Avtor Tema: Aljaški Malamut [Alaskan Malamute]  (Prebrano 1632717 krat)

Kia

• *
  • Spol: Moški
Aljaški Malamut [Alaskan Malamute]
« Odgovori #690 : 13 Julij 2006, 15:55:54 »
vse najbolše sib!!!! :) 8) :-*

kimy

• *
    • Kimyeva spletna stran
« Odgovori #691 : 13 Julij 2006, 15:57:41 »
V S E     N A J B O L J Š E    S I B

Za deci osvežujočega  bosta dala pa ob priliki. :)

aska

• Pravi Pesjanar
  • Spol: Ženski
  • AM Aska
« Odgovori #692 : 13 Julij 2006, 16:38:22 »
Vse najboljše Sib :)

Satin

• *
  • When wilderness calls...
« Odgovori #693 : 14 Julij 2006, 07:55:17 »
Vse najboljše Sib tudi od naju z Larsem! :)

Sammy

• Must Love Dogs
  • Pesjanar
  • Beauty and brain
    • Sammy4ever
« Odgovori #694 : 14 Julij 2006, 11:03:31 »
vsak pes ima pasji dnk in nobena pasma nima svojega dnka tako kot črnec, belec ali mulat... mogoče si mislila na podlagi staršev psa ampak je to spet isto, ker njim tudi ne moreš dokazati od kod izvirajo...

Kako so potem dokazali, da med drugim tudi AM spada med 14 genetsko najbolj čistih pasem in da ni vkrižana nobena druga pasma (bernardince pozabimo, ker se ni obneslo in verjetno so tiste pse likvidirali) ravno na podlagi analize DNK?

Citat: S1b
Jaz imam nerodovniškega malamuta pa mi dokaži, da ni čistokrven...
Mi ti lahko dokažeš, da je čistokrven?  ::)

Ti pa nimaš dokaza, da so vsi nerodovniški psi nečistokrvni...

Pokaži mi, kje sem napisala, da noben nerodovniški pes ni čistokrven. Problem je v tem, da nad takšno rejo (ne vzrejo) ni nobene kontrole, da se parijo netipični predstavniki pasme, ki so ravno zaradi tega izpadli iz rodovniške vzreje in zaradi tega niso dobili vzrejnega dovoljenja. Tisti, ki pa imajo izgovor, da se jim to zdi brez veze delat, pa itak vedo, da ga njihovi psi ne bi dobili.  V prvi generaciji nerodovniških psov (rodovniški pes+rodovniška psica=nerodovniški mladiči), so jim potomci še podobni, ampak kaj se pa dogaja naslednje generacije, pa je itak jasno ...

ne posplošuj in ne govori, da so rodovniški psi bolj zdravi. Verjetno imajo boljšo podlago nikakor pa niso bolj zdravi...
Pri nerodovniški reji nihče ne ve, če in katere dedne bolezni prenašajo starši (in ostali predniki). Ne govorim o tem, da so manj prehlajeni, da se manjkrat poškudujejo itd.  ::) Govorim o dednih boleznih, tj. bolezni okostja (kolčna in komolčna displazija...), bolezni srca, oči...

Če ti ni toliko do pasme, če ti pasma ni zares všeč, potem pač nadaljuj s tem, v kar si trdno prepričan. Pusti se še enkrat nat******, jaz se (več) ne bom ... Če pa ti je kaj do pasme, Siba kastriraj in naredi nekaj dobrega za pasmo. Ampak ti 'maš itak druge nazore in že kar vidim, kako boš tukaj čez čas veselo pisal, da je tvoj kralj naštep** 'malamutko' ... (čeprav pasma verjetno ni pomembna, samo da bo užival, tega kar se bo pa z mladiči dogajalo, pa nikogar ne briga, pa kaj če bo kateri končal na cesti ali pa bo polnil že tako polna zavetišča)  ::)

Kimy, hvala za spodbudo, glede let - so zame samo številke. Po mojem bi morali tisti, ki imajo manj izkušenj, prisluhniti tistim drugim, ne glede na leta. Ne gre se samo za znanje, pač pa tudi za občutek odgovornosti. Velikokrat mi kdo po ogledu Sammyjeve spletne strani piše in kaj povpraša. V glavnem so starejši od mene in vztrajajo in sprašujejo in so zadovoljni z odgovori ter poročajo o pozitivnih posledicah (če nečesa ne vem, se pozanimam, če to ne gre pa enostavno rečem, da s tem nimam izkušenj) vse dokler ne izvejo, koliko sem stara. Potem pa kot da bi prišlo do kratkega stika ...  :-\

S tem zaključujem tukaj debato o rodovniški in nerodovniški vzreji, ker se mi zdi brez smisla.

lp

Alba

• *
  • I like my dog better than I like most people.
    • http://rink.moj-album.com/
« Odgovori #695 : 14 Julij 2006, 13:18:28 »
Sammy pod tole se pa tudi jaz podpišem, pa brez zamere ostali :):).

kimy

• *
    • Kimyeva spletna stran
« Odgovori #696 : 14 Julij 2006, 14:21:01 »
Tudi jaz se pridružujem Albi in prav vesel sem Sammy, da si sprejela tak zaključek. S Sibom imata pač različna stališča in se res nima smisla nategovat na forumu. Škoda časa, prostora nenazadnje pa lahko take debate (mislim tako nategovanje kdo ima prav in kdo ne, in vztrajanje do onemoglosti .... pa še potem majčkeno, pa še malo) odvrnejo druge, ki bi si na forumu radi izmenjali par prijaznih besed, izkušenj, fotk, nasvetov ....

Tudi zame leta niso pomembna. Dejstvo je, da si izkušena, da veliko veš, da lepo vzgajaš svojega psa in da si nenazadnje zelo odgovorna. Zakaj nekateri počnejo tako, kot si napisala ne vem, vem pa, da te bom zagotovo kdaj poprosil za mnenje in nasvet, saj mi, tako kot sem že napisal, ni vseeno za našega Kimya, ti pa (seveda tudi ostali na tem forumu in PeSjanarju nasploh) veliko veš in znaš svetovat.

Torej to je to, zdaj pa dragi moji forumci, gremo na kakšno drugo debato. Kako so vaši ljubljenci preživljati te dni?? Kimy se je včeraj kopal v Krki. Zanimivo je bilo, kako je sosedova Šaja (prinašalka stara 4 mesece), ko smo šlo na sprehod, hodila 5 m za njim. Ko se je obrnil nazaj je obstala in sedla, ko pa je krenil naprej, se mu je priblližala na kakšne 0,5-1 m. In tako celo pot do Krke. Hahahaha tam pa je Kimy stal v vodi do recimo polovice telesa, ona pa je morala plavat, saj pod nogami ni bilo več tal. Mislili smo, da bi tako Kimya naučili plavat oziroma, da ga bo ona zvabila v globjo vodo. Kimy gre namreč v vodo le toliko, da še lahko stoji, ko pa je voda globja pa ne gre več naprej. Mi v Krko ne gremo, ker voda za kopanje baje ni primerna. Mogoče bom pa enkrat le šel toliko v vodo, da Kimya zvabim plavat. Kakšne izkušnje imate pa vi s tem.

LP

Satin

• *
  • When wilderness calls...
« Odgovori #697 : 14 Julij 2006, 14:40:06 »
Kimmy si lahko vesel da tvoj gre vsaj do toliko kolikor on doseže tla, Lars najdlje do gležnjev in že to je zanjga pravo mučenje z moje strani >:D ::), ker mi nikakor ne more dopovedati da je voda dobra samo za pitje  ??? 8) Res mu ni jasno od kje men ta ideja da je pa voda dobra še za kaj drugega ;) :o :D ::) Drugače pa se naš glede da je severnjak kar lepo pajca na sončeku, sicer občasno zaide v senco ampak se kmalu potem zopet nastavlja sončku, sicer vem da moj junak počasi vstopa v seniorska leta in da se bo kmalu srečal z Abrahamom, ampak tak hudo pa tudi ni. Bolj kot čez dan pa imamo mi probleme zvečer ker ima zgleda Lars tak sladko kri ko jaz pa naju takoj začnejo komarji napadat, še hujši pa so leteč "pitbuli" oz. "čeljusti" oba skačeva dva metra v luft ko naju ta prižge.... >:( :-X :-\

S1b

• *
« Odgovori #698 : 14 Julij 2006, 17:22:46 »
Kako so potem dokazali, da med drugim tudi AM spada med 14 genetsko najbolj čistih pasem in da ni vkrižana nobena druga pasma (bernardince pozabimo, ker se ni obneslo in verjetno so tiste pse likvidirali) ravno na podlagi analize DNK?
Mi ti lahko dokažeš, da je čistokrven?  ::)

Pokaži mi, kje sem napisala, da noben nerodovniški pes ni čistokrven. Problem je v tem, da nad takšno rejo (ne vzrejo) ni nobene kontrole, da se parijo netipični predstavniki pasme, ki so ravno zaradi tega izpadli iz rodovniške vzreje in zaradi tega niso dobili vzrejnega dovoljenja. Tisti, ki pa imajo izgovor, da se jim to zdi brez veze delat, pa itak vedo, da ga njihovi psi ne bi dobili.  V prvi generaciji nerodovniških psov (rodovniški pes+rodovniška psica=nerodovniški mladiči), so jim potomci še podobni, ampak kaj se pa dogaja naslednje generacije, pa je itak jasno ...
Pri nerodovniški reji nihče ne ve, če in katere dedne bolezni prenašajo starši (in ostali predniki). Ne govorim o tem, da so manj prehlajeni, da se manjkrat poškudujejo itd.  ::) Govorim o dednih boleznih, tj. bolezni okostja (kolčna in komolčna displazija...), bolezni srca, oči...

Če ti ni toliko do pasme, če ti pasma ni zares všeč, potem pač nadaljuj s tem, v kar si trdno prepričan. Pusti se še enkrat nat******, jaz se (več) ne bom ... Če pa ti je kaj do pasme, Siba kastriraj in naredi nekaj dobrega za pasmo. Ampak ti 'maš itak druge nazore in že kar vidim, kako boš tukaj čez čas veselo pisal, da je tvoj kralj naštep** 'malamutko' ... (čeprav pasma verjetno ni pomembna, samo da bo užival, tega kar se bo pa z mladiči dogajalo, pa nikogar ne briga, pa kaj če bo kateri končal na cesti ali pa bo polnil že tako polna zavetišča)  ::)

Kimy, hvala za spodbudo, glede let - so zame samo številke. Po mojem bi morali tisti, ki imajo manj izkušenj, prisluhniti tistim drugim, ne glede na leta. Ne gre se samo za znanje, pač pa tudi za občutek odgovornosti. Velikokrat mi kdo po ogledu Sammyjeve spletne strani piše in kaj povpraša. V glavnem so starejši od mene in vztrajajo in sprašujejo in so zadovoljni z odgovori ter poročajo o pozitivnih posledicah (če nečesa ne vem, se pozanimam, če to ne gre pa enostavno rečem, da s tem nimam izkušenj) vse dokler ne izvejo, koliko sem stara. Potem pa kot da bi prišlo do kratkega stika ...  :-\

S tem zaključujem tukaj debato o rodovniški in nerodovniški vzreji, ker se mi zdi brez smisla.

lp

1. Res je da AM spad med 14 prvotnih pasem, tukaj se ne bom delal preveč pametnega samo po moje vidijo iz oblike telesa(shar pei je sicer čist drugačen kot volk po izgledu, ima pa sicer podoben odtis šap- to sem prebral v mojpesu v članku polarni psi najbolj prvinski med vsemi. No pa tudi zdi se mi, da je več volčjega dnka v njih kot v ostalih pasmah.

2.Lahko dokažem.

3.Če govoriš da je pes netipičen predstavnik pasme potem si jaz to pojasnjujem kot nepasemski oz. mešanec, ljudje ne delajo vzrejnega pa so njihovi psi zelo pasemski, verjami mi na besedo  :)

4.Ne bom ga kastriral, postavi se v njegovo kožo pa boš videla. Če bom hotel bo sib naskočil vsako kuzlo v ivančni in širši okolici kar se tega tiče. Glede mladičev tudi ne odločaš ti, verjami da bi za mladiče poskrbel bolje marsikateri priznani vzreditelj. Jaz psa nimam za trofejo, imam ga za živo bitjo in zato cenim njegove potrebe. Pasmo cenim zelo, ne boj se takih kot sem jaz, da bi pasmo iskvarilo.Prav tisti ljudje, ki verjamejo v rodovnik bolj kot v biblijo so tisti, ki pasmo bolj pogubljajo.

5. Sammy vem, da veliko veš o psih in te spoštujem enako kot vsako drugo osebo na forumu, pač se ne strinjava povsod. V bistvu si mi prav ti pomagala o odločitvi psa in ni mi žal, da sem ti poslal email. Na živce mi je šlo edino to, da si skoraj v vsakem postu napisala nekaj proti nerodovniški. Je sicer lepo in dobro, da opozarjaš ljudi, ne pa da jim non stop potem govoriš. Jaz sem tudi za to, da se neha razglabljati o rodovniški in nerodovniški vzreji, ker so si mnenja tako ali tako različna. Predlagal bi pa, da pesjanar nameni del spletni strani kot je npr. rubrika KAM, kjer bi pisalo o rodovniku in bi tako informirali novejše člane, končna odločitev je pa tako ali tako odločitev posameznika :)

lp

Kia

• *
« Odgovori #699 : 14 Julij 2006, 19:01:26 »
kar se kastriranja tiče se ne bi mogle bolj strinjati s sibom kot se!!!

Sammy

• Must Love Dogs
  • Pesjanar
  • Beauty and brain
    • Sammy4ever
« Odgovori #700 : 14 Julij 2006, 19:39:51 »
1. Res je da AM spad med 14 prvotnih pasem, tukaj se ne bom delal preveč pametnega samo po moje vidijo iz oblike telesa(shar pei je sicer čist drugačen kot volk po izgledu, ima pa sicer podoben odtis šap- to sem prebral v mojpesu v članku polarni psi najbolj prvinski med vsemi. No pa tudi zdi se mi, da je več volčjega dnka v njih kot v ostalih pasmah.

2.Lahko dokažem.

3.Če govoriš da je pes netipičen predstavnik pasme potem si jaz to pojasnjujem kot nepasemski oz. mešanec, ljudje ne delajo vzrejnega pa so njihovi psi zelo pasemski, verjami mi na besedo  :)

4.Ne bom ga kastriral, postavi se v njegovo kožo pa boš videla. Če bom hotel bo sib naskočil vsako kuzlo v ivančni in širši okolici kar se tega tiče. Glede mladičev tudi ne odločaš ti, verjami da bi za mladiče poskrbel bolje marsikateri priznani vzreditelj.

Zakaj pišeš tako odprte poste? Ne morem si kaj, ostalim se opravičujem ...

1. Raziskava je bla narejena z analizo DNK in tu ni nobene debate. Oblika telesa? ;D A ni čudno, da potem spadajo med te pasme tudi pekinezer,  lhasa apso, tibetanski terier, shih tzu...?

2. Saj veš, da ti tega brez argumentov ne bo nihče verjel ...

3. Netipičen pomeni, da ne ustreza standardom, da ima pomanjkljivosti (brez veze mi je naštevat primere). Takšen sicer dobi rodovnik (če nima res hudih napak), ne dobi pa vzrejnega dovoljenja in se ga v rodovniški vzreji ne sme parit, v nerodovniški je itak vseeno.

4. Kaj bom videla, če se postavim v njegovo kožo (ni retorično vprašanje)? Glede druge povedi, pa uporabljaš izredno kulturne izraze, ni kaj ...  :-X Jaz nimam o mladičih tvojega psa kaj odločat. Drugače pa lastnik samca itak nima pri tem kaj dosti, to v katere roke bo šel mladič je v večini primerov odločitev lastnika samice, kar je tudi njegova pravica glede na to, koliko več dela ima z mladiči. Samo nasvet - o kastraciji bi si moral veliko prebrati. Nekastriran pes trpi, če ne more naskočit goneče se psice, nekastriran je ne zazna in nima te potrebe, zato mu je v življenju dosti lažje. Malo primerjaj to s sabo, saj veš, kako je težko, ko bi, pa ne moreš, ne smeš. Pes pa tega ne more razumeti in mu je toliko težje.

Sammy

• Must Love Dogs
  • Pesjanar
  • Beauty and brain
    • Sammy4ever
« Odgovori #701 : 14 Julij 2006, 19:44:02 »
kimy, glede kopanja pa - na splošno mislim, da severne pasme niso ravno ljubiteljice plavanja, v vodi se predvsem ob vročih dneh sicer radi namakajo, ampak le do globine, do katere se počutijo varne. nikoli jih ne moremo videti, kako skočijo iz pomola, ker "ne skačejo v vodo tam, kjer niso prepričani o njeni globini" ;D. glede navajanja na vodo, plavanje, pa bi znalo res pomagati, če bi šli v vodo in bi ga vabili k sebi, ampak pri tem noben človek (če vas je tam več) ne sme ostati zunaj, ker bo tako pes raje ostal pri njem.

S1b

• *
« Odgovori #702 : 14 Julij 2006, 20:13:12 »
sammy pravim kako bi bilo tebi če bi bila pes in bi te kastriral, izrazi so povsem primerni... oblika telesa lahko pove, kot sem povedal ima shar pei izrazito volčje stopalo... no saj je vseeno, meni se ne da kregat pa tebi verjetno tudi ne tako da gremo rajš na drugo temo. Plavanje je zelo dober trening za psa, sib sicer plava ampak kot pravi sammy niso tako pogumni, da bi se zagnali in zaplavali takoj vsaj dokler se ne prepričajo o globini vode... je pa spet kako ga navadiš ane... jaz sem moral iti z sosedovo psičko čez potko, da ga je preplaval za nami...

S1b

• *
« Odgovori #703 : 14 Julij 2006, 20:18:38 »
aja od siba oči je z rodovnikom, lastnik njega je radovan zajc, ki ima lastno veterinarsko postajo. Imam slikico, ki jo bom kasneje prilimal. Od siba mati je psička, ki se je skotila v času, ko se izdajali rodovnike samo prvim petim v leglu tako, da ga njej niso dovolili. Spet imam njeno slikico. Poznam tudi lastnika, ki je imel brata od sibove mamice in mi je to tudi potrdil. Če ne verjameš lahko vprašaš kio, ki lahko to tudi potrdi saj je bila njegova psička sestrica od siba.

LP

Sammy

• Must Love Dogs
  • Pesjanar
  • Beauty and brain
    • Sammy4ever
« Odgovori #704 : 14 Julij 2006, 20:50:29 »
Jaz ti sicer verjamem, ampak jaz bi zahtevala, da mi pokažejo rodovnik. Žal se iz fotografij včasih ne da razbrati, a je pes rodovniški ali ne (razen, če je res x), tako da je res ne rabiš prilagat. No, razen če imaš močno željo po tem. Poleg tega se ne vidi v njeno notranjost in ne vidiš morebitnih dednih bolezni. Glede očeta se lahko vprašaš, zakaj niso delali vzrejnega pregleda. Ker so vedeli, da ga ne bi naredili? Ali pa so ga in ker ga pes ni dobil oz. ni bil ustrezno ocenjen, so ga pač parili z nerodovniško psico (če nima rodovnika je pač nerodovniška). Katerega leta pa se je skotila Sibova mama? In pa - koliko je bilo mladičev v leglu?

kimy

• *
    • Kimyeva spletna stran
« Odgovori #705 : 14 Julij 2006, 22:51:14 »
Thanks za nasvete. No nisem napisal, da smo pred tem hodili po jezu pa je prav užival (v hoji po jezu) no, ko pa je slučajno padel v vodo in sicer na delu, kjer je zapora za mlin (ki ni več v obratovanju in nima mlinskih koles) in je voda precej globoka, se je s prvim tačkam tako oprijel betonske škarpe, da sem mislil, dajo bo podrl. Seveda sem mu hitro pomagal ven iz vode. Sicer sem mislil, da bo dobil stah pred vodo ampak je takoj spet skakljal po nizki vodi.

Sicer ga res ne nameravam siliti k plavanju, je pa to verjetno prav koristno. No, saj po moje, ko bo sosedova prinašalka malo večja in si bosta bližja, bo zagotovo zaplaval za njo. Na "balkankonologij" so fotke Lune, Mona in Alfe ko plavajo. Luna in Moon v morju, Alfa pa, mislim, da v jezeru. Ful so dobri ;D :)

Lars najdlje do gležnjev in že to je zanjga pravo mučenje z moje strani >:D ::), ker mi nikakor ne more dopovedati da je voda dobra samo za pitje  ??? 8) Res mu ni jasno od kje men ta ideja da je pa voda dobra še za kaj drugega ;) :o :D ::)

:) ;D kao posrečeni so v svojem razmišljanju a ne? Človek jih prav vidi, ko tako "čudno gledajo", češ kaj ti pa je? No saj tudi nam ne paše vse.

To pa nisem vedel, da komarji napadajo tudi naše malamutke?

Evo punce, rožice za vas - seveda od Kimya

A gre kdo rokomet???  :D :)

Ker se že kar nekaj časa pogovarjate o vzrejnem dovoljenju, a mi kdo napiše kako in kaj in kdo ter pod kakšnimi pogoji ga lahko dobi? Pa sorry za mogoče "neumno" vprašanje; pač ne vem pa me zanima  :-[

Kia

• *
« Odgovori #706 : 14 Julij 2006, 23:16:50 »
ja sammy, res lahko potrdim sibovo zgodbo, (razn lastnika sibovega strica ne poznam) in sicer če se prav spomnim je bila sibova in kiina mama 8 po vrsti od 9 ali 10 mladičev.

kia je oboževala vodo v vseh oblikah. ko sva hodila ob potokih ali mimo kakšnih večjih luž se ji je skoraj dobesedno strgalo. kar tekla je gor in dol, usake toliko časa pogledala če sem še v bližini in ko me je videla je veselo nadaljevala svoje divjanje. če pa je videla da se že oddaljujem je pa tokoj za mano pritekla. drugače pa nikol nisva šla mimo kakšne tako globoke vode da ne bi mogla normalno stati v njej. res pa je tudi da se je vedno prepričala o globini, čim je bila voda videti malo globlja, ko pa se je prepričala pa se je zapodila vanjo kot za stavo.

tudi sneg jo je čisto obnorel. no ja, saj konec koncev je bila le polarni pes. čisto se ji je zmešalo ko je začelo snežiti, na dvorišču je v soju luči lovila snežinke.... :D

5rca

• *
  • Venka
    • 5rca
« Odgovori #707 : 14 Julij 2006, 23:20:49 »
Se nisem hotela vmešati pa se bom. Koliko sta pa Sib in Kia stara? Pa koliko je stara ta mama...

Se mi pa zdi izredno neodgovorno od enega veterinarja, da gre parit svojega rodovniškega psa z nerodovniško psico....

aska

• Pravi Pesjanar
  • AM Aska
« Odgovori #708 : 15 Julij 2006, 06:50:00 »
Sammy tile nasveti glede kako pripraviti polarčka do kopanja je dober nasvet.
Aska sicer vodo obožuje, če jo le vidi kje, gre koj v vodo. Sicer kake ne vem kako globoke vode še ni srečala. Sem pa ziher, da ne bo rinila v ne vem kako globoko vodo in tam bo tvoj nasvet prav prišel.

lp

S1b

• *
« Odgovori #709 : 15 Julij 2006, 10:08:34 »
hehe hude slikce kimy ;D, sib in kia sta eno leto stara, v bistvu je kia poginila tako, da je ni več med nami  :'(. Ne vem pa koliko je stara mama niti oče od siba, se opravičujem ampak takih detajlov nisem spraševal... Meni sib deluje zdravo in veselo tako, da mi je cool  :)

Sammy

• Must Love Dogs
  • Pesjanar
  • Beauty and brain
    • Sammy4ever
« Odgovori #710 : 15 Julij 2006, 10:12:36 »
Prav. Me veseli, da je to zdaj končno končano.

Kia

• *
« Odgovori #711 : 15 Julij 2006, 11:15:35 »
evo fotke:

sibova in kiina mama

sibov in kiin oče

oče in mama

sestrice in bratec

p.s.: 5rca, kia je umrla zaradi napada psov (da ne bomo spet poslušali kakšnih pridig o nerodovniški vzgoji)

5rca

• *
  • Venka
    • 5rca
« Odgovori #712 : 15 Julij 2006, 11:21:35 »
Ne, saj ni bilo tako mišljeno. Samo čudno se mi zdi, da pri  njuni mami niso imeli vsi rodovnika, ker je bilo pri mojem prejšnjem psu 8 mladičkov (leta 1994) pa so vsi dobili rodovnike.

Glavno, da je pes zdrav pa da se imate fino (glede nadaljne vzreje nerodovniških mladičkov pa vseeno malo premislite).

Lanabela

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #713 : 15 Julij 2006, 11:31:39 »
Ali je imela potem psica mladičke pri 15 letih (toliko časa je od takrat, ko so dovolili samo 6 (ne 5) mladičev brez prošnje - če si napisal prošnjo so jih že tekrat dovolili 8, prošnje so pa itak vse bile rešene pozitivno. Torej te je eden naplahtal...

Kia

• *
« Odgovori #714 : 15 Julij 2006, 11:33:29 »
ja, prej je bla ena finta, (ne me 100% za besedo držat ker nism povsem prepričan) da če si hotel da imajo vsi mladiči rodovnik zanje lahko zaprosil, vendar je če so jih odobrili, je samici (mami) prenehalo veljati vzrejno dovoljenje za določen čas...če to ni res me "razsvetljenci" prosim popravite!

Kia

• *
« Odgovori #715 : 15 Julij 2006, 11:40:52 »
Ali je imela potem psica mladičke pri 15 letih (toliko časa je od takrat, ko so dovolili samo 6 (ne 5) mladičev brez prošnje - če si napisal prošnjo so jih že tekrat dovolili 8, prošnje so pa itak vse bile rešene pozitivno. Torej te je eden naplahtal...

tista gospa ki je bila prvotna lastnica siba in kie, je bila zelo iskrena, prijazna,... use prej kot preprodajalka živali ;)   pcički so bili cepleni in čipirani, tako da s tistim kar je zahtevala v zameno za kužka je pomoje pokrila ravno use stroške.
kar pa je najbolj pomembno pa je dejstvo da ne sib ne kia nikoli nista imela kakšnih posebnih zdravstvenih problemov. usaj ne tako resnih da bi morala zaradi njih k veterinarju. in to se meni osebno zdi najbolj pomembn, pa naj bo pes rodovniški ali ne, mešanček ali čistokrven.... moj oče je imel pred 14 leti dobermanko (čistokrvno z rodovnikom) pa se ji je pri 8 letih obrnil želodec in jo je bilo potrebno uspavati...tako da tudi rodovnik ne more zagotoviti da bo use v redu!

Lanabela

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #716 : 15 Julij 2006, 11:43:44 »
Ja seveda, spustiti si moral dve gonitvi (če je imela manj mladičev pa samo eno). Kar pomeni, da je imela lahko psica samo dve legli v treh letih. Za pogoltne premalo. Ker to velja tudi še zdaj, se tudi zdaj najdejo pogoltneži, ki "nadštevilne" mladiče raje skrijejo in jih prodajo brez rodovnika. Tako ima njihova psica lahko rodovniško leglo takoj čez eno leto, vmes pa po možnosti še eno nerodovnoško. Uh se mi gravžajo.

Če so bili ti nerodovniški mladiči tako dobri - ali se vama ne zdi škoda, da so jih prodali brez rodovnika, da so za pasmo za vedno izgubljeni in da v naslednjih generacijah ne bodo dajali še boljših mladičev ampak prej ali slej niti ne bodo več podobno malamutom?

Kia

• *
« Odgovori #717 : 15 Julij 2006, 11:54:16 »
takšna dejanja tudi jaz močno obsojam, takim ljudem gre samo za denar  >:(  >:(  >:(

kar se pa tiče rodovniških/nerodovniških psov je pa hec v tem, da jaz nisem profesionalen rejec in imam psa kot prijatelja, kot spremstvo na sprehodu, teku, kolesarjenju, rolanju, pri igri... zelo rad jih gledam kako se igrajo in kako ko prideš domov pritečejo do tebe in te celega prevohajo in preližejo....to pa lahko naredi usak pes, rodovniški in nerodovniški

5rca

• *
  • Venka
    • 5rca
« Odgovori #718 : 15 Julij 2006, 12:04:00 »
takšna dejanja tudi jaz močno obsojam, takim ljudem gre samo za denar  >:(  >:(  >:(

kar se pa tiče rodovniških/nerodovniških psov je pa hec v tem, da jaz nisem profesionalen rejec in imam psa kot prijatelja, kot spremstvo na sprehodu, teku, kolesarjenju, rolanju, pri igri... zelo rad jih gledam kako se igrajo in kako ko prideš domov pritečejo do tebe in te celega prevohajo in preližejo....to pa lahko naredi usak pes, rodovniški in nerodovniški

Pa kuzki iz zavetišč tudi, a ne...  ::)

Lanabela

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #719 : 15 Julij 2006, 12:05:39 »
...dokler ne začneš sanjati o vzreji. Če razumeš, zakaj so nerodovniški "čistokrvni" psi neprimerni za vzrejo, potem ni problema - pes je pes, rodovnik pa samo kos papirja. Dokler ne pomisliš na vzrejo seveda.