Avtor Tema: Aljaški Malamut [Alaskan Malamute]  (Prebrano 1633071 krat)

vohlec

• *
  • Spol: Moški
Aljaški Malamut [Alaskan Malamute]
« Odgovori #1770 : 04 Avgust 2007, 21:54:48 »
Danes Dino prvič spi v svojem novem boksu in uti.  ::) Sem mislil da bo velik problem ga navaditi nanj, ampak sedaj čisto nič ne cvili in spi kot ubit. Ko sem ga dal not za noč je še kar močno cvili in gledal kje bi lahko prišel skozi in fino se mi zdi to da ko je vsega zadosti gre v utico.  8) Malo sem ga šel tudi potolažit in potem se je takoj vlegel na blazinico v utici in zaspal pod mojo roko.
Glede hranjenja pa je takole. Dinota hranim v tabeli za pse od 45-60kg. Res je da ne vem koliko bo tehtal ko bo velik. Vzreditelj, pri katerem sem dobil psa pozna gospoda ki ima čez 80kg težkega malamuta. Sam mu dam malo več kot piše v tabeli, saj se mi zdi da tudi dosti pokuri. Pojedel bi pa verjetno 1kg na dan če bi mu dal.
Sedaj je spet nazaj na hrani Arden grange in dobi sedaj okoli 400 g dnevno.
Pomoje je hrana za odrasle pse bolj kalorična od hrane za mladička zato tudi ni velikih razlik v količini hrane med mladičkom in odraslim psom. ??? Lahko pa se seveda tudi fino motim.  :-[

kaskae

• *
  • Alaskan team
    • Alaskan Team
« Odgovori #1771 : 04 Avgust 2007, 22:04:17 »
Nekih bistvenih razlik ni, drugačno je samo razmerje med beljakovinami OH in maščobami, jaz moje pse hranim z CANIDAE, ki je primerna hrana za vsa življenjska obdobja  ;)

aska

• Pravi Pesjanar
  • Spol: Ženski
  • AM Aska
« Odgovori #1772 : 04 Avgust 2007, 22:53:05 »
vohlec AM tažak 80 kg je mnogo pretežak. Če verjameš, da jih ima res toliko kg :-\ To je mnogo preveč :-\. Več kot še enkrat več od standarda :-\
Svojega psa hrani tako kot želiš tudi, če mnogo preveč;) Svoje mnenje sem povedala, ponavljala se ne bom :P

lp

Vlaga14

• *
« Odgovori #1773 : 05 Avgust 2007, 10:33:22 »
Pri kateri starosti pa zamenjaš hrano iz Puppy na Adult?

T.M.T

• njufi rulz
  • Pesjanar
  • Moj "mali" prijatelj
« Odgovori #1774 : 05 Avgust 2007, 10:52:17 »
Oh ::).Ljudje no...nekaj je teorija nekaj je praksa.Naš njufi že od malega dobiva po 400-500g briketov.Do enega leta je bila ta količina razdeljena na 3 obroke zdaj je pa na enega...na briketih piše da mora dobiti 500g.Pa ne!Sploh poleti dobiva 250-300g.Pa naj mi kdo reče da ga stradam...ga ne...rajši mu dam 300g kot pa da morma brikete metati stran,ker jih noče pojesti.Ali naj ga silim in mu jih tlačim v gobec? ???

Glede na to,koliko so malamuti hiperaktivci in koliko hrane dobiva Dino...dokler ne bo postal predebel mu jaz ne bi manjšala porcije.

In ne moreš primerjati "ja moj pes dobi toliko in toliko tvoj mora tudi!".Se čisto strinjam s kaskaeom.Psa je treba opazovati in se mu prilagajati.

vohlec

• *
« Odgovori #1775 : 05 Avgust 2007, 13:25:16 »
Vzrediteljica mi je rekla da dokler je mladiček ni bojazni da bi bil debel in da ga lahko hranim malo več kot je priporočljivo. Ko bo pa odrastel bom pa pazil na njegovo linijo in mu bom dajal toliko da bo ostal v nekih normalnih merah.  8) Ko se učima sploh ne potrebujem nekih posebnih pribolškov da sodeluje ampak lahko uporabljam kar brikete tako jih obužuje.  :P

ajka11831

• *
  • ni ga od malamuta
    • Ajkina in naša stran
« Odgovori #1776 : 05 Avgust 2007, 14:02:53 »
Volhec ali lahko pridobiš sliko od tega 80kg malamuta ker videl sem malamuta z 60kg in že ta je bil oooooggrrroooommmeeen.

l.p.

S1b

• *
« Odgovori #1777 : 05 Avgust 2007, 14:40:42 »
Aljaški malamut, mislim predvsem na samce imajo povprečno 50 kil, moj Sib ima 50 kg in ne zgleda niti malo debel... Sem pa videl že v živo malamuta, ki ima 65 kg na oko če ne še več, tako da teoretično je možno da so tudi 80 kilski vendar mislim, da jih je treba z lupo iskat ker tako velikh res ne najdeš lahko... Sem pa videl na netu enega prvih Malamutov delovne linije ki je imel 80 kil... lp

ajka11831

• *
  • ni ga od malamuta
    • Ajkina in naša stran
« Odgovori #1778 : 05 Avgust 2007, 15:00:02 »
Vem da obstaja 60-65 kilski malamuti, če se boš spomnil spletne strani mi jo prosim pošlji, ne da mu ne verjamem samo videl bi rad takšno mrcino. Ko sem mojo Ajko postavil poleg tega 60 kilskega malamuta  je bila prav mejhna.

l.p.

kaskae

• *
  • Alaskan team
    • Alaskan Team
« Odgovori #1779 : 05 Avgust 2007, 17:11:18 »
Pri nas na vasi je psička AM, ki je skoraj za polovico večja od Kasa, bi reku da ma tam okrog 60kg, je pa to zato kr je občutno predebela  ;)

ajka11831

• *
  • ni ga od malamuta
    • Ajkina in naša stran
« Odgovori #1780 : 05 Avgust 2007, 17:15:10 »
Videl sem v eni vasi ne daleč stran od mene samca z 65kg in samico z 55kg sej se komaj premikata. Kaskae koliko težke malamutke imaš ti.

l.p. :)

kaskae

• *
  • Alaskan team
    • Alaskan Team
« Odgovori #1781 : 05 Avgust 2007, 18:43:28 »
Xena ima 32kg, je zelo mišičasta pod njenim kožuhom ni nikjer otipati niti malo maščobe, je prava hiperaktivka  :), jo je zelo težko slikat v mirujočem stanju
http://janka.moj-album.com/slike/3312596/rdDADPfGJ1VkyT_f.v.jpg

Kas ima pa 41 kg, mogoče kilogram ali dva preveč, ampak mu oprostim, ker je možakar  :D
http://www.moj-album.com/slike/3312596/q6bCKD_qPskC1Zo4.v.jpg

Kot sem pa že prej napisal dobita oba enako količino hrane.

ajka11831

• *
  • ni ga od malamuta
    • Ajkina in naša stran
« Odgovori #1782 : 05 Avgust 2007, 18:46:13 »
Sej slike sem si pogledal čudovita psa imaš, to da je xsena hiperaktina sem pa videl da jo težko slikaš.  ;)

vohlec

• *
« Odgovori #1783 : 05 Avgust 2007, 19:08:10 »
Volhec ali lahko pridobiš sliko od tega 80kg malamuta ker videl sem malamuta z 60kg in že ta je bil oooooggrrroooommmeeen.

l.p.
Slike nimam. Pes je na Hrvaškem. Ima pa tudi zelo veliko plečno višino, vendar ne vem koliko, ampak ko mi je z roko pokazal kako velik je, bi človek mislil da imaš pred sabo teleta.  :D

ajka11831

• *
  • ni ga od malamuta
    • Ajkina in naša stran
« Odgovori #1784 : 05 Avgust 2007, 19:23:33 »
Slike nimam. Pes je na Hrvaškem. Ima pa tudi zelo veliko plečno višino, vendar ne vem koliko, ampak ko mi je z roko pokazal kako velik je, bi človek mislil da imaš pred sabo teleta.  :D

Si kar predstavljam,mora bit res tele  :) .Kako kaj Dino

l.p.

vohlec

• *
« Odgovori #1785 : 05 Avgust 2007, 20:01:37 »
Če je več kot eno uro čez dan sam pop!"%i.  Koliko ste vi z vašimi psi skupaj na dan?  ???:( Ravno sedaj je imel svoje orgijje ko sem ga dal v boks za nekaj časa. Skrbi me samo to ker tiši glavo skozi rešetke. Kvadratki so 10*10cm. Sedaj jo da brez problema ven, nazaj pa se mu odzadi na vratu že nabere dlaka in gre težje not nazaj. Ali mislite da se bo enkrat naredilo da jo bo potisnil ven in potem ne bo šla več noter?  :'( :'( Železo je "fi" 6 tako da ga bi bilo velik problem rezati.  :-\ Danes sem ga peljal na sprehod in ko sva prišla nazaj je edino kar je naredil popil vode in potem zalegnil. :D Koliko km na dan oz. en sprehod lahko naredi malamut star malo manj kot 3 mesece? Ne morem verjeti kako me uboga na sprehodu. Ko rečem pridi takoj gre za mano. Se pa že vidi da hoče malo vleči in tudi v tisti tek se že spravi ko začne grabiti s sprednjimi tacami.  :o Nekje sem slišal da ni priporočljivo imeti za vlečne pse haltija ali kako se že reče tistemu povodcu ko gre vrvica sama nazaj in ali je to res in zakaj?  ???

lp

ajka11831

• *
  • ni ga od malamuta
    • Ajkina in naša stran
« Odgovori #1786 : 05 Avgust 2007, 20:17:09 »
Če prav misliva se povodcu reče flexi, koliko km na dan ti ne znam povedat mi smo hodili tako 3x na dan cca 3km, svetovali so mi da do 6 mesca se izogibaj stopnic in hudih klancev, za pesjak ti pa svetujem da zaščitiš luknje s kakšnimi dilcami, kajti pri meni je isto glavo ven tišala sam da jo enkrat ni nazaj noter dobila, to je bilo panike in dretja tako da sem začasno kar malo širši ploh položil dokler ni malo zrastla, kar se pa psa tiče sem maksimalno znjim kar mi čas dopušča.

l.p.

vohlec

• *
« Odgovori #1787 : 05 Avgust 2007, 21:13:35 »
Flexi ja, zmotil sem se. :-[

Mungolina

• *
« Odgovori #1788 : 05 Avgust 2007, 21:48:54 »
Videl sem v eni vasi ne daleč stran od mene samca z 65kg in samico z 55kg sej se komaj premikata. Kaskae koliko težke malamutke imaš ti.

Ojla vsem.

Vas berem redno, pišem pa ne. Sedaj pa me firbec matra...

Pa si ziher da je bil malamut pravi? Gotovo kaj mešan s toliko kg?
Je izgledal bolan? To je potem mučenje živali če je tako debela da se ne more niti premikati ali kaj?

ZEVS

• *
  • ZEVS
« Odgovori #1789 : 06 Avgust 2007, 06:23:47 »
Vidim, da imate zelo teške pse AM. Moj pes ima samo 35 kg pa je povsem odrasel in ni videti nič kaj podhranjen :(.Mogoče je problem v tem, da je bilo v leglu kar 11 mladičev so pač zato manjši!! :'(

aska

• Pravi Pesjanar
  • AM Aska
« Odgovori #1790 : 06 Avgust 2007, 06:27:29 »
Vidim, da imate zelo teške pse AM. Moj pes ima samo 35 kg pa je povsem odrasel in ni videti nič kaj podhranjen :(.Mogoče je problem v tem, da je bilo v leglu kar 11 mladičev so pač zato manjši!! :'(
He he imaš pač psa normalne teže :P in prav nič podhranjenega ;). Bolje kak kg manj kot pa preveč :P

ribica

• *
« Odgovori #1791 : 06 Avgust 2007, 08:29:59 »
Mogoče je problem v tem, da je bilo v leglu kar 11 mladičev so pač zato manjši!! :'(

Ne bi rekla, da je to vzrok. Jaz imam tudi malamuta, v leglu jih je bilo 11 in zdaj, pri 6,5 mesecih ima 37 kg če ne kaj več. Odvisno je od staršev tudi. Mama njegova ima 37 kg, oče pa 55kg. Tako da mislim, da bo moj mladec imel tam okoli 45-50 kg.

vohlec

• *
« Odgovori #1792 : 06 Avgust 2007, 09:22:47 »
Ne bi rekla, da je to vzrok. Jaz imam tudi malamuta, v leglu jih je bilo 11 in zdaj, pri 6,5 mesecih ima 37 kg če ne kaj več. Odvisno je od staršev tudi. Mama njegova ima 37 kg, oče pa 55kg. Tako da mislim, da bo moj mladec imel tam okoli 45-50 kg.
Tudi če sta oče ima mama oba suheca je lahko mladič ko odraste pravi velikan pri teh psih. Tu ni nujno da se "teža" tudi podeduje.

Mungolina

• *
« Odgovori #1793 : 06 Avgust 2007, 09:26:21 »
No saj to je to. Meni je v oči stopilo 55 in 65 kg ampak mi je stopilo v oči "se komaj premikata".
Zato me zanima kaj si ljudje mislijo, da imajo take pse?

Ker lahko ima 35 ali pa 55 kg pa je vesel živahen kosmatinec. Lahko pa ima 34 pa je v leže pa se komaj premika pa...
Ne vem če so kilogrami pogoj za srečo. Saj tudi pri nas niso

vohlec

• *
« Odgovori #1794 : 06 Avgust 2007, 09:53:57 »
No saj to je to. Meni je v oči stopilo 55 in 65 kg ampak mi je stopilo v oči "se komaj premikata".
Lahko da "se komaj premika" zaradi displazije kolkov, kot pa zaradi svoje teže. In ni nujno da je displazija kolkov posledica prekomerne teže. Možno da so ga kot mladička preveč obremenjevali ali pa kasneje.

Mungolina

• *
« Odgovori #1795 : 06 Avgust 2007, 09:56:15 »
Možno pa da sta spala...
Kaj vse je možno.

Ne vem ali samo mene pojezijo take reči "sem videl..."
Jaz pa potem še vprašam ZAKAJ je tako oz če je kaj narobe - če ne drugo da vem kaj vse je možno, da tudi mene čaka.

ZEVS

• *
  • ZEVS
« Odgovori #1796 : 06 Avgust 2007, 10:35:58 »
AM hiperaktivci lahko podležejo svoji hiperaktivnosti seveda ne dobesedno, ampak poškodbe zaradi hiperaktivnosti so lahko tudi hude. Moj  AM ima premaknjeno  četrto vretence pa še erlihijo je staknil. K zdravniku je došel zaradi šepanja na sprednjo taco. Pa mi je zdravnik predlagal še testiranje za erlihijo.  Sedaj je erlihija koliko toliko pozdravljena. Čaka pa ga še slikanje hrbtenice z kontrastom in če bo potrebno tudi operacija hrbtenice fiksiranje vretenc.

http://static.album.email.si/0/8/337508/aZiwddCxus0g-J3CQl4wJ.jpg

Mungolina

• *
« Odgovori #1797 : 06 Avgust 2007, 10:39:40 »
Ojej.

Ampak ker ga imaš rad si to opazil. Šel k veterinarju. Našli ste "napako" pozdravljen bo.
Na vprašanje "zakaj pa šepa" si najbrž odgovarjal...

Lepi so, zlati so, radi jih imamo...

Majchy

• ° Žleht kot pes °
  • Super Pesjanar
  • *love dogs*
    • http://www.majchy.com
« Odgovori #1798 : 06 Avgust 2007, 10:41:31 »
Ravno govorila s sodelavko in je rekla, da njena soseda išče AMja in da nikjer ne najde nobenih legel. Pa sem ji dala link so slovenski polarni.net in se bo po vsej verjetnosti odločila za enega puppyja izmed dveh legel, ki bosta v septembru.  ;D

ajka11831

• *
  • ni ga od malamuta
    • Ajkina in naša stran
« Odgovori #1799 : 06 Avgust 2007, 13:47:07 »
Ojla vsem.

Vas berem redno, pišem pa ne. Sedaj pa me firbec matra...

Pa si ziher da je bil malamut pravi? Gotovo kaj mešan s toliko kg?
Je izgledal bolan? To je potem mučenje živali če je tako debela da se ne more niti premikati ali kaj?

Ojla malamuta se seveda premikata in sta radovniška in tudi normalno hodijo na sprehode in vse ostalo, je kar nekaj takih malamutov  s takšno kilažo ni edini ki sem ga videl in verjemi da so hudo živahni  ;) Ne me preveč za besedo vlečit, napisal sem zato ker sem moje malamutke navajen ki jo komaj dohajam potem pa vidiš tako mrcino normalno da ne bo tako skakala kot Ajka