vsak pes ima pasji dnk in nobena pasma nima svojega dnka tako kot črnec, belec ali mulat... mogoče si mislila na podlagi staršev psa ampak je to spet isto, ker njim tudi ne moreš dokazati od kod izvirajo...
Kako so potem dokazali, da med drugim tudi AM spada med 14 genetsko najbolj čistih pasem in da ni vkrižana nobena druga pasma (bernardince pozabimo, ker se ni obneslo in verjetno so tiste pse likvidirali) ravno na podlagi analize DNK?
Jaz imam nerodovniškega malamuta pa mi dokaži, da ni čistokrven...
Mi ti lahko dokažeš, da
je čistokrven?

Ti pa nimaš dokaza, da so vsi nerodovniški psi nečistokrvni...
Pokaži mi, kje sem napisala, da noben nerodovniški pes ni čistokrven. Problem je v tem, da nad takšno rejo (ne vzrejo) ni nobene kontrole, da se parijo netipični predstavniki pasme, ki so ravno zaradi tega izpadli iz rodovniške vzreje in zaradi tega niso dobili vzrejnega dovoljenja. Tisti, ki pa imajo izgovor, da se jim to zdi brez veze delat, pa itak vedo, da ga njihovi psi ne bi dobili. V prvi generaciji nerodovniških psov (rodovniški pes+rodovniška psica=nerodovniški mladiči), so jim potomci še podobni, ampak kaj se pa dogaja naslednje generacije, pa je itak jasno ...
ne posplošuj in ne govori, da so rodovniški psi bolj zdravi. Verjetno imajo boljšo podlago nikakor pa niso bolj zdravi...
Pri nerodovniški reji nihče ne ve, če in katere dedne bolezni prenašajo starši (in ostali predniki). Ne govorim o tem, da so manj prehlajeni, da se manjkrat poškudujejo itd.

Govorim o dednih boleznih, tj. bolezni okostja (kolčna in komolčna displazija...), bolezni srca, oči...
Če ti ni toliko do pasme, če ti pasma ni zares všeč, potem pač nadaljuj s tem, v kar si trdno prepričan. Pusti se še enkrat nat******, jaz se (več) ne bom ... Če pa ti je kaj do pasme, Siba kastriraj in naredi nekaj dobrega za pasmo. Ampak ti 'maš itak druge nazore in že kar vidim, kako boš tukaj čez čas veselo pisal, da je tvoj kralj naštep** 'malamutko' ...
(čeprav pasma verjetno ni pomembna, samo da bo užival, tega kar se bo pa z mladiči dogajalo, pa nikogar ne briga, pa kaj če bo kateri končal na cesti ali pa bo polnil že tako polna zavetišča) 
Kimy, hvala za spodbudo, glede let - so zame samo številke. Po mojem bi morali tisti, ki imajo manj izkušenj, prisluhniti tistim drugim, ne glede na leta. Ne gre se samo za znanje, pač pa tudi za občutek odgovornosti. Velikokrat mi kdo po ogledu Sammyjeve spletne strani piše in kaj povpraša. V glavnem so starejši od mene in vztrajajo in sprašujejo in so zadovoljni z odgovori ter poročajo o pozitivnih posledicah (če nečesa ne vem, se pozanimam, če to ne gre pa enostavno rečem, da s tem nimam izkušenj) vse dokler ne izvejo, koliko sem stara. Potem pa kot da bi prišlo do kratkega stika ...

S tem zaključujem tukaj debato o rodovniški in nerodovniški vzreji, ker se mi zdi brez smisla.
lp