Lep pozdrav!
Kar se cistenurije tiče ste že vsi zelo podkovani, kar se mi zdi fenomenalno, me pa zanima koliko od vas ima opravljen test za le to, no moji psi so vsi testirani in so vsi cerier, razen za Karmo še nismo dobili rezultatov, po nekaterih besedah bi potem takem morala jaz zaključiti z vzrejo, pa vsi vemo, da imamo pri nas hudo lepe in hudo zdrave pse, razen dednega gena cistenurije, mislim, da jaz lahko parim, ker točno vem kaj moji psi so, bolj problem je pri tistih, ki še vedno samo kolke slikajo, ker jim to zapoveduje KZS, saj vemo, da za vse druge bolezni ni potrebno opravljati nikakršnih testov. No pa še ena zadeva, vse druge pasme bi morali kar ukiniti, saj problem te bolezni, ne obstaja samo pri njufičih, ampak tudi pri drugih pasmah, njufiči imamo srečo, da obstaja DNK test, ki pa ne deluje pri ostalih pasmah. Mi bomo z parvitvami prenašalec-prosti, počasi že izključili ta gen, pri ostalih bo pa ta bolezen samo še hujša, ker se ugotovi samo bolezensko stanje, ne pa tudi dednega gena. Kar se tiče pa obolelih in parjenja, pa si tega nebi nikakor smeli privoščiti, še pri paritvi v kombinaciji prenašalec-prenašalec, je skoraj po pravilu 1/4 legla bolanih, 1/4 prostih tega gena in 1/2 prenašalcev. Pri paritvi prenašalec-prosti, je zadeva 1/2, 1/2, se pravi polovica mladičkov je že prostih, tako se ta gen počasi, a zelo učinkovito odpravlja. Če bi parili samo proste njufiče, pa verjemite mi se vrnemo 20. let ali pa še več z kvaliteto njufičev nazaj, saj je ravno v najboljših psarnah največ psov s tem dednim zapisom, no oz. za te pse se ve, ker se jim opravljajo testi, pri drugih pa ni opravljenih testov, tako da verjetno bi bila slika čisto drugačna, če bi se le ti opravili.
lp, Marjana
+1