Avtor Tema: Aljaški Malamut [Alaskan Malamute]  (Prebrano 1632956 krat)

aska

• Pravi Pesjanar
  • Spol: Ženski
  • AM Aska
Aljaški Malamut [Alaskan Malamute]
« Odgovori #1530 : 24 Maj 2007, 16:42:20 »
No tale Sibek je pa prav posrečen. Kot kaže se bolj malo polarcev rado kopa :-\ Drugače pa zna Aska tudi kaj stauhat, je prav smešna,  ko celo glavo pomoli v vodo in kaj ven privleče :D

ribica

• *
« Odgovori #1531 : 25 Maj 2007, 07:40:13 »
Ko ga spuščaš, ga ne kliči (čim manjkrat vsaj) in čimveč se mu skrivaj, da te bo iskal.

Buhvarji, da se mu skrijem. Če me ni tam, kjer me je nazadnje pustu, gre domov. Sploh se ne sekira,če ostane sam. Poti pozna vse, ve kako priti do doma. Zadnje sem se mu skrila za eno drevo. Pogleda če sem kje blizu, pa me ni blo, se je obrnu in šou sam proti domu. Pole sem vidla, da ga ne bo, sem šla za njim, ga poklicala, uni prije do mene in me gleda, ko da si misli "A ti misleš, da te bom še iskal al kaj?!"  ???
Edino kar ne mara je to, da se na sprehodu uležeš na tla. Pole morem pazit, da mi ne začne po trebuhu skakat. Pojava, ni kej.  :D

aska

• Pravi Pesjanar
  • AM Aska
« Odgovori #1532 : 25 Maj 2007, 08:04:42 »
ribica tale tvoj je pa res pojava. Kar se skrivanja tiče, pa ga pelji na tak konec, katerega še ne pozna in se mu tam skrivaj. Največjo napako delamo, ko nam npr. pes uide in mi gremo za njim in to je psu v še večje veselje in se prav norca dela iz nas. V takem primeru je potrebno šibat ravno v nasprotno smer in nikakor ga ne loviti. Pes bo že pritekel potem za nami. Sedaj dokler je še mlad ga spuščaj čimveč in res delaj na čimboljšo navezanost med tabo in njim. Pa vsi imejte enake ukaze, da pes ne bo potem ves zmešan.
Drugače pa kakšne slikce so zaželjene, da vidimo koliko je tvoj lepotec že zrastel :o

lp

[email protected]

• *
« Odgovori #1533 : 28 Maj 2007, 14:56:25 »
Pozdrav vsem ljubiteljem AM, sem prvič na tem forumu in sem ljubitelj te pasme. Moj prvi pes Deni je bil eden od prvih pripeljanih psov v slovenijo. Čeprav ga ni že 6 let so spomini na njega še živi. Bil je dobesedno prijazna mrha težka 60 kg in velika 72 cm. Nikoli ni napadel nobenega človeka. Kkšnmu drugemu psu (velikim pasmam) je pokazal kdo je gospodar, ni pa bilo nikoli krvi, samo na zadnje tace ta judo prijem in pes je bil na hrbtu. Pri meni je bil od 10 let koliko je živel, 8 let odvezan na dvoriišču, ki ni ograjeno. Če ga nismo peljali na sprehod do bljižnjega gozdička pri Savi, se je tja podal kar sam 2x na dan, opravil svoje in prišel na svoj položaj na dvorišču, kjer je štel svoje ovce-ljudi in avtomobile. Sreča je bila, da v tistih časih ni v okolici bilo dosti psic (samo dve hiši) in ko je prišel čas gonitisa se je preselil pred tisti dve hiši. Lastniki so bili zadovoljni. ker se drugi psi niso upali zraven. Ko je umrl sem po dveh letih dobil Nanuka, ki pa je bil čisto drugi karakter, bol je bil potepinski. Ni maral pesjaka, tako da je moral biti privezan, kar je za to pasmo normalno in je raje privezana kot omejena v pesjaku. Žal pa ga je nekdo fental z kolom (udarev po hrbtenici da je ohromel in sem ga moral dati uspavati) še danes ne vem kdo?

kaskae

• *
  • Spol: Moški
  • Alaskan team
    • Alaskan Team
« Odgovori #1534 : 28 Maj 2007, 16:06:52 »
en lep pozdrav od nas, v soboto smo bili s Kasom na razstavi v Portorožu in osvojili PRM, Če bo vse po sreči bo moj Kasko kmalu jrCH-slo  ::)

aska

• Pravi Pesjanar
  • AM Aska
« Odgovori #1535 : 28 Maj 2007, 16:43:13 »
[email protected] dobrodošel na forumu :). Res lepo, da nas je vedno več ljubiteljev te pasme :o Res žalostno se je to s tadrugim tvojim psom to končalo :'(

kaskae čestitke za PRM :o ::)

[email protected]

• *
« Odgovori #1536 : 29 Maj 2007, 14:26:55 »
Res sem velik ljubitelj te pasme in čeprav imam rad vse druge pasme si bom, ko bom omislil novega Malamuta. Žal se je v zadnjih letih spremenila okolica in je tu okoli mnogo psov in psic, kar pomeni malo več volčjega zavijanja. Nanuk je zavijal ko volk pri vsakem cerkvenem zvonenju, gasilski sireni in ko je bil gonitis. Žal se vedno najde nekaj sosedov, ki jih to moti.

deteljica

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #1537 : 29 Maj 2007, 15:10:24 »
ja Bancedoitd, žal se boš moral sprijazniti ,da so časi,ko si psa lahko pustil ,da se je malo sam sprehodil naokoli , ker se tebi ni ljubilo, nepovratno  minili  >:(.
K sodobnemu ljubilteljstvu spada  tudi to  ,da psa imaš vedno pod nadzorom- kar pomeni najmanj, da imaš dvorišče ograjeno, če pes ni v pesjaku in da greš najmanj z njim na sprehod in pri tem obvlada odpoklic, če ga že nimaš ravno privezanega, kot sicer določa zakon  ::).
Tudi dejstvo,da takim , ki jim psi zavijajo in...., kako prijazno  ::) , hodijo sosedove psice čuvat v času "gonitisa", potem nekdo psa s kolom po hrbtu res ni kulturno, žal pa tudi ne presenetljivo  :'(.
Zato boš moral svojemu velikemu ljubiteljstvu pasme dodati še nekaj odgovornosti, da ne bo nastradal tvoj ljubljeni bodoči pes  ;)

cacy

• *
  • Bode, Lin, Arriel in Dreamy
    • My life...
« Odgovori #1538 : 29 Maj 2007, 15:17:28 »
Kaskae, čestitke za PRM ;)
Pa spet smo se zgrešil :-[ Sm delala v sosednjem ringu in čist pozabila da pridete.
Mi je bil pa BOB med malamuti zelo lep (in ogroooomen) ;D

aska

• Pravi Pesjanar
  • AM Aska
« Odgovori #1539 : 29 Maj 2007, 16:33:20 »
Mi je bil pa BOB med malamuti zelo lep (in ogroooomen) ;D
Kateri AM pa je dobil BOB?

malena3

• Gost
« Odgovori #1540 : 29 Maj 2007, 16:58:36 »
Kaskaee, čestitke tudi od mene, seveda.... :P

wind

• *
  • Grand Caniche
« Odgovori #1541 : 29 Maj 2007, 19:01:01 »
Kateri AM pa je dobil BOB?

Ch. Giving A-New-Royal Star-De Jungla Negra

aska

• Pravi Pesjanar
  • AM Aska
« Odgovori #1542 : 29 Maj 2007, 20:44:25 »
Ch. Giving A-New-Royal Star-De Jungla Negra
Hvala in obenem  čestitke Ch. Giving A-New-Royal Star-De Jungla Negri za BOB :o :)

Nati

• *
    • Psarna Garisdene
« Odgovori #1543 : 30 Maj 2007, 08:47:59 »
Ojla,

Prekrasen malamut Giving A New Royal Star del Biagio "Rollito" je trenutno eden izmed top malamutov na svetu.
http://www.alaskanmalamute.it/inglese/ROLLITO.htm

Letos je zmagal working group na Cruftsu, je svetovni in evropski prvak, mednarodni prvak, prvak mnogih držav in večkratni BIS pomembnih mednarodnih razstav.
Zelo spominja na svojega slavnega očeta Royal Star del Biagio http://www.alaskanmalamute.it/inglese/ROYAL.htm, ki je zame še vedno eden izmed najboljših malamutov, kar sem jih kdaj videla - in lani avgusta na razstavi v Bratislavi se mi je zdelo, da ponvno vidim Royal-a; seveda je bil to Rollito.

Spominjam se tudi Rollitove prababice Red Flower del Biagio http://www.alaskanmalamute.it/inglese/RED.htm, ki je bila prekrasna rdeče bela malamutka. Se mi zdi da so v zadnjih letih rdeče-beli malamuti na razstavah izjemno redki.

V Portorožu sem bila prepričana, da bo Rollito zmagal grupo; zdel se mi je tudi zelo resen kandidat za BIS; no pa je potem osvojil drugo mesto za huskyjem, ki je bil tudi zelo lep.

Mogoče pa bomo Rollita lahko spet občudovali v Zagrebu na evropski razstavi.

Lp,
Nati

aska

• Pravi Pesjanar
  • AM Aska
« Odgovori #1544 : 30 Maj 2007, 08:52:30 »
Nati hvala za linke, res je prečudovit :o

malfa

• *
« Odgovori #1545 : 30 Maj 2007, 08:59:29 »
Spominjam se tudi Rollitove prababice Red Flower del Biagio http://www.alaskanmalamute.it/inglese/RED.htm, ki je bila prekrasna rdeče bela malamutka. Se mi zdi da so v zadnjih letih rdeče-beli malamuti na razstavah izjemno redki.

Red Flower je bil Rolitov pradedek  ;)

Kolibri

• *
  • Seta del Oro: pametna lepota
    • Seta del Oro
« Odgovori #1546 : 30 Maj 2007, 09:27:17 »
Ko ste že pri barvah http://www.pdg.sla-w.com/ironzsnieznejdoliny.html (http://www.pdg.sla-w.com/ironzsnieznejdoliny.html)

Nati

• *
    • Psarna Garisdene
« Odgovori #1547 : 30 Maj 2007, 10:21:54 »
Citiraj
Red Flower je bil Rolitov pradedek

malfa, hvala za opozorilo. se opravičujem  :-[ Res je. Tega kužka se spomnim še iz časov, ko sem razstavljala Lejko, pa ne vem, zakaj se mi je zdel punca (mogoče zaradi imena)

Popolnoma belega malamuta sem pa mislim do sedaj videla samo enkrat. Pa je zelo lep :)
Hvala za link, Kolibri.

Lp,
Nati

Kolibri

• *
  • Seta del Oro: pametna lepota
    • Seta del Oro
« Odgovori #1548 : 30 Maj 2007, 10:26:24 »
Nati - pred 14 dnevi v Bratislavi zagotovo  :o

cacy

• *
    • My life...
« Odgovori #1549 : 30 Maj 2007, 12:03:56 »
Tudi meni je bil Malamut bolj všeč kot haski... ampak jst nisem sodnik... ;D Res je bil lep :o
Nati, kako je bilo z vama v BISu??

Nati

• *
    • Psarna Garisdene
« Odgovori #1550 : 30 Maj 2007, 12:16:48 »

cacy,
tako kot ponavadi :), malo smo se prišli pokazat in povadit, pač nismo atraktivna pasma ;)
drugače se mi je zdel pa izbor prvih 3 v V. grupi popolnoma pošten, husky, malamut in akita...res so bili vsi trije zelo lepi predstavniki svojih pasem, tudi sama bi iste pse izbrala..no mogoče bi le 1. in 2. mesto zamenjala :D

Sem pa danes super članek o polarnih pasmah prebrala v prilogi Delo in dom...pa spet sem vidla fotko medvedka Byla..ful je lep..Maja je res odlična poznavalka teh pasem.

Pozdravčke,
Nati

Sammy

• Must Love Dogs
  • Pesjanar
  • Beauty and brain
    • Sammy4ever
« Odgovori #1551 : 30 Maj 2007, 15:35:11 »
Sem pa danes super članek o polarnih pasmah prebrala v prilogi Delo in dom...

A lahko kdo tole skenira? Prosim ... :-[

Majchy

• ° Žleht kot pes °
  • Super Pesjanar
  • *love dogs*
    • http://www.majchy.com
« Odgovori #1552 : 30 Maj 2007, 17:25:13 »
Sammy, sem prilepila članek pod Pasje Debate... TUKAJ (http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=3967.new#new)  ;)

LP, Maja

aska

• Pravi Pesjanar
  • AM Aska
« Odgovori #1553 : 30 Maj 2007, 17:37:03 »
Hvala Majchy :)

Sammy

• Must Love Dogs
  • Pesjanar
  • Beauty and brain
    • Sammy4ever
« Odgovori #1554 : 30 Maj 2007, 17:37:24 »
:o Hvala!!  :D

aska

• Pravi Pesjanar
  • AM Aska
« Odgovori #1555 : 30 Maj 2007, 17:53:54 »
Članek je res zelo dober :o :o

T.M.T

• njufi rulz
  • Pesjanar
  • Moj "mali" prijatelj
« Odgovori #1556 : 30 Maj 2007, 18:11:52 »
Men pa cuker pada ob slikaaaaah  :-|~

Pa čestitke kaskaju

Sammy

• Must Love Dogs
  • Pesjanar
  • Beauty and brain
    • Sammy4ever
« Odgovori #1557 : 30 Maj 2007, 18:15:33 »
Ok, prvo, kar me je zmotilo, je to, da bi psi VSEH polarnih pasem bili sposobni tudi danes preživeti sami v naravi. :o S tem se enostavno ne morem strinjati, grenlandski pes bi mogoče res lahko, mogoče tudi kakšen husky ali malamut, vsekakor pa tega ne bi zmogel samojed. Mogoče bi res uspel uloviti hrano in ne bi bil lačen (če ni spreten lovec, bi se zadovoljil tudi s kakšnimi sadeži), a bi ga uničila samota. Fizično mu morda ne bi ničesar primanjkovalo, čutil pa bi velik primanjkljaj na psihičnem področju. Gre namreč za pse, ki so izrazito navezani na človeka (tudi če morda nekateri ne dajejo takšen vtis in prinašajo lastnika okrog 100/h, ampak to nima s tem prav veliko povezave), res da večini ni tak problem zamenjati lastnika (sploh če se le-ta ne ukvarja z njimi), a njim je pomembno to, da so s človekom, pa čeprav s sosedovo xy, samo da niso osamljeni. Samojed je namreč že pri svojem plemenu živel s svojimi ljudmi, ne privezan zunaj, pač pa v koči, kjer so živeli njegovi ljudje. 
Samojedom je naredila veliko krivico s tem, ko je izrazila, da so med polarnimi pasmami za družinsko življenje najbolj primerni huskyji. Kolikor vem, so to še zelo prvinski psi kar se karakterja tiče, medtem ko so samojedi veliko bolj prilagodljivi in se da z njimi še nekako najlaže shajati, tudi če nam zraste preko glave (vlečenje na sprehodih in nezmožnost spuščanja je skoraj najhuje, kar se lahko zgodi), saj do agresivnosti pride samo, če lastnik ravna z njim res hudo hudo hudo narobe. Medtem ko sem za agresivne huskyje in malamute slišala žal že velikokrat. :-\

Poleg tega bi povprečen človek lahko iz zadnjega dela razumel (pa čeprav piše, da mora biti na povodcu), da je čisto normalno, da steče na travniku stran, saj je vzrok za to njihov nagon (spet, samojedi ne ravnajo nagonsko, ampak reakcije prej premislijo). Ne, ni normalno. Psa moramo naučiti, da se ne oddaljuje in nasprotnega ravnanja ne smemo tolerirati, »češ, saj gre za nagon«. Iz celega članka dobi človek občutek, da je čisto normalno, če je polarni pes neobvladljiv. ::)

»Ne lajajo, temveč po volčje tulijo.« Pokažite mi samojeda, ki tuli. ???

V glavnem je v članku preveč posploševanja. Tako kot so razlike med ovčarskimi pasmami, tako so tudi med polarnimi. In mogoče te trditve veljajo za huskyje, s katerimi ima Maja Golob izkušnje (morda tudi za malamute; sama namreč karakternih razlik med tema dvema pasmama ne poznam), za samojede pač ne, ampak morda je tako zanje tudi bolje ... Se zanj vsaj ne bodo odločali neprimerni ljudje. ;)

cacy

• *
    • My life...
« Odgovori #1558 : 30 Maj 2007, 19:58:26 »
Sammy, če mene vprašaš je samojed res najbolj "počlovečena" pasma med polarci. Zame že bolj pod špice paše :-[ Upam, da razumeš kaj želim povedat. Dejstvo je da haski, malamut in grenlandec imajo močan nagon in ta članek drži za njih. Mislim, da je Maja bolj govorila za te tri pasme (ki jih tud bolje pozna kot samojede) in če se prav spomnim je bil članek zastavljen samo za grenlandca, pa so očitno pol to malo spremenili in poslošili.

lp ;)

Majchy

• ° Žleht kot pes °
  • Super Pesjanar
  • *love dogs*
    • http://www.majchy.com
« Odgovori #1559 : 30 Maj 2007, 20:36:26 »
Načeloma se strinjam s Sammy. Jaz sem članek namreč prebrala z vidika polarnih psov, kot poznam svojo Živo, torej z vidika huskyjev. In res je ogromna razlika med polarnimi pasmami psov. Tako kot ima samojed svoje značilnosti, jih ima aljaški malamut, kot tudi sibirski husky, itd... Da ne govorim potem še o razlikah ki jih ima posamezna pasma. Članek pa je napisan posplošeno... Res pa je da so to izmed vseh pasem najbolj prvinski psi in večina trditev bi tu veljala. Maja je verjetno res govorila bolj z vidika huskyjev in grenlandcev. Samojed je pasma, ki res precej izstopa izmed polarnih pasem. Pa že če pogledam huskyja in AMja se mi zdi, da imajo huskyji precej večji nagon in večjo prvinskost, kot pa AMji.

Glede tuljenja, res tulijo večinoma vse pasme. Sammy verjela ali ne, v sosednji vasi je samojed, ki večinoma res laja, ampak občasno tudi zavija. Ne tako veselo kot to radi počenjo huskyji, ampak vseeno. In pri vsaki pasmi je potem še zares odvisno od lastnika, kako psa nauči in koliko se z njim ukvarja. Poznam samojeda, ki ni šolan, je res neubogljiv in zelo rad pobegne.  ::)

Polarci so res zelo samosvoji psi, doma zelo vidim razliko ko primerjam Živo in Medota. Živa na sprehodu samo teče in voha kje bo kaj ''užitnega'', vse jo zanima in ona bi vse raziskovala po svoje. Medtem ko je Medo precej bolj odvisen od človeka in na sprehodu vedno išče kje je njegov gospodar. Tudi ko steče naprej vedno takoj preveri, če mu še vedno kdo sledi. Medtem ko Živa tega ne bi naredila, če je ne bi poklicala. Dobro na dvorišču če izginem me veselo poišče, ampak v divijini tega ne bi naredila.

Jaz ko sem prvič prebrala članek se nekako nisem strinjala le s tem kar je napisano o delovni liniji huskyjev...  ::) Ampak to je spet druga zgodba.