerna tudi za suhe pse. Postreže pa se lahko samo ali kombinira s kuhano hrano in briketi. Malo sem pozabila kje se zadeva dobi ampak če je interes lahko poizvem.

kaj pa pri surovi hrani, vse tiste bakterije in virusi, ki se potem s kuhanjem uničijo? to psom ne škoduje? Ti si kdaj poskusila?

Lp

Ne spomnim se kdo in kje je to primerjal s tatarskim biftkom. Verjetno je tveganje minimalno, če gre za preverjeno hrano ali pa tvojo izdelavo, pri kateri prineseš meso iz mesnice (ok tudi tam ni v sterilnih pogojih, nekaj pa le dajo na čistočo). Mene nekako odbija, jaz še kosti skuham preden jih dam psu.

Kast

• *
« Odgovori #4311 : 21 Januar 2008, 20:04:04 »

Lp
Jaz tatarca jem, pa pršut tudi, no, ravno čisto surovega mesa ne ;) ... pa nisem še nič fasala. Saj se tudi ti najbrž ne braniš pršuta in salam, al ja ;) To ni nič predelano meso, enostavno je surovo in lih tako se bakterije, virusi, paraziti, če že so, ne uničijo ....mislim, da če greš v mesnico po malo surovega govejega mesa, da daš psu in vidiš, ali mu škodi al ne, nima kaj bit..... saj je meso vet. pregledano.
Soči nisem dajala, ker ni bilo potrebe, moja mami pa daje psu poleg druge hrane (briketi, kuhana..) surova pljuča kar redno in je pes zdrav ko riba (star 12 let)... včasih se mi zdi, da vsi malo pretiravamo....

T.M.T

• njufi rulz
  • Pesjanar
  • Moj "mali" prijatelj
« Odgovori #4312 : 21 Januar 2008, 20:24:59 »
Neyka ta slika je super, sem nazadnej ugotavljala ali je že nova ali je še vedno ista kot---nekaj časa nazaj.

Kar se surovega mesa tiče se popolnoma strinjam s Kast.Tudi bikovke so samo sušene...me že spominja na boj na Kulinarika.net kjer pri vsakem receptu,ki vsebuje surova jajca zaženejo vik in krik.Potlej pa pustite Tirmisu zame :D

wind

• *
  • Grand Caniche
« Odgovori #4313 : 22 Januar 2008, 00:01:46 »
Pozdravljeni.

Da sem še jaz malo off topic in se vključim v temo surovo /sušeno...

Pri sušenih kosteh, uhljih...(tudi pri pršutu in salamah) je precej majhna možnost okužbe z mikroorganizmi (bakterije..).Sušenje je način naravnega konzerviranja, saj je "izdelku" odvzeta voda. To preprečuje razvoj kvarnih in zdravju škodljivih mokroorganizmov.

Pri surovem mesu (tatarc, surovo piščančje...) pa je drugače, predvsem zaradi visoke vsebnosti vode, ki je idealen vir za razmnoževanje mikroorganizmov. Zato morajo biti pri obdelavi tega mesa izpolnjeni higienski pogoji (čiste površine, kjer se meso obdeluje, čiste roke delavca, hranjenje v hladilniku..), da lahko tako meso uživamo/ga damo psu...in je možnost okužbe s takim mesom  minimalna.

V obeh primerih pa pride lahko do sekundarne okužbe - naknadne (npr.če režemo govedino z nožem, s katerim smo prej rezali okuženo perutnino).

Zato moramo tako pri ljudeh, kot živalih paziti, da je postopek obdelave hrane pravilen in da ne pride do okužb (bolezni, prebavne težave...), zato je priporočljivo uživanje sušene ali pa toplotno obdelane hrane.

Evo, toliko na kratko :o

:-* za vaše njufke

aska

• Pravi Pesjanar
  • AM Aska
« Odgovori #4314 : 22 Januar 2008, 06:22:37 »
Neyka zelo lepo si ga narisala :)

natka

• *
  • Bonga
« Odgovori #4315 : 22 Januar 2008, 09:07:30 »
sem začela zmanjševati količino briketov. sem jo pa merila včeraj in sem zmerila višino 58 cm, a sem zelo zgrešila?

šnufi, ja drugače sem pa iz Lendave, a prav iz Murske Sobote si?

jaz naši ne kuham posebej, kdaj pa kdaj dobi kaj ampak večinoma je na briketih, pa kak suh kruh, jabolko pa kak ušes za grickat.

neyka slika je fenomenalna, a se ukvarjaš z risanjem?

Kast

• *
« Odgovori #4316 : 22 Januar 2008, 09:33:11 »

Pri sušenih kosteh, uhljih...(tudi pri pršutu in salamah) je precej majhna možnost okužbe z mikroorganizmi (bakterije..).Sušenje je način naravnega konzerviranja, saj je "izdelku" odvzeta voda. To preprečuje razvoj kvarnih in zdravju škodljivih mokroorganizmov.

Jaz bi le poudarila, da se pri sušenem mesu kolikor vem paraziti ne uničijo.

Drugače pa seveda drži vse napisano, surovo meso mora bit sveže in vet. pregledano.... pa je možnost raznih okužb minimalna... tudi za ljudi. Samii pa se lahko okužimo tudi s prijemom okuženega mesa, če imamo npr. kakšno ranico na roki... Tako da malo previdnosti ne škodi, pretirana sekerancija zaradi tega pa lahko škodi živcem ;) , a ne wind  ;)

wind

• *
  • Grand Caniche
« Odgovori #4317 : 22 Januar 2008, 15:02:46 »
Tako da malo previdnosti ne škodi, pretirana sekerancija zaradi tega pa lahko škodi živcem ;) , a ne wind  ;)

:o :o Kaj to pomeni, da sem jaz živčni bolnik  ??? :D :D

Kast

• *
« Odgovori #4318 : 22 Januar 2008, 15:14:36 »
:o :o Kaj to pomeni, da sem jaz živčni bolnik  ??? :D :D
Ma neeee, sem mslila bolj na splošno.... njufkoljubec ne more bit živčni bolnik  ::)

BRUNO

• *
  • Naš medvedek
« Odgovori #4319 : 22 Januar 2008, 15:30:24 »
Me pa res zanima če kateri od vaših njufov poje surovo meso.....Moj ga namreč niti pod razno. Mu kupim tu in tam kakšno govejo kost (tiste, ko se še gor drži precej mesa), pa sem mu kdaj za štos porinila pod nos kakšno, ko sem šla iz trgovine, pa niti pod razno ni ugriznil vanjo, povoha in se obrne stran. Kadar mu že kakšno dam, mora bit skuhana, drugače jo samo pogleda in pusti. Mu pa dam vsake toliko časa kakšno, da se malo zamoti.