Nelly, hahaha, to pa je opis, čudovito si tole napisala, sploh ni kaj dodati, saj je točno tako kot si napisala, dodala bi samo to, da jaz osebno zamenjam vse dizajnerske cunje za enega čudovitega črnuha, da naj dlaka bo kar v solati, v juhi, kjerkoli samo, da jih imam. Ja Dada točno to zlezejo ti pod kožo za vselej! Nekateri ljudje pravijo enkrat njuf, vedno njuf (med njimi sem tudi sama).
Kar se tiče legel, jih bo sedaj v Sloveniji kar nekaj, med drugim smo tudi mi parili našo Karmo in močno upamo na uspešno paritev, je pa definitivno še prezgodaj, da bi zagotovo trdila, da je breja. Me pa zelo veseli, da je kljub recesiji, zanimanje za njufka zelo veliko, definitivno nam ponovitve filma Sreča na vrvici, dvigujejo popularnost, čeprav sem zelo vesela, da imajo tako veliko dlake, saj prav zaradi nje nikoli niso povsem moden pes, ker vsi ljudje pač pomislijo na to kako veliko truda je potrebno za nego le te, pojavljajo se tudi pomisleki, glede ogromnih količin zaužite hrane, no in zaradi navedenih zadev, se za njufa resnično odločajo ljudje, ki se dobesedno zaljubijo v to pasmo, imajo kar srečo, da je tako.
Bi pa rada na tem mestu sporočila vsem ljudem, ki se odločate za nakup kuža, da so pomisleki glede uradno registriranih vzrediteljev, češ, da smo predragi in da si nikakor ne morete privoščiti kuža iz psarne, ker naj bi od vas zahtevali, da kuža razstavljate, vzrejate, čisto neumestni, saj se prav v psarni selekcionira mladičke, ki mogoče niso ravno razstavni primerki (malo manj dlake, malo predoglo ali prekratko telo....), ti so običajno tudi cenejši, vendar zato ne odstopajo od kvalitete, prav vzreditelji smo tisti, ki stremimo za tem, da se na razstavah pojavljajo res naši najboljši primerki, zato nikoli ne boste kupili mladička, ki je čisto povprečen, kot rastavni primerek (to se dogaja pri ne vzrediteljih), še tako vam nikoli ne bomo dali garancije, da pa bo vaš mladiček, ko odraste sigurno zvezda razstav, ker se vse preveč zavedamo, da narava dela svoje, res je, da želimo, da se kuža, če dobro izgleda pokaže tudi na razstavi, vendar nikakor to ni pogoj za nakup, kar se pa tiče vzreje, pa če kdo, smo vzreditelji tisti, ki se zavzemamo, za vzrejo tistih psov, ki ustrezajo standardu pasme in najbolj pomembno, da se vzreja zdrave pse (opravljeni testi glede dednih bolezni), še tako geni poskrbijo za presenečenja, kaj bi bilo šele, če teh testov ne bi opravljal. Psarne predvsem stremijo za tem, da vzreja poteka v dobrobit pasme in ne v število mladičev in čimvečjih zaslužkov, prav psarne izločajo morebitne neprimerne predstavnike pasme iz vzreje, glede na navedeno, me čudi, da ljudje, ki se odločajo za nakup mladiča, gledajo na nas psarne, kot na nekaj ekstremnega, dragega in nedosegljivega, za razliko od tujine, kjer mladiča brez imena psarne, praktično ne moreš prodati, žal se zaradi navedenega dogaja, da se večina dobrih predstavnikov naše pasme proda v tujino, podpira pa se tiste, ki jim je pomembno samo to koliko bodo zaslužili in ne kako bodo izboljšali samo pasmo, nenazadnje cena mladičkov pa je več ali manj podobna pri nas ali pri onih drugih. Aha, pa še to, sama se ukvarjam 10 let z vzrejo, pa se še ne uvrščam med nevem kake vzreditelje, za pravega vzreditelja je potrebno ogromno znanja in poznavanja, edini pravi vzreditelj pri nas, ki mu lahko res rečemo vzreditelj je g. Fantur, samo njemu lahko damo kapo dol, saj je res naredil ogromno za našo pasmo!
Zakaj je cena rodovniškega mladička višja od nerodovniškega, velikokrat postavljeno vprašanje, mislim, da se ljudje vse premalo zavedajo, da je še kako pomembno iz kje izvirajo predniki njegovega mladička, kakšne vse bolezni so imeli predniki, kako so izgledali, .... , vse to ti pove rodovnik, sam rodovnik stane le cca 25 eurov.
Upam, da nisem bila predolga, vendar mislim, da sem bila dožna to napisat, saj sem dobila namige, da ljudje razmišljajo na tak način.