pes odhaja od doma- kaj storiti?

Pika_poka · 8098

Pika_poka

• *
: 09 Avgust 2011, 08:32:10
Pozdravljeni,

situacija je taka - dva meseca nazaj smo dobili 7 let starega psa (tibetanskega mastifa) pesek je načeloma oh in sploh supr. dokler ga ne prime da bi šel na sprehod po vasi. prvič nam je pobegniv 3 dan ko smo ga imeli, se je smukal okoli goneče psice. je prišel zvečer/ponoči domov. pa smo ga peljali na kastracijo. in smo imeli do sedaj mir. včeraj zjutraj pa se je nš falot spet odpravil na potep po vasi. najprej je bil pri sosedu, se neki časa bil tam(sosed ga ni upal prijeti oz zadržati, ker se je bal da je napadaln) nas je poklical in ga je teta dobila pr tatretmu sosedu. potem pa se je falot zvečer spet odpravil ''mal po vasi''. ampak je prišel nazaj ko smo opazili da ga ni in ga začeli klicati.

zanima me kaj narediti v tem primeru?? pravjo da starga psa ne morš preučiti kaj je prou in kaj ne...

naj še povem okoli hiše je postavljena 1,5m visoka ograja. imamo tudi pesjak cca 4m x 6m samo ga dosedaj nismo zapirali vanj ker je biu živčen (pri prejšnji lastnici je razgrizel pesjak in ušel). na vrvico ga pa tud nebi dali - nekako smo proti temu. čez noč je bil v dnevni sobi, danes pa je zaprt v pesjak (upajmo da nebo kej narobe)

prosim za kakršen koli nasvet!
hvala

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
Odgovori #1 : 09 Avgust 2011, 08:39:15
dvignit ograjo, psa v kvaliteten pesjak ali pa v hišo... Zunaj pa naj bo samo pod nadzorom.
Nič takega...

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P

Pika_poka

• *
Odgovori #2 : 09 Avgust 2011, 08:52:06
hm dvignit ograjo - ne gre iz danes na jutri ker je ograje kr nekaj glede na to da je ograjen zraven še vrt, garaža, velikko dvorišče, hrib - skratka placa je res velik in posledično tudi ograje. majo v načrtu samo res iz danes na jutri negre.

trenutno je v pesjaku (pesjak je kvaliteten, narjen je bil za dva nemška ovčarja, ki so jih imeli.) tako da upam da bo vse ok.

v hiši pa tudi ne more bit 20 ur na dan.

joj sej vem da mi hočte pomagat...sam mal smo usi živčni zrt njega.

a mislite da bi moral bit kaznovan ko pobegne(glede njegove starosti in dejstva, da je pr nas kratek čas)?

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
Odgovori #3 : 09 Avgust 2011, 09:46:01
Ni pes kriv... vi ste mu dovolili. Lahko pa zrolaš časopis in se butneš po glavi he he  ;D hec

nimaš kaj... dokler ne bo ograja višja, pes ne bo smel bit sam spuščen na vrtu. A si sigurna, da ni kje kake luknje drugače?

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P

airedale10

• *
Odgovori #4 : 09 Avgust 2011, 10:22:43
Imejte ga vedno pod nadzorom, kaznujte pa ga ne nikoli. Če ga kaznujete ko pride se bo navadil, da je boljše da se še naprej potepa in ni kaznovan, kot pa da pride domov in je povrh vsega še kaznovan. Tudi če ga vidite drugje in ga kaznujete, si bo zapomnil da če vas vidi zunaj ko zbeži mora bežati, da ga ne boste kaznovali. Zakaj pa ga nimaste v hiši, kjer bi bilo vse bolj enostavno? Pa naj bo zaposlen, da bo ko bo sam večino časa prespal, pa kak kong mu pustite da se bo zabaval sam. Zakaj pa gane bi dali na vrvico??? Tebi gre verjetno (kot tudi večini tukaj) zelo na živca, če si ti s psom na sprehodu, npr. se ravno učita novega trikca, in pride do vaju en pes, ki se mota okoli, vaš po možnosti še ne mara drugih psov. Jaz imam take težave: jazbečar, ki ga sprehajam ne mara nekaterih (večina spuščenih) drugih psov. Jaz imam 12 let in v eni roki moram imeti napadlnega psa, z drugo pa odganjat psa, ki ahko še meni kaj naredi. Zdaj je toliko spuščenih psov (zaradi takih ki so proti vrvici in psa nimajo pod kontrolo) da si sama sploh ne upam na sprehod, čeprav sem sama z njim najbolj uživala. Ne vem kaj je tak problem kupiti dolg, sledni povodec in bi ga pes vlekel po tleh. Njega ne bi prav nič motilo, ti pa bi ga lahko vedno zaustavila. Pa utrdita odpoklic, da če ti slučajno kako zbeži ga lahko odpokličeš.
Upam da se reši!

Pika_poka

• *
Odgovori #5 : 09 Avgust 2011, 10:37:00
ko je prvič ušel smo našli luknjo in jo zaprli - sedaj pa res nevemo kje bi lahko ušel

je moj zdej na bolniški pa ga bo mal bl čekirav, čeprov je trenutno zaprt v pesjaku.

ko smo na sprehodu, je pes VEDNO  na povodcu - ga pač ne poznamo dost, niti on nam da bi mu lahko zaupali.

na verigo pred bajto ga pa zihr ne bomo dal.

Da bi bil pa skos notr - hja nekako je tista dnevna soba v kateri je kadar je notr malo premajhna za tacga medosta kot je on(to ni majhna pasma!) je skor da pesjak večji...

mogoče mal smešno vprašanje - obstaja pasji psiholog? mogoče kšn tak strokovnjak kot naj bi bil un šepetalec psov(mogoče preveč gledam tv :P)

drugače pa hvala za nasvete..

kalsang

• *
Odgovori #6 : 09 Avgust 2011, 10:40:12
Predvsem se morate zavedati, kakšnega psa imate. Tibetanski mastifi so znani vandrovci iz preprostega razloga, ker so bili v Tibetu namenjeni čuvanju cele vasi pa še sosednjih nekaj zraven. Tibetanci jih imajo čez dan na verigah, zvečer pa jih spustijo prav zato, da se klatijo okrog. Tako je že stoletja in pasma ima takšno obnašanje v krvi. Imajo zelo, zelo izrazit čuvajski nagon, ki pa ni omejen samo na domače dvorišče. Za svoj teritorij si lastijo celo vas, pa po možnosti še nekaj kvadratnih kilometrov okrog.

Ograja mora biti visoka - navadna meter dvajset je mala malca za njih, saj so kljub svoji teži, velikosti in navidezni počasnosti izredno gibčni in znajo odlično plezat. Mastifa zadrži vsaj dva metra visoka ograja, močna. Druga opcija je stalni nadzor. Pesjak je v redu rešitev, ampak stalno preverjajte, kakšno je stanje, ker znajo pobegnit kot hudiniji, če ne gre drugače, pa s svojo težo in močjo preprosto podrejo vrata.

Imate zelo posebnega psa zelo posebne pasme - kar pomeni, da se boste naslednjih nekaj let učili, učili in še enkrat učili, pa vas bo še vseeno vsak dan presenetil. ;)

Ne potrebujete pasjega psihologa ali šepetalca psov, ker s psom ni nič narobe. Pravzaprav bi naredili več škode kot koristi, ker takšen "strokovnjak" ne bi dovolj poznal pasme. Pogovarjajte se čim več z vzreditelji, dolgoletnimi lastniki teh psov, berite, iščite po internetu, podučite se o zgodovini pasme, pa vam bo bolj jasno, s čim imate opravka. ;)

airedale10

• *
Odgovori #7 : 09 Avgust 2011, 10:41:44
Ne, na verigi vsekakor ne, jaz sem mislila da ga imate na sprehodu spuščenega. Seveda da obstajajo strokovnjaki za pse, a oni ti le povedo, kako moraš delati s psom, ti pa sam nadaljuješ. Ti šepetalci niso da bodo prišli, nekaj rekli psu in bo vse ok (to sem jaz mislila včaih). Zato me tudi moti da je naslov Šepetalec psov. Pa pojdite v pasjo šolo, vam bodo tudi tam dali nasvete.  :)

kalsang

• *
Odgovori #8 : 09 Avgust 2011, 10:45:20
Pasja šola in tibetanski mastif - zanimiva kombinacija. Po mojih izkušnjah to tako izgleda, da si tibetanc ogleda teritorij, se uleže nekam, kjer ima najboljši pogled na dogajanje in čuva. Premakne se niti za ped ne, tudi za še tako dišečo hrenovko ne, ker je zaposlen s tistim, za kar je bil ustvarjen in v čemur najbolj uživa.

Tibetanski mastif ni pasma, o kateri bi lahko razmišljali na konvencionalen način in tudi noben inštruktor v pasji šoli ne bi vedel, kaj z njim početi.

Kot pravim, čim več se pogovarjajte z vzreditelji in dolgoletnimi lastniki te pasme, pa poskušajte biti vedno korak pred psom (sicer mission impossible, ampak se splača vsaj poskusit). ;)

Sammy123

• *
Odgovori #9 : 12 Avgust 2011, 18:29:28
Moram priznati, da ste se odlocili za zelo mocno in zahtevno pasmo. Taksen pes vsekakor NE SME hoditi sam naokoli, sploh pa zato, ker se niste popolnoma seznanjeni z njegovo osebnostjo. Hoja po vasi ne sme biti dovoljena.

Najboljse bi bilo, da ga kot prvo zacnete uciti svojega teritorija. Uporabljajte recimo besedo ''DOMOV''. Se pravi: ko ga peljete na sprehod in se vracate proti domu, uporabite besedo DOMOV in ko ste doma, za ograjo, ponovite besedo DOMOV in ga nagradite. To delajte vsak dan, po vsakem sprehodu. Ce ste doma na vrtu kjer ga seveda konstantno opazujete in opazite, da poskusa pobegniti, mu recete DOMOV. Ko pride, ga ponovno nagradite z mmmmm dobrim kosckom poli salame. Jaz osebno bi priporocila tudi Clicker, saj je treniranje z njim bolj enakomirno. Vsekakor pa ta pasma potrebuje veliko sprehodov in kot pravijo, izcrpan in zadovoljen pes, nikdar ne bezi od doma. Kako dolgi pa so vasi dnevni sprehodi? Pes potrebuje tako prosto gibanje po vrtu, kot potrebuje vonj drugih psov in sport. Samo eno ali pa samo drugo ni dovolj niti civavici.  :)

Nauci se zivali vzgajati z umom in ne s silo, kaznovanjem ter bolecino!

ines-čili

• *
Odgovori #10 : 07 September 2012, 15:08:30
Tudi meni kdaj pa kdaj pes udide! in nimamo ograje! :-\

airedale10

• *
Odgovori #11 : 07 September 2012, 15:09:57
Naredite ograjo ali pa imejte psa vedno pod nadzorom, pa bo za vse najboljše. ;)

ines-čili

• *
Odgovori #12 : 07 September 2012, 15:10:51
hvala  :)