Avtor Tema: Novofundlandec [Newfoundland]  (Prebrano 1869050 krat)

M|my

• *
  • Spol: Ženski
  • Mali medvedek
    • ambra
Re: Novofundlandec [Newfoundland]
« Odgovori #1050 : 20 Maj 2006, 21:39:32 »
Danes se je pa naša pasja družina spet malo videla :D Se mi zdi da Ambra vedno bolj postaja podobna mami ;D Drugače sta se pa Ambra in Soča fenomenalno zastopili, bili sta ves čas skupaj, Maj pa je bolj ali manj opazoval ;) Lahko pa kaj še Kast pove ;)

Evo družinska slikca za pokušino :P

Ostalo pa najdete v: http://marusambra.moj-album.com/album/3334048/

LP

newfka

• Newfs! I love them!!!
  • *
  • Newfing through life!
    • krace
« Odgovori #1051 : 21 Maj 2006, 12:06:09 »
Kako so posrečeni! Prava njufja družina!  ;D  ;D  8)

Pa vse najboljše Ambri!  :-* Malo pozno, ampak bolje kot nikoli...  :-[  ;D

Lp

Kast

• *
« Odgovori #1052 : 21 Maj 2006, 12:33:21 »
M/my, imeli smo se super  :D ;)
Nisem mogla verjet kako je Ambra živahna in koliko ima energije. Najbolj pa me je pritegnila njena dlaka.  :o..kako je svetleča.
Po mojem je kaj čutila do mame oz. se je vsaj podzavestno kaj spomnila, saj se od nje ni ločila. Skoz je bila prilepljena nanjo  :D
Na sedmi sliki v tvojem albumu pa je cela mama  :), očke pa ima po Maju, ki je meni eden najbolj simpatičnih njufijev...prava pojavica.
V glavnem vtisi iz včerajšnjega dne so nepozabni.  ;)  8)

Sunshine_1

• *
« Odgovori #1053 : 21 Maj 2006, 16:54:58 »
oo sper slikce, super familija  :D Kje ste pa bili to?

Full vsi so lepi- Maj, Soča ter pa Ambra  :D  :-*

lp

M|my

• *
  • Mali medvedek
    • ambra
« Odgovori #1054 : 21 Maj 2006, 18:41:53 »
Newfka hvala!

Ja, Kast da se ne govori o Sočini dlaki, koliko jo jee :o

Sunshine, bili smo pri mamici Soči v Postojni ;)

Sunshine_1

• *
« Odgovori #1055 : 31 Maj 2006, 14:57:01 »
Kako kaj njufiji??? A kaj nagajajo  :P

Lp

*nastja*

• Indi & Nastya
  • *
« Odgovori #1056 : 31 Maj 2006, 18:43:41 »
Pa kako. Naš Indi je včeraj uničil dežnik :P Glih zdaj pa papca  :P

Neyka

• Novofundlanci so zakon!!
  • Pesjanar
  • Neon say: BU
    • Neonova spletna stran
« Odgovori #1057 : 31 Maj 2006, 20:46:26 »
Nagajajo..neeeee onadva pa že ne... Ju peljem skupaj na sprehod (500m vsega skupaj pa smo hodili uro) in bi se Neon igral. Kakšna je razlika v velikosti med njima...

OK mu uspem dopovedat da to ne bo šlo se prislini k meni daj čohaj. Z drugega konca se primaje Lotte in skoči name v stilu zakaj čohaš njega in ne mene... in sem mislim da pol ure stala tam in ju čohala  ::) Potem se končno spokamo naprej in gremo do potočka da bi se Neon malo ohladil. Kdo je bil prvi v vodi...Lotte seveda. Na srečo sem jo mela na povodcu in je bla v sekundi nazaj pri meni. Pol se je odločla da ma vsega zadost in sem jo pustla odspat eno kitico vmes sem se pa po travniku igrala z Neonom. Potem se privlečne in se začne jokat. Laaaačnaaa. OK OK že pokamo. Seveda Neon bi pa še moje pozornosti in dam na povodec še njega da se nebi počutil prikrajšanga in smo odšetali nazaj proti domu. Začuda sta šla lepo vsak na svoji strani.

Doma pa seveda oba lačna in kateri je bolj lačen, kateri bo bolj prosil, kateri bo prej dobil za jest. Norčka. Na koncu je dobil Neon prvi, Lotte pa je mela pravico stat zraven njega ko je jedel jaz sem pa še njej pripravljala. Seveda mu je poskusla kakšen briket zmaknit. Neon ni pustil in jo z renčanjem odgnal.  ::) No potem je dobila za jest še tamala. Na koncu sta šla vsak po svoje opravit potrebo...potem pa sta se nekako znašla tako skupaj da sta se vlegla en zraven drugega kot da se najbol cortata. Jaz pa s praznimi baterijami v digitalcu  >:(

Sta kar vredu za skupaj, vsake toliko bi Neon malo več moje pozornosti ampak ga takrat ignoriram (siljenje v mene, spregleda tamalo in hodi mimo nje kot da je ni prav na tesno). Drugače ji pa dovoli da mu pobira igrače, podaril ji je svojo brisačo, odstopil svoj najljubši kotiček v kleti (samo čez dan sta skupaj kadar smo vsi zunaj). Če mene ni zraven se ali stiska k njej ali pa jo ignorira.

Kar se pa živahnosti tiče...ko smo prišli iz sprehoda...sem mislila ah zdej bo dol padla pa zaspala. Nee taprvo prosjačit hrano se najest opravit ta svoje mal se pocartat pol pa po mene da bi letala z njo. Sem ji metala Neonov kong pa njeno malo gumjasto kost in je tekla tekla tekla, sem naredila kakšen korak hitro do mene pa spet stran  :o Norček mali. Na koncu sem rekla da je blo zanjo obremenitve več kot preveč in da taje vidim da sranje dela v kleti kot pa da se še preganjam z njo. Seveda ni šlo brez obveznih Lajajočih!! pripomb  ::) Zdajle trenutno je vse tiho tako da ali spi ali pa se izživlja nad brisačo  ::)

No ja kot vidite se pri nas nič ne dogaja, psi so popolnoma pridni. Kaj naj si še želim  8)

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
« Odgovori #1058 : 31 Maj 2006, 21:00:15 »
Citiraj
Kaj naj si še želim 8)

Da ostane doma? :D :P

Kast

• *
« Odgovori #1059 : 01 Junij 2006, 09:24:52 »
Neyka, zdaj si me spomnila, kako je bilo lani pri nas.
Predstavljaj si Neona s petimi čnimi kepami.  :D :o ..kakšen žur...koliko igre....ja, čudovito je bilo...

T.M.T

• njufi rulz
  • Pesjanar
  • Moj "mali" prijatelj
« Odgovori #1060 : 01 Junij 2006, 20:28:49 »
Če nagajajo?Pojedli so mi vse živce...včeraj sme prišla domov ob pol 9h...mi povejo,da Rona že cel dan ni :o.Tudi danes zjutraj ga ni bilo...prišel je dopoldne.Sedaj je ves čas zaprt,malo šepa in oh in sploh.Prisoten na zemlji ni...na sprehodih hodi v tri krasne,rine v gozd,na vsake toliko časa se vrže na tla in se ne premeakne :o .Kot 2 leti star otrok v trgovini...te dni sva si vzela za navajanje na Nuty...mala je tudi že za v malo šolo tako,da bo šlo.

Pa počohejte vaše kosmatince :-* :-* :-* :-* :-*.

Kast

• *
« Odgovori #1061 : 03 Junij 2006, 12:24:04 »
T.M.T., Nuty je pravi srček  :-*

newfka

• Newfs! I love them!!!
  • *
  • Newfing through life!
    • krace
« Odgovori #1062 : 04 Junij 2006, 00:03:54 »
Šado je kar v redu, sedaj sicer precej oskubljen in še malce postrižen, kar v kombinaciji z nekoliko manjšo in zelo suho pojavo povzroča reakcije kot so "Ta je pa še zelo mlad! Koliko je pa star?" in nato presenečene odzive na odgovor, da je konec maja praznoval že 6 let.
Pojma pa nimam, kako mu uspeva biti tako šlank. Za jest ne dobiva ravno malo, od gibanja se pa tudi ne pretegne ravno.  ::)

Drugače pa me zanima, predvsem tisti bolj izkušeni, kaj menite o parjenju psov obolelih za cistenurijo, seveda, če jih parimo s psi, ki so za to bolezen čisti. Rezultat takega parjenja je leglo samih prenašalcev. Se vam zdi to prav, se vam zdi narobe? Oziroma, če tako vprašam...Bi vi storili kaj takega, če bi imeli sicer izvrstnega psa z odličnim rodovnikom, njegova edina napaka pa bi bila, da je žal obolel za cistenurio?

Lp

+1

Nelly

• Mali Pesjanar
  • **
« Odgovori #1063 : 04 Junij 2006, 03:34:39 »
Ah ti njufi.. ce kaj nagajajo? Mi smo ravno v fazi zgubljanja dlake, tako da smo cisto opuljeni, upam da bo potem boljse, ko bo v celoti zrastla nova dlaka, ceprav bi bilo boljse, da bi minila faza naganjanja. :D Ampak ker je to njuf, lahko o tem se kar nekaj casa samo sanjam  ;) Se dogaja od raznih modric na ocesu, ki so rezultat ponesrecenega poskusa dati tacko ;D do tega, da se mali gre stilista in misli, da bom lepsa ce bom brez las, ker mi jih vstrajno slini ter cufa  :D Upam, da bo kmalu boljse, ker jutri nas caka prvi dan pasje sole.

Sicer mali obvlada sedi, prostor, tacko, poleg, glas... moramo malo zguliti se odpoklic, ki seveda totalno odpove, kadar je v blizini kaksen drug pes, tako da se gremo uciti kako se lepo obnasati v druzbi drugih psov, ne samo pokazati kako zelo neposlusni smo  ;) Bomo videli ce bo kaj rezultatov... tako da jutri ob 17.00 drzite pesti  :D

Se odgovor newfki:

Kako je z paritvami med psi obolelimi za cistenurijo ne vem tocno, vem pa, da parijo pse, ki so prenasalci bolezni z tistimi, ki niso in ne vem koliko so  take paritve smiselne in kakrsne so moznosti za to, da obolijo tudi mladicki to bo pomoje vedel boljse kaksen vzreditelj. Ce pa upostevam moje laicno mnenje, jaz psa kljub super rodovniku in lepi telesnim ocenam in rezultatom nebi parila, ce bi vedela, da boleha za kaksno dedno prenosljivo boleznijo, ki se lahko prenese na potomce. Mogoce tudi zato, ker sem rada na "ziher" in bi me skos dajala panika, da nebi bilo kaj narobe z mladicki. Sicer je res, da cistenurije kot same ne poznam dovolj dobro, sploh ne iz stalisca paritev ampak, ce bi obstajala kakrsna koli moznost, da bi bilo z mladicki kaj narobe nebi parila, ker mislim da mi se tok super rodovnik ne daje pravice, da na svet spravljam "invalide". Verjetno bo pa o tem vedel kaj vec povedati kaksen strokovnjak ali vzdreditelj.

Kast

• *
« Odgovori #1064 : 04 Junij 2006, 12:11:46 »
Obstajajo testi, s katerimi se da ugotoviti, ali so mladički že takoj po skotitvi pozitivni ali negativni za cistenurio. Glede pozitivnosti pa se z vzorcem urina takrat ne da ugotoviti ali so le prenašalci ali oboleli. Sliši se kruto, ampak mnogo vzrediteljev pozitivne mladiče evtanazira, kar je v bistvu boljše, kakor da bi mladič pred letom dni poginil v hudih mukah.
Prav pa bi bilo po mojem mnenju, da bi pri novofundlandcih (pri katerih je ta bolezen zelo pogosta) bil negativen test pogoj za pridobitev vzrejnega dovoljenja.

newfka

• Newfs! I love them!!!
  • *
  • Newfing through life!
    • krace
« Odgovori #1065 : 04 Junij 2006, 12:26:04 »
Prav pa bi bilo po mojem mnenju, da bi pri novofundlandcih (pri katerih je ta bolezen zelo pogosta) bil negativen test pogoj za pridobitev vzrejnega dovoljenja.

Kako to misliš? Ali samo za obolele, ali tudi za prenašalce?

Sicer pa dobri vzreditelji pazijo na to, da ne kombinirajo dveh prenašalcev in se tako izognejo bolnim mladičem. Sem pa bila kar malce razočarana, ko sem na internetu naletela na obolelega psa, katerega oče prihaja iz meni zelo ljube psarne. Ne vem, zakaj so parili dva prenašalca....  :-\ In tega bolnega psa so potem parili dalje s sicer čisto samico, ampak jaz kljub temu, da taka kombinacija ne daje bolnih psov, čutim nekakšen odpor do parjenja bolnega psa...

Lp

Neyka

• Pesjanar
    • Neonova spletna stran
« Odgovori #1066 : 04 Junij 2006, 12:41:53 »
Če bi šlo za prenašalca z odličnim rodovnikom, za lepega, drugače zdravega psa bi ga parila z negativno psico in mladiče testirala, da se ugotovi koliko in kateri so prenašalci. Bodoči lastniki bi bili s tem seznanjeni. Če pa bi šlo za povprečnega psa, ki po mojem mnenju pasme ne more izboljšati in bi samo v tri krasne prenašal gen naprej pa nebi parla pod nobenim pogojem. Prej bi dala psa/psico kastrirat/sterilizirat in s tem preprečila tudi morebitne "ups" paritve.

Nelly...samci, ki so oboleli s cistenurio ne morejo živeti normalno in ali poginejo v mukah ali se jih uspava. psice obolele s cistenurijo se da z zdravili vzdrževati v približno normalnem stanju. Psi in psice, ki prenašajo gen za boleznijo ne morejo oboleti vendar je ponavadi v leglu, kjer sta parjena dva psa z genom za cistenurio tudi kakšen obolel mladič. Če je parjena kombinacija prenašalec, neprenašalec je nekaj običajno nekaj prenašalcev nekaj gena prostih.

Tako je bilo meni razloženo. Hvala vsem razlagateljem  :-* :-*

Ali mogoče kdo ve, kako pa je do te bolezni prišlo? Zardai prevelikega parjenja v sorodstvu v preteklosti in posledične "genske uničenosti" pasme (brca v temo samo iščem odgovore ki jih lahko nekdo mogoče potrdi ali ovrže), zaradi česa drugega? Je vzrok sploh znan?

Sara prav parili so bolnega psa? Psa ali psico??

katja123

• *
« Odgovori #1067 : 04 Junij 2006, 12:57:49 »
Kako se pa ta bolezen pokaže?

+1

Neyka

• Pesjanar
    • Neonova spletna stran
« Odgovori #1068 : 04 Junij 2006, 13:28:14 »
majhna količina izločenega urina, pes kaže bolečine pri uriniranju, velikokratno urninranje, kri v urinu ali celo nezmožnost urniranja. Nekatere okužene živali pa tudi ne kažejo kliničnih simptomov simptomov.

dog4ever

• *
« Odgovori #1069 : 04 Junij 2006, 13:49:29 »
Neyka, zakaj razlika med samcem in samico (pri bolezni)? Zakaj eni lahko z zdravili živijo, drugi ne?

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
« Odgovori #1070 : 04 Junij 2006, 14:13:19 »
pri samcih je bolj problematicno zaradi tega, ker pride do kronicnih vnetij, kronicnega pojavljanja kamnov in pri samcih pri katerih je secnica daljsa in tanjsa je to vecji problem. Sem malo trapasto napisala - do kronicnih vnetij in kronicnega pojavljanja kamnov (zardi kristalizacije cisteina) pride tudi pri smaicah, ampak zaradi anatomskih razlik pri urinarnem traktu, je pri samcih zadeva se bolj problematicna, ker se secnica prej "zablokira"
m.

newfka

• Newfs! I love them!!!
  • *
  • Newfing through life!
    • krace
« Odgovori #1071 : 04 Junij 2006, 14:17:11 »
Dog4ever, v bistvu bi se z zdravili dalo vzdrževati oboje, v bistvu če smo prav natančni, so zdravila še najbolj potrebna pri samcih. Pri samicah se bolezen namreč pogosto niti ne pokaže, ker se kamni lahko izločijo po naravni poti. Ostalo je pa navedla že maja01.

Sicer pa je obolelih psov zelo zelo malo, jaz sem v tem času našla samo enega in edinega psa na spletni strani ene psarne. Morda vzreditelji tudi ne povedo, ampak vsekakor pri večini do legel z obolelimi mladički sploh ne prihaja. Odkar so na voljo DNK testi, se da točno določiti ali imamo prenašalca, bolnega ali čistega psa in dandanes so testirani že praktično vsi mladiči, ki prihajajo iz količkaj dobrih psarn in vzrediteljev. Tako se vzreditelji izognejo kombinacijam prenašalec-prenašalec ali  prenašalec-bolan pes.
Paritvene kombinacije prenašalec-čist pes so pa nekaj običajnega in zelo pogostega in s tem tud ni nič narobe. Nenazadnje so prenašalci številni odlični psi in s tem, da bi te pse izločali iz vzreje, bi naredili po mojem prej škodo, kot korist. Je pa res, da se na ta način geni za bolezen prenašajo dalje. Ampak kljub temu, če bodo vzreditelji delali v tej smeri kot delajo danes, se bo tudi to pošlihtalo...

Lp

+1 točka

Nelly

• Mali Pesjanar
  • **
« Odgovori #1072 : 04 Junij 2006, 14:19:20 »
Mogoce lahko na to kar jaz odgovorim...

Pri cistenuriji pride do raznih kristalckov in kamnov v urinu, do bolecega uriniranja, krvavega urina..
Razlika med psi in psicami je v tem, da imajo psi drugacen urinski trak in v primeru infekcije in  nastanka kamnov, se le ti tezje izločijo in lahko zamašijo secevod. V tem primeru je potreben takojšen veterinarski poseg, ker drugace lahko pride do razpoka mehurja in do zastrupitve.  V lazjih primerih se da simtome omiliti in kdaj tudi povsem odpraviti z dieto, ki vsebuje cim manj soli in snovi, ki lahko tvorijo kamne.. dobijo se tudi posebej pripravljeni briketi za to vrsto bolezni.

Smo imeli isti problem z mackom 14 dni nazaj.. vendar kljub veterinarski pomoci je bilo zal prepozno :'( :'( Je bila pa bolezen dednega znacaja :(

P.S.
Ocitno pisala naenkrat kot newfka...se da to kako zbrisati? ;)

+1 točka

Neyka

• Pesjanar
    • Neonova spletna stran
« Odgovori #1073 : 04 Junij 2006, 15:33:48 »
Sicer pa je obolelih psov zelo zelo malo,

Kar se tega tiče je tako...če se bolani mladički pojavijo in se to ugotovi se jih v veliki večini primerov evtanazira.

Samcem dvomim da bi zdravila prov zelo pomagala. Razlog je dobro opisala Maja01. Dolg in tanek sečevod v katerem se t.i. kamenčki zadržujejo ali ga poškodujejo - vsekakor vplivajo škodljivo in psu povzročajo hude bolečine. In tega se z zdravili skorajda ne da odpravit.

Kast

• *
« Odgovori #1074 : 05 Junij 2006, 08:49:56 »
Kako to misliš? Ali samo za obolele, ali tudi za prenašalce?
Lp

Mislila sem na oboje, vsaj po moje bi bilo boljše, da bi vzrejno dobili le "free" psi.

BRUNO

• *
  • Naš medvedek
« Odgovori #1075 : 05 Junij 2006, 10:59:37 »

Atum in Bruno sta bila včeraj v pasji šoli! Jima je kar dobro šlo, ne vem od kje Nelly, da Atum ne uboga!!! Prva sva midva z Brunotom, potem nekaj malega vmes, pa Lili z Atumom!

BRUNO

• *
  • Naš medvedek
« Odgovori #1076 : 05 Junij 2006, 11:14:20 »

No, pa še ena malo bolj od blizu...Prvi Atum, drugi Bruno...

Takole prebijamo svoj prosti čas, kolikor ga sploh je. Sicer pa smo  v maju spoznali tudi lepote Gorenjske, točneje Kliniko za male živali v Lescah, Brunotu je namreč izpadla tretja veka, tako, da zdaj vemo, kako zgleda narkoza, operacija... Zadeva ni dedna, se kar zgodi, so rekli. Zdaj upam, da se ne bo kar zgodilo še na drugem očesu. No, znam zdaj malo bolj cenit, če je s psom vse o.k. (no, saj sem tudi prej, ampak vseeno je drug občutek). Sta pa dr. Burja in dr. Čop res zelo v redu, tako, da res priporočam v primeru kakšnih takih težav. Sem pa našla sama na internetu kaj je mojemu psu (pod "cherry eye"), zato ga nismo nič vozili k našim pocarjem (beri: lokalnim veterinarjem) ampak direkt v Lesce.

Počasi se pripravljamo na dopust v začetku julija, Bruno gre seveda zraven. Imamo tud malo treme....prvič na dopust s psom, hja, to bo še zabava...Če bo vreme tako, kot je zdaj, bomo rabili neoprenske obleke za kopanje, Brunotu bo pa najbrž kar štimalo, hi, hi.

Kast in M/my, ful dobre slikice in ful lepi psi. Ste se pa res morali dobr' imet! Že midve z Lili sva včeraj uživali, pa sta bila samo dva njufka. Pa Neyka, uaaaa, ti pa res uživaš! Neon, pa še mala kepa...tok luštna, da bi jo samo po rokah mečkal...dokler bo šlo!
Lp,
G.

Nelly

• Mali Pesjanar
  • **
« Odgovori #1077 : 05 Junij 2006, 13:22:07 »
Joj joj, pa ravno te slike si morala dati na net, ko je nas zgubil za 500% dlake?   >:( :D :D Ampak vztrajno raste nova, ceprav ne tako hitro, kot stara izpada  :D

Kar se pa uboglivosti tice..saj si videla.. ga prime in vlece naprej ali pa nazaj k Brunotu  :D Ocitno res ne more brez njega ;) Ko ste odsli mi je jokat zacel.. ker je ostal sam brez prijateljcka in pomoje ze komaj caka naslednjo solsko uro ;)

No pa se eno slikco, da se bo videlo da tudi njufki kdaj omagajo  :)

Vec pa v albumu..

BRUNO

• *
  • Naš medvedek
« Odgovori #1078 : 05 Junij 2006, 13:30:57 »
Ah, ne lomi ga, Atum ima kar precej dlake. Kar malo med solato doma poglej, hi, hi, hi....Imate pa res veliko več nove dlake kot mi, mi smo še čisto puhasti. Čudnega potem nič, če otroci za menoj vpijejo: "Mami, lej medvedek gre". Uni ta malo večji pa vpijejo, da gre gorila...zadnjič je celo ena babi rekla, da če bi Brunota srečala v gozdu, bi se ga ful ustrašila, ker bi mislila, da je medved!

No, brez heca, saj vsi vemo, da psi morajo tud dlako mal zamenjat; nedelja bo pa kmalu spet, tako da bosta Atum in Bruno spet skupaj žurirala, tisti, ki pa držimo povodec pa malo manj!

lacrima negra

• *
  • Ursinus Velutus Vaya con dios
    • http://lacrimanegra.moj-album.com/
« Odgovori #1079 : 06 Junij 2006, 07:48:31 »
Lep pozdrav!
Kar se cistenurije tiče ste že vsi zelo podkovani, kar se mi zdi fenomenalno, me pa zanima koliko od vas ima opravljen test za le to, no moji psi so vsi testirani in so vsi cerier, razen za Karmo še nismo dobili rezultatov, po nekaterih besedah bi potem takem morala jaz zaključiti z vzrejo, pa vsi vemo, da imamo pri nas hudo lepe in hudo zdrave pse, razen dednega gena cistenurije, mislim, da jaz lahko parim, ker točno vem kaj moji psi so, bolj problem je pri tistih, ki še vedno samo kolke slikajo, ker jim to zapoveduje KZS, saj vemo, da za vse druge bolezni ni potrebno opravljati nikakršnih testov. No pa še ena zadeva, vse druge pasme bi morali kar ukiniti, saj problem te bolezni, ne obstaja samo pri njufičih, ampak tudi pri drugih pasmah, njufiči imamo srečo, da obstaja DNK test, ki pa ne deluje pri ostalih pasmah. Mi bomo z parvitvami prenašalec-prosti, počasi že izključili ta gen, pri ostalih bo pa ta bolezen samo še hujša, ker se ugotovi samo bolezensko stanje, ne pa tudi dednega gena. Kar se tiče pa obolelih in parjenja, pa si tega nebi nikakor smeli privoščiti, še pri paritvi v kombinaciji prenašalec-prenašalec, je skoraj po pravilu 1/4 legla bolanih, 1/4 prostih tega gena in 1/2 prenašalcev. Pri paritvi prenašalec-prosti, je zadeva 1/2, 1/2, se pravi polovica mladičkov je že prostih, tako se ta gen počasi, a zelo učinkovito odpravlja. Če bi parili samo proste njufiče, pa verjemite mi se vrnemo 20. let ali pa še več z kvaliteto njufičev nazaj, saj je ravno v najboljših psarnah največ psov s tem dednim zapisom, no oz. za te pse se ve, ker se jim opravljajo testi, pri drugih pa ni opravljenih testov, tako da verjetno bi bila slika čisto drugačna, če bi se le ti opravili.

lp, Marjana

+1