Avtor Tema: Novofundlandec [Newfoundland]  (Prebrano 1868712 krat)

Nelly

• Mali Pesjanar
  • **
  • Spol: Ženski
Re: Novofundlandec
« Odgovori #630 : 04 Marec 2006, 23:32:43 »
Neyka kaj morem, ce je mali baraba pa naskrivaj potegne cigaret iz statle in ves ponosen masira po stanovanju sem pa tja. In ga vidim, pa namesto kreganja se lahko samo smejim... pa preden mu vzamem cik ga se malo primem,da ga lahko pofotkam.  ;)

Ampak od zdaj naprej je ta razvada prepovedana ;)

Neyka

• Novofundlanci so zakon!!
  • Pesjanar
  • Neon say: BU
    • Neonova spletna stran
« Odgovori #631 : 06 Marec 2006, 16:46:59 »
Hehehe tale ti bo še dal vetra...je pravi hudiček z angelsko faco  ::)

Me spominja na tegale:  ::) ::) (sej vem da še nisem povedla ampak ok  ;))

MIŠA

• Pod Lupo
  • *
  • Mastino Napoletano
    • http://ccucca.webs.com/
« Odgovori #632 : 06 Marec 2006, 17:55:42 »
Neyka,

samo zate  ;D

Miša

Neyka

• Pesjanar
    • Neonova spletna stran
« Odgovori #633 : 06 Marec 2006, 18:03:25 »
MIša hvala! Sam za letnico bi te prosla...da vem primerjat ker mam slike njufkov iz leta 1864 če se ne motim.  ;D :)

MIŠA

• Pod Lupo
  • *
  • Mastino Napoletano
« Odgovori #634 : 06 Marec 2006, 18:10:20 »
Žal, te slikce so nekje med 1900  - 1930. Bo tvoja starejša. Pokaži nam jo. Res me zanima, kako so izgledali njufiji takrat. Bom vprašala vzreditelja moje Zoye, ko bom šla parit, če ima kakšne stare slikce njufijev - tudi on se že 30 let ukvarja z njihovo vzrejo.

Miša

Neyka

• Pesjanar
    • Neonova spletna stran
« Odgovori #635 : 06 Marec 2006, 18:49:33 »
Vzreditelj njufkov in neapeljcev  :o vav kera kombinacija (ai sem te napak razumela)

Tele pes, Siki po imenu je prednik večine današnjih novofundlandcev, saj je bil v svojih časih eden najlepših in razstavno najuspešnejših njufkov. Iz Evrope so ga prepeljali v Ameriko in tam začeli z njim "obnavljati" že precej izumrlo pasmo. Naj omenim še da je tudi prednik mojega Neon in prav tako Marjaninega Erosa (Ursinus Velutus Vaya con Dios) katerega slike sem že tudi objavljala.

Siki, skoten 1928 staršema Shelton King & Rothwell Bess

Gipsy Duke, skoten 1906 staršema Shelton Viking & Molly Bawn

Shelton Viking, skoten 1903 staršema Lord Rosebery & Shelton Madge

Courtier, skoten 1881 staršema  Nelson II (ali I - ni popolnoma znano) & Jennie (tudi Jenny) aus Neufundland Importiert

Malo sem zakiksala prej z letnicami zadno zaenkrat meni poznano sliko imam od Courtiera, Neonov najstarejši meni znani prednik pa je Alderman Dodds Derby, katerega letnica rojstva ni znana, zadnji z letnico pa Atkinsons Cato skoten leta 1865. Se trudim najti še kakšen podatek, vendar rodovnik v približno 30 kolenu postane rahlo obsežen  ;)

Vsi podatki iz http://newfoundlanddog-database.com

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
« Odgovori #636 : 06 Marec 2006, 18:53:16 »
Uau ta Siki mi je ful vsec :o skoda, da ne delajo vec takih :( to je cisto moj tip njufija...

MIŠA

• Pod Lupo
  • *
  • Mastino Napoletano
« Odgovori #637 : 06 Marec 2006, 18:57:37 »
Neyka,

zelo obširen opis. Slike pa so res zanimive. Zanima me, kako to, da se ne spraviš k pisanju predstavitve te pasme, saj o njej veliko veš.

In dobro si me razumela. Na posestvu Zoyinega vzreditelja se polek 50 predstavnikov mastinov sprehaja še ene 30 lepotcev tvoje oboževane pasme  ;D. Sama sem si jih na brzino ogledala in moram priznati, da ima lepe predstavnike. Ima tudi veliko izbiro barvnih kombinacij. Polek klasične črne barve ima tudi rjave in kombinacijo trikolorjev.

Mogoče ga bom letos kaj obiskala pa ti jih lahko kaj posnamem ali poslikam, če mi bo dovolil. ;)

Miša

Neyka

• Pesjanar
    • Neonova spletna stran
« Odgovori #638 : 06 Marec 2006, 19:02:57 »
Miša opis je v delu ampak kratki opis za na pesjanarja nastaja vzporedno z daljšim opisom, ki pa mi ob vseh šolskih obveznostih in Neonu + malo moje lenobe vzame ogromno časa in še ne bo tako kmalu. Drugače pa hvala...ampak niti ne vem tok o njufkih. Sem še prov amater  :-[

Za slike pa se priporočam. Pa povej vzreditelju da ima doma sanje marsikoga... čeprav 30 jih je že kar malo preveč...imam raje malo manj psov in z njimi pravi stik in vzgojo. Ampak vseeno...sliši se  :o :o :o :o (tudi za mastine se pripororčam ampak ne v to temo  ;))

Neyka

• Pesjanar
    • Neonova spletna stran
« Odgovori #639 : 06 Marec 2006, 19:07:07 »
Uau ta Siki mi je ful vsec :o skoda, da ne delajo vec takih :( to je cisto moj tip njufija...

Lilit, še jih delamo še samo najbrž da ne bodo ravno razstavni psi, lahko pa tudi kaj po strani Neonovega očeta pride ven  ;) hočeš Neonovega malčka...OK ne bodo čist taki ampak Neonova glava še ni tok moderna niti Elina tak da lih Erosov (nč slabga ne mislim o njem samo primerjava) ne bomo ven dobili. Ampak zadnje kote ima pa slabe oz. ne prav dobre  ::) tudi odlakan je precej manj kot današji njufki, predvsem pa manjši in šibkejši. Ampak Siki bi tudi v današjnih časih ne bil popolnoma zgrešen predstavnik, čeprav nebi bil več razstavni šampijon kot nekdaj.

newfka

• Newfs! I love them!!!
  • *
  • Newfing through life!
    • krace
« Odgovori #640 : 06 Marec 2006, 21:21:10 »
Miša, iz katere psarne pa prihaja tvoja Zoya? Glede na to, da se rjave njufke relativno težko dobi, pa me zelo zanima... ;D
Drugače pa se tudi jaz strinjam, 30 njufkov in 50 mastinov, mogoče malce veliko, ampak noro lepo se sliši!  ;D

Lp

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
« Odgovori #641 : 06 Marec 2006, 21:51:26 »
Kaksne trikolor njufke? Saj trikolorji niso dovoljena barva ???

Neyka: ja samo za dobit takega njufa bi res morala iskat... so ze bolj redkost.. Neon mogoce ima tako glavo, samo postavo nima tako... vsaj kolikor se ga spomnem :-[

newfka

• Newfs! I love them!!!
  • *
  • Newfing through life!
    • krace
« Odgovori #642 : 06 Marec 2006, 21:54:28 »
Ojoj, Lilit, še dobro, da tako hitro opaziš. Ko sem jaz prebrala, sem avtomatično pomislila na belo-črne, šele zdaj mi je potegnilo... ::)  Ja, to tudi mene zanima?  ???

Lp

Neyka

• Pesjanar
    • Neonova spletna stran
« Odgovori #643 : 06 Marec 2006, 22:22:24 »
of FCI definitivno niso priznani, obstajajo pa. Slike sicer zdele nimam nobene, reče pa se barvi black and tan ali pa SrTan (črn z recesivnim genom za black and tan)

Lilit, Neon ma telo res močnejše in tudi večji je. Smo pa parili z manjšo psico. Slike si poglej v oglasu. Konstrukcija na sliki niti ni dobro vidna tako da lih o tem kdo je komu podoben ne mormo govorit. Edino kar lahko rečem, je da ima Neon podobno glavo kot Siki. Čisto takšnega pa skoraj gotovo ne boš več dobila. Če bi ga iskala lahko računaš res samo na kake potomce psov, ki so podobni Neonu. Recimo da bi šla pa iskat v popolnoma fals vzrejo, bi pa prej dobila predolge šnofle, premalo stopa,... pse, ki spominjajo na sliko najstarejšega...jaz jim rečem kar flat njufki ker mi resnično potegne na flata.  ::)

newfka

• Newfs! I love them!!!
  • *
  • Newfing through life!
    • krace
« Odgovori #644 : 06 Marec 2006, 22:25:27 »
To že, samo mene zanima, zakaj vzrejati takšno barvno kombinacijo.  ???
Aja, pa black and tan ni trikolor, saj sta samo dve barvi (razen če ni še kaj bele vmes). S črnim, ki ima recesivni gen za black and tan, pa ni nič narobe, dokler ga ne pariš s še enim takim psom, samo to je že drugo področje...

Lp

Neyka

• Pesjanar
    • Neonova spletna stran
« Odgovori #645 : 06 Marec 2006, 22:29:15 »
To pa pojma nimam  ??? Jaz se v vzrejo z nepriznano barvo nebi spuščala. Edino doma bi imela ljubljenca pa čisto nič več. Saj mogoč gospod ne vzreja z njimi ampak jih ima kot ljubljence...ker dvomim da se z vsemi 80 psi sploh lahko greš vzrejo. Recimo dobiš psa z genom SrTan in ti pač da bt potomce. Pa ga obdržiš doma....moja teorija...če ne bo treba pa gospoda vprašat, zakaj vzreja z nepriznano barvo. Miša? še kak podatek?

Neyka

• Pesjanar
    • Neonova spletna stran
« Odgovori #646 : 06 Marec 2006, 22:31:21 »
Hm ja Sara hvala za popravek  >:( presneta genetika.

Kako bi pa trikolor izgledal  ??? Zanimivo bi blo pogledat ampak vzrejo s takim še manj razumem kot z bt

sarci

• *
« Odgovori #647 : 06 Marec 2006, 22:32:10 »
Podobno kot black and tan, samo da ma se belo barvo po tacah, prsih.. Isto je pri čivavah:)

newfka

• Newfs! I love them!!!
  • *
  • Newfing through life!
    • krace
« Odgovori #648 : 06 Marec 2006, 22:32:30 »
No ja, saj mogoče je bil samo kiks v vzreji, kar pa oprostim vsakomur, genetika je le zaje**** stvar.

No, pa ko ste že govorili o Sikiju, naj se še jaz pridružim klubu občudovalcev.  ;D Res po fotki sodeč lep, originalen njufko, ki pa jih je "moda" pač poteptala. Škoda.

Lp

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
« Odgovori #649 : 07 Marec 2006, 01:27:50 »
Lilit, Neon ma telo res močnejše in tudi večji je. Smo pa parili z manjšo psico. Slike si poglej v oglasu. Konstrukcija na sliki niti ni dobro vidna tako da lih o tem kdo je komu podoben ne mormo govorit. Edino kar lahko rečem, je da ima Neon podobno glavo kot Siki. Čisto takšnega pa skoraj gotovo ne boš več dobila. Če bi ga iskala lahko računaš res samo na kake potomce psov, ki so podobni Neonu. Recimo da bi šla pa iskat v popolnoma fals vzrejo, bi pa prej dobila predolge šnofle, premalo stopa,... pse, ki spominjajo na sliko najstarejšega...jaz jim rečem kar flat njufki ker mi resnično potegne na flata.  ::)

Trikolorji bi bili podobni berncem.

Neyka, saj nisem mislila napadat tvojega Neona :-[
Ta Siki mi je pac zgledal tak izredno lep pes, sicer dolgih nog, sibkejse konstitucije  in bolj ozkega gobcka kot danasnji, ampak konstitucijsko skladen. Ker je sla vzreja (na zalost ali pa tudi ne, kot vzames) v drugo smer,danasnji njufi so sicer res visoki, ampak mocni in siroki, ce bi zdaj hotela takega njufka, bi najbrz mogoce dobila ali ozko glavo, ali daljse noge, vsega naenkrat pa vprasanje... tako da bi bil najbrz klasicen medo njufi z ozkim gobcem, ali predolgimi nogami, ali kaj takega.

*nastja*

• Indi & Nastya
  • *
« Odgovori #650 : 07 Marec 2006, 06:53:52 »
mogoč bo pa tak naš Indek .. šibka konstrukcija, dolge noge, pa glih tolk dlake kot ta.  ;D

Neyka

• Pesjanar
    • Neonova spletna stran
« Odgovori #651 : 07 Marec 2006, 17:39:38 »
Lilit saj niti nisem razumela kot napad in mi prav dol visi tudi če bi blo mišleno kot napad.  ;)

Dejansko sem ti opisala kako približno bi pridobila takega njufka kot je Siki oz. podobnega. Ker imata in ELi in Neon dost podobne glave se lahko zgodi da bo v glavo kakšen podoben, lahko tudi v konstrukcijo, čeprav bi bolj rekla da ne bo toliko opaziti dolžine nog ampak lahko pričakujem malo močnejše tace. Lahko pa tudi da ne, genetika dela svoje.

Kar se pa tiče Neona je pa zelo podoben stricu Starku (možno da tudi očetu Salomonu ampak njegove slike še na žalost nisem videla  :-[)

Starck Ursinus Velutus

Avtorica fotografije:Vanja Kolar

Isti križ, isti zadnji koti, ista glava, ista odlakanost, samo barva je razlika pa večji je najbrž Neon.

Marjana, ti verjetno oba poznaš v živo...mislim, da nisem zakiksala s slikami, le pa sem prosim za popravek.

T.M.T

• njufi rulz
  • Pesjanar
  • Moj "mali" prijatelj
« Odgovori #652 : 07 Marec 2006, 18:33:18 »
Wau,Siki je pa res ful lepi :-*.Čeprav Coutier mi bol na flata vleče kot njufka ;D.

Ima pa Neon res nekoliko podobno glavo Siku.Pa ena Ronava slika mi tudi na njegovo vleče ;D...

Neyka

• Pesjanar
    • Neonova spletna stran
« Odgovori #653 : 08 Marec 2006, 18:58:25 »
Ker je konec konference in imam mal več časa sem se lotla nove zadeve. Spletna baza novofundlandcev. Tisti, ki imate rodovniške novofundlandce mi prosim na mail [email protected] pošljite:

vzreditelj
rodovnik (če jih imate prosim tudi za slike prednikov)
datum rojstva
oceno kolkov
ocene iz razstav
sliko in približna starost psa ko je bila slika posneta
ostali zdravstveni testi
številko vpisa v rodovno knjigo
potomce + mama/oče
lastništvo psa
kontakt (najbolje email)

prosim, če tole posredujete tudi osebam, ki jih poznate in veste da ima rodovniškega njufka.

Hvala!

...:::WeSt:::...

• *
  • Spol: Moški
  • Tarya
« Odgovori #654 : 08 Marec 2006, 19:48:00 »
pa se tukj Tarya ;D ;D

• *
  • Tarya
« Odgovori #655 : 08 Marec 2006, 20:05:36 »
Ewo naso Taryo ;D ;D ;D ;D

MIŠA

• Pod Lupo
  • *
  • Mastino Napoletano
« Odgovori #656 : 08 Marec 2006, 20:06:46 »
Miša, iz katere psarne pa prihaja tvoja Zoya? Glede na to, da se rjave njufke relativno težko dobi, pa me zelo zanima... ;D
Drugače pa se tudi jaz strinjam, 30 njufkov in 50 mastinov, mogoče malce veliko, ampak noro lepo se sliši!  ;D

Lp

Zoya je rojena v belgijski psarni "Thatch Roof".

Rjavi njifkoti se mi ne zdijo tako redki, samo imam občutek, da jih ljudje premalo vodijo na razstave.
Nekaj psov Zoyinega vzreditelja v rjavi barvi:

Še ena samička v črno beli kombinaciji:

Kar se trikolorja tiče ga ima gospod na dvorišču kot lepotno trofejo in ne verjamem, da ga uporablja za razplod. Na žalost nimam nobene slike, se pa bom ob naslednjem obisku potrudila, da ga poslikam.

trigi

• Administrator
  • V eni roki nosim sonce, v drugi roki zlati smeh...
    • Moja Najljubša Stran ;)
« Odgovori #657 : 08 Marec 2006, 20:10:16 »
Dobrodošel West :)

Fletna tale vaša punca ;) Sicer ji izgleda sesalnik ni ravno všeč :D

Lp, Črt

M|my

• *
  • Mali medvedek
    • ambra
« Odgovori #658 : 08 Marec 2006, 20:13:02 »
o lepoteee :o :o 8)

West lepotička je :D

Tisti rjavi zgoraj mi je fuul všeč 8)

• *
  • Tarya
« Odgovori #659 : 08 Marec 2006, 20:13:29 »
hvala!!! fen za pse je pa njej vsec ..... niti premaknila se ni ko smo jo susili!!!  ;D ;D ;D :P