Zdravo Bruno!

Glede morja, lej tudi njufko ima veliko dlake in vrocino ne prenasa najbolje. Ima sicer to prednost, da se rad namaka v vodi ampak vseeno. Vsaj z naso si dopusta nisem predstavljala, ker je v toplih dneh sopihala kot lokomotiva. Poskusajte ga imeti cim bolj v senci, da ga ne izpotavljas dikretnemu soncu v najhujsi vrocini pa naj ima na razpolago vedno dovolj tekocine ter bolj kot ne pocitek. Ne dirkati okrog z psom po najhujsi vrocini, naj pociva nekje v senci.
Zato kaj vzeti sabo bi jaz poleg nastetega vzela s seboj se kaksno igracko, kaksne skarje za vsak slucaj ( mi je se poznano, ko so eni nemci par let nazaj iskali skarje po celem kampu, ker je njihov jorki dobil 2 kaplici smole v dlako), na to smolo se posebej pazi, ter kaksno prvo pasjo pomoc. Pa prej se poskusaj ze pred odhodom pozanimati, kje je najbliznji veterinar - ziher je ziher pravijo.

Da ce bi bilo slucajno kaj narobe, je ze dovolj da kaj pozre in kaksno drisko dobi ali pa samo kaksna reakcija na spremembo podnebja, da potem brez glavo ne letas naokrog,ker ne ves kje veterinarja iskati. Pa pazi na slano vodo, vsak vecer psa stusiraj z sladko vodo da mu kozuh preperes, da se mu sol ne zadrzuje v dlaki.Sploh zdaj ko ima se mladickasto dlako pazi, da se bo dlaka res cela posusila, da se ne bo vlaga zadrzevala pri kozi, da ne pride do kaksnega vnetja. Smo imeli z tem slabe izkusnje in je res boljse paziti. Pa jaz bi s seboj vzela se kaksno prevleko, nekaj kjer bi pes na dopustu lezal, da se nebi direktno valjal po vseh tistih iglicah, ker je kar problem vso tisto nesnago vleci ven iz njufi kozuha

Pa kaksno mazilo, kremica za blazinice mogoce tudi nebi skodovala, da se mu nebi prevec izsusile zaradi slane vode. Ker nasemu maltiju so na morju cisto razpokale in nam je pomagal ze navaden vazelin.
Sicer kam greste na dopust ne vem, ampak vem, da enim prijateljem so tezili, ce so se sprehajali z psom po mestu ker pes ni imel nagobcnika. Sicer ne vem kaksna je zakonodaja sedaj, ker to je bilo pred 2 leti. In so jim policaji nekaj tezili glede tega in ker so ga nasreco imeli s seboj (pes drugace totalno neagresiven - berni) so dobili samo opozorilo. Sicer je cudna kombinaca njuf in nagobcnik, ampak jaz bi ga zaradi lepsega imela s seboj. Tisti najlonski nagobcnik cisto malo placa zasede, mogoce pa kdaj prov pride zaradi zlobnih jezikov. Ce se slucajno kdo vpikne v tisti nagobcnik mu ga za 5 min nataknes in potem snames. Vsaj pri nas za kaksen javni prevoz vem, da je potreben in jaz bi ga vzela s seboj. Mogoce zato, ker sem tak komplikator..ampak bi razmisljala v stilu kaj ce se avto slucajno pokvari, pes pa ne more z javnim prevozom, ker nima nagobcnika. In bi lahko skupaj z psom stala za robom ceste in cakala, da se naju kdo usmili

Tako da nagobcnik bi jaz v vsakem primeru vzela s seboj. Ce zelis ti ga lahko posodim, ga imam doma.
No to je v grobem vse, vsaj to bi jaz vzela s seboj, nas tudi letos caka dopust z nasim kosmatincem in upam, da bo vse slo gladko. Bomo videli cez 1 teden, ker gre na frajer ze za prvomajske praznike pogledati kako zgleda ta velika luza, ter preveriti ce je res slana. Porocam, kako se bo obneslo

Pa psu poskusaj po koncu cofotanja v vodi obrisati uhlje, da nebi prislo do kaksnega vnetja. Pa malo pazi, sploh ce rad kaksne vejice in rozice gricka, ker obstaja kar nekaj rastlin v primorju, ki so strupene. Zato mu razno grickanje rastlin raje prepreci - boljse preventiva kot kurativa

Pa ne sili ga v vodo, pusti mu da se sam opogumi. Je res njufko in naj bi obozeval vodo, ampak je to vseeno zanj nekaj novega, neznanega, velikega in ga raje ne silite, da ne dobi strahu. Ker zna biti kar travmaticno, da ga primes in vrzes v vodo..ajde plavaj. Pocasi pa z uzitkom.

Pa prej je potrebno malo preveriti, ce se kje v blizini nastanitve pes lahko kopa, da ni kaksnih grdih presenecenj. No vsaj na te stvari bi bila jaz pozorna, sem pa sigurno se na kaj pozabila... bodo ostali dopolnili.

Upam, da boste uzivali na morju, jaz komaj cakam naslednji vikend, ko odrinemo. Tokrat ne sami... prvic v zivljenju se mi bo izpolnila zelja. Z njufkom iti na morje
+1