Imejte ga vedno pod nadzorom, kaznujte pa ga ne nikoli. Če ga kaznujete ko pride se bo navadil, da je boljše da se še naprej potepa in ni kaznovan, kot pa da pride domov in je povrh vsega še kaznovan. Tudi če ga vidite drugje in ga kaznujete, si bo zapomnil da če vas vidi zunaj ko zbeži mora bežati, da ga ne boste kaznovali. Zakaj pa ga nimaste v hiši, kjer bi bilo vse bolj enostavno? Pa naj bo zaposlen, da bo ko bo sam večino časa prespal, pa kak kong mu pustite da se bo zabaval sam. Zakaj pa gane bi dali na vrvico??? Tebi gre verjetno (kot tudi večini tukaj) zelo na živca, če si ti s psom na sprehodu, npr. se ravno učita novega trikca, in pride do vaju en pes, ki se mota okoli, vaš po možnosti še ne mara drugih psov. Jaz imam take težave: jazbečar, ki ga sprehajam ne mara nekaterih (večina spuščenih) drugih psov. Jaz imam 12 let in v eni roki moram imeti napadlnega psa, z drugo pa odganjat psa, ki ahko še meni kaj naredi. Zdaj je toliko spuščenih psov (zaradi takih ki so proti vrvici in psa nimajo pod kontrolo) da si sama sploh ne upam na sprehod, čeprav sem sama z njim najbolj uživala. Ne vem kaj je tak problem kupiti dolg, sledni povodec in bi ga pes vlekel po tleh. Njega ne bi prav nič motilo, ti pa bi ga lahko vedno zaustavila. Pa utrdita odpoklic, da če ti slučajno kako zbeži ga lahko odpokličeš.
Upam da se reši!