Avtor Tema: Novofundlandec [Newfoundland]  (Prebrano 1868788 krat)

kanchy

• Mali Pesjanar
  • **
  • Spol: Ženski
  • white princess :)
Re: Novofundlandec [Newfoundland]
« Odgovori #960 : 24 April 2006, 16:57:56 »
Zakaj je potrebno slano morsko vodo spirat?  ???

Slana voda (v bistvu sol) razžira kožo na tačkah (in najbrž tudi kje drugje) in pes ima potem probleme s hojo. Pa dobro je tudi če se tačke po kopanju v slani vodi namaže s kakšno kremico (najboljše so tiste ta mastne)

Kast

• *
« Odgovori #961 : 24 April 2006, 17:02:06 »
Važna pa je tudi prva izkušnja z morjem.
Ko smo se prvič odpeljali s našo njufko do morja in pričakovali njeno veliko veselje.....kako bo skočila in odplavala po svoje...smo bili kar malo razočarani. Zagledala je to ogromno lužo, malo je bila presenečena, ker je bila slana in sploh ni hotla plavat. Sami smo se odpravili malo zalečt in tast je peljal njufko na sprehod. Ko je prišel nazaj s premočeno njufko od glave do pet, mi je bilo takoj jasno kaj je ušpičil. Porinil jo je s pomola  >:( ,joj kolk sem bila jezna......Rezultat je pa ta, da na tisti plaži gre zelo poredko v morje. K sreči pa se ji samo morje ni zamerilo, saj gre drugje brez problema.

Tačke pa slana voda...ja res, kolk sem tupa...saj je pozimi s posipanjem soli po cestah  isti problem. Koži pa ne bi smela škodit, ne?

Sunshine_1

• *
« Odgovori #962 : 24 April 2006, 17:07:49 »

Slana voda (v bistvu sol) razžira kožo na tačkah (in najbrž tudi kje drugje) in pes ima potem probleme s hojo. Pa dobro je tudi če se tačke po kopanju v slani vodi namaže s kakšno kremico (najboljše so tiste ta mastne)

Pa baje srbi??? Sol...

kanchy

• Mali Pesjanar
  • **
« Odgovori #963 : 24 April 2006, 17:18:19 »
Koži pa ne bi smela škodit, ne?

Koži kje? Ja, koža ponavadi psa začne zelo srbeti če mu dolgo pustimo da je slan. Morska voda lahko pri psu povzroči tudi na primer alergije (ponavadi bolj umazanija, kot pa sol, ampak je tudi možno da dobi alergijo zaradi morske soli), zato je tudi priporočljivo da ga skopamo po vsakem kopanju.

Sunshine_1

• *
« Odgovori #964 : 24 April 2006, 17:24:14 »
Ja psa vedno operi dobro s sladko vodo in ne bo težav  ;)

T.M.T

• njufi rulz
  • Pesjanar
  • Moj "mali" prijatelj
« Odgovori #965 : 24 April 2006, 17:43:41 »
BRUNO Ron ne plava,rad pa čofota in se valja.Kopanje mu je največja muka sploh.Ko je bil majhen smo mu tudi pri nas dali ven banjico in je ves čas ležal notri ::).Tele vroče dni je pa sploh lenčka...nekoliko se predrami sedjale proti večeru...prej pa ves ča sleži v senci in živcira mačke ::).

Kast

• *
« Odgovori #966 : 24 April 2006, 17:56:20 »
o.k. Pridem zvečer s plaže in psičko sperem s sladko vodo.
Kako naj jo pa posušim, da ne gre mokra spat? Kaj naredite vi???? Ali fenirate na morju? Jaz fena nimam.

newfka

• Newfs! I love them!!!
  • *
  • Newfing through life!
    • krace
« Odgovori #967 : 24 April 2006, 18:22:22 »
V tem primeru je po mojem največ, kar lahko narediš, da jo fajn sfrotiraš z brisačo. Če ni fena, jaz druge rešitve ne vidim.  :-\

Lp

Neyka

• Novofundlanci so zakon!!
  • Pesjanar
  • Neon say: BU
    • Neonova spletna stran
« Odgovori #968 : 24 April 2006, 20:31:59 »
Pr nas ni blo nobene panike. Takrat je mel pes tok mal dlake da se je vseskozi fajn zračlo četudi je bil mokr. Sem ga fajn zbrisala pa prvezala in je zaspal pa je bil zjutraj ponavadi popolnoma suh, čeprav me je močno skrbelo kaj bo iz te mokre dlake.

Zdej je pa zgodba rahlo drugačna, psu je dlaka mal zrasla, mal se je pa zgostila in je sušenje kar mal problem. Zadnjič sem ga kopala zjutraj, v vetrovnem, sončnem dnevu pa se mi do večera pod dlako ni posušil. Tokrat mi ni preostalo drugega kot da psa vlečem v hišo in vzamem naš fen, ker raje cajtam suho kot pa vneto kožo. Tole pač ne bo šlo in pes je non stop moker, tko da bom kupla močnejši fen na mrzel zrak za ljudi (za pasjega ali za sesalec sem prekratka). Imam že enga ogledanega in mislim, da bo dovolj, ker je res precej močan.

Kast za sol so ti že povedali. Predvsem tačke. Potem so pa še razne umazanije v morju, ki lahko prizadanejo tudi kožo + sol suši kožo. Sama veš da tudi dlaka porjavi (to že otak s spiranjem verjetno bi bilo brez še slabše)in zame je že rjavkasti razlog vrh glave dovolj da psa stuširam, če pa prištejem še te tačke in kožo pa sploh.

Mimy za tole ti definitivno povem pa se bomo kdaj dobili pa se gremo kopat, na sprehod...karkoli. Ko bo res 100% ti bom povedala datume, pa telefon dala popravit...uglavnem do poletja je še daleč in zveš vse brez skrbi. Njufi družbe nebi nkol zamudila.  ;)

Pri nas je Neon na lastno željo letel s pomola, ko se je prvič, ves žejen in zmatran od dolgega potovanja zagnal v vodo. Seveda mu ni blo všeč in od takrat naprej plavat samo za žogco pa da se malo ohladi. Upam, da bo v Bohinju letos bolje, ker bo sladka voda in ne bo pomolov (itak bomo iskali osamljene kotičke da mi kaka mamca ne pade v nezavest  ;))

lacrima negra

• *
  • Ursinus Velutus Vaya con dios
    • http://lacrimanegra.moj-album.com/
« Odgovori #969 : 25 April 2006, 07:39:14 »
O, morje to je ena čudovita zadeva, mi smo bili prejšnje leto z dvema mladičkoma na morju, stari sta bili komaj 3,5 meseca, pa sta uživali, mi pa z njima, edini problem so bili ljudje oz. osebje kampa, ker niso pustili, da bi se kopali, tudi zvečer, ko ni bilo več ljudi, so nas preganjali, vendar smo ugotovili, da so to počeli tudi zato, ker nismo prihajali iz prave države, Italijane in Nemce so pustili pri miru še takrat, ko je bila plaža polna ljudi. Drugače pa kar se tiče slane vode imam jaz pozitivne izkušnje, definitivno boljše kot z jezeri oz. rekami, v le teh je nevarnost okužb mnogo večja kot v morju, slana voda marsikatero zadevo pozdravi, je pa res, da je bolje kuža sprati z sladko vodo, ker ni problem slana voda, ampak čista sol, katera ostane na koži, ko voda izpari. Jaz ne nosim fena s seboj, ampak kuža res fino sperem s sladko vodo, ga fino prebrišem z brisačo in vsak dan, seveda ko je suh, temeljito prečesem! Sabo na dopust pa nikoli ne pozabim vzeti betadin(jod), pliva sept-peneči šampon, ter medicinsko oglje(v slučaju driske), pa vsaj za prvi dan vodo, to pa zato, da organizmu ne povzročam stresa še z drugačno vodo. Mi zaenkrat, trkam na les, še nismo potrebovali veterinarja na morju. Je pa dopust z črnuščki še lepši in še bolj prijeten!

lp, Marjana

Neyka

• Novofundlanci so zakon!!
  • Pesjanar
  • Neon say: BU
    • Neonova spletna stran
« Odgovori #970 : 25 April 2006, 07:52:33 »
Je pa dopust z črnuščki še lepši in še bolj prijeten!

S temle se pa nebi mogla bolj strinjat. Super so! Nikoli ni dolgčasno, ker se vedno spomnejo kej novega.  :-*

Marjana, kje pa ste bli na morju (kraj)? A ste odrasle tut meli s sabo al samo tamala dva?

Pridete mogoče na srečanje v soboto?

BRUNO

• *
  • Naš medvedek
« Odgovori #971 : 25 April 2006, 08:21:28 »
Pozdravljeni!

Vsem prav lepa hvala, iz vaših sporočil si pišem kar spisek, kaj vse je dobro imeti s teboj. Mislim, da bo vse tole, kar ste napisali, prišlo prav tudi drugim, tudi tistim, ki morda ne sodelujejo na forumu, pa samo berejo, tako, kot sem jaz včasih. Kast, si imela kakšno točno določeno zaščito proti komarjem v mislih? Ravno nekaj dni nazaj sem kupila Advantix ampule proti klopom itd., pa se mi zdi, da so tudi komarji gor narisani - moram danes še enkrat pogledat. Morda bi bilo to potem dovolj...A kdo še kaj drugega uporablja na morju?

Neyka, gremo v neki apartma na Hvaru. Zato sem pod temo Kaj vzeti na dopust spraševala, kako zgleda s psom na trajektu itd., če še koga to zanima, naj si tam pogleda.

Lacrimanegra, nič ne poveš, da imaš v albumu ful novih slikic. Sem slučajno pogledala in našla še svojega bučmana na njih. Teh slikic mi pa nisi pokazala, so me presenetile! Upam, da nas ne bodo tako preganjali na morju, kot so vas in da se bo kje našel kakšen zaliv, kjer ne bo ljudi. Vam pa želim letos več sreče!

Ste pa Pesjanarji kar precej hodili s psi na morje, se mi zdi po vsem tem pisanju! No, saj, kako bi pa take lepe očke in tisti pogled človek lahko pustil doma....Po mojem bi bila jaz bolj nervozna, če bi ga prepustila komu v oskrbo, kot bom tam, če mi bo kaj ušpičil!

Sem prišla na idejo, da bi bilo pa morda vseeno dobro kakšen dan skočiti do našega morja, da pes vidi "to čudo" in da mu potem, na pravem dopustu ne bo vse tolk čudno.

Lp.G.

Kast

• *
« Odgovori #972 : 25 April 2006, 09:33:39 »
Hvala vsem za koristne informacije!

Bruno, glede zaščite proti komarjem pa sem mislila na Advantix ali Stronghold, čeprav je boljši stronghold, ker advantix le odganja komarje. Ampak Hvar menda ni problem (komarji niso nevarni) , bolj problematična je Istra.

LP
Barbara

katja123

• *
« Odgovori #973 : 25 April 2006, 17:01:44 »
Kakšne imate izkušnje s Frontline?
Buci sem dala ampulo 14 dni nazaj in včeraj dobim zapičenega klopa - živega. So mi rekli, da crkne po ugrizu, pa očitno ne.  Ali naj ji druge ampule kupim?

kanchy

• Mali Pesjanar
  • **
« Odgovori #974 : 25 April 2006, 17:13:48 »
Ni nujno da ji zdaj takoj kupiš nove ampule (čeprav so po mojih izkušnjah Advantix boljše), ker ampule niso 100% zaščita in lahko kljub njim najdeš še kakšnega klopa.

katja123

• *
« Odgovori #975 : 25 April 2006, 17:22:08 »
Bom te porabila, potem bom pa raje Advantix kupila.

*nastja*

• Indi & Nastya
  • *
« Odgovori #976 : 25 April 2006, 18:01:56 »
Ja Frontline ne pomaga ne vem kako. Indiju smo našli 3 klope .. na čelu, pri gobcu in na vratu. To ni fer .. zdej ga bomo pa peljali k veterinarju ker pač enkrat dajo eno pikico pa drži za pol leta, pa ne bo klopčkov pa bolhic.

katja123

• *
« Odgovori #977 : 25 April 2006, 18:25:07 »
Kakšno pikico????

*nastja*

• Indi & Nastya
  • *
« Odgovori #978 : 25 April 2006, 18:25:46 »
injekcijo  :D ;) proti klopom in bolham  :P

Rinchy

• Moderator
    • http://www.bernirina.com
« Odgovori #979 : 25 April 2006, 18:47:03 »
injekcijo  :D ;) proti klopom in bolham  :P
A pa si prepričana,da bolje deluje kot kakšna zunanja zaščita?(advantix,frontline,...)Namreč še nikoli nisem slišala za tole  :-[ Edino za notranje zajedalce.

Kast

• *
« Odgovori #980 : 25 April 2006, 18:51:01 »
Tudi pri naši se Frontline ni dobro obnesel, klopov je bilo malo morje. Pri Advantixu pa nobenega.

Za tole "pikico" pa še nikdar slišala. Ali je to kaka nova zaščita?

*nastja*

• Indi & Nastya
  • *
« Odgovori #981 : 25 April 2006, 19:30:24 »
Pri veterinarju smo to izvedeli, da je bolj primerno za dolgodlake pse in tudi bolj priročno, ker daš pa enkrat za pol leta pa potem spet. To smo pa zvedeli v toplici (dr. matko)

lacrima negra

• *
« Odgovori #982 : 26 April 2006, 07:52:59 »
Neyka na morju smo bili na Pagu, kamp Šimuni, odraslih nismo imeli s seboj, tokrat ne. Bili smo pa ene štiri  leta nazaj s tremi v istem kampu, čeprav trije so pa res malo huda zadeva, pa ni problem v psih, ampak v ljudeh, ker so se stalno nekaj pritoževali, ker so pač veliki in se jih kao bojijo, kljub temu, da nikoli niso bili spuščeni, ampak na povodcih,  čeprav takrat ni bilo toliko problemov glede kopanja, bolj problem je bil, kje naj bi opravljali svoje potrebe, zato smo jih vsak dan vozili na čisto drugi konec kampa v eno šikaro, da so tam opravili svoje. Naši kuži so namreč navajeni, da opravljajo potrebo samo doma, tudi če gremo na sprehod se nikoli ne pokakajo tam, temveč potem, ko se vrnemo domov, meni ubistvu nikoli ni potrebno vrečk sabo nosit, to je sicer super, vendar imamo potem, ko kam gremo vedno probleme, predno oni dobijo pravo mesto za te zadeve. Kar se pa tiče srečanja smo pa res razmišljali, da pridemo, vendar pa še nismo čisto sigurni, bomo videli.
Gabi, ja veliko slik smo nalimali na moj album, ene so res posrečene, Bruno pa blesti na njih, mal je tudi takih, ki ste mi jih poslali, nekaj je naših, no ja zaenkrat bo, dokler se ne spravimo narediti svoje internetne strani. Kar pa se tiče našega morja, bi bilo pa super, da se zmenimo, pa gremo vsi še mi z našimi črnuhi. Prihajajoči prazniki bi bili pravi za to, kaj praviš?

BRUNO

• *
  • Naš medvedek
« Odgovori #983 : 26 April 2006, 10:39:58 »
Marjana, večna optimistka, pa ti misliš, da bi ljudje preživeli, da srečajo nekje npr. sredi Pirana 5 njufov različnih velikosti? Ali, bolje povedano, a ti misliš, da bi mi s petimi njufi prišli vsaj od Pirana do Bernardina? Po moje bi imeli preveč čohalcev vmes, da bi kamorkoli sploh prišli. Se bova zmenili na zasebno. Sam, če boste forumovci v časopisih brali, da je bil na kakšni pešpoti na obali zastoj, potem boste vedeli, kdo je kriv za to. Menda pa bo slabo vreme, tako, da ne vem, če se je sploh kaj za menit...Ne vem, če sem prav razumela vremensko napoved menda tudi vikend ne bo prav lep?

No, dobro da si povedala Marjana, v katerem kampu ste bili, ker se bomo tega v prihodnjih letih (tudi če nas kdaj prime kampiranje) na veliko izogibali. Je že tako, da so ene lokacije pasjeljubcem gostoljubne, druge pa ne. Tako kot se eni izogibajo psom, bi se jaz včasih najrajš kakšnim ljudem...čudno, da se ne spomnijo še tega. No, zdaj pa vem, po kom je naš Bruno. Je čisto prevzel navade vaših psov, Marjana, vrečk imam s sabo vedno poln žep, pa jih nič ne rabim, ker vedno doma opravi svoje...

Nastja...jaz tudi še nisem slišala za tole cepljenje...misliš, da ne škodi psu? No, saj verjetno tudi drugi preparati niso čisto nedolžni, ziher pa bolj, kot kakšna bolezen, ki jo lahko dobi pes od klopov.

G.

katja123

• *
« Odgovori #984 : 26 April 2006, 11:48:57 »

Ena nova od Buce.  :o

BRUNO

• *
  • Naš medvedek
« Odgovori #985 : 26 April 2006, 12:25:24 »
Joj kolk sta luštna oba! Prava cukrčka. Pa kakšne lepe očke ima Buca!
G.

lacrima negra

• *
« Odgovori #986 : 26 April 2006, 13:41:40 »
Gabi, pa reci, če ideja ni dobra, a si nas predstavljaš, ful bi bli super, še Dunjo povabimo s sabo z Borom, pa bi nas blo že več kot na kaki razstavi, pa še beločrn bi bil zastopan, katerega redko srečaš že na razstavah, ma men bi blo ful super, pa da se spravijo v vodo, veš kak lep pogled je to. A res obetajo slabo vreme, ma saj za praznike je običajno tako.
Ja, ja Brunota so že naučili tastarejši, da se v javnosti ne opravlja potreb, samo doma, pa še to bognedaj, da bi jih kdo gledal pri tem, pa reci če to niso pametni kužki, lepše se obnašajo, kot kaki ljudje. Se pa popolnoma strinjam, da velikokrat rajši srečam kuža, kot kakega človeka.

newfka

• Newfs! I love them!!!
  • *
  • Newfing through life!
    • krace
« Odgovori #987 : 26 April 2006, 15:26:10 »
To je pa zlo zanimivo, da potrebo opravljajo doma. Nekateri pa ravno zato vozijo pse ven, da se pokakajo zunaj. A to počnejo sami od sebe ali ste jih tako naučili?  :o

Sicer pa, če bi jaz na morju imela sosede s tremi, štirimi, petimi  :o njufki, to ne bi bile več počitnice...To bi bla nebesa!  :o

Lp

lacrima negra

• *
« Odgovori #988 : 26 April 2006, 15:40:49 »
Ha,ha Sara, ko bomo šli spet s tremi, te vzamemo s sabo. Nismo jih učili, sami so se tako odločili, pa smo jih prej, ko so bili samo trije redno vozili na sprehode, pa so vedno doma opravljali potrebo in to takoj ko smo prišli domov. S psičkami imamo kar precejšnje težave na razstavah, ker tudi po celi dan ne gredo lulat, ok Eros dvigne taco, ampak na velko potrebo pa nikoli ne gre. Že naš prvi njuf Švrk je imel isto navado, tako da se to zgleda prenaša iz roda v rod.

newfka

• Newfs! I love them!!!
  • *
  • Newfing through life!
    • krace
« Odgovori #989 : 28 April 2006, 13:44:21 »
Zanimivo! Očitno imajo olikanost v krvi! Ker trenutno na forumu poteka tudi debata o izdelavi majčke z nekakšnim logotipom za zglednega pesjanarja, ki za svojim psom pobira kakce, bi bilo najbolje kar enega vašga njufka gor pripopat, kot primer olikanega psa, ki za čednost poskrbi kar sam, hehe.  :D  8)

No, ker je nekaj časa nazaj potekala debata o sivih njufkih. Na tem linku sem našla še nekaj fotografij sivega njufka, ki prihaja iz psarne Fairweather's. Žal točne povezave ne morem dat, lahko pa fotke poiščete tako, da v meniju kliknete "our males" in nato zgoraj izberete psa "Simona". No naužjite se fotk, ker so res vredne ogleda.  :o Če tole niso najlepša bitjeca na svetu, potem pa res ne vem, kaj je lepše.  :-*

http://www.fairweathers.ch/flashindex.php

Lp