Avtor Tema: Aljaški Malamut [Alaskan Malamute]  (Prebrano 1633455 krat)

awinita

• *
Aljaški Malamut [Alaskan Malamute]
« Odgovori #4020 : 31 Julij 2009, 09:07:15 »
Obljubljeno storjeno. Nekaj novih GSM slik.
Novi dom kraljice Awinite http://awinita.moj-album.com/album/16522182/?os=16522275

awinita

• *
« Odgovori #4021 : 31 Julij 2009, 09:35:39 »
Malo za tiste, ki jim žremo živce z standardi in dlako  :P :P :P :P :D. Se opravičujem  >:D
http://www.moj-album.com/album/16522182/?os=16522242

kaskae

• *
  • Spol: Moški
  • Alaskan team
    • Alaskan Team
« Odgovori #4022 : 01 Avgust 2009, 08:24:13 »
Jaz bi pa mel eno vprašanje za izkušene lastnike malamutov..

Namreč, Nuuka ima komaj 3 mesece in 1 teden, pa ji energije nikoli ne zmanjka. Vsako jutro tečemo od 2,5 - 3km.. kombinirano, tek, hoja, tek..večino je teka, potem še pozno popoldne cca 1 km in še zvečer sprehod po gozdu.

Zanima me, ali je to prevelika obremenitev za tako mladega malamuta, glede na to, da še nima kosti dobro razvitih itd.. ? Koliko ste vi "trenirali" vaše mladiče?

Pa fora je v tem, ker jaz je sploh nočem toliko "terat", vendar ko smo na vrtu začne zganjati neumnosti, če ima preveč energije. Potem gremo laufat, pa ko pridemo nazaj, spi za 2 uri kot top.

Bil bi zelo vesel, če bi mi dal kdo kakšen nasvet glede tega.

Pozdrav.

A je na tole tudi že kdo odgovarjal preko ZS  ???

TAJGA

• *
« Odgovori #4023 : 01 Avgust 2009, 15:29:57 »
Pozdravljeni. Se vam zahvaljujem za odgovore, moram pa povedat da je že veliko bolje kadar gremo med ljudi. Me pa zanima še nekaj drugega, koliko ur na dan sprehajate vaše psičke. Midve s Tajgo zjutraj " skačeve in divjave" kako urco in pol, pa potem še enkrat protiv večeru ko se shladi. Vendar opažam, da ma Tajga še vedno veliko energije. ( Stara je 7 mesecev). Jo morda premalo sprehajam? Na sprehodu se pa drugače učimo poslušnosti, vaj, pa tud spustim jo da se na nori in skopa v bližnjem potočku.

Lep dan vam želim z vašimi kosmatinci.

nejcb

• *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #4024 : 01 Avgust 2009, 16:42:13 »
kaskae: ne, nihče še ni odgovoril prek ZS, tako kot tudi ne v tej temi.

Nuuka je bila včeraj preveč "radovedna" in je skočila, da bi ulovila cvet, ki je visel iz vaze z rožami na okenski polici..in seveda je močno potegnila in ji je glinena vaza padla direkt na tačko, tako, da je trenutno nezmožna aktivnosti in počiva v senci.. včeraj je močno šepala, danes že manj, vendar se ne giblje prav dosti. Je samo udarec, ker ji nič ne zateka in tudi pusti se za tačko prijeti.. če do ponedeljka ne bo bolje, gremo k veterinarju.

Za odgovor na prejšnje vprašanje bi bil pa vseeno vesel.

anakondaa

• *
« Odgovori #4025 : 01 Avgust 2009, 16:51:15 »
naša sedemmesečna gospodična se je začela gonit tako da je z odpoklicom spet na začetku

kaskae

• *
  • Alaskan team
    • Alaskan Team
« Odgovori #4026 : 01 Avgust 2009, 22:00:30 »
Z treningi in aktivnostjo je pri nas tako, da je le ta zmanjšana na minimum, ker je zunaj zelo vroče in soparno in nebi rad tvegal, da se mi psi pregrejejo, saj je pregretje dokaj resna stvar, lahko celo smrtna  :-\ Kakšnih 14 dni nazaj je bil en dan, ko je bilo malo oblačno in samo 20°c, pa mi ni dal hudič miru in smo šli preizkust naš novi kart, vpregel sem vse štiri pse in smo naredili približno 4km, s tem da sem tudi jaz zelo pomagal pri vleki. Psi so dobro delali in ni bilo opazit nič posebnega, vendar ko smo prišli nazaj so rabili res veliko časa da so "prišli k sebi", tako da sem rekel : nikoli več, 15°c je maximum za trening  8)
Pri mladičih je tako, da jih pustimo teči samoinicijativno (kolikor pač sami hočejo), kar pa tek za vodnikom sigurno ni, saj bo vsak mladič nagonsko tekel za nami. Pravilno bi bilo, da pes teče pred nami (na oprsnici seveda) in se mi njemu prilagajamo. Izogibamo se močnejših vzponov, spustov in stopnic, zaradi mehkih sklepov (že 100x povedano  :D)
Torej če na kratko povzamem v avgustu lepo v senčko, obilo vode, za vodnika lahko tudi kaj drugega  ::), posvetite se raje vajam iz poslušnosti in kakšnim trikcem saj to tudi zelo utrudi zverino. Za počakati je samo en mesec, septembra pa bomo počasi spet u akciji  8)

Nekaj napotkov kako prepoznati "toplotni udar" in kako ravnati ob njem pa najdemo TUKAJ (http://portal.mrpet.si/AnnouncementsAdvanced.aspx?ModuleID=142&TabIndex=1&TabID=107&ItemID=71)  ;)

nejcb

• *
« Odgovori #4027 : 02 Avgust 2009, 20:43:27 »
Hvala kaskae za uporabne info!

Imel bi še nekaj vprašanj..
Od vzrediteljice smo dobili navodila, naj Nuuki, ko dopolni 3 mesece, pričnemo dodajati vitamin c (tablete C-Tard), do 5. meseca starosti. To je tudi zelo povdarila, da je zelo važno.
Poleg tega naj bi ji dajali še tablete Condrogen MTL za sklepe in kosti..

Hranimo jo z briketi Hill's Science Plan, ki naj bi že vsebovale vse potrebne sestavine..

Lahko kdo napiše, ali ste vi vašim malamutom dodajali vitamine (katere) in tablete za sklepe?

Hvala.

vohlec

• *
« Odgovori #4028 : 02 Avgust 2009, 21:31:27 »
Vitamin C ji kar lepo dajaj. Do 6 meseca 250mg da dan, po 6 mesecu pa 500mg na dan.
Psu pa ne devaj dodatnega kalcija, ker ga malamuti baje slabo prenesejo, lahko celo povzroči težave. V briketih ga je dovolj, poleg tega pa pri večjih pasmah preveč kalcija povzroči prehitro rast kosti in s tem težave, saj se kosti deformirajo.

ARTI

• *
« Odgovori #4029 : 02 Avgust 2009, 21:34:01 »
Pozdravljen nejcb! :)

Mi našim mladičem dodajamo samo kalcij ( Sandoz ). Ta kalcij se ne nalaga, ampak telo vzame kar rabi, ostanek se izloči z urinom, saj, če ima mladič preveč kalcija, lahko zelo škodi.   Maxu dodajam še vitamin C.
Kar se tiče sprehodov pa, naš Max v celem dnevu naredi približno od 3 do 4 km. Pol  zgodaj zjutraj in pol zvečer ob hladu.

LP

vohlec

• *
« Odgovori #4030 : 02 Avgust 2009, 21:58:40 »
ARTI, kako lahko ima mladič preveč kalcija, če se pa presežek z urinom izloča? ???

nejcb

• *
« Odgovori #4031 : 02 Avgust 2009, 22:02:45 »
Super, hvala vama za odgovore.

ARTI, kateri vitamin C pa dajate? Zanima me ime tablet in kje se jih dobi..

ARTI

• *
« Odgovori #4032 : 03 Avgust 2009, 07:16:16 »
ARTI, kako lahko ima mladič preveč kalcija, če se pa presežek z urinom izloča? ???

Niso vsi kalciji enaki. Nekateri se ne izločajo z urinom, ampak se nalagajo. Zato sem napisala, da mi dodajamo kalcij  Sandoz ( to je farmacevtska znamka kalcija, ki se dobi v lekarni  in se presežek izloča).

LP

Lamach

• *
  • Prisluhni naravi...
« Odgovori #4033 : 03 Avgust 2009, 11:05:34 »
Ja ja z vitamini se pa ne hecat, če ne poznate kako delujejo, na kaj delujejo in kdo (koliko dejansko ve o tem) ti jih priporoča.

Nemalokdaj lastniki psov pitajo svoje mrcine z nekimi vitamini, ki jih je priporočila ta in ta oseba (tudi nekateri strašno pametni vzreditelji),

ki nimajo pojma.

Pol pa res lahk vidimo prav zanimive primerke kot so visoka rit, velika glava, deformirani sklepi, .... tudi spremembe v obnašanju...

vohlec

• *
« Odgovori #4034 : 03 Avgust 2009, 11:07:02 »
Niso vsi kalciji enaki. Nekateri se ne izločajo z urinom, ampak se nalagajo. Zato sem napisala, da mi dodajamo kalcij  Sandoz ( to je farmacevtska znamka kalcija, ki se dobi v lekarni  in se presežek izloča).

LP

Slabo berem. :-\

kaskae

• *
  • Alaskan team
    • Alaskan Team
« Odgovori #4035 : 03 Avgust 2009, 14:03:20 »
Od vzrediteljice smo dobili navodila, naj Nuuki, ko dopolni 3 mesece, pričnemo dodajati vitamin c (tablete C-Tard), do 5. meseca starosti. To je tudi zelo povdarila, da je zelo važno.
Poleg tega naj bi ji dajali še tablete Condrogen MTL za sklepe in kosti..
Hranimo jo z briketi Hill's Science Plan, ki naj bi že vsebovale vse potrebne sestavine..

Moje mnenje je, da nebi bilo neumno, če bi se držal vzrediteljevih navodil  :-\
Vitamin C ji ne bo škodil, Condrogen (http://www.ognicosa.com/product_info.php?products_id=911&osCsid=.bbd23077a3adbb78f9...) pa tudi ne, saj je namenjen zdravemu razvoju sklepov in sklepnega hrustanca.

Koliko je česa v kakšni hrani, bi se pa dalo razpravljat..., na vrečah piše vsega boga, nazadnje pa se izkaže, da je eno navadno sr....e  :-X

nejcb

• *
« Odgovori #4036 : 05 Avgust 2009, 11:15:35 »
Ok hvala vsem za odgovore!

Bili včeraj v Italiji in dobili C-tard ter Condrogen MTL, kot je napisala vzrediteljica. Se bomo kar držali njenih navodil.

delfinčika

• Gost
« Odgovori #4037 : 07 Avgust 2009, 17:41:12 »
Moja Maca ki je AM ful sovraž vodo ??? :-\.Pa me zanima če ma kšn drug lastnik aljaških malamutov take izkušnje dase bojijo vode? ??? ??? ??? ??? ???
 ??? ??? ??? ??? ??? ??? ???

Lamach

• *
  • Prisluhni naravi...
« Odgovori #4038 : 07 Avgust 2009, 22:13:25 »
Poznam enga AM, ki so ga kopali v bani in se je jokal ko mali otrok. Zanimivo, v morju pa v potoku mu pa ni problem brodit. Sam gre samo tolik daleč, dokler ma še tla pod nogami, plava pa ne.

nejcb

• *
« Odgovori #4039 : 07 Avgust 2009, 22:26:42 »
Nuuka je šla počasi v Nadižo..ob koncu dneva je že korajžno plavala. Boji se pa "šlaufa" s katerim zalivamo vrt ;) No, danes se je sicer že malo bolj približala, vendar se še vedno malo boji..

vohlec

• *
« Odgovori #4040 : 08 Avgust 2009, 07:57:07 »
Mojemu tudi ni do tega, da bi ga jaz šprical. Takrat beži stran. Kopa se ne rad ampak ve da mora malo potrpeti. Če pa prideva do kakšne reke ali jezera, pa samo čaka da ga odpnem in se zakadi v vodo. Plava ko norc. Ko je bil še mladiček je šel v vodo le dokler je imel še tla pod nogami, sedaj pa tudi to ni več ovira. 8)

TAJGA

• *
« Odgovori #4041 : 09 Avgust 2009, 14:48:01 »
Pozdravljeni. Moram povedat, da se je naša Tajga od začetka bala kopat v banji, dokler nisve odkrile enega potočka. Od takrat naprej je pa prav mahnjena na vodo. In v jezeru tudi brez problemov plava. Me pa nakaj zanima, namreč v četrtek smo jo dali sterilizirat, in je bila do sedaj skoz v hiši ( 4 dni). Zanima me če je lahko že vzunaj, in pa glede gibanja.
Saj se ji že prav pozna da se ni mogla te dni znoret. ( Je pravi mali vragec ratala). Hvala za odgovore.

ABBY LABRADOR

• *
« Odgovori #4042 : 13 Avgust 2009, 21:35:29 »
Pozdravljeni. Moram povedat, da se je naša Tajga od začetka bala kopat v banji, dokler nisve odkrile enega potočka. Od takrat naprej je pa prav mahnjena na vodo. In v jezeru tudi brez problemov plava. Me pa nakaj zanima, namreč v četrtek smo jo dali sterilizirat, in je bila do sedaj skoz v hiši ( 4 dni). Zanima me če je lahko že vzunaj, in pa glede gibanja.
Saj se ji že prav pozna da se ni mogla te dni znoret. ( Je pravi mali vragec ratala). Hvala za odgovore.

Več o tem glede stelerizacije si lahko prebereš v temi o stelerizaciji ;)

anakondaa

• *
« Odgovori #4043 : 18 Avgust 2009, 12:59:46 »
eno vprašanje
ali je določeno kakšno ovratnico in povodec moramo imeti na razstavi oz kakšnega naj kupimo za zastavo

Alba

• *
  • I like my dog better than I like most people.
    • http://rink.moj-album.com/
« Odgovori #4044 : 18 Avgust 2009, 14:54:25 »
Tajga meni je bilo ob sterilizaciji naročeno, da 14 dni Alba počiva. Čeprav je izgledala čisto ok. Hodili smo ven samo lulat in kakat, drugega res ne.

Anakonda največ se uporabljajo razstavne vrvice, mislim, da nekatere izjeme za določene pasme sicer so, ampak malamute ne.

TAJGA

• *
« Odgovori #4045 : 20 Avgust 2009, 14:09:27 »
Pozdravljena Alba. Hvala za odgovor. Ja mi imamo sedaj že 3- teden bolnišnico, ker so nam na veterini kamor smo Tajgo peljali sterilizirat, naredili čisto norišnico, ( niso jo dobro zašili, in se je vse zagnojilo), tako, da smo jo še enkrat peljali na operacijo, kjer so pa naredili stvar kot je treba. Tako, da sedaj nikoli ne grem več na kr eno veterino, se že splača mal več dnarja dati pa jit na zasebno kliniko veterine. Drugače pa naša gospodična že ne strpno čaka kdaj bo lahko spet norela. :-)

awinita

• *
« Odgovori #4046 : 26 Avgust 2009, 11:49:16 »
Eno vprašanje mnenje. Najbolj se naslanjam na Kaskea, ki je tukaj bolj izkušen. Kako s treningi vleke v času gonitve? Voljo ima, temperature so zjutraj okoli 15-17, tako, da bi zdaj lahko malo bolj potrenirala, kar je bilo do zdaj skoraj nemogoče zaradi temperatur.

Samoyed lover

• *
« Odgovori #4047 : 26 Avgust 2009, 11:50:23 »
Meni so ti psi izredno všeč, tako po karakterju, kot tudi zunanjosti.

kaskae

• *
  • Alaskan team
    • Alaskan Team
« Odgovori #4048 : 28 Avgust 2009, 15:19:27 »
Eno vprašanje mnenje. Najbolj se naslanjam na Kaskea, ki je tukaj bolj izkušen. Kako s treningi vleke v času gonitve? Voljo ima, temperature so zjutraj okoli 15-17, tako, da bi zdaj lahko malo bolj potrenirala, kar je bilo do zdaj skoraj nemogoče zaradi temperatur.

Gonitev na treninge nima nikakršnega vpliva  8), razen če vprežeš še pasje snubce  :D
Za treninge je zgornja meja 14°c

awinita

• *
« Odgovori #4049 : 28 Avgust 2009, 16:01:54 »
Ja se 3 dni nazaj smo imeli 13-15° C zjutraj, sam kaj ko je nazaj 30. Komaj čakam sneg in mraz.