Avtor Tema: Aljaški Malamut [Alaskan Malamute]  (Prebrano 1633007 krat)

awinita

• *
Aljaški Malamut [Alaskan Malamute]
« Odgovori #3330 : 03 Februar 2009, 15:50:15 »
A jo lahko že počasi učim ? Ker jaz sem razumel, da naj nebi naprezali psa do enega leta. Me bo nazaj nekdo  >:(.  Kako ste začeli, če mi lahko malo opišete. Hvala kaskae.

kaskae

• *
  • Spol: Moški
  • Alaskan team
    • Alaskan Team
« Odgovori #3331 : 03 Februar 2009, 16:38:14 »
Psa je treba naučit še vse kaj drugega prej, kot to da se bo treba naprezat. Tudi mnenje, da imajo naši psi to že po defaultu prirojeno, je zmotno.
Ko gre otrok v šolo se tudi najprej nauči številke in črke, šele potem se lahko loti kompleksnejših nalog. Enako je pri psih. Učit psa vleke ne pomeni samo to, da mu daš gor oprsnico in gasa, treba je začet pri zelo enostavnih stvareh, kot je že npr. ta, da sploh nosi oprsnico in se nanjo navadi, za to ni potrebno naprezanje, je pa zelo pomembno. Potem postopoma nadaljujemo z bolj zahtevnimi vajami, pač glede na to koliko je pes pripravljen sodelovati. Važno je da ga ne silimo v to, temveč ga skozi igro počasi uvajamo v to. Bo pa pri tebi to težje, ker ne ti ne pes nimata nobenih izkušenj z tem. Zato vabim vse, ki bi vas resnično zanimal ta pasji šport, da se oglasite pri nas doma, kjer bom z veseljem vsakemu razložil in kar je še bolj pomembno, tudi praktično pokazal kako se stvarem streže v tem športu.  Zelo pomembno je, da pes to vzljubi in je nor na to, če ne celo odvisnež  :D
Res pa je tudi, da vsakršna improvizacija ali pa napačen postopek, lahko privede do neljubih posledic in poškodb.

LP, janko

Evo slikica moje Simbe, stara je 10 mesecev in je 90% izurjen vlečni pes :)

T.M.T

• njufi rulz
  • Pesjanar
  • Spol: Ženski
  • Moj "mali" prijatelj
« Odgovori #3332 : 03 Februar 2009, 19:34:39 »
Wooooooou tale fotka je noraaaaaaaaa :o :-*...še kak eskimček manka tam v ozadju...mmm ta snežna idila...

Sammy

• Must Love Dogs
  • Pesjanar
  • Beauty and brain
    • Sammy4ever
« Odgovori #3333 : 03 Februar 2009, 20:08:59 »
Se strinjam! Ful je dobra! :) Pa kakšno fancy oprsnico ma. :P ;D

awinita

• *
« Odgovori #3334 : 04 Februar 2009, 08:12:01 »
Wooooooou tale fotka je noraaaaaaaaa :o :-*...še kak eskimček manka tam v ozadju...mmm ta snežna idila...

Se podpišem odspodaj. Zelo je lepa.

Alba

• *
  • I like my dog better than I like most people.
    • http://rink.moj-album.com/
« Odgovori #3335 : 04 Februar 2009, 08:23:52 »
Ja Kaskae boš moral kar organizirati eno predavanje. Ker ti se greš pravo vleko ;). Midve bolj tečeva z oprsnico. da bo prav sleddog se šla, pa raje ne :).

awinita

• *
« Odgovori #3336 : 04 Februar 2009, 08:54:33 »
Kaskae, kaj oprtnico ste naročili pri Šerugovi. A so nastavljive, ker verjetno bo še psička še malo zrasla, tako, da ne bi kupoval več oprsnic. Kakšna je pa cena oprsnic ?

Alba

• *
« Odgovori #3337 : 04 Februar 2009, 09:06:04 »
Awinita jaz sem dala za oprsnico pri Šerugovi 22 €. Glede na to, da niso nastavljive in da so narejene po meri psa, boš moral potem ko odraste naročiti še eno, če jo kupiš sedaj.
Gospa je velikokrat na agility tekmah, tako da če je kaka v bližini, je najbolje, da se dogovorita in da ona premeri psa. Mojo je na eni razstavi premerila, da sva pravo dolžino našli.
Res so super te oprsnice.
Nekateri jih naročajo tako preko telefona, to je naredila Sammy iz foruma, ker ji je naklo bilo predaleč.

vohlec

• *
« Odgovori #3338 : 04 Februar 2009, 10:03:13 »
Jaz sem oprsnico in vrv (takšno da je na sredini raztegljiva, ker ima nekakšno vzmet) naročil tukaj:
http://www.windchill.com.au/

Luongo

• *
  • Of course I'm a Husky! I wasn't aware there were o
    • http://luongo.moj-album.com/
« Odgovori #3339 : 04 Februar 2009, 19:00:54 »
Jaz sem oprsnico in vrv (takšno da je na sredini raztegljiva, ker ima nekakšno vzmet)

mi smo pa tako kupili tudi pri Šerugovi Ireni. Samo nam je blizu  ;)
Pa če se ti oprsnica kaj raztga ji samo prinesemo in pošije. Samo ne vem zakaj potem Luongo ne mara več oprsnice  :'( 8) >:(

kaskae

• *
  • Alaskan team
    • Alaskan Team
« Odgovori #3340 : 04 Februar 2009, 21:40:39 »
Kaskae, kaj oprtnico ste naročili pri Šerugovi. A so nastavljive, ker verjetno bo še psička še malo zrasla, tako, da ne bi kupoval več oprsnic. Kakšna je pa cena oprsnic ?
Mi imamo trenutno 5 oprsnic in vse sem kupil pri gospe Šeruga. Se nam je zadnjič zgodilo to, da je Simba eno oprsnico strgala in nam jo je gospa brezplačno popravila  :) Cene so odvisno kakšne želje imaš, navadne so tam nekje 22€, takšne "fensi", kot jo ima Simba na sliki pa 25€  :P
Psičko premeriš : obseg vratu, prsni obseg, ter dolžino hrbta (od ramenskega sklepa do korena repa ) in te mere sporočiš gospe po telefonu, poleg tega še barvo in  vzorec. Ona pa ti potem izdela oprsnico in ti jo pošlje po pošti.

mi smo pa tako kupili tudi pri Šerugovi Ireni. Samo nam je blizu  ;)
Pa če se ti oprsnica kaj raztga ji samo prinesemo in pošije. Samo ne vem zakaj potem Luongo ne mara več oprsnice  :'( 8) >:(

Kako pa je prišlo, do strganja oprsnice ???
Ali ima pes kakšno negativno izkušnjo z tem ???
ali se oprsnica psu lepo prilagaja ???

Vzrokov zakaj je nebi maral je veliko ;)

awinita

• *
« Odgovori #3341 : 05 Februar 2009, 08:13:24 »
Luongo, kaj vaš lepotec je pes ali mačka  :P. Sem se nasmejal, ko sem album odprl. No saj vem, da se ni za smejat, ampak dokler gre srečno skozi. ;D ;D ;D ;D :o.
Eno vprašanje. Kakšno oprsnico mi priporočate, večina bi jo rabila za tekanje, lahko bolj kasno za rolanje ali kolo. Ali je priporočljiva taka, http://www.windchill.com.au/images/Wpulharn.jpg (http://www.windchill.com.au/images/Wpulharn.jpg), ker sem praktično zmeraj za njo in je nebi oviralo pri hoji oziroma ji repa nebi oviralo?? Vem, da so to oprsnice za  vleko tovora. Kaskae, prosim za pomoč. Hvala.

Alba

• *
« Odgovori #3342 : 05 Februar 2009, 08:17:04 »
Jaz bi ti bolj predlagala standardno vlečno, kot jo ima lepotička od Kaskae-ja na sliki nekaj postov nazaj. S tem da se ta oprsnica ne uporablja za sprehod po ravnem.

awinita

• *
« Odgovori #3343 : 05 Februar 2009, 08:23:49 »
Oprostite moji nevednosti  :-[, zato sem pa tukaj, da se čim več o tem navadim in hvala za vsako pomoč.
Alba, nisem razumel zakaj na sprehodu po ravnem ne pride v poštev navadna?  Ali je mogoče kombinirat obe,tako, da imaš navadno, pa še "vleko tovora"?
No za tolažbo, če ne bom razumel imam še zmeraj to, da živim na gričku  :P.

Alba

• *
« Odgovori #3344 : 05 Februar 2009, 08:55:07 »
Ne vem meni je gospa Šeruga takrat, ko sem kupila oprsnico pri njej svetovala, naj se uporablja  le takrat, ko bo psica vlekla, torej, ko tečeva me vleče, enako ko rolava ali ko grava s kolesom ali v hribe. Te vlečne oprsnice se lahko tudi precej enostavno dol dajo, zato je jaz ne bi imela za navaden sprehod. Jaz takrat uporabljam povsem navadno oprsnico.
Kako misliš, če je možno kombinirati? Nisem razumela :).

awinita

• *
« Odgovori #3345 : 05 Februar 2009, 09:29:57 »
Da bi imela npr. tudi bočne vpetja, da lahko vpneš še podaljšek, tao da je "glavno vpetje" za njeni repom??
Ker bi jo tako lahko tudi z vpetjem lažjih uteži trniral, pri hoji.
Da ne bo kdo narobe razumel. O tem kdaj in kako pa bom še izkušene prosil za nasvet.
Ja za same sprehode pa vem, da ni primerna. Zastopil sem, da za primer vleke po ravnem ni primerna.

Alba

• *
« Odgovori #3346 : 05 Februar 2009, 09:34:31 »
No mislim, da gospa Šeruga naredi tudi po želji morda malo izvenserijsko. Glede ostalega pa počakakajva na Kaskae-a, ker tudi jaz o drugih tipih oprsnic ne vem zadosti, pa me zanima :).

vohlec

• *
« Odgovori #3347 : 05 Februar 2009, 09:57:38 »
awinita tista ovratnica, ki si jo omenila je za weightpulling, se pravi vleko tovora. Takšne oprsnice ponavadi uporabljajo na raznih tekmovanjih v vleki tovora. Tebi bo verjetno bolj koristila "sledding harness", ki jo lahko uporabljaš za različne namene, kjer te pes vleče (sani, tek, rolerji, kolo, ipd.)

Luongo

• *
  • Of course I'm a Husky! I wasn't aware there were o
    • http://luongo.moj-album.com/
« Odgovori #3348 : 05 Februar 2009, 10:17:08 »
Luongo, kaj vaš lepotec je pes ali mačka  :P. Sem se nasmejal, ko sem album odprl. No saj vem, da se ni za smejat, ampak dokler gre srečno skozi. ;D ;D ;D ;D :o.

awinita in seveda ostali, da ne bo pomote tale kuža na drogu ni Luongo smo ga z neta dobil kaj vsega so naši polarci sposobni.
Boh ne dej da bi Luongo takole ušel v drogove, ampak ker me ne bi presenetilo je največkrat kar na povodcu :-\

Kaskae: pojma nimam zakaj je ne ljubi več, saj ni problem samo ko mu hočemo nadeti ni ravno najbolj vesel in če se le da se skrije, ko jo ima enkrat gor je pa ne opazi... kot da bi mu narobe dišala  :'(

kaskae

• *
  • Alaskan team
    • Alaskan Team
« Odgovori #3349 : 05 Februar 2009, 10:22:57 »
Eno vprašanje. Kakšno oprsnico mi priporočate, večina bi jo rabila za tekanje, lahko bolj kasno za rolanje ali kolo. Ali je priporočljiva taka, http://www.windchill.com.au/images/Wpulharn.jpg (http://www.windchill.com.au/images/Wpulharn.jpg), ker sem praktično zmeraj za njo in je nebi oviralo pri hoji oziroma ji repa nebi oviralo?? Vem, da so to oprsnice za  vleko tovora. Kaskae, prosim za pomoč. Hvala.

Ta oprsnica, katere link si dal je popolnoma neprimerna zate, ker ta se uporablja za šport, ki se mu reče weight pulling (http://www.youtube.com/watch?v=OF2E1QtmQMA&feature=channel_page), za to pa rabiš zelo dobro pripravljenega odraslega psa.

Jaz uporabljam samo navadne vlečne oprsnice, ki so v bistvu tudi najbolj univerzalne za vse, recimo temu, pasje športne discipline, kot so tek, rolanje, hoja v hribe, bikejoring, zato tu ni treba nič komplicirat, vsaj na začetku ne, poleg tega pa tudi 22€ ni tak strošek, da si kasneje nebi mogel privoščit druge oprsnice  ::)

Poklikaj si malo moj blog, katerega link imaš spodaj v podpisu, saj tam je veliko napisanega, opisanega, in tudi obilco fotografij in filmčkov najdeš na temo pasjih športov

Alba

• *
« Odgovori #3350 : 05 Februar 2009, 10:27:40 »
Luongo Alba se močno boji in upira pri vsaki oprsnici. Očitno je imela v preteklosti pri prejšnjih lastnikih kako slabo izkušnjo. Potem, ko jo dava gor je ok, ampak ko jo dajeva gor je pa trda.
Se pa hitro navzamejo vonja, jaz jih redno perem.

ZEVS

• *
  • ZEVS
« Odgovori #3351 : 05 Februar 2009, 10:41:21 »
Kaskae imam eno vprašanje ali se ta oprtnica, ki jo nosi Simba sleče če pes malce ponori mislim tako kot znajo AM to početi? Kakšen premet pa obrat, skok nazaj ko vidi kaj prijetnega. Ker vse to počne moja navihanka. Ob klasični oprtnici ni problem. Ampak tista ni primerna za vleko. Oprsnica prejšnega psa ji je prevelika kar z  nje pade  :-[ :(. Tako sedaj razmišljam o novi a se ne morem odločiti kaj naj ji kupim. Aktivnosti za katere bi jo imela so tek, tek na smučeh, pohajkovanje po hribih, za gore ima drugo takšno, da jo lahko tudi dvignem oziroma primem na hrbtu, žal pa ni primerna za vleko je vsaj meni preveč zaprta na spodnjem delu pod prsmi in trebuhom  :-\

lp
Mihela

kaskae

• *
  • Alaskan team
    • Alaskan Team
« Odgovori #3352 : 05 Februar 2009, 10:53:42 »
Luongo Alba se močno boji in upira pri vsaki oprsnici. Očitno je imela v preteklosti pri prejšnjih lastnikih kako slabo izkušnjo. Potem, ko jo dava gor je ok, ampak ko jo dajeva gor je pa trda.
Se pa hitro navzamejo vonja, jaz jih redno perem.

To je tisto o čemer sem pisal par postov nazaj, pes se mora navadit na oprsnico in jo povezovat z dobrimi izkušnjami. Ko jaz vzamem oprsnice v roke, nastane v pesjakih tak kraval, kot bi lisica prišla v kurnik  :D, ker psi vedo, da zdaj bomo pa počeli tisto kar imajo najraje  :P Simba je tako neučakana, da ko ji nataknem oprsnico za vrat, sama vtakne tačke skozi spodnji del  :)
Nažalost pa smo ljudje vse prepogostokrat neučakani in hočemo ubirat bližnjice in tako lepo nepripravljenemu psu nadanemo oprsnico in ga teramo preko njegovih zmožnost. Povsem logično je da bo potem zasovražil vse kar je s tem povezano, pa vlečni pes gor ali dol.

Kaskae imam eno vprašanje ali se ta oprtnica, ki jo nosi Simba sleče če pes malce ponori mislim tako kot znajo AM to početi? Kakšen premet pa obrat, skok nazaj ko vidi kaj prijetnega. Ker vse to počne moja navihanka. Ob klasični oprtnici ni problem. Ampak tista ni primerna za vleko. Oprsnica prejšnega psa ji je prevelika kar z  nje pade  :-[ :(. Tako sedaj razmišljam o novi a se ne morem odločiti kaj naj ji kupim. Aktivnosti za katere bi jo imela so tek, tek na smučeh, pohajkovanje po hribih, za gore ima drugo takšno, da jo lahko tudi dvignem oziroma primem na hrbtu, žal pa ni primerna za vleko je vsaj meni preveč zaprta na spodnjem delu pod prsmi in trebuhom  :-\

lp
Mihela

Ja pri vlečni oprsnici obstaja majhna možnost, da bi si jo snela, če bi cukala nazaj vzvratno, medtem ko bi bila privezana nekje na njo. To je enkrat samkrat uspelo Xeni. Tako da kadar gremo na kakšen pohod imajo obvezno tudi ovratnice gor (oz. jih nosijo ves čas skupaj z oprsnico), tako da na privezu so vedno na ovratnici.

Pa še tukaj je en link, kjer imajo kvalitetno "pasjo vlečno opremo"

http://www.manmat.at/ (http://www.manmat.at/)

awinita

• *
« Odgovori #3353 : 05 Februar 2009, 11:55:28 »
Kaskae, moj namen nakupa oprsnice je ta, da ko tečeva ni stisnjena okoli vrata (nezategljiva navadna ovratnica). Vem, da je ne smem naprezat, ampak me, ko greva tekat mene zmanjka, pol pa ona vleče naprej ko zmešana zato čim prej oprsnica. Je pa očitno, da v tem uživa saj je rep, kot bi pometal pometal pajčevino po stropu in me nazaj pogleda z tistim pogledom - daj no samo še malo teka. >:D 
Naj povem, da med samimi sprehodi ne vleče se nekje drži na razdalji, ko ni vrv še napeta. Rad bi, da uživa, tako,da bomo šli korakec po korakec. Je pa res, da kakšna varianta namenskega kolesa oziroma rolerjev  težje pride v poštev v naših krajih, saj je samo nekaj km makedamske poti bolj ali manj ravne (živimo na gričku).  Rad bi jo kasneje, seveda v mejah normale, učil tudi vlečenja uteži za seboj. O tem se bom seveda še prej kar se da podučil !!!
Kot pravim vsak nasvet bom poslušal in hvala vam za pomoč.

Alba

• *
« Odgovori #3354 : 05 Februar 2009, 12:18:16 »
Ja Kaskae kaj naj rečem, takle imamo, ampak samo do trenutka dokler se oprsnica - ali vlečna ali navadna - dajeta gor, potem ko vidi, da je fertik delo, pa začne skakti in noreti, ker ve, da greva ven. Je pa nisem uspela v vseh teh letih navaditi, da je oprsnica nekaj lepega, čeprav točno ve, da gremo ven, saj drugega sploh ne uporabljamo. Pri meni vzrok ni odpor do teka, ker jo dejansko nikoli ne zgonim do konca, meni zmanjka energije.

kaskae

• *
  • Alaskan team
    • Alaskan Team
« Odgovori #3355 : 05 Februar 2009, 12:35:44 »
Ja Kaskae kaj naj rečem, takle imamo, ampak samo do trenutka dokler se oprsnica - ali vlečna ali navadna - dajeta gor, potem ko vidi, da je fertik delo, pa začne skakti in noreti, ker ve, da greva ven. Je pa nisem uspela v vseh teh letih navaditi, da je oprsnica nekaj lepega, čeprav točno ve, da gremo ven, saj drugega sploh ne uporabljamo. Pri meni vzrok ni odpor do teka, ker jo dejansko nikoli ne zgonim do konca, meni zmanjka energije.

Pri nas je isti slučaj pri Xeni, mislim pa da je morda problem zgolj samo nadevanje oprsnice, ker takrat ko ji oprsnico gor daješ stopiš nad njo, poleg tega pa jo še vlečeš za tačke. Domnevam, da to dominantnejšim psom ni všeč, ker mu takole nehote kažemo svoj nadrejen položaj  :-\
Še enkrat ponavljam, da je to zgolj moja domneva, da se ne bo zopet kdo obesil za te moje besede  ::)

Alba

• *
« Odgovori #3356 : 05 Februar 2009, 12:53:31 »
Hm morda pa je potem kaj na tem, moja je tudi dominantna.

awinita

• *
« Odgovori #3357 : 05 Februar 2009, 13:28:43 »
Kaskae, kaj vas nikoli ne preseneti kakšna žival , ko jih imate na kolo vprežene? Malo me skrbi, kako bi to izgledalo pri meni :-\

kaskae

• *
  • Alaskan team
    • Alaskan Team
« Odgovori #3358 : 05 Februar 2009, 19:13:48 »
Kaskae, kaj vas nikoli ne preseneti kakšna žival , ko jih imate na kolo vprežene? Malo me skrbi, kako bi to izgledalo pri meni :-\

Do sedaj smo imeli bližnje srečanje z Volkom in tropom divjih prašičev, srnjad pa srečujemo vsakodnevno  8)
V prvih dveh primerih je bilo potrebno kar nekaj truda in mirne krvi, da se je srečno izšlo, srnjad pa imamo za vspodbudo, saj takrat psi vlečejo kot nori in gremo po hosti kot sneta sekira  :D

awinita

• *
« Odgovori #3359 : 06 Februar 2009, 09:28:08 »
 Sej ta sneta sekira me mene malo skrbi :-\ ::) ;D ;D ;D. Bomo s drugim tednom malo po malo začeli, ko dobimo oprsnico.