Avtor Tema: Aljaški Malamut [Alaskan Malamute]  (Prebrano 1632576 krat)

anja0

• *
Aljaški Malamut [Alaskan Malamute]
« Odgovori #4710 : 28 Januar 2013, 23:18:01 »
Ne vem kako, vendar sem slikco naložila, tudi vidim jo pod opisom, vi pa verjetno da ne?? Kaj bi bilo lahko narobe??? Kaj pa sedaj, a se vidi?

aska

• Pravi Pesjanar
  • Spol: Ženski
  • AM Aska
« Odgovori #4711 : 29 Januar 2013, 00:25:09 »
anja0, še kakšno novo nam privošči slikco namreč :o

N.O.X.

• *
  • Spol: Moški
« Odgovori #4712 : 29 Januar 2013, 04:36:42 »
Naj še jaz pristavim svoj piskerček in pokažem, sedaj že 6 mesecev staro zverinco. :P
pri nas je snega še več kot samo za vzorec, in se ima prav fajn...

anja0

• *
« Odgovori #4713 : 29 Januar 2013, 09:14:26 »
anja0, še kakšno novo nam privošči slikco namreč :o
Evo jo...

anja0

• *
« Odgovori #4714 : 29 Januar 2013, 09:15:53 »
Spimo...

T.M.T

• njufi rulz
  • Pesjanar
  • Moj "mali" prijatelj
« Odgovori #4715 : 30 Januar 2013, 17:48:08 »
Kakšna luštna punca. S kje pa prihaja?

tonček

• *
« Odgovori #4716 : 30 Januar 2013, 20:35:48 »
luškan? ::) Dante 9 mesecev

anja0

• *
« Odgovori #4717 : 30 Januar 2013, 22:51:54 »
Kakšna luštna punca. S kje pa prihaja?
Hvala, smo v okolici Slov.Bistrica, skotena pa v Hajdnlberg v Ormožu. Pa vi?

T.M.T

• njufi rulz
  • Pesjanar
  • Moj "mali" prijatelj
« Odgovori #4718 : 31 Januar 2013, 14:00:28 »
Lepo :)
Pri nas se pa trenutno bližamo 1 letu odkar je naš njufko odšel na drugo stran mavrice :( Ampak delamo na tem, da se nam čimprej pridruži nova kepa :)

njufkaAisha

• Gost
« Odgovori #4719 : 31 Januar 2013, 14:17:59 »
Lepo :)
Pri nas se pa trenutno bližamo 1 letu odkar je naš njufko odšel na drugo stran mavrice :( Ampak delamo na tem, da se nam čimprej pridruži nova kepa :)

upam da boste čimprej dobili  črno kepico,(saj bo verjetno tudi njufko?)

T.M.T

• njufi rulz
  • Pesjanar
  • Moj "mali" prijatelj
« Odgovori #4720 : 31 Januar 2013, 18:46:04 »
Ne njufkaAisha, tokrat pa ne bo črna. Delam na tem, da izpolnim mojo dolgoletno željo. Je pa njufko pri vseh mojih domačih pustil en ogromen pečat <3

Mitre111

• *
« Odgovori #4721 : 05 Februar 2013, 18:29:46 »
lepo pozdravljeni

Sem nov na tem forumu in kaže da v roku parih tednov tudi nov lastnik psa pasme aljaški malamut. Pred tem pa imam za vas še par vprašanj na katere upam da dobim odgovore. Seveda se kot prvo začne z vprašanjem bistvenih razlik med malamutom z rodovnikom in brez. seveda bi si ga rajši omislil z rodovnikom ampak se bom moral glede na ceno odločiti za brez.
imam že enega rezerviranega in sicer iz oglasa http://www.bolha.com/zivali/male-zivali/psi/mesanci/aljaski-malamut-mladicki-1285041695.html?aclct=1359719426 . Kakšni komentarji? aja cena je 200 €. odločil pa sem se za samca. aja pa rad bi ga vzel okrog 25 februarja ali prej ker imam ta teden dopust da bom lahko v začetku čimveč z njim in ga privajal na novo okolje. bo pa takrat star šele 6 tednov. bo to predstavljalo kakšen problem?
priznam pa da ko sem prebiral tale forum da sem se kar malo ustrašil te pasme  :) . najbolj zaradi tega ker nimam kakšnih resnejših izkušenj s psi. res da skoraj vsaj dan vsaj eno uro ali več preživim s sosedovim, ki jo vodim na sprehode(zlata prinašalka), svojega pa še nisem imel. drugače pa potrebujem nekaj takega ker zvečer rad hodim tečt, ne mine pa če je le vreme skoraj noben teden ko nebi bil vsaj enkrat v hribih. je mi pa pri sosedovi prinašalki zelo všeč da jo lahko imam skos spuščeno saj ne reagira ne na ljudi ne na ostale pse in ni nobenih problemov. z malamutom verjetno tako ne bo šlo? ga pa obvezno mislim peljat v šolo.
torej če ima kdo za začetek kakšne nasvete za mene naj mi prosim pomaga ker sem trenutno malo v zgubljenem položaju kaj naj.

hvala za enkrat za kakršnokoli pomoč, nadalnja vprašanja pa seveda še sledijo.

lp

ARTI

• *
« Odgovori #4722 : 05 Februar 2013, 19:04:09 »
Pozdravljen Mitre 111!
Mladički morajo ostati pri mami do dopolnjenega 8. tedna.
 Pri nakupu Malamuta naj se ti ne mudi. Raje počakaj, prišparaj še malo denarja in si kupi psa z rodovnikom.  Na pomlad bo kar nekaj legel, katerih cena ne bo pretirano visoka. (Če te zanima mi piši zasebo sporočilo )
Razlika med psom z  rodovnikom in brez je ta, da psom  z rodovnikom morajo lastniki  pred paritvijo samca in samice obvezno slikati kolke, po možnosti tudi komolce in pregledati oči. Z rezultati teh preiskav morajo psi še opraviti vzrejni pregled, kjer psa vzrejna komisija  pregleda,  oceni če je primeren za razplod in da vzrejno oceno. Ta komisija lahko  tudi svetuje kako izbrati plemenjaka ( lahko pregleda rodovnik,  da ni s psico v žlahti  >:D ).
Še enkrat ti svetujem, da z nakupom  NE hitiš. Raje obišči resnega vzreditelja, ki s to pasmo živi in jo dobro pozna in ti bo povedal vse kar te zanima. 
Tamara

anja0

• *
« Odgovori #4723 : 05 Februar 2013, 21:06:26 »
Pozdrav,
Tudi jaz se bi strinjala z Tamaro,je tako da poznam primer ko je nekdo imel z.prinasalko pa mu je usla med gonitvijo in skotila mladicke. 4 so bili enaki na videz prinasalki 3 pa cisto xy... no zgodilo se je to,da je tiste tri zavrgel ostale stiri pa prodal kakor da bi bili cistokrvni brez rodovnika,ceprav se mama ni mela rodovnika in tudi dvomim kaksne korenine je imela... jaz bi tud vzela raje rodovnika! Glede izkusen pa osebno mislim to,da ce imas kosmatince po dusi rad ti bo za zagotovo v veselje. Znanec ima dve malamutki ki nikol nista na povodcu in sprehodi potekajo vecina v mestu ::) kako si ga naucis in koliko dela vlozis vanj taksen pa je,je pa tes da so samci obicajno zahtevnejsi kakor samicke.  ;)

Mitre111

• *
« Odgovori #4724 : 05 Februar 2013, 21:19:48 »
jah v tem primeru mislim da so res vsaj čistokrvni ker jih je devet in ko sem jih šel gledat so na pogled vsi malamutki. pa tudi ko odraste pač če nebi bil ravno 100% malamut po videzu se verjetno nebi več kaj dosti sekiral. itak ko se navežeš je že dokaj vseeno. pač mene bolj na splošno zanima. v končni fazi pa potrebujem predvsem aktivnega psa ki me bo priganjal da gibam še več :)

lp

anja0

• *
« Odgovori #4725 : 05 Februar 2013, 21:28:39 »
No potem ste se tako ze odlocili, glede aktivnosti so pa kar, vcasih pa tudi znajo biti pravi lenuhi ::) kakor koli veliko veselja vam zelim in ze v zacetku ga pricnite uciti in ne bo tezav ;)

Mitre111

• *
« Odgovori #4726 : 05 Februar 2013, 21:33:44 »
jah za pasmo sem se že odločil ja. sedaj me predvsem zanima mnenje boljših poznavalcev od mene kar se tiče rodovnika. za videz me ne skrbi tako močno, bolj me druge stvari kaj lahko gre narobe če nima rodovnika.

lp

anja0

• *
« Odgovori #4727 : 05 Februar 2013, 21:40:03 »
Tako kot je predhodnica rekla,da se naredijo zdravstveni testi starsev in je dosti manj moznosti glede bolezni kar pa tudi ni garancija. Druga stvar je da lahko bolj natancno predvidevas obnasanje in karakter psa,ker za vsako pasmo se lahko ocenijo dolocene lastnosti,ki pse spremljajo. Boljsi poznavalci od mene bi napisali se vec... je pa tudi to,da ce zelite sodelovati na kaksnih raztavah je rodovnik obvezen.

SinM

• *
  • MI2
« Odgovori #4728 : 06 Februar 2013, 09:27:38 »
Mitre111 - dobrodošel.  :)
Dejstvo je, da sodijo AM-ji med velike pasme. Temu primerno so iz zdravstvenega vidika lahko problematični kolki, komolci. Pa tudi z očmi imajo lahko probleme.
Če se odločiš za rodovniškega AM-ja, morata biti tako mati, kot oče pregledana za naštete zadeve. Če imata oba kolke A (in tudi njuni predniki ter "žlahta"), potem je velika verjetnost, da bodo tudi njuni mladiči z zdravimi kolki (kljub temu je treba paziti, da ne zraste prehitro in da se ga ne obremenjuje med rastjo).
AM je načeloma zelo zdrava pasma (hvala ne-vem-komu  :-*).
Verjamem, da ti ne gre toliko za tipičen izgled, vendar poznam kar nekaj "nerodovniških", ki imajo netipičen karakter. Še posebej izrazit problem je agresivnost. Pa ne samo do psov (pasma je precej dominantna), ampak do ljudi. Kar si pa po moje ne želiš.  ;)
Tipičen malamut je grozno naklonjen vsem ljudem. To je bil tudi en izmed razlogov, da sem se sama odločila za to pasmo.
Odločitev je pa vsekakor tvoja.
Cena rodovniškim malamutom pa je v zadnjih dveh letih kar padla. Tako da za povprečno mesečno plačo brez problema lahko kupiš tipičnega, zdravega predstavnika.
Pa veliko veselja z malim.  :)
Še to: karakterno niso tak bav-bav, če veš kaj lahko pričakuješ. V bistvu so bolj mačke, kot psi.  :D
Je pa izredno pomembna pravilna socializacija v najzgodnejšem obdobju (od 7 do nekje 12 tedna).

T.M.T

• njufi rulz
  • Pesjanar
  • Moj "mali" prijatelj
« Odgovori #4729 : 06 Februar 2013, 11:32:34 »
Mitre111 jaz bi ti tudi svetovala rodovniškega, tudi zaradi karakterja. Malamuti, sploh samci včasih znajo biti agresivni in dominantni, in take pse, se izloča iz vzreje. Tako da pri rodovniškem vsaj približno veš kaj pričakovati.
Pa tudi glede izgleda, ok, itak da ti je tvoj pes najlepši in ga imaš najraje pa se navežeš nanj...ampak če boš mladička kupoval, ti ne bi želel da je konec koncev vseeno po standardih? navsezadnje je verjetno tudi izgled prispeval k odločitvi pasme? Meni potem ne bi bilo vseeno, da odrasel pa izgleda malo nemški ovčar, malo malamut itd.

SinM cena pada? Sem pa mislila, da bomo šli kar navzgor, da bomo zahodni trg ujeli :P

P.S spet sneži :-* uživajte z vašimi polarčki

SinM

• *
  • MI2
« Odgovori #4730 : 06 Februar 2013, 11:43:59 »
SinM cena pada? Sem pa mislila, da bomo šli kar navzgor, da bomo zahodni trg ujeli :P

No, ja...  :P
Kolikor zasledujem "sceno" (pa ne kupujem), je bilo 3 leta nazaj rodovniškega AM-ja nemogoče dobiti pod jurčka. Potem se je cena spustila nekje na 850. Če je pa več legel na "kupu", se pa da pogovarjati tudi za 650.  ;)

T.M.T. ima pa "latest up-date", a ne?  :P :-* :-*
Me prav zanima, če boš zdržala do poletja/jeseni...  >:D

T.M.T

• njufi rulz
  • Pesjanar
  • Moj "mali" prijatelj
« Odgovori #4731 : 06 Februar 2013, 12:21:50 »
Uf vidiš, tega pa sploh nisem vedela! pred dvemi leti je ena slovenska psarna namreč cene imela že nad 1000, tako da sem takrat mislila da bo šlo to kar trendovsko gor, čeprav je pa res, da se je v zadnjih nekaj letih kar nekaj novih vzrediteljev...

pa en izzivaj >:D Sem prej hotela Tamari poslati eno sporočilo, pa mi je mami zabičala, naj mi na kraj pameti ne pade :'( ::)

Mitre111

• *
« Odgovori #4732 : 06 Februar 2013, 13:55:05 »
najprej hvala za dobrodošlico  :)
drugače pa ali če takoj še mladička ko ga dobiš pelješ k veterinarju na pregled ali lahko ugotovi njegovo zdravstveno stanje in približno napove kako se bo razvijal in če bo vse v redu ali je to več ali manj vse le predvidevanje glede na njegove starše?

Samoyed lover

• *
« Odgovori #4733 : 06 Februar 2013, 15:09:06 »
Pozdravljeni!

Za Vas imam eno prošnjo :) Namreč tekmujem v nagradni igri in moja slika v albumu od revije Moj pes. Prosila bi Vas če bi lahko lajkali in delili fotografijo naprej :) Najlepša hvala!

Moja fotka je tista ko je moja samojedka na sliki skupaj z Aljaškim malamutom. Torej slika št. 14.

Lep pozdrav!

http://mojpes.com/igra/?image=Anja_Nala-14

SinM

• *
  • MI2
« Odgovori #4734 : 07 Februar 2013, 07:32:26 »
najprej hvala za dobrodošlico  :)
drugače pa ali če takoj še mladička ko ga dobiš pelješ k veterinarju na pregled ali lahko ugotovi njegovo zdravstveno stanje in približno napove kako se bo razvijal in če bo vse v redu ali je to več ali manj vse le predvidevanje glede na njegove starše?
Veterinar ti bo lahko povedal samo trenutno zdravstveno stanje.
Kakršnakoli ostala prognoza je za "Danijeve zvezde".  ;)
Imaš pa precej večjo verjetnost za zdravega psa, če je sorodstvo zdravstveno pregledano in "dolgoživo".  :) S sorodstvom ne mislim samo mama in oče, ampak tudi njuni predniki in ostala "žlahta". Kar se da kar precej dobro preveriti po rodovnikih + "striček google".
Garancije pa ni. Nekateri vzreditelji sicer dajejo "garancijo", da v primeru dednih okvar lahko zahtevaš vračilo kupnine ali mladiča iz drugega legla, ampak ti to ne pomeni kaj dosti... No, saj meni ne.

anja0

• *
« Odgovori #4735 : 09 Februar 2013, 16:04:48 »
Se ena fotka... :) :)

Samoyed lover

• *
« Odgovori #4736 : 10 Februar 2013, 11:25:39 »
Mitre, sem šele zdaj videla, da se odločate za nakup AM. Na srce vam polagam, NE kupovati psa brez rodovnika. Ko smo mi šli po naso "samojedko" so nam jo dali pri samo 4 tednih, kar je po zakonu kaznivo! Mladiček mora biti star vsaj 8 tednov ( je določeno z zakonom). Imeli sva ogromno težav tako zdravstvenih kot težav s plahostjo. Bila je v 2 mesecih na kar DVEH operacijah.

Rodovnik NI garancija, da pes nebo zbolel (!!) je pa veliko manjša možnost, da zboli s katero od dednih bolezni če so starši pregledani oz. opravili ta tesr, npr. AM so nagnjeni k displaziji kolkov. Če imajo predniki kolke pregledane, je veliko manjša možnost za pojav le te.

Poleg tega odpri oči! Koliko rodovniških psov se znajde v zavetiščih? In koliko mešančkov in kao " čistokrvnih brez rodovnika?" upam, da ti to kaj pove. Z kontrolirano vzrejo se da preprečiti ogromno nezaželjenih legel in zavrženih psov...

NE, veš pes ne more biti ČISTOKRVEN, če nima rodovnika! Psi se delijo na:

-RODOVNIŠKE
-MEŠANČKE

Vmesnih poti NI. Kako veste, da je vaš pes potem "čistokrven?" samo rodovnik ti da garancijo, da je pes res pripadnik določene pasme! Rodovnik je kot pri človeku družinsko drevo. Da ti vpogled v vse prednike in samo tako si lahko pripričan, da kakšen od prednikov ni navaden mešanček ali pes katere druge pasme :)

Resnično upam, da razumete kaj vam želim povedati. V RAZMISLEK:

http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=1265
http://www.dnevnik.si/objektiv/vec-vsebin/1042466708

In lep pozdrav!

P.S: Če ste napisali, da vam niti ni tako pomemben izgled psa... POJDITE V ZAVETIŠČE, namesto, da podpirate nekontrolirano rejo psov, pri kateri lahko vsak počne kar ga je volja!

anja0

• *
« Odgovori #4737 : 15 Februar 2013, 17:07:02 »
Pozdav,
zopet se oglašam in naprošam za kakšen nasvet tiste, ki že imate izkušnje s temi mrcinami. Naredilo se nam je sledeče, z otroci in našo mrcino smo bili zunaj na snegu, nakar je napočil čas, da smo morali oditi k babici, zato smo se šli v hišo hitro preoblečt, kar pa ni trajalo več kot cca.10minut, v tem času, je naša malamutka počakala zunaj. Ko smo se uredili, pridemo ven in skupaj gremo v avto, vključno s psom, saj je ne puščamo nikoli same, če je pa kdaj kaj nujnega, ni na prostosti, ker je stara komaj 6m. No v tem času, ko smo se preoblekli, je naša mrcina bližnjemu sosedu zadavila mislim da tri kokoši in eno še domov prinesla?? Nisem mogla verjeti, kako je možno v takšnem kratkem času kaj takega narediti, res jo imamo vedno pod nadzorom in je ne puščamo same zunaj, imamo teraso, ki je v steklu in jo lahko vedno kontroliramo, kje je inn da se ne potepa ampak v tem primeru je pač situacija tako nanesla, ker smo bili pozni in smo resnično pohiteli ampak očitno še vedno premalo. Vsekakor vem, da je nebi smela pustiti same zunaj, pa čeprav je to 10 minut, ampak zgodilo se je...
No ne želim očitkov in tega kako jo moram paziti, ker vem da sem sama kriva, skrbi me to, da bi ona sedaj dobila ta divji nagon in da jo bo vedno vleklo od hiše k sosedom na novo krvavo pojedino :(. Ali tisti ki imate izkušnje menite, da sedaj zna nastati problem, da je kot odrasle tudi ne bom mogla spustiti izpred oči in da nam bo vedno grozil ta problem in pa če se da to kako odvadit??
Prosim za koristne napotke in nasvete(glede tega trganja in odvisnosti) in ne očitke, teh bom itak dovolj dobila od sosedov >:( .

barbara10

• Vzreditelj
  • *
  • Moji musketirji in cebelice...
« Odgovori #4738 : 15 Februar 2013, 17:20:45 »
Ne glede na pasmo, imate sedaj kar problem ;) Psicko bo potrebno nekako poskusiti nauciti, da so kokoske ne. Ne bo slo hitro, ce bo sploh kdaj uspesno (naceloma je lahko cilj le to, da slisi in uposteva ne).

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
« Odgovori #4739 : 15 Februar 2013, 18:02:18 »
Če  nimate ograje in ne bo kako drugače fizično zavarovana pred potepanjem, bo šla. In če bo prišla samo do kokoši bi se lahko reklo, da boste imeli nekako še srečo.  :-\